Čari ruralnog ambijenta/ OD VELE LUKE DO – KRESNICE NA COKLU…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

www.svijetucasi.com  

Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

UDRUGA ZA NJEGOVANJE KULTURE STOLA G.E.T. REPORT IZ ZAGREBA u PROSTORU DOBIVENOM OD HRVATSKE LUTRIJE  –  UZ KORČULANSKO MASLINOVO ULJE, USOLJENE INĆUNE, SUHE SMOKVE, VARENIK, PAŠKI SIR TE PJENUŠAC i MIRNA VINA IZ SVETOG IVANA ZELINE – PROMOVIRALA JE SVOJ NOVI PROJEKT: CENTAR ZA RAZVOJ VINSKOG TURIZMA

Već duže vrijeme najavljivani, Centar za razvoj vinskog turizma u Hrvatskoj, projekt udruge za kulturu stola G.E.T. iz Zagreba, počeo je, i službeno, s radom.

U prostoru koji je udruzi dodijelila Hrvatska lutrija u Casinòu International u zagrebačkom hotelu International održana je, i to vrlo uspješno, prva prezentacija.

GET sviS prvog događanja u Centru za razvoj vinskog turizma zagrebačkog G.E.T. Reporta: u sredini su predsjednik udruge G.E.T. Tomislav Stiplošek i njegova suradnica Silvija Munda, sasvim lijevo je Fanito Žuvela, maslinar i uljar iz Vele Luke, do njega je Sanja Stručić, vinogradarka i vinarka iz Ludbrega, inače kćerka ludbreškog hotelijera Dragutina Crnkovića a koja će se predstaviti sa svojom ponudom u narednim programima G.E.T.-a, tu su još i Sanjin suprug Tomislav, te zelinska vinarka Ivana Puhelek Purek sa svojim pratiteljem

– G.E.T., udruga za kulturu stola i za razvoj turizma u ruralnome prostoru, sebi je kao temeljni zadatak postavila promicanje vinskog turizma. Uvjereni smo kako je upravo vinski turizam djelatnost koja može donijeti prosperitet, jer na temelju vina plasiraju se i lokalni sir, mesna prerađevina, neko drugo autohtono jelo, suveniri, smještajni kapaciteti, restoranska ponuda… Za uspjeh potrebno je još puno rada s proizvođačima, turističkim djelatnicima, ali i medijima, koji mogu najviše pridonijeti popularizaciji određenoga kraja i njegovih svekolikih vrijednosti. Iznimno smo sretni što je Hrvatska lutrija, jedna od najvećih hrvatskih tvrtki s visoko društveno odgovornim poslovanjem, prepoznala naš rad i pozvala nas na suradnju te nam u svome okrilju ponudila kutak u Casinòu kojime upravlja. Hrvatska Lutrija kroz ovu suradnju pomaže pomaže nama kao udruzi u radu, ali pomaže i hrvatskim proizvođačima vina i delikatesa, a i svojim igračima pruža više od igre – kaže Tomislav Stiplošek, predsjednik G.E.T.-a (Gastronomija, Enologija, Turizam), tijela što se inače bavi i informativnom djelatnošću naime, priređuje priloge o eno-gastronomiji i turizmu za niz naših TV-postaja, a aktivno je i na društvenim mrežama. Upravo dan poslije otvorenja Centra za razvoj vinskog turizma, na malim ekranima prikazana je 300. emisija što ju je priredio G.E.T., tako da su Stiplošek i njegova najbliža suradnica Silvija Munda imali još jedan lijepi razog za slavlje. Čestitamo!

G.E.T. u svojemu dvorištu, u Centru International, planira sljedeće aktivnosti: predstavljanje pojedinih regija putem mini-sajmova i radionicama, organizaciju nastupa vlasnika i direktora turističkih agencija, turističkih vodiča, ugostitelja, novinara, otkrivanje skrivenih turističkih aduta pojedinih regija, ponajprije onih koje još nisu u dovoljnoj mjeri turistički obrađene, povezivanje ponuđača s potrošačima, animaciju potrošača i istupe predstavnika zainteresirane javnosti, naime nužno je da se u cijeloj priči čuje i glas konzumenta.

Fanito ZuvelaU svojevrsnoj eno-gastro skitnji Hrvatskom toga popodneva naglasak je bio na ponudi Vela Luke s Korčule, s odličnim autentičnim ilustracijama na tanjuru kao mogućim magnetima za turista. Konkretno, kroz maslinovo ulje Torkul Fanita Žuvele i domaće riblje prerađevine njegove obitelji, zatim suhe smokve, tradicijske otočke kolače u proizvodnji kojih se kao sastojci rabe i lokalno maslinovo ulje, rogač, bademi, smokve…  Nanizalo se desetak sljedova…

 FANITO i TORKULFanito Žuvela iz Vela Luke, koji se u potrazi trbuhom za kruhom nije htio nikako iseliti s Korčule, razmišljao je najprije da se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina, ali se poslije ipak odlučio za maslinarstvo i maslinovo ulje. Bilo je to prije dvadesetak godina. Danas je jedan od cjenjenijih dalmatinskih proizvođača ulja. Posjeduje tisuću vlastitih stabala masline u rodu, ali ima i kooperante maslinare. Sorte su Lastovka i Drobnica. Maslinici su mu na terasama, sa suhozidima, tako da je prizor jedinstven, a najveći maslinik je Potirna. Godišnje proizvede oko sedam tona olivnoga ulja, na tržište pod svojom etiketom izlazi samo u kategoriji ekstra djevičanskoga. Oko 80 posto od ukupne količine čini mješavina ulja tih kultivara, a ostatak čine po 10 posto čiste lastovke i čiste drobnice. ∎

GET fanito maslinik 1Pogled iz aviona na maslinik gdje su stabla masline Fanita Žuvele

GET Fanito ulje i Kraljica PurekS obzirom da je ipak sjedište Centra za razvoj vinskog turizma u Zagrebu, Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge, i Silvija Munda odlučili su pozvati i Zelinčanku Ivanu Puhelek Purek s vinom njene obitelji, no da bi tu ipak bilo i još malo mora, s našeg sjevernog Jadrana angažirana je i istarska kuća bakalara Milena, k tome Fanito Žuvela pobrinuo se i da se nađe i sira njegovog prijatelja iz Srednje Dalmacije Ivana Gligore s Paga. Povezani su, dakle, u tom prvom iskoraku, bili zelena i plava Hrvatska, jug i sjever Lijepe naše.

 Istra, Dalmacija i Zelinsko prigorje: kako li su se lijepo složili! Namazi od bakalara Milena s uljem Torkul Fanita Žuvele i pjenušcem Kraljica extra brut Ivane Puhelek Purek

Vrhunski duševni začin na tom druženju bila je klapa odličnog pjevanja (ali katastrofalnog i posve antiturističkog naziva Umjetni gnoj, tako da bi je bilo i te kako bolje nazvati klapom Žuvela jer svi su njeni članovi sa za Korčulu karakterističnim prezimenom Žuvela). A jedan od tih Žuvela, Branko Žuvela Doda, autor je (glazba i tekst) već antologijske pjesme Sjećanje na Velu Luku… Klapi svaka pohvala s glazbenog i emotivnog stajališta, ali i što se tiče smisla za taktičnost, naime Doda & Žuvele (ha, evo naziva za klapu, a ne Umjetni gnoj!…) s vremena na vrijeme dalmatinsku pismu prekinuli bi kajkavskom popevkom, osobito lijepo otpjevali su Polek jene hiže navek ftiči lete

 GET klapa Zuvela Branko FanitoŽuvele na okupu: Branko Žuvela Doda i njegova klapa, s članovima kojima je svima prezime Žuvela! Doda je inače autor velikog dalmatinskog hita Sjećanje na Velu Luku. On i njegovi dečki na druženju G.E.T.-a u Zagrebu na klapski način i uz gitaru otpjevali su nekoliko kajkavskih popevki, primjerice Polek jene hiže navek ftiči lete (kresnica na coklu celu noć blešči…). Dode Žuvela je inače objavio knjigu velolučki rječnik, sa oko 6000 izraza karakterističnih upravo za Velu Luku… Na slici s klapom Doda & Žuvele je i maslinar/uljar Fanito Žuvela

Druženje i program počeli su s pjenušcem Kraljica extra brut Ivane Puhelek kao s aperitivom, a nastavilo se s namazima od bakalara (bakalar na bijelo, bakalar oliveto, bakalar pikantino, bakalar tartufino, bakalar šugo…) kuće Baccalà della Mamma Milena iz istarske Bačve (selo!) popraćeno ekstra-djevičanskim maslinovim uljem Torkul Fanita Žuvele iz Vele Luke te s pjenušcem Kraljica rađenime od zelinske kraljevine (lani pred Božić na ocjenjivanju hrvatskih pjenušaca u organizaciji G.E.T.-a ovaj pjenušac plasirao se na visoko četvrto mjesto!) i s mladom mirnom zelinskom kraljevinom, nastavilo se s usoljenim inćunima s ukiseljenim kaparima te s kuhanom hobotnicom opet s maslinovim uljem Torkul a vinska pratnja je bila Purekova Grašica, onda su stigli sirevi Gligora Ivana Gligore iz Kolana, bez maslinovog ulja ali i s maslinovim uljem Torkul, a posluženo je vino Sauvignon od obitelji Puhelek Purek.

 Fanito Jabuka i uljeKriške jabuke poškropljene maslinovim uljem! Ovaj tanjur i pjenušac mogli bi se, osobito ljeti, ponuditi kao nešto drukčiji entrée

Kao svojevrsni eksperiment stigle su i kriške jabuke da se kušaju sâme a onda, usporedno, i poškropljene Fanitovim maslinovim uljem (maslinovo ulje očito prija svuda i u svakoj prigodi, ovaj tanjur i pjenušac mogli bi se osobito ljeti ponuditi kao nešto drukčiji entrée, ali nisam siguran bih li ga trošio baš s jabukama, ipak je ono malo preskupo za razinu efekta koji postiže u kombinaciji s kriškom jabuke…), potom i domaće sušene smokve, i one najprije bez maslinovoga ulja a i s njime (ta kombinacija mi se već svidjela)… Bilo je zanimljivo degustirati Žuvelin varenik (ukuhani mošt), sâm ali i poškropljen njegovim maslinovim uljem Torkul, zatim paški sir poškropljen varenikom i pokapan s malo maslinova ulja, kao i, na kraju, čaj od listova Žuveline masline te kolač  zvan utopljenik…  ♣

 __________

VARENIK – Varenik je slatki sirupasti ukuhani, ugušćeni mošt, koji se može lijepo rabiti kao začin. Fanito Žuvela kaže da može imati do 4 vol % alkohola. Za razliku od balzamskoga octa, on se ne drži u bačvama godinama i ne prolazi octifikaciju. Fanito ga radi od Plavca maloga. Tradicijski, mošt se polagano iskuhava na temperaturi od, veli Fanito, najviše 60 Celzijevih stupnjeva, kroz iskuhavanje se, s obzirom na isparavanje vode, tekućina koncentrira, i na kraju, otkriva Fanito Žuvela, od 100 litara mošta on dobije jedva 30 litara varenika. ∎

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

_____________________

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: