SUHI u CASI – 10.2023
. ŽELJKO SUHADOLNIK
_____10.2023 ____
____________________________
IZ SADRŽAJA/FROM THE CONTENTS
⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t
⦁ Supetar – i više od turizma: NA KOLOSIJEKU ZNANOSTI – EU BIOPROCESS ENGINEERING COURSE ⦁ Ocjenjivanja 2023. na zadanu temu: EMOZIONI DAL MONDO: MERLOT & CABERNET INSIEME / EFFERVESCENTS du MONDE / SPIRITS SELECTION by CMB / CROSPIRITS-ZGrappa: Emperus champion ⦁ Crni pinot u glavnoj ulozi: MODRI-les NOIRS 2023 ⦁ Dogadjanje na visini: VICTORIA u RUKAMA VIKTORA ⦁ Pelješki crnjak na kontinentu: MOĆNI PLAVCI u diWINE-u ZAGREB ⦁ Vrijeme je za…: ZAGREB – IZNIMNO BOGATA POZORNICA s KVALITETNIM VINSKIM DOGAĐANJIMA
⦁ In MEMORIAM: NIKOLA MIROŠEVIĆ ⦁
Ulica žeđi /POTROŠAČKI PUTOKAZ – BUYING GUIDE/ Rue de la soif
NA KOLOSIJEKU ZNANOSTI – EU BIOPROCESS ENGINEERING COURSE!
Supetar na Braču može se pohvaliti: on je ne samo, poput glavnine našeg Jadrana, more, sunce, riba, vino, zabava do daske, nego je i, vrlo ozbiljno, na kolosijeku znanosti!
Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća Supetar je domaćin znanstvenom skupu EU BEC. Europska federacija za biotehnologiju (European Federation on Biotechnlogy = EFB) vrhovni je organ svih EU-bio aktivnosti, u sklopu kojih se nalazi i tehnologija fermentacije pri proizvodnji vina. Godine 1989. formiran je doktorski/post doktorski master kurs za specijaliste iz istraživačkih institucija i industrije. U tome projektu s nazivom EU Bioprocess Engineering Master Course (EU BEC), ujedinjeni su 14 europskih univerziteta i europska industrija. EU BEC održava se svake dvije godine. Projekt je počeo u Veneciji, pa se 1996. nastavio u Stockholmu, a od 1998. ukorjenio se, zahvajujući uvelike prof.dr. Marinu Beroviču s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani (inače poludalmatincu, naime otac mu je iz šibenskog područja), u Supetru na Braču. Susreti su se održavali svake dvije godine, dok stvar nije pokvario covid 19. Nakon duže stanke EU BEC oživio je u Supetru upravo 2023., potkraj rujna!
– EU BEC u svome programu ima i specijalne aktivnosti na širenju vinske kulture i umjetnosti vezano uz vino. U tome sklopu, od 1999, nalazi se i program temeljitog upoznavanja vina, procesne tehnologije, te stjecanja umijeća degustacije vina – objašnjava prof. sr. Marin Berovič, inače i predsjednik znanog međunarodnog ocjenjivanja The World’s Best Glass of Bubbly u Londonu.
Povratak skupa ove godine, u Supetru se željelo obilježiti prikladno – s degustacijom i strukovnim vrednovanjem pjenušaca, logično je bilo da se kao protagonist u službeni svečani program uvrste pjenušci iz zemlje domaćina, dakle Hrvatske.
– EU BEC međunarodno ocjenjivanje sada samo hrvatskih pjenušaca s naše je strane odraz priznanja Hrvatskoj glede stupnja ostvarene kvalitete i afirmacije hrvatskih vina, te u tome baš i pojenušaca – ističe prof. Dr. Berovič, i dodaje: – Ocjenjivanje i izbor pjenušaca EU Hrvatska odvijao se prema OIV-metodi od 100 bodova, uzimajući u obzir medijanu kao finalni izračun bodova. Za Brončanu medalju trebalo je osvojiti minimalno 82/100 bodova, za Srebrnu 84, za Zlatnu 89 do 94, a za Veliko zlato ili Platinastu medalju 95-100 bodova. Od samog početka vrednovanja priznanje se dijelilo samo uzorku što je osvojio titulu Šampiona, a od 2010. uz veliko priznanje EU BEC Grand Prix šampionu dodjeljuju se i odgovarajuća priznanja EU BEC za druge visoko ocijenjene uzorke taj puta u konkurenciji.
Evo rezultata:
Velika zlatna medalja i Šampion
MISAL MILLENIUM BRUT – Peršurić
Zlatna medalja
Grande Cuvée – Galić; Misal Blanc de Blanc – Peršurić; Ré brut – Kabola; 1288 brut – Vinarija Pavlomir; Štampar brut – Štampar; Rosé brut – Vislander, Rosé brut – Bibich; Šember brut – Šember; Three Stars brut – Jagunić; Bibich blanc brut – Bibić
Srebrna medalja
Blanc de Blanc brut – Jagunić; San Marino brut – Pavlomir; Komiška bonda brut – Vislander
______________________
– U ime EFB i EU BEC proizvođačima koji su nam povjerili svoje uzorke na ocjenu VELIKO HVALA za konstruktivno sudjelovanje! Računam na to da svečana dodjela trofeja dobitnicima bude u sklopu festivala vina i kulinarike Zagreb Vino-com 2023. Volio bih da nagrade uruči i velemajstor međunarodnih ocjenjivanja i u nekoliko navrata ocjenjivač na EFB EU BEC-u u Supetru Željko Suhadolnik. Očekujemo da će dobitnici priznanja svi biti prisutni, jer dodjela nagrada na ovakvoj manifestaciji svakako je značajna pohvala njihovom radu i vinima – rekao je ovih dana u Ljubljani prof.dr.Marin Berovič, koji možda neće biti nazočan u Zagrebu na podjeli priznanja jer u terminu Zagreb Vino.coma trebao bi biti na studijskom putovanju vinskim Čileom i vinskom Argentinom.
Ocjenjivanja na zadanu temu
EMOZIONI DAL MONDO 2023: MERLOT & CABERNET u BERGAMU
U talijanskom gradu Bergamu blizu Milana sredinom listopada odvijalo se, pod pokroviteljstvom OIV-a, 19. izdanje međunarodnog vrednovanja vina pod nazivom Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme, u prijevodu Emocije iz svijeta: Merlot i Cabernet zajedno. Riječ je, dakle, o ocjenjivanju vina proizvedenih isključivo od spomenutih kultivara (kapljica se predstavlja kao jednosortna ali i kao mješavina sorata), dakle to je, kažu neki, svojevrsno svjetsko prvenstvo u vinima od navedenih crnih kultivara, u percepciji mnogih vinoljubaca prvenstveno vezanih uz bordoško vinogradarsko-vinsko područje. Međutim s vremenom te su se sorte toliko proširile svijetom, pa su novi dom našle i u izrazito južnim područjima gdje ih zacijelo isprva širi slojevi potrošača uglavnom i nisu baš očekivali. A one su i tu pokazale kako, s trsjem na pozicijama prikladnima po tipu tla, nagibu i nadmorskoj visini, mogu dati – posebice, rekao bih, Cabernet, odličan, uvjerljiv rezultat, naime kapljica je ostala i dalje sortno vrlo prepozntaljiva ali jako je dobila na moći, logično za takvo toplije podneblje. Uostalom, i u najnovije vrijeme sa sve očitijim klimatskim promjenama i u bordoškim područjima s tzv. lijeve obale gdje za te crnjake nije bila karakteristika da prelaze 12,5 vol % sad su vrlo vrlo česte alkoholne vrijednosti od 13,5 pa i nešto više.
Ove godine na ocjenjivanje u Bergamo je poslano oko 270 uzoraka vina iz različitih krajeva svijeta, najviše je, očekivano, bilo onih iz zemlje domaćina, dakle Italije. Uzorke je ocjenjivalo 90 degustatora iz 30 zemalja svijeta, među njima iz Hrvatske bila su dvojica, konkretno sommelier i ugostitelj Mario Meštrović i novinar, vinski pisac i od nedavno koautor vrlo bogatog bloga Vinski klub (www.vinskiklub.hr ) Ivo Kozarčanin.
Evo još statistike u malo širem obliku: 270 uzoraka na ocjenjivanje u Bergamo stiglo je iz 22 različite zemlje, a to su Argentina, Australija, Bosna & Hercegovina, Brazil, Bugarska, Češka Republika, Čile, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Južna Afrika, Njemačka, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Rusija, Srbija, Sjeverna Makedonija, SAD, Slovačka, Slovenija.
Vina su prošla kroz povećalo sedam komisija, ukupno je bilo 79 degustatora, od toga 34 iz Italije i 45 iz inozemstva, iz, konkretno 23 zemlje, a to su Bugarska, Čile, Kolumbia, Hrvatska, Kuba, Francuska, Gruzija, Njemačka, Japan, Velika Britanija, Grčka, Indija, Italija, Malta, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Novi Zeland, Nizozemska, Poljska, Portugal, Češka, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Južna Koreja, Švedska, Mađarska i SAD.
Pragovi za medalje, po pravilniku, bloslovljenom još davno, od strane OIV-a:
Velika zlatna medalja – 92/100 bodova i više, Zlatna medalja – minimalno 85/100 bodova, Srebrna medalja minimalno 82/100 bodova. Pravilnik – također blagoslovljen od OIV-a – nalagao je da se od ukupnog broja etiketa primljenih na ocjenjivanje medaljama ukrasi najviše 30 posto.
Zlatnim medaljama je nagrađeno 81 vino, jedan uzorak dobio je Veliko zlato, a 80 njih zlato. Od tih 80 zlata 36 su završila u rukama talijanskih proizvođača, a 44 su dodijeljena vinarima iz 14 drugih zemalja.
S Velikim zlatom, koje je na temelju 92,7 bodova pripalo uzorku One Giant Leap Cabernet sauvignon 2021, diči se australski proizvođač Wakefield Taylors Wines s područja Limestone Coast u dolini Clare, znanom vinogradarskom predjelu smještenom na dva sata vožnje automobilom sjeverno od Adelaidea. Lijep uspjeh u Bergamu ostvarili su Hrvatska, Bosna & Hercegovina, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Francuska i Rumunjska.
Festigia Castello 2021 porečke Lagune najbolje je ocijenjeno hrvatsko vino u talijanskom Bergamu. Hrvatska je osvojila pet Zlatnih medalja. Uz Castello, zlatni su i Korlat Cabernet Sauvignon 2019 Badela 1862, Festigia LV 2015 Riserva- mješavina merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca oplemenjena teranom, te Korlat Merlot 2019 i Lagunina Terra Rossa 2022.
Po običaju, na ovoj reviji merlota i caberneta na temelju bodova osvojenih na zasebnom ocjenjivanju povjerenome posebnom žiriju sastavljenom od vinskih novinara, obznanjeni su i prvaci po zemljama sudionicama. Prvakom Hrvatske za 2023. proglašen je Korlat cabernet sauvignon 2019 Badela 1862, a prvakom Bosne i Hercegovine Cabernet sauvignon 2018 limited edition podruma Nuić, prvakom Sjeverne Makedonije proglašen je crnjak Cuvée de Préstige Oak Aged 2020 Châteaua Kamnik, prvakom pak Srbije Probus 2020 vinarije Đurđić, a prvakom Slovenije vino Bagueri Superior 2019 od Kleti Brda iz Gorišnih brda .
Pozivi na nova vrednovanja
PJENUŠCI SVIJETA 2023
Tek što u svijetu završe jedna ocjenjivanja Bakhova nektara za tekuću godinu, pozivi stižu s raznih strana za nova! Uvaženi časopis La Revue des Oenologues (revija enologa) sa sjedištem u Francuskoj kao, s ustanovom Forum Oenologie, glavni nositelj organzacije više degustacija po raznim temama upravo sada mami proizvođače vina po svijetu da na uvid pošalju svoje pjenušce, te, posebno, i mirna vina njegovana udrvenim bačvama. Oba ocjenjivanja predviđena su za studeni 2023. Ocjenjivanje pjenušaca bit će 21. po redu u organizaciji spomenute revije, a ocjenjivanje vina njegovanih u drvu 11. po redu.
EFFERVESCENTS du MONDE
Ocjenjivanja u režiji La Revue des Oenologues de France stekla su poprilično povjerenje kod proizvođača, tako da organizator sa zadovoljstvom ističe kako je riječ o najjačoj koncentraciji pojedinih vrsta vina – u ovome slučaju pjenušaca – s niza različitih strana našeg planeta, konkretno istaknuto je kako na njemu obično bude 650 pa i više uzoraka iz 25 raznih zemalja, a kušača je najmanje po stotinjak, riječ je, uvjeravaju iz Revije enologa, sve redom o provjerenim stručnjacima za vrednovanje svakog pojedinog tipa kapljice. Zgodno je spomnenuti da La Revue des Oenologues de France i Forum Oenologie, koji se organizacijom stručnog ocjenjivanja vina bave više od dva desetljeća, u Burgundiji nude i tečajeve za osposobljavanje za kušača vina upravo po tipovima.
Samples delivery deadline November 7, 2023, podrobne informacije na www.effervescents-du-monde.com
Alliances du Monde – International Wine & Barrel Competition, first international Mark of Quality about wine and oak harmony, odnosno, po naški rečeno, zasebno vrednovanje samo onih vina koja su dozrijevala i odležavala u drvenim bačvama, pri čemu se u organoleptici osobito pazi na sklad između originalnog Bakhova nektara i drva u kojemu su ona određeno vrijeme boravila
Uz spomenuta ocjenjivanja La Revue des Oenologues organizira zasebno još i vrednovanja
Chardonnay du Monde , Syrah du Monde , Muscats du Monde
_______________
Izazov, ali i – OPREZ!
JEFTILEN S VINSKOG DNA OSVOJIO – ZLATNU MEDALJU!…
I ovo treba, ovdje, kad se govori o vrednovanju plemenite kapljice, svakako reći, jer – dogodilo se nešto vrlo nezgodno!
Dati svoje vino na neko preastižno međunarodno ocjenjivanje može biti veliki izazov, ali – OPREZA NIKAD DOVOLJNO! Nužno je pripaziti i dobro odvagnuti kod izbora kome i kamo (adresa) se uzroak šalje na vrednovanje. Upravo nedavno neki jeftilen – nešto što kakvoćom spada, kako bi se reklo, u kategoriju vinskog dna – pretočen u veliku, dimenzijama impozantnu butelju i označen prigodno napravljenom izgledom atraktivnom etiketom osvojilo je na jednom međunarodnom vinskom vrednovanju – ZLATNU medalju! Javlja mi to iz Italije kolega vinski pisac i renomirani degustator i ocjenjivač Bakhova nektara Carlo Macchi, glavni i odgovorni na portalu Winesurf utemeljenome da kao relevantni vinski vodič bude na usluzi potrošačima. Dogadjaj je dakako zabrinjava, jer loše svjetlo može pasti i na neke nedužne organizatore.
Očemu je konkretno riječ? Tvorci vrlo gledane belgijske tv-serije On n’est pas des pigeons (u slobodnom rijevodu: Nismo budalaši…) kupili su u supermarketu Delhaize vino niskog kvalitativnog ranga i niske cijene (2,5 eura), pretočili ga u drugu, težinom impozantnu bocu, pa su na tu bocu zalijepili etiketu vrlo impresivna izgleda a na kojoj je bilo – kao naziv vina, područja i proizvođača – ispisano Côtes de Sambre i Meuse Chateau Colombier. Tako kreirani uzorak poslan je na adresu Gilbert&Gaillard, a pod tim nazivom djeluje vrlo znana pa i cijenjena francuska tvrtka koja se profesionalno bavi ocjenjivanjem vina i koja izdaje i vinski vodič.
Za ovo ocjenjivanje trebalo je, što za analizu uzorka što za prijavu, potrošiti nekih stotinjak eura. U trenucima objave rezultata o spomenutom vinu čulo se da je uzorak osvojio zlatnu medalju, a u opisu njegove organoleptike izneseni su vrlo laskavi komentari!
E, sad, da ne ispadne da se ovim prilogom blate sva ocjenjivanja, nužno je precizirati: ponovno je, kao navlakuša, u igri već otprije nam, upravo po vinskim aferama, znani sindrom vezan uz Daleki Istok: tvrtka Concours International Gilbert&Gaillard na koju je slan uzorak sjedište ima u Hong Kongu! I pitanje je ima li, osim naziva, uopće kakve veze sa znanim francuskim Gilbert&Gaillaredom. Logično je zaključiti da bi ovaj slučaj mogao dosta naštetiti vrednovanjima Bakhova nektara u Francuskoj, kojih je, kako saznajem, službeno registriranih oko 120 i na kojima vrijede stroga pravila, jedno je svakako i ono da uzorak pred ocjenjivača dolazi samo pod brojem i s bocom dobro umotanom tako da kušač o njemu ništa ne zna i da ne vidi nešto što bi moglo utjecati na njegovu ocjenu.
Pouka: pri odluci da se uzorak šalje na ocjenjivanje organzatoru degustacije i s globalno vrlo znanim nazivom na ocjenu nužno je, očito, ponavljam, pažljivo pogledati ne samo to na koje ime odnosno naiv i adresu nego i to u koji dio svijeta treba poslati prijavu i uzorak…
I, usput, još nešto bitno a što ne mora imati vezu sa službnim ocjenjivanjima vina: mnogi potrošači koji kupuju vino često podlegnu izgledu, veličini i težini butelje a i atraktivnosti etikete, i uvjereni su u to da upravo takva izgledom ekstra-boca čuva kapljicu ekstra kakvoće, pa valja naglasitii da upavo takva razmišljanja brojnih kupaca navode neke ponuđače (proizvođačei prodavače) e da baš u takvim naizgled impozantnim bocama tržištu ponude i neko najobičnije vino, da bi neki jeftilen prodali skuplje i, naravno, zaradili više na nepošteni način.
Bitno je i ukazati na određeni financijski te na eko-aspekt vezan uz takve glomazne i teške staklene butelje, naime dosta se vinskih boca iz podruma raznim servisnim službama šalje prema prodajnim mjestima ili na različite promotivne degustacije te na ocjenjivanja a često se ne razmišlja o tome da težina masivne boce uvelike povećava poštarinu, k tome važno je naglasiti i to da su takve boce veliki zagađivači, stoga je preporučjivo puniti vino ne u ekstravagantne boce nego u obične i laganije butelje, težine između 350 i najviše 450 grama.♣
__________________
Žestice
SPIRIT SELECTION by CMB 2023
U novije vrijeme i znano svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles krenulo je tematskim kolosijekom u vrednovanju uzoraka. Prisjećam se nekih davnih dana kad sam i počeo dolaziti kao ocjenjivač na CMB, bilo je to još u ono vrijeme dok se Concours odvijao samo u glavnom belgijskom gradu: u istom terminu kušali su se i mirno vino, i pjenušci, i slatka desertna vina i jaka alkoholna pića, s time da su ipak slatke visoke predikate i alkoholizirana vina i jaka alkoholna pića kušale posebne, za te resore specijalizirane ekipe degustatora. Kako je zanimanje za osvajanje medalje kao učinkovitog alata za plasman proizvoda raslo, tako se osjetila potreba da se iz organizacijskih razloga ali i radi bolje kakvoće usluge krene u potpuno razdvajanje po sekcijama, prvo svoje natjecanje dobila je kod CMB-a vinska sorta Sauvignon bijeli – Concours Mondial du Sauvignon, kao pozornica je za degustacije izabrana talijanska upravo i po sauvignonima poznata regija Furlanija. Danas eto CMB po terminima razdvaja mirna vina i pjenušce, odvojio je, kao zasebni sadržaj, i ružičasta vina, a ove godine kao nešto posebno kenulo se i s odvojenom degustacijom i ocjenjivanjem CMB Vranec Selection, dakle s vrednovanjem vina od kultivara Vranac/Vranec. Degustacija je tempirana u listopadski termin kad je i (5.10) međunarodno zaštićeni imendan kultivara Vranec.
Seansa pak posvećena jakim alkoholnim pićima smještena je u rujanski temin. Jaka alkoholna pića u 2023. vrednovana su od 28. rujna do 1. listopada u talijanskome gradu Trevisu. Ovih dana obznanjeni su i rezultati, s dobitnicima Velike zlatne medalje, Zlatne medalje i Srebrne medalje. Najviše uzoraka na ocjenjivanje ove godine poslali su Brazil i Italija, a pet zemalja s najviše osvojenih medalja su Francuska, Kina, Brazil, Italija i Meksiko. Hoće li i ovo ocjenjivanje naići na veće zanimanje i kod naših proizvođača žestica? Već je krajnje vrijeme da se jače,odnosno konkretno krene u upoznavanje svijeta s vrijednostima što ih mogu dati naše rakije…
Evo, u nastavku, dobitnika Velikih zlatnih medalja:
Vrednovanje, te, poslije, Festival žestica u zagrebačkom Boćarskom domu
CROSPIRITS & ZGrappa 2023 – ŠAMPION EMPERUS SA ŠLJIVOVICOM STAROM 26 GODINA
Najbolje ocijenjeni uzorak 5. CROSPIRITA i šampion u kategoriji rakija proglašena je 26 godina stara šljivovica Privilege destilerije Emperus iz Srbije. Emperusova rakija od šljive iz 1997. godine dobila i najvišu ocjenu na ovogodišnjem ocjenjivanju, a to je bilo, konkretno, 19,8 od mogućih 20 bodova. Bilo bi, ponavljam, već vrijeme da i na jaka pića iz ove naše europske regije, poglavito na staru šljivovicu, pa i lozovaču i travaricu, skrenemo jače pažnju inozemne javnosti, ovakva šljivovica Emperusa, šampion 5. CROSPIRITA i u ovakvom elegantnom pakiranju kakvog se ne bi sramio ni čuveni cognac, mogla bi biti snažan adut u tome…
– Misija Emperus destilerije je promovirati i širiti glas o vrhunskim voćnim rakijama iz ovog dijela Europe. U našoj ponudi nalaze se osam šljivovica i četiri dunjevače, od kojih svaka predstavlja dragulj svoje vrste. Dvostruka pobjeda, prilikom prvog pojavljivanja na CROSPIRIT-u, je samo potvrda da smo na dobrom putu ka ostvarenju naših ciljeva, a to je postati sinonim za rakije od voća najveće kakvoće. Destilerija Emperus nalazi u srcu Šumadije, u mjestu Đurđevo, gdje se prostiru naši voćnjaci i vinogradi iz kojih ubiremo najbolje plodove za proizvodnju naše rakije – poručili su iz Emperusa.
________________________________
Château & Relais Kendov dvorec – Oktoberfest powered by Pinot noir
CRNI PINOT U GLAVNOJ ULOZI
Ljubitelji pinota crnog odnosno vina crni pinot u punoj mjeri mogli su doći na svoje o vikendu potkraj listopada: na uobičajenoj lokaciji – u ekskluzivnom slovenskom Kendovom dvorcu bila je ukupno do sada peta po redu manifestacija posvećena spomenutoj sorti a održavanje koje je inicirao i o realizaciji sve do sada brinuo se, i, kaže, brinut će i dalje, enolog i proizvođač plemenite kapljice Matjaž Lemut s posjeda Tilia u Vipavskoj dolini.
Od svojega početka, 2018. godine, događanje okuplja ponajbolje proizvođače crnog pinota u Sloveniji i u susjednim državama pa i šire kao izlagače, ali i brojne ljubitelje crnog pinota iz cijele Europe a i šire. Riječ je ovdje, rado će istaknuti Tilia, ne tek o poslovnoj smotri vinogradara/vinara koji se bave crnim pinotom, nego o nečem puno značajnijem: emocijama nabijenom skupu strastvenih autora vina od spomenutog kultivara, skupu istinskih ljubitelja crnog pinota koji su postali međusobno toliko tijesno povezani da se može govoriti o svojevrsnoj međunarodnoj Zajednici crnog pinota!
Svake godine manifestacija, jedina te vrste u regiji, napreduje. Sada okuplja 36 proizvođača crnog pinota iz devet zemalja, te brojne ne samo potrošače-ljubitelje nego i sommelijere, chefove kuhinja, domaće i inozemne novinare, renomirane vinske pisce sve do onih osobito iskusnih iz Velike Britanije i SAD a koji vode radionice, unatoč visokim cijenama ulaznice uvijek – potpuno rasprodane!
Iz Hrvatske su u Kendovu dvorcu kao izlagači nastupili Damir Drago Režek s Plešivice te istarski Chateau Belaj i Kutjevčanin Sontacchi, ali šteta je što u nije bilo i pažnje vrlo vrijednih crnih pinota od Bolfana (Vinski vrh), obitelji Korak, zatim od Istranina Morena Degrassija i Slavonca Vlade Krauthakera.
Peta jubilarna priredba Modri/les Noirs (za one koji možda još ne znaju: crnom pinotu Slovenci kažu modri pinot) odvijala se, kako je i bio najavio Matjaž Lemut kao organizator, u dva izrazito zasebna dijela – kao skup radionica (Masterclass) s protagonistom Pinotom crnime – sorti, i crnom pinotu – vino, te u ležernijem tzv. festivalskom obliku, tj.nastupu izlagača, uglavnom vlasnika vinarija te njihovih enologa ili osoba zaduženima za prezentaciju (publicitet) a koje su svaki za svojim stolom primali posjetitelje na degustaciju i razgovor.
_________________
K NEBU – ZAISTA NA NEBU!
Zaista je – na nebu! Vinogradi i vinarija K Nebu bogme jesu – na nebu! Nalaze se ponad Tomislavgrada, nekadašneg Duvna, na čak 900 do 965 metara nadmorske visine! U želji da, kako kaže, dobije proizvod nebeske kakvoće, poduzetnik Ivica Dilber odlučio se na poziciji na toj visini podignuti vinograd i sagraditi vinariju, te vinovu lozu uzgajati i vino proizvoditi na prirodan, eko način. U tome mu dosta na ruku idu klimatološko stanje na spomenutoj nadmorskoj visini, u strukovnom smislu pomaže mu enolog Josip Martinović.
Nakon godina života i rada u Njemačkoj i povratka na ove naše prostore Dilber se skrasio i u Zagrebu, i tu je, u jednoj od zgrada nekad vrlo popularnog Green Gold Centra, otvorio veliku prodavaonicu opreme za kupaonice. Kao ljubitelj plemenite kapljice i materijalno dobro osiguran, odlučio je u svom zavičaju podići vinograd i sagraditi moderan podrum za proizvodnju vina, moralo je to, rado ponavlja, biti nešto jedinstveno po lokaciji, pedološkim i klimatskim uvjetima, da bi se dobila i jedinstvena roba. Dilber je težio tome da ponudi osebujan proizvod s visokim karakteristikama ne samo sorte nego i ambijenta u kojemu je nekad i sam živio.
Družeći se sa sumještaninom Markom Bakovićem Kosaljem, koji je pak duže vrijeme kao gastarbajter proveo u Švicarskoj i koji je nakon povratka doma odlučio podignuti vinograde takodjer visoko na brdu, te nakon konzultacija sa ovdašnjim stručnjacima za vinogradarstvo i vinarstvo, i Dilber je krenuo u pustolovinu – nebesko vinogradarstvo, vinarstvo i vino.
Ivica Dilber je inače iz Eminova Sela smještenog visoko na kosini Dinarskog kraškog polja kod Tomislavgrada. U ekološki specifičnom ambinjentu u kojemu prije nije bilo uzgoja grožđa krenuo je ekstremno u visinu u podizanje vinograda i gradnju podruma. Na terenu od ukupno 30 hekltara na spomenutoj visini najprije je zasadio 50.000 loza, potom je dosadio još 20.000, uglavnom cilj je bio s vremenom dosegnuti brojku od barem 100.000 trsova. Građevina u kojoj je vinarija prostire se na 3500 četvornih metara površine, od toga sam podrum (proizvodni dio) je na 1000 m2. Čitav projekt trebao bi biti ispunjen, kaže mi – za degustacije i razgovora u njegovoj malenoj zgodnoj vinoteci u sklopu spomenute zagrebačke trgovine opreme za kupaonice – pompozno Dilber, do kraja 2025, kad se očekuje da će vinogradi ukupno napokon i sadržavati navedenih barem 100.000 trsova. Uz vina, Dilber je krenuo i s proizvodnjom vinjaka.
Sorte koje Dilber sada ima su Chardonnay, Sauvignon bijeli, Traminac i Pinot crni, nešto je i Merlota i Cabernet franca. Uzgoj je po ekološkim načelima, prinos po trsu – oko jednog kilograma. Berba je uglavnom – kad vremenske prilike te sezone ne divljaju – potkraj listopada, obavlja se ručno i već tu je, izborom najboljih grozdova, prva selekcija sirovine za vino za etiketu K Nebu. Mlada vina ostavljaju se na dužem odležavanju u bačvama od francuskog i slavonskog hrasta volumena 500 i 225 litara. Kao pravi business-man s njemačkim arbajterskim iskustvom, Ivica Dilber nakon pedantnog izračuna podastire podatak da je za svakih 10.000 butelja njegovig vina potrebno svakako barem 4.460 sati rada!
Ivica Dilber ponudio je na kušanje jako dobar K Nebu White cuvee high altitude wine 2022, suhu mješavinu chardonnaya (60%) te traminca i sauvignona svakog po pola (14,5 vol %, 6,8 g/l ukupna kiselost, suhi ekstrakt 22,2 g/l, 7,7 g/l neprovrelog sladora), izvrstan Sauvignon blanc 2021, pa Traminac 2021, jako Chardonnay 2021, Rosé 2022, teizvanredni Pinoar 2021 (14 vol %, 6 g/l ukupna kiselost, 28,5 g/l suhi ekstrakt, 2,8 g/l neprovreli slador. Moji najjači favoriti – sjajni Pinoar 2021 i Sauvignon 2021. ♣
______________________
Evo popisa proizvođača crnog pinota koji su se prijavili za sudjelovanje ove godine na reviji crnih pinota u Sloveniji:
CASTELFEDER,Italija, ETYEKI KÚRIA Winery,Mađarska, FERAVINO, Croatia, FRANZ HAAS, Italija, FRUG VINA, Srbia, GALIĆ WINES, Hrvatska, HEAPS GOOD WINE COMPANY, JAKONČIČ, Goriška Brda, KRISTANČIČ FROM MEDANA, Goriška Brda, MOVIA, Goriška Brda, MEUM, MARO wines, MARJAN SIMČIČ, Goriška Brda, MAISON VINCENT GIRARDIN, Francuska, BURJA ESTATE, Vipava, PASJI REP ESTATE, Vipava, SANCTUM, SALOMON&ANDREW, New Zealand, KOVAČEVIĆ WINERY, Serbia, TILIA ESTATE, Vipava,VINA ČUK, Vipava, SAKSIDA WINES, Vipava, VINA VERUS, Styrian Slovenia, VINA ŠČUREK, Goriška Brda, VINA ZAVEC, Haloze, VIPAVA 1984, Vipava, PRINČIČ WINE, Goriška Brda, JOANNES PROTNER WINES, Styrian Slovenia, SONTACCHI WINERY, Croatia, JAMŠEK WINE, Vipava, WINE KUPLJEN Styrian Slovenia, WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH, Poljska, Damir Drago Režek Croatia, Chateau Belaj, Istria Croatia;Winery K NEBU, Bosna & Hercegovina.
Događanje – na visini!
VIKCTORIA u RUKAMA VIKTORA!
Pozornica na visini – konkretno na 14. katu poslovnog staklenog dvojček-nebodera na zapadnom dijelu Zagreba. Črno-beli svet! Program od devet točaka, a točke – jedna bolja od druge. Viktoria (pobjeda!) u rukama Viktora! U ovom sličaju Viktora Zdilara, enologa.
Velika pohvala, najprije, vinskom tandemu što ga čine Ivo Kozarčanin –vinski pisac Bakhov sin, i Tomo Jakopović, sommelier, osnivači i voditelji nedavno otvorenog vinskog portala Vinski klub (www.vinskiklub.hr), na organizacijji vinske radionice s imoćanskim vinskim posjedom Katich kao protagonistom. Na radionici su se uz Kozarčanina i Jakopovića našli, ispred vinarije Katich, iskusni enolog VIKTOR Zdilar i kćerka vlasnika Nikice Katića Ilenija, na čiju pomoć obitelj računa u segmentu promidžbe i plasmana vina..
Posjed Katich (Katich zato da ne dolazi do zabune, naime i u Moslavini postoji vinar Nikica Katić!) – na hrvatskom vinskom tržištu nova zvijezda s ozbiljnim sjajem, uz vinski posjed Grabovac sjajan imoćanski vinski biser, ne samo u domeni kakvoće nego i, što je također bitno za istaknuti, po relativno solidnoj količini vina raspoloživog za tržište! Samo naprijed!
Vinski posjed Katich, u vlasništvu Nikice Katića, dakleu imoćanskome je kraju. Tamošnje vinogorje obuhvaća oko 600 hektara a, navodno, sorta Kujundžuša pokriva čak oko 80 posto upravo spomenute površine. U vlasnštvu Nikice Katića, koji je prvotno malu domaću obiteljsku proizvodnju počeo na poslovni i visokoprofesionalni nivo dizati 2008. godine i koji je sagradio novi podrum i dobro ga opremio te koji je 2015. godine angažirao Viktora Zdilara kao stalnog wine-makera, nalazi se, zasad, 10 hektara vinograda, loza je sađena gustoćom od nešto više od 6000 trsova po hetaru.
Katićevo se trsje nalazi na području Imotskog polja, ali ne na onom njegovom niskom dijelu s plodnom zemljom općenito s uvjetima prikladnijima za uzgoj drugih poljprivrednih kultura, Katićeva vinova loza raste na sjeverozapadnome dijelu cijelog tog prostora i to na nadmorskim visinama između 250 i 280 metara, na,kako kaže, pjeskulji i vapnenastom, jako dobro dreniranom terenu, pri opisivanju tla spominju se termini kao aluvijalni nanosi, riječni oblutci, šljunak, sve to u dosta debelom profilu. Što se klime tiče, danju u ljetnom periodu tu znaju biti velike vrućine, međutim i kroz ljetno razdoblje noći su vrlo svježe, naime hladni zrak kroz noć spušta se tu s okolnih brda visine i do 700 metara, a to su uvjeti koji odgovaraju vinovoj lozi da dade lijep i zreo plod ali istodobno i s lijepo očuvanom svježinom. Što se sortimenta tiče, oko črtiri Katićeva hektara pokriva bijela Kujundžuša, potom tu su Pošip, Sauvignon bijeli, Chardonnay, Syrah, Trnjak, Merlot, Cabernet sauvignon…
Na kušanje u sklopu ove radionice u Zagrebu, organizirane od strane portala Vinski klub, enolog Viktor Zdilar ponudio je sljedeća vina u ovom redosljedu: Kujundžuša 2022, Pošip 2021, Sauvignon 2022, Mirite blanc 2020 riserva, Syrah 2020, Trnjak 2020, Mirite noir 2018 Riserva, Plavac mali 2015, i Merlot 2018.
KUJUNDŽUŠA 2022 (12,5 vol %, 5,4 ukupna kiselost, pH 3,2; urod nešto manji od 2 kg/trs) – vrlo vrlo ugodno iznenađenje, i te kako veliki odmak prema gore od mnogih drugih kujundžuša u izdanju za nezahtjevno pijuckanje, k tome ne baš i uvijek posve čistih vina. Ova se predstavila u kompleksnom svjetlu, kao vrlo zanimljiva – mineralna, slana, živa, voćno-začinska; ♣ ♣ ♣ +.
Na moje pitanje enologu Zdilaru koja je njegova predodžba o maksimalno mogućem dosegu Kujundžuše kao vina, odgovor je bio da joj je domet zasigurno i veći od ovog ovdje pokazanoga. Zdilar tu pripominje kako je zasad nekih sedam lokalnih vinara koji nastoje kujundžušu proizvesti u ozbiljnijoj verziji. Zdilar, koji ističe kako kujundžušu resi lijepa kiselost pa je eto vino pogodno i za duže odležavanje ali i za za produkciju pjenušaca, veli da se za mirno vino sprema nešto pokušati s nižim prinosom – možda do 1 kg po trsu, a dosta očekuje i od rezultata klonske selekcije sorte, ona je na matičnim nasadima (ne samo za Kujundžušu nego i za Trnjak) počela, i treba pričekati još nekih par godina da stručnjaci što prate oba spomenuta kultivara preporuče po nekoliko klonova kao najbolje.
POŠIP 2021 (njegovan šest mjeseci na finom talogu samo u inoksu, dakle bez drva, 13 vol %) – voćno, mineralno, živo, svježe, skladno, s lijepom punoćom, u ustima slasno, dugačkog završetka. Iako je vino lijepo, nije mi se učinilo toliko uzbudljivim kao što mi se učinila kujundžuša, možda zato što sam od kujundžuše očekivao manje, a, nakon nje, od pošipa nešto više; ♣ ♣ ♣.
SAUVIGNON 2022 (13,5 vol%; 3,8 g/lit neprovrelog sladora) – bez uobičajenih banalnih, jeftinih prštećih i već opterećujućih aroma poput onih u mnogih drugih sauvignona, s vrlo diskretno iskazanom ali vrlo prepoznatljivom finom sortnom aromatikom, u ustima puno i bogato, s čvrstim tijelom, rekao bih da će s vremenom još rasti; ♣ ♣ ♣ ♣ +
MIRITE blanc 2020 Riserva (Mirite je naziv vinograda, ovdje je riječ o mješavini chardonnaya 75 % i sauvignona 25 %, devet mjeseci provedeno u 500-litrenim hrastovim bačvama, bez provedene malolaktike, napunjeno oko 2600 butelja; 13,5 vol %) – ozbiljno, složeno, vrlo puno, živo, drvo dobro uklopljeno, vino još može napredovati; ♣ ♣ ♣ ♣ +
SYRAH 2020 (devet mjeseci barriquea + 12 mjeseci u inoksu, 14,5 vol %) – Puno, čvrsto i snažno, s finim začinskim notama, sortno raspoznatljivo, piti ili još čuvati; ♣ ♣ ♣ ♣
TRNJAK 2020 (mladi nasad, proizvedeno oko 3000 litara, tendencija je povećati produkciju na barem 5000 litara, 15vol %) – bogat, pun, topao, kompleksan, ima eleganciju, tanin se blago osjeti, ali je mekan, vino će još rasti; ♣ ♣ ♣ ♣
MIRITE NOIR 2018 Riserva (cabernet sauvignon 40%, merlot 10%, syrah 50 %, tri godine barriquea, 14,5 vol %) – vrlo elegantno, puno, dinamično, voćno, začinsko, s ugodnom nijansom herbalnog, s finom notom mineralnosti; ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
PLAVAC MALI 2015 (ovo je vino s početka ozbiljne produkcije kuće Katich, htjelo se vidjeti kakva će biti njihova izvedba kapljice od Plavca maloga pa je grožđe za ovo vino kupljeno na Hvaru, vino je boravilo tri godine u barriqueu, 14,5 vol%) – Puno, gusto, zaobljeno, ovdje kao da ipak malo iskače alkohol; ♣ ♣ ♣ +
MERLOT 2018 (grožđe iz još mladog nasada, prinos oko 0,5 kg/trs, 16 vol %) – puno i gusto, kompleksno, slankasto ali i slasno, snažnog tijela za trošiti u posebnim prigodama ♣ ♣ ♣ ♣ .
Pelješki crnjak na kontinentu, izmedju dviju ljetnih turističkih sezona
MOĆNI PLAVCI u ZAGREBU
Iako temperature, unatoč tome što smo kalendarski u jeseni, još ne posustaju i iznad su prosjeka za ovo doba godine, misli su nam ipak svima, hoćeš-nećeš, okrenute prema skorašnjem neminovnom hladnijem razdoblju, sve kaloričnijim jelima i – prikladnom moćnome vinu, toplom (južnom) crnjaku. Čak i oni kontinentalci koji preferiraju bijela i nešto laganija vina zacijelo će u narednim mjesecima rado u više navrata na stolu uz ručak i/ili večeru vidjeti bocu npr. toplog plavca koji će, ujedno, i bilo podsjetiti na proteklo lijepo ljetovanje na Jadranu odnosno najavljivati višednevni rekreativni relativno skorašnji novi odlazak na Jadran.
Razmišljala je, svakako, tako Irena Lučić, koju brojni zagrebački vinoljupci već dugo poznaju po nastojanjima da ih svako toliko kroz neke svoje priredbe s nazivom Vinoljupci, od onih, npr., u prostorima i takve ustanove kao što je Društvo književnika na Jelačić-placu u srcu Metropole ali i kroz ulične eno-gastro priredbe, drži na okupu, a koja je prije godinu dana u prometnoj gradskoj žili kucavici glavnoga grada Ilici blizu Britanca otvorila wine bar diWINE kako bi napokon imala i stalan svoj prostor za organizaciju određenih vinskih i gastro-događanja, pa je eto uspostavila suradnju i s Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije i s pelješkim udrugama Plavac mali i Pelješki vinski puti u koje je uključeno više od 50 lokalnih vinarija i OPG-ova, i upravo za sada, na kraju listopada ove godine, u zagrebačkom diWINE baru ponudila je domaćinstvo prezentaciji vinara-članova udruga Plavac mali i Pelješki vinski puti, kao lijepu prigodu da Zagrepčanima a i kontinnetalnom dijelu Lijepe naše predloži da pođu u posjet jednoj od najvećih vinskih manifestacija u Hrvatskoj, a to je ona s naslovom Dani otvorenih peljeških podruma, na programu od 1. do 3. prosinca 2023.
Poluotok Pelješac, gdje je, kažu poznavatelji, oko 2579 sunčanih sati godišnje, u vinogradarstvu i proizvodnji vina ima vrlo vrlo dugu tradiciju. Najbolji vinogradi položeni su na južnim i jugozapadnim strminama poluotoka. Pelješko vinogorje obuhvaća nekih 850 hektara terena zasađenog vinovom lozom, glede sortimenta oko 50 posto je pod kultivarom Plavac mali. Pozicija Dingač obuhvaća oko 45 hektara. Odmah do Dingača po kakvoći se smatra položaj Postup,on obuhvaća oko 60 hektara na južnim padinama samo što je s blažim nagibom od Dingača, na nešto je nižoj namorskoj visini i s drukčijim pedološkim profilom. Od bijelih sorata na ovim pozicijama vrhunsku kakvoću dosiže Maraština, lokalno zvana Rukatac.
Tu je oko 70 proizvođača vina. Vinogradari su nekad bili udruženi u zadruge, posljednjih godina oveći broj napustio je zadrugu i prešao u samostalne proizvođače.
Tako je posljednje subote listopada u zagrebački diWINE, uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije stiglo desetak peljeških vinarija, predvođenih organizatorom manifestacije i promotorom plavca Slobodanom Rosićem. Zagrepčanima su svoje uratke, ponajviše od Plavca maloga, međutim i neke od bijele sorte Rukatac, prezentirale kuće Bezek, Edivo, Jurović, Marlais, Matković, Matuško, PZ Pelješki vrhovi, PZ Putniković i Vina Violić, dva vinska podruma bila su i s Komarne – Opus i Terra Madre. Šteta je što s Pelješca nisu ni s vinima ni osobno prisutni bili vinarija Miljenka Grgića, Vedran Kiridžija, Niko Bura, Mare Mrgudić, Korta Katarina, pa Ivica Radović, Frano Miloš, Hilić, Madirazza, Skaramuča, Saints Hills, Miličić…
Međutim neki pelješki vinari koji se nisu uključili u prezentaciju sada u diWINE klubu u Zagrebu uskoro će ipak promovirati svoje proizvode u Metropoli, na manifestaciji Dalmatinske vinske ikone koju zagrebački Vinart u suradnji s udrugom Vina Dalmacije priređuje u hotelu Esplanade, a neki će se zasigurno pojaviti i na Zagreb Vino.comu na kraju studenoga i na početku prosinca 2023. Evo dosad svih prijavljenih na prezentaciji Dalmatinske vinska ikone:
Grgić, Bora, Prović, Ventus, Saints Hills, Testament, Grabovac, Hvar Hills, Stina, Carić, Katić, Kraljevski vinogradi,. Škaulj, Zlatan otok, Opus vina, Gracin, Ško vina, Tomić, Baraka, Rizman, Skaramuča.
Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2023. – Na 16. manifestaciji = revija najpoznatijih vina Pelješca, od Stona, Janjine do Orebića, zvijezda je sorta Plavac mali, posebice onaj s položaja Postup i, naravno, kao špica – onaj s Dingača. Sudjeluju i vina podruma Opus s Komarne, najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj.
– Poluotok Pelješac poziva u svoje okrilje sve ljude dobre volje eto i u zimskom vremenu, naime od 1. do 3. prosinca bit će moguće uživati u Carstvu Plavca malog, na najvećoj vinskoj manifestaciji u Dalmaciji. Organizatori su udruga Plavac mali–Pelješac, udruga Pelješki vinski puti, te Obrtnička komora Dubrovačko–neretvanske županije a suorganizatori i sponzori su Dubrovačko–neretvanska županija, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, te Turističke zajednice peljeških općina, podršku u svome stilu daje Romerquelle. I ove godine vas očekuje nezaboravan provod po vinskim podrumima i vinarijama uz najbolja hrvatska vina – rekao je Slobodan Rosić, i dodao:. – Za 16. manifestaciju Dani otvorenih vrata peljeških podruma već potkraj listopada najavljeni su i potvrđeni brojni organizirani dolasci iz Zadra, Splita a, makar je u spomenutom terminu u Metropoli Zagreb Vino.com, i iz Zagreba. Žao mi je što se termini ove dvije manifestacije sada preklapaju, s jedne strane stoga što bi nam, da nije tome tako, iz glavnoga grada zacijelo stiglo i više gostiju, a s druge strane i zato što, ovako, dosta peljeških vinara koji bi htjeli izlagati u Zagrebu na Vino.comu, to nisu u mogućnosti učiniti.
Svi koji na Pelješac dođu u petak moći će uživati posebno i na vinskim feštama npr. u prostorima PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u Janjini te, u Kuni Pelješkoj, u Domu kulture uz glazbu uživo, pelješke delicije i pelješki plavac.
– Predviđeno je da se u događanje kojime se žele naširoko promovirati pelješke dobrote na tanjuru i u čaši uključi i enološka struka, konkretno upravo u prostorima PZ Putniković organizirat će se, uz sudjelovanje 12 enologa s Pelješca, ocjenjivanje vina od autohtonih sorata, a potom će se u sklopu službenog programa i javno podijeliti diplome za najbolja vina od sorte Rukatac (Maraština), Pošip i za još neke domaće bijele kultivare, pa za najbolje ružičasto vino, zatim za plavac te, posebno, za plavac s posebnih pozicija, kao i diplome za vina od ostalih crnih sorte koje se u relevantnoj mjeri uzgajaju na poluotoku – rekao je još Slobodan Rosić.
A jedan od tih kultivara-došljaka na Pelješac je francuski Marselan, koji je od počteka od službenih institucija osporvan a od kojega neki pelješki vinogradari/vinari uspijevaju dobiti sjajan, vrlo ozbiljan, i te kako pažnje vrijedan crnjak.
Subota 2. prosinca rezervirana je za organizirano vodjenje gostiju u obilazak podruma. Nakon ceremonije službenog otvaranja manifestacije u tvrđavi Kaštio u Stonu, s početkom u 11 sati, kreće se u posjet vinarijama, kroz Ponikve pa prema Muzeju vina u Putnikovićima. U Zadružnom domu u Janjini predstavit će se vinari Janjine uz tradicionalni vinski gulaš, slijede posjeti vinskim podrumima u Potomju, poznatom kao središtu vrhunskih Dingača, a gdje je i središte manifestacije. U Kuni Pelješkoj goste će dočekati kunovski vinari okupljeni na jednom mjestu. U Muzeju pelješke tradicije u sklopu butikne vinarije Mikulić u Mokalu domaćini će posjetitelje dočekati s pričom o povijesti vinogradarstva i vinarstva, dakako i tu će biti kušanje vina i peljeških delicija. Na kraju protokolarnog obilaska vinskih podruma diljem Pelješca po prvi puta vrata svog podruma otvara i Vinarija Arambašić u Orebiću. Nedjelja je dan za najavljene organizirane grupe. ♣
__________________
PRVI ROĐENDAN ZAGREBAČKOG diWINE BARA – Jubilej za zagrebački diWine bar smješten nedaleko od Britanca: prije kratkog vremena proslavio je rođendan, a već u prvoj godini postojanja postao je vrlo popularno okupljalište zagrebačkih vinoljubaca, ali i brojnih turista u potrazi za vođenim prezentacijama i degustacijama vina od hrvatskih autohtonih vinskih sorata.
– Naša prva godina bila je izazovna na mnogo načina, doživjeli smo najbolje i najgore od ugostiteljstva – rekla je vlasnica bara Irena Lučić prilikom male konferencije za medije upriličene u povodu proslave ispunjenja prve godine od otvaranja lokala. – Koncept s kojim smo startali, a koji se bazira na isključivo hrvatskim vinima, malim boutique-vinarijama, autohtonim sortama, te pretežno organskim i biodinamičkim proizvođačima pokazao se kao dobra priča. Sva vina točimo na čaše, a broj vinskih etiketa sa početnih 15 porastao je na 26. Zbog lokacije koja nema tu sreću da se nalazi u žiži ugostiteljskih i turističkih kretanja, odlučili smo polako i sigurno stvarati svoju stalnu vinsku publiku, kreirajući za njih ne samo ugodnu atmosferu, već i sadržaje vezane za vino i vinsku kulturu. Sada, nakon godinu dana, mogu reći da smo se pretvorili u pravi mali event-centar u kojem gotovo da nema dana u tjednu bez nekog vinskog događanja.
Tako su u proteklih 365 dana u diWINEu održane četiri Vinske shpitze, šest vinskih radionica, pet Glazbi iz dekantera (pod sjajnim vodstvom glazbenog urednika Kornelija Hećimovića), četiri Vinska čvenka… Petkom ovo cool mjesto dodatno živne uz zvuke jazz i blues svirke, dok su srijede predviđene za, ma što to značilo – mindfulness druženja uz dobru kapljicu.
Sva ova događanja povezuje – jasno – izvrsno vino. Iz diWINEa poručuju kako su neizmjerno zahvalni svim vinarima koji su ih pratili u ovoj prvoj i najtežoj godini poslovanja, a čija se vina svakodnevno (i sve više toče na čaše): Anđelini, Bačić, Glavica, Klet Romić, Opus one, Fiolić, Jakovac, Bedalov, Poletti, Bolfan, Zigante, Lovrec, Rogić, Cmrečnjak, Šain-Marelić i Enosophia.
Nedavno u diWINE baru, više od 50 zaljubljenika u gastronomiju i umjetnost hrane okupilo se kako bi sudjelovalo na predstavljanju knjige Znanost i umjetnost doživljaja hrane, autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić. Knjiga je sve traženija među ljubiteljima vina i gastronomije.
Knjiga Znanost i umjetnost doživljaja hrane je znanstveno-popularno djelo koje ima za cilj objasniti načela stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Pored uvodnog dijela, knjiga sadrži pet poglavlja. Prvo poglavlje nosi naslov Hrana u ekonomiji doživljaja i objašnjava osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za daljnju razradu teme. U drugom poglavlju naslova Veza mozak–hrana opisano je svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom. Kreiranje gastronomskog doživljaja naslov je trećeg poglavlja, koje pruža konkretne naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz višeosjetilne podražaje. Četvrto poglavlje naslova Hrana i identitet naglašava njihovu snažnu povezanost, a što se razrađuje kroz sljedeće pod-teme: hrana kao brend, gastro-diplomacija, te hrana i turizam. Posljednje, peto poglavlje, posvećeno je temi Hrana i umjetnost, a autorica temu predstavlja kroz dvostruku prizmu: hrana u umjetnosti odnosno hrana kao umjetničko djelo.
Svakako je riječ ne o djelu koje se čita samo jednom, već o svojevrsnom priručniku kojem se gastro profesionalci, ali i entuzijasti uvijek mogu vratiti u potrazi za odgovorima i boljem razumijevanjem teme.
Prisutni su imali prilike uživati u finim zalogajima koje je prema načelima iz knjige pripravila sama autorica, te u čak tri vrhunske etikete Kutjeva d.d.: pjenušcu Maximo, graševini Vinkomir i Crnom pinotu iz linije De Gotho.
Događanje je dosita lijepo podržala jedna od najstarijih hrvatskih vinarija, Kutjevo d.d., Ukupni program dodatno je obogaćen živom gitarskom glazbom u izvedbi jazz virtuoza Darka Gulića Gule. Posebni gost večeri bio je poznati kuhar David Skoko, Ribarev sin, koji je za knjigu napisao predgovor.
Za budućnost diWINE ima velike planove. Najavljuje veći fokus na hranu, te je na okupljanju premijerno predstavljen Create-A-Plate koncept. Ovaj jednostavni, no vrlo inovativni model omogućuje gostima bara da sami dizajniraju svoju sirno-mesnu platu i na taj način konzumiraju proizvode koji najviše odgovaraju njihovim zdravstvenim, okusnim i dobnim preferencijama te vinu izabranom za degustaciju. Hrana koja se nalazi u ponudi dolazi u malim pakiranjima od 8 do 150 grama, pa je tako već za cijenu od 25 do 30 € moguće formirati bogatu platu po vlastitom ukusu, poručuje Irena Lučić.
_______________________
Vrijeme je za…
ZAGREB – IZNIMNO ŽIVA POZORNICA S DOGAĐANJIMA VEZANIM UZ VINO
U (naj)novije doba Zagreb je postao iznimno živa pozornica s događanjima vezanima (i) uz vino, ali ne u banalnom kontekstu tek cuganja nego u dobroj mjeri u smislu promidžbe za proizvođače i njihovu kapljicu, uvelike od sorata s ovog našeg područja, te vezano uz gastronomiju u stanovitom a vrlo korisnom edukativnom smislu i za potrošače okupljene u publici. Organizatori i voditelji dakako duboko su iz krugova enogastronomije, riječ je, konkretno, o vinskim novinarima, sommelijerima, enolozima, vinskim trgovcima, a u nekim slučajevima i osobama vrlo naklonjenima vinu ali profesionalno tijesno vezanima uz lingvistiku (profesori stranih jezika…) i kulturu, turizam općenito. Neki organizatori, kako bi program u njihovoj priredbi dodatno dobio na težini, kao suradnike-pomoćnike u vođenju imaju iskusnu osobu dugo zaposlenu u sektoru enologije i/ili gastronomije.
Kao dugo vremena i kao vrlo aktivnu u organizaciji i realizaciji prezentacija svakako će se pamtiti prof. Marija Vukelić (talijanski i francuski), koja je svoje seanse, nerijetko korištene, kroz odgovarajuće izraze, i za približavanje publike prema u eno-gastronomiji vrlo korištenima francuskom a i talijanskom jeziku, održavala najčešće u renomiranim vinotekama i ugostiteljskim objektima. Prof. Vukelić inače vodi brigu i o organizaciji Salona pjenušavog vina u Zagrebu, i o realizaciji ocjenjivanja vina Vinske zvijezde. Kao vrlo akivni u prezentacijama vina publici, nerijetko i u formi male vinske škole, pamte se novinar Ivo Kozarčanin i sommelier Tomo Jakopović, koji su neko vrijeme – dok je to odgovaralo vlasniku prostora – programe održavali u prostorijama Vinskog kluba (vinoteka u prizemlju, i lijepa dvorana za prezentacije u podrumskome dijelu zgrade) a koji su, osnovavši najprije portal Vinski klub (www.vinskiklub.hr) utočište za uživo edukativno djelovanje za publiku i za promidžbeno djelovanje za vinare i vinsku branšu, nedavno našli u prostorima u sklopu staklenog poslovnog dvojček-nebodera u zapadnom dijelu Metropole..
Tu je i Vjekoslav Madunić, znan kao jedan od najboljih spikera na Hrvatskome radiju, on je već odavna stalno aktivno prisutan u vinskim krugovima, seanse, uz pomoć znanog našeg sommeliera Darka Lugarića, održava gotovo svakog ponedjeljka popodne, sad je to u prostorijama Kluba Češka Beseda u Šubićevoj ulici – točno tamo gdje je nekad bio Hrvatski radio i kamo je Madunić kao radijski zaposlenik dolazio na posao!
Svoje priredbe promidžbenog i edukativnog tipa u više navrata godišnje i po raznim lokacijama (galerija Lauba, hoteli Esplanade i Dubrovnik, razni ugostiteljski objekti visokog ranga) organizira vinski pisac i čelnik tvrtke Vinart Saša Špiranec.
S prezentacijama vina i proizvođača aktivna je i uspješna zagrebačka trgovačka kuća Vrutak, koja je nedavno otvorila novi svoj prodajni i promidžbeni centar na staroj Samoborskoj cesti i koja se reklamira kao trgovina s najvećim izborom vina u Lijepoj našoj. Vrijedna pak sommelijerka Jelena Šimić Valentič već godinama svako malo u svom lijepom ambijentu hrvatski rečeno Pup i tres a originalno nazvanom Pupitres (to je, inače, kod francuskih šampanjera naziv za drveno postolje s brojnim otvorima u koje se nakon završene druge fermentacije u butelji stavljaju boce sa šampusom okrenute čepom nadolje da se talog kao produkt sekundarnog vrenja sav spusti u vrat flaše i tako očisti šampanjac pred finalno čepljenje), priređuje edukativne radionice na različite vinske teme.
Tomislav Stiplošek i Silvija Munda dugo su u lijepoj prostranoj dvorani u sklopu jedne kavane u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici imali svako malo prezentacije noviteta iz znanih naših vinskih podruma ali i predstavljanja novih a pažnje vrijednih u proizvodnji obećavajućih lica na našoj vinskij sceni, onda su nakratko utihnuli da bi sada, s programima koji vezuju vino i kulinariku, niknuli poput ptice Feniks, u objektu Al Papone u Varšavskoj ulici. Mustafa Topčagić Fama sa svojom ekipom poznat je po priredbama nazvanima Vino uz žlicu, događanja se odvijaju u različitim restoranima na glasu po jelima sa žlicom, a vinari-gosti se biraju ne samo po kakvoći Bakhova nektara nego i po optimalnoj mogućnosti prikladnog spoja kapljice sa sljedovima.
Sanja pak Muzaferija, novinarka i osnivačica i predsjednica udruge Žene u vinu, odnosno Women on Wine odnosno WoW, brine o popularizaciji dama koje se bave produkcijom vina pa s vremena na vrijeme zna organizirati festival WoW sa ženama kao nositeljicama u produkciji i u izlagačkome dijelu, njen je inače i festival ružičastih vina Pink Day.
Veliki, pak, prof. Ivan Dropuljić, nije predstavljač i organizator pojedinačnih prezentacija svako malo, ali u kontekstu vinskih dogadanja u Zagrebu kroz godinu bitan je po i te kako značajnom obogaćenju ukupnosti sadržaja. On je osnivač, prije nekih gotovo dva desetljeća, međunarodnog festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com na rasporedu uvijek potkraj studenoga, a u hotelu Esplanade, manifestacija se prije par godina nije mogla održavati zbog najezde covida 19, tako da je ovogodišnje izdanje službeno tek 16., covid je inače pomrsio i uobičajeni, prijašnji termin – početno posljednji vikend u studenome nakon covida više nije izdržao, naime Esplanade je Zagreb Vino.comu oteo subotu na Oleander terasi kako bi hotel mogao taj dan iskoristiti za organizaciju svoje adventske priredbe, tako da je Zagreb Vino.comu u zamjenu dat drugi dan, i eto, ove godine datumi održavanja su od 30 studenoga do 3. prosinca. Prof. Dropuljic veli da je još početkom listopda praktički popunio sav prostor stavljen mu na raspolaganje od strane hotela, te najavljuje atraktivne vinske radionice. Sretno!
Hotel ESPLANADE, Zagreb, Mihanovićeva 1
____________________________________________
_____________________________________________
In Memoriam
NIKOLA MIROŠEVIĆ
Iznenada nas je napustio Nikola Mirošević, koji slovi kao najvažniji hrvatski vinski znanstvenik poslije Drugoga svjetskog rata!
Rodio se u Blatu na Korčuli 1943. godine. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Na Poljoprivrednom fakultetu bio je i predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, i to od 1987. do 2003. godine. Autor i suautor je više od 100 znanstvenih radova i niza kapitalno vrijednih knjiga, uključujući Ampelografski atlas Hrvatske, Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva i te monografije o najvažnijim hrvatskim terroirima Dingaču i Kutjevu. Djelomično je i Miroševićev projekt podizanje vinograda na Korlatu.
Godine 2010. Nikola Mirošević dobio je Nagradu HAZU za Područje prirodnih znanosti i matematike.
___________________________________________________
PANTA REI, TEMPUS FUGIT. GAUDEAMUS IGITUR IUVENES DUM SUMUS. POST IUCUNDAM IUVENTUTEM, POST IUCUNDAM/MOLESTAM SENECTUTEM NOS HABEBIT HUMUS… VERBA, FAMA VOLANT / FACTA MANENT!
…..pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly…..
POTROŠAČKI – BUYING GUIDE – PUTOKAZ
vodič za pametnu kupnju – 10. 2023 – hints to the smart purchase
____POMOĆ ZA OPIS VINA
■ VINO je: impresivno • ozbiljno • (donekle) kompleksno • moderno – s obilježjem tradicije – rustikalno • drukčije • sadržajno • skladno • s dovoljno izraženom voćnosti – s cvijetnim – (ugodnim) herbalnim / vegetalnim notama – s finim začinskim nitima • bogato • sočno • gusto – mesnato • (vrlo) toplo • robusno ■ iskreno – s dušom, karakterom/autorski rad • dotjerano • na kolosijeku elegancije i profinjenosti • ostavlja dojam visokog suglasja sa: teritorijem – tipologijom – sortom/sortama – godištem berbe – dobi ■ s (još) mladenačkim nabojem • lepršavo / svježe • dopadljivo/koketno • dinamično i s nervom – u usponu • zrelo – umireno – u špici (koja može još trajati) – vrijedi mu/može mu se ostaviti još vremena u boci • sa (zanimljivim) tercijarnim bouquetom/ u znaku je otmjenog starenja – lijepo se pije uz hranu – prikladno za uz meditaciju ■ prelazi/prešlo zenit – umorno/starikavo – jače u padu • bez finoće • nekomplicirano • neuzbudljivo • djeluje kao jače – naporno začinjeno/preopterećeno od dodira s drvom • mlitavo/tupo • nečisto • zeleno • agresivno kiselo – prekiselo • skuhano/sprženo • oksidirano • odaje plijesni/trulež – TCA • SO2 – H2S – refermentaciju – octikavost – lak – brett ■
Napomena: ⇑ – trošiti sada/drink now • ⇗ – trošiti ili još čuvati/drink or hold • ⇒ – čuvati/hold • – trošiti uz hranu/drink with food
⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆.
Tags: Alen Bibić, Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Barbara Bacic, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blažić, Božica Marković, Bruno Graberšek, Darko Lugarić, Darrel Joseph, Davor Zdjelarević, Dragan Jelić, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramarić, Hrvoje Zirojević, Iki Malinkovski, Irena Lučić, Ivan Dropuljić, Ivan Goričanec, Ivan Jug, Ivan Violić, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Bašić, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Korak, Josip Nuić, Josip Vrbanek, Juraj Violić, Jure Tomič, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurčić, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marija Vukelić, Marijan Žganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Martina Tomac, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horić, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Saša Špiranec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jeličić, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veljko Ostojić, Vito Andrić, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Milas, Zdenko Šember, Zoltan Györffy, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Bročilović Carlos, Željko Garmaz, Željko Kolar, Đuro Horvat
Recent Posts
Archives
- April 2024
- January 2024
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- April 2023
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turitam
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about