Pink Day 2015/ RUŽIČASTO i ZELENO, KRCATO i VESELO!
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
Na ulazu u dvoranu: Slovenija, Međimurje, Dalmacija, roséi iz Francuske i Italije…
UZ VINO, PROTAGONIST JE BILO i MASLINOVO ULJE. UDRUGA WoW (ŽENE u VINU) s PARTNERIMA JE PRIKUPILA VIŠE OD 20.000 KUNA ZA UDRUGU EUROPA DONNA KOJA SE BAVI PREVENCIJOM RAKA DOJKE
Treći međunarodni festival rosé vina, Pink Day, uoči Dana žena: krcata aula zagrebačkog Muzeja Mimara, gotovo svatko s nekim odjevnim ili ukrasnim predmetom u ružičastoj boji, žena, i to lijepih, i puuuuuuuno, žene oslobođene kao da je Dan žena bio 7. a ne 8. ožujka, atmosfera vesela…
Ne znaš tko je veseliji: istarski vinogradar i vinar Franc Arman ili dame u njegovu društvu!
Zdenko Šember slavio je rođendan sa suprugom Ivankom i sinom Nikolom te s plešivičkim prijateljima bračnim parom Kolarić, Martinom Tomac i Josipom Korakom
Josip Korak nakon što je potočio svoj Rosé 2014 Draga došao je kod Marije Rimac Vinolicious kušati francuski rosé….
Pink day kao smotra ružičastih vina i ekstra djevičanskog maslinovoga ulja u organizaciji udruge žena u vinu WoW, datumski pozicionirana tako da dade doprinos obilježavanju Dana žena, okupila je brojne proizvođače Bakhova nektara koji su, kako će reći predsjednica WoW-a Sanja Muzaferija, ponudili više od 60 nijansi roséa. Maslinovo ulje, od niza raznih sorata zasebno i kao mješavine tih sorata, na kušanje je nudilo 12 ponajboljih naših proizvođača. Službena informacija je da je priredbi prisustvovalo nešto više od 1000 posjetitelja.
Velika je gužva bila s obje strane izlagačkih stolova – i među proizvođačima koji su se došli predstaviti, i među posjetiteljima. Interes za izlaganjem i za posjetom očito velik, kako je popodne odmicalo tako je bivalo toplije pa i do vruće, očito je i to da je aula Mimare postala premala za toliki broj ljudi za manifestaciju u kojoj se i ponuđači i potrošači s čašicom u ruci moraju osjećati ugodno i moraju imati šansu za kvalitetnu komunikaciju. Ako WoWice, uz ovakav interes izlagača i publike, ustraju u tome da sajam ostane u Mimari, bilo bi svakako dobro da vide s Muzejem opcije za proširenje izlagačke površine, ali ne da onda padnu u napast i da se onda prihvati sudjelovanje novog većeg broja izlagača pa da se i taj prostor našopa njima i publikom.
Politika na Pinku, da li i – pink politika? Priredbu je posjetio i Darinko Kosor, na slici s članicama udruge WoW Alis Marić, Vesnom Ramljak, Marijom Vukelić i Sanjom Muzaferija
U sklopu Pink Daya održano je nekoliko zanimljivih radionica: prof.dr. Edi Maletić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, koji je, inače, i najavio skorašnju promociju knjige o sortama što se uzgajaju u Hrvatskom zagorju, govorio je na temu autohtonih hrvatskih ružica, a posebnu pozornost privukli su i okrugli stol Žene u poduzetništvu u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta uz nastupe Doris Srpek, Jasne Mohor, Ive Vrgoč, Jelene Šimić-Valentić i Jasne Antunović i uz moderiranje Ivane Nemet i Jelene Puh-Miloš, te radionica s naslovom 50 nijansi ružičaste, zatim French Match – prikaz sljubljivanja nježnih francuskih roséa s francuskim sirevima što je demonstrirala francuska enologinja Laurence Berlemont, kao i radionica Maslinovo ulje s dvije strane Jadrana na kojoj je ekspertica za ulja Laura Marinelli odgovorila je na brojna pitanja vezana uz sličnosti i razlike hrvatskih i talijanskih maslinovih ulja.
Maslinova ulja ponajboljih naših uljara – Belića, Chiavalona, Agrolagune….
Laura Marinelli govorila je o hrvatskim i talijanskim maslinovim uljima… (gore). A zagrebački ugostitelj Boris Orašanin očito nešto jako važno govori baš o maslinovome ulju Mariji Žuvela s Korčule, iz obitelji Žuvela, proizvođaču maslinovog ulja Fanito
Laurence Barlemont s wowicama (dolje)
Vina iz Istre: pink Antonella Kozlović (gore), te Suzana Diklić iz Agrolagune (dolje)
Rosé iz Dalmacije: barba Posejdon iz Jelse Andro Tomić
I ovogodišnji Pink Day imao je i humanitaran karakter, i to kroz projekt Pink Week. Pink Week bio je Tjedan ružičastih jelovnika koji je prethodio festivalu, i u njemu su sudjelovali odabrani restorani iz cijele Hrvatske koji su osmislili jelovnike u duhu mediteranske prehrane i ružičaste boje i menue nudili po promotivnoj cijeni, a dio prikupljenog novca donirali u dobrotvorne svrhe.
Domagoj Klasiček iz Erduta donio je uz rosé i novi svoj crnjak Cabernet sauvignon Saltwater malo drukčije organoleptike
Ugostiteljski objekti koji su sudjelovali u Tjednu ružičastih jelovnika – Pink Week 2015 – Zagreb: Agava, Apetit City, Atlanta Bocca Marai, Balon, Bistro Apetit, Fajn, Bistro Karlo, Le Bistro – Esplanade, Les Ponts – Mostovi, Pauza, Rougemarin, Restoran Taverna Kraljevec – i tri pizzerije: Pizzeria Chateau des Jardins, Pizzeria Duksa i Pizzeria O’Hara; Velika Gorica: Mon Ami; Murter: Konoba Boba; Zadar: Kornat; Split: Bokeria, Adriatic Grašo, Paradigma, Zinfandel, Zrno soli; Međimurje: Mamica iz Pušćina i Hotel Panorama iz Preloga; Hrvatsko zagorje: Vuglec Breg; Sisak: Cocktail restoran; Dubrovnik: Pantarul. U suradnji s tridesetak hrvatskih restorana koji su osmislili i ponudili prigodne jelovnike u duhu ružičaste boje WoW je prikupljao novac za Forum Europa Donna, udrugu koja se bavi prevencijom raka dojke. Ukupna svota skupljena za Forum Europa Donna premašila je 20.000 kuna. Novac će udruga koristiti za kupovinu aparata za intraoperativno zračenje koji u odnosu na klasične aparate uvelike smanjuje zračenje pacijentica i olakšava im oporavak. ♣
SuČ – 03/2015