KUTJEVO SLAVI GRAŠEVINU/2014

 Grasevina Udruga logo.

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IZ ZLATNE DOLINE, S FESTIVALA POSVEĆENOG NAJRAŠIRENIJOJ VINSKOJ SORTI U HRVATSKOJ

Kutjevo je, po tradiciji, početkom lipnja događajno središte graševine. Dakako, ono što je glavno odvija se na središnjem gradskome trgu, koji nosi naziv Trg Graševine, te oko trga. Festival Graševine u organizaciji je udruge Kutjevački vinari. U program su za petak i subotu bili predviđeni predavanja i radionice, npr. okrugli stol o Graševini (voditelj Martin Vuković), prikaz Vina Croatia – Vina mozaika (Đuro Horvat), priče o zaštitama porijekla i izvornosti, o marketingu vina prema trećim zemljama, radionica o degustaciji pod vodstvom enologa Miodraga Hruškara, te izlaganje o – hrkanju dr. Davorina Đanija!

Dosta zanimanja lokalno su izazvali, odmah od prvih najava, utrka traktora, povorka KUD-ova i nogometna utakmica između franjevaca iz BiH i Kutjevčana. Dakako da uvečer nije moglo proći bez glazbenih sastava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVlado Krauthaker uz jednu od oslikanih bačvica

Prostor kod podruma Vlade Krauthakera bio je poprište tradicijske likovne kolonije. Iz prijašnjih slikarskih radionica Krauthaker je skupio već popriličnu zbirku lijepo oslikanih starih barriquea koji sada, postavljeni okomito, služe kao ukras i prigodni pultovi za prospekte, tanjure i čaše odnosno za posluženje hrane i vina gostima.

U Kutjevu je proglašena najljepša fotografija s nagradnog natječaja vezanog uz sortu Graševina i vinograde s njom te vino od nje, a dodijeljena su i odličja najbolje ocijenjenim graševinama ali i najbolje ocijenjenim vinima drugih sorata slavonskih vinogradara i vinara. Finale je bio u znaku koncerta Giuliana.

Neobično je što organizatori Festivala Graševine nisu priredili pressicu i prezentaciju manifestacije u Zagrebu kao velikom emitivnom turističkom središtu odakle je logično očekivati posjet. Pretpostavljam da bi im bilo dobro jače se pobrinuti da u metropoli zainteresirani za priredbu i program i saznaju na vrijeme…

OCJENJIVANJE

Desetak dana prije Festivala Graševine u Kutjevu je održano ocjenjivanje najprije samo Graševina, poslije toga na red su došla vina ostalih sorata. Strukovnom komisijom predsjedao je prof. dr. Edi Maletić, sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta, a pomagali su mu dr. Leo Gracin s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba i Tomislav Božičević iz Poljoprivredne savjetodavne službe.  Radile su tri komisije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPredsjednik komisije za ocjenu vina Edi Maletić (u sredini), sa suradnicima Leom Gracinom (lijevo) i Tomislavom Božičevićem

Šampioni u kategoriji graševina iz 2013. su vino od Iločkih podruma i vino s oznakom ‘’30’’ od Vlade Krauthakera. U grupi zrelih vina prvak je Graševina 2012 Turković od Kutjeva d.d, odmah iza bile su Graševina 2012 od Belja i ona od Ivice Peraka, a u kategoriji visokih predikata prvak je Graševina 2008 ledeno vino također od Kutjeva d.d.

                Evo, redosljedom po bodovima, i popisa osvajača zlatnih medalja za ostala vina posljednje berbe:  2013 2 – Galić (Velika); 2013 Starac 1 – Markota (Pleternica); 2013 1 – Matočec (Đurđevac); 2013 C – Branko Jakobović  (Vetovo); 2013 Kozjaci – Kutjevo d.d. (Kutjevo); 2013 1 – Perak (Kutjevo); 2013 Mitrovac – Krauthaker (Kutjevo); 2013 4 – Perak (Kutjevo); 2013 Dilike – Krauthaker (Kutjevo); 2013 1 – Đakovačka vina (Mandićevac); 2013 – Krešić (Vukovar); 2013 II – Matočec (Đurđevac); 1 – Branko Jakobović (Vetovo).

                Zlatom su se, eto, zakitile mnoge mlade graševine, iz berbe 2013. Isplivala su dva dosad ne baš (šire) znana proizvođačka imena: Matočec iz Đurđevca u Podravini i Krešić iz Vukovara!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOcjenjivačka komisija br. 1 na vrednovanju graševina. Tu su Ivica Perak, Zrinka Vinković Jergović, Ivan Marinclin, Miodrag Hruškar, peti član bio je Ivo Kozarčanin

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKomisija br. 2: Zdenko Ivanković, Damir Risek, Vera Zima, Slaven Jeličić, Željko Suhadolnik

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKomisija 3: Marijan Knežević, Ivana Nemet, Martina Krauthaker, Goran Josipović i Vitomir Andrić

Primjedba za razmišljanje i organizatoru ocjenjivanja i potrošaču: iz obznanjenih oznaka graševina proizlazi zaključak da je dosta proizvođača na ocjenjivanje poslalo uzorke iz različitih svojih posuda, znatiželjni da vide kako će koji od tih uzoraka proći. Slanje uzoraka iz raznih posuda sugerira i to da vina nisu još napunjena i da su u finalizaciji do punjenja u bocu moguća kombiniranja. A to opet izaziva pomisao da bi se za tržište mogla povećavati količina nekog recimo zlatom nagrađenoga vina – dodavanjem kapljice koja nije osvojila zlato. Logična je prepostavka da su proizvođači slovom A odnosno brojem 1 označili vino koje su sami procijenili boljime od uzoraka označenih sa B ili C ili sa 2 ili 3. Dogodilo se da su neka vina pod C i pod 2 prošla bolje nego ona A odnosno 1, toliko bolje da su osvojila zlato, a ona druga nisu!

Zato je važno da se dobitnik medalje i proglasi točno nazivom kojim je proizvođač u prijavnici označio uzorak. Ako su npr. Graševina 2013 C odnosno Graševina 2013 2 osvojile zlato, na diplomi i/ili peharu trebalo bi navesti i taj dodatak C odnosno 2, i pod takvim preciznim nazivom vino bi se trebalo naći navedeno u katalogu ocjenjivanja i, pogotovu ako je na butelju stavljena naljepnica o osvojenoj zlatnoj medalji, i na tržištu. Ako toga nema, dakle ako kasnije sve u javnost prođe kao Graševina, bez dodatnoga znaka što precizira o kojemu je vinu riječ, otvorene su mogućnosti za manipulacije.

Evo, redosljedom po osvojenim bodovima, i tko su dobitnici zlata u grupi ostalih sorata, najprije bijela vina: Chardonnay 2012 ‘’78’’ nefiltrirano – Krauthaker (najveći broj bodova: 86,00); Maximo Bianco 2011 (sauvignon & traminac) – Kutjevo d.d.; Chardonnay 2013 – Jasna Antnović (Dalj); Chardonnay 2012  ‘’40’’ nefiltrirano – Krauthaker; Pinot sivi 2013 – Krauthaker

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJasna Antunović: jako dobar rezultat sa Chardonnayem 2013 na ocjenjivanju u Kutjevu

                Crna vina: Merlot 2011 1 – Krauthaker (86,00); Merlot 2012 – Mihalj (85,67); Maximo nero 2010 (cabernet sauvignon, merlot, syrah) – Kutjevo d.d.; Merlot 2011 – Ivo Brzica (Osijek); Kitokret 2011 reserva (portugizac, cabernet franc, crni pinot) – Ceco.   ♣

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.