POTROŠAČKI PUTOKAZ – 09./10.2017 – BUYING GUIDE
pijte razborito – odgovorno – trijezno
drink wisely – responsibly – soberly
VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU / HINTS FOR A SMART PURCHASE
od/since 1994.
RUJAN/LISTOPAD – 2017 – SEPTEMBER/OCTOBER
U ovome broju / in this issue: HRVATSKA – CROATIA • ARGENTINA • BOSNA & HERCEGOVINA • FRANCUSKA – FRANCE • ITALIJA – ITALIA • NOVI ZELAND – NEW ZEALAND • PORTUGAL
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
_______________________________
U VINU SU SUNCE, ZEMLJA, LOZA i ZNOJ, ISKRENOST i BIZNIS, RADOST i ŽALOST, NEMIR i OPOJ
IN THE WINE THERE ARE SUN, SOIL, VINE & SWEAT, GENUINITY & BUSINESS, JOY & PAIN, ANXIETY & EBRIETY
______________________________
VINA SU S TRŽIŠTA / WINES ARE FROM THE MARKET
– Velika zvijezda, šampion/Big Star, champion – 99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova/pts = Sjajno! Upečatljivo! Jedinstveno! / Brilliant! Impressive! Unique!
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ – Velika zlatna medalja/Great gold medal – 95 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,5 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino / Excellent, with character, classic elegant great wine.
♣ ♣ ♣ ♣ – Zlatna medalja/Gold medal – 90 – 94 (18,6 – 19,4 / 4,0 – 4,4) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.
♣ ♣ ♣ – Srebrna medalja/Silver medal – 85 – 89 (17,5 – 18,5 / 3,0 – 3,9) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i s izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji ukus / very good and typical, complex, convincing, with chances to develop even more, still for the exigent consumer
♣ ♣ 80 – 84 (15,5 – 17,4 / 2,1 – 2,9) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno, ali, bez uzbudljivosti / varietal recognizable, in a certain determinated style, solid, not exciting.
♣ 75 – 79 (11,0 – 15,4 / 1,1 – 2,0) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih, prejakih mana.. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i na silaznoj putanji, eventualno još prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant to strong flaws, eventually still acceptable for everyday use
Ispod/under 75 ( 11,0 / 1,0) = Nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.
⇑- trošiti • ⇗- trošiti ili još čuvati • ⇒ – čuvati • – trošiti svakako uz hranu
_______________________________
CIJENE, u maloprodaji (mpc) / PRICES, retail (pp), 0,75 ℓ: S = small (do 35 kn; till 5 €) • M = medium (36-75 kn; 5-10 €) • L = large (76-110 kn; 10-15 €) • XL = extra large (111-150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-220 kn; 20-30 €) • XXXL = extremly large (iznad/over 220 kn; 30 €)
Uzorci se uzimaju iz izvora provjerenih da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu nakon isporuke od strane proizvođača nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja. • Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija • Uzorak se odmah odbacuje ako barem dvije trećine strukovnog žirija (npr. 5 od 7 članova) tako odluči. • Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 85 bodova po skali do 100 bodova, odnosno 17,5 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 3,0 boda po skali do 5,0 bodova.
____________________________
Bregoviti sjeverozapad / North Western Uplands
♣ (M) SAUVIGNON 2016 – STRUČIĆ
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Ludbreg ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: sauvignon ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: polusuho • 12,0 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l ■ VINO je lagano, jednostavno, za popiti što prije ■ SERVIS: ⇑ • 8-10°C
Dalmacija / Dalmatia
♣ ♣ (M-L) POŠIP 2016 – TOMIĆ
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hvar ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: pošip ■ OZNAKE s etikete/DATA from the LABEL: suho • 13,5 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno ■ VINO je žućkaste boje, malo zatomljena mirisa, okus je ugodan, slankast, donekle ravan, tijelo srednje jačine, za popiti sada ■ SERVIS: ⇑ • 10-12°C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) DINGAČ 2013 – KIRIDŽIJA
PORIJEKLO/ORIGIN: Pelješac, Dingač ■ VINOGRAD/VINEYARD kosina • sorta/variety: plavac mali • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: suho • 15,0 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno ■ VINO je kompleksno, bogato i zrelo, puno, snažne strukture, sa zamjetnim ali dobro uglađenim taninom. Veliki plavac mali, prikladan za čuvanje ■ SERVIS: ⇗ (snažna, krepka jela – pečenja…) • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) PLAVAC MALI 2011 barrique – BASTIJANA TOMIĆ
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hvar, Ivan Dolac ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: plavac mali ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: suho • 14,5 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno – prepoznatljivo iz daleka ■ VINO je kompleksno, mekano, živo, skladno, punog tijela, toplo. Treba mu vremena da se otvori ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (♣) (L) KORLAT SYRAH 2013 – BADEL 1862/VINARIJA BENKOVAC
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Dalmatinska zagora, Benkovac-Stankovci ■ VINOGRAD/VINEYARD: Korlat • nadmorska visina: cca 300 m • tlo: s dosta kamena • sorta/variety: syrah • pristup u trsju/approach in the vineyard: konvencionalan ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • modificirana – niska zdepasta, teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dosta dugačak ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: ugravirano – inventivno / originalno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, sadržajno, bogato, sočno, ima karakter, ozbiljno, dotjerano, vrlo toplo, s dosta živosti. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, dobi. Lijepo se pije uz hranu. U usponu, traži još vremena. Izgledom živahno, rubinsko-blago granatno, tamno. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost, izraženu dobro (voće: domaće/ crveno / koštićavo; bobičasto), vegetalno/herbalno – diskretno, pa na začine/mirodije – iskazano s mjerom i dobro uklopljeno, osjet drveta, čokolade – dodir. U ustima meko, zaobljeno, s uglađenim taninom. Slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti, gorkasto. Tijelom & strukturom potentno, svježeg kiselkasto-gorkastog prilično dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ ⇒ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (za syrah/vidi crteže na početku rubrike) • 16-18°C
♣ ♣ ♣ (♣) (XXL) KORLAT SYRAH 2012 Supreme – BADEL 1862/VINARIJA BENKOVAC
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Dalmatinska zagora, Benkovac-Stankovci ■ VINOGRAD/VINEYARD: Korlat • nadmorska visina: cca 300 m • tlo: s dosta kamena • sorta/variety: syrah • reducirani prinos • idealan trenutak berbe • ručno branje • selekcija grožđa • pristup u trsju/approach in the vineyard: konvencionalan ■ PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: drvene bačve, barrique ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • modificirana – niska zdepasta teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dosta dugačak ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: ugravirano – inventivno / originalno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je bogato, mesnato, vrlo toplo, robusno, s dosta živosti. Traži još vremena, a ako ga se sada pije svakako je dobro da to bude uz (neku jaču) hranu. Izgledom živahno, rubinsko–granatno, vrlo tamno. Na nosu upućuje na začine/mirodije – iskazano jače, zatim na osjet paljenoga/dima, vanilije, čokolade, potom se otkriva voćnost. U ustima dobro zaobljeno, sa živim, dosta uglađenim taninom. Sugerira slast, kiselost jako dobro prati. Tijelom & strukturom potentno, gorkastog, dosta dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ ⇒ • velika čaša • 18°C
♣ ♣ ♣ (L) KORLAT MERLOT 2013 – BADEL 1862/VINARIJA BENKOVAC
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Dalmatinska zagora, Benkovac-Stankovci ■ VINOGRAD/VINEYARD: Korlat • visoravan – kosina • nadmorska visina: cca 300 m • tlo: s dosta kamena • sorta/variety: merlot • pristup u trsju/approach in the vineyard: konvencionalan ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • modificirana – niska zdepasta teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dosta dugačak ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: ugravirano – inventivno / originalno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je dotjerano, skladno, vrlo toplo, s dosta živosti. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, dobi. Lijepo se pije – uz hranu. Dojam je da je u špici, koja, međutim, može trajati. Izgledom živahno rubinsko–blago granatno. Na nosu umjerene jačine, upućuje na mineralno, voćnost, izraženu dobro – (voće: domaće; crveno/ koštićavo; bobičasto/ višnja, borovnica…), začine/mirodije – iskazano s mjerom – dobro uklopljeno U ustima zaobljeno, sa živim taninom. Sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, kiselkastog, gorkastog srednje dogačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (XXL) KORLAT MERLOT 2012 Supreme – BADEL 1862/VINARIJA BENKOVAC
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Dalmatinska zagora, Benkovac-Stankovci ■ VINOGRAD/VINEYARD: Korlat • tlo: s dosta kamena • nadmorska visina: cca 300 m • sorta/variety: merlot • reducirani prinos • idealan trenutak berbe • ručno branje • selekcija grožđa • pristup u trsju/approach in the vineyard: konvencionalan ■ PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: drvene bačve ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • modificirana – niska zdepasta teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dosta dugačak ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: ugravirano – inventivno / originalno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, mesnato, ozbiljno, dotjerano no ipak malo opterećeno boravkom u drvu, toplo, robusno, s dosta živosti. U suglasju sa: tipologijom, dobi. Dobro se pije uz hranu. Izgledom rubinsko–granatno, tamno. Na nosu upućuje na začine/mirodije – još nisu i posve integrirani, osjet paljenoga/dima, čokolade/kave, potom voćnost. U ustima zaobljeno, sa živim taninom. Sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom potentno, gorkastog dosta dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ ⇒ • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (M) PLAVAC TERRA MADRE 2015 – POLJOPROMET
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Komarna ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: plavac mali ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: suho • 14,0 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux ■ VINO je sortno prepoznatljivo punog tijela, mekano, s dosta voćnosti ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 16-18°C
Istra i Kvarner / Istria & Quarnaro
♣ ♣ ♣ (XL) GRAN MALVAZIJA 2013 – CORONICA
PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra, Zapadna Istra ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: malvazija istarska • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: suho • 14,0 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno ■ VINO je s karakterom i djeluje kao kompleksno, lijepe je žućkasto-zelenkaste boje, u nosu malo zatomljeno, ipak odaje zrelo voće, cvijetne note, poljubac meda, u ustima vrlo dobro iskazano, slankasto, tijelom vrlo dobro, u ustima traje ■ SERVIS: ⇑ • 14° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXXL) BOŠKINAC 2013 – BOŠKINAC
PORIJEKLO/ORIGIN: Pag, Novalja ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: cabernet sauvignon, merlot ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: suho • 14,5 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: boredaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: jednostavno – elegantno – u crnome ■ VINO je tipično, karakterno, kompleksno, ozbiljno, živo, s finim mirisom u kojemu su skladno pomiješani voćnost i začini, čokolada, u ustima mekano, sa živim ali I pripitomljenim taninom, s jako dobro pratećom kiselošću, puno i snažnog tijela, u ustima trajno. U usponu ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (Xl) TERAN 2013 – BENVENUTI
PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska istra, Središnja Istra ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: teran • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: suho • 14,0 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: prepoznatljivo – čitljivost: neki dijelovi malo teže, zbog malih fontova ■ VINO je kompleksno, puno, s lijepo izraženim voćno-začinskim (fini dodir čokolade!) mirisom, u ustima toplo, živo, dobro zaobljeno međutim sa još vrlo živim taninom, s izraženijom (teran!) kiselosti, slankasto, snažnoga tijela, u ustima trajno. Traži još vremena ■ SERVIS: ⇗ (masnija mesna topla jela) • poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 18° C
___________________________________
DEGUSTACIJA u AGAVI – Klub Vinske zvijezde ovaj put kušao je i ocjenjivao vina u popularnom restoranu Agava u zagrebačkoj Tkalči. Agava, koju vode Darko Lugarić kao sommelier i Belizar Miloš kao chef, je, inače, nedavno dobila lijepo priznanje – preporuku od svjetski glasovitog vodiča Michelin!
Michelinov vodič, s više od 100 godina iskustva u selekciji ugostiteljskih objekata a koji danas preporučuje više od 20.000 restorana u oko 30 zemalja svijeta, prije kratkog vremena jednu je svoju zvjezdicu dodijelio rovinjskom restoranu Monte, a, kao najnovije, Michelinovi inspektori, koji u svojim ocjenjivačkim pohodima obilaze restorane aninimno, priznanje Michelinov tanjur dodijelili su 34-ma hrvatskim restoranima. Pločicu Michelinove preporuke za lokal u kojemu se fino jede i pije iz Zagreba je primilo 11 restorana, a to su, uz Agavu, i Apetit City, Bistro Apetit, Boban, Dubravkin put, Gallo, Le Bistro Esplanade, Mano, Mundoaka, Takenoko i Zinfandel’s. Oni su time ušli u izbor za objavu u Michelinovom gastro-vodiču za 2017 godinu.
Kušači su u Agavi, uz Vitu Andrića, Ivo Kozarčanina i Željka Suhadolnika, bili enologinja mag. Ivana Alpeza iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, zatim sommelier Lugarić, prof. Ivan Dropuljić, direktor etabliranog festivala plemenite kapljice Zagreb vino.com, te Saša Zec, voditelj tvrtke Croatia – Vina Mosaica. Vina je točio Boris Franetić. ■
_____________________________________
Vina za ocjenjivanja u organizaciji Kluba Vinske zvijezde dobivamo od zagrebačkih trgovačkih kuća:
ACROBAT/SVIJET VINA, AVT, BORNSTEIN, FINES WINES, MIVA, PAGO, PUNI SEPET, PZ DROPI, ROTO DINAMIC, SUPERKONZUM, VINOTRADE, VINO.hr, VINTESA, VIVAT FINA VINA, VRUTAK
Ovim putem srdačno zahvaljujemo restoranu AGAVA na gostoprimstvu, a vinotekarima na uzorcima!
____________________________________________
Slavonija & Podunavlje / Slavonia & Danube area
♣ ♣ ♣ (M) TRAMINAC 2016 premium – ILOČKI PODRUMI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Podunavlje, Srijem ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: traminac • pristup u trsju/approach in the vineyard: konvencionalan ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: vrhunsko • suho • 13,0 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: pretrpano – u dva dijela – pregledno, čitljivo: slabo ■ ODNOS SADRŽAJ–CIJENA/QUALITY-PRICE RATIO: dobar ■ VINO je sortno dobro prepoznatljivo, dotjerano, pitko, ima kompleksnost, mekano je i živo. U špici koja može trajati. Kristalno bistre slamnato-žute boje, fino izraženog trajnog mirisa u pravcu začinskoga, cvijetnoga, s dovoljnom dozom voćnosti te s dodirom mineralnoga. U ustima također dobro izraženo, svježe, zaobljeno, slankasto, dobroga tijela, srednje trajnosti ■ SERVIS: ⇑ • srednje velika čaša • 12°C
♣ (XL) TRAMINAC 2013 Principovac – ILOČKI PODRUMI
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Srijem, Ilok ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: traminac ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: poluslatko • 14,5 vol % ■ ČEP/STOPPER: djelovao je kao jeftin ■ VINO se predstavilo s jako žutom bojom, s jače iskazanim karamelnim notama na nosu i u ustima, dosta ravno u okusu, s gorkim završetkom.
♣ ♣ (S-M) GRAŠEVINA 2016 Liska – BUHAČ
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Srijem, Ilok ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: graševina ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: vrhunsko s kzp. • brut • 11,5 vol % ■ VINO je vrlo svježe, živo i ugodno, voćno, mineralno, srednjeg tijela ■ SERVIS: ⇑ (masnija riječna riba) • 8-10°C
♣ (♣) (M) FRANKOVKA 2015 – PINKERT
■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: frankovka ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: 13,0 vol % ■ VINO je jednostavno, svježe, voćno… ■ SERVIS: ⇑ • 14-16°C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) NUMINA 2014 Gran Corte old block selection – BODEGAS SALENTEIN
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Mendoza Valle de Uco ■ VINOGRAD/VINEYARD • nadmorska visina: 1100 – 1200 m • sorta/variety: malbec 66 %, cabernret sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc • stare loze • dozrijevanje: 16 mjeseci u bačvama od francuske hrastovine ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA, from the LABEL: 14,5 vol % ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 l • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno ■ VINO je kompleksno, dotjerano, skladno i elegantno, puno i toplo, stilski na bordoškom kolosijeku. Lijepe živahne tamne rubinske boje s blagom nijansom granatnoga, na nosu vrlo lijepo izraženo, upućuje na tamno bobičasto voće i začine, drvo je jako dobro integrirano. Okus sočan, primjereno slijedi miris. Blago je slankast, s dozom je i fine slasti od boravka u drvu, kiselost kvalitetno prati. Tijelom vrlo dobro, finale živo i dosta dugačko ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 16-18°C
♣ ♣ ♣ (L) PYROS 2013 malbec barrel selected 160 – PYROS
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Valle de Pedernal ■ VINOGRAD/VINEYARD: nadmorska visina: 1400 m • tlo: kamenito ■ PODRUM/CELLAR: dozrijevanje/maturation: 12 mjeseci • barrique bačvice • hrastovina 50 posto francuska i 50 posto američka ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: uredno ■ VINO je složeno, dotjerano, skladno, puno i toplo, u dobroj kondiciji i može još stajati i razvijati se. Tamne rubinske boje s granatnom nijansom. Vrlo dobro iskazano u mirisu, upućuje na tamno (koštićavo) voće, a začinima (poljubac papra) i čokoladnim notama, izraženima s mjerom, odmah daje i naslutiti da je boravilo u drvu. U ustima dosta sočno, zaobljeno i mekano, tanin je još dosta živ ali je dobro uglađen. I u okusu se javljaju note čokolade. Slankasto i blago slasno, s prikladnom kiselosti. Tijelom dosta snažno no ne ostavlja dojam nabildanosti. U istima solidne trajnosti. ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 16-18°C
♣ ♣ ♣ (L) MALBEC 2015 barrel selection – BODEGAS SALENTEIN
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Mendoza Valle de Uco ■ VINOGRAD/VINEYARD: nadmorska visina: 1100 m • tlo: kamenito • sorta/variety: malbec ■ PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: 12 mjeseci • velika bačve • francuska hrastovina ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: uredno ■ VINO je majstorski dotjerano, mekano, lijepa voćna mirisa s blagim dodirom drva i slatkih začina (vanilija), dopadljivo, nekomplicirano, fino pitko. U ustima vrlo dobro zaobljeno, klizi. Srednjeg tijela i trajnosti. Za svakodnevni, no ipak i malo bolji ručak ■ SERVIS: ⇑ • veća čaša (bordoška) • 16°C
______________________________________
UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.
Budite razumni: ne pušite! ■ Be reasonable: do not smoke!
Zdravlje ode – dok pamet dođe! / The health may be gone at the moment the reason arrives!
WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living
________________________________________
BOSNA i HERCEGOVINA BOSNIA&HERZEGOVINA
♣ ♣ ♣ (♣) (XXL) CARSKO VINO 2013 žilavka probirna berba Grand Cru – VUKOJE
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Trebinje ■ VINOGRAD/VINEYARD: Carski vinogradi Ušće (ušće Trebišnjice i Sušice) • sorta/variety: žilavka 93 %, bena • pristup u trsju/approach in the vineyard: ručna obrada • ručna berba, u više navrata, sredinom i krajem listopada ■ PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje/maturation: 12 mjeseci, sur lie • barrique (225 ℓ) • drvo novo ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: probirna berba – grand cru • 12,9 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: alsace • visoka vitka – odgovara vinu: da • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno ■ VINO je zanimljivo, kompleksno, sadržajno, s karakterom. Ozbiljno, zrelo, dotjerano, skladno, elegantno, s dosta živosti. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortama, dobi. Lijepo se pije uz hranu, i uz meditaciju. Spremno je za piti, dojam je da je u špici, koja može trajati, Izgledom živahno, bistro, zlaćano-žuto. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost – izraženu dobro (voće: domaće – južno/smokva). začinsko bilje, začine/mirodije – iskazano diskretno i vrlo dobro uklopljeno, osjet smole – poljubac. U ustima meko, zaobljeno, donekle kremasto, blago sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg dosta dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ (morski plodovi, morska i riječna riba, piletina i puretina, sir iz ulja, sir iz mješine, kozji sir) • velika čaša (burgundijska tzv. balonka) • 12-14°C
♣ ♣ ♣ (M) TRIBUNIA 2016 chardonnay & malvasija – VUKOJE
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Trebinje ■ VINOGRAD/VINEYARD: Zasad polje • sorta/variety: chardonnay & malvasija dubrovačka à 50 % • pristup u trsju/approach in the vineyard: berba ručna u više navrata ■ PODRUM/CELLAR, vinifikacija/vinification maceracija, u inoksu, bez alkoholnog vrenja: 14 sati – temperatura: 12-14°C • dozrijevanje/maturation: 6 mjeseci • inoks • u boci, prije izlaska: 3 mjeseca ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: pretrpano, čitljivo: teško, zbog sitnih slova ■ VINO je zrelo, dotjerano, skladno, s dosta živosti, ugodno. U suglasju sa: godištem berbe, dobi. Lijepo se pije uz hranu – i na dužu stazu. Spremno za uporabu – u špici (koja može još trajati). Izgledom živahno, bistro, slamnato-žuto. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na voćnost, izraženu dobro (voće: domaće/ bijelo/ koštićavo: jabuka, kruška), floralno, mineralno, osjet dima – poljubac. U ustima meko, zaobljeno, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom dobro, svježeg, srednje dugog završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: svježi sir, predjela od ribe i morskih plodova, jela s tjesteninom, povrće sa žara, krem juhe, piletinu, puretinu) • srednje velika čaša (burgundijska) • 12°C
Bordeaux
♣ ♣ ♣ ♣ (XL-XXL) CHÂTEAU TOUR SAINT CHRISTOPHE 2015 – CHÂTEAU TOUR SAINT CHRISTOPHE
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Saint Emilion ■ VINOGRAD/VINEYARD: Saint-Christophe-des-Bardes • blaga kosina – dio na terasama • ekspozicija: jug – jugozapad • tlo: ilovasto-vapnenačko • sorta/variety: merlot 80 %, cabernet sauvignon 20 % • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly ■ PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • vinifikacija/vinification, maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: cca 30 dana • posuda: betonske cisterne (75 %) – drvo (25 %) • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana, dirigirana: da • dozrijevanje/maturation: 15 mjeseci • barrique (225 ℓ) • drvo novo 40 % – rabljeno jednom: 40 % – rabljeno dva puta: 20 % ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: Saint Emilion grand cru aoc • suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (60.000) • boca/bottle, model: bordeaux • normalna – nešto teža – odgovara vinu • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – uredan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: klasična bordoška ■ VINO je kompleksno, gusto, mesnato, ozbiljno. Dotjerano. međutim traži još dosta vremena. S puno živosti, vrlo toplo pa i donekle robusno, pokazuje sklad. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortama, Još je premlado za konzumaciju, ali je u usponu. S velikim potencijalom odležavanja. Ako ga se pije sada, najbolje je da to bude uz hranu. Izgledom živahno, bistro, rubinsko, vrlo tamno. Na nosu umjerene ali dovoljne jačine, upućuje na začine/mirodije (papar, poljubac) – dobro uklopljeno, pa na osjet plemenitog drveta i fino paljenoga, a i na voćnost – izraženu vrlo dobro (plodovi: domaći/crveni / koštićavi; bobičasti/crni ribiz, jagoda… – malo džemasta nota), nazočna je i nijansa mineralnoga. U ustima solidno zaobljeno ali i sa živim mada relativno uglađenim taninom, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom potentno, živog, dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: (dugo pirjana tamna mesa, zreli tvrdi sir…) ⇒ • poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (XL) CHÂTEAU HAUT-BRISSON 2015 – CHÂTEAU HAUT-BRISSON
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Saint Emilion ■ VINOGRAD/VINEYARD: na dva mjesta • visoravan, te vrh brežuljka • ekspozicija: jug • tlo: vapnenačko i šljunkovito • sorta/variety: merlot 90 %, cabernet sauvignon 10 % • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly – ekološki/organski ■ PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa • vinifikacija/vinification, maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 30 dana • posuda: inoks (90 %) – drvo (10 %) • dozrijevanje/maturation: 15 mjeseci • barrique (225 ℓ) • drvo: novo 35 % – rabljeno jednom: 35 %, rabljeno dva puta: 30 % ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: Saint Emilion grand cru a.o.c. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (60.000) • boca/bottle, model: bordeaux • normalna – nešto teža – po tradiciji odgovara vinu: da • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak – ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka ■ VINO je sadržajno, prilično koncentrirano, ima kompleksnost. Ozbiljno, dotjerano, skladno, toplo, s puno živosti. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortama. Još mlado, sada za piti prvenstveno uz hranu. U usponu. Izgledom živahno, bistro, rubinsko, vrlo tamno. Na nosu umjerene jačine, upućuje na herbalno – diskretno, začine/mirodije – dobro uklopljeno, osjet plemenitog drveta, fino paljenoga, čokolade, pa na mineralno i voćnost (plodovi: domaći; crveni /bobičasti). U ustima sa živim relativno dobro uglađenim taninom, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, živog, gorkastog, blago isušujućeg dosta dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (pečena janjetina, pirjana junetina i govedina…) • poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 18°C
Alto Adige/Süd Tirol – Trentino
♣ ♣ (M) MOSCATO GIALLO 2015 Castel Firmian – MEZZACORONA
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Trentino ■ OZNAKA NA ETIKETI/DATA on the LABEL: slatko ■ VINO je uredno, dopadljivo, obično, malo preslatko, vitkog tijela… ■ SERVIS: ⇑ • 8-10°C
♣ ♣ ♣ (M–L) SAUVIGNON BLANC 2016 – BABICH
■ PORIJEKLO/ORIGIN: Marlborough ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: sauvignon blanc ■ OZNAKE s ETIKETE/DATA on the LABEL: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux ■ VINO je tipično za sortu i prostor odakle dolazi, miris ipak nije prenapadan, okus je svjež. Dopadljivo, skladno, čisto… ■ SERVIS: ⇑ • 10-12°C
♣ ♣ (S-M) PERIQUITA TINTO 2015 – PERIQUITA
■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: 13,0 vol% ■ VINO je lijepe žive boje, ugodna mirisa, fino pitko, nekomplicirano ■ SERVIS: ⇑ (jelo: roštiljade na izletima) • 16°C
Tags: Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Barbara Bacic, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blažić, Božica Marković, Bruno Graberšek, Cristina Alcalà, Damir Horvat, Darko Lugarić, Darrel Joseph, Davor Zdjelarević, Dragan Jelić, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramarić, Hrvoje Zirojević, Iva Zlatar, Ivan Dropuljić, Ivan Goričanec, Ivan Jug, ivana herceg, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Bašić, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Korak, Josip Vrbanek, Jure Tomič, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurčić, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marija Vukelić, Marijan Žganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Martina Tomac, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horić, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jeličić, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veljko Ostojić, Vito Andrić, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zoltan Györffy, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Bročilović Carlos, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- April 2024
- January 2024
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- April 2023
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turitam
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about