AERODROMI HEDONIZMA

                                          Zurich aerodrom 1

Maketa zgrade ciriškog aerodroma

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

www.svijetucasi.com

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

U ZRAKOPLOVNIM LUKAMA ZÜRICHA i MÜNCHENA – AMBIJENT ZA PUTNIKE OSOBITO ELEGANTAN, PONUDA PROFINJENA, KUŠANJA KAKVA SE SAMO POŽELJETI MOGU

Zrakoplovne luke, koje u današnje, užurbano vrijeme s mnogo putovanja primaju vrlo mnogo putnika, naprosto su idealne za promociju različitih, posebice skupocjenih ekskluzivnih proizvoda. Aerodromi u velikim gradovima ekonomski vrlo razvijenih zemalja a koji su osobito značajna prometna središta kao da se natječu u tome koji će izgledati ljepše, te biti s atraktivnijim, elegantnijim interijerima i bogatijom i atraktivnijom ponudom za putnike što se tu zadržavaju čekajući svoj let. Pogled na uređenost ambijenta općenito, na različite trgovine, restorančiće, kafiće, cjenike…, odmah ukazuje da se u snažnoj mjeri cilja na publiku koja ima novaca i koja ne samo da sebi može priuštiti i veći trošak nego i koja i voli potrošiti za svoj gušt.

Zurich aerodrom restoran 01Restoran Center Bar vrlo profinjena izgleda i rafinirane ponude jela i pića u dijelu za putnike koji čekaju na let na aerodromu u Zürichu. Više puta dobivao je priznanje kao najbolji aerodromski restoran u Europi

U Europi među najljepšim i najugodnijim, najelegantnijim čekaonicama na let zasigurno su aerodromi u Zürichu i u Münchenu. Na oba ta aerodroma u zoni za putnike s boarding kartom koji su tu ušli nakon check ina poduži je koridor, poput gradske pješačke ulice, s boutiqueima s imenima najpoznatijih svjetskih modnih dizajnera, (duty free) shopovima (parfemi i kozmetika, cigarete, čokolade, pića…), buticima delikatesa, vina i jakih pića, prodavaonicama uređaja i opreme iz domene tzv. zabavne elektronike, ugostiteljskim radnjama.

Uobičajeno je da se u sklopu prodavaonica Duty Free ali i na posebnim štandovima u prostorima mimo njih organiziraju degustacije delicija, posebice čokolada i pralina, te vina i jakih pića elitnijih maraka, dakako te su degustacije mamac da se približite proizvodu i neko vrijeme zadržite uza nj, liznete ga, da naučite nešto, ili i dosta više, o njemu, ne biste li se onda – odlučili i na kupnju. Ovih dana u Zürichu i u Münchenu imao sam prigode naići na dvije sjajne promotivne degustacije škotskih single-malt whiskyja i prvorazrednih vina iz Italije, Španjolske, Francuske, Njemačke, Portugala…

Zurich rak 2Rafinirana ponuda: specijaliteti od rakova, školjaka, ribe, te, uz njih, šampanjac

 Lindt praline 02Neka se zna tko je kralj čokolade: Lindt, s tradicijom od 1836. godine. Posebno teško bilo je odoliti pralinama svih vrsta

Lindt praline 3

___________________________________

KRATKA PRIČA O WHISKYJU – Evo što se na takvim degustacijama može naučiti upravo o whiskyju.

Najprije, porijeklo: u Škotskoj se whisky proizvodi u područjima zvanima Lowlands (nizinski dio), Speyside, Highland (visinski krajevi), Islay i Islands.

Scotch whisky 5

Whisky-boutique Duty free Storea na aerodromu u Zürichu: uokolo okruglog postolja s pićima postavljeno je nekoliko tableta putem kojih su ponuđene opširne informacije o svakom piću, konkretno odakle dolazi, kakva je tehnologija proizvodnje, što nudi u organoleptici. U ponudi su, među ostalima, bili i whisky Glen Grant triple case single malt, litra stoji 75 švicarskih franaka, te Dewars Aberferdy 12 godina star, po cijeni od 120 švicaraca za litru

Islays whisky je s juga Islasa. Karakterizira ga jača nota zadimljenosti. Islands whisky, znan i kao Skye i Orkney, uvelike je u znaku slanoga i mirisa mora. Highland je najveće područje produkcije škotskog whiskyja. Whisky sa sjevernog predjela oblasti Highland mirisom podsjeća na morski ambijent. Speyside je domovina dvije trećine škotskih destilerija whiskyja, naime tamo je tlo plodno i pogodno za uzgoj žitarica a i obilje je čiste izvorske vode. Whisky iz predjela Speyside znan je po eleganciji i kompleksnosti. Whisky iz Lowlanda nešto je tanjega tijela od whiskyja iz Highlanda, ima suptilnu slast i sjajan je aperitiv.

Scottish water 9Nudila se i čista škotska voda iz područja gdje je razvijena produkcija škotskog whiskyja: Pure Islay, Speyside, te Highland water, u kompletu s tri bočice  zapremnine po decilitar, cijena svakoj bočici bila je 5,90 švicarskih franaka

Skotska voda 8

Postoje blended i single malt whisky. Blended kaže da je riječ o mješavini: radi se o mješavini više single-malt whiskyja i drugih whiskyja te neutralnih destilata od žitarica, da bi se dobio ujednačeni proizvod. Blended whisky uvijek je cijenom pristupačniji nego single malt. Single malt whisky dobiva se od jedne žitarice, uglavnom od ječma, i destilacija je u pravilu na jednome mjestu.

Arome whiskyja ovise o području gdje je proizveden. Ugrubo, mogu se svrstati u četiri grupe. Prvu grupu single-malta nazivaju laganom & cvijetnom. Whisky iz te grupe, idealan za aperitiv, odiše svježinom, lijepom pitkošću i finim mirisima uvelike prema svijetlome cvijeću i svježe pokošenoj travi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druga grupa je fruity & spicy, odnosno voćna & mirodijska. Riječ je o whiskyju srednje jakoga tijela, s vrlo izbalansiranima prirodnom slasti i začinima. Treću grupu nazivaju bogatom i zaobljenom, rich & rounded. Whisky iz te grupe ima profinjenu aromu s nijansama prosušenog voća i oraha. Idealan je za piće nakon obroka, posebice poslije večere. Čevrta grupa je full bodied & smoky, odnosno snažnog tijela i s dosta dima. To su veliki whiskyji, s puno karaktera, karakterizira ih duboki plemeniti miris na drvo i dim.

Kako kušati whisky? Najprikadnija je čaša tulipanskog oblika, na vrhu nešto sužena ruba, tako da se arome bolje usmjere prema nosu. Za starije i najkvalitetnije whiskije dobro je da čaša ima nešto širi trbuh, da whisky može prodisati. Čašu s whiskyjem držite prema svjetlu, jer već boja će vam sugerirati arome. A arome, kako je spomenuto, mogu ići od cvijetnih (dobar kao aperitiv) do onih težih. Tamnija, smeđkasta boja i arome datulje i sušenog grožđa govore da je whisky duže vrijeme proveo u velikim drvenim bačvama od španjolskog drveta u kojima je dozrijevao sherry.

Čašu držite nagnutu pod kutom od otprilike 45 stupnjeva, i zavrtite je. Pa omirišite. Kad stavite whisky u usta nemojte ga odmah progutati nego ga zadržite pod jezikom koju minutu. Obratite pozornost i na retro-senzaciju nakon što progutate whisky, znak visoke kakvoće whiskyja je dug i čist završetak. ■

 ________________________________

S čašicom u ruci na promocijskoj degustaciji hrpa ljudi, dobar dio njih poslije i s vrećicama u ruci na odlasku. A cijene? Ovi whiskyji što su se nudili u Zurichu kad sam ja nazočio kretali su se od 60 do 150 švicarskih franaka za litru.

MUNCHEN NIJE TEK PIVO!

Minhenska zrakoplovna luka, s obzirom na arhitehtonska i građevinska rješenja i s obzirom na bogato i lijepo vidljivo precizno označavanje jednostavna za snalaženje, punu raskoš svoje ponude pokazuje na razini G, odakle avioni polaze uglavnom prema bogatijim europskim te prema američkim zemljama. Ponuda na razini H odakle se, nakon obavljene kontrole putovnice, uglavnom polazi prema zemljama (jugo)istočne Europe i daljeg istoka, slabija je, i to osjetno u odnosu na onu G, na kojoj sam proveo nešto vremena prije prijelaska na H gdje sam se trebao ukrcati na zrakoplov za Zagreb.

 Munchen aerodrom klopa 7Veliki izbor fine hrane u Munchenu

Lijepi restorani, ponuda hrane bogata, izložena jela izgledom mame. Vina vrhunskih talijanskih, francuskih, njemačkih proizvođača. A  publike – kao da se dijeli badava…

Prostor Duty Free Shopa: promotivna degustacija sjajnih što marcipanom što čokoladom s lješnjacima punjenih Mozart-kuglica, a malo dalje tri vrste škotskog single malt whiskyja punjenih u ograničenoj količini i u personalizirane litrene boce označene brojem, oblikom i etiketom očito rađene da bi dobile dimenziju kolekcionarskog primjerka i da bi ih se čuvalo i kao ukras, lukavo jer to je, posebice kad se vidi u stanu imućnije osobe, odmah i lijepa reklama za proizvođača. Cijena baznog whiskyja 60 eura, onog stepenicu iznad 90, a onog najviše kategorije 150 eura.

I u slučaju prije spomenutih whiskyja kušanih u Zürichu i u ovom minhenskom slučaju mogu reći ovo: izvanredni proizvodi doista za uživanje a čašica dnevno i za lijek, na 10 potenciju bolji od standardnih škotskih whiskyja kakve poznaje šira javnost.

Munchen aerodrom kusanje vinaSkupocjena fina vina na kušanju na aerodromu u Munchenu

Malo dalje od djutića jednostavan ali atrakjivno uređen štand za degustaciju vina, te za prodaju vina, pribora za otvaranje boce i za posluživanje, ali i knjiga o vinu, gastronomiji. Isprva, dok sam tek prilazio, mislio sam da je to još jedan punkt samo za prodaju, a onda sam se uvjerio da nude i degustaciju, dakako očekujući i da se nešto kupi. U ponudi ne bilo kakva vina, nego, primjerice, Amarone od Masija, Brunello Castelgiocondo od obitelji Frescobaldi, nekoliko crnih vina iz doline Rhone od znane obitelji Perrin, Tignanello i Solaia od Antinorija!… Tko je hio kupiti bocu tog brunella morao je izdvojiti 65 eura, butelja Solaije bila je 200 eura!

  Sva sreća da mi je vrijeme dopustilo dovoljno da kušam te skupocjene whiskyje i nekoliko tih vina s astronomskim cijenama, te da mi istodobno, s obzirom na termin polaska mojega aviona, nije dopustilo da se opterećujem time što mi – nedostaje para za kupnju te ekskluzive.

Šteta je što netko nikad nije u prigodi kušati ovako nešto, šteta je i što običan, mali čovjek tako nešto ima tek ponekad sreće i prilike kušati na ovakvim mjestima kao što su aerodromski djutići negdje vani, ali – bolje je i ovako, nego nikako…     ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: