POTROŠAČKI PUTOKAZ – 05.2019 – BUYING GUIDE

pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly

    KROZ

 

VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU

HINTS TO THE SMART PURCHASE

od/since 1994.

SVIBANJ – 2019 – MAY

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

USUSRET LJETU! – Južna strana otoka Hvara, selo Sveta Nedjelja i grand cru vinogradske pozicije iznad. Dolje, ispod Svete Nedjelje – Zlatan otok

U OVOME IZDANJU:

HRVATSKA – CROATIA •  AUSTRIJA – ÖSTERREICH ITALIJA – ITALIA

_____________________________________

U VINU SU SUNCE, ZEMLJA, LOZA i ZNOJ, ISKRENOST i BIZNIS, RADOST i ŽALOST, NEMIR i OPOJ                               IN THE WINE THERE ARE SUN, SOIL, VINE & SWEAT, GENUINITY & BUSINESS, JOY & PAIN, ANXIETY & EBRIETY

________________________________________

VINA SE NALAZE NA  TRŽIŠTU / WINES ARE FROM THE MARKET

CIJENE, u maloprodaji (mpc) / PRICES, retail (rp),  0,75 ℓ: S = small (do 35 kn; till 5 €)  • M = medium (36-75 kn; 5-10 €)  • L = large (76-110 kn; 10-15 €) • XL = extra large (111-150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-220 kn; 20-30 €) • XXXL = extremly large  (iznad/over 220 kn; 30 €)

Uzorci se uzimaju iz izvora provjerenih da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu nakon isporuke od strane proizvođača nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja. • Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija • Uzorak se odmah odbacuje ako barem dvije trećine strukovnog žirija (npr. 5 od 7 članova) tako odluči. • Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 85 bodova po skali do 100 bodova, odnosno 17,5 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 3,0 boda po skali do 5,0 bodova.

HRVATSKA  CROATIA

Bregoviti sjeverozapad / North Western Uplands

♣ ♣ ♣  (mpc/rp: M-L) TRAMINAC CRVENI 2017 – JAGUNIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina/slope • sorta/variety: traminac crveni ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Plešivica zaštićena izvornost (zoi – pdo) • polusuho/off dry • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • normalna/normal ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent – skladno/harmonious • etiketa/label: u dva dijela/in two parts – pregledno, čitljivo/visible, readable: dobro/good ■ VINO je ozbiljno • sadržajno •  mesnato • dotjerano • zrelo • skladno • umireno, ali još s dovoljno živosti • spremno za konzumaciju – može trajati ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato žuto – zlaćana nijansa ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom/sortama – dobi ■ NA NOSU lijepo iskazano – umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost • floralno • med • začinsko bilje – iskazano s mjerom • osjet zemlje ■ U USTIMA zaobljeno – kremasto • odaje slast – (ugodno) gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • solidno dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (osnovni tip: bourggne) • 12°C

♣ ♣ ♣ (♣)  (mpc/rp: M) CHARDONNAY 2017 – JAREC-KURE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Prigorje-Bilogora ■ VINOGRAD/VINEYARD: Zelina • kosina/slope • sorta/variety: chardonnay ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: vrhunsko/premium s k.z.p. (zozp / pgi) • suho/dry • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • visoka – vitka ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent ■ VINO je ozbiljno i kompleksno • sadržajno • dosta bogato • mesnato • dotjerano • zrelo • toplo • umireno, ali još s dovoljno živosti • spremno za konzumaciju – u špici (koja može trajati) ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato-žućkasto ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom/sortama – tipologijom – dobi ■ NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro • osjet zemlje – kruha ■ U USTIMA meko – zaobljeno – kremasto • uglađeno • sugerira slast – slankasto – ugodno gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • ugodnog –  solidno dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS:   ⇗  (jelo: pečena riba, pečena teletina) • velika čaša (osnovni tip: bourgogne) • 12-14°C

