SVIJET u CASI Kronika – 03.2020 – Chronicle WORLD IN a GLASS

kroz/through

ŽELJKO SUHADOLNIK

_s vama već – 28 godina/years – with you_

Plešivica curica – u svim bojama i na prijelazu iz zime u proljeće 2020 (marko colic)

IZ SADRŽAJA/FROM THE CONTENTS

Sajmovi, festivali, ocjenjivanja, prezentacije: PETI VINART GRAND TASTING 2020 ZA DLAKU IZBJEGAO RALJE CORONA-VIRUSA ⦁ Vinart postignuća godine: BORIS ŠUNJIĆ BOŠKINAC OSOBA GODINE, a ATC CORONICA VINARIJA GODINE u RH, KORAK NAJBOLJI u BREGOVITOM SJEVEROZAPADU, STINA u DALMACIJI, GALIĆ u SLAVONIJIOD KUTJEVA DO STUPNIČKIH DVORA ⦁ Covit 19, pošast kao biblijski potop, kuga novog doba: HRVATSKO GOSPODARSTVO – POGOĐENO 95 POSTO TVRTKI ⦁ Osoba 2020. godine: prof. dr. ALEMKA MARKOTIĆ

POTROŠAČKI PUTOKAZ – 03.2020 – BUYING GUIDE

_________________

Sajmovi, festivali, ocjenjivanja, prezentacije

PETI VINART GRAND TASTING ZA DLAKU IZBJEGAO RALJE CORONA-VIRUSA!

            Bakhova svečanost u zagrebačkoj Laubi početkom ožujka 2020. održana je u posljednji trenutak prije nego što je neman zvana Corona i u Hrvatskoj opasno otvorila svoje ralje! Još ćemo čini se dugo čekati da se ponovno veselo okupljamo u okrilju boga vina Bakha, zasigurno o ho ho vremena nakon što s Uskrsom prođu ovi i u doslovnom nam smislu korizmeni dani. Makar – postojale su neke najave za međunarodni festival traminca već 24. i 25. travnja (raniji termin od onoga prošle godine!) u Starom podrumu te na ladanjskom imanju Principovac u Iloku, spominjalo se da bi sudjelovati moglo 80 vinarija i da bi kao gosti u naše Podunavlje stigli predstavnici alzaške kuće Trimbach, pa Otmar Šturm iz Metlike i Michael Gross, sin velikog austrijskog Štajerca Aloisa Grossa koji od unatrag koju godinu vinograde ima i u područja Haloza u Sloveniji…

Vinart Grand Tasting Lauba – izlagački prostor 2020

         Vinart Grand Tasting ponovo je okupio najbolje vinarije iz Hrvatske i regije. Nakon četiri uvodna dana i 25 održanih vinskih radionica, uslijedilo je veliko festivalsko finale manifestacije – promenadno kušanje eno-uradaka izabranih vinarija iz Hrvatske i regije u Laubi.

Osoba godine Boris Šuljić Boškinac te Saša Špiranec

                Ovogodišnji sajam obilježili su brojni gosti iznimno kvalitetnog profila – među njima i grupa od nekih 20 inozemnih novinara iz SAD-a i raznih krajeva Europe koje je organizator doveo kako bi se upoznali s najboljim hrvatskim vinima. Vrijedi istaknuti da je Petu Laubu, barem kako tvrdi organizator, obišao nikad veći broj posjetitelja-profesionalaca iz struke! Novost petog izdanja bile su ponude jakih alkoholnih pića te finih malih zalogaja na bazi pašteta i sireva a što su ih kreirali renomirani chefovi, neki i izvan Hrvatske.

Vinarija 2019. godine u Hrvatskoj: ATC Moreno Coronica, Koreniki, Umag

Manifestaciji je dimenziju više dalo značajno događanje – prije obično na rasporedu na kraju godine a sad po prvi puta u sklopu Vinart Grand Tastinga, riječ je svečanosti dodjele Vinartove nagrade za godišnja postignuća, dakako sad je to bilo za postignuta ostvarenja u 2019. Vinartova komisija sastavljena od osoba koje se dugo bave eno-gastronomijom i od kojih ih je mnogo predstavnika medija, za Osobu godine odabrala je Borisa Šuljića, vlasnika vinarije Boškinac i hotela Boškinac kod Novalje na Pagu, a titulu Vinarije godine na razini Hrvatske dodijelila je vinariji ATC Morena Coronike iz okolice Umaga.

Evo i ostalih laureata:

                Vinarije godine po našim vinorodnim regijama – kao što je upravo spomenuto ATC Coronica za Istru, zatim Korak s Plešivice za Bregoviti hrvatski sjeverozapad, pa Stina s otoka Brača za Dalmaciju, te Galić iz Kutjeva za Slavoniju.

Vinarija 2019. godine u Hrvatskoj: ATC Moreno Coronica – PROTIV COVIDA19-CORONA VIRUSA – GRAN CORONICA GRAN TERAN!

             Veletrgovcem godine proglašeni su MOHOR Trgovina i MIVA Galerija Gordana Mohora, a vinotekom godine Vivat Fina Vina Borisa Ivančića iz Zagreba.

Vinarija 2029 Bregoviti sjeverozapad: Korak. Velimir Korak, na slici u sredini – inače već od strane časopisa Svijet u Čaši proglašen Vinarom godine u Hrvatskoj!, u društvu je s međimurskim vinarom (i glazbenikom!) prof. Franjom Lovrecom (desno) i s Ivom Ivanišem, ugostiteljem i sommelijerom iz Cavtata

Evo i ljepote: Plešivice curice iz podruma Kurtalj, Korak, Kolarić, Tomac

Veletrgovcem godine proglašena je tvrtka MIVA Gordana Mohora. koji je ovdje na slici sa suprugom i suradnicima. Vinotekom godine proglašen je objekt Vivat Fina Vina Borisa Ivančića iz Zagreba

_______________________

Radionice

TERRE BIANCHE CONTARINI CUVÉE ROUGE! – Manifestacija Vinart Grand Tasting 2020 krenula je službeno tjedan dana prije svog središnjeg dijela, festivala plemenite kapljice u dvorani Lauba. U posljednja dva dana veljače održan je čitav niz zanimljivih vinskih radionica, ali slijedila su još dva dana radionica, neposredno prije Laube.

Kao jednu od sjajnih radionica izdvojio bih onu koju su vodili istarski vinar Moreno Degrassi i njegov enolog Alen Matelić. Naziv: Vertikala Degrassi Terre Bianche Contarini Cuvée Rouge od berbe 2003. do berbe 2013. Izvrstan početak ovogodišnjeg Vinart Grand Tastinga!

Ne volim enopedofiliju, a ni eno-gerijatriju Obožavam eno-u-najboljim-godinama. Uživam i u CRNOME, ili CRVENOME s BIJELE zemlje. Zahvaljujući nekolicini sjajnih istarskih vinara s našeg najvećeg poluotoka koje već odavna poznajem i u čijim vinima lijepo do izražaja dolazi terroir i u čijim vinima se vide ambicija i nastojanje za postignućem višeg ranga oduševljen sam sve više i njihovom kapljicom od bordoških kultivara na – ISTARSKI način. I drago mi je da su neki istarski vinari odlučili klasičnu bordošku mješavinu sorata, koje su se, inače, još prije puno godina udomaćile u Istri, pretvoriti u njihovu osobnu mješavinu sorata što ih imaju posađene u svom vinogradu, dakle, s obzirom da su vinari u Istri i da vina ne nose apelaciju Bordeaux nema im obveze poštivanja pravila što ih spomenuta apelacija pravilnikom zahtijeva, sloboda je kreirati VLASTITI blend/brend. Blend kod kojega je u internacionalnom sortnom društvu prvotna bordoška kombinacija i pojačana sa strane i u koji je onda logično uklopljen i lokalni istarski kultivar, čime je povećana povezanost kapljice s VLASTITIM TERITORIJEM. Sjajan korak Morena Degrassija iz Savudrije koji je tradicijski trio cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot najprije obogatio sjajnim bordoškim adutom petit verdotom a neku godinu poslije i burgundijskim crnim pinotom i njegovim rođakom syrahom iz doline Rhône, pa refoškom iz Istre. Degrassi, koji je isprva proizvodio samo jednosortna vina i bogme namnožio sebi etiketa, od 2006. se okrenuo mješavinama i rođeni su njegovi bijeli i crveni cuvée, crveni samo od internacionalaca iz Bordeauxa. A tri godine poslije, dakle 2009., otkako je profunkcioniralo ugušćenje nasada sa 4000 loza na 6500 loza po hektaru i otkako se prinos po trsu smanjio na najviše 0,70 kg, nastao je vrlo strukturirani i kompleksni sortni septet Terre Bianche Cuvée Rouge Contarini, dosta gusta bordoško-burgundijsko-rhônsko-istarska kombinacija s istarskom dušom. Smatram da je već vrijeme je da septet postane oktet i da se udio Istre intenzificira s teranom! Pa, zapravo, i borgonja odnosno frankovka – dakako oštra selekcija grožđa! – pada mi tu napamet…

Vino Terre Bianche Cuvée rouge nastaje od grožđa s pozicije Contarini, koja je na nadmorskoj visini od 150 do 250 metara. Tip tla je bijele zemlje, naziv je u množini stoga što je više nijansi boje, od sive do izrazito bijele. Riječ je o dubokim ocjeditim karbonatnim tlima koja imaju dosta kalcija, neki dijelovi više a neki manje. Svojstvo toga tipa tla je i da u dubini ima dobru sposobnost zadržavanja vlage, što je velika prednost u sušnim godinama. Kalcij tlu daje čvrstoću i žilavost a to se onda prenosi na grožđe i vino. Ocjeditost, te dubina tla i sposobnost zadržavanja dovoljno vlage omogućuju lijep razvoj korijena u dubinu, a to pak povoljno utječe na upijanje veće količine različlitih minerala u biljku, posebno to dolazi do izražaja kod starijih trsova koji su imali dovoljno vremena da se ukopaju u dubinu. Ovakvo tlo pogoduje zadržavanju nižeg pH i veće svježine, u vinu se sve to ogleda kroz živost, kompleksnost, eleganciju i dugovječnost. Starost trsova na Degrassijevim parcelama na Contariniju je od 13 do 40 godina.

Klima je tu mješavina suhe i hladnije kontinentalne s vlažnom i toplom primorskom. Zime su tu umjereno hladne i relativno suhe, proljeća i jeseni umjereno vlažni do vlažni, a ljeta su topla do vruća i s malo padalina. Sjeverozapadni dio Istre uz obilje sunca ima vrlo povoljnu količinu padalina, tek nešto nižu od središnje Istre ali ponekad u dvostruko veću od krajnjeg juga Poluotoka. To dopušta pravilan i neprekinut rast vinove loze, uglavnom bez stresova. Svježije večeri u doba dozrijevanja grožđa spuštaju za dosta stupnjeva inače visoku dnevnu ljetnu temnperaturu i to povoljno utječe na razvoj aromatike i polifenola u vinu.

Vino Contarini Terre Bianche Rouge u prvo vrijeme od početka produkcije dozrijevalo je po oko 1,5 godinu ugavnom u hrastovom barriqueu, od 2007 kad nastaje kategorija Riserva maceracija s fermentacijom produžena je na 15 do 20 dana a dozrijevaje se odvija u drvu – barrique, i veće bačve raznih zapremnina – najmanje 2,5 godine, berba 2013 Riserva dozrijevala je 3,5 godine, a berba 2008 s nazivom Limited Edition čak 10 godina!

Meni najdraži Degrassijevi crnjaci s bijele zemlje: Terre Bianche Contarini Cuvée Rouge 2008 Limited Edition, Terre Bianche Contarini Cuvée Rouge Riserva 2013, Terre Bianche Contarini Cuvée Rouge 2012, Terre Bianche Contarini Cuvée Rouge 2009, Terre Bianche Contarini Cuvée Rouge Riserva 2008. Sva ova starija godišta – osim Limited Edition – dostupna su za kupnju kod Degrassija maloprodajna cijena je nešto iznad 200 kuna za butelju… ◾

MOTOVUN: TAMO GDJE SE RAĐAJU NAJFINIJI TERANI – Valjda zato što on teče i mojim žilama – naime otac mi je bio iz Istre i mladost sve do kraja svojega školovanja proveo je u Pazinskim Novakima i Cerovlju, nikad, pa ni u vremenu još i prije nego što sam kušao uzorke uistinu vrijedne divljenja, nisam sumnjao u veličinu vina od sorte teran. Najprije sam imao priliku susresti se s ozbiljnim teranima u Sloveniji, na Krasu, gdje je grupa lokalnih proizvođača, po ugledu na Talijane, osnovala Konzorcij za njegovanje, razvoj i pravnu zaštitu kraškog terana, poslovnu udrugu s određenim pravilnikom ponašanja u vinogradu terana, podrumu, kategorijama vina od terana i stavljanja vina u promet vezano i uz najraniji mogući izlazak pojedine kategorije terana iz podruma na tržište. Brojna respektabilna vina s definiranim organoleptičkim profilom za pojedinu kategoriju, konkretno za mlađi – mlađi ovdje ne znači tipa en primeur, nego zreli svježiji suhi teran redovne berbe i klasične prerade, te za specijalni puni, gusti alkoholno jači i koju godinu odležani teran s oznakom Teranton.

Onda su se počeli, vezano uz teran, buditi i vinogradari/vinari iz hrvatskoga dijela Istre, pa je došlo do međudržavnih vinsko-političkih prepucavanja, naime Slovenci su u nekim trenucima mislili (??!!) da jedino oni imaju pravo na naziv teran (naziv sorte opće je vlasništvo) pa su neko vrijeme nama osporavali pravo da vino označavamo s nazivom sorte, a – meni neobjašnjivo posebice ako se govori o terroireu i promidžbi, kroz vino, određenog teritorija, iz originalnog izraza Kraški teran izbacili pridjev Kraški, kojega su se po logici morali držati, jer njihovo vino bilo je znano kao kraški teran s obzirom na grožđe s Krasa kao bazu za njihov originalan i osebujan teran… Srećom, hrvatski istarski vinari nisu popustili, možda ih je, štaviše, upravo situacija koja se razvila i poticala da napokon, nakon što su se toliko potrudili da podignu svoju malvaziju istarsku, veću pažnju počnu posvećivati nesumnjivo velikom a do tada (u Hrvatskoj Istri) nepravedno zanemarivanom eno-gastro i turističkom adutu – njegovom veličanstvu Teranu. Dok se većina vinogradara i vinara iz Hrvatske Istre u domeni crnjaka silno bavila francuzima merlotom i cabernet sauvignonom (nemam ništa protiv tih kultivara, obje sorte pokazale su da u Istri mogu dati osebujnu kapljicu!), mali broj vinara Hrvatske Istre krenuo je ozbiljno u afirmaciju terana kao lokalne zvijezde, ništa manje vrijedne od razvikane malvazije. Pojavili su se Moreno Coronica koji je svoj teran kroz ovo posljednje vrijeme dotjerao do nebeske visine, zatim Mladen Rožanić Roxanich koji je oduševio sa svojim prvim izdanjem Terana Re (navodno je u njemu bilo i, također lokalnog, refoška), pa obitelj Benvenuti, koja je izbrusila svoj teran do razine visokokaratnog dijamanta i koja, što je bitno, kao i Coronica, kroz godine pokazuje stalnost u visokoj kakvoći, zapravo svake godine vino od terana joj je i još bolje, barem, za nijansu. A onda su došli i neki novi klinci, sa svojim viđenjima i svojim uradcima na visokoj razini, ali…

Teranaši iz motovunskog područja, sa sommelijerom Sandijem Parisom te Sašom Špirancem: Valentam Bertoša, Benvenuti (Nikola i Albert), Tomaz i Fakin

S velikim zanimanjem došao sam ovih dana na radionicu o teranima – Motovun – tamo gdje se rađaju najfiniji terani, organiziranu u sklopu petog festivala Vinart Grand Tasting 2020. Tema su dakle bili terani ne iz cijele Istre, nego oni iz Motovuna, područja gdje teran može dati odlične rezultate. Radionicu je vodio znani naš sommelier Sandi Paris, a na kušanje su podastrta po dva vina od petorice motovunskih vinogradara/vinara – Bertoše, Valente, Fakina, Tomaza, i Benvenutija. Od Sandija Parisa i vinara među kojima je bio I predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti publika je mogla saznati da je na području Motovuna 180 hektara vinograda od čega teran pokriva oko 100 ha, malvazija istarska 60 ha a 20 hektara otpada na razne druge vinska sorte. Vinogradi se nalaze na kosinama i na nadmorskim visinama između 150 i 400 metara. Tlo je tzv. bijela zemlja tj. fliš sa glinom, vinogradi uz samo mjesto Motovun s nešto su više gline, a oni oko Kaldira s manje. Klima je pod utjecajem i kontinentalna i mediteranske. Ljeti danu znaju biti vrlo vrući, po noći se temperatura poprlično spusti u odnosu na maksimalnu danu, što sve omogućuje lozi da joj grožđe dobro nakuplja slador ali da zahvaljujući svježini noći dobro čuva kiseline i ne gubi na aromatici.

Što je pokazala radionica? Nešto jako povoljno i obećavajuće, ali i nešto zbunjujuće. Povoljno i obećavajuće je to što se ovdje moglo vidjeti koliki zapravo potencijal leži u teranu! Što se tiče zbunjujućega: u ukupnosti – nešto o čemu po pitanju terana, njegove pozicije na tržištu, plasmana i budućnosti valja i te kako razmisliti, naime ponuđena vina bila su u različitim tipologijama, tj. s različitim organoleptičkim profilima, ali ne baš i predstavljena pod različitim oznakama. U dosta vina na nosu su se – više ili manje – osjetile note prosušenog voća, o tome na žalost nije baš bilo puno, kazao bih, službenih riječi s pozornice, odakle se najčešće čulo kako ovaj ili onaj teran nudi ovo ili ono koštićavo odnosno jagodičasto tamno voće. Novija i raširena praksa vinara da manje do i jače prosušuju grožđe terana spomenuta je bila relativno ovlaš.

Većina vina na radionici bila je na nivou za eno-verziranog i visokozahtjevnog potrošača, međutim od 10 terana izdvojio bih samo četiri, eventualno pet terana koji bi pripadali tipologiji što je kod terana poznajemo, ostali prezentirani terani stilistikom spadaju u jednu sasvim drugu kategoriju koja bi se mogla nazvati nadgradnjom, ali tu drugu stilistiku ne prati odgovarajuća oznaka, nužna potrošaču da kad u trgovini bira etiketu zna što će dobiti kao tip vina. Ne žele li napraviti zbrku na tržištu, proizvođači terana članovi Vinistre kao udruge koja barem koliko-toliko u nas funkcionira morat će se što prije dogovoriti o uspostavi, rekao bih triju službenih kategorija terana Hrvatske Istre s time da svaka kategorija dobije svoj pravlnik vezano uz produkciju te da s obzirom na različite analitičke i organoleptičke profile svaka kategorija na etiketi vidljivo nosi svoju oznaku ne samo geografske nego i tipološke pripadnosti. Iz degustacije na radionici bilo je vidljivo da su, primjerice, moguće tri kategorije: kao osnovna – Teran ZOI/PDO mlado ili svježe (možda samo iz inoksa ili tek s dodirom bačve i s najranijim izlaskom na tržište na proljeće u godini što slijedi berbu), zatim kategorija Teran ZOI/PDO reserva, superior ili Gran Teran kako kaže Coronica ili gran-selekcija, grand select za ambiciozne uratke (bolje do najbolje vinogradske pozicije, mali prinos od npr. najviše 1 – 1,2 kg po trsu, nešto kasnija berba, eventualno tek blago prosušivanje, duga maceracija od npr. tri ili četiri tjedna, dozrijevanje u drvu barem 1,5 do dvije godine, najraniji izlazak na tržište u trećoj godini nakon berbe), te Teran Histria ZOI/PDO gran reserva, extra class ili nešto u tome smislu, za vina od terana s najboljih pozicija, iz najboljih godišta od posebno izdvojenih grozdova/bobica, s prosušivanjem grožđa – dijela na trsu a dijela na slami ili cijele količine na trsu odnosno na slami, duga maceracija, tri godine najmanje dozrijevanja u bačvi (možda najbolje kombinacija barriquea i velike bačve), najraniji mogući izlazak na tržište u četvrtoj godini nakon berbe…

Uložiti bi uza sve to trebalo sredstava i napora u prikladnu komunikaciju vina prema tržištu, promidžbu. Dakako, maloprodajna cijena takvih butelja sve te napore mora pratiti, na zadovljstvo ponuđača a i uz shvaćanje I prihvaćanje potrošača!

Od kušanih vina koja bih sada po kompleksnosti, voćnosti, živosti i punoći/strukturi izdvojio u kategoriji klasičnog ali ambiciozno rađenog terana (bez dužeg i značajnijeg prosušivanja grožđa) svakako su Teran Anno Domini 2016 i 2012 od Benvenutija, Teran Il Primo 2017 od Fakina (dobro bi mu došlo još malo vremena u boci, tek treba ići na tržište), te Teran 2018 Valenta (vino još nije napunjeno u bocu), a od onih u kojima se jače osjeti ta drukčija kategorija koja, da tako kažem, stilski (malo i s ostatkom neprovrela sladora) podsjeća donekle na veronski Amarone, spomenuo bih Teran Michel 2015 Fakin, Teran 2016 Barbarossa i Teran Barbarossa 2017 Superior od Tomaza. ◾

Aljoša Jakončič sa svojim Carolinama

KREMA SLOVENSKIH BRDA… – Za rastanak s veljačom – Krema slovenskih Brda, s nekoliko godišta Caroline bijele (2009, 2011, 2013, 2015 i 2017) od Aljoše Jakončića, i četiri berbe Jakončičeve crne Caroline Select (2006, 2009, 2011 i 2013).

U pamćenju su mi osobito ostale berba 2009 Caroline bijele (chardonnay većinom, pa sauvignon bijeli i malkice picolita) – snaga, dugotrajnost u ustima, ozbiljnost, kompleksnost, mineralnost, diskretne arome jako zrelog bijelog voća malo nadvladane meni inače ovdje ne smetajućim utjecajem bačvice jer nije bilo jeftinih sladunjavih nota), berba 2011 (chardonnay, rebula i malo sauvignona) – uz snagu pokazali su se visoka kompleksnost i elegancija, na nosu visoka izražajnost, bouquet u pravcu egzotičnog voća iza kojega je virio sauvignon te u pozadini s aromama bijelog domaćeg voća i bijelog cvijeća. U ustima slano (mineralno), s vrlo dobrom kiselosti te s diskretnom kremoznosti s malo dobrodošle slasti. Od crnih Carolina Select (merlot pretežito, malo cabernet sauvignona) po kompleksnosti, živosti, slanosti, zamjetnim (kao jamstvo za budućnost) ali dobro zaobljenim (pitkost) taninom, skladu i eleganciji izdvojio sam Carolinu Select 2011 s bouquetom u kojemu su se miješale arome tamnog koštićavog i jagodičastog voća i diskretno izražemih tzv. slatkih začina, ovdje izraženih ne kao sladunjavih. Carolina Select 2013 također mi je bila lijepa no traži još nešto vremena za puni razvoj. ◾

i DALMATINSKI PLAVCI – Iz publike s radionice Morena Degrassija – na pozornicu kao prezenterica!

Iz publike s prethodne radionice, na pozornicu kao prezentarica: Monika Prović

Iz publike s prethodne radionice, na pozornicu kao prezentarica: Monika Prović (marko colic)

Mlada vinarka iz Opuzena Monika Prović vrlo je lijepo vodila radionicu s plavcima, bilo ih je s Pelješca (Mili, Postup, Dingač…), Komarne, Hvara (Sveta Nedjelja), Brača, s Visa, te od količinski i nazivom velikih preko srednje velikih do sasvim malih, garažnih. Monikin pristup bio je nadasve informativan, naime o svakome vinu potrudila se prikupiti i publici iznijeti podrobne podatke o tome odakle je točno pojedino vino, kako je nastalo (vinograd, način i dužina dozrijevanja, analitički podaci). Osobno nije puno komentirala vina nego je prepustila riječ brojnim slušateljima, a na primjedbe koje su ukazivale na neku nepravilnost sjajno se snalazila uzvraćajući smireno vrlo diplomatski, tek nijansom u tonalitetu glasa pokazujući koliko se slaže odnosno manje slaže s komentarom (osobni integritet važno je sačuvati!!!). Neka su vina bila na žalost nečista, pa i s previsokom hlapljivom kiselosti, neka vina (osobito mi je žao jednoga kod kojega mi se činilo da je sirovina bila izvrsna) pojela je bačva, ne nužno u svim slučajevima neka stara i islužena…◾

SAJMOVI, OCJENJIVANJA: NOVI TERMINICONCOURS MONDIAL de BRUXELLES, ove godine u Brnu u Češkoj, pomaknuo je prvonajavljeni termin održavanja za 26. do 28. lipnja. Datum registracije i prijema uzoraka također je pomaknut, na 30. travnja 2020.

DECANTER WORLD WIDE AWARD 2O2O u rujnu – Zbog problema s covitom 19 odnosno corona-virusom veliko svjetsko ocjenjivanje vina Decanter World Wide Awards 2020 sa svojeg uobičajenog proljetnog termna preseljeno je u jesen, i trebalo bi početi 27. rujna. 2020.

PRO WEIN 2020, koji je u Düsseldorfu trebao biti od 15. do 17 ožujka, premješten je u termin od 21. do 23. ožujka 2021., rekao je Erhard Wienkamp, izvršni direktor sajma.

VINITALY 2020 SELI u 2021Nakon nekih razmišljanja o tome da se međunarodni sajam vina i jakih pića Vinitaly 2020 u Veroni, umjesto u svom proljetnom terminu ipak održi ove godine, negdje kasno na ljeto ili u ranu jesen, napokon je ovih dana definitivno odlučeno da se manifestacija seli u iduću godinu, kao termin je najavljen onaj od 18. do 21. travnja 2021, javlja direktor sajma VeronaFiere Giovanni Mantovani. Međutim, VeronaFiere ipak planira ove godine održati nekoliko važnih sajamskih poslovnih manifestacija po svijetu, najavljeni su sljedeća mjesta i termini: Vinitaly Chengdu, Vinitaly China Road Show, Wine South America – krajem rujna 2020, Vinitaly Russia – 26. do 28. listopada 2020, Vinitaly Hong Kong – 5. do 7. studenoga 2020, Wine To Asia od 9. do 11. studenoga 2020. ◾

ORANGE WINE FESTIVAL IZOLA 2020 – Odgođen je i Orange Wine festival koji se trebao u Izoli na Manziolijevu trgu održati krajem travnja, a novi termin je subota 24. listopada 2020. Organizatori se, naravno, nadaju da će se do tada kaos što ga je izazvao Corona virus smiriti ali i da će ovogodišnja berba biti kvantitativno i kvalitativno jako dobra tako da bude razloga za zaista dobro raspoloženje.◾

Na licu mjesta

STUPNIČKI DVORI SLAVONSKE VINARIJE GODINE GALIĆ

            U najavi dodjele trofeja Godišnja postignuća, u sklopu vinske smotre Vinart Grand Tasting u Zagrebu, spomen proglašenja podruma Galić iz Kutjeva najboljom vinarijom Slavonije za 2019. bio je inspiracija a, igrom slučaja, s obzirom na povratak iz Osijeka i Baranje za Zagreb, bila je i prava prilika da se usput zastane u Brodskom Stupniku, gdje je nekad, s vinogradima, podrumom, i hotelom stolovao Davor Zdjelarević, danas poduzetnik s projektom Zdjelarević Vinska Selekcija što se bazira na konceptu tzv. difuznih vinarija. Lijepo je bilo podsjetiti se na neka stara vremena i vidjeti kako stvari stoje tamo sada, kad je, nakon odlaska Zdjelarevića i, poslije toga, nekog vremena ruske vladavine, gazda Josip Galić, znani kutjevački poduzetnik koji je iz trgovačkih voda bio krenuo u vinogradarstvo i vinarstvo, otvorio u Kutjevu veliki i odlično opremljeni vinski podrum da zastane dah (o tome sam opširno već pisao) a onda i preuzeo nekadašnje Zdjelino imanje u Stupniku – vinograde te zgradu s vinskim podrumom i hotelom i lijepim vrlo prostranim restoranom. Stupnik je, uvjeravaju me domaćini, od Zagreba udaljen niti 200 kilometara s time da je gotovo sve autoput, navodno je i na oko 200 km i od Beograda, od Sarajeva, Budimpešte… i taj podatak također lijepo govori o potencijalu odredišta u turističkom smislu.

Hotel Stupnički dvori u Brodskom Stupniku. Lijepi objekt uz vinograde svojedobno je bio otvorio vinar Davor Zdjearević, a danas tu gospodari kutjevčaki poduzetnik Josip Galić

Hotel s tri zvjezdice i s 15 soba – sedam jednokrevetnih, pet dvokrevetnih, te restoran – uređeni, vinogradi također, s dolaskom novog vlasnika, k tome i poduzetnika, to je bilo i logično za očekivati. Objekt na krasnoj poziciji, tik uz blagu padinu s vinogradima i vrlo blizu autoputu Zagreb-Beograd, ima veliku šansu u turizmu, a, kad stvari, uz prestanak corone i uz adekvatnu promidžbu, krenu punom snagom, i samo mjesto Stupnik, zahvaljujući tome, ima veliku šansu i za brži gospodarski razvoj. Sadašnji corona-slučaj svakako je faktor ometanja i usporavanja i valja se strpiti… U hotelskom restoranu, koji je s kapacitetom je od 160 sjedećih mjesta u tri sale, jede se (bolje reći: jelo se dok ugostiteljski objekti u Hrvatskoj nisu, od nedavno, privremeno zatvoreni) i dalje dobro, porcije obilate, naglasak je na domaćim namirnicama, konkretno mesu od lokalnih OPG-ova a i ribi – šaranu i smuđu – iz lokalnog ribnjaka.

Poseban, odvojeni i manji dio restorana Stupničkih dvora

Ponuda vinskih etiketa bogata. Ipak su tu prostrani (Galićevi!) vinogradi iz dvaju naših renomiranih vinogorja – Kutjevo i Stupnik. Međutim što se tiče vina čujem da bi podrum u Stupniku trebao dobrim dijelom postati središte Galićeve pjenušave produkcije, a dijelom velika kušaonica i vinoteka.

Objekt Stupnički dvori zanimljiv je ne samo radi dobre hrane i dobre ponude vinskih etiketa, nego i za one koji boravak žele iskoristiti i kroz razne aktivnosti iz domene rekreacije, primjerice nježno rekreiranje moguće je u jacuzziju, a rekreacija koja zahtijeva jači fizički angažman šetnje su stazama uz vinograde, vožnja quadom, vožnja biciklom, jahanje…

Međimurci Alen i Sonja Zadravec na čelu operative Stupničkih dvora u vlasništvu Kutjevčanina Josipa Galića

Josip Galić imao je, rekao bih, nos: već dugo poznaje bračni par Alena i Sonju Zadravec koji su inače porijeklom iz Međimurja, i te supružnike je uspio nagovoriti da se dosele u Slavoniju i da operativno preuzmu upravljanje njegovim posjedom u Stupniku. Sonja Zadravec vodila je bila prije u Međimurju OPG za vino, a Alen je bio upravitelj i tehnolog u Agromeđimurju u Štrigovi. Kad su 2018. Zadravci pristali preseliti se iz Međimurja u Stupnik, Sonja je počela kao voditelj Galićeva imanja, malo pomalo oko hotela kao građevine u središtu imanja uredila je park i mali zoo-vrt, uvela različite životinje kao npr. koze, ovce, kokice, patke, zečeve, jelene lopatare, škotsko planinsko govedo kojemu inače štala i ne treba… Sve te životinje rabe se za pokazivanje djeci koja budu oduševljena, naime klincima je omogućemo da hrane životinje, poigraju se s njima, a kad se zadrže uz kokošinjac dobiju i netom sneseno jaje s ispisom svojega imena na ljuski, to je jaje moguće ponijeti doma ili odnijeti u restoransku kuhinju da ga kuhar skuha ili ispeku pa da ga dijete pojede odmah na licu mjesta.

Mini zoološki vrt s različitim vrstama pernate divljači

I onda je, u drugoj polovici 2019., gospođa Sonja, koja se brine i oko organizacije proslava rođendana, pričesti, vjenčanja i pokazala se, kažu mi u hotelu, perfekcionisticom, unaprijeđena je posebnom odlukom vlasnika i u voditeljicu i hotela Stupnički dvori. Potom se pokazala spretnom i izvrsnom i u smislu organizacije imanja na principu eko-razvoja s ciljem ostvarenja samoodrživog objekta. Ambicija joj je stvoriti maksimalno moguće samodostatan objekt, u smislu da se na vlastitim površinama na eko-način proizvode izvorne namirnice i izvorna hrana, te da se ono što se neminovno stvara kao kategorija otpada prikladno prerađuje i iskorištava za kompost za gnojidbu te kao sirovina za energiju za grijanje. Malo pomalo i vinogradi Josipa Galića kreću eko-putevima.

Škotsko planinsko govedo u Stupniku

Galić u Kutjevu gospodari s 34 ha s graševinom, sauvignonom, chardonnayem i rizlingom rajnskim…, a u Stupniku ima ukupno oko 48 hektara terena, od čega je 40 ha vinograda s time da ih je oko 35 ha u punoj formi. Uz terene zasađene t. . Galić u Kutjevu gospodari sa 34 ha s graševinom, sauvignonom, chardonnayem i rizlingom rajnskim…, a u Stupniku ima ukupno oko 48 hektara terena, od čega je 40 ha vinograda s time da ih je oko 35 ha u punoj formi. Uz terene zasađene trsjem Galić u Stupniku ima i sedam hektara pašnjaka, a jedan hektar je šljivik. U Galićevim stupničkim vinogradima je 60 posto crnih sorata primjerice cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot crni, syrah. A Galić, k tome, vinograd ima i u Jadrtovcu kod Šibenika, tamo je njegovih 50 ha vinograda sa po 9000 trsova po hektaru, sorte su pošip, babić, crljenak, plavac mali, robna marka pod kojom vina izlaze odnosno izlazit će je EGO. ♣

Kuharska ekipa Stupnikih dvoa na čelu sa cheficom Anom Vidlanović

Kao specijalitet kuće posebno se preporučuju juha od graševine, zatim pečena pačja prsa poslužena na posteljici od celera, pa gulaš od vepra s kroketima odnosno s trokutima žganaca, piletina na stupnički (pirjana piletina na kraju zapečena s vrhnjem), vinogradarska plata a to je miješano meso (teletina i svinjetina, kobasica) s obiljem na roštilju pečenog sezonskog povrća

 Eno-gastro i turizam

UPEČATLJIV PRIVREMENI OPROŠTAJ OD NEKOG DUŽEG LIJEPOG HEDONISTIČKOG RAZDOBLJA

Kao što i priliči početkom godine kad se finaliziraju pripreme za novu turističku sezonu i kad kreće pojačana promidžbena aktivnost, u prvoj polovici ožujka priređeno je na imanju Bolfan na Vinskom vrhu ponad sela Hrašćine, na pola sata vožnje automobilom udaljenome od glavnoga grada Lijepe naše s jedne pa i od nekadašnjeg glavnog grada Varaždina s druge strane, događanje besprijekorno zamišljeno i realizirano: EKO ZRAK i EKO FILOZOFIJA DOMAĆINA + JEDINSTVENA LOKACIJA/pozicija koja se ne zaboravlja + 10 TOPLIH SLJEDOVA iz BOLFAN kuhinje odgovarajuće popraćenih sa 10 EKO BOLFAN VINA + PROMOCIJA REDIZAJNA ETIKETE BOLFAN. Predviđeno je bilo da to bude susret s novinarima koji bi široj javnosti prenijeli atraktivne i motivirajuće prizore s lica mjesta i time jače zainteresirali ljubitelje prirode, zdravog života, fine izvorne domaće papice i visokokvalitetne kapljice za posjet Vinskome vrhu kao vrijednom eno-gastro-turističkom objektu. Boravak sedme sile tog sunčanog popodneva na Vinskom vrhu ostat će u sjećanju kao upečatljiv privremeni oproštaj od slobodnog kretanja i od nekog dužeg poznatog nam lijepog razdoblja hedonističkog druženja, naime odmah poslije na snagu su stupila poznata nam, zasad jednomjesečna ograničenja s najčešće spominjanim pojmom samoizolacija

Tomislav Bolfan na Vinskom vrhu, uz svoja vina

– Nakon nastupa s vinima na festivalu Vinart Grand Tasting u dvorani Lauba u Zagrebu htjeli smo se, napokon, kao Bolfan-Vinski vrh predstaviti i kompletno, kroz druge naše aktivnosti, proizvode i usluge, dakle ukupnu ponudu, naime imanje Bolfan uključeno je ne samo u produkciju vina nego i, izravno, u segmente poljoprivrede, proizvodnje hrane, ugostiteljstva i turizma – kaže Tomislav Bolfan, čelnik zagrebačke tvrtke Ellabo, izrasle 1990., od obrta utemeljenog 1967., u jednu od vodećih proizvodno trgovačkih tvrtki u području elektromaterijala, ali i, već dosta godina, i vlasnik Bolfan-Vinskog vrha.

Drvena kuća na Vinskom vrhu: restoran sa 66 sjedećih mjesta i smještajni objekt sa pet dvokrevetnih soba

Osjetio je Bolfan potrebu i objasniti svoj svojedobni skok s elektrotehnike i elektronike na zemljoradnju i na vino:

– Kad jednom u životu osjetiš poziv da učiniš novi korak, tada prvo tražiš novo mjesto na koje ćeš stupiti, i zadržati se. Riječ je o mjestu koje pruža mogućnosti i priliku što je već odavno želiš, vidiš, ali i osjećaš. Neponovljiva i doista prava prigoda utvrđena je, zadana, geografskom pozicijom, tlom, klimom i mikroklimom podesnima za stvaranje određenih tipičnih sjajnih iskrenih kreacija, i pogleda li čovjek imalo u povijest kraja odabranog da uđe u njegov izbor magične lokacije mjesta i prouči li iskustva žitelja područja lako je zaključiti nalazi li se ili ne na pravom odabranom putu. U dosta ranoj mladosti zaokupilo me vino, zacijelo i zbog mojih zagorskih korijena. Ali vinu sam se okrenuo dosta drukčije od, tada, mnogih drugih, naime nakon što sam se naslušao izraza kao što su božanski napitak, piće bogova, najzdraviji napitak koji postoji itd. počeo sam težiti tome da u mojoj čaši doista i bude to što zavrjeđuje i smije nositi upravo spomenute kvalifikacije. I kad se ukazala prilika da kupim ovu prvorazrednu i još u doba Rimskog carstva cijenjenu vinogradsku poziciju ponad Hrašćine nisam oklijevao, baš kako bih osigurao prikladnu podlogu da dobijem taj napitak bogova. Svjestan sam bio da se dostići vrhunac u vinu može samo uz primjenu stopostotno prirodnih i iskrenih načina uzgoja vinove loze i rada u podrumu. Kako sam u međuvremenu imao i stanovitih problema sa zdravljem, odlučio sam da odgovarajući prostor uz vinograde iskoristim za formiranje svojega eko-vrta za proizvodnju povrća i nešto voća. Posadio sam dosta starih sorata, posebice unutar grupe žitarica, primjerice jedna je pir. Meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode npr. svježi i suhi sir, vrhnje, kobasice, špek počeo sam kupovati isključivo kod izabranh lokalnih OPG-ova za koje sam bio siguran da su na eko-kolosijeku. Evo i s kojim OPG-ima surađujemo: Pikija, Grobotek, Puklin, EkoBreg, Vanjek, Mikulčić, Eltom-varaždinske delicije, Hujić, EkoSever, Meat the King, Košćak, Orehovec. A onda sam odlučio kupiti goveda, ne samo radi mesa nego i radi stvaranja prirodnog komposta za gnojidbu vinograda. U poljoprivredi iznimno je važna gnojidba nasada, i mi primarno radi toga uzgajamo goveda pasmine angus, trenutno imamo 20 komada. Plan je doći do 30 ili 40 grla i taj broj bismo dugoročno održavali za potrebe vlastitog komposta i za gnojidbu nasada vinograda posve prirodnim putem. Baš kako se nekad i radilo, želimo biti samodostatni, imati svoj zaokruženi gospodarski ciklus. Dio krda služi za prigotavljanje posebne delicije u našem restoranu – dodao je Bolfan.

Angusi na Vinskom vrhu (marko colic)

Vinski Vrh jedinstvena je pozicija u Hrvatskom zagorju. Nalazi se na hrptu brijega na nadmorskoj visini od  oko 300 metara. Tu su, na platou iznad nakošenih vinograda, smješteni Bolfanov vinski podrum i lijepa drvena zagorska kuća s restoranom i kušaonicom vina te, na katu, s pet dvokrevetnih gostinjskih soba, znači na smještaj je moguće primiti ukupno 10 osoba. Sobe su svaka sa svojom kupaonicom, klimatizirane su, opremljene su telefonom, SAT TV, minibarom, sefom, kategorizirane sa četiri zvjezdice. Tik uz  kuću postoje i sadržaji za djecu. S obzirom na ambijent i na čisti zrak, valja reći da je boravak na Vinskom vrhu idealan!

Uz Vinsku klet, u blizini koje su spomenuti prostor za uzgoj raznog domaćeg povrća i voća, sve je pod eko-certifikatom, te parkić, na hrptu su prostrane livade tako da je rekreacija moguća šetnjom, ali i vožnjom biciklom, moguće je organizirati i jahačke ture uz vinograde i amatersko natjecanje u streličarstvu na proplanku pored Vinske kleti.

– Naši vinogradi prostiru na površini od ukupno 20 ha na izvrsnom položaju, na padini okrenutoj prema jugu i jugo-istoku, i na nadmorskoj su visini do 300 m. Tlo je laporasti vapnenac!  Od sorata uzgajamo rizling rajnski, sauvignon, graševinu, muškat, pinot crni, cabernet sauvignon, ima i nešto traminca. Nasadi BOLFAN stari su oko dva desetljeća, sve je počelo sa sadnjom 2000. godine, dakle imamo već dovoljno iskustva s vinogradom, podrumom i vinom, sve strogo na eko-režimu. Inače, mi Zagorci velimo da općenito imamo iskustva s vinom toliko koliko je star okamenjeni trs pronađen u Radoboju, a to je o ho ho godina. U to se može uvjeriti razgledom izložaka i uvidom u objašnjenja u obližnjem Radobojskom muzeju. Toliko o tome tko ima (naj)starije vinske korjene. Godišnje proizvedemo oko 100.000 litara vina. Gospodarstvo BOLFAN zauzima se, rado bih ponovio, za povratak prirodi, za pristup koji su imali naši pradjedovi. Naš motto je bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom po zakonima prirode i posve u skladu s njom, diviti joj se i od nje učiti. Postupati onako kako možemo s tom prirodom živjeti u skladu, ne oštećujući je i ne dodavajući joj, a kroz to i našim prehrambenim artiklima, umjetne i onečišćujuče industrijske proizvode. U trsju ne upotrebljavamo umjetna gnojiva, pesticide i herbicide, nego ono čime su se koristili pradjedovi, tj. bakar u vrlo umjerenoj mjeri, te  vapno i sumpor, tu su i još  neki dodatni ekološki dozvoljeni pripravci. U vinogradima smo već osam godina EKO-certificirani posjed. Inače, ne kanimo se širiti ni s vinogradima ni s proizvodnjom. Mi smo manja vinarija koja želi proizvoditi samo prirodnu kapljicu visoke kakvoće.

Tomislav Bolfan u svom podrumu i chef Krešimir Hrković u kuhinji

Posjed Bolfan na Vinskom vrhu stalno je otvoren za posjet – za razgled cijelog imanja, za upoznavanje s obiteljskom filozofijom proizvodnje, za degustacije vina, seminare, piknike, za team building ali i za pojedinačne goste koji prvenstveno žele uživati u finom jelu posluženome u slijedovima po principu slow fooda! Restoran Vinski vrh raspolaže sa 66 sjedećih mjesta.

– Naglasak u ponudi je na jelima od svježih sezonskih namirnica. Autohtonu kuhinju prezentiramo na moderniji način a svaki tanjur nastojimo na odgovarajući način spojiti s nekim od naših ekoloških vina – kazao je Tomislav Bolfan, pozvao za stol, na kušanje 10 sljedova što ih je osmislio i sa svojom ekipom realizirao chef Krešimir Hrković i na uživanje u kapljici kuće.Počelo je s domaćom salatom od zelja sa kurkumom i kardamomom, uz to je poslužen Bolfanov Riesling 2019. Slijedio je – desno _ cušpajz (varivo) od graha – grah sa zeljem na način chefa, s komadićima junetine. Pratitelj: Pinot sivi 2019. Ajngemahtec ili zagorska juha od zagorske koke. Cuvée Bijeli Bolfan 2018. Desno: Kuhani zagorski štrukli, maslac i prezli, vrhnje & Chardonnay 2017. Rezanci od tikvice na salatu sa sirom, peršinom i celerom, te Sauvignon 2019. Desno: Heljda na vege-način, s maslacom i indijskim oraščićima. Predloženo vino bilo je Chardonnay Quercus 2012. Krmenadla od crne slavonske svinje à la Bolfan. Desno: prijelaz na tamno vino – Crni Pinot 2018. Desno:  Steak od Angusa à la Bolfan, tekući partner: Cabernet 2016. Desert: štrukla – slana i zapečena, te Riesling 2015 i sladoled KEKO s krekerima, Traminac 2019

_______________________

Iskrena jela ⦁ Gostu, vinu & džepu prijateljski pristup Genuine meals ⦁ Guest, wine & pocket friendly approach Inventivni šef kuhinje & iskusni kompetentni sommelier ⦁ Inventive chef & experienced competent sommelier Mogućnost organizacije posebnih degustacija pomno i tematski izabranih vina, odnosno degustacija dobitne kombinacije vina i jela ◾ Possible specially organised tastings of chosen particular wines, and tastings of the combination of chosen wines with appropriate food

Fino & vino; Kaptol 10, Zagreb – Hrvatska; Tel: +385 1 484 5336; e-mail: finoivino.zagreb@gmail.com ; www.finoivino.com ; Radno vrijeme/ Opening hours: pon-sub / mon-sat 12-23

__________________________

Corona-virus kao neviđena pošast, biblijski potop, kuga novoga doba

HRVATSKO GOSPODARSTVO – POGOĐENO 95 POSTO TVRTKI!

            Najnoviji rezultati ankete Hrvatske gospodarske komore pokazuju da corona-virus ima sve veći negativan utjecaj i na domaće gospodarstvo, a najpogođenije su mikro-tvrtke. Čak 95 anketiranih tvrtki prijavljuje pad prometa, s time da ih 28 posto govori o padu od 100 posto. Tri četvrtine (74 posto) prijavilo je pad proizvodnje, od čega petina (21 posto) ima stopostotni pad.

Loše je stanje i po pitanju opskrbe sirovinama i glede lanaca opskrbe gdje probleme ima 69, odnosno 61 posto tvrtki. Pad izvoza bilježi 45 posto poduzeća, a pad uvoza 41 posto njih. Stoga ne čudi da u takvoj situaciji 42 posto ispitanih razmišlja o otpuštanju radnika, a čak 37 posto o zatvaranju tvrtke.

Sa sastanka u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, slijeva: Jurčić, Burilović, Komšić, Majetić, Lucić, Bago

– Ove brojke pokazuju da kriza s corona-virusom neće poštedjeti nikoga i stoga hitno moramo pomoći pogođenim dijelovima gospodarstva oslobađanjem plaćanja svih davanja, sufinanciranjem plaća i moratorijima na kredite. Moramo djelovati proaktivno i preventivno, a ne samo pasivno reagirati na ovo što nam se događa – istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući rezultate ankete, u kojoj je sudjelovalo više od 2700 tvrtki.

Što se nedostatka radnika tiče, prema rezultatima ankete on još uvijek nije toliko izražen. Dvije trećine tvrtki u ovom trenutku nema poteškoća s manjkom radne snage, dok ih 27 posto ima probleme uzrokovane bolovanjima i samoizolacijom.

Anketa se pozabavila i zanimanjem poduzetnika za Vladine mjere pomoći gospodarstvu. Između 63 ponuđene mjere najviše ih je zainteresirano za odgodu plaćanja javnih davanja (56 posto tvrtki) i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima (50 posto). Slijedi odobrenje novih kredita za likvidnost (35 posto) i uvođenje moratorija na postojeće kreditne obveze (32 posto).

Po djelatnostima, u anketiranom uzorku najzastupljeniji su prerađivačka industrija i uslužne djelatnosti, zatim trgovina, prijevoz i građevinarstvo pa turizam (hoteli, restorani i putničke agencije). Više od četvrtine ispitanih tvrtki (22 posto) je s područja grada Zagreba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija (12%), a na trećem mjestu su Zagrebačka i Primorsko-goranska županija (po 9 posto).

Prijevoznici gube stotine tisuća kuna

Posljednja anketa HGK pokazuje da 84 posto tvrtki iz djelatnosti prijevoza i skladištenja zbog corona-virusa ima štetu do 500.000 kuna, što je znatno više od poduzeća iz drugih sektora.

– Osobito zabrinjava i podatak da udio onih s procjenom od pola milijuna do milijun kuna štete u poslovanju raste trostruko ako se situacija ne promjeni u idućih mjesec dana – naglasila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, analizirajući stanje domaće logistike koju je ova situacija s pandemijom najžešće pogodila.

Rekla je da je u cestovnom teretnom prijevozu na bazi dnevne operative i dalje vlada velika neizvjesnost jer poslovanje prijevoznika ne ovisi samo o domaćim mjerama za suzbijanje širenja zaraze, već i o procedurama koje su uspostavile susjedne zemlje, a koje se mijenjaju iz dana u dan.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet

Na snazi su upute za postupanje od 15. ožujka, ali za vozače kojima je ranije izdano rješenje o samoizolaciji to rješenje i dalje vrijedi, što znači da za sada ne mogu nastaviti s poslom. Stoga je jedan od prijedloga Komore prema nadležnim tijelima da se i vozačima koji su prema prethodnoj uputi o postupanju trenutno u samoizolaciji a koji nisu zaraženi omogući ponovni rad. Time bi se ublažio i sve veći problem nedostatka radne snage koji je i prije pojave koronavirusa mučio sektor prijevoza.

– Ključno je stalno pronalaziti operativna rješenja jer prijevoznička branša za sobom povlači i cijeli sektor za trgovine. Zato Komora u suradnji s Vladom radi na tome da se pronađu što bezbolnija rješenja problema prijevoznika. Konstantno dobivamo vijesti s terena i donosimo upute koje maksimalno olakšavaju poslovanje – pojasnila je Čagalj, dodajući da je linijski prijevoz putnika ograničen kako bi se postigla maksimalna razina prevencije, dok se željeznički teretni promet zasad odvija bez problema. Stoga je preporučila da se što više tereta prevozi vlakovima i pomorskim putem kako bi se rasteretio cestovni promet.

Potrebna hitna financijska pomoć

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak čelnika HUP-a, HOK-a, Hrvatskih izvoznika i HGK na kojem je zaključeno da zaposlenicima i obrtnicima koji su privremeno zatvoreni zbog corona-virusa treba što prije, u skladu s mjerom Vlade broj 18, pomoći davanjem minimalnih plaća kako bi se izbjegli otpuštanja i bankrot. Također se traži da ih se oslobodi obveze plaćanja doprinosa na te minimalne plaće za trajanja krize…

        Statistika bilježi tvrtke, a što je s pojedincima koji spadaju u neku specifičnu grupu? Evo, u nastavku, nekoliko primjera s eno-gastronomske pozornice.

____________________________________

KORAK – Vinogradari/vinari u svemu tome? Najava novog elitnog restorana, u sklopu obiteljskog poljoprivrednog (vinogradarsko-vinskog) gospodarstva Korak, na Plešivici odjeknula je još prije koju godinu, u vrijeme kad su hrvatsko ugostiteljstvo i turizam uvjerljivim koracima kročili uzlazno, međutim zbog trajanja radova na preuređenju i uređenju te čekanja na potrebne dozvole za rad objekt, za koji se od starta radova govorilo kako će ozbiljno konkurirati za Michelinovu zvjezdicu, do početka 2020. nije službeno proradio. A onda su stigli Corona i potres. Bez obzira je li u međuvremenu došla dozvola za rad – opet, najvjerojatnije, dugo čekanje. Najprije da prestane podivljali Coronin ples, pa da se onda nakon svih vrsta izolacije ponovno priviknemo na izlaske, da nam se koja kuna slije u džep kako bi se nešto moglo potrošiti, da turizam ponovno krene… Onaj tko je u dobroj vjeri i ne sluteći moguću omču sudbine ulagao, te koji je jedva čekao trenutak da to uloženo počne nešto i vraćati – mora preživjeti… Perfidna Corona ubija ne samo izravno, preko pluća, nego i neizravno, preko žrtvina džepa…

Chef Bernard Korak kalio se uz ponajbolje europske kuharske zvijezde, a tata Velimir s vinom je na visokom svjetskom kvalitativnom nivou

______________________________

Zaključci sastanka su:

Pozdravlja se i pohvaljuje prvi skup mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Mjere predstavljaju pozitivan pomak u pomoći privatnom sektoru i zaštiti povezanih radnih mjesta, te daju kvalitetnu podlogu za daljnje mjere koje će se donositi u narednom razdoblju

Kao prioritet naglašava se potreba provođenja mjere isplate minimalne plaće za sve zaposlene i obrtnike kojima je prekinuto poslovanje odlukom kriznog stožera zbog corona-virusa. Primjena ove mjere mora biti žurna i jasno komunicirana prema svim pogođenima ovom odlukom kako ne bi dolazilo do nesporazuma i do nepotrebnog otpuštanja zaposlenika

Mjera mora obuhvaćati i oslobađanje plaćanja svih doprinosa vezanih uz navedenu minimalnu plaću

Snažno se predlaže definiranje jasnih kriterija za utvrđivanje dodatnih mjera pomoći za one poduzetnike koji nisu prekinuli poslovanje, ali im je ono u značajnoj mjeri narušeno ili ugroženo epidemijom corona-virusa, a u vidu subvencioniranja dijela plaće zaposlenih radi očuvanja radnih mjesta

________________________________

TOMAC – Obitelj Tomac s mukom je gradila image u vinskome svijetu. Inovatori u mnogo-čemu glede Bakhova nektara ne samo u plešivičkome kraju nego i na razini Hrvatske, Tomci su se, nakon i međunarodne afirmacije s klasičnim bijelim mirnim vinom (medalje s prestižnih ocjenjivanja), pokazali i pionirima a onda i glavnim protagonistima hrvatske produkcije visokokvalitetnih pjenušaca (klasična metoda) i jantarnih vina (vina od dugo maceriranih i bijelih sorata). Penjanje u vrh polagano ali stalno i sigurno, motivirano silnim htijenjem a ovisno o vlastitim financijskim sredstvima. Osim u Zagrebu, danas Tomci sjajno plasiraju svoje proizvode na našem Jadranu, nešto ide i u izvoz. Postupno se povećavala površina vinograda, u skladu s time rasla je i potreba za širenjem podrumskog prostora. U nedavnim prijašnjim boljim vremenima upustili su se upravo u gradnju i uređenje novog podruma, ponajviše, kaže tata Zvonko Tomac, za potrebe dužeg odležavanja pjenušca . S Coronom  pao je mrak: turizam srezan,  ugostiteljstvo zatvoreno,  ne samo u nas, problem s  prijevozom.  Kako naprijed?

___________________________________________

Sastanku je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić.

Najavljeno je da će se koordinacijski sastanci ovih institucija održavati minimalno jednom tjedno kako bi se iskristalizirali zajednički stavovi prema potrebama gospodarstva tokom trenutne krize.

Marže trgovaca neće rasti, ali krajnje cijene će određivati tržište

Iz HGK stiže i sljedeće priopćenje:

– Trgovci neće dizati marže, a i Vlada je ograničila rast cijena određenih proizvoda pa s tog aspekta kupci mogu biti mirni. Međutim, zadnju riječ u formiranju cijena imat će tržište, a s obzirom da su otežani proizvodnja i prijevoz određenih roba, ne može se isključiti to da će cijene nekih proizvoda ipak rasti. Važno je da svi pokažemo solidarnost i da poslujemo imajući u vidu širu društvenu sliku te da se lovci na ekstra profite suzbiju odmah u korijenu – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher komentirajući moguće fluktuacije na tržištu zbog corona-virusa.

_______________________________

KOS – Mladi naraštaji stasaju, te u vinogradu, podrumu a i u plasmanu zamjenjuju roditelje. Mladi donose nove vjetrove, oni ambiciozniji i nove vizije primjerene novom vremenu, i u skladu s oplemenjivanjem produkcije. Među takvim mladima bio je svojedobno Željko Kos iz Hrnjanca kod Zeline, a sad je pak to njegov sin Karlo, koji je nedavno diplomirao na Odjelu za vinogradarstvo i vinarstvo na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, i već je uspio odraditi i četiri mjeseca vinske prakse u Kaliforniji. Željko je vrlo sklon eko-angažmanu u radu i u trsju i u podrumu te punim rasnim zrelim vinima pa bi obiteljsku proizvodnju volio jače usmjeriti u tom pravcu. Za takve planove nužni su nešto više vinograda i veći i moderniji podrumski prostor. Obitelj Kos brine o pet hektara pod vinovom lozom, od toga tri su vlastita a dva u zakupu, sad Kosovi gledaju gdje bi mogli kupiti još koju dobru parcelu, a krenuli su rješavati i pitanje podrumskog prostora, uređenja i opremljenosti. Upravo nasuprot njihove obiteljske kuće sa starim podrumom i s lijepom kušaonicom, u brdašcu preko ceste a gdje posjeduju komad zemlje htjeli bi sagraditi novi podrum površine 450 četvornih metara, tu bi im bili prostori za prihvat grožđa u berbi, za primarnu preradu te dozrijevanje vina do boce, punionica i mali laboratorij. A u starom podrumu u obiteljskoj kući pored postojeće kušaonice uredili bi malu prodavaonicu vina. Kosovi su aplicirali za sredstva iz vinske omotnice, cijena projekta bila bi, kažu mi, četiri milijuna kuna. Već su bili počeli kopati, ali dobivanje papira iz omotnice zakompliciralo se pa je sada stvar u znaku mirovanja. S obzirom na kaos koji su donijeli Corona i potres valjda je to sad ipak neka sreća u nesreći… Ostaje pričekati neka bolja investicijska vremena…

__________________________________________

Naglasio je i da trgovci imaju dovoljno robnih zaliha za par tjedana stabilne opskrbe te da se nada da će u tom roku i na razini EU biti donesene mjere koje će prevenirati moguću krizu.

Ono što je spomenuo Zaher vezano uz lovce u djelo su već provele neke zemlje, poput npr. Italije i Singapura. Tamošnje vlasti su odmah na početku širenja zaraze kaznile trgovce koji su prodavali zaštitne maske i dezinficijense po napuhanim cijenama. Takve mjere su urodile plodom jer cijene u Italiji ne samo da nisu rasle, nego su i postale povoljnije. Trgovci su pokazali odgovornost, a mnoge kompanije su iskoristile prigodu za dobar PR pa su kupcima dostupne brojne akcije preko kojih mogu dobiti besplatne knjige za čitanje ili gratis streaming pakete da skrate vrijeme koje moraju provesti u karanteni. Povećan je pritisak na online prodaju pa tu dolazi do određenih tehničkih problema, ali oni se brzo rješavaju.

Hrvatska Vlada donijela je odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode s ciljem sprječavanja monopolističkog određivanja cijena. Riječ je o esencijalnim namirnicama poput vode za piće, brašna, mlijeka, jaja, šećera, soli, riže, tjestenine, svježeg mesa, ribe te voća i povrća, a u kontrolu cijena također su uključene potrepštine poput dječje hrane i pelena, deterdženata, dezinficijensa i zaštitne opreme.

_____________________________

POSAVEC – Nenada Posavca iz Klanjca otkrio sam još prije dosta vremena. Po chardonnayu! Miran, tih, nenametljiv, ali vrlo odgovoran i stalno kvalitetan u vinogradu i u podrumu. Vinograd na strmom terenu, tlo je pri vrhu ilovača s grudama vapnenca, a dolje je lapor. Od sorata uzgaja plavec žuti, graševinu, kraljevinu, chardonnay, rizling rajnski, pinot sivi, traminac, sauvignon bijeli, sokol. Neke od tih kultivara pretvara u jednosortna vina a neke u mješavinu. Ugodna vina, a chardonnay prilično ozbiljan, s njime je u nekoliko navrata bio i šampion i na međunarodnom ocjenjivanju vina u susjednom slovenskom Bizeljskom. Posavac nastoji biti na kolosijeku maksimalno prirodnoga u vinogradu, gdje ima oko 600 trsova (travu kosi izmedju redova, zadnje prskanje prije berbe obvezno je 1,5 mjeseci prije trganja, prinos nije veći od 1,5 kg po trsu,) i u podrumu (gdje sva vina drži na talogu i bez dodavanja SO2 do kolovoza u godini što slijedi berbu, s time da taloge miješa vezano uz mjesečeve mijene, konkretno odmah nakon punog mjeseca). Prvi pretok je u kolovozu u godini nakon berbe i tada je i prvo sumporenje, vino se puni u bocu dva mjeseca poslije bez novog sumporenja. Posavčeva ambicija bila je plasman vina kroz butelju, baš kao buteljara sam ga i upoznao, ali na zagorskom tržištu nije se uspio nametnuti s buteljama, za uspješan širi plasman zacijelo mu je trebalo više i radne snage i sredstava za promidžbu. Pa mu je na kraju jednostavnije bilo okrenuti se prema rinfuzi, uspio je malo-pomalo naći tržište i u Zagrebu, kamo po dogovoru autom osobno dovozi vino – bilo napunjeno u butelju bilo u litrene boce – privatnim naručiteljima, po – govorim posebno za chardonnay – vrlo prihvatljivoj cijeni. Kako će sada on dalje s obzirom na razna ograničenja

LASAN – Postoji tu i vrlo afirmirani sommelier koji u ovim novim cobid 19-uvjetima traži mjesto pod suncem, da preživi. Riječ je o Zagrepčaninu Siniši Lasanu, višestrukom i aktualnom hrvatskom sommelijerskom prvaku a i kušaču-sucu vina na prestižnim međunarodnim ocjenjivanjima npr. Decanter World Wide Award, posljednjih godina na radnome mjestu u najboljim ugostiteljskim objektima u Dubrovniku. Na slici je u društvu s ponajboljim pelješkim proizvođačima vina Nikom Burom i Marijom Mrgudić. Corona mu je ove godine s obzirom na razna ograničenja zatvorila inozemstvo gdje se ocjenjivači, inače, ne plaćaju naime samo im se podmiruje boravak, a zatvorila mu je i turistički Dubrovnik kao radno mjesto i izvor prihoda posljednjih godina. Tu gdje bi se mnogi obeshrabrili, Lasan se snašao barem u psihološkom i psihičkom smislu – krenuo je, slično kao što su škole s nastavom pribjegnule tabletIma i programima da djeca nastavu slijede doma preko kompjutera – s malom vinskom školom, kroz koju sljedbenicima društvenih mreža poput npr. Facebooka prezentira vina različitih hrvatskih vinogorja, ljubiteljima fine papice i kapljice za neka bolja vremena otkriva biserje, ali i što je zapravo što po vinogorjima. Sa strane je zgodno primijetiti kako se on dobro snašao, ali – u kojoj mjeri mu sve to pomaže da sebi i svojoj obitelji materijalno pridonese da se uspješno preživi Coronin sudbonosni do i smrtnonosni ples…

__________________________________________

U nadležnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta je i da, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan zemlje, a odluka se odnosi na sve subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Hrvatske.       Gault & Millau, chefovi u Esplanadi 2020 na promociji vodiča za 2020 Protiv corone, ZA CORONIKU!

Slika, i koja riječ

Milan Budinski, vrsni enolog i očito vrsni ribar

POREČKI SUPERMEN MILAN BUDINSKI

Hrvatska puna života! Odličan porečki enolog i vinar Milan Budinski – supermen, odličan i kao ronilac i ribar… Je li ovo dostava starijima, iz rizične skupine? Ako jeste, onda i humanist! Ulov je, kaže Budinski, sav pošao njegovim roditeljima. Valjda se tu našlo i nešto Festigije, da u ovim teškim i tužnim trenucima u nas bude na visini…

Tema za čavrljanje, zrnce za razmišljanje

LIBER PATER SAUVETAGE 2015

Kad biste se našli u kakvom tv-kvizu ili u društvu onih koji redovito, k tome i s uspjehom, sudjeluju u kvizevima znanja – primjerice s Moranom Zibar s titulom čašne sestre tako da sam ja kad sam u njenom društvu velečašni! – pa da vas pogodi pitanje Koje je najskuplje vino na svijetu? Što biste odgovorili? Vjerojatno bi vam mozgom najprije proletjele etikete Domaine de la Romanée Conti, Barolo Roberto Voerzio, Château Pétrus, šampanjac Krug, ali one nisu ni približno odgovor na pitanje.

Liber Pater Sauvetage 2015 i njegov autor Loic Pasquet (Indian WineAcademy)

Najskuplje vino na svijetu s etiketom je sa slikom je Jupitera, oca Liber Patera, koji u rukama drži sina uzdižući ga prema nebu i sprječavajući tako da se utopi. Prizor je to što, kažu, simbolizira novi život i bodošku nadu.

Liber Pater prvi je bordoški vinogradarsko-vinski posjed koji je bio posadio – i to gustoćom od 20.000 loza po hektaru što je dvostruko više od najvećeg broja trsova što ih se sada zna naći u bordoškim vinogradima – nekoliko izvornih i protiv filoksere necijepljenih bordoških vinskih sorata, kao što su primjerice petite vidure, tarnay, castets, coulant, saint macaire, petit verdot, malbec itd, te od njih proizveo vino. Riječ je o eno-uratku nastalom u amforama zapremnina od 250 do 400 litara, uz maceraciju od dva mjeseca. Kad se već smatralo da je organoleptika vina iz tog nekadašmjeg bordoškog vremena zauvijek posve izgubljena, ona je, zahvaljujući Loicu Pasquetu, vlasniku i enologu Liber Patera, ponovno rođena kroz butelju Liber Pater. Pasquet je, veli, vrlo zadovoljan berbom 2015, ali tvrdi da će 2018. biti još bolja, to godište trebalo bi se na tržištu pojaviti nakon 2021. godine. Inače, iako se imanje Liber Pater nalazi u bordoškom vinorodnom područja, konkretno u vinogorju Graves, vino zbog toga što je od sorata koje nisu obuhvaćene regulativom CIVB-a (Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux = međuprofesionalna poslovna vinska udruga Bordeauxa), vino nosi ne uobičajenu apelacijsku oznaku Graves aoc, nego oznaku Vin de France…

ČaŠna sestra Morana Zibar, zvijezda HTV kviza, i Suhadolnik kao veleČaŠni

Charlie Arturaola i Subhash Arora

Ukupno je od berbe 2015. proizvedeno 550 butelja, od čega ih je nedavno na tržište pušteno 240.

Cijena? Sitnica od 30.000 eura, ali ne za karton, nego za butelju! Fotografije mi je poslao kolega vinski novinar iz Indije Subhash Arora, čelnik Indijske vinske akademije s kojim se poznajem već odavna, s raznih međunarodnih ocjenjivanja i prezentacija vina….

ARORA i CHARLIE ARTURAOLA – Kolega Subhash Arora (desno) prvo ime Indijske vinska akademije, u društvu s Urugvajcem Charlejem Arturaolom, koji već neko vrijeme radi kao visoko cijenjeni sommelier u američkom gradu Miamiju. Arturaola je, uz vino, osobito posvećen i filmu, ne tek kao gledatelj nego kao autor, snimio je više filmova, među njima je i jedan iz 2011. nazvan The Ways od Wine, a koji je osvojio niz nagrada (Berlinale, San Sebastian i Napa Valley Film Festival…), među njima i šampionski Fipresci Cinema Award. Film, plasiran u devet svjetskih zemalja i preveden na 12 jezika, govori o mladiću Charlieju koji se profesionalno bavi vinom ali izgubi osjet mirisa i okusa, no ne odustaje od ljubavi za napitkom bogova i traži – i realizira, u Argentini – susrete s najvećim svjetskim vinskim facama ranga npr. Michela Rollanda… Arora mi javlja da se film može pogledati na kompjuteru besplatno, klikom na https://vimeo.com/56033776
PW: vinovino

Čestitke Zlatnom otoku

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________________

Izdvojeno, kao kruna (NE CORONA!) za kraj priloga

OSOBA GODINE – MAMA prof. dr. ALEMKA

Iako još nismo ni na pologudištu, usudio bih se govoriti o – OSOBI 2020!

Prof. dr. Alemka Markotić

Prof. dr. Alemka Markotić

Prof.dr. Alemka Markotić, majčinski zabrinuta, čvrsta, odlučna, AUTORITATIVNA i to s debelom podlogom. Staložena, dinamična, te iako je ne poznajemo ni kao kniiževnicu ni kao pjesnikinju, spisateljicu a ni kao političarku-diplomatkinju, s profinjenim i jasnim načinom izražavanja, u izričaju vrlo precizna, kaod treba i s dozom ironije, na rafinirani način i ne gubeći živce ni u okolnostima kad ih je lako izgubiti kaže – ali tako da to što je rekla ostaje i te kako zapamćeno! – ono što bi netko drugi i iskusniji u službenom obraćanju široj javnosti možda rekao donekle grubo, do i grubo.

OSOBA 2020: svaka čast sjajnome tati Viliju Berošu, ipak za nijansu glas dajem mami prof. dr. Alemki Markotić!

Ključni izraz godine, koji u dvije riječi kaže sve: CORONA PARTY!

____________________________________

…..pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly…..

    POTROŠAČKI PUTOKAZ / BUYING GUIDE

VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU / HINTS TO THE SMART PURCHASE

LEGENDA 


Veliki grozd, Šampion/Big Grape, Champion99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova/pts = Sjajno! Upečatljivo! Jedinstveno! Višeslojno, precizno i visokokarakterno, živo, zrelo, puno i snažno, skladno i elegantno, s dugačkim završetkom / Brilliant! Impressive! Unique! Multilayered, precise and with high character, very alive, mature, full(bodied), harmonious and elegant, with a long finish,

⍟ ⍟ ⍟ ⍟ ⍟ – Velika zlatna odnosno platinasta medalja/Great gold medal = Platinum medal 95 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,5 – 4,8) = Odlično, visoko karakterno, živo, zrelo, elegantno, klasično veliko vino / Excellent, with much character, very alive, mature, fullbodied, classic elegant great wine, long finish.

⍟ ⍟ ⍟ ⍟ – Zlatna medalja/Gold medal90 – 94 (18,6 – 19,4 / 4,0 – 4,4) bodova = Izvrsno, kompleksno, uzbudljivo, živo, zrelo, profinjeno vino, s vrlo izraženima osobnošću i stilom / Outstanding, complex, exciting, alive and mature, very refined, with high style and quite a big personality.

⍟ ⍟ ⍟  Srebrna medalja/Silver medal85 – 89 (17,5 – 18,5 / 3,0 – 3,9) = Osobito dobro i tipično, složeno, moguće i s izgledima da se i još razvije, za ipak nešto zahtjevniji ukus / very good and typical, complex, with chances to develop even more, still for somewhat exigent consumer

⋆ ⋆  80 – 84 (15,5 – 17,4 / 2,1 – 2,9) = Korektno, može biti sortno prepoznatljivo i stilom definirano, bez neke uzbudljivosti / Correct, may be varietal recognizable and in a certain determinated style, but not exciting

⋆  7179 (11,0 – 15,4 / 1,1 – 2,0) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih, prejakih mana.. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i na silaznoj putanji, eventualno još prihvatljivo za ležernu uporabu / Average, ordinary, with no virtues and no significant to strong flaws, eventually still acceptable for everyday use

Ispod/under 71 (11,0 / 1,0) = Nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, avoid

⇑ – trošiti • ⇗ – trošiti ili još čuvati •   ⇒ – čuvati • – trošiti svakako uz hranu

HRVATSKA CROATIA

Dalmacija

⍟ ⍟ ⍟ ⋆ (mpc/pp: XXL) POŠIP 2018 – GRGIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Korčula ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: pošip PODRUM/CELLAR: selekcija grozdova/selection of grapes • vinifikacija/vinification,dozrijevanje/maturation: inoks/stainless steel & bačvica/small casc ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bordeaux • 0,75 lit ■ ZATVARAČ/CLOSURE: pluto/cork OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: ZOI/PDO Srednja i Južna Dalmacija • suho/dry • 13,0 vol% DIZAJN/DESIGN: malo rustikalno/OK – somewhat rustical • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: vrlo živo, svježe, složeno, puno, ipak dobro bi mu, smatram, došlo još malo vremena u boci, da još dobije na dodanoj vrijednsoti. Lijepe kristalno bistre žućkasto-zelenkaste boje, s diskretnim ali trajnim mirisom u pravcu bijelog koštićavog domaćeg voća no sugerira i nešto od egzotičnog voća, odaje citrusnu notu, sve djeluje ravnomjerno i umjereno isprepleteno razumnom mjerom aromama dobivenim od dodira s drvetom (nit paljenoga). U ustima dojam nosa nastavlja se, vino pokazuje stanovitu kremoznost i lijepu zaobljenost, okus je slankast ali i u znaku još donekle nestašne kiselosti. Tijelo dobro do vrlo dobro, završetak prilično dugačak ■ SERVIS: ⇑  (preporuka za jelo/dish recommendation: svježi sir, pita sirnica, quiche lorraine, školjke/shells, bijela riba/fish) • 12 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip/type: bordeaux

⍟ ⍟ ⍟ (mpc/pp:) PLAVAC MALI SIVI 2016 Art & Wine series: Ivona Bura, Kala – BURA ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Pelješac ■ VINOGRAD/VINEYARD: Potomje • ravnica/plain, in total 3000 vines • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski PODRUM/CELLAR, vinifikacija/vinification: maceracija četiri dana u inoksu i fermentacija, sa željom da se dobije jantarno vino, poslije fermentacije godina dana dozrijevanja u inoksu, nakon toga provelo je šest mjeseci u boci/maceration four days in stainless steel and fermentation, after the fermentation wine stayed one year in the stainless steel and after that it spent six months in the bottle ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bourgogne • 0,75 lit ■ ZATVARAČ/CLOSURE: aglomerirani DIMA 1 OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: ZOI/PDO Srednja i Južna Dalmacija • suho/dry • 13,5 vol% DIZAJN/DESIGN: pedantno – OK/pedantly – OK • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: u kategoriji tzv. orange, složeno, ima toplinu i punoću, lijepo se pije. Izgledom je besprijekorno bistro, boja je nježno bakrena, miris također odaje maceraciju popraćenu alkoholnim vrenjem. U ustima vino je vrlo živo, dobro zaobljeno, slankasto je i s mekanim fino zrnatim taninom, lako klizi, vrlo dobrog tijela i dosta dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑(Pelješani bi ga predložili kao pratitelja školjaka, ribe, bijelog mesa, mekih zrelih sireva) • 15 ̊C • srednja/medium one – tip/type: bordeaux

⍟ ⍟ ⍟ ⍟ ⍟ (mpc/pp: XXL-XXXL) DI-MARE CUVEE 2017 – PETAR MATKOVIĆ OPG ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Pelješac ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina/slope • sorta/variety: plavac mali (Dingač) & marselan PODRUM/CELLAR: selekcija grozdova/selection of grapes • dozrijevanje/maturation: drvo/wood • nefiltrirano/not filtered ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bourgogne • 0,75 lit ■ ZATVARAČ/CLOSURE: sastavljani /composed OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Vino iz Hrvatske • suho/dry • 14,5 vol% ■ DIZAJN/DESIGN: OK • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: kompleksno, konkretno, toplo. Pune tamne neprobojne rubinske boje, na stijenkama stvara debeli i dugotrajni fim s lijeno cijedećim suzama. Na nosu je lijepo izraženo, bogato, trajno, u pravcu tamnog koštićavog i bobičastog voća te začina, voćni segment je u domeni prosušenoga (šljiva) te orašastog voća (badem), otkriva se i mediteransko bilje. Usta su puna i topla, živa, lijepo zaobljena, tanin jako dobro pripitomljen. Stanovita slast određenu protutežu ima u finoj slanosti. Struktura čvrsta, potentna, završetak dugačak ■ SERVIS: ⇗(preporuka za jelo/dish recommendation: peka, dugo pirjana crvena mesa, divljač, zreli tvrdi sir) • 18 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip/type: bordeaux….

⍟ ⍟ ⍟ ⍟ ⍟  (mpc/pp: XXL-XXXL) PEPELJUH PLAVAC MALI 2017 – MARKUS ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Pelješac ■ VINOGRAD/VINEYARD: Dingač • kosina/slope • ekspozicija/exposition: jug-jugozapad/south-southwest • sorta/variety: plavac mali • loze stare/vines old PODRUM/CELLAR: Zagreb (odmah po berbi grožđe je u termo-kondicioniranim uvjetima prevezeno na preradu u Zagreb u podrum u Markuševcu/immediately after the harvest grapes were transported in thermo-regulated conditions to the Markuševac cellar) • selekcija grozdova/selection of grapes • dozrijevanje/maturation: drvo/wood: 24 mjeseci/months ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bordeaux • 0,75 lit ■ ZATVARAČ/CLOSURE: pluto/cork OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Vino iz Hrvatske • suho/dry • 14,5 vol% ■ DIZAJN/DESIGN: pedantno – estetski i marketinški dobro/pedantly – from the points of esthetics and marketing good • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: višeslojno, snažno, s visokom osobnosti, sortno lijepo raspoznatljivo, mineralno, elegantno, bouquet s dosta prosušenoga voća i s dosta orašastog voća konkretno grožđa, šljive, badema, s notama mediteranskog i začinskog bilja, blago tostiranog kruha. Usta su s nastavkom spomenute aromatike, lijepo zaobljena, mekana, s dozom slasti ali ne i kompotna odnosno džemasta nego fino slana i s dosta živosti. Tijelo snažno završetak dugačak. Vino za svoj optimalni izričaj, rekao bih, traži još malo vremena u butelji. Trošiti uz krepku i rafiniranu hranu, te kao vino meditacije SERVIS:  ⇗ (preporuka za jelo/dish recommendation: dugo pirjana tamna mesa, divljač, zreli tvrdi sir…) • 18 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip/type: bordeaux….

⍟ ⍟ ⍟ ⍟  (mpc/pp: XXXL) PLAVAC MALI 2017 – GRGIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Pelješac ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina/slope • sorta/variety: plavac mali PODRUM/CELLAR: selekcija grozdova – /selection of grapes • dozrijevanje/maturation: bačvica/small casc (barrique) ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bordeaux • 0,75 lit ■ ZATVARAČ/CLOSURE: pluto/cork OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Srednja i Južna Dalmacija ZOI/PDO – vinogorje Pelješac • suho/dry • 15,5 vol% ■ DIZAJN/DESIGN: uredno – malo rustikalno/OK – somewhat rustical • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: složeno, sortno prepoznatljivo, konkretno, snažno, južnjačko, vrlo toplo, međutim ne i kompotasto ili džemasto, diže ga lijepa slana nota držeći ga u domeni mineralnosti. Žive tamne rubinske boje, diskretna ali trajna nosa prema prosušenome grožđu i suhoj šljivi, što se tiče tanina, koji je dobro pripitomljen, fino zaobljeno u ustima, međutim s alkoholom koji malo izbija. Vino ima potencijal za odležavanje i dobro bi bilo strpiti se s konzumacijom, ostaviti mu još možda barem pola godine vremena u butelji ■ SERVIS: ⇗  ⇒ (preporuka za jelo/dish recommendation: krepka topla jela poput pečenja, divljači… ) •  18 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip/type: bordeaux

⍟ ⍟ ⍟  (mpc/pp: XL) DINGAČ 2016 – INDIJAN ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Pelješac ■ VINOGRAD/VINEYARD: Dingač • kosina/slope • sorta/variety: plavac malipristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bordeaux • 0,75 lit ■ ZATVARAČ/CLOSURE: DIAM 5 OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: ZOI/PDO Dingač – vrhunsko s kzp • suho/dry • 15,5 vol% ■ DIZAJN/DESIGN: rustikalno/rustical • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: puno, gusto- koncentrirano, rustikalno. Rubinsko-granatne boje, te s debljim filmom a onda i s brojnim lijeno cijedećim suzama na stijenkama čaše. Miris je iskazan i trajan, na kolosijeku sorte, vuče na prosušeno voće (grožđe, šljivu), osjeti se mediteransko bilje – makija, kao da ima i nešto od orašastog voća. Usta vrlo topla, relativno zaobljena unatoč tome što se tanin osjeti naime u većoj količini nazočni glicerol i stanovita slast kao da mu prividno donekle otupljuju oštricu. Tijelo snažno, finiš dugačak. ■ SERVIS:  ⇗ 18 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip/type: bordeaux

Istra & Hrvatsko primorje / Istria & Quarnaro

⍟ ⍟ ⍟ ⍟  (mpc/pp: XL-XXL) PUNTA GRECA MERLOT 2016 limited reserve – MEDEA (AgrokombinatPula) ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra, najjužniji vinograd ■ VINOGRAD/VINEYARD: Punta Greca (3,4 ha) • ravnica/slope – plain • nadmorska visina/altitude: 10 m • ekspozicija/exposition; insolacija i lagani osvježavajući vjetrić kroz cijeli dan/insolation and a light refreshing breeze through all day • tlo/soil: mineralima bogata crvenica, s udjelom gline i pijeska/the mineral rich red soil, containing some sand good for the porosity and after for the wine elegance, and clay, good for keeping enough humidity in the lower layers • sorta/variety: merlot • gustoća nasada/plantation density: 6500 ha • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski • berba/harvest, prinos/yield: 0,7 kg/vine PODRUM/CELLAR: selekcija grozdova – bobica/selection of grapes • vinifikacija/vinification: fermentacija & maceracija u inoksu/fermentation with the macerarion in stainless steel container: 14 dana/days • dozrijevanje/maturation: drvo, novo i rabljeno/wood, new and used – 2 godine/years • nefiltrirano/unfiltered ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bourgogne • 0,75 lit • ukupno proizvedeno boca/bottles produced in total: 7980 ■ ZATVARAČ/CLOSURE: pluto/cork OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Hrvatska Istra – vrhunsko s kzp • suho/dry • 15,0 vol%

DIZAJN/DESIGN: pedantno – estetski i marketinški dobro/pedantly – from the points of esthetics and marketing good • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: snažno, toplo, kompleksno, elegantno. Tamne, gotovo neprobojne rubinske boje, s diskretnim ali finim mirisom, bouquet osvaja s voćnošću u pravcu tamnog bobičastog voća (malina) skladno isprepletenom slatkim začinima i mineralnim nitima. U ustima slasno ali i slano, lijepo zaobljeno i s mekanim taninom, puno, gusto, čvrstog tijela, te s dugačkim finišem. ■ SERVIS: ⇗  • 16-18 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip/type: bordeaux

Slavonija & Podunavlje/Danube region

⍟ ⍟ ⍟ ⋆  (mpc/pp: XL) CABERNET FRANC 2016 – SONTACCHI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Kutjevo ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina/slope • sorta/variety: cabernet francpristup u trsju/approach in the vineyard: klasičan/classic • berba/harvest: redovna/regular PODRUM/CELLAR: selekcija grozdova – bobica/selection of grapes ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: bordeaux • 0,75 lit ■ ZATVARAČ/CLOSURE: DIAM 3 OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: ZOI/PDO Slavonia • suho/dry • 13,5 vol%

DIZAJN/DESIGN: pedantno – estetski jako dobro/pedantly – from the points of esthetics very good – poor • čitljivo/legible: dobro – slabo/good VINO je/WINE is: složeno, živo, toplo, čvrste kičme, ima eleganciju. Rubinske je ne pretamne boje, s diskretnim ali punim i trajnim mirisom, bouquet odiše tamnim bobičastim voćem te po vegetalnome, fenolnome i začinskome. U ustima vino se pokazuje dosta mekanim i zaobljenime, živo, slankasto, jake strukture, dugačkog završetka s vrlo ugodnim retronazalnim osjetom ■ SERVIS: ⇗  18 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip/type: bordeaux

SLOVENIJA SLOVENIA

⍟ ⍟ ⍟ ⍟  (mpc/pp: XXL) AMFORA RDEČE 2015 – ERZETIČ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Goriška brda, Dobrovo ■ VINOGRAD/VINEYARD: sorta/variety: cabernet sauvignonpristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski PODRUM/CELLAR: selekcija grozdova/selection of grapes • vinifikacija/vinification: maceracija i alkoholna fermentacija u amfori/maceration and the alcoholic fermentation: in amphora (qvevri) – koliko dugo ukupno u amfori/ in total how long in amphora: 6 mjeseci/months • dozrijevanje/maturation: bačvica, ne paljena/small casc not burnt (225 lit) – 2 godine/years ■ BOCA, tip/BOTTLE, type: prigodna, zamišljena kao asocijacija na amforu/shape thought to think of amphora • 0,75 lit • INFORMACIJA/INFORMATION: obitelj Erzetič proizvodi još jednu verziju cabernet sauvignona s korištenjem amfore: kod te druge verzije postupak u podrumu suprotan se ovome za Amforu rdeče, maceracija i vrenje najprije su u drvu a dozrijevanje je poslije u amfori/Erzetič family is producing also another version of cabernet sauvignon with the use of amphora (Cabernet sauvignon Amphora 2016), the difference is that in this other version the maceration and the alcoholic fermentation are taking place in wood, and the maturation of the wine after is taking place in amphora ■ ZATVARAČ/CLOSURE: pluto/cork

OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: kakovostno vino zgp • suho/dry • 14,0 vol% ■ DIZAJN/DESIGN: pedantno – elegantno – estetski i marketinški djeluje jako dobro/pedantly – elegant – from the points of esthetics and marketing seems very good • čitljivo/legible: dobro/good VINO je/WINE is: sortno lijepo raspoznatljivo, kompleksno i dotjerano, djeluje iskreno, pokazuje se kao vrlo odmaknuto od ušminkanosti aromama voća i slatkih začina (vanilija…) te dima velikog broja slasnih crnjaka s tržišta proizvedenih od sorata bogatih taninom a i kiselinom. Možda će mu upravo ta iskrenost, koja bi mu mogla prišiti i pridjev rustikalno, biti uteg za proboj u širi krug današnjih potrošača Bakhova nektara. Tamne neprobojne rubinske boje s granatnom nijansom, dobro izraženog dosta punog i trajnog mirisa, bouquet u znaku voćnosti (tamno bobičasto voće) i fino herbalnog i vegetalnog, u tom biljnom segmentu s dosta je prosušenih nota i začinskoga. Usta potvrđuju smjer registriran na nosu, gusta su i sa stanovitom dozom kremoznosti, mekana i dobro zaobljena, tanin fino zrnat i živ a djeluje osobito uglađeno. Okus fino slan, ugodno gorkast, tijelo snažno, završetak dugačak ■ SERVIS: ⇗ • (preporuka za jelo/dish recommendation: crvena mesa, pečenja, pirjano, divljač, tvrdi zreli sir, zreli masni tvrđi sir s plavom plijesni…) • 18 ̊C • čaša/glass: velika/big one – tip, oblik/type, shape: bordeaux

ovih dana kušano još… / these days tasted too…  

IMPRESIVNI VETERANI / IMPRESSIVE OLDIES

TERRE BIANCHE CUVÉE ROUGE 2013 RISERVA – DEGRASSI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: HRVATSKA Istra, Zapadna Istra, vrhunsko s kzp/premium, controlled origin, suho/dry, 13,5 vol %

_____________________________________________

Prve Vinske zvijezde u 2020

LIJEPO ISKUSTVO u ZAGREBAČKOM VINODOLU!

            Prvo ovogodišnje ocjenjivanje vina Vinske zvijezde 2020 a za potrošački putokaz na korist konzumenata plemenite kapljice održano je tik prije nego što je nova gospodarica Corona izmamila policijski sat. U posebnoj maloj dvorani renomiranog zagrebačkog restorana Vinodol aktualni organizator vrednovanja – tvrtka Zlatne riječi ponudila je na kušanje naslijepo 31 uzorak što bijelih što ružičastih što crnih što mirnih što pjenušavih, što suhih što polusuhih pa do slatkih predikatnih vina.

U komisiji su bili  Antonija Čizmić, sommelijerka restorana Vinodol,  Bračanka Nina Buljević, studentica četvrte godine Agronomskoga fakulteta u Zagrebu,  pokretači ovog projekta Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik, te stalni članovi komisije Marija Vukelić, WSET2, aktualna voditeljica projekta Vinske zvijezde, i Saša Zec, enolog Vina Mosaica, kao predsjednik ovog prvog  ocjenjivanja u 2020. Vina je besprijekorno posluživao stalni pratitelj projekta Damir Tomić, iz restorana-domaćina, Vinodola.

Vinske zvijezde, prva seansa u 2020: degustacijska komisija u radu (julio frangen)

 Imali smo višestruko zadovoljstvo: vina su sva osim dva uzorka bila vrlo uredna, zatim neka – štaviše dobar dio, bio ih je vrlo dobar, a nekoliko – po mojem iskustvu iz sudjelovanja na raznim ocjenjivanjima, bogme znatno veći broj od onoga koji bude uobičajeno u konkurenciji taj put – bilo je sjajnih! Uz to, u Vinodolu je bio odličan ručak, popraćen, naravno, najboljom kapljicom ostalom nakon degustacije-ocjenjivanja!

Evo rezultata

PET zvjezdica ⍟ ⍟ ⍟ ⍟ ⍟

TEMET ERGO crveno 2017 (prokupac, merlot, cabernet sauvignon; 14,0 vol %) – TEMET, Jagodina, Srbija (mpc. Vintesa Zagreb: 139 kn)

ČETIRI zvjezdice ⍟ ⍟ ⍟ ⍟

GRAŠEVINA 2016 izborna berba prosušenih bobica (12,5 vol %) – PAPAK, Ilok (mpc: 120 kn)

VRANAC ANDRIJA SELEKCIJA 2016 (15,0 vol %)PODRUMI ANDRIJA, Paoča/ Čitluk, BiH (mpc 119 kn)

TERAN 2017 (14,0 vol %) – VALENTA, Kaldir Istra (mpc. 112 kn)

TERAN 2018 Gašpar (13,0 vol %) – DOBRAVAC, Rovinj, Istra (mpc. 87,50 kn)

VENJE 2010 barrique  (14,1 vol %) – ENJINGI, Kutjevo (mpc. 79,90 kn)

JMF TINTO RESERVA 2018 (13,0 vol%) – JOSÉ MARIA DA FONSECA, Portugal (mpc: 46,90 kn Vrutak); jako dobar odnos između cijene i sadržaja

CHÂTEAU CARSIN CADILLAC (13,0 vol%) – CHÂTEAU CARSIN, Bordeaux (mpc. 55 kn, MIVA) jako dobar odnos između cijene i sadržaja

Pinot crni 2018 – Bolfan, JMF Tinto reserva 2018 – Fonseca, Teran 2018 Gašpar – Dobravac, Frankovka 2017 – Šimanović, Teran 2017 – Valenta, šampion Temet Ergo 2017 – Temet, Vranac Andrija Selekcija 2016 – Podrumu Andrija, Zinfandel Rancho Zabaco 2016 – Rancho Zabaco.

TRI ⍟ ⍟ ⍟

ZINFANDEL RANCHO ZABACO HERITAGE 2016 (14,5 vol %) – RANCHO ZABACO, Kalifornija (mpc. 104 kn, Vrutak)

FRANKOVKA 2017 (13,5 vol %) – ŠIMANOVIĆ, Pribić (mpc. 55 kn )

PINOT CRNI BOLFAN 2018 (12,5 vol %) – BOLFAN VINSKI VRH (mpc. 77 kn)

CIALLABIANCA RONCHI di CIALLA 2015 (12,0 vol %) – Azienda RONCHI di CIALLA, Furlanija Venecija Julija (mpc: 175,50 kn, Roto)

TRAMINAC CRVENI AMBER SELECTION JAGUNIĆ – opg JAGUNIĆ, Plešivica

SAUVIGNON BLANC 2018 (12,0 vol %) – KOPJAR, Varaždin (mpc. 60 kn)

POŠIP 2018 Elegance  (13,0 vol % ) – SKARAMUČA  (mpc. 100 kn)

CHABLIS 2018 Barat (13,0 vol % ) – DOMAINE BARAT, Chablis Francuska (mpc. 130 kn Vrutak)

ŠKRLET 2019 (11,8 vol %) – VOŠTINIĆ KLASNIĆ, Ivanić-Grad (mpc. 50 kn)

GRAŠEVINA 2018 (12,5 vol %) – KOPJAR (mpc. 65 k)

MENEGHETTI ROSÉ brut klasik (12,5 vol %) – STANCIJA MENEGHETTI, Istra (mpc. 120 kn)

COLETTI GRIGIO blanc natur (12,5 vol %) – KOLARIĆ, Plešivica (mpc. 100 kn)

Dok smo mi svi sada doma, vinograd kreće ili je već krenuo…

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: