SVIJETuCASI – 01.2023
still young to… never to old to…
_______ 01.2023 _______

Poreč Calling! Jedno od najvećih i najautoritativnijih ocjenjivanja vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles ovog svibnja odvijat će se u spomenutom istarskom gradu. Sa Louisom Havauxom, osnivačem te ocem sadašnjeg čelnika natjecanja Baudoina Havauxa, i s njemačkim plemenitašem Stephaneom von Neippergom, vlasnikom glasovitog bordoškog posjeda Chateau Canon-la-Gafferliere u Saint-Emilionu, uspomena na ocjenjivanje u bugarskom Plovdivu, gdje, se zbog opće pomutnje izazvane covidom, prekidaju moja sudjelovanja na CMB-u kao kušača…
IZ SADRŽAJA/FROM THE CONTENTS
⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t
⦁ Trsek moj zbudi se, dosti si spal…: VINCEK JE TU, BU TE ‘BREZAL ⦁ Tri desetljeća Svijeta u Čaši: SLJEMENSKI PURGERAJ, 10 PITANJA JUTARNJEG LISTA, VINSKI KALENDAR ⦁ En Primeur: PELJEŠKI HILIĆ, te GRAŠEVINA CROATICA ⦁ Poreč Calling 2023: CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES u SVIBNJU u ISTRI ⦁ ANTEPRIME di TOSCANA 2023 ⦁ VINGNERONS DE NATURE u PARIZU ⦁ SVJETSKI KONGRES OIV-a 2023 u ŠPANJOLSKOJ ⦁
_____POTROŠAČKI PUTOKAZ – 01.2023 – BUYING GUIDE_____
Mediteranski početak siječnja 2023. u Metropoli
ZAGREBAČKA MORSKA IDILA
Idilična vizura na Jarunu, u predvečerje početkom siječnja 2023. Pogled je s ulaza u ugostiteljski objekt – DALMATINO!… Temperatura – jadransko-proljetna. A Bijeli Božić / White Christmass u Zagrebu – samo još u pjesmama…
Bogme i, sljedećih dana, i te kako privlačan dah mora i to i u posve kopnenom zagrebačkom okruženju, u KAISERU na Kajzerici: dođeš u siječanjsko prije podne na kavicu bez koje se ne može ali drugi miomirisi te začas usmjere na gablec… prema – friganim gavunima i lignjicama, pa račićima…
Naš istaknuti sommelier Mario Meštrović, voditelj ugositeljskog objekta Kaiser, podučit će vas, dok papate i pijuckate neko od finih vina što ih nudi, aerobičkim vježbama što mogu pomoći u poboljšaju gipkosti (prstiju) i očuvanju linije. ♣
Trsek moj, zbudi se, dosti si spal…
…VINCEK JE TU, BU TE ‘BREZAL
Nakon božićnog i novogodišnjeg slavlja nije trebalo čekati dugo: naš dragi Bakho pobrinuo se za dosta dobar raspored vinskih svetkovina kroz kalendarsku godinu. Poslije Martinja kad se mošt krstio na mlado vino, eto nas sada u siječnju ponovno zajedno, ali – na začeću! I napokon u normalnim zimslim Celziusima!
Trsek moj zbudi se, dosti si spal. dolgo na tebi mi snegek je stal. Ves si prozebel i tak mi te žal, trsek moj zbudi se, bum te ‘brezal. Brajdicu delal bum trseku mom, trsek bu vrnul mi svojim plodom. Dečicu moju bu sladil z grozdom, mene pak staroga krepil z vinom. Z vinčekom sojim ti krepil me buš, par let života produgšal mi buš. Za to, moj trsek, ti zahvalen bum, do zadnje ure poštuval te bum.

O sunčanom vremenu – makar sunce bilo i zubato, bitno je da nema padalina – zadržavanje na ceremonijalu posvete trsja i zagovora za dobar rod, u vinogradu okićenom špekom i kobasama zna i duže potrajati…. Prizor je s blagoslova vinograda i zagovora za dobar rod u organizaciji udruge vinogradara i vinara Trilikum s područja na rubu Zagreba i na početku Hrvatskog zagorja (suhiucasi)

Kao osnovno oruđe na događanju i kao zaštitni znak je BILIKUM, ovdje na slici, na provjeri Zagrepčanina Zorana Lutza, u divovskim dimenzijama, originalna varijanta je zapremnine ukupno 0,7 lit. (Marko Ćolić)
Kao osnovno oruđe na događanju i kao zaštitni znak je BILIKUM! Tročlano kolo, originalno i službeno ukupne zapremnine, kažu, oko 0,7 l, izvorno je nazvano riječju bilikum, po njemačkome Willkommen! što znači dobrodošli!, međutim naši kajkavci su ga zbog TRIJU povezanih peharčeka preimenovali u TRIlikum! Da bi se postalo članom pajdašije, nužno je bilo, po štatutu, ispiti bilikum, dakako ne ovaj golemi trilikum kojemu se mnogi MUŽI s veseljem klanjaju, nego onaj originalni, zapremnine ukupno 0,7 lit. Priča kaže kako za pravog muža popiti i do litre vina odjednom nije nešto prezahtjevno, međutim ovdje valja reći to da je onaj tko je smišljao štatute ipak bio uviđavan (barem) prema pripadnicama nježnog spola kojima je odredio da isprazne jedan od tri peharčeka i ostavio im mogućnost da za iskapljivanje preostala dva peharčeka – zaduže nekog od posebno dragih im pajdaša…

U Kutini vole, poput ovog veselog Moslavca lijevo te vinara Tomislava Trdenića, uživati i u šaranima, pečenima, ovako, na rašljama…Nakon divljenja vizualno ovoj ikebani na otvorenome slijedi konkretni dio obreda u toplom interijeru, dakako uz tamburaše, i – čašu!… (suhiucasi)

Krešimir Trdenić, Tomislavov brat koji se na kutinskom gospodarstvu Trdenić što obuhvaća 15 hektara vinograda bavi poslovima u domeni enologije, nakon lijepog aperitivnog novog mladog lokalnog bisera škrleta dobrodošlice nije mogao odoliti da nam uz šarana ne ponudi i svoje vrlo uspjele crvene/crne uratke – crni pinot te jako jako dobar cabernet sauvignon iz berbe 2019, još na odležavanju. Posebice za cabernet sauvignon pohvalio ga je Frane Ševo (desno na slici) koji je godinama radio kao sommelier u ugostiteljstvu u Njemačkoj, a koji u novije vrijeme kao iskusni vinski kolekcionar specijaliziran posebno za bordoške crnjake u nas organizira vinske radionice s ponudom ekskluzivnih etiketa. (suhiucasi)
Moslavci stalno naglašavaju kako je njihova robna marka vino škrlet od istoimene sorte, ali, začudo, škrleta ukupno na cijelome području imaju zasađenog tek nešto više od 70 ha, ostalo su sorte stranog porijekla, uvelike Chardonnay. Trdenići mi vele da u svom nasadu imaju ukupno devet sorata, a Škrlet zauzima tek nešto više od 30 posto površine. Na pitanje zašto ne smanje površinu s inozemnim kultivarima i povećaju obujam SVOJEGA Škrleta objašnjavaju da su se počeli sve jače okretati (vinskom) turizmu a da turisti koji im stižu uvelike traže vino od kultivara s bjelosvjetskim pedigreom. Međutim iskustvo drugih globalno glasovitih vingradarskih područja govori da je najjači magnet nekoga kraja za goste odasvud ono što se nudi kao originalno domaće i što može pružiti visoku kakvoću a što – drugi nemaju, tu bih rekao da Škrlet kao sorta uz prikladan izbor vingradarske pozicije i prikadan rad u vinogradu i podrumu SIGURNO može pružiti i visoku kakvoću i užitak, dakle JESTE igrač! U svjetlu aktualnih globalnih klimatskih prmjena s povišenjem temperature moslavački vinogradari strahuju da će Škrlet ispaštati jer da će gubiti na svježini, pitanje svih pitanja u ovim okolnostima je: je li baš nužno to da škrlet kao vino bude glavninom tek izrazito svježe ili ga treba akceptirati i kao zrelo OZBILJNO vino….
Po tradiciji, putevi u dane oko 20. siječnja pojačano vode prema vinogorjima sjevernog dijela Hrvatske, naime Vinkovo je kao Vincekovo popularno na sjeverozapadu, Slavonija ga poznaje kao Vincelovo, a na krajnjem istoku naziv mu je Vinceška. Negdje je svečanost točno na dan sv.Vinka, 22. siječnja, a negdje o vikendu najbližem tome datumu.
Običaj je da se za dan sv. Vinka trsje u nasadu okiti kobasicama, špekom odnosno slaninom, komadima šunke, kulenom, kao i da se loza poškropi novim mladim vinom, vlasnik vinograda prvim simboličnim rezom službeno označava početak novih radova u trsju i start nove vegetacijske sezone vinove loze, a svećenik blagoslivlja vinograde zagovarajući dobar urod kako količinski tako i kakvoćom. Slijede pjesma, ples, šala, gozba, slavljenje vina… općenito – do kada tko izdrži.

Toliko se u nas još od Božića lani pa do međunarodne sljemenske skijaške utrke Zimska kraljica jadikovalo zbog visokih zimskih temperatura i zbog nedostatka pravog zimskog ugođaja, a onda eto ti, baš na dan kojime se prvim i simboličnim orezivanjem trsa označava početak nove vegetacijske sezone vinove loze, najednom hladnoće, neugodnog sjevernog vjetra i snijega… Bijelo vincekovanje u zelinskome kraju, na imanju Ljubekov gaj: prizor snimljen s vrha brijega s Ljubekovim vinogradom, zatim trenuci kad Ljubekov sin Tomislav Smrndić zarezuje trs, gradonalečnik Zeline Hrvoje Koščec ga zalijeva, a direktorica Turističke zajednice Marinka Zubčić s divljenjem promatra s trsa skinutu kobasicu koja bi trebala nagovještavati da će ovogodišnja berba biti jako dobra…
_________________________________
Sv.VINKO, SUSRETI, MLADOST & RADOST! Posljednji dio siječnja – istodobno kraj i novi početak! Okupljanje uz mesne delicije i novu mladu kapljicu, kao rezultata pošlogodišnjeg kolinja i prošlogodišnje berbe grožđa, te službeno označavanje starta nove vinogradarsko-vinarske sezone. Radujuće svjedočenje progresivnom angažmanu mlađih snaga što nastavljaju uspješnim stazama roditelja odnosno prethodnih kolega u profesiji…
KOS – Kod obitelji Željka Kosa u Hrnjancu kod Sv. Ivana Zelina. Karlo Kos sin Željka i Anite Kos, stasao je da preuzme vođenje vinogradarsko-vinarskog posjeda. Vis à vis obiteljske kuće i dosadašnjeg podruma niknula je, uz pomoć i sredstava iz međunarodnih fondova, nova, moderna građevina s dovoljno prostora i dobro opremljena za preradu grožđa, proizvodnju i dozrijevanje te skladištenje vina. Velika dvorana napunjena s brojnim cisternama za vino, kutak za bačvu od cementa u obliku jajeta za posebne eno-kreacije, prostorija za hrastove bačv(ic)e, magazin za butelje, velika kušaonica. Čestitke! Obitelj Željko & Karlo Kos obrađuje četiri vlastita hektara vinograda i pokazuje tendenciju širenja s površinama. Od sorata Kosovi imaju lokalnu Kraljevinu, zatim Chardonnay, Kerner, Pinot sivi, Pinot crni. Vina mirna i pjenušava. Kapljica je besprijekorne čistoće. Primjedba: Karlo Kos još je vrlo mlad, logično bi bilo da unese neke SVOJE bitne zamjetne novosti u proizvodnju/kreaciju. Rekao bih da bi koristilo više posvećenosti i angažmana prema lokalnom adutu kraljevini u smislu da se to vino, koje se svjedobno bilo počelo reklamirati kao robna marka teritorija, i koje je od sorte što krije i veći potencijal od onog do sada iskazanoga u većini uradaka, pokaže ne samo, kao do sada, u vrlo ugodnom svježem obliku i kao neobvezno, nego i u izdanju s dodanom vrijednosti, tj. kao vrlo pretenciozni suhi uradak (dobiven uz manji prinos, kasnijom berbom, s dužim sazrijevanjem u drvenoj posudi, ili pak npr. dugačkom maceracijom i dugim dozrijevanjem u hrastovim bačvama….)
BRAJE – Gourmet-hram obitelji R.Braje, Lokošin-dol, Plešivica: Robert Braje, supruga mu Sanda i sin Patrik ugostili su za Vincekovo, pod svojom prigodnom zastavom (gore, u desnom vrhu slike), Tomislava Radića, novinara i dugogodišnjeg urednika na Radio-Zagrebu Hrvatskog radija, te osnivača i direktora sajma vina i delikatesa prof. Ivana Dropuljića koji se u posljednjim godinama i sam upušta u kolinja i u društvu s prijateljima kreira svoje uratke iz mesarske kategorije. Popularni Dropi smatra da je savladao sve što treba vezano uz dobivanje visokokvalitetnog špeka, sad je kod Brajeovih došao na upoznavanje sa za njega eventualno novim okusima i kombinacijama aroma te po poneki naputak vezan uz izradu, a potom i uz načine prigotavljanja i posluživanja raznih vrsta kobasica a i drugih prerađevina s kolinja… Uostalom, Dropuljićev Zagreb Vino.com je ne samo revija vina nego i smotra onoga što spada u/na tanjur tako dakako novitet na festivalu ove godine možemo očekivati i neke nove momente vezane uz mesariju i Dropijeva promišljanja o toj umjetnosti….

Prosinačko kolinje obiteji Roberta Brajea na vincekovskom tanjuru: domaća salama, dobro stisnuti čvarci, kobasice kuhane u novom mladom portugiscu, kuhane kobasice na kraju blago zapečene s lopticama rajčice te restani krumpir . Sljedeće Vincekovo – barem nakratko ali ipak dovoljno dugačko – i kod Dropija?… (Marko Čolić)
Gospodarstvo Roberta Brajea tik uz nekad znano izletište Mladina. Tata Robert, koji sve od sebe daje u trsju, i mama Sanda Braje koja je vrsna chefica, procijenili su da im se sin Patrik ne tek dovoljno vinuo u visinu nego i da je, sada i sa stečenim fakultetskim strukovnim obrazovanjem, stasao za postupno preuzimanje kormila vinogradarsko-vinarskog turističkog posjeda, pa su uz prvi vinski praznik i jedan od najvećih vinskih praznika u godini odlučili Patriku u čast za njegove kolege i profesore s Agronomskog fakulteta i za ponekog predstavnika sredstava javnog informiranja prirediti svečanost uz svoje proizvode iz domene domaćeg uzgoja i kolinja, umjetnosti kuharstva, vinogradarstva i podrumarstva. Patrika je zapalo to da nudi svoju verziju pjenušca od po Plešivici nekad dosta raširene sorte Veltlinac crveni, zatim pet(illant)-nat(urel) od Portugisca, također obilježja Plešivice, potom odležane sivi pinot i crni pinot… Gospodarstvo Roberta Brajea na Plešivici već duže vrijeme slovi kao vrlo vrijedna ali i za mnoge potrošače cjenovno prihvatljivija alternativa onome visokoekskluzivnome doživljaju što ga obitelj Korak nudi na Plešivici u svom sjajnome prije koju godinu otvorenom objektu sastavljenom od dijela za obiteljsku vinsku produkciju i dijela što bi se mogao nazvati obiteljskim ateljeom kulinarskog umijeća.
Izbor vinskih etiketa kod obitelji Braje: mirni suhi crveni veltlinac (Veltlinac crveni jedan je od dosta kultivara od davnina prilično raširenih baš i u Plešivičkom vinogorju a koji lokalni proizvođači plemenite kapljice najčešće svrstavaju u grupu nazvanu plešivačke stare sorte i uglavnom ne prerađuju ga samostalno), pa sivi pinot, rajnski rizling, onda lijepo pitki novi mladi portugizac, zatim i crni pinot. Do prije koju godinu, dobro to pamtim, Brajeovi su imali i vrlo ozbiljni fini crnjak – mješavinu od crnog pinota i cabernet sauvignona, ali onda je nevrijeme uništilo taj njihov nasad caberneta, pa tog crnjaka više nema. Najnoviji – vrlo uvjerljiv ali još mlad za konzumaciju, dakle za njegov puni doseg u organoleptici valja još pričekati – uradak Patrika Brajea je plod osam mjeseci u amfori maceriranog grožđa, to je vino VELTRAPI 2019 od sorata Veltlinac crveni 33 %, Traminac crveni 33 % i Pinot sivi 33 %, sa zasad tek nešto duže od godine dana dozrijevanja u bačvi. No Patrik Braje kao vrlo mlad čovjek ima još vremena i za čekanje s izlaskom na tržište tog ambera, ali i za stvaranje još korisnih noviteta u ponudi vinskih etiketa kuće. Klimatske promjene već su donijele porast prosječnih temperatura, a znanstvenici kažu da će zatopljenje možda ići i dalje. Sjeverniji krajevi postaju sve bolji i za proizvodnju rasnih crnjaka, i to bi se na Plešivici moglo dobro iskoristiti opredjeljenjnjem ne – po nekoj navici – za uvođenje još jednog merlota ili još jednog cabernet sauvignon, naime unutar one malo prije spomenute grupe plešivačke stare sorte postoji crni kultivar kojega se znalo dosta koristiti za popunjavanje portugisca, a koji sam, ako raste u prikladnom ambijentu i prikladno ge se obrađuje, može pružiti izvanredan rezultat – upečatljivi crnjak s pedigreom ovoga teritorija, riječ je o sorti Lovrijenac, St.Laurent. Pa, evo zrnca Patriku za razmišljanje: ako je već vinsku kartu moguće popuniti s nekim lokalnim biserom – zašto ne ovime?

Za susjednim stolom Patrik je imao kao goste svoje kolege i kolegice vršnjake, predvođene profesorom na Agronomskom fakutetu Željkom Andabakom (Marko Čolić)
____________________________________
U sjeverozapadnome dijelu Lijepe naše vinske svečanosti poput Vincekova održavaju se uvelike uz poštivanje određenih regula proizašlih iz poznatih Križevačkih štatuta vezanih uz ponašanje na takvim događanjima. Križevački štatuti, koji su postali dijelom naše nacionalne kulturne baštine, prezentirani su bili široj javnosti već u nekoliko knjiga, a najnovije izdanje, za pripremu kojega se pobrinula doc.dr. Tanja Baran, inače glavna urednica Radio Sljemena Hrvatskoga radija, svjetlost dana ugledalo je nedavno, i to, kao i još neka što obnovljena što nova popratna izdanja i natječaj za najbolju vinsku fotografiju pod nazivom Kapi vinska ljubavi, ove su godine za Vincekovo ponovno glavninu pažnje javnosti usmjerili upravo na križevački kraj.

…Međutim sada na Kalniku poprilično nisku temperaturu popratili su gusti pljuskovi snijega pa se požurilo s ceremonijalom kako bi se što prije pošlo unutra na suho i toplo (Marko Čolić)
PO KRIŽEVAČKIM ŠTATUTIMA krenulo je Vincekovo u ranijim popodnevnim satima – službeo:. od 14 sati – u starim obreškim klijetima ispod Kalnika. Vincekovo po Križevačkim štatutima održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja u organizaciji udruge križevačkih vinogradara i vinara Bilikum, Turističke zajednice grada Križevaca (Visit Križevci) i udruge Vinske ceste Križevačkoga prigorja. Ove su godine kao poprište glavnog događanja odabrane stare Obreške klijeti između Vukovca i Vojnovca Kalničkog.
Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana, unutar te petice su i oni sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu spelanciju, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima. Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim pokaže i male grozdove na temelju kojih vinogradar može pretpostaviti hoće li godina biti rodna i plodna. U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši. Loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije izvodi se, eto, u vinogradu, a drugi u klijeti ili vinskom podrumu uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića. Gorički grah, kobasice i meso pečeno na šibi kušani su u Lovačkom domu iznad Deklešanca. Domaćini: Grad Križevci, KUD Prigorec-Sv. Petar Orehovec, Udruga vinogradara i vinara Bilikum Križevci
Nakon obavljenog rituala u trsju i prigodne veselice na toplom uz finu domaću papicu i kapljicu, slijedila je dodatna svečanost, u kasno popodne i uvečer u prostorima Hrvatskog doma u Križevcima, tamo je bila promocija najnovijie knjige Križevački štatuti bila u obliku svojevrsne kazališne predstave. Nakon sat i pola igrokaza po pajdaškim regulama i uz tamburaše promoviran je svečano i foto-katalog Kapi vinska ljubavi sa širim izborom najuspješnijih fotografija prispjelih ove godine na natječaj. Publici su na podjeli nagrada predstavljeni fotografi-amateri dobitnici priznanja, ali i članovi stručnog ocjenjivačkog suda.
U teatarskom nastupu su igrali počasni predsjednici Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti Tanja Baran i Zoran Homen te Siniša Pleše, dok su vinskim pjesmama prezentaciju obogatili tamburaši KUD-a Prigorje. Održavanje svečanosti organizirali su Društvo za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti i Grad Križevci. Suorganizacijski su pomogli Destinacijska agencija Križevci i KTC Križevci.

Križevački štatuti na sceni, u prvom planu na pozornici su Tanja Baran i stoloravnatelj Zoran Homen. Dolje, kao odlični pratitelji – tamburaši lokalnog KUD-a Prigorje (Marko Čolić)
A onda je nastupio i trenutak da se na pozrnicu pozovu ovogodišnji članovi ocjenjivačkog žirija, pa potom i osvajači nagrada.
Evo i tko su nagrađeni i koje su fotke nagrađene: prvu nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda, u kojemu su bili vrsni hrvatski profesionalni fotografi Goran Matošević, Bernard Čović i Josip Mišo Lišanin, primio je Branko Nađ iz Zagreba za fotografiju Zvjezdana vrtnja nastalu u vinogradima Belja, drugu nagradu osvojila je Anja Duršot iz Virovitice za fotografiju Colourful vibrations, dok je treću nagradu dobio Goran Jakuš iz Velike Gorice za fotografiju Berba u vinogradu Krauthaker.

Na pozornici, uz voditelje prezentacije, članovi stručnog žirija, te dobitnici nagrada (Marko Colic)
Stručni ocjenjivački sud posebno je pohvalio i Iliju Kordića iz Vrgorca za fotografiju Terra Madre loza, zatim Georgija Srebrena iz Samobora za fotografiju Shadow dream te Tomislava Stipića iz Križevaca za fotografiju pod nazivom Martinje po Križevačkim štatutima. Nagradu publike osvojila je Srednja gospodarska škola Križevci za fotografiju pod nazivom Poezija u čaši.
S obzirom da je, dojam je, vrlo malo onih koji znaju što je to BIKLA, opredijelio sam se za objavu ove pristigle također Kordićeve fotografije upravo bikle, a to je u vrgoračkome kraju tradicijski napitak dobiven miješanjem mladog crvenog vina i kozjeg mlijeka!
Prve nagrade struke i publike bile su u vrijednosti od 3000 kn, druga nagrada struke 2000 kn, a treća nagrada 1000 kn. Svi su nagrađeni, kojima su osobno čestitali pročelnik za financije grada Križevaca Ivan Biškup, predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti Siniša Katavić te članovi stručnoga ocjenjivačkog suda, dobili za uspomenu i fotokatalog Kapi vinske ljubavi s izborom 36 fotografija od 24 autora i tiskan na 90 stranica a koji je uredila i za koji je predgovor napisala autorica foto-natječaja Tanja Baran, ukupna dobuška je obogaćena još i buteljom gradonačelnikovog vino te tablom križevačke čokolade.
NE SAMO GOZBA i FEŠTANJE, NEGO i KULTURNA BAŠTINA!

Križevčanka doc.dr. Tanja Baran, inače glavna urednica Radio Sljemena, pobrinula se za izlazak novog izdanja knjige Križevački štatuti te za svojevrsni album Hižni protokol u koji se upisuju detalji s druženja uz vino ali – po određenom protokolu (suhiucasi)
Vinkovo je ne samo okupljanje da bi se uz blagoslov boga vina Bakha obilato gostilo uz prigodnu glazbu, to je svetkovina što spada u narodne običaje s programom odvijanje kojega propisuju određena pravila, čime lijepa i uobičajeno vrlo bučna veselica prerasta u ono što se naziva kulturnom baštinom i što dobiva svojevrsnu kulturnu konotaciju. Još od davnina događanje uz Vinkovo počiva na određenim protokolima odnosno ŠTATUTIMA, nastalima uvelike u križevačkom kraju, a na to ponosno pažnju skreću Društvo za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti i Grad Križevci. Knjižnica ogranka Matice Hrvatske izdala je 1994. godine knjigu s gotovo 500 stranica i pod naslovom Gozbe i zdravice u hrvatskoj književnosti, od Marulića do Kaleba i Tadijanovića. Pred vama je knjiga što govori o srcu i čulima, knjiga što vas poziva na gozbe i zdravice tijela i duha ponajboljih hrvatskih pisaca i na upoznavanje Križevačkih štatuta, neobičnog i slavnog spomenika Križevaca i hrvatske kajkavske pučke književnosti, napisala je u predgovoru Riječ izdavača urednica Renata Husinec, uz koju se kao članovi Uređivačkog odbora potpisuju Petar Delić, Nikola Novosel i Stjepan Sučić. U knjizi se, između ostalih, uz one od malo prije spomenutih Marka Marulića, Kaleba i Dragutina Tadijanovića, nalaze radovi hrvatskih velikana poput Petra Hektorovića, Marina Držića, Ivana Gundulića, Pavla Rittera Vitezovića, Tituša Brezovačkog, Augusta Šenoe, Ksavera Šandora Đalskog, Antuna Gustava Matoša, Frana Galovića, Frana Alfirevića….
Upravo sada, u siječnju 2023. godine objelodanjena je pak, zahvaljujući nakladnicima Društvu za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti, Gradu Križevci i Prigorskom mediju a pod uredništvom Tanje Baran, inače, da ponovim, glavne urednice zagrebačkog Radija Sljeme, knjiga Križevački štatuti – vinsko pajdaške regule za sve domaće, društvene prijateljske i pobratimske zdravice i veselice. U nju su uvrštene i Koprivničke regule, Varaždinski fureš, Krapinski vandrček, Turopoljski štatuti, Zagrebačka puntarija, Ivanečka smešancija, Svetojnska lumparija i Veliki ritual o krščenju mošta. Uz ovu knjigu, sa 160 stranica, izašli su, kao dio kompleta, i Hižni protokol po Križevačkim štatutima na 72 stranice, te Pajdaška legitimacija sa 20 stranica. Sve tri publikacije dostupne su u knjižarama, a mogu se naručiti i preko e-adrese: prigorski@prigorski.hr .
– Najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule Križevački štatuti, što uče kako se zabavljati u prijateljskom okruženju uz vino, pjesmu i zdravice po točno određenim pravilima, doživjele su, eto, dugo očekivano posve novo izdanje. Nastale u narodu, a zapisane u 19. stoljeću, regule su dosad tiskane više puta. Taj ključni spomenik hrvatske vinske kulture sada je objavljen uz blažu jezičnu redakturu i u suvremenom dizajnu. Izdanje je u suštini originalno i cjelovito, onako kako je zapisano prije više od stoljeća. Tako knjiga uz opise sadržaja Križevačkih štatuta po pajdaškim ulogama (stoloravnatela, oberfiškuša, fiškuša, kantušministera, govorača, barilonosca, vunbacitela) i uz ispis paragrafa po kojima se društvo zabavlja, donosi i obilje zdravica od kojih su najvažnije zdravica domovini, pajdaštvu i krasnome spolu. Novo cjelovito ostvarenje uz samu knjigu Štatuta, donosi i Hižni protokol i Pajdašku legitimaciju kao neizostavan dodatak regulama. U Protokol se upisuju svi važni događaji u obitelji ili pajdaštvu s opisima događaja: od svadbi, krštenja, karmina, rođendana, imendana, do proslava godišnjica braka, matura, diploma, obiteljskih proslava blagdana, ili u bilo kojoj prilici kada se nađe dobro društvo. Da bi netko bio primljen u pajdaštvo, najprije je u znak dobrodošlice morao ispiti bilikum, posudu u koju stane 0,7 l vina. Tek ga je nakon toga hižni domaćin smio primiti u društvo i dati mu pajdašku legitimaciju – rekla je Tanja Baran.

Tanja Baran (u sredini, u crvenom kaputu) zaželjela je za uspomenu sliku s članovima ocjenivačkog žirija koji je ove godine birao najbolje vinska fotgrafije stigle na natječaj, te s, kako je rekla, značajnim vinskim promotorima, pa smo, tako, uz nju Mišo Lišanin, Siniša Katavić predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti, Zoran Lutz s područja izdavačke djelatnosti, Bernard Čavić i Goran Matošević, onda sommelier Frane Ševo, osnivač i direktor festivala Zagreb vino.com prof. Ivan Dropujić, pa Tomislav Radić, veteran turističkog novinarstva pri HRT-u, zelinski radijski novinar i spisatelj Stjepan Šagovac, te ja kao glavni urednik revije Svijet u čaši
Doc. dr. Tanja Baran, inače urednica i voditeljica, na Radio Sljemenu, popularne emisije Purgeraj, osobito je zaokupljena temom spajanja vina s narodnim običajima u smislu kulturne baštine našeg naroda. Intenzivno radi na novoj svojoj knjizi Hrvatska vinska kultura za koju bi silno voljela da izađe do sljedećeg velikog vinskog praznika – Martinja 2023. Upravo dio njenog magisterija i doktorata posvećen je bio Križevačkim štatutima. Na neki način opsesija joj je realizacija, u Križevcima, Interpretacijskog centra hrvatske vinska kulture, s jedne strane vesela je, veli, zbog toga što je gradonačelnik odobrio zemljište na kojemu bi se taj Centar nalazio a s druge strane strijepi glede potrebnih materijalnih sredstava, očekuje svakako da za takav projekt stigne i stanovita potpora iz blagajne Europske Unije.
Dakle, više je nego jasno da su upravo spomenuta ta nova izdanja, ali i proglašenje pobjednika na drugom Nacionalnom natječaju za najbolju hrvatsku vinsku fotografiju, bili snažni motivi su da se u velikom broju pođe na Vincekovo 2023 baš u križevački kraj. ♣
Odjek pressice vezane uz tri desetljeća Svijeta u Čaši
SLJEMENSKI PURGERAJ, 10 PITANJA JUTARNJEG LISTA, VINSKI KALENDAR
Nakon pressice na samom kraju prošle godine a kojom se htjelo skrenuti pažnju široj javnosti da je prva hrvatska revija za vino, kulturu stola i turizam Svijet u Čaši obilježila puna tri desetljeća postojanja, ja, Željko Suhadolnik, kao glavni urednik, pozvan sam da poslije božićno-novogodišnjih praznika, dakle početkom 2023., gostujem u emisiji Radio-Sljemena Purgeraj Tanje Baran, inače sredinom siječnja nominiranoj za nagradu Večernjakova ruža u kategoriji Radijska emisija godine, te da za Jutarnji list dam odgovore na 10 pitanja postavljenih mi od novinara-urednika Zlatka Šimića.

S Tanjom Baran, u emisiji Radio Sljemena Purgeraj, nominiranu za ovogodišnju Večernjakovu Zlatnu ružu, nagrada se dodjeljuje u ožujku 2023.
Suhi, čestitam na tridesetoj obljetnici izlaska tvojeg časopisa za vino, kulturu stola i turizam Svijet u čaši. Kako si ga, s kim i zašto tada pokrenuo?
– Hvala na čestitci. Ideju za pokretanje dobio sam u trenucima kad je počelo uništavanje novinske izdavačke kuće Vjesnik unutar koje sam radio, kao urednik u rubrikama vezanim uz glazbu, vino, turizam, lov ribolov i planinarenje, u tjedniku Vikend, sastavnicu odjela zvanog Informativno-revijalna izdanja što je obuhvaćao i časopise Arenu, Start, Svijet, Fokus… Iako je Vikend bio visokotiražan i dohodovan, u jednom trenutku gotovo svi mi urednici i novinari dobili smo otkaz! Trebalo je nastaviti živjeti, a – kako bez posla? Sreća je moja bila što mi je jako dobar prijatelj bio uspješni zagrebački poduzetnik Mladen Horić, inače veliki poklonik fine papice i kapljice i organizator različitih zabavnih estradnih i eno-gastro događanja po uglednim ugostiteljskim objektima – posebice u Lovačkom rogu – u glavnom gradu. Predložio sam mu da zajednički izdamo knjigu Svijet u čaši, inače moj autorski rad temeljen na prilozima o Bakhovu nektaru objavljenima u Vikendu, i on je odmah prihvatio. Promocija knjige bila je u zagrebačkom hotelu Intercontinental, to je današnji Westin, knjiga je lijepo prihvaćena i iz toga, kao i iz činjenice da u vinskoj i turističkoj Hrvatskoj tada nije postojao časopis i na temu vina, proizašla je odluka da se naša poslovna suradnja nastavi izdavanjem revije sa, za početak, dvomjesečnim ritmom izlaženja. U ono vrijeme, dok je sjajni Igor Mandić imao u dnevniku Vjesnik kolumnu sa svojim odličnim prilozima o gastronomiji, o plemenitoj kapljici, također u Vjesniku, sustavno i ozbiljno u nas je o vinu pisao samo Srećko Ljubljanović, Prvi broj revije, logično nakon serije mojih napisa u rubrici Svijet u čaši u Vikendu i nakon izlaska knjige Svijet u čaši, nazvan Svijet u čaši, izašao je na tržište na veliki vinski praznik Martinje, 11. 11. 1992. Perturbacije su počele i u reviji Studio u kojoj je radio fotograf Marko Čolić, pa se i on dosta aktivno uključio u naš projekt, tako da se može reći da smo stupovi Svijeta u čaši poduzetnik Mladen Horić, koji je brinuo da sve štima s poslovne (materijalne i organizacijske) strane, ja kao novinar i glavni urednik, i Marko Čolić, fotograf.
Sjećam se dobro tih legendarnih imena iz Vjesnikove kuće od kojih sam učio, dakle Srećka Ljubljanovića, Vite Andrića i druga Pere Gabrića. Kako ste surađivali s njima?
– S njima sam se odlično družio, uz Ljubljanovića i Gabrića stjecao sam mnoga korisna iskustva, a što se tiče poslovne suradnje između Svijeta u Čaši i njih, o njoj baš i ne mogu govoriti jer za neku ozbiljniju kontinuiranu poslovnu suradnju tada u Svijetu u čaši nisu postojali kvalitetni materijalni uvjeti za isplatu honorara.
Koje teme su u vinarstvu i vinogradarstvu bile aktualne početkom devedesetih, a ostale su i do danas?
– Mnogo je vremena prošlo od tada, i moram reći da mi je sada malo teško prisjetiti se detalja. Pričalo se uvijek dosta o Martinju i Vinkovu jer to su bile lijepe vinske veselice. Govorilo se i o manjim privatnim vinarima koji su počeli kao samostalci uspješno stasati u većem broju i koji su, svakako, okusima bogatili tadašnju cro-vinsku scenu kojom su, zbog prije važećih zakonskih odredbi nesklonih privatnom vlasništvu i poduzetništvu, dominirale velike tzv. društvene vinarije, tj. kombinati i pljoprivredne zadruge onoga tipa.

S pressice vezane uz obilježavanje 30. godišnjice postojanja revije Svijet u Čaši – uz voditeljicu kroz program i nositeljicu portala diWINE Irenu Lučić, koja je napisala i objavu za Gospodarski list, te uz glavnog urednika Svijeta u Čaši Željka Suhadolnika (sjedi sasvim desno) neki su od vodećih hrvatskih vinara/enologa NEKAD i SAD: Vlado Krauthaker, Marijan Knežević, Velimir Korak, Marino Markežić Kabola, Ivica Perak, Tomislav Tomac Zahvaljujući zagrebačkoj tvrtki Indugraf i Zoranu Lutzu prigodno izdani vinski kalendar za 2023., s fotografijama i s navodom značajnijih vinskih događanja po mjesecima
Mnogi poznati vinari uvijek su cijenili tvoje savjete koje si im prenosio iz iskustva zemalja sa bogatijom vinogradarskom tradicijom. Što su oni, ti stranci, imali, a mi nismo i obratno?
– Što se tiče prirodnh uvjeta za proizvodnju visokokvalitetnoga vina stranci su, kao i mi, glede vinogradarskih pozicija i klimatskih uvjeta imali svoje jake adute, njih su umjeli kroz Bakhov nektar jako dobro i poslovno iskoristiti. Mi smo imali, i još imamo, svoje posebnosti, i vrlo bismo voljeli biti vidljiviji s vinom na internacionalnoj sceni, međutim nismo svoj vinski potencijal u poslovnom smislu uspjeli kako treba valorizirati. U vinskim zemljama Zapadne Europe vinari su se jako dobro samoorganizirali, svoja vina kvalitetno brendirali po područjima na način da su i ta područja postala svojevrsnim brendovima, tako da ti vanjski vinari postižu odlične komercijalne rezultate, a kod nas je organizacija branše klimava još i sada, pa izostaje onaj poslovni rezultat koji bismo s obzirom na prirodne uvjete za proizvodnju izvanredne, vanserijske kapljice i s obzirom na priljev turista k nama, mogli imati.
Mnogi ne znaju da si profesor francuskog i talijanskog, mama ti je s Ugljana, a tata iz Istre. Gdje si sve u svijetu sudjelovao u ocjenjivanju i kušanju vina?
– Iskreno, iako sam studirao talijanski i francuski i mogu se sporazumijevati na tim jezicima, niti ja ne znam da sam baš i profesor! Što se tiče mojih sudjelovanja raznim značajnijim kušanjima i na jačim svjetskim vrednovanjima vina, bilo me je svuda po Euopi, ali i u Čileu! Kao degustator, vani sam sudjelovao na velikim ocjenjivanjima poput Mundus Vinija, Concours Mondiala de Bruxelles, Emozioni dal Mondo u Bergamu, Muvini u slovačkom Prešovu, na Vinu Ljubljana i na Vinu Slovenija u Gornjoj Radgoni, a što se tiče značajnih prezentacisjih kušanja izdvojio bih Anteprime di Toscana – Chianti classico, Vino nobile i Brunello, zatim Nebbiolo prima (Barolo i Barbaresco) u Pijemontu…), Austrian Wine Summit u Beču…
Kakva je kvaliteta naših vina, tko je najviše napredovao u ovih 30 godina; Dalmacija, Baranja, Slavonija, Istra, Plešivica, otoci…?
– Napredovai su svi, rekao bih da je u ovome trenutku najvidljivije to što su postigli vinari s Plešivice s jantarnim vinom i s pjenušcima. Imamo sjajnih i mirnih i pjenušavih i jantarnih vina, i od stranih sorata poput Chardonnaya, Sauvignona, Rizlinga rajnskog, Pinota sivog i crnog, Cabernet sauvignna, Merlota, Syraha…, ali i od kultivara iz ovog našeg bazena npr Graševine, pa i Frankovke, Plavca maloga, Trnjka, Vranca… međutim, ponavljam, pokazujemo se nedvoljno vještima da s takvim snažnim adutima stvorimo zaštićene brendove po teritorijima na kojima svaki od njih nastaje, ne namećemo se kako i koliko treba promidžbom tih dragulja koje možemo proizvesti. To je eto rezultat neke čudne nesklonosti naših vinara da se cehovski, poslovno udruže u za to primjerene organizacije-institucije, to nema veze s onim nekadašnjim zadrugama i nečime što se odozgor nameće. Takve poslovne organizacije imaju, logično, svoja pravila, ali ona su donesena od tijela sastavljenih od samih članova udruge i kreirana na način da zaštićena robna marka omogući dobar poslovni učinak za udrugu općenito i za svakog njenog člana pojedinačno, ali i za, što je od iznimne važnosti, I za društvenu zajednicu .
Trebaju li se naši vinari zemljopisno okrupniti i zajedno proizvoditi graševinu, teran, malvaziju, plavac, pošip ili ostati mali, unikatni i prepoznatljivi?
– Mislim da je većina odgovora na to pitanje upravo dana. Okvirno, u poslovnom udruživanju u snažnu marketinšku organizaiju nema veze je li netko velik ili je mali, bitno je zajednički stvarati robnu marku teritorija. Okrupniti se ne nužno prvenstveno po nekoj sorti, nego po teritorijima, vinogorjima pa razvijati, što je bitno upravo i vezano uz turizam, prepoznatljivi i u dovoljnoj količini na tržištu dostupan proizvod, tu svakako veliko značenje, uz što-šta drugo, ima i lokalna sorta.
Sve više je razmišljanja o biodinamičkom uzgoju grožđa i proizvodnji ekološkog vina. Je li to i naš put?
– Vino je jedan od vrlo rijetkih poljoprivrednih proizvoda, ako ne i jedini proizvod koji svojom organoleptikom može biti slika i identitet kraja u kojemu nastaje. Ako je previše tehnike i ako se suviše pribjegava enološkim sredstvima vino može briljirati tehničkom kakvoćom, ali neće biti nešto što odražava identitet kraja, nešto što emocionalno uzbuđuje, ima važnu dodanu vrijednost. Vino o kakvome govorim zahtijeva stručan izbor odgovarajuće vinogradske pozicije (tip tla, nadmorska visina, nagib i izloženost), najbolje (lokalne) sorte, sadnju – za kakvoću kapljice i, kasnije, za poslovni efekt od nje – optimalnog broja trsova po hektaru, izbor klonova, zatim pedantan rad i uz što je manje moguće kemije, pa optimalan termin berbe, apoteklarsku higijenu u podrumu, visoku pedanteriju u podrumu od primarne prerade preko dozrijevanja (izbor posuđa/inoks, drvo, zapremnina) i eventualno odležavanja u butelji, pravilnu procjenu glede termina izlaska na tržište. Priklon eko-pristupu i biodinamici svakako je nešto što treba podržati. Problem je međutim u tome što ima proizvođača koji se vole i (pro)švercati i predstavljaju se kao štovatelji onoga što se naziva prirodnime i na stol donose svoju kapljicu maglušatu do mutnjikavu, nerijetko i onu s čudnim do vrlo nepodobnim mirisom i okusom pa i hrapavu, i uvjeravaju, nakon kušanja uzorka namrgođenog sugovornika, kako to tako mora biti jer je prirodno. Ti čak ne baš i tako rijetki pojedinci koji nisu bili dovoljno pedantni u proizvodnji ili koji nemaju dovoljno znanja i strpljenja za ovakvu proizvodnju mogu biti u pravu kad kažu kako je riječ o prirodnom proizvodu, ali ne smiju nuditi nešto što je s manom i opravdavati se prirodom, nešto što izgledom, mirisom i okusom ne spade na stol.
Kada bi birao 11 najboljih domaćih vina, koliko bi ih bilo bijelih, crnih, koliko rozea, kupaža, a koliko pjenušaca i naravno čijih (sastavi reprezentaciju njih 11)?
– Pitanje je nezahvalno, nije baš lako, jer volim sve ovdje u pitanju nabrojene kategorije, bitno je samo, za konzumaciju u nekom trenutku, prikladno izabrati etiketu, vezano uz okolnost i hranu. Domaćih vinara koje bih stavio u reprezentaciju ima dosta više od traženih 11, plus toliko koliko bi ih se, kako to selektor Galić radi, stavilo u grupu zamjena, a svako malo pojavi se netko nov. Bojim se da bih mogao izostaviti nekoga, pa ću, ako već moram navoditi imena, spomenuti ona koja su, upravo u izborima najboljih u organizaciji Svijeta u čaši, kao prva i službeno proglašena osvajačima titule Vinar godine, to su inače i vinari koji su u ono davno vrijeme s početka revije Svijet u čaši bili vrlo istaknuti o kakvoći, a s vremenom su još i napredovli i ostali su u vrhu još i danas. Riječ je o Vladi Krauthakeru, Ivici Peraku i od njih mlađemu Ivanu Marinclinu kao glavnm enolozima Kutjeva dd, Ivanu Eningiju, Zlatanu Plenkoviću, Velimiru Koraku, Marijanu Kneževiću enologu Vina Belje, kao i Zvonimiru i Tomislavu Tomcu i Marinu Markežiću Kaboli, koji su gostovali na nedavnoj pressici održanoj u Zagrebu kao obilježavanju 30 godina postojanja Svijeta u čaši.
Koje vino ne možeš zaboraviti i koji savjet ti je svetinja kad kušaš neko nepoznato vino?
– Ima dosta takvih vina koja ne mogu zaboraviti, veliki sam ljubitelj naših sorata Plavac mali, Vranac, Trnjak, toskanskog Sangiovesea u Brunellu I Chianti Classicu, pijemontskog Nebbiola u Barolu i Barbarescu, Tannata s francuskog jugozapada, Syraha i Mourvèdrea s Côtes du Rhône i Châteauneuf-du-Papea, Tempranilla iz Rioje i naročito iz DO Toro u Španjoskoj, Tourige i crnih mješavina iz doline rijeke Douro u Portugalu, Frankovke iz Gradišća, Baden-Württemberga, mađarskog Villanyja i naše Baranje, Rizlinge iz Donje Austrije s obala uz Dunav, Rizlinge iz Palatinata (Pfalza), ali i one iz Alsacea,… Moj savjet je da se pri kušanju nekog nepoznatog vina treba dobro informirati o njemu kroz, ako ne može bolje, na etiketi dostupne podatke o njemu i proizvođaču te se maksimalno koncentrirati na to što je učaši pred očima, pod nosom i u ustima. Ovo o koncentraciji pri kušanju vrijedi uvijek, i za vina koja se već poznaju od prije, naime berbe mogu pokazati razlike u organoleptici a i vrijeme provedeno duže u butelji donosi neke svoje elemente. ♣
Predstavljanje & pravi En primeur na zagrebačkoj Vinskoj srijedi
PELJEŠKA VINARIJA HILIĆ!
Unatrag već popriličan broj godina ovdje u Hrvatskoj rado baratamo izazom en primeur, posebice zahvaljujući udrugama Vinistra i Graševina Croatica te dakako vezano uz malvaziju istarsku i slavonsku graševinu, međutim Alen Hilić, vinar iz obiteljske vinarije Hilić s Pelješca, prvi je taj koji je – bilo je to tek ovih dana na predstavljanju njegovih vina u Metropoli – zagrebačkoj publici podario prAvi en primeur, i to s prodajom unaprijed svojeg plavca maloga 2022 što, kako je najavio, na tržište izlazi 2025!
U zagrebačkom restoranu Trilogija Fino i vino, potkraj siječnja 2023, na svojem događanju Vinska srijeda prof. Marija Vukelić izvela je pred uzvanike obiteljsku vinariju Hilić iz Kune Pelješke. Vlasnik vinarije Alen Hilić za tu je prigodu donio na prezentaciju šest svojih vina – mladi Pošip 2022, Pošip iz 2021, Rosé 2021 i tri plavca: mladi iz 2022, Plavac mali Selection 2017 i Dingač 2016.
Kad je po klasičnom redosljedu posluživanja na red stigao crnjak, konketno prvi plavac mali – mlado vino iz berbe 2022. koje još dozrijeva u bačvi i specijalno za ovu prigodu natočeno ga je nekoliko butelja, ono što se najprije moglo nazvati pretpretpremijerom postalo je doslovno ono što Francuzi nazivaju en primeurom, a to je da su posjetitelji skupa bili toliko oduševljeni kušanjem da su počele pljuštati rezervacije do mjere da ga je otkupljena jedna trećina od ukupne berbe 2022. Plavca malog , naručitelji sad za isporuku trebaju pričekati do 2025. godine kad je predviđeno da izađe na tržište!
Navedeni plavac mali 2022 iz malog je vinograda u Kuni pelješkoj starog 35 godina toliko je oduševio nazočne da je doslovno posve zasjenio ostale uzorke! Inače, ovo je vino dobilo svoje prvo priznanje na Kunovskim Božićnim užancama u prosincu 2022., kad je, na ocjenjivanju naslijepo eno-uratke mladih peljeških vinara i enologa zasjeo na pobjedničko mjesto. Kunovske božićne užance događaj je koji mladima pokazuje neke tradicijske događaje, ovdje je u prvom planu bilo obnoviti lokalni običaj vezan uz svinjokolju, pokazati kako se nekada svinja rezala i kako su se pripremale domaće kobasice, predstaviti novim generacijama stara jela poput raštike s kobasicama. Restoran Trilogija Fino& Vino u Zagrebu upravo je uz ovo vino i napravio takvo jelo, varivo s raštikom i kobasicom, osjetio se doista dah starih vremena, do izražaja su došli punoća okusa, a uz ovaj specijalitet na žlicu mladi plavac, iako zapravo još nedovršen, sjajno je pristajao.
Na samome početku kušanja svi posjetitelji su izrazili zadovoljstvo i radost što su Vinske srijede u 2023. počele upravo pelješkom vinarijom i vinima s našeg drugoga najvećega poluotoka koji je nedavno spojen s kopnom veličanstvenim Pelješkim mostom pa je tako postao dostupniji mnogim vinskim ljubiteljima i turistima. Pelješko vinogorje ima dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva; danas na nekih oko 950 ha vinograda raste čak 75 posto loza starijih od 25 godina.
Zagrebačka degustacija počela je mladim Hilićevim čarskim pošipom iz 2022. koji je Alen Hilić, također pretpremijerno, donio iz – cisterne. Vino je u svojoj ranoj fazi pokazalo izrazitu sortnost, lijepe voćne mirise i lijepu mineralnost. Pošip iz 2021. bio je dakako potpuniji, moćniji, jačega tijela i iskazanije aromatike. Grožđe za ovaj pošip većinom je došlo iz Čare, manji ga je dio bio iz Kune, pa je eto dobio nešto pelješkoga štiha. Rosé 2021. napravljen je od Plavca maloga s terasastih vinograda kod Janjine, s nižih položaja. Voćnih zavodljivih mirisa, s malim, također zavodljivim, ostatkom šećera, sljubljen je bio uz predjelo – domaći pršut i pancetu. Onda su na red stiglli Hilićevi spremni crni aduti – Plavac mali Selection Hilić 2017 (14,5%) odležan dvije godine u velikim bačvama od 1200 litara, pokazao se sa smekšanim taninom, lijepo zaokružen. Izražajno i pitko vino s posebnoga položaja Krc u Janjini. Proizvodi se s odabranih, viših pozicija gdje su bitno smanjeni prinosi i grožđe je posebno visoke kvalitete. Kraj je dakako bio u znaku najpoznatijeg pelješkog vinskog brenda – Dingača. Dingač Hilić 2016 (14, 5%) odležavalo je dijelom u velikim bačvama od 1000 l, a dijelom u barriqueu (225 l) tijekom dvije godine, poslije su dva vina spojena u jedno u inoxu, nakon nekog vremena Dingač 2016 napunjen je i onda je još dodatno odležavao u bocama! Rezultat je vino koje, kako su se izrazili gosti, ostavlja bez daha, posebice u ovoj etapi, nakon odležavanja u bačvi i boci, kada ulazi u svoju sedmu godinu, a pred njim je – još život.
Alen Hilić je, prisjećam se, svojedobno, prije koju godinu, u Zagrebu već gostovao sa svojim vinima, u okviru događanja G.E.T. report: Razgovori s Tomislavom Stiplošekom koji su se u organizaciji udruge Gastronomija, enologija, Turizam (G.E.T.) odvijali u lijepom odvojenom ambijentu jednog ovećeg kafića u Tkalčićevoj ulici. Podatka o tome kako je Stiplošek nabasao na Hilića ne sjećam se više, ali jako se dobro sjećam da su Hilićevi plavci i tada oduševili! Poslije sam imao prilike kušati crne uratke iz Hilićeva podruma na festivalu vina u organizaciji Slobodne Dalmacije u Splitu, dojmovi također izvrsni. Hilić nije izvorno profesionalni vinogradar i vinar, on je moreplovac koji je dio vinograda naslijedio od svojih predaka i koji je, kao zaljubljenik u vinovu lozu i vino, razmišljajući o trenucima kad mu dođe vrijeme za mirovinu počeo je kupovati terene s trsjem da sebi uljepša mirovljeničke dane. Prvi plavci s etiketom Hilić izašli su na tržište 2012. godine, bila je to vrlo mala količina vina, a danas Alen ima bogme već oko 9000 trsova u vlasništvu, u zadnjoj je berbi, tj. 2022., preradio, rekao je sada u Zagrebu, 10 tona grožđa. Iako se u trenucima spomenutog prvog susreta s njime u Metropoli iz njegovih riječi činilo da će do današnjih dana već biti službeno u mirovini, on je još uvijek na moru Po zanimanju je pomorski kapetan, zapovjednik na LNG brodovima, a raduje da se, iako ga kao glavno zanimanje okupira drugi, sada još glavni posao, razvija i kakvoćom prema gore ide i u segmentu plemenite kapljice. Obitelj Hilić živi u Kuni Pelješkoj, ondje je Alen zasadio nove vinograde s Rukatcem i s nešto Pošipa (većinu pošipa zasad kupuje u Čari na Korčuli), vinogradi s Plavcem malim nalaze se u Janjini i na Dingaču te u jednom starom kunskom vinogradu. Vinarija je u Kuni, u sklopu objekta Hilić upravo uređuje kušaonicu. Većinu vina Hilići prodaju ljeti, u svojem wine-baru u Vignju, poznatom pelješkom raju za surfere. Degustacije u vinariji održavaju se uz prethodnu najavu vinaru: alenhilic@gmail.com ♣
Trilogija Fino&Vino: Podrum Janko iz Smedereva
NOVA VEČER VELIKIH ENO-URADAKA
Zagrebački restoran Trilogija Fino&Vino postao je sinonimom za događanja vezana uz upečatljivu Bakhovu kapljicu kao protagonista. Nakon nastupa Pelješanina Alena Hilića, izvorno pomorskog kapetana a vinogradara te vinara u razvoju uz strukovnu pomoć, još jedna večer provedena s izvrsnim Bakhovim nektarom iz podruma nekoga tko izvorno nije vingradar i vinar ali to postaje zahvaljujući ljubavi prema vincu, spremnosti da uči i, također uz pomoć stručnjaka iz eno-domene, i nauči. Riječ je, sada, o Draganu Vasiću s nadimkom Janko, vlasniku vinarije Janko iz – Smedereva, grada smještenogna južnom dijelu Pasnonske nizine i sjevernom dijelu šumadijskih brda. Smederevo je povijesni grad čija povijest seže još u doba kad je tu vladao rimski car Prob. srednjevjekovna prijestolnica Srbije, znana i po grožđu i vinu. Granicu smederevskog vinogradarskog područja s jedne strane čini rijeka Dunav a s druge Velika Morava, i to ga uz reljef, tlo (većma bijela zemlja),nadmorsku visinu i klimu čini idealnime za uzgoj vinove loze. Vinogradi su ovdje značajno šireni od 15. stoljeća.

Dragan i Jelena Vasić u Trilogiji Fino&Vino u društvu s poznatim našim sportskim komentatorom Dragom Ćosićem i s Vedranom Šupukovićem iz rukometnog kluba Zagreb, dolje je sa Vasićem i Ćosićem Krešimir Šesnić, voditelj restorana (suhiucasi)
U Zagreb i u Trilogiju Fino&Vino doveo ga je veliki štovatelj svega vezanog uz eno-gastronomiju i inače visokopozicionirani djelatnik u zagrebačkom rukometu Vedran Šupuković. Dragan Vasić Janko od 2006. na lokaciji Zlatni breg kod Smedereva, gdje je znani knez Miloš Obrenović imao svoj ljetnikovac i u njegovu sklopu bio posadio 36 hektara vinograda, brigu vodi o 14 vlastitih hektara pod trsjem i uzgaja Smederevku, Chardonnay, Traminac, Riesling, Sauvignon bijeli, Prokupac, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot i Syrah, grožđe prerađuje i vino dozrijeva, što u inoksu što u hrastovim bačvama raznih zapremnina, u podrumu smještenom uz trsje a kapaciteta oko 75.000 litara. Na tržište vina stavlja u kategoriji baznoga svježega u kategoriji vrhunskog, moćnog, duže dozrijevanog i odležavanoga, elaboriranog. U Zagreb je na prezentaciju za vinske trgovce, sommeliere, eno-gastro ali i sportske (!) novinare donio pet etiketa iz te prestižne grupe, snažne i elegantne, konkretno Chardonnay 2016 te crnjake Bifora shiraz 2018 (15,8 vol %), Zavet Stari cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot 2017 (15 vol%), Zapis testament merlot 2016 (15 vol%) i Zlatno runo cabernet sauvignon 2017 (15,7 vol %).

Uzvanici, među kojima je bio i eno-gastronomad Rene Bakalović, i te kako su uživali u vinu i u hrani
Vina su poslužena uz sjajno kreirane tanjure chefa Trilogije. Među tim čudesnim plemenitašima izdvojio bih Zlatno runo cabernet sauvignon 2017, pa Zapis testament merlot 2016 i Biforu shiraz 2018. ♣
Graševina 2022 u zagrebačkoj Esplanadi 1. veljače: pretpremijera, ili en primeur
NAJBOLJA MLADA VINA SLAVONIJE i HRVATSKOG PODUNAVLJA
Tradicija se nastavlja: unatrag već nekog vremena početak godine u nas u znaku je prezentacije mladih vina, tzv. En Primeur, u elitnom zagrebačkom hotelu Esplanade. Obično se počinjalo s malvazijama, ali eto ove godine predviđeno je da priču – u srijedu 1. veljače 2023. – otvore graševine 2022 iz Slavonije i Hrvatskog podunavlja.
Događanje je zamišljeno da bude na kompleksan način – dakle ne tek kao Grand Tasting odnosno promenadna degustacija vina niza proizvođača uz njihova izlagačka mjesta, nego i s dodanim sadržajima.
Grand tasting predviđen je, kao što je bivalo i prije, u elitnoj Smaragdnoj dvorani, s time da će se, da se izbjegne prevelika gužva, u prvome dijelu tj. od 12 do 16 sati u dvoranu puštati samo prethodno za ovu prigodu prijavljene stručne osobe iz svijeta vina i gastronomije, a od 16 sati vrata se otvaraju i za šire pučanstvo.

Tri ponajbolja hrvatska majstora za graševinu – enolozi Marijan Knežević iz Vina Belje, Vlado Krauthaker i Ivica Perak iz Kutjeva, obojica su nekad bili glavni enolozi Kutjevačkog podruma a unatrag više godina su samostalni proizvođači
Smaragdnoj dvorani susjedna manja prostorija Paris najavljena je kao poprište rasprave o tržištu vina u Hrvatskoj s naglaskom na trendove koji se ukazuju za 2023 godinu, zatim će se predstaviti, kako je rečeno: kroz razgovore s novim i mladim vinarima i enolozima u nas, nova generacija Graševine croatike, potom je u planu najava važnijih vinskih događanja u Slavoniji i Podunavlju u 2023. godini, za kraj je za sudionike spomenutih panela pripremljeno kušanje posebne selekcije graševina iz 2022.
Dvorana Venecija odabrana je za nekoliko vinskih radionica. Kao domaćin spominje se Damir Zrno, osječki sommelier i vrhunski poznavatelj vina Slavonije i Hrvatskog podunavlja, voditelj Regionalne vinoteku u Osijeku. Tijekom bogate karijere usko je surađivao s brojnim hrvatskim vinarima, a danas se kroz svoju tvrtku All4Wine bavi marketinškim i enološko-tehnološkim savjetovanjem, edukacijom vinoljubaca, prodajom vina i vinske opreme.
13:00h – Vinske medalje visokog sjaja: Prilika za upoznavanje s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja koja su osvajala najsjajnija odličja tijekom 2022. Godine. Moderator: Ivo Kozarčanin – poznavatelj vina, vinski pisac, bloger i kolumnist. Ocjenjivač je vina na najpoznatijim domaćim i međunarodnim vrednovanjima – Festivalu graševine, Vinistri, Mundus Viniju, Muvini, Portugiseru de Monde . Cijena ulaznice: 10 €.
14:30 – Graševina Young vs. Old: Vertikalno kušanje vina graševine uz prikaz potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe 2022. s prijašnjim godinama. Nažalost, nije objavljeno i o kojim je još godištima riječ. Moderator: Darko Lugarić – donedavno glavni sommelier kultnog zagrebačkog restorana Tač, ocjenjivač vina i jedan od najboljih poznavatelja domaće vinske scene Cijena ulaznice: 10 €
16:00 – Nova i neotkrivena vina Slavonije i Hrvatskog podunavlja Noviteti i još neotkrivena vina Slavonije i Baranje. Moderator: Ivan Stiblik – sommelier, osnivač Zadar Wine Festivala i ocjenjivač na Catad’Or World Wine Awards, najcjenjenijem ocjenjivanju vina i destilata u Južnoj Americi. Cijena ulaznice: 10 €
17:30 – Fantastični svijet pjenušaca: Na repertoaru su pjenušci Slavonije i Hrvatskog podunavlja. Prigoda da se sazna sve nužno o podjeli pjenušavih vina, pravilnom otvaranju, posluživanju i kušanju. Moderatorica: Marija Vukelić,, opisana je kao zaljubljenica u vino, pobornica širenja vinska kulture, vinska edukatorica i organizatorica vinskih događaja i festivala (Salon pjenušavih vina Zagreb, Pjenušavi doručak u vinogradu, Sparkling Table i dr.) Cijena ulaznice: 10 € ♣

VINOGRADARSTVO i PODRUMARSTVO KRAUTHAKER IZ KUTJEVA – POKUSNI NASAD S VIŠE OD 20 RAZLIČITIH KULTIVARA VINOVE LOZE ODAVDE i IZ RAZLIČITIH DIJELOVA SVIJETA. MEĐU TIM SORTAMA JE i SYRAH, KOJI VLADO KRAUTHAKER VRLO USPJEŠNO PRETVARA u VINO!
Poreč calling/poziva 2023
GLASOVITI CONCOURS MONDIAL de BRUXELLES u SVIBNJU u ISTRI
Start je bio davno, davno u Belgijii, i veliko međunarodno ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles (United Nations of Fine Wines) u organizaciji agencije Vinopres dugo je godina sjedište imalo u metropoli što se, eto, danas smatra na određeni način glavnim gradom ujedinjene Europe. Prije nekih desetak godina otprilike, manifestaciji koja je ubrzo po svom startu stekla visoku međunarodnu reputaciju i sa svakim svojim novim izdanjem obarala je rekorde po broju prijavljenih uzoraka s čitavog našeg planeta, odlučeno je – u raznim metropolama svijeta, inače smještenima uz neko poznatije vinorodno područje – naći za svako daljnje novo izdanje nove gradove domaćine, i to ne samo one u Europi nego i na drugim kontinentima. U vrijeme kad su počela nicati druga po opsegu globalna natjecanja vina smisao je bio boravkom CMB-a svake godine u drugom dvorištu s jedne strane što bolje približiti Concours kao svjetski relevantne smotru i strukovno vrednovanje Bakhova nektara, a s druge strane i organizatorima Concoursa i (manje-više već ustaljenima) i kroz vrijeme već provjerenim degustatorima omogućiti da se preko boravka i izravnih posjeta vinogradima i podrumima i područjima s izrazito jakom trgovinom vinima te kroz susrete, u popodnevnim satima, s lokalnim proizvođačima i još jače zbliže s raznim vinorodnim teritorijima, običajima i proizvodima (enogastronomija) te da poslije na zadatku ocjenjivanja budu za tu, novu, bitnu nijansu vezanu uz izvornost i originalnost zreliji i u vrijednostnim procjenama kompetentniji. Zahvaljujući eto upravo Concoursu Mondial de Bruxelles, kamo sam, zajedno s kolegom Vitomirom Andrićem iz Večernjaka, odlazio redovito na ocjenjivanja još od vremena dok su se degustacije odvijale samo u Bruxellesu pa eto do sve do najezde covida19 i boravka na kušanju u bugarskom Plovdivu, i ja sam vidio i upoznao dobar dio svijeta i stekao brojna nova nemjerljivo vrijedna iskustva.
Concours Mondial de Bruxelles ima vrlo jake konkurente u ocjenjivanjima Decanter World Wide Awards, te IWSC-u, Mundus Viniju, ali ostao je jedno od najvažnijih ocjenjivanja na svijetu i jedno od ocjenjivanja koje svake godine uspije okupiti vrlo visok broj uzoraka. U najnovije vrijeme CMB , na koji se sa svojim uzorcima prijavljuje doista ogroman broj proizvođača vina, odlučio je rasteretiti ocjenjivanje na način da umjesto jednoga godišnje a koji bi okupljao sve tipove vina krene u nekoliko vrednovanja godišnje, svako je koncentrirano na neku od postojećih vrsta vina, i svako se održava u drugom gradu.
Prisjećam se da sam u više navrata osnivača CMB-a Louisa Havauxa i potom njegovog sina Baudoina koji je s vremenom preuzeo vodstvo pitao kakve su šanse za to da kao jedan od gradova što bi ugostio CMB nađe i neki u Hrvatskoj, odgovori su bili kako bi to svakako bilo zanimljivo ali tada se Havauxi ipak nisu i ozbiljnije pozabavili na temu CMB-a u RH. Trenutak zaokreta i prema Lijepoj našoj počeo je, rekao bih, nakon uspješno održanog gostovanja CMB-a u Bratislavi, kao prvom gradu-domaćinu izvan Zapadne Europe, namjere su se intenzivirale potom i na boravku CMB-a u Plovdivu. I, evo, došao je trenutak da i mi ugostimo Concours Mondial, za domaćina ocjenjivanja izabrano je vrlo jako naše turističko središte Poreč u snažnoj vinorodnoj regiji Istri gdje inače već godinama i godinama kao najozbiljnija naša udruga vinogradara, vinara a i uljara djeluje, kao CMB-u zanimljiv partner u realizaciji, Vinistra. Concours Mondial de Bruxelles se, kažu mi, zahvaljuje na pomoći, pogotovu oko spoja s Vinistrom, našem znanom vinskom piscu i organizatoru brojnih vinskih događanja velikog kalibra Saši Špirancu, on je inače također postao redovitim članom degustacijske ekipe što vrednuje kapljicu na CMB-u.
Ocjenjivanje CMB u Poreču bit će od 11. do 14. svibnja ove godine. Iz CMB-a mi javljaju da se očekuju najmanje oko 7000 uzoraka i 350 degustatora iz raznih dijelova svijeta, nekih tridesetak pozvano ih je iz Hrvatske.
Prijave za ovo ocjenjivanje primaju se na
www.concoursmondial.com |
Inače, ove godine od 8. do 10. ožujka u francuskom Montpellieru CMB će na tapeti imati ružičastu kapljicu, a nakon porečkog svibanjskog ocjenjivanja koje će obuhvatiti mirna bijela i crna vina i koje se smatra najvažnijim susretom u godini, od 31. svibnja do 4. lipnja u Ageroli u Campaniji u Italiji na redu su pjenušci. Posljednje ocjenjivanje u ovoj godini odvijat će se nakon ljetnog predaha – datum i mjesto održavanja još nisu definirani, međutim zna se da će se za kraj na kušanje ponuditi slatka desertna vina– Inače, u sklopu ocjenjivačkih aktivnosti agencije Vinopres, mimo ovih općih vrednovanja Concours Mondial de Bruxelles postoji još jedno, specijalizirano natjecanje a to je Concours Mondial de Sauvignon, u 2023. ono će se odvijati od 14. do 16 ožujka u Franschhoeku u Južnoj Africi.
Za vodeće ljude Concours Mondiala, kokretno za Baudoina Havauxa i direktora degustacije enologa Thomasa Costenoblea, imao sam nekoliko pitanja vezano uz eventualne promjene i novosti glede pristupa degustaciji i vrednovanju te dodjeli medalja. Jedno od njih bilo je koje su aktualne svjetske ocjenjivačke zvijezde radno prisutne sada na ocjenjivanjima CMB-a, a jedno hoće li se s obzirom na ipak manju svjetsku razvikanost pa i poznatost nekih vinskih sorata što rastu ovdje (i znaju dati odličan rezultat!), primjerice Graševine, Malvasije dubrovačke, Grka, Žilavke, Terana, Refoška, Vranca, Trnjaka, Babića… sada u Poreču formirati više ocjenjivačkih komisija s članovima porijeklom naglašenije iz šire ove naše regije a koji dobro poznaju te ovdašnje kultivare i njihova vina. Evo i nekih drugih pitanja: osjeti li se, i ako da, u kojoj mjeri u posljednje vrijeme otkako hrvatski uzorci osvajaju medalje vrlo visokog sjaja na DWWA, možda pad u broju prijavljenih hrvatskih uzoraka na Concoursu? Ima li kakvih promjena u formaciji ocjenjivačkog listića CMB-a u smislu npr. izmjena (nabolje!) predviđenih količina bodova po točkama-sastavnicama ocjenjivačkog listića (boja, bistroća, jačina mirisa, izvornost, kakvoća mirisa, jačina okusa, izvornost vezana uz okus, kakvoća okusa, ukupni dojam…), kao i ima li kakvih promjena glede pragova (nužnog minimuma) skupljenih bodova za osvajanje brončane, srebrne, zlatne i velike zlatne medalje.

Baudoin Havaux (sada Glavni), Louis Havaux (tata koji je u mirovini), te direktor ocjenjivanja enolog Thomas Costenoble, i – moja malenskost. Prisjećanje na nekadašnje dane na CMB-u
Evo nekih već dobivenih odgovora: što se tiče hrvatskih ocjenjivača ove godine, još se ne može dati pouzdani podatak o imenima, naime još se čekaju odgovori-potvrde nekih od pozvanih da dođu kao degustatori. Što se tiče prijava uzoraka od strane hrvatskih proizvođača, zasad se, kao rezultat svakako i vrlo dobre suradnje između CMB-a i udruge Vinistra i Udruge dalmatinskih vinogradara i vinara na čelu s Leom Gracinom, vidi veliki interes za sudjelovanjem u Poreču. Istaknuto je kako je u stvaranju čvrstih kontakata i dobre suradnje CMB-a posebice s Vinistrom osobito pomogao Saša Špiranec, koji je kroz protekle godine postao redoviti i vrlo cijenjeni član ocjenjivačke ekipe Concours Mondiala. CMB je bio posebno aktivan i u tome da dobijemo relevantan broj vinskih kuća i uzoraka iz Hrvatskoj okolnih država kao Slovenije, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova, Mađarske. I iz tih zemalja pozvani su ocjenjivači na CMB u Poreč. Što se tiče uzoraka od domaćih sorata spomenutih u pitanjima a koje će zasigurno stići na CMB u Poreč, jamstvo da će degustatori jako dobro odraditi svoj posao svakako bi trebalo biti to što među degustatorima imamo vinske novinare iz čak 52 zemlje, te to što će u Poreču CMB na temu tih specifičnih lokalnih kultivara, navedenih u pitanjima, dan prije službenog početka ocjenjivanja za degustatore prirediti stručno vođene radionice na kojima će se na pet različlitih jezika – engleskom, francuskom, španjolskom, talijanskom i njemačkome – predstaviti ti specifični kultivari, ne samo pričom nego i kroz degustaciju vina na licu mjesta. Detaljno, o bitnim pojedinostima vezanim uz ovogodišnje porečko ocjenjivanje hrvatski mediji za javno informiranje bit će obaviješteni na press-konferenciji 14. travnja 2023. u Zagrebu.
Što se tiče usporedbi Concours Mondiala s DWWA i s Mundus Vinijem rečeno mi je sljedeće: prvi je u svojem ocjenjivanju prvenstveno usmjeren na britansko tržište, s time da treba i ponovno podsjetiti da je Velika Britanija Brexitom istupila iz EU, a što se tiče Mundus Vinija, on je pak, logično, usmjeren ponajviše prema potrošačima i kupcima u Njemačkoj. Medalje Concours Mondiala međutim imaju veliku važnost u zemljama Beneluxa, Skandinavije, Poljske, Češke, Slovačke te u zemljama velikim proizvođačima i velikim tržištima poput Francuske, Italje, Španjolske I Portugala. Iako se naročito u posljednjim godinama vidi da na DWWA u Londonu dosta medalja visokog sjaja ide i u zemlje Srednje Europe, ipak britanskim vinskim tržištem debelo dominiraju vina iz najcjenjenjih i najvećih zemalja svjetskih proizvođača te, pogotovu, iz zemalja što su nekad bile engleske kolonije, primjerice Južna Afrika, Australija i Novi Zeland. CMB smatra se europskim ocjenjivanjem okrenutime Europi, tu bi trebalo vidjeti prednosti CMB-a, dakle Concours se ne treba bojati da će mu ostala spomenuta ocjenjivanja, ma kako bila ugledna i svjetski glasovita, preoteti neki znatan broj proizvođača-sudionika na vrednovanju Bakhova nektara. ♣
Anteprime toscane 2023 – Firenze
CHIANTI LOVERS & MORELLINO DI SCANSANO
Sad kad se još nisu razbuktali radovi u vinogradu a i kad, s obzirom na početak godine kao uobičajnom vremenskom razdoblju u kalendarskoj godini, vinski trgovci i ugostitelji počinju pripremati svježu ponudu (nove berbe, eventualno i nove neke etikete) što bi od Uskrsa bila u znatnom zamahu i kulminirala u razudoblju od kraja proljeća do početka jeseni, dakle u glavnoj turstičkoj sezoni, proizvođači Bakohva nektara usredotočeni su na marketinške aktivnosti. Okupljene u odgovarajuće poslovne grupacije po vinorodnim područjima sa zaštićenim oznakama doc i docg i zvane konzorcijima (npr. Consorzio Chianti, Consorzio Chianti Classico, Consorzio Vino Nobile di Montepulciano…), vinske kuće iz po arhitekturi, kulturi i umjetnosti ali i po plemenitoj kapljici svjetski glasovite talijanske pokrajine Toscane u veljači kreću sa svojim čuvenim događanjima nazvanima Anteprime di Toscana. Riječ je o prezentacijama vina iz berbi koje su, po kategorijama, po konzorcijskim pravilnicima s 1. siječnjem 2023. stekla pravo izlaska na tržište.
S obzirom da s više strana čujem kako se svako toliko pojedinci i grupe ljubitelja plemenite kapljice rado upućuju u inozemstvo u vinorodna područja odnosno na jača vinska događanja a i s obzirom da me, znajući da sam dosta lutao Toscanom, Pijemontom, Bordeauxom i Burgundijom… dosta poznanika upita za preporuku koje vinare u kojim tim svjetskim vinorodnim krajevima bi him preporučio da posjete, evo za sada informacije o velikim pretpremijernim prezentacijama vina na samome pragu u Toscani – u Firenzi i okolici.
Ovogodišnje Anteprime di Toscana svojim nastupima Chianti lovers & Rosso Morellino 12. veljače u povijesnoj građevini Fortezza da Basso u Firenzi otvaraju Konzorcij za vino Chianti (šire vinogradarsko područje na prostoru između gradova Firenze i Siene) te Konzorcij za vino Morellino di Scansano docg. U Fortezzi da Basso najavljeni su nastup 120 vinskih podruma u sastavima tih konzorcija, te ponuda na kušanje više od 400 etiketa od kojih će najmanje 200 njih biti vezano za kapljicu nuđenu sada kao pretpremijernu, pod ostalim etiketama bit će već dozrela vina koja su na pretpremijerama nuđena lani i prijašnjih godina.
I ove godine u Fortezzi da Basso prezentacija će se odvijati samo kroz jedan dan, a da bi se zadovoljilo golemo zanimanje predviđen je vrlo veliki prostor, podijeljen u više cjelina, najveći dio ukupne površine zauzet će brojni stolovi kao klasični punktovi uz koje će se, kako se to kaže, promenadnim načinom tj. obilaženjem šetnjom, vina moći kušati u prisutnosti s proizvođačima i uz izravni kontakt s njima. Posebnu cjelinu činit će degustacijska dvorana opremljena stolovima uz koje će, sjedeći i u miru, kušanje željenih vina što ih po narudžbi degustatora za stol donosi i u čašu pred kušačem toči od organizatora postavljenih konobara/sommeliera, moći obaviti akreditirana poslovna publika, tj prethodno prijavljeni novinari, te sommelier i vinski trgovci. Ovako nešto svakako bi se trebalo uvesti i na naše iole pretencioznije sajmove vina/festivale koji rado sebe kvalificiraju i kao poslovne manifestacije, jer uz stolove s proizvođačima okupljeni posjetitelji stvaraju golemu gužvu koja osobi zainteresiranoj ne samo da uživa na licu mjesta nego došloj radi sklapanje posla s ponuđačem bitno otežava da dođe do izabranog uzorka i praktički onemogućava ozbiljniji poslovni razgovor s ponuđačem.
Važna napomena: akreditacije NEĆE BITI MOGUĆE na licu mjesta, treba ih obaviti unaprijed, preko https://www.consorziovinochianti.it/richiesta-accredito-stampa-2023/)
– Ovo će za nas biti osmo izdanje Anteprime u Fortezzi, i posebno smo uzbuđeni jer imamo priliku prezentirati dva odlična vina Chianti docg iz dviju kakvoćom vanserijskih berbi, to su vina Chianti 2022 docg, te Chianti Riserva 2022. Oduševljeno mogu istaknuti da je taj jedan dan prezentacije na manifestaciji Anteprima 2023 za nas biti posebno svečan! – kaže Giovanni Busi, predsjednik Konzorcija Chianti docg.
Uzbuđenim je na najavi Anteprime u Firenzi bio i Bernardo Guicciardini Calamai, predsjednik konzorcija Morellino di Scansano docg, naime u posljednje vrijeme to se vino počelo sve jače nametati na tržištu, kako kod ljubitelja plemenite kapljice-kupaca po vinoteklama, tako i u kanalu HoReCa.
Najpoznatiji vinski konzorcij s područja između Firenze i Siene – Consorzio Chianti Classico Gallo nero docg svoje pretpremijere 2023 imat će u tijeku dva dana, konkretno 13. i 14. veljače u prikladno uređenom prostoru u zgradi nekadašnje željezničke stanice Stazione Leopolda u Firenzi.
Nekih 200 proizvođača na kušanje će ponuditi oko 700 etiketa pod znakom Gallo Nero (Crni Pijetao), u kategorijama Chianti Classico annata (najnovija berba), te kvalitativno izdignute Chianti Classico Riserva i Chianti Classico Gran Selezione. Budući da je većina vinara na području apelacije Chianti Classico upisana i u registar proizvođača vrhunskog maslinovog ulja extra vergine, na degustaciji će na zasebnom punktu biti ponuđena I mogućnost kušanja Olio d’0liva DOP Chianti Classico.
Prezentacija će za akreditirane novinare, sommeliere, enologe, vinske trgovce biti otvorena 13. veljače od 10 do 19,30 sati, te 14 veljače od 10 do 20 sati. Pristup široj publici bit će samo 14. veljače, i to od 10 do 20 sati.
Akreditacije su za novinare preko Giornalisti: https://www.anteprimetoscane.it/AT/private/booking/sgccc , a za sommeliere, ugostitelje, vinske trgovce na: Operatori di Settore: https://www.anteprimetoscane.it/AT/private/booking/tgccc
Cijena ulaznice za publiku je 30 €, a neakreditirani sommelieri registrirani članovi udruženja sommeliera te članovi udruge Slow Food uz predočenje članske iskaznice plaćaju 15 €.
San Gimignano, oaza bijelog vina u crnoj Toscani, svoju pretpremijeru 2023 za kapljicu Vernaccia di San Gimignano docg održava 16. veljače. Anteprima 2023 della Vernaccia di San Gimignano docg prezentirat će kapljice iz berbi 2022 te 2021, nastupit će 41 vinski podrum s ukupno 96 vina. Predviđeno je da priredba bude u Muzeju moderne umjetnosti de Grada, u povijesnom središtu San Gimignana, radno vrijeme od 9 do 18 sati.
Pod naslovom Timeless Vernaccia di San Gimignano u dvorani Dante u 9 sati počet će masterclass za akreditirane novinare. Voditelj radionice bit će prvi talijanski Master of Wine Gabrielle Gorelli, koji je prikadno složenom vertikalno odlučio prikazati potencijal vina Vernaccia iz San Gimignana i njene sposobnosti rtazvoja kroz vrijeme. Gorelli je za kušanje za tu prezentaciju izabrao 12 vina iz berbi od 1997 do 2018.
Vino Nobile iz srednjevjekovnog mjesta Montepulciana pretpremijerno 2023 će pred javnost od 18. do 21. veljače, mjesto događanja je, po tradiciji La Fortezza tj. lokalna tvrđava. Prezentiraju se Vino Nobile 2020 u kategoriji annata, te Vino Nobile 2019 Riserva.
Prije je u sklopu ovih Anteprima di Toscana bila, i to na samom kraju tjedna Anteprima, i dvodnevna parada čuvenog Brunella, te Rossoa u Montalcinu, međutim svoju najnoviju prezentaciju koja bi, eto, po starome spadala u veljaču 2023. Konzorcij za Brunello iz Montalcino odlučio je pomaknuti za nekoliko mjeseci ranije, tako da su Brunello 2018 te Riserve iz berbi prije toga promovirane lani u studenome. ♣
Prirodna vina – francuska slika
VIGNERONS DE NATURE u VELJAČI U PARIZU
Prirodna vina, tj. vina proizvedena na maksimalno moguće ekološki način, privlače sve jaču pažnju. Značajna udruga Vignerons de Nature sa sjedištem na francuskome jugu u dolini rijeke Rhône najavljuje veliku prezentaciju, dakako s degustacijom, uradaka svojih članova za nedjelju 12. veljače i ponedjeljak 13. veljače 2023. u Parizu u Hotelu Mercure Vaugirard na adresi Porte de Versailles Expo, 69 boulevard Victor (75015 Paris).
Prezentacija je namijenjena profesionalcima iz sektora vino, a ulaz je besplatan. Nužno je prethodno se najaviti, preko linka:
Evo i liste izlagača: Domaine Dirler-Cadé || Alsace, Château Falfas || Bordeaux – Côtes de Bourg, Domaine Jean-Yves Millaire || Bordeaux – Canon-Fronsac, Fronsac ; Domaine Louis Chenu & Filles || Bourgogne – Savigny-lès-Beaune, Chorey-lès-Beaune; Château de Garnerot || Bourgogne – Mercurey; Champagne Waris-Hubert || Champagne; Domaine Nicolas Mariotti-Bindi || Corse – Patrimonio; Domaine Partagé – Gilles Berlioz || Savoie – Chignin, Chignin-Bergeron; Domaine des Ronces || Jura – Côtes du Jura, Crémant; Domaine Eric Thill || Jura – Côtes du Jura, Crémant; Mas des Caprices || Languedoc – Corbières, Fitou, Rivesaltes; Mas Lasta || Languedoc – Terrasses du Larzac; Domaine Bonnet-Huteau || Loire – Muscadet-Sèvre-et-Maine; Domaine de l’Enchantoir || Loire – Saumur-Puy-Notre-Dame; Domaine Fouassier || Loire – Sancerre; Domaine de l’R || Loire – Chinon; Domaine de la Navicelle || Provence – Côtes de Provence; Château de la Selve || Vallée du Rhône – Coteaux de l’Ardèche; Cros des Calades || Vallée du Rhône; Domaine Duseigneur || Vallée du Rhône – Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône; Domaine Les 4 Vents || Vallée du Rhône – Crozes-Hermitage; Domaine Mouriesse Vinum || Vallée du Rhône – Châteauneuf-du-Pape; Domaine du Joncier || Vallée du Rhône – Lirac; Château les Croisille || Sud Ouest – Cahors; Cascina Corte || Italie – Piémont; Brasserie les Acolytes || Cahors; Domaine Julien Thurel || Cidres & Poirés – Loiret; Liqueurs Granier || Liqueurs – Annecy; Distillerie Garagaï || Pastis & Absinthe – Aix-en-Provence; Distillerie L’Entropie || Vodka & Gin – Vercors ♣
Najnoviji amber s Plešivice
DAMIR DRAGO REŽEK i u JANTARNOJ BOJI
Razdoblje na prijelazu između dviju godina Marija i Jozo Pecotić, enolozi iz korčulanske Smokvice i alfa i omega u nekadašnjoj PZ Smokvica redovito provedu kod prijatelja – obitelji Drage i Dragice Režek na Plešivici. Nadaju se bijelome Božiću i bijelom Vinkovome i – kao južnjaci i majstori prvenstveno za crnjak – raduju se kod Režekovih bijelom kontinentalnom vinu od internacionalnh sorata Chardonnay, Sauvignon, Silvanac zeleni. Ove godine ništa od bijelog Božića i bijele Nove godine, zubi zime pokazali su se donekle ipak uz blagdan sv. Vinka, a što se tiče utjehe u plemenitoj kapljici, klasičan bijeli izbor na koji su Pecotići naviknuti bio je obogaćen izvrsnim crnim primjerkom bitno drukčijim od njihovog, južnjačkog plavca – riječ je ovdje o mladom portugiscu Režekovih, dobivenme od grožđa iz starog nasada na jako dobroj poziciji Veselnica! Slika na kojoj je bračni par Pecotić u društvu s Damirom Režekom, sinom Dragice i pok. Drage Režeka i sadašnjim voditeljem vinskog posjeda, zorno pokazuje njihovo raspoloženje, konkretno – zadovoljstvo!
S obzirom da meteorolozi predviđaju da je teško da će se u zagrebačku okolicu vratiti bijeli Božić i bijela Nova godina, Damir Režek predvidio je za iduće susrete s Pecotićima u prijelaznom razdoblju s prosinca na siječanj novitet za tješidbu u kontekstu Bakhova nektara za iduću godinu, a to je – jantarno vino iz vlastitog podruma. Plešivica se dosad kroz radove više proizvođača pokazala sjajnom baš i s jantarnim vinima, sad se eto visoki rezultat očekuje i od te eno-prinove na gospodarstvu Damir Drago Režek. Damir Režek kaže da je krenuo u novi pothvat s berbom 2022. i sa sortom Rizvanac koja se već odavna, još za vladavine tate Drage, pokazala i dokazala u vrlo lijepom svjetlu u klasičnom obliku, za koju godinu ćemo je vidjeti u Damirovoj nadgradnji. Damir Režek mi veli kako će maceracija trajati ukupno nekih šest mjeseci, a potom će s tropa otočeno vino na dozrijevanje koju godinu u veliku bačvu. E, pa – sretno! ♣
OIV u Španjolskoj
SVJETSKI KONGRES i 21. GLAVNA SKUPŠTINA u LIPNJU 2023.
Luis Planas Puchades, ministar poljoprivrede, ribarstva i hrane u Španjolskoj vladi, te Pau Roca, glavni direktor Međunarodne organizacije za viovu lozu i vino OIV, najavili su 44. Svjetski kongres na temu vinove loze i vina i 21. Glavnu skupštinu OIV-a za termin od 5. do 9. lipnja 2023. Cadizu i obližnjem mu Jerezu de la Frontera na jugu Španjolske. Teme su vinogradarstvo i vinarstvo, zdravstveni aspekt, zakonodavstvo i gospodarski aspekt.
Teme što će se prezentirati i detaljnije obrađivati u sklopu Kongresa na kolosijeku su novih sve jačih i izraženijih izazova vezanih uz globalne klimatske promjene i njhov odraz na poljoprivredu, prehranu, uzgoj vinove loze i sorte, novitete u tehnologiji vinske produkcije, geografska područja a i digitalizaciju informacija. Četiri zasebne cjeline čine: 1. Vinogradarstvo: glavne točke – korištenje umjetne inteligencije u formiranju ključnih odluka vezanih uz klimatske promjene, 2. Enologija: nove tehnologije na raspolaganju za korištenje, 3. Zakon o vinu, i propisi o informiranju potrošača i o otkrivanju sljedljivosti, 4. Sigurnost hrane, potrošnja, hranjiva vrijednost i zdravlje, informacijska tehnologija o održivosti proizvodnje i o sigurnosti namirnica,prehrambenih artikala.
Čini se da bi se, kao prije sasvim nepredviđeno, na Kongresu, pogotovu i stoga što se održava u Španjolskoj i k tome baš u kraju svjetski čuvenome po (specijalnom) vinu (sherry), mogla pojaviti još jedna tema koja je upravo počela ozbiljno brinuti vinare u svijetu, među prvima koji su podignuli svojevrsnu uzbunu bili su oni iz vrlo znanih i afirmiranih vinogradarskih područja Italije, konkretno Chiantija što se proteže između Firenze i Siene. Iz Irske je naime stigla vijest o Alertu, odnosno o tome kako Irska ozbiljno najavljuje mogućnost uvođenja na boce s vinom i s drugim alkoholnim pićima nekoliko oznaka upozorenja o štetama koje konzumacija alkohola može prouzročiti na ljudsko zdravlje. Irska je o mogućnosti tog svog poteza obavijestila Europsku Uniju i zatražila odobrenje za realizaciju, a ovih dana, saznaje se, dobila je od EU zeleno svjetlo za to. Talijanski vinari podignuli su se na noge i upozoravaju da je vino poljoprivredni proizvod i kao takav jedan od najcjenjenijih talijanskih izvoznih artikala, a obveza lijepljenja Alerta odnosno Warninga mogla bi prouzročiti golemu materijalnu štetu talijanskom gospodarstvu, najprije izravno kroz smanjenje prodaje a onda i dodatno, kroz mogući jaki pad imagea. Predsjednik znanog toskanskog Konzorcija Chianti Giovanni Busi ističe da je, bez obzira na to što, kako, veli, Irska, barem zasad, nije neki veliki uvoznik vina, nedopustivo to što je od EU-a dobila pozitivno mišljenje glede svoje inicijative oko uvođenja Warninga, naime, naglašava Busi, još nema nikakvog znanstvenog dokaza o tome da kvalitetno vino popijeno u razumnoj količini izaziva pojavu tumora i nekih drugih teških zdravstvenih tegoba, i dodaje kako bi se izdavanje dopuštenja Irskoj da se na boce stavlja spomenuto upozorenje moglo sutra upotrijebiti i u drugim zemljama, što bi moglo biti do kraja porazno ne samo za vinsku industriju u zemljama u svijetu znanim i vrlo cijenjenima po vinu, nego i za neke druge iznimno značajne oblike gospodarstva poput npr. turizma. ♣
________________________________________________

ŽELJKO SUHADOLNIK, suosnivač i glavni urednik, MLADEN HORIĆ, suosnivač i glavni direktor izdavačkog poduzeća MAM-VIN, MARKO ČOLIĆ, urednik fotografije
PANTA REI, TEMPUS FUGIT. GAUDEAMUS IGITUR IUVENES DUM SUMUS. POST IUCUNDAM IUVENTUTEM, POST IUCUNDAM/MOLESTAM SENECTUTEM NOS HABEBIT HUMUS… FAMA VERBA VOLANT / FACTA MANENT!
…..pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly…..
POTROŠAČKI – BUYING GUIDE – PUTOKAZ
VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU – 01. 2023 – HINTS TO THE SMART PURCHASE
CRO-CABERNET SAUVIGNON POD POVEĆALOM
Nedavno je u zagrebačkom hotelu Esplanade u sklopu projekta iVino Ive Kozarčanina i Ane Rogač održano ocjenjivanje vina od i u nas vrlo popularne sorte Cabernet sauvignon. Među kušačima u komisiji bio sam i ja iz Svijeta u Čaši. Za sretan i okusan/ukusan početak godine, evo rezultata:
Na temelju broja skupljenih bodova najboljim cabernetom proglašen je Premium selection cabernet sauvignon 2016 vinarije TRS iz Iloka, drugo mjesto osvojio je Cabernet sauvignon 2015 ZIGANTE iz Grožnjana, a trećeplasirani je bio Cabernet sauvignon 2016 POLETTI iz Višnjana, i to su, službeno, zlatni hrvatski cabernet sauvignoni.

S nedavnog ocjenjivanja cabernet sauvignona – uz zlatom okićena tri vina Premium selection 2016 – PZ Trs, Zigante 2015 i Poletti 2016, (na slici su desno) tu su još neke etikete koje, mada nisu službeno zlatne, rekao bih, vrijedi spomenuti: Bolfan Primus 2016, Brčić barrique 2017 i Premium 2017 od Kalazića
Na pozivno ocjenjivanje hrvatskih cabernet sauvignona stiglo je 20 uzoraka najznačajnijh naših proizvođača, od krajnjeg istoka Lijepe naše, preko Slavonije i Sjeverozapadne Hrvatske do Istre i Srednje Dalmacije, a priznanja su otišla u sve četiri naše vinogradarske regije. Vina smo ocjenjivali enologinja dr. sc. Ivana Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sommelieri Darko Lugarić, Žarko Stilin i Tomo Jakopović te ja, Željko Suhadolnik kao vinski novinar.
Službeno, srebrna priznanja su osvojili sljedeći caberneti: Brčić Barrique 2017 iz Nove Vasi, Bolfan Primus 2016 iz Hrašćine, Suber 2019 iz Erduta, Trs 2019 iz Iloka i Suber 2018 iz Erduta.
Brončani cabernet sauvignoni službeno su Korlat 2018 Benkovac, Premium 2017 od Kalazića iz Zmajevca, Bernobić 2021 iz Višnjana i Tomšić Barrique 2019. iz Železne Gore.
Bregoviti sjeverozapad / Northwestern uplands
.(XL) SAUVIGNON BLANC 2021 – DAMIR DRAGO REŽEK ■ Plešivica; Sauvignon bijeli; suho, 14,5 vol %; ZOI Plešivica, vrhunsko s kzp; 0,75 lit ⦁ potentno, sortno vrlo dobro prepoznatljivo ali nimalo naporno, dovoljno vibrantno ■ Poslužiti na: 12 °C ■ ⇗
Dalmacija / Dalmatia
.(XXL) GRK 2021 – MATKOVIĆ ■ Pelješac; Grk; suho, 14,5 vol %; 0,75 lit ■ ne žuriti s konzumacijom, ostaviti vinu vremena za razvoj u butelji ⦁ Poslužiti na: 14 °C – odčepiti butelju barem pola sata prije konzumacije vina, da se vino uspije dovoljno otvoriti ■ ⇗ ⇒
.(XXL) PRI – MUS 2017 Plavac mali – RIZMAN ■ Srednja i Južna Dalmacija, Komarna; Plavac mali; ručna berba, trosktruka selekcija grožđa, nakon vinifikacije minimalno 12 mjeseci dozrijevano u novom barriqueu; suho, 14,0 vol % - zelena markica eko-produkcije ■ u tehničkom smislu besprijekorno, iako je sortno lijepo raspoznatljivo kao da (još) ne pokazuje u maksimalnoj mjeri očekivanu dodanu vrijednost,; ZOI Srednja i Južna Dalmacija; 0,75 lit ■ Poslužiti na: 18 °C ■ ⇗ ⇒
Istra i Hrvatsko primorje / Istria & Quarnaro
pjenušci/sparklings
.(Xl-XXL) 89 90 CO due extra brut – CORONICA ■ Hrvatska Istra, Umag; Malvazija istarska, grožđe 100 % iz vlastitih vinograda, extra brut, klasična metoda, 12,0 vol %; ZOI Hrvatska Istra; 0,75 lit; na prvu vrlo ugodno pitko, ubrzo se otvara i pretvara u rafnirano zavodljivu nježnu pravu princezu ■ Poslužiti na: 12 °C ■ ⇗
Tags: Alen Bibić, Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Barbara Bacic, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blažić, Božica Marković, Bruno Graberšek, Darko Lugarić, Darrel Joseph, Davor Zdjelarević, Dragan Jelić, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramarić, Hrvoje Zirojević, Iki Malinkovski, Irena Lučić, Ivan Dropuljić, Ivan Goričanec, Ivan Jug, Ivan Violić, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Bašić, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Korak, Josip Nuić, Josip Vrbanek, Juraj Violić, Jure Tomič, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurčić, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marija Vukelić, Marijan Žganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Martina Tomac, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horić, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Saša Špiranec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jeličić, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veljko Ostojić, Vito Andrić, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Milas, Zdenko Šember, Zoltan Györffy, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Bročilović Carlos, Željko Garmaz, Željko Kolar, Đuro Horvat
Recent Posts
Archives
- May 2023
- April 2023
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about