♣ ♣ ♣  (mpc/rp: M) PINOT BIJELI 2017 – JAREC – KURE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Prigorje Bilogora ■ VINOGRAD/VINEYARD: Zelina • kosina/slope • sorta/variety: pinot bijeli ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: s k.z.p. (zaštićeno porijeklo zozp/pgi) • suho/dry • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: a la DIAM ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent ■ VINO je sočno • s karakterom • dotjerano • zrelo • skladno • svježe • dopadljivo • spremno za konzumaciju ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato žućkasto ■ ISKRENOST: u suglasju sa sortom – tipologijom/tehnologijom – godištem berbe – dobi ■ NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na voćnost, izraženu dobro • floralno • osjet korice kruha ■ U USTIMA meko – zaobljeno • aromatski ljepo iskazano • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • solidno dugačkog završetka ■ SERVIS:  ⇑ • srednje velika čaša (osnovni tip: burgogne) • 10-12°C

♣ ♣ ♣  (mpc/rp: M) MANZONI BIJELI 2017 – JAREC KURE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Prigorje Bilogora ■ VINOGRAD/VINEYARD: Zelina • sorta/variety: incrocio manzoni ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: kvalitetno/quality – s k.z.p. (zaštićeno porijeklo zozp / pgi) • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • visoka/tall – teška/heavy • čep/stopper: DIAM 3 ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent ■ VINO je dosta aromatično • bogato, snažno i konkretno, vrlo toplo • dotjerano • za piti: svakako uz hranu • u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato žu(ćkas)to ■ ISKRENOST: u suglasju sa sortom – tipologijom/tehnologijom – godištem berbe – dobi ■ NA NOSU upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći bijeli – južni/citrusi) U USTIMA zaobljeno • živo • sugerira slast – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • solidno dugačkog grijućeg završetka  ■ SERVIS: ⇗  • velika čaša (osnovni tip: bourgogne) • -12-14°C

♣ ♣ ♣ (mpc/rp: M-L) MANZONI 2017 – BARUNDIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica ■ VINOGRAD/VINEYARD: Krašić • kosina/slope • sorta/variety: manzoni (incrocio Manzoni, križanac između rizlinga rajnskog i pinota bijeloga koji je stvorio prof. Manzoni) ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Plešivica zaštićena izvornost (zoi – pdo) – vrhunsko/premium s k.z.p. • suho/dry • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • modificirana/modified – niska/low zdepasta teška/heavy – odgovara više zs crno nego za bijelo  vino/by the tradition more suitable for the red wine ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent ■ VINO je dosta aromatično • sadržajno • sočno • s karakterom • dotjerano • zrelo • skladno • svježe i s puno/dovoljno živosti • spremno za konzumaciju ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato žućkasto ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – dobi ■ NA NOSU lijepo iskazano. Upućuje na voćnost, izraženu dobro ■ U USTIMA zaobljeno • sugerira slast – slankasto – sa dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • sa svježim –  srednje dugačkim završetkom ■ SERVIS:  ⇑ • srednje velika čaša • 10-12°C

Istra i Kvarner / Istria & Quarnaro

♣ ♣ ♣ (mpc/rp: L) TERAN 2015 – CORONICA ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra ■ VINOGRAD/VINEYARD: sorta/variety: teran • pristup u trsju/approach in the vineyard: prijateljski/nature friendly ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Hrvatska Istra zaštićena izvornost (zoi – pdo) ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan/serious ■ OPREMA, DESIGN: elegantno/elegant ■ VINO je ozbiljno • sadržajno • sočno • dotjerano • zrelo • skladno • umireno, ali još s dovoljno živosti • spremno za konzumaciju – može trajati ■ IZGLEDOM živahno – rubinsko • tamno/neprobojno ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom/tehnologijom – dobi ■ NA NOSU diskretno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći tamno-crveni plavi – koštićavi  bobičasti – zreli) • začinsko bilje – dodir – vrlo dobro uklopljeno ■ U USTIMA zaobljeno • s uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • solidno dugačkog završetka ■ SERVIS:  ⇑ • veća čaša (osnovni tip: bordeaux) • 16°C

Slavonija & Podunavlje / Slavonia & Danube area

♣ ♣ ♣ (♣)  (mpc/rp: M) CHARDONNAY 2016 – BELJE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatsko podunavlje, Baranja ■ VINOGRAD/VINEYARD: sorta/variety: chardonnay ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: vrhunsko/premium s k.z.p. • suho/dry • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • visoka/tall vitka/slim • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan/serious ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent ■ VINO je ozbiljno • kompleksno • mesnato • sočno • s karakterom • zrelo • skladno • s dovoljno živosti • za piti: najbolje uz hranu • spremno za konzumaciju ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato žućkasto sa zelenkastom niti ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom/tehnologijom – godištem berbe – dobi ■ NA NOSU lijepo iskazano – umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost (plodovi: domaći bijeli žuti – koštićavi / zreli – orašasti) • začinsko bilje/slatke mirodije, iskazano s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – maslaca ■ U USTIMA meko – zaobljeno – donekle kremasto • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti (zrele kiseline) • tijelom & strukturom vrlo dobro • dosta  dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS:  ⇑    (jelo: pečena bijela riba,, pečena teletina) • velika čaša (bourgogne) • 12-14°C

♣ ♣ ♣ (♣)  (mpc/rp: L) CHARDONNAY 2015 Goldberg – BELJE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatsko podunavlje, Baranja ■ VINOGRAD/VINEYARD: Goldberg • kosina/slope • sorta/variety: chardonnay ■ PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa/selection of grapes ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: vrhunsko/premium s k.z.p. • suho/dry • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: visoka/tall vitka/slim elegantna/elegant • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan/serious ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent ■ VINO je ozbiljno • kompleksno • sadržajno • sočno • zrelo/mature • skladno/harmonious • toplo • s dovoljno živosti • dopadljivo • spremno za konzumaciju ■ IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto – slamnato-žućkas)to • puno ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom/tehnologijom – godištem berbe – dobi ■ NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći bijeli žuti – koštićavi – zreli – sušeni – orašasti) • floralno • med, dodir • začinsko bilje/slatke mirodije, vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – kvasaca – kruha – plemenite plijesni, dodir U USTIMA meko – zaobljeno, sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti (zrele kiseline) • tijelom & strukturom vrlo dobro • solidno dugačkog završetka ■ SERVIS:  ⇑ • velika čaša (osnovni tip: bourgogne) • 12-14°C

______________________________________________ 

UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.

Budite razumni: ne pušite! /Be reasonable: do not smoke!

Zdravlje ode – dok pamet dođe! / The health may be gone at the moment the reason arrives!

WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living

_______________________________________________

    AUSTRIJA    ÖSTERREICH

Kamptal

pjenušci – sparkling

♣ ♣ ♣ (♣)  (mpc/rp: XXL) RIESLING ELEMENTAR brut – STEININGER ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Kamptal ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina/slope • sorta/variety: riesling rajnski ■ PODRUM/CELLAR: vino je provelo 12 mjeseci u bačvi/the wine spent 12 months in barrel ■ PJENUŠAC, metoda/SPARKLING, method: elementar = a riječ je o drugom vrenju u boci kao i kod klasične metode, samo što se na tu drugu fermentaciju u bocu ne stavljaju klasično bazno vino i kupovni šećer i kvasci, naime kod baznog vina  je u prvoj fermentaciji u određenom trenutku zaustavljeno alkoholno vrenje da bi se fermentacija u boci, tj. njen  nastavak u butelji, odvijala na šećeru i kvascima što potiču od vlastitog grožđa vinificiranog u vlastitom podrumu/second fermentation in bottle, but in this case the bottle has been filled not with the classic basic wine and no bought sugar and yeasts have been added, bottle has been filled with the wine in which at the certain moment the first alcoholic fermentation has been stopped, no bought sugar and the yeasts have been added in order to obtain the sparkling wine with the original sugar, the sugar from the own grapes vinified in the owner’s cellar) • na kvascu u boci minimum 18 mjeseci/on the lees in the bottle minimum 18 months • degoržirano kolovoza 2018 /degorged in August 2018 ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: österreichische Sekt • nebistreno, nefiltrirano, finalizirano bez dodavanja ekspedicijskog likera/not fined, not filtered, no liqueur d’expedition added • brut • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: champagne • modificirana/modified • čep/stopper: pluteni/cork ■ OPREMA, DESIGN: vrlo elegantno/very elegant. VINO je zanimljivo • posve drukčije • ozbiljno • višeslojno • sadržajno • bogato • mesnato • sočno • s karakterom • skladno • umireno, ali još s dosta živosti • za one koji su skloni makar i maloj dozi slasti • za piti: uz hranu – u trenucima meditacije ■ IZGLEDOM živahno – bistro • jače žućkasto • s veselim – trajnim perlanjem finim sitnim – brojnim nimalo agresivnim  mjehurićima  ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tehnologijom ■ NA NOSU lijepo iskazano – umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost • osjet kruha/brioša – plemenitog drveta ■ U USTIMA meko – zaobljeno – kremasto • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti (zrele kiseline) • tijelom & strukturom vrlo dobro • slatk(ast)og – svježeg/živog – kisel(kast)og – (fino) gork(ast)og – isušujućeg – oporog –  (solidno) dugačkog završetka ■ SERVIS:  ⇑ • veća čaša (osnovni tip: šampanjska/champagne) • 10°C

Karl Steininger

Wachau

♣ ♣ ♣ ♣ ♣  (mpc/rp: XXL-XXXL) LOIBNER RIESLING 2017 Ried Loibenberg SmaragdWeingut KNOLL ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Wachau ■ VINOGRAD/VINEYARD: Loibenberg • kosina/slope • sorta/variety: riesling • kvalitativna kategorija: Smaragd ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Qualitätswein aus Österreich • suho/dry • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan/serious – dugačak/long ■ OPREMA, DESIGN: decentno/decent • etiketa/label: šareno/colourfull ■ VINO je impresivno • ozbiljno • kompleksno • sadržajno • bogato • s karakterom • skladno • svježe • dinamično – s nervom • za piti: najbolje uz hranu – za koju godinu i u trenucima meditacije • u usponu – može trajati – treba mu/vrijedi mu pružiti još vremena u boci ■ IZGLEDOM živahno – bistro – jače boje • zelenkasto – žućkasto ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – dobi ■ NA NOSU lijepo iskazano – umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost, izraženu dobro (plodovi: najčešći domaći zeleni bijeli – koštićavi – južni/citrusi – svježi) • floralno • vegetalno, diskretno • začinsko bilje (list peršina, metvica.. – dodir) – vrlo  dobro uklopljeno • osjet zemlje ■ U USTIMA zaobljeno • blago pikantno • živo  • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg/živog –  solidno)dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗  • velika čaša (osnovni tip: rajnska/rhine) • 12°C

ITALIJA   ITALIA

Alto Adige/Süd Tirol – Trentino

♣ ♣ ♣ ♣  (mpc/rp: L) VETTE 2017 di San Leonardo – TENUTA SAN LEONARDO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Trentino Dolomiti ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina/slope • sorta/variety: sauvignon blanc ■ PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa/selection of grapes • vinifikacija/vinification kratka hladna maceracija, bez alkoholnog vrenja/short cold maceration without alcoholic fermentation • alcoholic fermentation: 12 dana/days, na 12°C • dozrijevanje/maturation: 5 mjeseci/months • inoks/stainless steel – on the lees, bâtonage ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Vigneti delle Dolomiti i.g.t. • suho/dry • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: loire • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan/serious ■ OPREMA, DESIGN: elegantno/elegant – decentno/decent – skladno/harmonious • etiketa/label: prepoznatljivo iz daleka/recognizable from far – jednostavno/simple – u dva dijela/in two parts – pregledno, čitljivo/visible, readable: dobro/good ■ VINO je kompleksno • sortno dobro prepoznatljivo • sočno • s karakterom • dotjerano • zrelo • skladno • elegantno • svježe • umireno, ali još s dovoljno živosti • dopadljivo • spremno za konzumaciju – u usponu – može trajati – vrijedi mu pružiti još vremena u boci ■ IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto – slamnato-žućkasto • svijetlo ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom/tehnologijom – godištem berbe – dobi ■ NA NOSU lijepo iskazano – umjerene jačine – razvijeno – trajno. Upućuje na mineralno • voćnost, izraženu dobro • floralno (cvijeće: svježe/bijelo) • vegetalno – diskretno (paprika) • začinsko bilje/slatke mirodije – poljubac, vrlo dobro uklopljeno ■ U USTIMA meko – zaobljeno • uglađeno • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti (zrele kiseline) • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • solidno dugačkog završetka ■ SERVIS:  ⇑  (jelo: bijela riba, šparoge, kozji sir…) • veća čaša (osnovni tip: bordeaux) • 12°C

♣ ♣ ♣ ♣   (mpc/rp: XXL-XXXL) RIESLING 2015 di San Leonardo – TENUTA SAN LEONARDO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Trentino ■ VINOGRAD/VINEYARD: Val di Cembra • kosina/slope • nadmorska visina/altitude: 700 m • tlo/soil: pjeskovito • sorta/variety: riesling ■ PODRUM/CELLAR: alkoholno vrenje/alcoholic fermentation: 20 dana/days • inoks • dozrijevanje/maturation: 12 mjeseci/months • tonneau (500 ℓ) • hrastovina/oak: francuska/french • na kvascu/on the lees • u boci, prije izlaska/in the bottle before leaving the cellar: 6 mjeseci/months ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Trentino d.o.c. • suho/dry • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: loire • modificirana/modified – teška/heavy • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan/serious – uredan/correct – dugačak/long ■ OPREMA, DESIGN: elegantno/elegant ■ VINO je moderno • mesnato • dotjerano • zrelo • skladno • elegantno/elegant • umireno, ali još s dovoljno živosti • spremno za konzumaciju – može trajati ■ IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto – slamnato-žućkasto ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom/tehnologijom – godištem berbe – dobi ■ NA NOSU lijepo iskazano – umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost, (plodovi: najčešći domaći zeleni bijeli koštićavi/citrusi) • floralno • začinsko bilje – vrlo dobro uklopljeno • osjet kruha/brioša – maslaca – plemenitog drveta – bijele čokolade ■ U USTIMA meko – zaobljeno – kremasto • uglađeno • sugerira slast – slankasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg/živog – solidno dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • veća čaša (rhine) • 12-14°C

______________________________________________

SAN LEONARDO PRIJATELJ BIORAZNOLIKOSTI – Renomirani vinski posjed Tenuta San Leonardo iz Trentina koji se potpuno okrenuo organskom uzgoju dobio je krajem prošle godine certifikat BWA – Biodiversity World Association, kao kuća-prijatelj bioraznolikosti. Tri godine trajala je konverzija poljoprivrednih površina San Leonarda od konvencionalne do organske. Cjelokupno manje markiza Carla Guerrierija Gonzage impresivne je veličine i ekološke čistoće. Vinograde okružuje oko 300 hektara inkontaminirane šume, ponosno govori vlasnik posjeda Tenuta San Leonardo kod mjesta Avio u Trentinu

Carlo Guerrieri Gonzaga (lijevo na slici), vlasnik posjeda Tenuta San Leonardo

_____________________________________________

♣ ♣ ♣ (mpc/rp: XXXL) SAN LEONARDO ROSSO 2014 – SAN LEONARDO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Trentino ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina/slope • sorta/variety: cabernet sauvignon 60 %, carmenère 30 %, merlot 10 % ■ PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa/selection of grapes • dozrijevanje/maturation: 24 mjeseci/months • barrique (225 ℓ) ■ OZNAKE na etiketi/DATAS on the LABEL: Vignetti delle Dolomiti i.g.t. • suho/dry • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (količina/quantity: 58.800 boca/bottles) • boca/bottle, model: bordeaux • normalna/normal • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan/serious ■ OPREMA, DESIGN: elegantno/elegant – decentno/decent – skladno/harmonious • etiketa/label: prepoznatljivo iz daleka/recognizable from far – jednostavno/simple – u dva dijela/in two parts – pregledno, čitljivo/visible, readable: dobro/good ■ VINO je dotjerano • složeno • toplo • umireno, ali još s puno živosti • rustikalno • za piti: (najbolje) uz hranu • spremno za konzumaciju – može trajati ■ IZGLEDOM živahno – bistro • rubinsko – granatna nijansa • tamno ■ ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – godištem berbe – dobi ■ NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na mineralno • voćnost, izraženu dobro • začinsko bilje • osjet drveta – (fino) paljenoga / dima – crne čokolade / kave ■ U USTIMA zaobljeno • sa živim taninom • slankasto – gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • živog – gorkastog – isušujućeg – malo oporog – solidno dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗  (jelo: pečenja, peka, zreli tvrdi sir…) • velika čaša (osnovni tip: bordeaux) • 16-18°C

_________________________________________________

ovih dana kušano još… /  these days tasted too…   

IMPRESIVNI VETERANI /  IMPRESSIVE OLDIES

SYRAH 2011 Križevac – KORAK ■ Plešivica, vrhunsko, suho, 14,8 vol %

MERLOT 2011 – KRAUTHAKER ■ Kutjevo, vrhunsko, suho, 14,5 vol %

BRUNELLO di MONTALCINO 2010 Sugarille – GAJA ■ Toscana Montalcino, suho, 15,0 vol %

_______________________________________

LEGENDA

Veliki grozd, Šampion/Big Grape, Champion99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova/pts = Sjajno! Upečatljivo!  Jedinstveno! / Brilliant! Impressive! Unique!

♣ ♣ ♣ ♣ ♣  – Velika zlatna medalja/Great gold medal95 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,5 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino / Excellent,  with character, classic elegant great wine.

♣ ♣ ♣ ♣  – Zlatna medalja/Gold medal90 – 94 (18,6 – 19,4 / 4,0 – 4,4) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.

♣ ♣ ♣   Srebrna medalja/Silver medal85 – 89 (17,5  – 18,5 / 3,0 – 3,9) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i s izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji ukus / very good and typical, complex, convincing, with chances to develop even more, still for the exigent consumer

♣ ♣  80 – 84 (15,5 – 17,4 / 2,1 – 2,9) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno, ali bez uzbudljivosti / varietal recognizable, in a certain determinated style, solid, not exciting.

♣   71 – 79 (11,0 – 15,4 / 1,1 – 2,0) = Obično,  prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih, prejakih mana.. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i na silaznoj putanji, eventualno još prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant to strong flaws, eventually still acceptable for everyday use

ispod/under 71 ( 11,0 / 1,0) = Nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.

⇑ – trošiti  • ⇗- trošiti ili još čuvati •    ⇒ – čuvati •  – trošiti svakako uz hranu

__________________________________

CIJENE, u maloprodaji (mpc) / PRICES, retail (pp),  0,75 ℓ: S = small (do 35 kn; till 5 €)  • M = medium (36-75 kn; 5-10 €)  • L = large (76-110 kn; 10-15 €) • XL = extra large (111-150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-220 kn; 20-30 €) • XXXL = extremly large  (iznad/over 220 kn; 30 €)

_______________________________________

ČEP, i ispod & uokolo čepa/ CORK, and  under & around the cork

POIGRAJTE SE KUŠAČA i OCJENJIVAČA VINA!

U mnogim tiskovinama i u rubrikama o enogastronomiji objavjuju se prilozi o kušanjima i ocjenjivanjima vina, susreću se i recenzije vina. Pretpostavljam da vas zanima na koji se to način opisuje i vrednuje plemenita kapljica. Pa, evo: ovdje su bodovna tablica za ocjenjivanje po segmentima, dakle vezano uz izgled, miris i okus, te šalabahter s ponuđenim vam izrazima što se najčešće koriste kod opisivanja vina, pa – pokušajte!

Vino prikladno temperirajte. Izaberite prikladnu čašu, dakako na stalku da prstima ne mažete stijenke čaše i da ne grijete vino u čaši. Čaša neka je srednje veličine, oblika kakav je na ovdje slici, te od tankog stakla te s gornjim rubom na otvoru koji nije zaobljen. Nakon što šu operete i posušite, provjerite je li čista mirisa, naime nerijetko se dogodi da netom operena i obrisana čaša mirise na deterdžent odnosno na krpu za brisanje. Ako čaša nema mirisa spremna je da posluži pri degustaciji vina. Priredite i posudu za odlijevanje, naime imate li odjednom više uzoraka na degustaciji i ako svaki pout vino popijete – znate što se može dogoditi. Ako ništa, popustit će koncentracija. Prije početka kušanja na stol stavite ili bijeli stolnjak ili bijeli podmetač, tako da možete bolje promotriti boju. Neposredno porije kušanja čašu ovinite s malkice vina. Za kušanje, u čašu natočite vina u količini od jednog. Usredotočite se, i poigrajte se degustatora-ocjenjivača i sâmi. Uzdravlje! Na početku ove rubrike Potrošački putokaz imate legendu s objašnjenjima o tome što znači koji bodovni rang. (SuC 05.2019)

Listić revije Svijet u čaši za ocjenjivanje mirnog vina. U odnosu na klasičan listić OIV-a ovdje su neke manje izmjene koje su po meni dobre radi kvalitetnijeg vrednovanja vina, posebice kad se traži autentičnost izričaja s obzirom na terroir gdje se vino rađa. Broj bodova smanjen je za izgled te jačinu mirisa i okusa, a povećan, i kod mirisa i kod okusa, u rubrici iskrenost

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: