SUHI u ČAŠI – 03.2023
_____o3.2023 ____
ALWAYS YOUNG TO ROCK… NEVER TO OLD TO… FLY…
ŽELJKO SUHADOLNIK
___________________________
IZ SADRŽAJA/FROM THE CONTENTS
⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t
⦁ Jedinstveni jubileji jedinstvenih osoba: NA PRVI APRILA – PRVA STOTKA MIKEA GRGIĆA! ⦁ Vinart Lauba Grand Tastng Zagreb 2023: BOGATO i SADRŽAJNO, NA VISOKOM NIVOU, OBRAZOVNO KORISNO… ⦁ WineRi 2023: KVARNER WINES, i DRUGI… ⦁ Vint_age by Vinistra: ODLEŽANE MALVAZIJE ⦁ Beskompromisan zaokret prema kakvoći: IVICA FRLAN PREMA DODANOJ VRIJEDNOSTI VIVODINE ⦁
Ulica žeđi/PUTOKAZ KUPCU – 03.2023. – BUYING GUIDE/Rue de la soif
Jedinstveni jubileji jedinstvenih osoba
NA PRVI APRILA – PRVA STOTKA MIKEA GRGIĆA!
Prvi travnja, a nije zeka-peka, nego činjenica i stvarnost: 1.04.2023. puni se prvo stoljeće od rođenja Miljenka Grgića (u svijetu poznatijeg kao Mike Grgich), našeg čovjeka koji je, s jedne strane – nakon povijesne Pariške presude (Paris Judgement) 1976. godine kao ishoda duela vina francuskih i američkih uzoraka od burgundijskih i bordoških kultivara – osobito zaslužan za svjetsku afirmaciju kalifornijskog vina, a koji je, s druge strane, svojim aktivnostima na dokazivanju, uz pomoć glasovite profesorice Carole Meredith, dalmatinskog porijekla famoznog Zinfandela (Crljenka, Tribidraga, Pribidraga…), u neko prijašnje vrijeme pripisivanog Kaliforniji, zaslužan za skretanje pažnje šire svjetske javnosti na Hrvatsku i, posebice, na naše jadransko područje kao, domovinu spomenutog kultivara prikazanog kao jednim od roditelja Plavca maloga.
Mike Grgich kao vrlo mlad otisnuo se iz Hrvatske u inozemstvo, nakon višegodišnjeg boravka u Europi završio je u Americi, radio kao enolog u više kalifornijskih vinskih podruma među kojima i kod famoznog Roberta Mondavija, ključni preoket u njegovoj poslovnoj karijeri i u životu dolazi nakon što je za Chateau Montelena kreirao Chardonnay 1973. što se našao na famoznom strukovnom ocjenjivanju-ogledu burgundijskih bijelih i bordoških crnih vina i kalifornijskih bijelih i crnih vina i što je, istodobno najprije na zaprepaštenje ali odmah potom i na divljenje svih bodovno nadmašio razvikane burgundijske rivale. Grgichu su se u Kaliforniji otvorila sva vrata, našao se s poslovnm čovjekom Austinom Hillsom i u Ruthersfordu u dolini Napa nastala je vinarija Grgich Hills Cellars.
A onda je Grgić, 1996., odlučio vinariju otvoriti i u Hrvatskoj, gledao je da to bude u Dalmaciji i u blizini ponajboljih vinogradarskih pozicija i eto skrasio se u Trsteniku na Pelješcu, kod famoznih Dingača i Postupa gdje caruje Plavac mali, ali i u blizini Korčule gdje blista još jedan hrvatski, ali bijeli!, vinsko-sortni adut – Pošip. Iz vinskog podruma Grgić-vina u Trsteniku tako eto već godinama izlaze upečatljivi crnjak Plavac mali, te izvrsni bijeli pošip.
Godine koje su se Grgichu nakupljale na plećima nisu se pokazale smetnjom za vinski posjed u SAD a ni za onaj ovdje, stoga što se Mike Grgich na vrijeme pobrinuo da od mladih ljudi stvara vrsne podrumare i enologe, među njima vrlo pouzdan je Krešo Vučković Bagio kao voditelj podruma u Trsteniku, u izvrsnom pak svjetlu i doista dostojan Grgićeve reputacije pokazao se, opet, naš – enolog Ivo Jeramaz, koji je danas u radnom smislu na enološkom kormilu i koji je uvelike pridonio da se u potpunosti ostvari ono čemu je Mike Grgić s vremenom postajao sve skloniji, a to su, zasad barem na imanju u Kaliforniji, proizvodnja vina samo od grožđa iz vastitih nasada i proizvodnja i u trsju i u podrumu maksimalno moguće na ekološkom kolosijeku.
Po najnovijim informacijama, Mike Grgich zdravstveno je u dobrom stanju, tijekom zime bude u Palm Springsu u južnoj Kaliforniji, a kad jače zatopli vraća se na svoj posjed u Ruthersfordu. Proslava prve stotke organizirana je na posjedu ali obilježava se i u nas, doduše ona prava proslava u vinariji u Trsteniku planira se za sredinu travnja, za kad se najavljuje i dodjela Grgichu plakete Smojina marenda, riječ je o priznaju oko kojega brine znani splitski fotograf i fotoreporter te dizajner Boris Kragić, a koje se, kao sjećanje i na našeg velikana Miljenka Smoju, svake godine dodjeljuje osobama što su se posebno iskazale i u promidžbi Lijepe naše.
U Zagrebu je u reprezentativnim prostorima nove zgrade trgovačke kuće Vrutak, koja inače u ponudi drži i Grgićeve butelje, održan svečani skup kojime se u povodu 100. rođendana htjelo odati priznanje Mikeu Grgiću za to što je učinio za Hrvatsku i poželjeti mu mnogo zdravlja i sreće. Na rođendanskoj zdravici prigodno su kušani Grgićevi na tržištu sada aktualni hrvatski pošip i plavac mali te kalifornijska bijela i crna vina, doduše Chardonnaya Grgich Hills na žalost nije bilo jer rasprodan je i tek treba stići novim uvozom, a od onoga dostupnoga za degustaciju posebno se dojmio Pošip 2020 Grgić-vina, oduševio je pak Cabernet sauvignon Grgich Hills Estate 2017. ♣
Vinart Lauba Grand Tasting Zagreb 2023
BOGATO i SADRŽAJNO, NA VISOKOM NIVOU, OBRAZOVNO i KORISNO, UZOR u CRO-VINSKOM SAJMOVANJU
U posljednje vrijeme a otkako je na ovim našim prostorima Bakho zagospodario priredbama ne samo na širokom, nego i na višem nivou, maltene svako iole veće mjesto ovdje ima svoje vinsko, danas posebno IN događanje, često najavljivano pretenciozno sajmom odnosno festivalom, ali – pitanje i koliko uvijek i ispravno – nazvano sajmom odnosno festivalom. Kraj veljače i početak ožujka 2023. bili su nam u znaku ukupno dosad osme po redu manifestacije Lauba Grand Tasting Zagreb, u realizaciji domicilnog Vinarta, sestrinske tvrtke eno-konzultantske jezgre Vinolab a nastale, mudro, prije dosta godina s ciljem da, kao kvalitetna i bitna dopuna projektu, bude specijalizirana za vinsku promidžbu i organizaciju vrhunskih događanja s plemenitom kapljicom kao protagonistom. U desetak dana ukupnog događanja Vinart Lauba Grand Tasting Zagreb 2023 blistao je, najprije vinskim radionicama u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, a onda i kroz dvodnevnu smotru vinara i vina i promenadno kušanje za posjetitelje izravno u susretu s proizvođačima-izlagačima u za takve susrete pogodnoj dvorani Lauba.
Prvi čovjek Vinarta Saša Špiranec, koji je najprije iskustva stjecao na području vinske trgovine u vodećim uvozničkim i distribucijskim centrima u nas a koji je prema vrhuncu svoje poslovne karijere naglo krenuo nakon što je startao i s publicističkim radom – komentarima, redovitim recenzijama kapljice s tržišta u vrlo praćenim medijima, i potom organizacijom vinskih događanja. Komparativnu prednost nad drugim organizatorima zbivanja sajamskog/festivalskog tipa stekao je najprije – kroz pozitivnim odgovorom prihvaćene – pozive za sudjelovanje upućene doista ponajboljim vinarima i sa stavom da tek ako mu se svi pozvani odazovu a u defniranoj prostoriji/definiranim prostorijama ostane na raspolaganju još slobodnih mjesta prima i druge zainteresirane da izlažu. Na taj način uspio je riješiti to da ponudi reviju vrunske kakvoće i događanje pod dovoljnimm jamstvom da se na njemu kroz cijelo vrijeme trajanja neće stvarati nesnosne gužve, kao poprilične smetnje posjetiteljima što se ozbiljno peofesionano bave vinom i posjetiteljima-ljubiteljima koji žele upoznati nešto novo i drugo a nisu došli, kao brojni drugi, tek da piju količinskim ritmom.
Projekt Lauba 2023 bio je, riječju – bogato i sadržajno, obrazovno korisno događanje. Atraktivna ponuda uzoraka, katalog s dosta svrsishodnih podataka o aktualnoj vinskoj Hrvatskoj te s detaljnim popisom izlagača i s navodom etiketa što ih svaki ponuđač predstavlja, s navodom sorte/sorata i maloprodajnih cijena za svako vino te s kontaktima izlagača – smatram da bi ubuduće bilo dobro i da se ubuduće proizvođači još jače marketinški potrude i da u većem broju ponesu sa sobom svoje prospekte a da na tu u katalogu dodijeljenu im stranicu dodaju još informacija o donesenim svojim uzorcima… Za profesionace iz sektora i za širu publiku vrijedno gourmet-događanje na visokom nivou, k tome, pogotovu i s naknadnim studijskim putovanjem za većma inozemne novinare i vinske pisce te neke sommeliere, event prikladan za efikasnu širu internacionalnu popularizaciju naše vinske produkcije. Sve u svemu, manifestacija što može poslužiti kao uzor u ozbiljnom vinskom sajmovanju!
Na pressici uoči manifestacije Lauba Grand Tasting 2023 usjeklo mi se u sjećanje nešto što je općenito prošlo ispod radara zbog dosta suzdržanog istupa na tu temu kao mogućnost najavio Saša Špiranec, a riječ je o tome da bi se paraleno s izlagačkim dijelom u glavnoj dvorani možda u nekoj susjednoj manjoj prostoriji upravo za profesionalna vinska pera, te sommeliere i ugostitelje kao i (inozemne) vinske trgovce otvorila mogućnost da posve na miru, sjedeći komotno uz stolove svaki sa po nekoliko čaša ispred sebe i s listom ponude kroz par dana trajanja Laube maksimalno koncentrirano kušaju što više uzoraka na sajmu predstavljenih etiketa a koje bi im ih, po četiri ili pet etiketa po narudžbi, s liste direktno od zainteresiranih izlagača donosili i utočili angažirani konobari profesionalci. Za posjetitelje-profesionalce postojala bi mogućnost da, kad iz liste s ukupnom ponudom izdvoje uzorke za koje su posebno zainteresirani, bez problema prijeđu u veliku dvoranu na razgovor s proizvođačem čija kapljica im se posebno dopala. S vremenom bi se iz takvog pristupa i s terminom održavanja Laube do kraja veljače u godini kad se, posebice u ugostiteljstvu stvaraju nove vinske liste za dotičnu godinu s naglaskom na unaprjeđenje ponude objekta u novoj turističkoj sezoni, mogle roditi u komercijalnom smislui za svaki (uži) kraj vrlo korisne raspodjele po npr. našima četirima glavnim vinskim regijama (Bregoviti hrvatski sjeverozapad, Slavonija i Podunavlje, Istra i Kvarner te Dalmacija) s akcentima na glavnu sortu odnosno nekoliko najtipičnijih sorata područja ali i na terroirski gledano po užim predjelima najvažnije neke od te četiri regije (npr. graševine iz Daruvara, Kutjeva, Đakova, Baranje i Iloka razlikuju se, kao npr. i plavci iz Sjeverne, Srednje i Južne Dalmacije). Možda bi to potaknulo hrvatske proizvođače da se bolje, i prikladno organiziraju po užim geografski interesnim područjima i da definiraju tipičan zajednički profil vina neke glavne sorte svojega kraja ili nekih svojih sorata-aduta po terroirski užim predjelima, ali i u linijama bazno, superiorno (što bi odgovaralo npr. znanoj talijanskoj oznaci Riserva koja, usput rečeno, nije tek proizvoljno korištena nego mora se bazirati na određenom konzorcijskom, u nas bi se to prevelo udružnom pravilniku u proizvodnji (uključujući i način i minimalnu dužinu dozrijevanja vina) te glede najranijeg mogućeg datuma izlaska vina na tržište)…
________________________________
________________________________
U hodu prema vrhu tzv. piramide kakvoće može se razmišljati i o Gran Reservi ili nekim oznakama u rangu francuskih 1er crua ili Grand crua, također ploda pravilnika ponašanja u vinogradu i podrumu. Želimo li naša u sve većem broju IZVRSNA vina – i od naših kultivara odnosno kultivara karakterističnih za ovaj naš dio Europe (makar na žalost nerijetko rađena u dovoljno zanimljivoj količini koju bi moglo i te kako upiti i domaće ali pogotovu i strano tržište! – plasirati po višoj cijeni i stjecati značajnu reputaciju na globalnom nivou pa kao slijed toga privlačiti veći broj (eno-gastro) turista i tamo gdje nemamo more za ljetni užitak.Moramo shvatiti da proizvod uz to što je kvalitativno na visokoj razini mora imati estetski decentnu opremu i na etiketama lijepo vidljive i čitljive podatke o (užem) porijeklu, tipu i kategoriji/rangu vina, godištu, suhoći, količini akohola…. te rečenicu-dvije, ali čitljivo inkorporirano, o specifičnom vinogradu, odnosno načinu produkcije… Bez obzira na to što se često u javnosti govori o ekonomskim problemima i krizama, moglo bi se kazati kako i kod nas a pogotovu vani ima i te kako dovoljno potrošača koji su za svoj užitak uz vino sposobni i spremni potrošiti i poprilične svote… U prilog toj konstataciji donekle govori i pogled na popis vinskih radionica Vinarta u hotelu Dubrovnik, s cijenama ulaznice za svaku od njih.
Vinartova ovogodišnja priča startala je u Zagrebu već u četvrtak 23. veljače beš s vinskim radionicama – u dosta velikim prostorijama u mogućnosti da prime brojne zainteresirane – i trajala je, uz predah u posljednje nedjelju i ponedjeljak u veljači, u popodnevnim satima u sve dane do revijalne Laube, radionice su bile vrlo atraktivne i poučne, iz tablice se lijepo vidi to što se nudilo. Cijene ulaznicama ovisno o radionici kretale su se od 10 do 20 eura, za jednu radionicu s burgundijskim bijelim vinima kao protagonistima trebalo je izdvojiti 40€. O tome koliko je zanimanje za kvalitetno upoznavanje vina među građanima Zagreba dovoljno govori da su sve radionice – održane u pričično velikim prostorijama – bile odlično posjećene, većna od njih praktički do posljednje raspoložive sjedalice! Propitivao sam se kod organizatora o profilu posjetitelja, posebno me zanimalo koliko je na radionicama bilo profesionalaca iz sektora eno-gastronomije, poglavito ugostitelja te djelatnika iz sektora turizma, ali odgovor, koji bi svakako bilo dobro znati, nisam dobio naime pri prodaji ulaznica nije se od kupaca, makar fakultativno, tražio podatak i o zanimanju…
Gledano u kompletima po danima, meni se u rangu klasičnih radionica najzanimljivijom učinilo popodne u srijedu 1. ožujka, na teme burgundijskih bijelih vina (Željko Bročilović Carlos), plavaca malih s raznih pozicija na otoku Hvaru (Davor Šestanović), velika vertikala rajnskih rizlinga vinarije Joannes Protner (Boštjan Protner), velika crna vina vinarije Degrassi od 2011. do 2015, s apsolutnom zvijezdom Petit verdotom 2015. (Moreno Degrassi i Alen Matelić), zatim Saints Hills Dingač vertikala 10 berbi od 2011. do 2022. (Ernest Tolj), te, kao finale, smotra ponajboljih vina od Trnjka, zvijezde u usponu (Monika Prović).
Hvale vrijedna zamisao bila je u sklopu cijelog ciklusa radionica prirediti i jednu posebnu, sastavljenu od smotre vina pod nazivom Discovery/Otkrića – prikaza 40 vina što zaslužuju osobitu pažnju jer ukazuju na svoj veliki potencijal za razvoj dodane vrijednosti kroz vrijeme a već su na tržištu i štaviše u redovnoj prodaji vrlo rijetka, te smotre Icons/Ikone – prikaza 40 zrelih vina koje već i te kako pokazuju svoju visoku kolekcionarsku vrijednost, a također su na tržištu rijetka ili ih više i nema u redovnoj prodaji.
S obzirom da je organizator i ove godine imao mogućnosti da na festivalu Lauba 2023 i poslije na studijskom putovanju po jednom istaknutom dijelu vinske Hrvatske ugosti grupu inozemnih vinskih pisaca i trgovaca, u zagrebačkom hotelu Dubrovnik priređena je radionica s odgovarajućim izborom od gotovo 80 hrvatskih vina a za te goste iz vana, prezentaciju vinske Hrvatske i degustaciju vina vodila je u vinskom svijetu znana i cijenjena dr. Caroline Gilby MW. Inače na manifestacji Lauba 2023 ona nije bila jedina prisutna nositeljica te svjetski prestižne titule, primjerice bio je tu i naš MW Samoborec Ivan Barbić koji već godinama živi i radi, baš u segmentu trgovine s vinom, u Švicarskoj…
Za Discovery/Otkrića na Vinartu Laubi 2023 kao prvi dio degustacije tog popodneva izabrana su sljedeća vina sljedećih proizvođača:
Kota – 325 extra brut 2019; Štampar – Urban white 2020; Barun – 100+ 2018; Vislander – Bugava Antique Dračevo polje 2021; Lagradi – Sauvignon 2021; Kast – Graševina 2022; Bastian – Istarska Malvazija 2021; Katich – Pošip 2021; Crna Ovca – Pošip 2021; Marijan (Pitve Eko) – Pošip 2021; Litterarii – Emeritus Chardonnay 2020; Zlatno Brdo – Gold Cuvee 2020; Kraljevski Vinogradi – Prestige Pošip 2019; Milan Budinski – Omo Malvazija 2020; Šegota Doriano – Malvazija Cento Albina 2020; Matić – Afrodita Malvazija Istarska 2019; Palčić – Malvazija crna etiketa 2019; Kadum – Malvazija selekcija 2019; Sosich – Malvazija La Pregiata 2017; Cmrečnjak – Pušipel Extreme 2019; Dobravac – Simminor 2018; Ipša – Malvazija 2018; Šoškić – Haiku4 2020; Mežnarić – Pinot crni Old School 2019; Kos – Pinot noir 2019; Vinas Mora – Kaamen II 2021; Bora – Svrdlovina 2021; Kastel Sikuli – Kaštelanski Crljenak 2021; In Sylvis – Arbor cuvée 2020; Plančić – Pharos Starijon dolac Darnekuša 2020; Ker-vin (Glavić) – Cabernet Sauvignon Martin 2019; Enosophia – Frankovka Miraz 2019; Paolo Agapito – Teran 2018; Rizman – Syrah Block A8 2018; Markota – Cabernet sauvignon 2017; Siljan – Merlot 2017; Šipun – Kapitul 2016; Gracin/Kiridžija – Kontra 2019; Cibilić – Postup; Pavičić – Plavac mali bq Podhum 2020; Volarević – Platinum Edition Plavac Mali 2018; Jakopić – “R” Rizling Rajnski 2019.
Drugi dio popodnevne priredbe – Icons/Ikone :
Šember – 96 2018; Ivančić – Griffin Zero NV; Korak – Sauvignon Kamenice 2020; Arman Marijan – Malvazija Gran cru 2021; Saints Hills – Le Chiffre 2021; Bire – Grk sur lie 2020; Kutjevo d.d. – Graševina De Gotho 2019; Matošević – Grimalda 2019; Krajančić – Pošip sur lie 2019; Kabola – Malvazija Amfora 2019; Grgić– Pošip 2017; Pilato – Malvazija Sur lie 2017; Galić – Bijelo 9 2013; Kozlović – Santa Lucia 2006; Jagunić – Amber selection Traminac crveni 2021; Tomac – Amfora Rajnski rizling 2016; Veralda – Xtrian 2020; Belje – Goldberg Red 2019; Petrač – Enigma 2019; Fakin – Teran Il Primo 2018; Grabovac – Trnjak Riserva 2016; Jakob – Cuvée J 2016; Coronica – Gran Teran 2016; Benvenuti – Santa Elisabetta 2016; Medea – Punta Greca 2015; Meneghetti – Val Gambalera 2015; Degrassi – Syrah Contarini Riserva 2013; Krauthaker – Cabernet Sauvignon 2012;Markus – Babić 2018; Gracin – Babić 2017; Korta Katarina – Zinfandel 2018; Bastiana Tomić – Caplar 2018; Zlatan otok – Plavac Grand select 2017; Kiridžija – Dingač 2020; Stina – Plavac mali Remek djelo; Badel1862 – Korlat Supreme 2013; Skaramuča – Dingač Elegance 2013; Bura – Dingač; Miloš – Stagnum 2013; Bodren – Rajnski rizling 2015 ledeno vino; Iločki Podrumi – Traminac 2016 izborna berba prosušenih bobica
Dosta je vina nešto starijih godišta (2018, 2017, 2016…) na popisu onih u grupi Discoveries/Otkrića, ali ima i neočekivano vina još vrlo/relativno mladih godišta u kategoriji vinskih Ikona (vina su, kako je navedeno u najavi, već uglavnom dostigla vrhunce i više nisu na širem tržištu, u Laubu su za ovu prigodu stigla iz arhive vinara ili pak kolekcionara, da se pokaže kakvi su njihovi dometi…)
FINALE – klasični Vinart Grand Tasting 3. i 4. ožujka 2023. bio je u dvorani Lauba u Prilazu baruna Filipovića, promenadno kušanje uz mogućnost susreta s vinarima-izlagačima.
Nastupilo je nekih 130 izlagača, najvećom većinom dakako iz Hrvatske, a bilo ih je još i iz susjednih nam država npr. Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, zatim, uglavnom preko uvoznika i na štandu uvoznika npr. Roto Svijeta pića, MIVA-e, Enozoika… i Talijani, Francuzi, Portugalci, Nijemci, Čileanci, npr. svjetski glasoviti vinski posjed Montes enloga Aurelija Montesa imao je i lijepu radionicu.
WineRI 2023
KVARNER WINES, i DRUGI…
U Rijeci je, odmah nakon zagrebačke Laube 2023, održan WineRi 2023 koji, inače, postoji od 2017 godine a opisan je kao međunarodni eno-gastro festival,. Ovo najnovje izdanje okupilo je, u hali Exportdrva u riječkoj luci, u malo zamračenoj donekle crvenkastoj kabaretskoj atmosferi, nešto više od 70 izlagača s više od 350 etiketa vina iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Primorsko–goransku županiju predstavili su članovi Udruženja Kvarner Wines: OPG Ružić s vinom Jarbola, OPG Rubeša s vinima Plovanić (Belica), Vinska kuća Pavlomir, Kuća vina Ivan Katunar, PZ Vrbnik, vinarija Šipun, PZ Gospoja, Katunar Estate Winery i vinarija Nada.
