SUHI u CASI – 10.2023

kroz  through

       .         ŽELJKO SUHADOLNIK

_____10.2023 ____

Dingač –  pelješka vinogradarska pozicija ranga grand crua, međutim na žalost ne i prikladno službeno zaštićena kao takva dragocjenost…(Marko Čolić)

 ____________________________

IZ SADRŽAJA/FROM THE CONTENTS

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

⦁ Supetar – i više od turizma: NA KOLOSIJEKU ZNANOSTI – EU BIOPROCESS ENGINEERING COURSE ⦁ Ocjenjivanja 2023. na zadanu temu: EMOZIONI DAL MONDO: MERLOT & CABERNET INSIEME / EFFERVESCENTS du MONDE / SPIRITS SELECTION by CMB / CROSPIRITS-ZGrappa: Emperus champion ⦁ Crni pinot u glavnoj ulozi: MODRI-les NOIRS 2023 ⦁ Dogadjanje na visini: VICTORIA u RUKAMA VIKTORA ⦁ Pelješki crnjak na kontinentu: MOĆNI PLAVCI u diWINE-u ZAGREB ⦁ Vrijeme je za…: ZAGREB – IZNIMNO BOGATA POZORNICA s KVALITETNIM VINSKIM DOGAĐANJIMA

In MEMORIAM: NIKOLA MIROŠEVIĆ  ⦁

­Ulica žeđi /POTROŠAČKI PUTOKAZ – BUYING GUIDE/ Rue de la soif

Supetar – i više od turizma

NA KOLOSIJEKU ZNANOSTI – EU BIOPROCESS ENGINEERING COURSE!

Supetar na Braču može se pohvaliti: on je ne samo, poput glavnine našeg Jadrana, more, sunce, riba, vino, zabava do daske, nego je i, vrlo ozbiljno, na kolosijeku znanosti!

Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća Supetar je domaćin znanstvenom skupu EU BEC. Europska federacija za biotehnologiju (European Federation on Biotechnlogy = EFB) vrhovni je organ svih EU-bio aktivnosti, u sklopu kojih se nalazi i tehnologija fermentacije pri proizvodnji vina. Godine 1989. formiran je doktorski/post doktorski master kurs za specijaliste iz istraživačkih institucija i industrije. U tome projektu s nazivom EU Bioprocess Engineering Master Course (EU BEC), ujedinjeni su 14 europskih univerziteta i europska industrija. EU BEC održava se svake dvije godine. Projekt je počeo u Veneciji, pa se 1996. nastavio u Stockholmu, a od 1998. ukorjenio se, zahvajujući uvelike prof.dr. Marinu Beroviču s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani (inače poludalmatincu, naime otac mu je iz šibenskog područja), u Supetru na Braču. Susreti su se održavali svake dvije godine, dok stvar nije pokvario covid 19. Nakon duže stanke EU BEC oživio je u Supetru upravo 2023., potkraj rujna!

Stručni žiri u Supetru, u punom ocjenjivačkom zamahu. U sredini su predsjednik žirija prof. dr. Marin Berovič te, s njegove desne strane, prof.dr. Vesna Zechner Krpan sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, ostali članovi su Matthias Reuss iz Njemačke, Henk J.Noorman iz Nizozemske, prof.dr. Jűrgen Buech iz Njemačke i prof.dr. Luuk van der Vielen iz Irske

– EU BEC u svome programu ima i specijalne aktivnosti na širenju vinske kulture i umjetnosti vezano uz vino. U tome sklopu, od 1999, nalazi se i program temeljitog upoznavanja vina, procesne tehnologije, te stjecanja umijeća degustacije vina – objašnjava prof. sr. Marin Berovič, inače i predsjednik znanog međunarodnog ocjenjivanja The World’s Best Glass of Bubbly u Londonu.

Povratak skupa ove godine, u Supetru se željelo obilježiti prikladno – s degustacijom i strukovnim vrednovanjem pjenušaca, logično je bilo da se kao protagonist u službeni svečani program uvrste pjenušci iz zemlje domaćina, dakle Hrvatske.

Ocjenjivački listić korišten pri vrednovanju

– EU BEC međunarodno ocjenjivanje sada samo hrvatskih pjenušaca s naše je strane odraz priznanja Hrvatskoj glede stupnja ostvarene kvalitete i afirmacije hrvatskih vina, te u tome baš i pojenušaca – ističe prof. Dr. Berovič, i dodaje: – Ocjenjivanje i izbor pjenušaca EU Hrvatska odvijao se prema OIV-metodi od 100 bodova, uzimajući u obzir medijanu kao finalni izračun bodova. Za Brončanu medalju trebalo je osvojiti minimalno  82/100 bodova, za Srebrnu 84, za Zlatnu 89 do 94, a za Veliko zlato ili Platinastu medalju 95-100 bodova. Od samog početka vrednovanja priznanje se dijelilo samo uzorku što je osvojio titulu Šampiona, a od 2010. uz veliko priznanje EU BEC Grand Prix šampionu dodjeljuju se i odgovarajuća priznanja EU BEC za druge visoko ocijenjene uzorke taj puta u konkurenciji.

_______________________

Evo rezultata:

Velika zlatna medalja i Šampion

MISAL MILLENIUM BRUT – Peršurić

Zlatna medalja

Grande Cuvée – Galić; Misal Blanc de Blanc – Peršurić; Ré brut – Kabola; 1288 brut – Vinarija Pavlomir; Štampar brut – Štampar; Rosé brut – Vislander, Rosé brut – Bibich; Šember brut Šember;  Three Stars brut – Jagunić; Bibich blanc brut – Bibić

Srebrna medalja

Blanc de Blanc brut – Jagunić; San Marino brut – Pavlomir; Komiška bonda brut – Vislander

______________________

– U ime EFB i EU BEC proizvođačima koji su nam povjerili svoje uzorke na ocjenu VELIKO HVALA za konstruktivno sudjelovanje! Računam na to da svečana dodjela trofeja dobitnicima bude u sklopu festivala vina i kulinarike Zagreb Vino-com 2023. Volio bih da nagrade uruči i velemajstor međunarodnih ocjenjivanja i u nekoliko navrata ocjenjivač na EFB EU BEC-u u Supetru Željko Suhadolnik. Očekujemo da će dobitnici priznanja svi biti prisutni, jer dodjela nagrada na ovakvoj manifestaciji svakako je značajna pohvala njihovom radu i vinima – rekao je ovih dana u Ljubljani prof.dr.Marin Berovič, koji možda neće biti nazočan u Zagrebu na podjeli priznanja jer u terminu Zagreb Vino.coma trebao bi biti na studijskom putovanju vinskim Čileom i vinskom Argentinom.

Ocjenjivanja na zadanu temu

EMOZIONI DAL MONDO 2023: MERLOT & CABERNET u BERGAMU

Emozioni 2023 – ocjenjivanje

U talijanskom gradu Bergamu blizu Milana sredinom listopada odvijalo se, pod pokroviteljstvom OIV-a, 19. izdanje međunarodnog vrednovanja vina pod nazivom Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme, u prijevodu Emocije iz svijeta: Merlot i Cabernet zajedno. Riječ je, dakle, o ocjenjivanju vina proizvedenih isključivo od spomenutih kultivara (kapljica se predstavlja kao jednosortna ali i kao mješavina sorata), dakle to je, kažu neki, svojevrsno svjetsko prvenstvo u vinima od navedenih crnih kultivara, u percepciji mnogih vinoljubaca  prvenstveno vezanih uz bordoško vinogradarsko-vinsko područje. Međutim s vremenom te su se sorte toliko proširile svijetom, pa su novi dom našle i u izrazito južnim područjima gdje ih zacijelo isprva širi slojevi potrošača  uglavnom i nisu baš očekivali. A one su i tu pokazale kako, s trsjem na pozicijama prikladnima po tipu tla, nagibu i nadmorskoj visini, mogu dati – posebice, rekao bih, Cabernet, odličan, uvjerljiv rezultat, naime kapljica je ostala i dalje sortno vrlo prepozntaljiva ali jako je dobila na moći,  logično za takvo toplije podneblje. Uostalom, i u najnovije vrijeme sa sve očitijim klimatskim promjenama i u bordoškim područjima s tzv. lijeve obale gdje za te crnjake nije bila karakteristika da prelaze 12,5 vol %  sad su vrlo vrlo česte alkoholne vrijednosti od 13,5 pa i nešto više.

Mirko Rnjak iz Srbije i Ivo Kozarčanin iz Hrvatske, na djelu kao degustatori-suci

Ove godine na ocjenjivanje u Bergamo je poslano oko 270 uzoraka vina iz različitih krajeva svijeta, najviše je, očekivano, bilo onih iz zemlje domaćina, dakle Italije. Uzorke je ocjenjivalo 90 degustatora iz 30 zemalja svijeta, među njima iz Hrvatske bila su dvojica, konkretno sommelier i ugostitelj Mario Meštrović i novinar, vinski pisac i od nedavno koautor vrlo bogatog bloga Vinski klub (www.vinskiklub.hr )   Ivo Kozarčanin.

                Evo još statistike u malo širem obliku: 270 uzoraka na ocjenjivanje u Bergamo stiglo je iz 22 različite zemlje, a to su Argentina, Australija, Bosna & Hercegovina, Brazil, Bugarska, Češka Republika, Čile, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Južna Afrika, Njemačka, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Rusija, Srbija, Sjeverna Makedonija, SAD, Slovačka, Slovenija.

Degustatori iz naše šire regije: Ivo Kozarčanin (RH), Iztok Klenar (Slo), Mario Meštrović (RH), Nikola Biorčević(RS), Sandra Krstevska (Sjev. Maked), Mirko Rnjak (RS) i Darinko Ribolica (Slo)

Vina su prošla kroz povećalo sedam komisija, ukupno je bilo 79 degustatora, od toga 34 iz Italije i 45 iz inozemstva, iz, konkretno 23 zemlje, a to su Bugarska, Čile, Kolumbia, Hrvatska, Kuba, Francuska, Gruzija, Njemačka, Japan, Velika Britanija, Grčka, Indija, Italija, Malta, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Novi Zeland, Nizozemska, Poljska, Portugal, Češka, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Južna Koreja, Švedska, Mađarska i SAD.

Pragovi za medalje, po pravilniku, bloslovljenom još davno, od strane OIV-a:

Velika zlatna medalja92/100 bodova i više, Zlatna medalja – minimalno 85/100 bodova, Srebrna medalja minimalno 82/100 bodova. Pravilnik – također blagoslovljen od OIV-a – nalagao je da se od ukupnog broja etiketa primljenih na ocjenjivanje medaljama ukrasi najviše 30 posto.

Zlatnim medaljama je nagrađeno 81 vino, jedan uzorak dobio je Veliko zlato, a 80 njih zlato. Od tih 80 zlata 36 su završila u rukama talijanskih proizvođača, a 44 su dodijeljena vinarima iz 14 drugih zemalja.

S Velikim zlatom, koje je na temelju 92,7 bodova pripalo uzorku One Giant Leap Cabernet sauvignon 2021, diči se australski proizvođač Wakefield Taylors Wines s područja Limestone Coast u dolini Clare, znanom vinogradarskom predjelu smještenom na dva sata vožnje automobilom sjeverno od Adelaidea. Lijep uspjeh u Bergamu  ostvarili su Hrvatska, Bosna & Hercegovina, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Francuska i Rumunjska.

Festigia Castello 2021 porečke Lagune najbolje je ocijenjeno hrvatsko vino u talijanskom Bergamu. Hrvatska je osvojila pet Zlatnih medalja. Uz Castello, zlatni su i Korlat Cabernet Sauvignon 2019 Badela 1862, Festigia LV 2015 Riserva- mješavina merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca oplemenjena teranom, te Korlat Merlot 2019 i Lagunina Terra Rossa 2022.

Po običaju, na ovoj reviji merlota i caberneta na temelju bodova osvojenih na zasebnom ocjenjivanju povjerenome posebnom žiriju sastavljenom od vinskih novinara, obznanjeni su i prvaci po zemljama sudionicama.  Prvakom Hrvatske za 2023. proglašen je Korlat cabernet sauvignon 2019 Badela 1862, a prvakom Bosne i Hercegovine Cabernet sauvignon 2018 limited edition podruma Nuić, prvakom Sjeverne Makedonije proglašen je crnjak Cuvée de Préstige Oak Aged 2020 Châteaua Kamnik, prvakom pak Srbije Probus 2020 vinarije Đurđić, a prvakom Slovenije vino Bagueri Superior 2019 od Kleti Brda iz Gorišnih brda . 

Pozivi na nova vrednovanja

PJENUŠCI SVIJETA 2023

Tek što u svijetu završe jedna ocjenjivanja Bakhova nektara za tekuću godinu, pozivi stižu s raznih strana za nova! Uvaženi časopis La Revue des Oenologues (revija enologa) sa sjedištem u Francuskoj kao, s ustanovom Forum Oenologie, glavni nositelj organzacije više degustacija po raznim temama upravo sada mami proizvođače vina po svijetu da na uvid pošalju svoje pjenušce, te, posebno, i mirna vina njegovana udrvenim bačvama. Oba ocjenjivanja predviđena su za studeni 2023. Ocjenjivanje pjenušaca bit će 21. po redu u organizaciji spomenute revije, a ocjenjivanje vina njegovanih u drvu 11. po redu.

EFFERVESCENTS du MONDE

Ocjenjivanja u režiji La Revue des Oenologues de France stekla su poprilično povjerenje kod proizvođača, tako da organizator sa zadovoljstvom ističe kako je riječ o najjačoj koncentraciji pojedinih vrsta vina – u ovome slučaju pjenušaca – s niza različitih strana našeg planeta, konkretno istaknuto je kako na njemu obično bude 650 pa i više uzoraka iz 25 raznih zemalja, a kušača je najmanje po stotinjak, riječ je, uvjeravaju iz Revije enologa, sve redom o provjerenim stručnjacima za vrednovanje svakog pojedinog tipa kapljice.  Zgodno je spomnenuti da La Revue des Oenologues de France i Forum Oenologie, koji se organizacijom stručnog ocjenjivanja vina bave više od dva desetljeća, u Burgundiji nude i tečajeve za osposobljavanje za kušača vina upravo po tipovima.

Samples delivery deadline November 7, 2023, podrobne informacije na  www.effervescents-du-monde.com

Alliances du Monde –  International Wine & Barrel Competition,  first international Mark of Quality about wine and oak harmony, odnosno, po naški rečeno, zasebno vrednovanje samo onih vina koja su dozrijevala i odležavala u drvenim bačvama, pri čemu se u organoleptici osobito pazi na sklad između originalnog Bakhova nektara i drva u kojemu su ona određeno vrijeme boravila

Uz spomenuta ocjenjivanja La Revue des Oenologues organizira zasebno  još i vrednovanja

Chardonnay du Monde , Syrah du Monde , Muscats du Monde  

_______________

Izazov, ali i – OPREZ!

JEFTILEN S VINSKOG DNA  OSVOJIO – ZLATNU MEDALJU!…

I ovo treba, ovdje, kad se govori o vrednovanju  plemenite kapljice, svakako reći, jer  – dogodilo se nešto vrlo nezgodno!

Dati svoje vino na neko preastižno međunarodno ocjenjivanje može biti veliki izazov, ali – OPREZA NIKAD DOVOLJNO! Nužno je pripaziti i dobro odvagnuti kod izbora kome i kamo (adresa) se uzroak šalje na vrednovanje. Upravo nedavno neki jeftilen – nešto što kakvoćom spada, kako bi se reklo, u kategoriju vinskog dna – pretočen u veliku, dimenzijama impozantnu butelju i označen prigodno napravljenom izgledom atraktivnom etiketom osvojilo je na jednom međunarodnom vinskom vrednovanju – ZLATNU medalju! Javlja mi to iz Italije kolega vinski pisac i renomirani degustator i ocjenjivač Bakhova nektara Carlo Macchi, glavni i odgovorni na portalu Winesurf utemeljenome da kao relevantni vinski vodič bude na usluzi potrošačima. Dogadjaj je dakako zabrinjava, jer loše svjetlo može pasti i na neke nedužne organizatore.

Očemu je konkretno riječ? Tvorci vrlo gledane belgijske tv-serije On n’est pas des pigeons (u slobodnom rijevodu: Nismo budalaši…) kupili su u supermarketu Delhaize vino niskog kvalitativnog ranga i niske cijene (2,5 eura), pretočili ga u drugu, težinom impozantnu bocu, pa su na tu bocu zalijepili etiketu vrlo impresivna izgleda a na kojoj je bilo – kao naziv vina, područja i proizvođača – ispisano Côtes de Sambre i Meuse  Chateau Colombier. Tako kreirani uzorak poslan je na adresu  Gilbert&Gaillard, a pod tim nazivom djeluje vrlo znana pa i cijenjena francuska tvrtka koja se profesionalno bavi ocjenjivanjem vina i koja izdaje i vinski vodič.

Za ovo ocjenjivanje trebalo je, što za analizu uzorka što za prijavu, potrošiti nekih stotinjak eura. U trenucima objave rezultata o spomenutom vinu čulo se da je uzorak osvojio zlatnu medalju, a u opisu njegove organoleptike izneseni su vrlo laskavi komentari!

E, sad, da ne ispadne da se ovim prilogom blate sva ocjenjivanja, nužno je precizirati: ponovno je, kao navlakuša, u igri već otprije nam, upravo po vinskim aferama, znani sindrom vezan uz Daleki Istok: tvrtka Concours International Gilbert&Gaillard na koju je slan uzorak sjedište ima u Hong Kongu! I pitanje je ima li, osim naziva, uopće kakve veze sa znanim francuskim Gilbert&Gaillaredom. Logično je zaključiti da bi ovaj slučaj mogao dosta naštetiti vrednovanjima Bakhova nektara u Francuskoj, kojih je, kako saznajem, službeno registriranih oko 120 i na kojima vrijede stroga pravila, jedno je svakako i ono da uzorak pred ocjenjivača dolazi samo pod brojem i s bocom dobro umotanom tako da kušač o njemu ništa ne zna i da ne vidi nešto što bi moglo utjecati na njegovu ocjenu.

Staklo kao zagadjivač

Pouka: pri odluci da se uzorak šalje na ocjenjivanje organzatoru degustacije i s globalno vrlo znanim nazivom na ocjenu nužno je, očito, ponavljam, pažljivo pogledati ne samo to na koje ime odnosno naiv i adresu nego i to u koji dio svijeta treba poslati prijavu i uzorak…

I, usput, još nešto bitno a što ne mora imati vezu sa službnim ocjenjivanjima vina: mnogi potrošači koji kupuju vino često podlegnu izgledu, veličini i težini butelje a i atraktivnosti etikete, i uvjereni su u to da upravo takva izgledom ekstra-boca čuva kapljicu ekstra kakvoće, pa valja  naglasitii da upavo takva razmišljanja brojnih kupaca navode neke ponuđače (proizvođačei prodavače) e da baš u takvim naizgled impozantnim bocama tržištu ponude i neko najobičnije vino, da bi neki jeftilen prodali skuplje i, naravno, zaradili više na nepošteni način.

Bitno je i ukazati na određeni financijski te na eko-aspekt vezan uz takve glomazne i teške staklene butelje, naime dosta se vinskih boca iz podruma raznim servisnim službama šalje prema prodajnim mjestima ili na različite promotivne degustacije te na ocjenjivanja a često se ne razmišlja o tome da težina masivne boce uvelike povećava poštarinu, k tome važno je naglasiti i to da su takve boce veliki zagađivači, stoga je preporučjivo puniti vino ne u ekstravagantne boce nego u obične  i laganije butelje, težine između 350 i najviše 450 grama.♣

__________________

Žestice

SPIRIT SELECTION  by CMB 2023

U novije vrijeme i znano svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles krenulo je tematskim kolosijekom u vrednovanju uzoraka. Prisjećam se nekih davnih dana kad sam i počeo dolaziti kao ocjenjivač na CMB, bilo je to još u ono vrijeme dok se Concours odvijao samo u glavnom belgijskom gradu: u istom terminu kušali su se i mirno vino, i pjenušci, i slatka desertna vina i jaka alkoholna pića, s time da su ipak slatke visoke predikate i alkoholizirana vina i jaka alkoholna pića kušale posebne, za te resore specijalizirane ekipe degustatora. Kako je zanimanje za osvajanje medalje kao učinkovitog alata za plasman proizvoda raslo, tako se osjetila potreba da se iz organizacijskih razloga ali i radi bolje kakvoće usluge krene u potpuno razdvajanje po sekcijama, prvo svoje natjecanje dobila je kod CMB-a vinska sorta Sauvignon bijeli – Concours Mondial du Sauvignon, kao pozornica je za degustacije izabrana talijanska upravo i po sauvignonima poznata regija Furlanija. Danas eto CMB po terminima razdvaja mirna vina i pjenušce, odvojio je, kao zasebni sadržaj, i ružičasta vina, a ove godine kao nešto posebno kenulo se i s odvojenom degustacijom i ocjenjivanjem CMB Vranec Selection, dakle s vrednovanjem vina od kultivara Vranac/Vranec. Degustacija je tempirana u listopadski termin kad je i (5.10) međunarodno zaštićeni imendan kultivara Vranec.

Seansa pak posvećena jakim alkoholnim pićima smještena je u rujanski temin. Jaka alkoholna pića u 2023. vrednovana su od 28. rujna do 1. listopada u talijanskome gradu Trevisu. Ovih dana obznanjeni su i rezultati, s dobitnicima Velike zlatne medalje, Zlatne medalje i Srebrne medalje. Najviše uzoraka na ocjenjivanje ove godine poslali su Brazil i Italija, a pet zemalja s najviše osvojenih medalja su Francuska, Kina, Brazil, Italija i Meksiko. Hoće li i ovo ocjenjivanje naići na veće zanimanje i kod naših proizvođača žestica? Već je krajnje vrijeme da se jače,odnosno konkretno  krene u upoznavanje svijeta s vrijednostima što ih mogu dati naše rakije…

Evo, u nastavku, dobitnika Velikih zlatnih medalja:

Vrednovanje, te, poslije, Festival žestica u zagrebačkom Boćarskom domu

CROSPIRITS & ZGrappa 2023 – ŠAMPION EMPERUS SA ŠLJIVOVICOM STAROM 26 GODINA

Najbolje ocijenjeni uzorak 5. CROSPIRITA i šampion u kategoriji rakija proglašena je 26 godina stara  šljivovica Privilege destilerije  Emperus iz Srbije. Emperusova rakija od šljive iz 1997. godine dobila i najvišu ocjenu na ovogodišnjem ocjenjivanju, a to je bilo, konkretno, 19,8 od mogućih 20 bodova. Bilo bi, ponavljam, već vrijeme da i na jaka pića iz ove naše europske regije, poglavito na  staru šljivovicu, pa i lozovaču i travaricu, skrenemo jače pažnju inozemne javnosti, ovakva šljivovica Emperusa, šampion 5. CROSPIRITA i u ovakvom elegantnom pakiranju kakvog se ne bi sramio ni čuveni cognac, mogla bi biti snažan adut u tome…

CroSpirits 2023- Šampion Emperus

Festival jakih pića ZGrappa 2023 u zgrebačkom Boćarskom domu

– Misija Emperus destilerije je promovirati i širiti glas o vrhunskim voćnim rakijama iz ovog dijela Europe. U našoj ponudi nalaze se osam šljivovica i četiri dunjevače, od kojih svaka predstavlja dragulj svoje vrste. Dvostruka pobjeda, prilikom prvog pojavljivanja na CROSPIRIT-u, je samo potvrda da smo na dobrom putu ka ostvarenju naših ciljeva, a to je postati sinonim za rakije od voća najveće kakvoće. Destilerija Emperus nalazi u srcu Šumadije, u mjestu Đurđevo, gdje se prostiru naši voćnjaci i vinogradi iz kojih ubiremo najbolje plodove za proizvodnju naše rakije – poručili su iz Emperusa. 

________________________________

Château & Relais Kendov dvorecOktoberfest powered by Pinot noir

CRNI PINOT U GLAVNOJ ULOZI

Ljubitelji pinota crnog odnosno vina crni pinot u punoj mjeri mogli su doći na svoje o vikendu potkraj listopada: na uobičajenoj lokaciji – u ekskluzivnom slovenskom Kendovom dvorcu bila je ukupno do sada peta po redu manifestacija posvećena spomenutoj sorti a održavanje koje je inicirao i o realizaciji sve do sada brinuo se, i, kaže, brinut će i dalje, enolog i proizvođač plemenite kapljice Matjaž Lemut s posjeda Tilia u Vipavskoj dolini.

Na slikama su Matjaž Lemut Tilia, proizvođač (i) crnog pinota te pokretač manifestacije (lijevo), Britanac Quentin Sadler iz Velike Britanije, voditelj radionica o crnom pinotu s uzorcima i iz Burgundije, te Miquel Hudin, američki vinski pisac i ocjenjivač na Decanter World Wide Award, s pričom o tome kako kušati i ocjenjivati crni pinot.

Od svojega početka, 2018. godine, događanje okuplja ponajbolje proizvođače crnog pinota u Sloveniji i u susjednim državama pa i šire kao izlagače, ali i brojne ljubitelje crnog pinota iz cijele Europe a i šire. Riječ je ovdje, rado će istaknuti Tilia, ne tek o poslovnoj smotri vinogradara/vinara koji se bave crnim pinotom, nego o nečem puno značajnijem: emocijama nabijenom skupu strastvenih autora vina od spomenutog kultivara, skupu istinskih ljubitelja crnog pinota koji su postali međusobno toliko tijesno povezani da se može govoriti o svojevrsnoj međunarodnoj Zajednici crnog pinota!

Crni pinot – radionica (Julio Frangen)

Svake godine manifestacija, jedina te vrste u regiji, napreduje. Sada okuplja 36 proizvođača crnog pinota iz devet zemalja, te brojne ne samo potrošače-ljubitelje nego i sommelijere, chefove kuhinja, domaće i inozemne novinare, renomirane vinske pisce sve do onih osobito iskusnih iz Velike Britanije i SAD a koji vode radionice, unatoč visokim cijenama ulaznice uvijek – potpuno rasprodane!

Burgundijske zvijezde izložene sada u Kendovu dvorcu – crni pinoti Maison Louis Jadot i Louis Latour

Iz Hrvatske su u Kendovu dvorcu  kao izlagači nastupili Damir Drago Režek s Plešivice te istarski Chateau Belaj i Kutjevčanin Sontacchi, ali šteta je što u nije bilo i pažnje vrlo vrijednih crnih pinota od Bolfana (Vinski vrh), obitelji Korak, zatim od Istranina Morena Degrassija i Slavonca Vlade Krauthakera.

Na sugestiju Svijeta u Čaši na festivalu crnog pinota u Sloveniji pojavila se vinarija K Nebu iz Tomislavgrada u BiH, riječ je o projektu poduzetnika Ivana Dilbera koji je u svome zavičaju vinograd zasadio na poziciji na visini od 900 metara (otud naziv K Nebu!), i proizveo odličnu kapljicu (Marko Čolić)

Peta jubilarna priredba Modri/les Noirs (za one koji možda još ne znaju: crnom pinotu Slovenci kažu modri pinot) odvijala se, kako je i bio najavio Matjaž Lemut kao organizator, u dva izrazito zasebna dijela – kao skup radionica (Masterclass) s protagonistom Pinotom crnime – sorti, i crnom pinotu – vino, te u ležernijem tzv. festivalskom obliku, tj.nastupu izlagača, uglavnom vlasnika vinarija te njihovih enologa ili osoba zaduženima za prezentaciju (publicitet) a koje su svaki za svojim stolom primali posjetitelje na degustaciju i razgovor.

_________________

K NEBU – ZAISTA NA NEBU!

Zaista je – na nebu! Vinogradi i vinarija K Nebu bogme jesu – na nebu! Nalaze se ponad Tomislavgrada, nekadašneg Duvna, na čak 900 do 965 metara nadmorske visine! U želji da, kako kaže, dobije proizvod nebeske kakvoće, poduzetnik Ivica Dilber odlučio se na poziciji na toj visini podignuti vinograd i sagraditi vinariju, te vinovu lozu uzgajati i vino proizvoditi na prirodan, eko način. U tome mu dosta na ruku idu klimatološko stanje na spomenutoj nadmorskoj visini, u strukovnom smislu pomaže mu enolog Josip Martinović.

K nebu – vinogradi. i podrum na vrhu

Nakon godina života i rada u Njemačkoj i povratka na ove naše prostore Dilber se skrasio i u Zagrebu, i tu je, u jednoj od zgrada nekad vrlo popularnog Green Gold Centra, otvorio veliku prodavaonicu opreme za kupaonice. Kao ljubitelj plemenite kapljice i materijalno dobro osiguran, odlučio je u svom zavičaju podići vinograd i sagraditi moderan podrum za proizvodnju vina, moralo je to, rado ponavlja, biti nešto jedinstveno po lokaciji, pedološkim i klimatskim uvjetima, da bi se dobila i jedinstvena roba. Dilber je težio tome da  ponudi osebujan proizvod s visokim karakteristikama ne samo sorte nego i ambijenta u kojemu je nekad i sam živio.

Družeći se sa sumještaninom Markom Bakovićem Kosaljem, koji je pak duže vrijeme kao gastarbajter proveo u Švicarskoj i koji je nakon povratka doma odlučio podignuti vinograde takodjer visoko na brdu, te nakon konzultacija sa ovdašnjim stručnjacima za vinogradarstvo i vinarstvo, i Dilber je krenuo u pustolovinu – nebesko vinogradarstvo, vinarstvo i vino.

Ivica Dilber je inače iz Eminova Sela smještenog visoko na kosini Dinarskog kraškog polja kod Tomislavgrada. U ekološki specifičnom ambinjentu u kojemu prije nije bilo uzgoja grožđa krenuo je ekstremno u visinu u podizanje vinograda i gradnju podruma. Na terenu od ukupno 30 hekltara na spomenutoj visini najprije je zasadio 50.000 loza, potom je dosadio još 20.000, uglavnom cilj je bio s vremenom dosegnuti brojku od barem 100.000 trsova. Građevina u kojoj je vinarija prostire se na 3500 četvornih metara površine, od toga sam podrum (proizvodni dio)  je na 1000 m2. Čitav projekt trebao bi biti ispunjen, kaže mi – za degustacije i razgovora u njegovoj malenoj zgodnoj vinoteci u sklopu spomenute zagrebačke trgovine opreme za kupaonice – pompozno Dilber, do kraja 2025, kad se očekuje da će vinogradi ukupno napokon i sadržavati navedenih barem 100.000 trsova. Uz vina, Dilber je krenuo i s proizvodnjom vinjaka.

Ivica Dilber, sommelier Tomo Jakopović i osnivač i direktor festivala Zagreb Vino.com  Ivan Dropuljić. Dilber je najavljen i kao sudionik Zagreb Vino.coma 2023! (Marko Ćolić)

Sorte koje Dilber sada ima su Chardonnay, Sauvignon bijeli, Traminac i Pinot crni, nešto je i Merlota i Cabernet franca. Uzgoj je po ekološkim načelima, prinos po trsu – oko jednog kilograma. Berba je uglavnom – kad vremenske prilike te sezone ne divljaju – potkraj listopada, obavlja se ručno i već tu je, izborom najboljih grozdova, prva selekcija sirovine za vino za etiketu K Nebu. Mlada vina ostavljaju se na dužem odležavanju u bačvama od francuskog i slavonskog hrasta volumena 500 i 225 litara. Kao pravi business-man s njemačkim arbajterskim iskustvom, Ivica Dilber nakon pedantnog izračuna podastire podatak da je za svakih 10.000 butelja njegovig vina potrebno svakako barem 4.460 sati rada!

Ivica Dilber ponudio je na kušanje jako dobar K Nebu White cuvee high altitude wine 2022, suhu mješavinu chardonnaya (60%) te traminca i sauvignona svakog po pola (14,5 vol %, 6,8 g/l ukupna kiselost, suhi ekstrakt 22,2 g/l, 7,7 g/l neprovrelog sladora), izvrstan Sauvignon blanc 2021, pa Traminac 2021, jako Chardonnay 2021, Rosé 2022, teizvanredni Pinoar 2021 (14 vol %, 6 g/l ukupna kiselost, 28,5 g/l suhi ekstrakt, 2,8 g/l neprovreli slador. Moji najjači favoriti – sjajni Pinoar 2021Sauvignon 2021. ♣

______________________

Evo popisa proizvođača crnog pinota koji su se prijavili za sudjelovanje ove godine na reviji crnih pinota u Sloveniji:

CASTELFEDER,Italija, ETYEKI KÚRIA Winery,Mađarska, FERAVINO, Croatia, FRANZ HAAS, Italija, FRUG VINA, Srbia, GALIĆ WINES, Hrvatska, HEAPS GOOD WINE COMPANY, JAKONČIČ, Goriška Brda, KRISTANČIČ FROM MEDANA, Goriška Brda, MOVIA, Goriška Brda, MEUM, MARO wines, MARJAN SIMČIČ, Goriška Brda, MAISON VINCENT GIRARDIN, Francuska, BURJA ESTATE, Vipava, PASJI REP ESTATE, Vipava, SANCTUM, SALOMON&ANDREW, New Zealand, KOVAČEVIĆ WINERY, Serbia, TILIA ESTATE, Vipava,VINA ČUK, Vipava, SAKSIDA WINES, Vipava, VINA VERUS, Styrian Slovenia, VINA ŠČUREK, Goriška Brda, VINA ZAVEC, Haloze, VIPAVA 1984, Vipava, PRINČIČ WINE, Goriška Brda, JOANNES PROTNER WINES, Styrian Slovenia, SONTACCHI WINERY, Croatia, JAMŠEK WINE, Vipava, WINE KUPLJEN Styrian Slovenia, WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH, Poljska, Damir Drago Režek Croatia, Chateau Belaj, Istria Croatia;Winery K NEBU, Bosna & Hercegovina.

Događanje – na visini!

VIKCTORIA u RUKAMA VIKTORA!

Pozornica na visini – konkretno na 14. katu poslovnog staklenog dvojček-nebodera na zapadnom dijelu Zagreba. Črno-beli svet! Program od devet točaka, a točke – jedna bolja od druge. Viktoria (pobjeda!) u rukama Viktora! U ovom sličaju Viktora Zdilara, enologa.

Vina posjeda Katich

                Velika pohvala, najprije, vinskom tandemu što ga čine Ivo Kozarčanin –vinski pisac Bakhov sin, i Tomo Jakopović, sommelier, osnivači i voditelji nedavno otvorenog vinskog portala Vinski klub (www.vinskiklub.hr), na organizacijji vinske radionice s imoćanskim vinskim posjedom Katich kao protagonistom.  Na radionici su se uz Kozarčanina i Jakopovića našli, ispred vinarije Katich, iskusni enolog VIKTOR Zdilar i kćerka vlasnika Nikice Katića Ilenija, na čiju pomoć obitelj računa u segmentu  promidžbe i plasmana vina..

Sommelier Tomo Jakopović (lijevo) i Ivo Kozarčanin (desno) ovih su dana imali sjajnu prezentaciju sjajne kapljice imoćanske vinske kuće Katich, u predstavljanju vina pomogao im je kreativni Katichev enolog Viktor Zdilar, tvorac odličnih eno-uradaka. Moju pažnju i divljenje na sebe je skrenuo prije nekoliko godina kad sam kao upoznao kao enologa suradnika Dalmacijavina u podrumu u Drnišu, tada se predstavio sa senzacionalnim vinom od sorte Plavina i pokazao što sve ona može pružiti i koliko je zapravo (naravno nepravedno!) zanemarena!     

Posjed Katich (Katich zato da ne dolazi do zabune, naime i u Moslavini postoji vinar Nikica Katić!) – na hrvatskom vinskom tržištu nova zvijezda s ozbiljnim sjajem, uz vinski posjed Grabovac sjajan imoćanski vinski biser, ne samo u domeni kakvoće nego i, što je također bitno za istaknuti, po relativno solidnoj količini vina raspoloživog za tržište! Samo naprijed!

Nikica Katić u svom podrumu, te, dolje, enolog Viktor Zdilar s Katićevom kćerkom Ilenijom (Marko Čolić)

Vinski posjed Katich, u vlasništvu Nikice Katića, dakleu imoćanskome je kraju. Tamošnje vinogorje obuhvaća oko 600 hektara a, navodno, sorta Kujundžuša pokriva čak oko 80 posto upravo spomenute površine. U vlasnštvu Nikice Katića, koji je prvotno malu domaću obiteljsku proizvodnju počeo na poslovni i visokoprofesionalni nivo dizati 2008. godine i koji je sagradio novi podrum i dobro ga opremio te koji je 2015. godine angažirao Viktora Zdilara kao stalnog wine-makera, nalazi se, zasad, 10 hektara vinograda, loza je sađena gustoćom od nešto više od 6000 trsova po hetaru.

Katićevo se trsje nalazi na području Imotskog polja, ali ne na onom njegovom niskom dijelu s plodnom zemljom općenito s uvjetima prikladnijima za uzgoj drugih poljprivrednih kultura, Katićeva vinova loza raste na sjeverozapadnome dijelu cijelog tog prostora i to na nadmorskim visinama između 250 i 280 metara, na,kako kaže, pjeskulji i vapnenastom, jako dobro dreniranom terenu, pri opisivanju tla spominju se termini kao aluvijalni nanosi, riječni oblutci, šljunak, sve to u dosta debelom profilu. Što se klime tiče, danju u ljetnom periodu tu znaju biti velike vrućine, međutim i kroz ljetno razdoblje noći su vrlo svježe, naime hladni zrak kroz noć spušta se tu s okolnih brda visine i do 700 metara, a to su uvjeti koji odgovaraju vinovoj lozi da dade lijep i zreo plod ali istodobno i s lijepo očuvanom svježinom. Što se sortimenta tiče, oko črtiri Katićeva hektara pokriva bijela Kujundžuša, potom tu su Pošip, Sauvignon bijeli, Chardonnay, Syrah,  Trnjak, Merlot, Cabernet sauvignon…

Tla u Katićevim vinogradima snimljena odozgor, te, sasvim desno, snimljeno sa strane: profil koji pokazuje dubinu tih propusnih tala

Na kušanje u sklopu ove radionice u Zagrebu, organizirane od strane portala Vinski klub, enolog Viktor Zdilar ponudio je sljedeća vina u ovom redosljedu: Kujundžuša 2022, Pošip 2021, Sauvignon 2022, Mirite blanc 2020 riserva, Syrah 2020, Trnjak 2020, Mirite noir 2018 Riserva, Plavac mali 2015, i Merlot 2018.

KUJUNDŽUŠA 2022 (12,5 vol %, 5,4 ukupna kiselost, pH 3,2; urod nešto manji od 2 kg/trs) – vrlo vrlo ugodno iznenađenje, i te kako veliki odmak prema gore od mnogih drugih kujundžuša u izdanju za nezahtjevno pijuckanje, k tome ne  baš i uvijek posve čistih vina. Ova se predstavila u kompleksnom svjetlu, kao vrlo zanimljiva – mineralna, slana, živa, voćno-začinska; ♣ ♣ ♣ +.

Na moje pitanje enologu Zdilaru koja je njegova  predodžba o maksimalno mogućem dosegu Kujundžuše kao vina, odgovor je bio da joj je domet zasigurno i veći od ovog ovdje pokazanoga. Zdilar tu pripominje kako je zasad nekih sedam lokalnih vinara koji nastoje kujundžušu proizvesti u ozbiljnijoj verziji. Zdilar, koji ističe kako kujundžušu resi lijepa kiselost pa je eto vino pogodno i za duže odležavanje ali i za za produkciju pjenušaca, veli da se za mirno vino sprema nešto pokušati s nižim prinosom – možda do 1 kg  po trsu, a dosta očekuje i od rezultata klonske selekcije sorte, ona je na matičnim nasadima (ne samo za Kujundžušu nego i za Trnjak) počela, i treba pričekati još nekih par godina da stručnjaci što prate oba spomenuta kultivara preporuče po nekoliko klonova kao najbolje.

POŠIP 2021 (njegovan šest mjeseci na finom talogu samo u inoksu, dakle bez drva, 13 vol %) – voćno, mineralno, živo, svježe, skladno, s lijepom punoćom, u ustima slasno, dugačkog završetka. Iako je vino lijepo, nije mi se učinilo toliko uzbudljivim kao što mi se učinila kujundžuša, možda zato što sam od kujundžuše očekivao manje, a, nakon nje, od pošipa nešto više; ♣ ♣ ♣.

SAUVIGNON 2022 (13,5 vol%; 3,8 g/lit neprovrelog sladora) – bez uobičajenih banalnih, jeftinih prštećih i već opterećujućih aroma poput onih u mnogih drugih sauvignona, s vrlo diskretno iskazanom ali vrlo prepoznatljivom finom sortnom aromatikom, u ustima puno i bogato, s čvrstim tijelom, rekao bih da će s vremenom još rasti; ♣ ♣ ♣ ♣ +

Uvježbani trio (u rukama im, naravno, NISU puhački instruenti!…)

MIRITE blanc 2020 Riserva (Mirite je naziv vinograda, ovdje je riječ o mješavini chardonnaya 75 % i sauvignona 25 %, devet mjeseci provedeno u 500-litrenim hrastovim bačvama, bez provedene malolaktike, napunjeno oko 2600 butelja; 13,5 vol %) – ozbiljno, složeno, vrlo puno, živo, drvo dobro uklopljeno, vino još može napredovati; ♣ ♣ ♣ ♣ +

SYRAH 2020 (devet mjeseci barriquea + 12 mjeseci u inoksu, 14,5 vol %) – Puno, čvrsto i snažno, s finim začinskim notama, sortno raspoznatljivo, piti ili još čuvati; ♣ ♣ ♣ ♣

TRNJAK 2020 (mladi nasad, proizvedeno oko 3000 litara, tendencija je povećati produkciju na barem 5000 litara, 15vol %) – bogat, pun, topao, kompleksan, ima eleganciju, tanin se blago osjeti, ali je mekan, vino će još rasti; ♣ ♣ ♣ ♣ 

MIRITE NOIR 2018 Riserva (cabernet sauvignon 40%, merlot 10%, syrah 50 %, tri godine barriquea, 14,5 vol %)  – vrlo elegantno, puno, dinamično, voćno, začinsko, s ugodnom nijansom herbalnog, s finom notom mineralnosti; ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

PLAVAC MALI 2015 (ovo je vino s početka ozbiljne produkcije kuće Katich, htjelo se vidjeti kakva će biti njihova izvedba kapljice od Plavca maloga pa je grožđe za ovo vino kupljeno na Hvaru, vino je boravilo tri godine u barriqueu, 14,5 vol%) – Puno, gusto, zaobljeno, ovdje kao da ipak malo iskače alkohol;   ♣ ♣ ♣ +

MERLOT 2018 (grožđe iz još mladog nasada, prinos oko 0,5 kg/trs, 16 vol %) – puno i gusto, kompleksno, slankasto ali i slasno, snažnog tijela za trošiti u posebnim prigodama  ♣ ♣ ♣ ♣  .

Pelješki crnjak na kontinentu, izmedju dviju ljetnih turističkih sezona

MOĆNI PLAVCI u ZAGREBU

Iako temperature, unatoč tome što smo kalendarski u jeseni, još ne posustaju i iznad su prosjeka za ovo doba godine, misli su nam ipak svima, hoćeš-nećeš, okrenute prema skorašnjem neminovnom hladnijem razdoblju, sve kaloričnijim jelima i – prikladnom moćnome vinu, toplom (južnom) crnjaku. Čak i oni kontinentalci koji preferiraju bijela i nešto laganija vina zacijelo će u narednim mjesecima rado u više navrata na stolu uz ručak i/ili večeru vidjeti bocu npr. toplog plavca koji će, ujedno, i bilo podsjetiti na proteklo lijepo ljetovanje na Jadranu odnosno najavljivati višednevni rekreativni relativno skorašnji novi odlazak na Jadran.

Irena Lučić kao domaćin i voditeljica kroz program, te Slobodan Rosić, kao prezenter vina i kao organizator Dana otvorenih peljeških podruma (suhiucasi)

 Razmišljala je, svakako, tako Irena Lučić, koju brojni zagrebački vinoljupci već dugo poznaju po nastojanjima da ih svako toliko kroz neke svoje priredbe s nazivom Vinoljupci, od onih, npr., u prostorima i takve ustanove kao što je Društvo književnika na Jelačić-placu u srcu Metropole ali i kroz ulične eno-gastro priredbe, drži na okupu, a koja je prije godinu dana  u prometnoj gradskoj žili kucavici glavnoga grada Ilici blizu Britanca otvorila wine bar diWINE kako bi napokon imala i stalan svoj prostor za organizaciju određenih vinskih i gastro-događanja, pa je eto uspostavila suradnju i s Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije i s pelješkim udrugama Plavac mali i Pelješki vinski puti u koje je uključeno više od 50 lokalnih vinarija i OPG-ova, i upravo za sada, na kraju listopada ove godine, u zagrebačkom diWINE baru ponudila je domaćinstvo prezentaciji vinara-članova udruga Plavac mali i Pelješki vinski puti, kao lijepu prigodu da Zagrepčanima a i kontinnetalnom dijelu Lijepe naše  predloži da pođu u posjet jednoj od najvećih vinskih manifestacija u Hrvatskoj, a to je ona s naslovom Dani otvorenih peljeških podruma, na programu od 1. do 3. prosinca 2023.  

Poluotok Pelješac, gdje je, kažu poznavatelji, oko 2579 sunčanih sati godišnje, u vinogradarstvu i proizvodnji vina ima vrlo vrlo dugu tradiciju. Najbolji vinogradi položeni su na južnim i jugozapadnim strminama poluotoka. Pelješko vinogorje obuhvaća nekih 850 hektara terena zasađenog vinovom lozom, glede sortimenta oko 50 posto je pod kultivarom Plavac mali. Pozicija Dingač obuhvaća oko 45 hektara. Odmah do Dingača po kakvoći se smatra položaj Postup,on obuhvaća oko 60 hektara na južnim padinama samo što je s blažim nagibom od Dingača, na nešto je nižoj namorskoj visini i s drukčijim pedološkim profilom. Od bijelih sorata na ovim pozicijama vrhunsku kakvoću dosiže Maraština, lokalno zvana Rukatac.

Tu je oko 70 proizvođača vina. Vinogradari su nekad bili udruženi u zadruge, posljednjih godina oveći broj napustio je zadrugu i prešao u samostalne proizvođače.

Tako je posljednje subote listopada u zagrebački diWINE, uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije stiglo desetak peljeških vinarija, predvođenih organizatorom manifestacije i promotorom plavca Slobodanom Rosićem. Zagrepčanima su svoje uratke, ponajviše od Plavca maloga, međutim i neke od bijele sorte Rukatac, prezentirale kuće Bezek, Edivo, Jurović, Marlais, Matković, Matuško, PZ Pelješki vrhovi, PZ Putniković i Vina Violić, dva vinska podruma bila su i s Komarne – Opus i Terra Madre. Šteta je što s Pelješca nisu ni s vinima ni osobno prisutni bili vinarija Miljenka Grgića, Vedran Kiridžija, Niko Bura, Mare Mrgudić, Korta Katarina, pa Ivica Radović, Frano Miloš, Hilić, Madirazza, Skaramuča, Saints Hills, Miličić

Međutim neki pelješki vinari koji se nisu uključili u prezentaciju sada u diWINE klubu u Zagrebu uskoro će ipak promovirati svoje proizvode u Metropoli, na manifestaciji Dalmatinske vinske ikone koju zagrebački Vinart u suradnji s udrugom Vina Dalmacije priređuje u hotelu Esplanade, a neki će se zasigurno pojaviti i na Zagreb Vino.comu na kraju studenoga i na početku prosinca 2023.  Evo dosad svih prijavljenih na prezentaciji Dalmatinske vinska ikone:

Grgić, Bora, Prović, Ventus, Saints Hills, Testament, Grabovac, Hvar Hills, Stina, Carić, Katić, Kraljevski vinogradi,. Škaulj, Zlatan otok, Opus vina, Gracin, Ško vina, Tomić, Baraka, Rizman, Skaramuča.

Slobodan Rosić uz gotovo sva etikete ponuđene na degustaciju u diWNE  klubu (suhiucasi)

Mlađi predstavnici kuća Matković – Luka Matković, te Kata iz Vina Violić, sa svojim buteljama (suhiucasi)

Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2023. – Na 16. manifestaciji = revija najpoznatijih vina Pelješca, od Stona, Janjine do Orebića,  zvijezda je sorta Plavac mali, posebice onaj s položaja Postup i, naravno, kao špica – onaj s Dingača. Sudjeluju i vina podruma Opus s Komarne, najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj.

Dolazak na Pelješac: pogled na most iz vinograda na Komarni

 – Poluotok Pelješac poziva u svoje okrilje sve ljude dobre volje eto i u zimskom vremenu, naime od 1. do 3. prosinca bit će moguće uživati u Carstvu Plavca malog, na najvećoj vinskoj manifestaciji u Dalmaciji. Organizatori su udruga Plavac mali–Pelješac, udruga Pelješki vinski puti, te Obrtnička komora Dubrovačko–neretvanske županije a suorganizatori i sponzori su Dubrovačko–neretvanska županija, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, te Turističke zajednice peljeških općina, podršku u svome stilu daje Romerquelle. I ove godine vas očekuje nezaboravan provod po vinskim podrumima i vinarijama uz najbolja hrvatska vina – rekao je Slobodan Rosić, i dodao:. – Za 16. manifestaciju Dani otvorenih vrata peljeških podruma već potkraj listopada najavljeni su i potvrđeni brojni organizirani dolasci iz Zadra, Splita a, makar je u spomenutom terminu u Metropoli  Zagreb Vino.com, i iz  Zagreba. Žao mi je što se termini ove dvije manifestacije sada preklapaju, s jedne strane stoga što bi nam, da nije tome tako, iz glavnoga grada zacijelo stiglo i više gostiju, a s druge strane i zato što, ovako, dosta peljeških vinara koji bi htjeli izlagati u Zagrebu na Vino.comu, to nisu u mogućnosti učiniti.

Dingač (Marko Čolicć)

Postup (Boris Kragić)

Pelješac, vinogradi kod Ponikvi

Svi koji na Pelješac dođu u petak moći će uživati posebno i na vinskim feštama npr. u prostorima PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u Janjini te, u Kuni Pelješkoj, u Domu kulture uz glazbu uživo, pelješke delicije i pelješki plavac.

Marselan L’Amour, Petar Matković, izvrstan crnjak s Pelješca, jačine 15 vol%! Na slici je butelja s vinom iz berbe 2020, sada dostupnim na tržištu (suhiucasi)

– Predviđeno je da se u događanje kojime se žele naširoko promovirati pelješke dobrote na tanjuru i u čaši uključi i enološka struka, konkretno upravo u prostorima PZ Putniković organizirat će se, uz sudjelovanje 12 enologa s Pelješca, ocjenjivanje vina od autohtonih sorata, a potom će se u sklopu službenog programa i javno podijeliti diplome za najbolja vina od sorte Rukatac (Maraština), Pošip i za još neke domaće bijele kultivare, pa za najbolje ružičasto vino, zatim za plavac te, posebno, za plavac s posebnih pozicija, kao i diplome za vina od ostalih crnih sorte koje se u relevantnoj mjeri uzgajaju na poluotoku – rekao je još Slobodan Rosić.

A jedan od tih kultivara-došljaka na Pelješac je francuski Marselan, koji je  od počteka od službenih institucija osporvan a od kojega neki pelješki vinogradari/vinari uspijevaju dobiti sjajan, vrlo ozbiljan, i te kako pažnje vrijedan crnjak.

Subota 2. prosinca rezervirana je za organizirano vodjenje gostiju u obilazak podruma. Nakon ceremonije službenog otvaranja manifestacije u tvrđavi Kaštio u Stonu, s početkom u 11 sati, kreće se u posjet vinarijama, kroz Ponikve pa prema Muzeju vina u Putnikovićima. U Zadružnom domu u Janjini predstavit će se vinari Janjine uz tradicionalni vinski gulaš, slijede posjeti vinskim podrumima u Potomju, poznatom kao središtu vrhunskih Dingača, a gdje je i središte manifestacije. U Kuni Pelješkoj goste će dočekati kunovski vinari okupljeni na jednom mjestu. U Muzeju pelješke tradicije u sklopu butikne vinarije Mikulić u Mokalu domaćini će posjetitelje dočekati s pričom o povijesti vinogradarstva i vinarstva, dakako i tu će biti kušanje vina i peljeških delicija. Na kraju protokolarnog obilaska vinskih podruma diljem Pelješca po prvi puta vrata svog podruma otvara i Vinarija Arambašić u Orebiću. Nedjelja je dan za najavljene organizirane grupe. ♣

__________________

PRVI ROĐENDAN ZAGREBAČKOG diWINE BARA – Jubilej za zagrebački diWine bar smješten nedaleko od Britanca: prije kratkog vremena proslavio je rođendan, a već u prvoj godini postojanja postao je vrlo popularno okupljalište zagrebačkih vinoljubaca, ali i brojnih turista u potrazi za vođenim prezentacijama i degustacijama vina od hrvatskih autohtonih vinskih sorata.

Slavljenica Irena Lučić (Marko Čolić)

Naša prva godina bila je izazovna na mnogo načina, doživjeli smo najbolje i najgore od ugostiteljstva – rekla je vlasnica bara Irena Lučić prilikom male konferencije za medije upriličene u povodu proslave ispunjenja prve godine od otvaranja lokala. – Koncept s kojim smo startali, a koji se bazira na isključivo hrvatskim vinima, malim boutique-vinarijama, autohtonim sortama, te pretežno organskim i biodinamičkim proizvođačima pokazao se kao dobra priča. Sva vina točimo na čaše, a broj vinskih etiketa sa početnih 15 porastao je na 26. Zbog lokacije koja nema tu sreću da se nalazi u žiži ugostiteljskih i turističkih kretanja, odlučili smo polako i sigurno stvarati svoju stalnu vinsku publiku, kreirajući za njih ne samo ugodnu atmosferu, već i sadržaje vezane za vino i vinsku kulturu. Sada, nakon godinu dana, mogu reći da smo se pretvorili u pravi mali event-centar u kojem gotovo da nema dana u tjednu bez nekog vinskog događanja.

Tako su u proteklih 365 dana u diWINEu održane četiri Vinske shpitze, šest vinskih radionica, pet Glazbi iz dekantera (pod sjajnim vodstvom glazbenog urednika Kornelija Hećimovića), četiri Vinska čvenka… Petkom ovo cool mjesto dodatno živne uz zvuke jazz i blues svirke, dok su srijede predviđene za, ma što to značilo –  mindfulness druženja uz dobru kapljicu.

Sva ova događanja povezuje – jasno – izvrsno vino. Iz diWINEa poručuju kako su neizmjerno zahvalni svim vinarima koji su ih pratili u ovoj prvoj i najtežoj godini poslovanja, a čija se vina svakodnevno (i sve više toče na čaše): Anđelini, Bačić, Glavica, Klet Romić, Opus one, Fiolić, Jakovac, Bedalov, Poletti, Bolfan, Zigante, Lovrec, Rogić, Cmrečnjak, Šain-Marelić i Enosophia.

Nedavno u diWINE baru, više od 50 zaljubljenika u gastronomiju i umjetnost hrane okupilo se kako bi sudjelovalo na predstavljanju knjige Znanost i umjetnost doživljaja hrane, autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić. Knjiga je sve traženija među ljubiteljima vina i gastronomije.

Knjiga Znanost i umjetnost doživljaja hrane je znanstveno-popularno djelo koje ima za cilj objasniti načela stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Pored uvodnog dijela, knjiga sadrži pet poglavlja. Prvo poglavlje nosi naslov Hrana u ekonomiji doživljaja i objašnjava osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za daljnju razradu teme. U drugom poglavlju naslova Veza mozak–hrana opisano je svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom. Kreiranje gastronomskog doživljaja naslov je trećeg poglavlja, koje pruža konkretne naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz višeosjetilne podražaje. Četvrto poglavlje naslova Hrana i identitet naglašava njihovu snažnu povezanost, a što se razrađuje kroz sljedeće pod-teme: hrana kao brend, gastro-diplomacija, te hrana i turizam. Posljednje, peto poglavlje, posvećeno je temi Hrana i umjetnost, a autorica temu predstavlja kroz dvostruku prizmu: hrana u umjetnosti odnosno hrana kao umjetničko djelo.

Chef David Skoko, autorica knjige Danijela Anđelina Jelinčić , te Irena Lučić (Tonka Hohnjec)

Svakako je riječ ne o djelu koje se čita samo jednom, već o svojevrsnom priručniku kojem se gastro profesionalci, ali i entuzijasti uvijek mogu vratiti u potrazi za odgovorima i boljem razumijevanjem teme.

Prisutni su imali prilike uživati u finim zalogajima koje je prema načelima iz knjige pripravila sama autorica, te u čak tri vrhunske etikete Kutjeva d.d.: pjenušcu Maximo, graševini Vinkomir i Crnom pinotu iz linije De Gotho.

Događanje je dosita lijepo podržala jedna od najstarijih hrvatskih vinarija, Kutjevo d.d., Ukupni program dodatno je obogaćen živom gitarskom glazbom u izvedbi jazz virtuoza Darka Gulića Gule. Posebni gost večeri bio je poznati kuhar David Skoko, Ribarev sin, koji je za knjigu napisao predgovor.

Za budućnost diWINE ima velike planove. Najavljuje veći fokus na hranu, te je na okupljanju premijerno predstavljen Create-A-Plate koncept. Ovaj jednostavni, no vrlo inovativni model omogućuje gostima bara da sami dizajniraju svoju sirno-mesnu platu i na taj način konzumiraju proizvode koji najviše odgovaraju njihovim zdravstvenim, okusnim i dobnim preferencijama te vinu izabranom za degustaciju. Hrana koja se nalazi u ponudi dolazi u malim pakiranjima od 8 do 150 grama, pa je tako već za cijenu od 25 do 30 € moguće formirati bogatu platu po vlastitom ukusu, poručuje Irena Lučić.

_______________________

_______________________

Vrijeme je za…

ZAGREB – IZNIMNO ŽIVA POZORNICA S DOGAĐANJIMA VEZANIM UZ VINO

U (naj)novije doba Zagreb je postao iznimno živa pozornica s događanjima vezanima (i) uz vino, ali ne u banalnom kontekstu tek cuganja nego u dobroj mjeri u smislu promidžbe za proizvođače i njihovu kapljicu, uvelike od sorata s ovog našeg područja, te vezano uz gastronomiju u stanovitom a vrlo korisnom edukativnom smislu i za potrošače okupljene u publici. Organizatori i voditelji dakako duboko su iz krugova enogastronomije, riječ je, konkretno, o vinskim novinarima, sommelijerima, enolozima, vinskim trgovcima, a u nekim slučajevima i osobama vrlo naklonjenima vinu ali profesionalno tijesno vezanima uz lingvistiku (profesori stranih jezika…) i kulturu, turizam općenito. Neki organizatori, kako bi program u njihovoj priredbi dodatno dobio na težini, kao suradnike-pomoćnike u vođenju imaju iskusnu osobu dugo zaposlenu u sektoru enologije i/ili gastronomije.

Prof. Marija Vukelic: avec le vin apprendre un peu de français… (Marko Čolić)

Kao dugo vremena i kao vrlo aktivnu u organizaciji i realizaciji prezentacija svakako će se pamtiti  prof. Marija Vukelić (talijanski i francuski), koja je svoje seanse, nerijetko korištene, kroz odgovarajuće izraze, i za približavanje publike prema u eno-gastronomiji vrlo korištenima francuskom a i talijanskom jeziku, održavala najčešće u renomiranim vinotekama i ugostiteljskim objektima. Prof. Vukelić inače vodi brigu i o organizaciji Salona pjenušavog vina u Zagrebu, i o realizaciji ocjenjivanja vina Vinske zvijezde. Kao vrlo akivni u prezentacijama vina publici, nerijetko i u formi male vinske škole, pamte se novinar Ivo Kozarčanin i sommelier Tomo Jakopović,  koji su neko vrijeme – dok je to odgovaralo vlasniku prostora – programe održavali u prostorijama Vinskog kluba (vinoteka u prizemlju, i lijepa dvorana za prezentacije u podrumskome dijelu zgrade) a koji su, osnovavši najprije portal Vinski klub (www.vinskiklub.hr) utočište za uživo  edukativno djelovanje za publiku i za promidžbeno djelovanje za vinare i vinsku branšu, nedavno našli u prostorima u sklopu staklenog poslovnog dvojček-nebodera u zapadnom dijelu Metropole..

Među oduševljenim nazočnima na nedavnoj prezentaciji u režiji Kozarčanina i Jakopovića bio je i Slavonac Josip Blažević koji već više od dva desetljeća živi i radi u Schaffhausenu u Švicarskoj i tamo uvozi i prodaje hrvatska vina (Marko Čolić)

Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović pobrinuli su se i za prezentaciju lijepe kolekcije butelja Mladena Sibera, vrlo cijenjenog osječkog zubara koji je nakon odlaska u mirovinu krenuo u vinsku avanturu (10 ha vinograda!) u Erdutu, i afirmirao se i kao vinar. Siber je, inače, osim s vinima, pažnju privukao i osebujnim etiketama na buteljama! Potrudio se, mudro!, i za to da za merkatinški segment vinarije pridobije svoju snahu…

Tu je i Vjekoslav Madunić, znan kao jedan od najboljih spikera na Hrvatskome radiju, on je već odavna stalno aktivno prisutan u vinskim krugovima, seanse, uz pomoć znanog našeg sommeliera Darka Lugarića, održava gotovo svakog ponedjeljka popodne, sad je to u prostorijama Kluba Češka Beseda u Šubićevoj ulici – točno tamo gdje je nekad bio Hrvatski radio i kamo je Madunić kao radijski zaposlenik dolazio na posao!

Vjekoslav Madunić doveo je na svoje vinske radionice u Zagreb brojne, i sjajne proizvođače ne samo iz Hrvatske nego i one iz Bosne i Hercegovine. Na slici s Madunićem i Darkom Lugarićem je Vjekoslav Majić iz Cernje u općini Ljubuški, a sasvim desno je njegovo izvanredno crno vino TWO SISTERS iz berbe 2020 (ocjena: ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ), riječ je međutim o blendu triju sorata – Cabernet sauvignona 50 posto, Trnjka 30 i Merlota 20 posto, ali vino je posvećeno DVJEMA sestrama, Majićevim kćerima Ani i Katarini. U Majićevu portfelju postoji i bijelo vino Two Sisters cuvée white, od 50 posto chardonnaya, 30 posto pošipa, te 20 posto žilavke (njegovane u bačvici od akacije). Majić je na prezentaciju u Zagreb donio ukupno desetak vina, a oduševio je još s Cabernet sauvignonom 2019 (♣ ♣ ♣ ♣ ). Trnjak 2021 pokazao se također u odličnom svjetlu no njemu još treba vremena da se pokaže i u punom sjaju. Majić, koji živi na relaciji Čapljina-Wuppertal (u Njemačkoj ima restoran!), vlasnik je sedam hektara vinograda na kamenitom tlu, uzgaja najviše Žilavke (14.000 trsova), slijede Trnjak, Pošip i Chardonnay (po 5000), Blatina (3500) i Cabernet sauvignon (2500) (Marko Čolić)

Jedna od nadavnih Madunićevih prezentacija posvećena je bila vinima Šime Kurtova iz vinarije Karaba (nazvane tako po obiteljskom nadimku) iz Pakoštana, u Zadarsko-Biogradskom vinogorju. Otkriće! Sedam vina, sva jako dobra, neka i izvrsna, vrlo ugodno iznenađenje bili su Debit 2022 (13 vol %) i, osobito, Maraština 2022 (12,5 vol%). Debit pun, dosta gust, snažan, nimalo banalan, mineralan, slan, dobro bi mu došlo još malo vremena u boci (♣ ♣ ♣), Maraština također puna mada zericu slabije strukture od debita, kompleksna, s vrlo lijepo formiranim i izraženim bouquetom s aromama (voće, cvijeće, blago začini), mineralno (♣ ♣ ♣ +). Pošip 2022 (14 vol%) pokazao se u lijepom svjetlu, ipak rekao bih da bi i njemu dobrodošlo još vremena u boci, Pošip 2022 barrique s još previše iskazanih drvenih nota i treba s njime još čekati, Cabernet sauvignon 2021 (trsje u polju, 13,5 vol%) ugodan, lijepo pitak (♣ ♣ ♣), odlični mješavina Templar cuvée 2021 (Cabernet sauvignon 30%, Merlot 30%, Syrah 30 %, Plavina 10%; 14 vol%; mineralno, puno, gusto, elegantno; ♣ ♣ ♣ ♣ +), te Merlot 2021 (kompleksno, zanimljivo,pouno snažno, dosta mekano, s vremenom će zacvijelo biti bolji; 15vol%; ♣ ♣ ♣ ♣ ). Uz spomenute sorte imanje Karaba ima još nešto zasađenih Syraha, Crljenka i Plavca maloga. Kurtov je, nakon što je preuzeo brigu o obiteljskom vinogradu, 2021. ozbiljno krenuo u svoju vinsku pusolovinu, trsje mu je uglavnom na pozicijama Babilonija kod Pakoštana (kamenito tlo), zatim Koševica i Crkvina, sagradio je – EU sredstva – novu vinariju površine 800 m2 i postavio modernu opremu, enologinja mu je fakultetski strukovno obrazovana Marina Pavlović. Kurtov Karaba danas proizvodi oko 40.000 butelja i na tržište izlazi s osam etiketa. Uz Kurtova (drugi slijeva) te Darka Lugarića i Vjeloslava Madunića na slici su glumac Goran Grgić, te šansonjejr Ibrica Jusić, obvezno sa svojim četveronožnim prijateljem! (Marko Čolić)

Vrijedna posjeta bila je prezentacija vinarija Rubis iz Čitluka (Vionica), a u vlasništvu Olivera Mandarića, koji je na pokaz donio svojih osam vina, tri bijela – dvije žilavke (Žilavka 2022 i Žilavka 2022 Arterra Selection), jedan rosé i četiri crnjaka (dvije blatine, pa syrah iz 2018, Cabernet sauvignon 2020 i Blatinu barrique 2018 Veteribus). Odskočili su Žilavka 2022 Arterra (12,5 vol %; ♣ ♣ ♣ ) Chardonnay 2022 (13,5 vol %; ♣ ♣ ♣ + ), te Syrah 2018 (13,5 vol %; ♣ ♣ ♣ ), Cabernet sauvignon 2020 Pijano brdo (15 vol%, ♣ ♣ ♣ ♣ +) i Blatina 2018 Veteribus (blatina & 15 % cabernet sauvignona;14,5 vol%; ♣ ♣ ♣ ♣ + ). Mandarić je nakon preuzmanja brige o obiteljskim vinogradima ozbiljnije, s dvojicom prijatelja 2014. ušao u jaču vinsku priču, danas vinarija ima 10 vlastitih hektara pod trsjem a grožđe i kupuje od odabranih lokalnih uzgajivača s 35 hektara površine ukupno, godišnja produkcija vina je, ovisno o godištu, između 250.000 i 300.000 boca, tržišta su BiH, Hrvatska, Nizozemska, i Njemačka. Oliver Mandarić u svom izlaganju skrenuo nam je pažnju na to kako se navike u konzumaciji u BiH mijenjaju, naime, kazao je da dok je, prije, u BiH crno vino zauzimalo oko 90 posto tržišta a bijelo tek desetak posto – danas je OBRATNO! (Marko Čolić)

S područja Nadina Madunić je doveo u Zagreb na svoju priredbu i dvojicu proizvođača iz Nadina – Elvisa Nimčevića i Denisa Ožakovića. Ožaković ima tri hektara vinograda s 11.000 loza, s prvom buteljom izašao je 2020. godine. Nimčević pak ima u svojim vinogradima 16.000 trsova. Njih dvojica su prezentirali osam vina, od sorata Maraština, Pošip, Plavina (rosé), Grenache (rosé), Merlota, i Syraha. Crnjaci su se pokazali vrlo uvjerljivima, primjerice Merlot 2021 barrique (1,5 god bačvice; 15,6 vol%; ♣ ♣ ♣ ♣ + ) i Merlot barrique 2020 (15,3 vol %; ♣ ♣ ♣ ♣ ) od Ožakovića te Cuvée barrique 2018 (merlot syrah à 50 od Ninčevića

Svoje priredbe promidžbenog i edukativnog tipa u više navrata godišnje i po raznim lokacijama (galerija Lauba, hoteli Esplanade i Dubrovnik, razni ugostiteljski objekti visokog ranga) organizira vinski pisac i čelnik tvrtke Vinart  Saša Špiranec.

Saša Špiranec prezentirao je nastanak i organoleptiku tipa novog mladog vina (berbe 2023) koje je prije koji dan u zagrebačkom restoranu Tajer u vlasništvu nekadašneg Dinamovog golmana Dražena Ladića na prvo kušanje javnosti, u sklopu akcije Mlado Međimurje 2023, ponudilo desetak međimurskih vinogradara/vinara. Uz Špiranca, u čijoj organizaciji Vinart je i prezentacija Dalmatinskih vinskih ikona 2023 početkom studenoga u zagrebačkom hotelu Esplanade, je David Štampar, praktički još do jučer predsjednik udruge međimurskih vinogradara i vinara Hortus Croatiae (Marko Čolić)

S prezentacijama vina i proizvođača aktivna je i uspješna zagrebačka trgovačka kuća Vrutak, koja je nedavno otvorila novi svoj prodajni i promidžbeni centar na staroj Samoborskoj cesti i koja se reklamira kao trgovina s najvećim izborom vina u Lijepoj našoj. Vrijedna pak sommelijerka Jelena Šimić Valentič već godinama svako malo u svom lijepom ambijentu hrvatski rečeno Pup i tres  a originalno nazvanom Pupitres (to je, inače, kod francuskih šampanjera naziv za drveno postolje s brojnim otvorima u koje se nakon završene druge fermentacije u butelji stavljaju boce sa šampusom okrenute čepom nadolje da se talog kao produkt sekundarnog vrenja sav spusti u vrat flaše i tako očisti šampanjac pred finalno čepljenje), priređuje edukativne radionice na različite vinske teme.

Vrutak, kuća, kako kažu, s najvećim izborom vina i s najpovoljnjim cijenama vinu: jedna od najnovijih prezentacija – Vina Markota iz vinograda na kosinama brda u okolici Pleternice. Lijevo je glavni i odgovorni za obiteljska vina Markota junior, a desno su organizatori i ove prezentacije vlasnik Vrutka Martin Matić te direktor Siniša Drkula. Inače, na prezentaciji devet vina Markote najviše su se dojmili premium bijela kupaža 342/2 (graševina, sivi pinot, chardonnay, sauvignon) 2022 (♣ ♣ ♣ +), pa Cabernet sauvignon 2017 (♣ ♣ ♣ +), Merlot 2017 (♣ ♣ ♣ ♣), i nadasve mješavina Premium cuvee 36/1 Klikun (cabernet sauvignon & merlot; ♣ ♣ ♣ ♣)

Jelena Šimić Valentić u svom lokalu Pupitres, u razgvoru s enologom mr.Franjom Francemom i kao voditeljica edukativne radionice o vinu, s damama koje su brojem uvelike nadmašivale broj nazočnih muškaraca… (suhiucasi)

Tomislav Stiplošek i Silvija Munda dugo su u lijepoj prostranoj dvorani u sklopu jedne kavane u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici imali svako malo prezentacije noviteta iz znanih naših vinskih podruma ali i predstavljanja novih a pažnje vrijednih u proizvodnji obećavajućih lica na našoj vinskij sceni, onda su nakratko utihnuli da bi sada, s programima koji vezuju vino i kulinariku, niknuli poput ptice Feniks, u objektu Al Papone u Varšavskoj ulici. Mustafa Topčagić Fama sa svojom ekipom poznat je po priredbama nazvanima Vino uz žlicu, događanja se odvijaju u različitim restoranima na glasu po jelima sa žlicom, a vinari-gosti se biraju ne samo po kakvoći Bakhova nektara nego i po optimalnoj mogućnosti prikladnog spoja kapljice sa sljedovima.

Sanja pak Muzaferija, novinarka i osnivačica i predsjednica udruge Žene u vinu, odnosno Women on Wine odnosno WoW, brine o popularizaciji dama koje se bave produkcijom vina pa s vremena na vrijeme zna organizirati festival WoW sa ženama kao nositeljicama u produkciji i u izlagačkome dijelu, njen je inače i festival ružičastih vina Pink Day.

Prof. Ivan Dropuljić: za Zagreb Vino.com obećava izvanredno događanje

Veliki, pak, prof. Ivan Dropuljić, nije predstavljač i organizator pojedinačnih prezentacija svako malo, ali u kontekstu vinskih dogadanja u Zagrebu kroz godinu bitan je po i te kako značajnom obogaćenju ukupnosti sadržaja. On je osnivač, prije nekih gotovo dva desetljeća, međunarodnog festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com na rasporedu uvijek potkraj studenoga, a u hotelu Esplanade, manifestacija se prije par godina nije mogla održavati zbog najezde covida 19, tako da je ovogodišnje izdanje službeno tek 16., covid je inače pomrsio i uobičajeni, prijašnji termin – početno posljednji vikend u studenome nakon covida više nije izdržao, naime Esplanade je Zagreb Vino.comu oteo subotu na Oleander terasi kako bi hotel mogao taj dan iskoristiti za organizaciju svoje adventske priredbe, tako da je Zagreb Vino.comu u zamjenu dat drugi dan, i eto, ove godine datumi održavanja su od 30 studenoga do 3. prosinca. Prof. Dropuljic veli da je još početkom listopda praktički popunio sav prostor stavljen mu na raspolaganje od strane hotela, te najavljuje atraktivne vinske radionice. Sretno! 

Hotel ESPLANADE, Zagreb, Mihanovićeva 1

____________________________________________

_____________________________________________

In Memoriam

NIKOLA MIROŠEVIĆ

Prof. dr. Nikola Mirošević

Iznenada nas je napustio Nikola Mirošević, koji slovi kao najvažniji hrvatski vinski znanstvenik poslije Drugoga svjetskog rata!

Rodio se u Blatu na Korčuli 1943. godine. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Na Poljoprivrednom fakultetu bio je i predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, i to od 1987. do 2003. godine. Autor i suautor je više od 100 znanstvenih radova i niza kapitalno vrijednih knjiga, uključujući Ampelografski atlas HrvatskeAtlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva i te monografije o najvažnijim hrvatskim terroirima Dingaču i Kutjevu. Djelomično je i Miroševićev projekt podizanje vinograda na Korlatu.

Godine 2010. Nikola Mirošević dobio je Nagradu HAZU za Područje prirodnih znanosti i matematike.

___________________________________________________

ŽELJKO SUHADOLNIK, suosnivač i glavni urednik, MLADEN HORIĆ, suosnivač i glavni direktor izdavačkog poduzeća MAM-VIN, MARKO ČOLIĆ, urednik fotografije

PANTA REI, TEMPUS FUGIT. GAUDEAMUS IGITUR IUVENES DUM SUMUS. POST IUCUNDAM IUVENTUTEM, POST IUCUNDAM/MOLESTAM SENECTUTEM NOS HABEBIT HUMUS… VERBA, FAMA VOLANT / FACTA MANENT!

…..pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly…..

POTROŠAČKI – BUYING GUIDE – PUTOKAZ

vodič za pametnu kupnju – 10. 2023 – hints to the smart purchase

Tablica za ocjenjivanje mirnog vina, dolje: tablica za ocjenjivanje pjenušaca

____POMOĆ ZA OPIS VINA

■ VINO je: impresivno • ozbiljno • (donekle) kompleksno • moderno – s obilježjem tradicije – rustikalno • drukčije • sadržajno • skladno • s dovoljno izraženom voćnosti – s cvijetnim – (ugodnim) herbalnim / vegetalnim notama – s finim začinskim nitima • bogato • sočno • gusto – mesnato • (vrlo) toplo • robusno ■ iskreno – s dušom, karakterom/autorski rad • dotjerano • na kolosijeku elegancije i profinjenosti • ostavlja dojam visokog suglasja sa: teritorijem – tipologijom – sortom/sortama – godištem berbe – dobi ■ s (još) mladenačkim nabojem • lepršavo / svježe • dopadljivo/koketno • dinamično i s nervom – u usponu • zrelo – umireno – u špici (koja može još trajati) – vrijedi mu/može mu se ostaviti još vremena u boci • sa (zanimljivim) tercijarnim bouquetom/ u znaku je otmjenog starenja  – lijepo se pije uz hranu – prikladno za uz meditaciju ■ prelazi/prešlo zenit – umorno/starikavo – jače u padu • bez finoće • nekomplicirano • neuzbudljivo • djeluje kao jače – naporno začinjeno/preopterećeno od dodira s drvom • mlitavo/tupo • nečisto • zeleno • agresivno kiselo – prekiselo • skuhano/sprženo • oksidirano • odaje plijesni/trulež – TCA • SO2 – H2S – refermentaciju – octikavost – lak – brett ■

Napomena:   – trošiti sada/drink now  •   – trošiti ili još čuvati/drink or hold •  – čuvati/hold • trošiti uz hranu/drink with food

⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.