Za lokalne vinarije bilo je sasvim logično da se u svojoj prijestolnici pokažu na manifestaciji koja će promovirati njihove uratke, a vinskim kućama iz drugih krajeva logično je bilo svoja vina prezentirati i na ovoj priredbi sada u Rijeci stoga što se, dakako, u obzir uzelo turističko značenje područja i što se računalo na dovoljan/zadovoljavajući plasman i vankvarnerske plemenite kapljice u razdoblju glavne godišnje ofenzive suvremenih nomada i na područje Kvanera ali i najbližih dijelova Istre, s druge strane i sjeverne Dalmacije. Od poznatih naših vinskih podruma izvan Kvarnera i Istre u Rijeci su se kao izlagači pojavili Perak, Skaramuča, Galić, Kolarić, Florijanović, Vuglec-breg, Djurinski, Bodren, Kopjar, Kutjevo, Krauthaker, Zlatno brdo, Enosophia (Feravino), a od inozemnih podruma vidjeli smo onaj s nazivom Tonković a koji kod Palićkog jezera proizvodi finu Kadarku (Rapsodija 2016!), te jedan od najistaknutijih podruma u Srbiji Tri Oraha, iz Makedonije nazočan je bio podrum Stobi, iz Slovenije stigli su Radgonske gorice, Vinakoper, Valter Sirk i Čotar, iz Italije pak Fantinel (Furlanija). ♣
Katunar Wine Estate – osnivač tata Anton Katunar u društvu sa znanom riječkom enologinjom Ivankom Rosati, te nasljednik sin Toni Katunar, u društvu sa Zagrepčaninom Vjekoslavom Madunićem, nekad uvaženim spikerom Hrvatskog radija a danas vrlo aktivnim u organizaciji i realizaciji prezentacija proizvođača plemenite kapljice. Upravo neposredno nakon WineRija Madunić je kao gosta na prezentaciji Vrijeme je za… u Zagrebu imao Tonija Katunara (Marko Colić)
Nakon godina rada u marketingu u Iločkim podrumima, Opatijka Karmela Tancabel krenula je samostalnm putem i vrlo je aktivna na prodmižbi kvanerskih vina. Na slici je u društvu s gostom – vinskim piscem i ocjenjivačem vina Darrelom Josephom iz Beča te sa mnom kao glavnim urednikom Svijeta u čaši, a na štandu desno su Slavonac sommelier Damir Zrno sa zadatkom da na turističkom Kvarneru promovira vina od graševine, te, u svojevrsnim izvidima, prof. Ivan Dropuljić, osnvač i direktor zagrebačkog vinskog festivala Zagreb Vino.com, na rasporedu krajem studenoga (Marko Čolić)
TRI ORAHA: S obzirom da je tu ugledni liječnik kao vlasnik vinskog posjeda s vrhunskim proizvodima odmah se, kad je to već s posebnim povjerenjem – lakše pije! Liječnik-vinar je dr. Radislav Šćepanović Rašo, s njim na slici uz vina imanja Tri oraha je njegova kćerka Ana. Nakon što je proputovao svijetom i obišao sve iole značajnije bordoške vinarije, dr.Šćepanović je 2006. u Negotinskoj krajini, u selu Crnomasnica, pronašao imanje koje se upravo prodavalo a koje ga je inspiriralo da tu zasadi vinograd.
Prema povijesnim podacima, krajem 19. stoljeća kad su zbog napada filoksere uvelike krčeni vinogradi po Francuskoj, u velikoj mjeri obnovljeni su cijepovima uzgajanima upravo u Negotinskoj krajini. Po vinskim pak legendama, Negotinska krajina najčešće je povezivana s Bordeauxom, pa dileme oko izbora sorata za dr. Šćepanovića nije bilo – na 12 hektara nakošenog terena na nadmorskoj visini od 120 do 230 metara i na tlu sastavljenom od kamena, vapnenca i sloja crne zemlje, zasadio je Cabernet sauvignon, Cabernet franc i Merlot. Vinograd je podijeljen kanjonom u kojemu rastu tri oraha, otud naziv vinariji i robnoj marki.
Logično, kao liječnik dr. Šćepanović odlučio se za eko-pristup, a kao ljubitelj ozbiljnih zrelih crnjaka i za dugo – minimalno barem pet godina – dozrijevanje/odležavanje svoje kapljice u hrastovim bačvicama što se, inače, koriste samo jednom! Dr. Rašo u podrumu sada ima 500 sasvim NOVIH barriquea, te još oko 250 bačvica s vinom starim desetak i više godina. Tri oraha jedina je vinarija u kojoj je moguće kušati neka vina što u bačvicama leže 10 godina i duže, smisao držanja nekih vina tako dugo u drvu je, kaže dr. Šćepanović, stjecanje određenih saznanja vezanih uz razvoj u bačvici dugo držane kapljice. Sad su na tržištu aktualne etikete Gran reserve 2013 od cabernet sauvignona 70 posto i merlota, vino je u drvu provelo šest godina, sadrži 13,5 vol % alkohola, mpc. 25 € za butelju, zatim Merlot 2013, sedam godina bačvice, 14 vol %, mpc 40€, Single vineyard Grand Reserve 2015 od caberneta i merlota, šest godina bačvice, 14,5 vol %, mpc. 33 €.
Inače, u ponudi dr. Šćepanović ima još dva vina koja na žalost nije donio u Rijeku, a to su Wine 500, sastavljeno miješanjem odabrane kapljice šest godina, konkretno od 2019 do 2015, držane u drvu, mpc. za butelju je 55 €, drugo ekstra vino je WINE 750, realizirano miješanjem kapljice uzete iz 750 pomno izabranih barriquea, u toj su kreaciji pomiješana vina od novijih berbi pa sve do onih što su ležala u bačvici 10 i više godina, mpc. je 45 €!
________________________
Predstavništvo za Hrvatsku: Vjekoslav Mahovlić ◾ +385 91 3828 770 ◾ vjekoslav@vinajakob.hr ◾ Vina Jakob, Zagreb, Gramača 1 C ◾ tel. +385 98 207901 ◾ info@vinajakob.hr
___________________________
Vint-age by Vinistra
NAKON REVIJE TERANA, ZATIM SMOTRE NOVIH MLADIH MALVAZIJA, NA RED SU DOŠLE ODLEŽANE MALVAZIJE
Nakon manifestacije posvećene istarskom teranu te manifestacije Malvazija En Primeur s novim mladim vinima od Malvazije istarske, u organizaciji udruge vinogradara i vinara istre Vinistra nedavno je, ponovno u zagrebačkom hotelu Esplanade (Vinistra i Esplanade vole se trajno!), po logici, održana i smotra odležanih malvazija. Pod pojmom odležane malvazije smatraju se vina iz predzadnje berbe i starija, u ovome slučaju iz 2021. i iz godina prije. Manifestacija je bila u dva dijela a to su radionica Svijet malvazija u restoranu Zinfandel na kojoj se kroz izbor uzoraka povjeren znanom istarskom sommelieru Emilu Perdecu htjelo, uz prkladne sljedove što ih je pripremila chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić pokazati više lica te sorte u čaši, te promenadno kušanje u društvu proizvđača u Smaragdnoj dvorani. Sa svojom kapljicom sudjelovalo je ukupno 33 vinara i podastrlo 53 uzorka malvazije, najstarija je bila ona iz berbe 2003.
Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici vinoteka i restorana, i predstavnici medija imali su priliku istraživati na temu istarskih malvazija, među kojima su bile i one s višestrukim šampionskim titulama i odličjima svjetskog glasa, baš kao što su prije nekoliko mjeseci otkrili ljepotu odležanih terana na premijernom Vint-ageu u organizaciji Vinistre. Pa kad se već ovo događanje vezano uz odležane malvazije spominje uz prezentaciju terana, za primijetiti je da ni na ovoj reviji malvazija a ni na teranima nije bilo, rekao bih, kralja terana u nas ali i vrlo uvjerljivog i uspješnog interpretatora malvazije (bazno vino, pa Gran Malvazija a i pjenušac Due kao stupnjevi više!) – Morena Coronike… Zašto?
– Malvazija istarska jedan je od najupečatljivijih istarskih brendova, nijedna druga sorta nije imala takav utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije. Malvazija daje fantastična svježa vina, a o onim odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari. Trebalo je puno hrabrosti, volje, truda i znanja da se kreiraju ovako iznimna vina koja u naše vinarije svake godine dovode sve veći broj stranih gostiju i koja su pozicionirala Istru kao vrhunsku eno-gastro destinaciju – istaknuo je u sklopu pozdravne dobrodošlice nazočnima na radionici, Luca Rossi, predsjednik Vinistre.
S njim se složio i također nazočni župan Istarske županije Boris Miletić koji je isto istaknuo kako je malvazija jedan od najpoznatijih simbola istarskog poluotoka.
– Mnogima je prva asocijacija na Istru malvazija. Iako nismo vinska regija s najvećim površinama vinograda, naša filozofija u prvi plan stavlja pojačanu težnju prema izvrsnosti – kazao je istarski župan.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je istarskim vinarima na promociji povijesti, tradicije, kulture, izvrsnosti Istre i čitave Hrvatske.
– Ministarstvo poljoprivrede i dalje će prepoznavati sve vaše napore i nastojati pridonositi bilo kojem vidu vašeg komercijalnog uspjeha i internacionalizaciji. Čestitam vam i na domaćinstvu prestižnog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles koji ste na osnovu svoje kvalitete i dobili te s veseljem ističem kako će vas Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske podržavati u ovome, ali i svim ostalim projektima – poručila je istarskim vinarima ministrica poljoprivrede. Župan je potvrdio značenje Concours Mondiala de Bruxelles za istarski turizam i vinarstvo. Inače, za domaćinskim stolom uz župana Istarske županije, predsjednika Vinistre Luke Rossija bio je i Ezio Pincan, aktualni pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.
Poznati sommelier Emil Perdec upoznao je nazočne s realnošću oko Malvazije istarske u nas i predstavio organoleptički širok spektar sorte malvazije istarske. Malvazija istarska je nakon Graševine u nas najrasprostranjenija sorta, njen glavni dom je Istra gdje se proizvodi u količini od oko osam milijuna butelja godišnje. Odabrao je sedam malvazija koje su sljubljene s jelima Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić.
Radionica je počela s Orange Spritzom Medea brut, vinarije Medea iz Vodnjana kao aperitivom, slijedile su kreacije Ane Grgić i pripadajući im uzorci malvazije, konkretno Tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova crvenih kozica, aioli od začinskog bilja i citrusa, hrskava salata, pratnja u čaši bio je pjenušac Re 2017 brut (malvazija 70 %, Chardonnay 20 i Pinot sivi 10 posto, sa 4,5 godine na kvascu u boci, od Kabole iz Momjana, poslije toga stigao je dimljeni filet od brancina, umak od suhe marelice i bijelog papra, kao pratnja Malvazija Bomarchese selekcija 2020 od Degrassija, došle su i školjke sv. Jakova s tikvicama, marmeladom od manga, s tartufima i s kokosom, tu je za piće ponuđen Clemente blanc 2000 od Damjanića Fuškulina iz Poreča (malvazija 60 %, chardonnay 30 i bijeli pinot 10 %. Zatim je ponuđena grdobina s blitvom i pjenom od krumpira, s butargom od cipla i s panko-mrvicama, ovdje se u čaši isprsila jako dobra i dobro pristajuća Malvasia classica 2018 od Polettija. Američki striploin s krunom od pinjola i parmezana, umak bearnaise od smeđeg maslaca i bijele šparoga popratilo je vino Simfonija 2016 od rovinjskog Dobravca, riječ je o vrsti jantarnog vina, grožđe je macerirano mjesec dana a nakon alkholnog vrenja vino je četiri godine odležavalo u velikim bačvama. Desert je bio biskvit od pečene naranče i badema, krema od vanilije, aromatični bademi s paprom i cimetom, krema od pečene naranče, a prateći gutljaj Arbor Selection 2019, jako dobro slatko vino podruma In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi a od kasno branog a onda i u kašetama prosušivanog grožđa.
Vintage od 2003. do 2020.
Na promenadnom kušanju Vintage by Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldira, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažane, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčića, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livada, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.
Promenadno kušanje u Smaragdnoj dvorani pratio je prikladan katalog – organizatoru treda odati priznanje – s navodom vina i proizvođača, godištem berbe te fotografijom svake pojedine butelje i s podacima o pozicijama vinograda (navod naziva i nadmorska visina), sorti/sortama, starosti trsova, načinu proizvodnje, načinu i dužini dozrijevanja, alkoholnom stupnju, dodani su tu i kraći opis vina, te podatak o preporučljivoj temperaturi posluživanja. Bilo je vrlo lijepih vina, dakako, ali bilo je istodobno i dosta vina koja su se međusobno razlikovala donekle i stilistikom, a na etiketama na buteljama to nije baš uvijek bilo dovoljno uočljivo i jasno komunicirano.
__________________________
VINO OTTAVIANO, POSVEĆENO PREMINULOM OCU – Kad ga već nije bilo u Esplanadi na priredbama s teranom i odležanim malvazijama u organizaciji Vinistre, Moreno Coronica u Zagrebu se s kompletnom obitelji – suprugom Suzanom te kćerkama Carlottom i Serenom – pojavio posebno, na prezentaciji svoje malvazije Ottaviano, posvećene njegovom umrlom ocu. Nekoliko mjeseci prije toga ovećoj grupi sommeliera, enologa, vinskih novinara iz Hrvatske i Slovenije kod sebe u prostranoj kušaonici u sklopu svog vinskog podruma u selu Koreniki kod Umaga raskošno je predstavio vertikalu Gran terana – desetak različitih berbi od 2017. prema starijima, sve do onih sa starom, bijelom etiketom.. Vino Ottaviano, rađeno po Morenovoj filozofiji, a to je na ekološki način, vrlo je skladno i elegantno, živo, jako pitko, u prvi mah lako zavara ostavljajući dojam da je jednostavno i lagano naime kako ga se drži u ustima otvara se kao mineralno, složeno, s dosta čvrstim tijelom i s prilično dugim trajanjem.
___________________________
Vinistra na ProWeinu 2023
Nije bilo mira za Vinistru, naime za tu udrugu ovih dana bila su, uza sve druge programe, još i tri intenzivna dana na najvećem vinskom sajmu – ProWeinu u njemačkom Düsseldorfu. Istarski vinari nastupili po prvi put samostalno, štand za njih sve bio je uz štandove jakih vinskih zemalja Portugala i Mađarske.
Opći je dojam da je odluka da se ove godine istarski vinari predstave samostalno na najvećem svjetskom vinskom sajmu, u Düsseldorfu, pokazala se kao pun je pogodak za Vinistru. Predstavnike 13 poznatih vinarija došao je u Njemačku podržati župan Istarske županije Boris Miletić! Na Vinistrinom štandu nastupile su vinarije Agrolaguna, Damjanić, Medea, Fakin, Meneghetti, Pervino, Cattunar, Rossi, Bertoša, Kozlović, Benvenuti, Matošević i Franković.
– ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića. Iznimno me veseli veliki interes vinskih profesionalaca za istarskim vinima, posebno za našim sortama Malvazijom i Teranom. To je rezultat prvenstveno vrhunske kvalitete naših vina, ali i intenzivnih promotivnih aktivnosti koje kao udruga poduzimamo na ključnim tržištima. Mi nemamo tako velike površine pod vinogradima poput najpoznatijih vinskih regija, ali kvalitetom naših vina nimalo ne zaostajemo za najboljima izvana, što je potvrđeno ove godine na ProWeinu – istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.
Od 19. do 21. ožujka na düsseldorfskom sajmu nastupilo je gotovo šest tisuća izlagača iz više od 60 zemalja, obišlo ga je 49 tisuća poslovnih posjetitelja iz čak 141 zemlje.
Predstavljanjem na sajmu Prowein u Düsseldorfu Vinistra je svijetu ispričala priču o maloj iznimno atraktivnoj vinskoj regiji s vrhunskim vinima, i Istra će zahvaljujući i tome zacijelo dodatno učvrstiti status prepoznatljivog brenda ne samo na svjetskom turističkom, već i na vinskom tržištu.
– Iznimno nam je bilo važno sudjelovati na jedinom međunarodnom sajmu koji prati cjelokupno svjetsko vinsko tržište. Osobito nam je zanimljivo i to što se sajam održava u Njemačkoj, turistički najznačajnijem emitivnom tržištu za Hrvatsku te Istru, jednu od najomiljenijih destinacija na Mediteranu – dodao je Luka Rossi.
Nakon nastupa na sajmu vina u Düsseldorfu za Vinistru nije popuastila napetost, naime od 5. do 7. svibnja Vinistra organizira 29. izdanje istoimenog vodećeg regionalnog vinskog sajma u gradu Poreču, a samo tjedan kasnije, od 11. do 14. svibnja, očekuje je domaćinstvo jednom od vodećih svjetskih ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles 2023- sekcija mirnih crnih i bijelih vina. ♣
Lijepe vijesti sa Žumberka
IVICA FRLAN – BESKOMPROMISNO NA PUTU KAKVOĆE!
Institucija već dugo godina kroz ugostiteljstvo znana po odličnima janjetini i tradicijskim domaćim jelima kraja – obiteljsko gospodarstvo Frlan iz Vivodine (mjesta na vrhu brda s kojega se lijepi pogledi otvaraju s jedne strane na pejsaže parka prirode Žumberak u Hrvatskoj a s druge strane na vinorodni krajolik kod Metlike u susjednoj Sloveniji) otkriva sada, nakon što je vodstvo objekta preuzeo sin Ivica, nove konture moguće skorašnje cjelovite zvijezde kraja, kompletirane nezaobilaznim, značajnim vinskim sadržajem!
Uz ugostiteljstvo, vinogradarstvo i proizvodnja Bakhova nektara također su dugačka tradicija u vivodinskoj obitelji Frlan, ali s nedavnim dolaskom Ivice na kormilo imanja pristup vinovoj lozi i vinu počeo se bitno mijenjati u odnosu na ptiču prije, naime dinamični nasljednik, tijesni tatin suradnik u vinogradu i podrumu od svoje rane mladosti, a, usput rečeno, nakon što se kroz posljednje godine sjajno ispraksirao u pečenju (i kod ponajboljih plešivičkih i hrvatskih vinara od kojih je imao što naučiti o Bakhovu nektaru!) žumberačkog specijaliteta janjetine čvrsto je odlučio dati svoj doprinos promjeni bitno nabolje u kakvoći i osebujnosti plemente kapljice u bregovitom žuberačkome kraju i dakako posebice u ponudi svojega ugostiteljskog objekta.
Žumberak, gdje se inače dosta obitelji odavna bavi vinskom produkcijom, slovi kao ekološko (još) vrlo čisto područje, ima veliki potencijal upravo u kontekstu vina, makar ovdje je na žalost još deficiratarna kapljica višeg ranga i za probirljivije potrošače. Što danas dobra ponuda osebujnih specijaliteta na tanjuru ali istodobno i u čaši znači za (kvalitetan) turizam ne treba isticati, a kad predio uz rijeku Kupu, svrstan u kategoriju zvanu Park prirode plijeni ljepotom i jedinstvenošću divljine prirodnih lokaliteta, zatim kad ambijent obiluje vrijednim sadržajima vezanim uz povijest i kulturu, kad u okrugu postoje Krašić i Dolina kardinala, kad ima nekoliko značajnih ribnjaka-uzgajališta gdje je moguće kupiti svježu upravo iz vode izvađenu ribu, atraktivnost teritorija diže se na visoku potenciju.
Ivica Frlan, koji brine o oko 25.000 trsova raspoređenih na oko pet hektara terena smještenih u Vivodini i uz nju a na nadmorskim visinama od 200 do 320 metara. Uzgaja graševinu koja pokriva nekih 60 posto sortimenta u vinograima što ih obrađuje, tu su, zatim, za žumberački kraj karakterističan Muškat žuti (proizvodi ga u varjanti poluslatkog, pogodno da prati slatki desert ali slatkoća mu nije naporna jer vino ima odgovarajuću, lijepu, izvrsno parirajuću ukupnu kiselost), pa Rizling rajnski, Sauvignon bijeli, obećavajući Chardonnay, Pinot sivi, od crnih kultivara prisutni su (uz janjetinu vrlo pristajuće) Frankovka i vrlo vrlo obećavajući Pinot crni.
Ivica je drastično je preokrenuo rad u vinogradu: osjedno smanjenje prinosa po trsu, više pažljivog rada u trsju i sukladno tome manja uporaba raznih kemijskih sredstava za zaštitu, veća pažnja pri određivanju termina berbe za svaku sortu, zatim odmaknuće od većma uokolo još ustaljene prakse da se rabi svo ubrano grožđe od svake pojedine sorte za jedno vino, on, kaže, unatrag koju godinu ozbiljno izdvaja (naj)kvalitetnije grozdove za svoju top-kakvoću, a te svoje riječi lijepo je potkrijepio stavljanjem nam na uvid svoje eno-uratke, neki od njih još su na odležavanju i u inoks-cisternama u klimatiziranom podrumu, tu prvenstveno mislim na rajnski rizling, a neki su na dozrijevanju u drvenim bačvama a to su sivi pinot, chardonnay, crni pinot…. U podrumu apotekarska higijena, sasvim NOVA suvremena oprema s nizom tehničkih nijansi u službi i olakšavanja posla i usmjerenih postizanju boljeg rezultata, kvalitetne nove drvene bačve znane tvrtke Garbelotto, usput rečeno: zasad neke srednjeg volumena ali u planu je i nabavka jedne veće zapremnine.
U segmentu plasmana – lijepo uređeni veliki restoran, te, u sklopu glavne zgrade i, tik uz proizvodni dio vinskog podruma, krasna prostrana kušaonica s nekoliko polu-pregrada tako da se doimlje da je s više prostorija, sve opremljeno s ovećim okruglim stolovima i udobnim sjedalicama, dodatni prostor za kraće degustacije na stoječki i vina i nekih specijaliteta iz restoranske ponude. Preko ceste, nasuprot glavnoj restoranskoj zgradi Frlanovih i tik ispod lijepe mjesne crkvice (lokacije održavanja ne samo svetih misa nego i raznih prigodnih vjerskih svečanosti, osobito značajna ovdje posvećena je zaštitniku kraja sv. Lovri, datum je, da podsjetim, 10. kolovoza…) plato je za šire okupljanje na šire pučkim svečanostima uz ražanj, roštilj, vino… Frlani, koji vele kako im u Vivodinu dolazi dosta Zagrepčana i Karlovčana, ali i posjetitelja iz susjedne Slovenije mislili su, u okviru svojih sadašnjih mogućnosti, i na goste koji bi se zadržali i više od jednog dana, pa su u ponudu stavili i mogućnost smještaja u četiri gostinjske sobe!
Žumberak i Vivodina – samo naprijed kroz kvalitetan turizam!… ♣
PANTA REI, TEMPUS FUGIT. GAUDEAMUS IGITUR IUVENES DUM SUMUS! POST IUCUNDAM IUVENTUTEM, POST IUCUNDAM/MOLESTAM SENECTUTEM NOS HABEBIT HUMUS… VERBA, FAMA VOLANT / FACTA MANENT!
…..pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly…..
POTROŠAČKI – BUYING GUIDE – PUTOKAZ
vodič za pametnu kupnju – 03. 2023 – hints to the smart purchase
LEGENDA
⇑ – trošiti sada/drink now • ⇗ ⇒ – trošiti ili još čuvati/drink or hold • ⇒ – čuvati/hold • – trošiti uz hranu/drink with food
___________________________
Tags: Alen Bibić, Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Barbara Bacic, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blažić, Božica Marković, Bruno Graberšek, Darko Lugarić, Darrel Joseph, Davor Zdjelarević, Dragan Jelić, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramarić, Hrvoje Zirojević, Iki Malinkovski, Irena Lučić, Ivan Dropuljić, Ivan Goričanec, Ivan Jug, Ivan Violić, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Bašić, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Korak, Josip Nuić, Josip Vrbanek, Juraj Violić, Jure Tomič, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurčić, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marija Vukelić, Marijan Žganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Martina Tomac, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horić, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Saša Špiranec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jeličić, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veljko Ostojić, Vito Andrić, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Milas, Zdenko Šember, Zoltan Györffy, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Bročilović Carlos, Željko Garmaz, Željko Kolar, Đuro Horvat
Recent Posts
Archives
- April 2024
- January 2024
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- April 2023
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turitam
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about