POTROŠAČKI PUTOKAZ – 05.2018 – BUYING GUIDE
pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly
VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU
HINTS TO THE SMART PURCHASE
od/since 1994.
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
SVIBANJ – 2018 – MAY
U OVOME BROJU:
HRVATSKA – CROATIA • ARGENTINA • AUSTRALIJA • AUSTRIJA – ÖSTERREICH • BOSNA & HERCEGOVINA • BRAZIL • CRNA GORA – MONTENEGRO • ČILE – CHILE • FRANCUSKA – FRANCE • GRČKA – GREECE • GRUZIJA – GEORGIA • ITALIJA – ITALIA • JUŽNA AFRIKA – SOUTH AFRICA • MAĐARSKA – MAGYARORSZAG • MAKEDONIJA • NJEMAČKA – DEUTSCHLAND • NOVI ZELAND – NEW ZEALAND • PORTUGAL • RUMUNJSKA – ROMANIA • SAD – USA • SLOVENIJA • SRBIJA – SERBIA• ŠPANJOLSKA – ESPAÑA • ŠVICARSKA – SUISSE • URUGVAJ
_________________________________________
U VINU SU SUNCE, ZEMLJA, LOZA i ZNOJ, ISKRENOST i BIZNIS, RADOST i ŽALOST, NEMIR i OPOJ
IN THE WINE THERE ARE SUN, SOIL, VINE & SWEAT, GENUINITY & BUSINESS, JOY & PAIN, ANXIETY & EBRIETY
_________________________________________
VINA SE NALAZE NA TRŽIŠTU / WINES ARE FROM THE MARKET
– Veliki zlatni grozd, šampion/Big golden bunch, champion – 99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova/pts = Sjajno! Upečatljivo! Jedinstveno! / Brilliant! Impressive! Unique!
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ – Velika zlatna medalja/Great gold medal – 95 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,5 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino / Excellent, with character, classic elegant great wine.
♣ ♣ ♣ ♣ – Zlatna medalja/Gold medal – 90 – 94 (18,6 – 19,4 / 4,0 – 4,4) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.
♣ ♣ ♣ – Srebrna medalja/Silver medal – 85 – 89 (17,5 – 18,5 / 3,0 – 3,9) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i s izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji ukus / very good and typical, complex, convincing, with chances to develop even more, still for the exigent consumer
♣ ♣ 80 – 84 (15,5 – 17,4 / 2,1 – 2,9) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno, ali, bez uzbudljivosti / varietal recognizable, in a certain determinated style, solid, not exciting
♣ 71 – 79 (11,0 – 15,4 / 1,1 – 2,0) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih, prejakih mana.. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i na silaznoj putanji, eventualno još prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant to strong flaws, eventually still acceptable for everyday use
ispod/under 71 ( 11,0 / 1,0) = Nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.
⇑– trošiti • ⇗ – trošiti ili još čuvati • ⇒ – čuvati • – trošiti svakako uz hranu
__________________________________________
CIJENE, u maloprodaji (mpc) / PRICES, retail (pp), 0,75 ℓ: S = small (do 35 kn; till 5 €) • M = medium (36-75 kn; 5-10 €) • L = large (76-110 kn; 10-15 €) • XL = extra large (111-150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-220 kn; 20-30 €) • XXXL = extremly large (iznad/over 220 kn; 30 €)
__________________________________________
Uzorci se uzimaju iz izvora provjerenih da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu nakon isporuke od strane proizvođača nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja. • Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija • Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 85 bodova po skali do 100 bodova, odnosno 17,5 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 3,0 boda po skali do 5,0 bodova.
__________________________________________
Bregoviti sjeverozapad / North-Western Uplands
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL) CHARDONNAY sur lie 2015 Laškovec – KORAK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: chardonnay • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa • dozrijevanje/maturation: u drvu – na finom talogu (kvascu) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) Plešivica • suho • 13,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • ozbiljno • zrelo • skladno • toplo • s dosta živosti • za piti uz hranu – uz meditaciju • spremno za konzumaciju – ali i u usponu, vrijedi mu pružiti i još vremena u boci IZGLEDOM živahno • slamnato žućkasto ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost (plodovi: domaći; bijeli; žuti; koštićavi; bobičasti – zreli – orašasti, poljubac) • osjet kruha/brioša – maslaca – fino paljenoga/dima U USTIMA zaobljeno – kremasto • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: pržena/pečena riba, brudet, pečena/pohana teletina… ) • velika čaša (burgundijska tzv. balonka) • 12-14° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: L) SAUVIGNON 2017 Klemenka – KORAK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica VINOGRAD/VINEYARD: Klemenka • kosina • sorta/variety: sauvignon bijeli • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) Plešivica • suho • 13,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
■ VINO je sočno • dotjerano • skladno • svježe – s mladenačkim nabojem • dinamično • dopadljivo/koketno • spremno za konzumaciju – u špici (koja može trajati) IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto-žuto ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU relativno intenzivno, ali ne i napasno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći zeleni; bijeli; koštićavi/ vinogradska breskva; egzotični/ citrusi, grape) • floralno (cvijeće: svježe/ bijelo) • vegetalno (list smokve), dodir U USTIMA živo • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • svježeg – kiselkastog – srednje dugačkog završetka SERVIS: ⇑ (jelo: svježi sir s vrhnjem, mladi kozji sir, hladni naresci, šparoge, copanjak…) • srednje velika čaša (bordoška) • 10-12° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: M) ŠKRLET 2017 – VOŠTINIĆ-KLASNIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Moslavina VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: škrlet OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: kvalitetno s k.z.p. (zaštićeno porijeklo/zozp) • 12,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • zatvarač/closure: na navoj/screwcap OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: nešto drukčije – zgodno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – čitljivost: slabija zbog sitnih slova
■ VINO je sočno • dotjerano • skladno • svježe – s dosta živosti • lijepo se pije: uz hranu, i na dužu stazu • spremno za konzumaciju IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato žućkasto • svijetlo ISKRENOST: u suglasju sa godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći zeleni; bijeli; egzotični – svježi) • floralno (cvijeće: svježe/bijelo) U USTIMA uglađeno • sugerira slast – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro – vitko • svježeg – srednje dogačkog završetka SERVIS: ⇑ (jelo: svježi sir s vrhnjem, juhe od povrća, kuhana bijela riba…) • srednje velika čaša • 10-12° C
♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: XL-XXL) PINOT CRNI 2016 Križevac i Cimbuščak – KORAK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: pinot crni • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: dozrijevalo u drvu • nefiltrirano OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) Plešivica • suho • 13,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • zanimljivo • s karakterom • ozbiljno • skladno • dinamično • lijepo se pije: uz hranu • u usponu IZGLEDOM živahno – bistro • tamno ružičasto prema rubinsko-granatnome ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći; crveni-plavi/ trešnja, šipak…) • floralno (cvijeće: svježe / tamno) • osjet zemlje – plemenitog drveta, dodir U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • pikantno slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • ugodno gorkastog – dosta dugačkog završetka SERVIS: ⇗ (jelo: domaći suhomesnati naresci, pržena/pečena plava i bijela riba, peka: teletina, janjetina…) • velika čaša • 16-18° C
Dalmacija / Dalmatia
♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: XL) CHARDONNAY 2015 rezerva – GRABOVAC ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Imotski VINOGRAD/VINEYARD: Vučja Draga • kosina • sorta/variety: chardonnay PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje/maturation: 12 mjeseci, na kvascu (sur lie) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Dalmatinska zagora zaštićena izvornost (zoi) • suho • 13,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • normalna • čep/stopper: ozbiljan OPREMA, DESIGN: decentno – skladno – moderno
■ VINO je dosta bogato • sočno • zrelo • skladno • toplo • s dosta živosti • lijepo se pije uz hranu • spremno za konzumaciju – može trajati i razvijati se – vrijedi mu pružiti još vremena u boci IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto-žućkasto ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći bijeli; zreli; orašasti) • floralno (cvijeće: bijelo) • osjet korice kruha – maslaca – fino paljenoga, dodir – banane/vanilije, dodir U USTIMA zaobljeno – kremasto • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: pečena riba, brudeti, teletina… ) velika čaša (burgundijska tzv. balonka) • 14° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL) DRAGA 2016 rezerva – GRABOVAC ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Imotski VINOGRAD/VINEYARD: Vučja Draga • kosina • sorta/variety: kujundžuša, pošip, žilavka, sauvignon, chardonnay PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: 8 mjeseci • barrique (225 ℓ) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) Dalmatinska zagora • suho • 13,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • normalna • čep/stopper: ozbiljan OPREMA, DESIGN: decentno – skladno – moderno
■ VINO je kompleksno • sočno • zrelo • skladno • toplo • s dosta živosti • za piti uz hranu IZGLEDOM živahno – bistro • žućkasto prema zlaćanome ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – tipologijom NA NOSU upućuje na voćnost • floralno • osjet kruha – maslaca – plemenitog drveta U USTIMA zaobljeno • slankasto – sa dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg – fino gorkastog – dosta dugačkog završetka SERVIS: ⇑ • veća čaša (burgundijska) • 12° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL-XXL) TRNJAK 2016 rezerva – GRABOVAC ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Imotski VINOGRAD/VINEYARD: Vučja Draga • kosina • sorta/variety: trnjak PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: 8 mjeseci • barrique (225 ℓ) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) Dalmatinska zagora Imotski • suho • 13,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • čep/stopper: DIAM 5 OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: moderno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro prednja etiketa, a teško, slabo, zbog pretrpanosti i dosta malih slova, stražnja
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • sočno • ozbiljno • dotjerano • skladno • elegantno • toplo • dinamično • lijepo se pije uz hranu • u usponu – treba mu pružiti još vremena u boci IZGLEDOM živahno • rubinsko • tamno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći -plavi/ koštićavi; bobičasti) • herbalno, diskretno • začine/mirodije, s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – plemenitog drveta – fino paljenoga – čokolade U USTIMA prati nos – zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: janjetina, tamna mesa, pašticada, divljač, zreli tvrđi sir.. ) • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL) VRANAC 2015 rezerva – GRABOVAC ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Imotski VINOGRAD/VINEYARD: Vučja Draga • kosina • sorta/variety: vranac PODRUM/CELLAR: grožđe iz najboljih parcela, posebna selekcija grožđa • dozrijevanje/maturation: 18 mjeseci • barrique (225 ℓ) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) Dalmatinska zgora Imotski • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: moderno – u dva dijela – čitljivo: relativno dobro prednja etiketa, preporuka je povećati font na stražnjoj etiketi
■ VINO je kompleksno • bogato • mesnato • ozbiljno • zasad još nešto jače odaje utjecaje od boravka u drvu • vrlo toplo • dinamično • za piti uz hranu – za koju godinu bit će i za uz meditaciju • u usponu – treba mu svakako još vremena u boci IZGLEDOM živahno • rubinsko – s još ljubičastom nijansom • tamno/neprobojno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom NA NOSU se sporo otvara. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći plavi/ koštićavi; bobičasti; višnja, borovnica) • herbalno, diskretno/ začinsko bilje • slatke začine/mirodije • osjet plemenitog drveta – dima – kave U USTIMA zaobljeno – malo i kremasto • sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • svježeg – fino gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: tamna pečena mesa, divljač, tvrdi zreli sir… ) ⇒ • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ (mpc/pp: L) PLOŠKI PLOVAC 2011 – CARIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hvar VINOGRAD/VINEYARD: Hvarske plaže; Ivan Dolac • kosina – strmina • ekspozicija: jug-zapad • sorta/variety: plavac mali OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: vrhunsko s k.z.p. • polusuho • 15,2 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • čep/stopper: uredan OPREMA, DESIGN: uredno
■ VINO je tradicijske stilistike • za potrošače koji vole slađe note • kompleksno • vrlo toplo • ima još živosti ali prešlo je zenit • za piti uz hranu IZGLEDOM rubinsko – granatna • tamno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom NA NOSU upućuje na voćnost (plodovi: domaći tamno crveni-plavi – suhi – u/kuhani) • herbalno • slatke začine • osjet smole – kože U USTIMA zaobljeno • sa uglađenim taninom • slatkasto (pošteno označeno kao polusuho, ali, dojam je, slast možda ipak i nije bila potrebna u toj mjeri) • tijelom & strukturom vrlo dobro • dosta dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇑ • 16-18° C
Istra i Kvarner / Istria & Quarnaro
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL) ANNO DOMINI 2015 TERAN – BENVENUTI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra VINOGRAD/VINEYARD: središnja Istra, Kaldir • kosina • sorta/variety: teran • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje/maturation: velika bačva (20-25 hl) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) Hrvatska Istra • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – vrlo pregledno, čitljivo: vrlo dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • ozbiljno • skladno • dinamično – s dosta živosti • za piti svakako uz hranu, a za koju godinu i u momentima meditacije • u usponu – vrijedi mu, i te kako, pružiti još vremena u boci IZGLEDOM živahno • rubinsko – granatna nijansa • tamno/neprobojno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na mineralno • herbalno, diskretno • začine/mirodije, iskazano s mjerom • osjet zemlje – nijansa kože • voćnost (plodovi: domaći; plavi/ bobičasti) U USTIMA zaobljeno • sa živim – dosta uglađenim – taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • ugodno gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: tamna mesa, zgvacet, zreli tvrdi sir… ) ⇒ • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ (mpc/pp: L) BARBAROSSA Teran 2015 – TOMAZ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: teran OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) – vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • teška • čep/stopper: ozbiljan – dugačak • à la DIAM OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela
■ VINO je mesnato • sočno • toplo • svježe • dosta opterećeno boravkom u drvu IZGLEDOM živahno • rubinsko • tamno/neprobojno ISKRENOST: u suglasju godištem berbe NA NOSU upućuje na osjet drveta – vanilije • voćnost (plodovi: domaći; tamno-crveni – plavi/ bobičasti; jagodičasti/ borovnica, crni ribiz – ukuhani) • herbalno U USTIMA slatkasto – gorkasto – sa dobrom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slatkasto-kiselkastog – gorkastog grijućeg završetka SERVIS: 14° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: L) CABERNET SAUVIGNON 2015 – Franko RADOVAN ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra, Višnjan VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: cabernet sauvignon • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa • dozrijevanje/maturation: barrique (225 ℓ) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • teška • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – originalno – živahno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato – nije nabildano! • s karakterom – istarski izričaj bordoške sorte! • ozbiljno • savršeno čisto! • skladno • elegantno • vrlo toplo • dinamično – s nervom • za piti svakako uz hranu – za koju godinu kad se još razvije i u momentima meditacije • u usponu – može trajati – treba i vrijedi mu pružiti još vremena u boci IZGLEDOM živahno – rubinsko – blaga granatna nijansa – tamno/neprobojno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU lijepo iskazano – umjerene jačine. Upućuje na mineralno • herbalno, diskretno • voćnost (plodovi: domaći; tamno-crveni-plavi/ koštićavi; bobičasti; jagodičasti) • začine/mirodije, iskazano s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – plemenitog drveta – čokolade – nijanse kože U USTIMA zaobljeno • sa živim – solidno uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – fino gorkasto • tijelom & strukturom potentno • dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: dugo pirjana crvena mesa, zreli tvrdi sir… ) ⇒ • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
_____________________________________________________
UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.
Budite razumni: ne pušite! / Be reasonable: do not smoke!
Zdravlje ode – dok pamet dođe! / The health may be gone at the moment the reason arrives!
WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living
____________________________________________________
BOSNA i HERCEGOVINA BOSNIA&HERZEGOVINA
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL-XXL) TRNJAK 2015 – NUIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Mostarsko vinogorje OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome • etiketa: u dva dijela
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • mesnato • sočno • ozbiljno • skladno • vrlo toplo • dinamično • lijepo se pije uz hranu – uz meditaciju • u usponu – vrijedi mu pružiti još vremena u boci IZGLEDOM živahno • rubinsko • tamno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – dobi NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći – plavi/ zreli – orašasti) • slatke začine/mirodije, • herbalno, diskretno • mineralno • osjet zemlje – maslaca – plemenitog drveta – čokolade – nijanse kože U USTIMA zaobljeno – kremasto • sa živim – uglađenim taninom • slano – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno – fino gorkastog – dugačkog – jače grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: janjetina ispod peke, tamna mesa s roštilja, dugo pirjana tamna mesa, tvrdi zreli sir… ) • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ (mpc/pp: M-L) BLATINA 2015 barrique – NUIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Mostarsko vinogorje VINOGRAD/VINEYARD, tlo: crvenica • sorta/variety: blatina PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: barrique (225 ℓ) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: suho • 13,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux /s vrlo dugačkim vratom • čep/stopper: DIAM 5 OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: u dva dijela – čitljivost: dobra
■ VINO je korektno • s dosta utjecaja boravka u bačvici • uz hranu pitko • u špici • neuzbudljivo IZGLEDOM živahno • rubinsko s granatnom nijansom • tamno ISKRENOST: u suglasju sa godištem berbe – dobi NA NOSU upućuje na herbalno • začine/mirodije • osjet drveta – paljenoga – čokolade, dodir U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • slankasto • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje dugačkog završetka SERVIS: ⇑ • srednje velika čaša • 16° C
Piemonte / Pijemont
barolo
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL-XXXL) BAROLO 2013 Brunate – BOGLIETTI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: La Morra VINOGRAD/VINEYARD: kosina • ekspozicija: jug-jugoistok • nadmorska visina: 300 – 350 m • sorta/variety: nebbiolo • prinos po hektaru: 4 t • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa • vinifikacija/vinification maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 28 dana • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana, dirigirana: da • dozrijevanje/maturation: 24 mjeseca velika bačva + 10 mjeseci u betonskoj cisterni • u boci, prije izlaska: 6 mjeseci OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo d.o.c.g. • suho • 14,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (2932 butelja) – 1,5 ℓ (100) – 3,0 ℓ (24) • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome tonu • etiketa: elegantno / malo pretamno – u jednom dijelu, čitljivo: dobro
■ VINO je impresivno • kompleksno • sadržajno • bogato • mesnato • sočno • s karakterom/autorski rad • ozbiljno • skladno • elegantno • toplo • s dosta živosti • za piti uz hranu – uz meditaciju • u usponu IZGLEDOM živahno • rubinsko–granatna ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno • voćnost (plodovi: domaći tamno crveni/ koštićavi) • floralno (cvijeće: suho) • herbalno (aromatično bilje) • slatke mirodije • osjet zemlje – nijanse kože U USTIMA slijedi nos – meko – zaobljeno • sa uglađenim taninom • sugerira slast (ali nije nimalo slatko!) – slano – sa kvalitetno pratećom kiselosti – fino gorkasto • tijelom & strukturom potentno • blago gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ ⇒ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL) BAROLO 2013 Fossati – ENZO BOGLIETTI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: La Morra VINOGRAD/VINEYARD: Fossati • kosina • ekspozicija: istok-jugoistok • nadmorska visina: 370 – 420 m • tlo: ilovasto-vapnenasto, relativno siromašno organskom supstancom • sorta/variety: nebbiolo • loze stare: od 15 do 60 godina • prinos po trsu: 40 hl • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa • vinifikacija/vinification: 20 dana maceracija i fermentacija – temperatura: kontrolirana – dva puta dnevno potapanje klobuka • dozrijevanje/maturation: 12 mjeseci – barrique 40 % novi, 40 posto jednom rabljeni, 20 % dvaput rabljeni + 12 mjeseci velika bačva + 10 mjeseci betonska cisterna • u boci, prije izlaska: 6 mjeseci OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo Fossati d.o.c.g. • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (5470 butelja) – 1,5 ℓ (157 magnum) – 3 ℓ (24 dvostruki magnum) • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • čep/stopper: pluteni/cork – vrlo ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome tonu • etiketa: elegantno / malo pretamno – u jednom dijelu, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • ozbiljno • skladno • elegantno • toplo • dinamično • za piti uz hranu – i uz meditaciju • u usponu IZGLEDOM živahno – bistro • rubinsko s granatnom nijansom ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – pomalo se razvija s dužim stajanjem u čaši. Upućuje na mineralno • voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći; (tamno) crveni – plavi/ koštićavi; bobičasti; šljiva, sušeni) • floralno (cvijeće: suho/ tamno) • začinsko bilje • začine/papar – iskazano s mjerom • osjet zemlje – dima, poljubac U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim a snažnim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – fino gorkasto • tijelom & strukturom potentno • živog ugodno gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ ⇒ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: XXL) BAROLO 2013 Case nere – ENZO BOGLIETTI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: La Morra VINOGRAD/VINEYARD: kosina • ekspozicija: jug – istok • nadmorska visina: 300 – 350 m • tlo: ilovasto-vapnenasto, siromašno organskom tvari • sorta/variety: nebbiolo • loze stare: 60 godina (20 %) i 14 godina (80 %) • prinos po trsu: 4,5 t po hektaru • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: selekcija grožđa • vinifikacija/vinification: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 18 dana; potapljanje klobuka dva puta dnevno • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana, dirigirana: da, • dozrijevanje/maturation: 12 mjeseci barrique (225 ℓ) /drvo novo 50 % – jednom rabljeno: 50 % + velika bačva: 12 mjeseci + inoks: 10 mjeseci OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo Case nere d.o.c.g. • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (2904) – 1,5 ℓ (100) – 3,0 ℓ (24) • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • čep/stopper: pluteni/cork – vrlo ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome tonu • etiketa: elegantno / malo pretamno – u jednom dijelu, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • bogato • mesnato • sočno • ozbiljno • zrelo • skladno • elegantno • toplo • s puno živosti • za piti uz hranu – uz meditaciju • u usponu IZGLEDOM živahno – bistro • rubinsko s granatnom nijansom • relativno tamno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvija se pomalo stajanjem u čaši. Upućuje na mineralno • herbalno/ začinsko bilje, diskretno • mirodije • voćnost (plodovi: domaći tamni) • osjet zemlje – plemenitog drveta – fino paljenoga/dima – čokolade U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno – vrlo dobro • živog – gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL) BAROLO Arione 2013 – BOGLIETTI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Serralunga VINOGRAD/VINEYARD: kosina • ekspozicija: jug jugo-zapad • nadmorska visina: 450 m • sorta/variety: nebbiolo • prinos po hektaru: 4,5 t • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR, vinifikacija/vinification maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 20 dana • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana, dirigirana: da • dozrijevanje/maturation: 16 mjeseci – barrique (225 ℓ) / drvo novo: 40 % – rabljeno: 60 % + velika bačva: 6 mjeseci + inoks: 6 mjeseci OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo d.o.c.g. • suho • 14,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome tonu • etiketa: elegantno – u jednom dijelu, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • s karakterom • ozbiljno • dotjerano • zrelo • skladno • elegantno • toplo • s dosta živosti • za piti uz hranu – uz meditaciju • u usponu IZGLEDOM živahno • rubinsko – granatna nijansa • svijetlo ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom/ tipologijom – dobi NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na mineralno • herbalno, diskretno • slatke mirodije, s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • voćnost (plodovi: domaći tamno crveni/ koštićavi/ sušeni) • floralno (cvijeće: suho/tamno) • osjet zemlje – plemenitog drveta – nijanse kože U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom potentno • gorkastog – dugačkog grijućeg završetka SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL) BAROLO 2014 Monvigliero – PAOLO SCAVINO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Verduno VINOGRAD/VINEYARD: Monvigliero • kosina • tlo: lapor s dosta kamena • ekspozicija: jugoistok • nadmorska visina: 310 m • sorta/variety: nebbiolo • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo d.o.c.g. • suho • 14,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (6194) – 1,5 ℓ (303) • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo – u jednom dijelu – pregledno, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • s karakterom • ozbiljno • dotjerano • zrelo • skladno • elegantno • vrlo toplo • dinamično • lijepo se pije: uz hranu – uz meditaciju • u usponu – u špici (koja može trajati) IZGLEDOM živahno – bistro • rubinsko s granatnom nijansom ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost (plodovi: domaći; (tamno) crveni – plavi/ koštićavi; sušeni – orašasti/ šljiva, orah) • floralno (cvijeće: suho/tamno) • herbalno (mediteranske trave) – diskretno • začine/mirodije • osjet zemlje U USTIMA meko – zaobljeno • sa živim – vrlo uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – fino gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • fino gorkastog – dosta dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ • poželjno dekantirati • velika čaša • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL-XXXL) BAROLO 2014 Sorì Ginestra – CONTERNO FANTINO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Monforte d’Alba VINOGRAD/VINEYARD: Sorì Ginestra • kosina • sorta/variety: nebbiolo PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: tonneau (500 – 700 ℓ) – barrique (225 ℓ) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo d.o.c.g.. – estate bottled (punjeno na posjedu) • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • teška • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: prepoznatljivo – u jednom dijelu – čitljivo
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • ozbiljno • dotjerano • skladno • vrlo toplo • dinamično • iznenađujuće dobro za ne baš osobito gostište • za piti obvezno uz hranu • spremno za konzumaciju – ali i može još trajati IZGLEDOM živahno • rubinsko s izraženijom granatnom nijansom • relativno tamno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – dobi NA NOSU umjerene jačine – puno – razvijeno. Upućuje na floralno (cvijeće: suho) • vegetalno/herbalno (začinsko bilje), umjereno • voćnost, (plodovi: domaći; tamni; sušeni; orašasti) • mineralno • osjet kave – nijanse kože. U USTIMA zaobljeno – djeluje puno • sa živim – dosta uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – fino gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • ugodno gorkastog – blago oporog – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL) BAROLO 2014 Bric dël Fiasc – PAOLO SCAVINO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Castiglione Falletto VINOGRAD/VINEYARD: Fiasco • kosina • ekspozicija: jugozapad • nadmorska visina: 260 m • tlo: bijelo-siva i žuto-siva zemlja; vapnenasto i pjeskovito • sorta/variety: nebbiolo • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo d.o.c.g. • suho • 14,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (7978) – 1,5 ℓ (351) • boca/bottle, model: bordeaux • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u jednom dijelu
■ VINO je kompleksno • sadržajno • s karakterom • ozbiljno • vrlo toplo • dinamično • za piti svakako uz hranu • u usponu je – treba ga pričekati IZGLEDOM živahno – bistro • rubinsko – granatna nijansa ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na mineralno vegetalno/herbalno – diskretno • voćnost (plodovi: domaći; tamni/ bobičasti; jagodičasti / sušeni – orašasti) • floralno • začine/mirodije, s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – fino paljenoga/dima – čokolade U USTIMA zaobljeno • sa živim – relativno uglađenim taninom • slano – sa kvalitetno pratećom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • gorkastog – blago sušećeg – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL) BAROLO 2014 – ELIO GRASSO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Monforte d’Alba VINOGRAD/VINEYARD, kosina • nadmorska visina: 350 – 400 m • sorta/variety: nebbiolo • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje/maturation: velika bačva (25 hl) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Barolo d.o.c.g. • suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: albeisa (Piemonte) • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: decentno – uredno – skladno
■ VINO je kompleksno • sadržajno • jako dobro uspjelo za ne baš osobito godište bogato • sočno • s karakterom/autorski rad • ozbiljno • zrelo • skladno • elegantno • u usponu – u špici (koja može trajati) IZGLEDOM živahno – bistro • rubinsko, granatna nijansa ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – tipologijom – dobi NA NOSU umjerene jačine. Upućuje na mineralno • herbalno, diskretno • floralno (cvijeće: suho/ tamno) • voćnost (plodovi: domaći, tamni – orašasti) • začine/mirodije, s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – nijanse kože U USTIMA meko – zaobljeno • sa živim – uglađenim – taninom • slano – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • fino gorkastog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: pečena janjetina, teletina ispod peke… ) • poželjno dekantirati • velika čaša • 16-18° C
Toscana / Toskana
chianti
♣ ♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: XXXL) LUDIÉ 2011 – Fattoria LAVACCHIO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Rùfina VINOGRAD/VINEYARD: kosina • nadmorska visina: 400 m • sorta/variety: sangiovese • loze stare: 55 godina • prinos po trsu: 0,80 kg • pristup u trsju/approach in the vineyard: ekološki/organski (certificirano) • berba/harvest: u više navrata, sredinom listopada PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • vinifikacija/vinification maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 25 dana • posuda: inoks • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana, dirigirana: da • dozrijevanje/maturation: 24 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska proizvodnja • u boci, prije izlaska: 18 mjeseci OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: vino posvećeno kćeri (LUna) i sinu (DIEgo) vlasnika posjeda – Chianti Rùfina d.o.c.g. • suho • 14,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • staklo crno, mat • čep/stopper: DIAM 30 OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno – uredno – skladno – nemarno • etiketa: privlačno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • sočno • ozbiljno • zrelo • skladno • elegantno • vrlo toplo • s dosta živosti • lijepo se pije: uz hranu – uz meditaciju • lako moguće još u usponu – u svakom slučaju u špici (koja može trajati) IZGLEDOM živahno • rubinsko • tamno/neprobojno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – godištem berbe NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći – crveni – plavi – koštićavi/ višnja; bobičasti/ borovnica; jagodičasti/ šumska jagoda – zreli – prosušeni) • slatke začine/ klinčić, cimet – vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – fino paljenoga – čokolade – duhan – nijanse kože U USTIMA meko – zaobljeno • sa živim – fino zrnatim – uglađenim taninom • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • ugodno gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: pečenja, dugo pirjana tamna mesa, divljač, zreli tvrdi sir) • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL-XXL) BELA VODA 2016 belo – BELA VODA VINEYARDS VIZBA TIKVEŠ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Tikveš VINOGRAD/VINEYARD: Bela Voda • kosina • tlo: ilovasto • sorta/variety: chardonnay & belan (grenache blanc) OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: suho • 14,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan OPREMA, DESIGN: decentno – skladno • etiketa: moderno – jednostavno – u dva dijela – čitljivo: stražnja etiketa teško (puno teksta, sitna slova)
■ VINO je kompleksno • sadržajno • sočno • ozbiljno • zrelo • skladno • elegantno • toplo • dinamično • lijepo se pije: uz hranu – uz meditaciju • u usponu IZGLEDOM živahno • zelenkasto-žućkasto ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći; bijeli; zreli; žuti/ dinja – orašasti/ badem, lješnjak) • floralno • slatke začine/mirodije, iskazano s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • osjet korice kruha – maslaca – bijele čokolade U USTIMA meko – zaobljeno – kremasto • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg – dugačkog završetka SERVIS: ⇗ (jelo: bijela riba, teletina… ) • velika čaša (burgundijska tzv. balonka) • 12° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXXL) TEN BARRELS CABERNET SAUVIGNON 2015 reserva – CHATEAU KAMNIK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Skopje VINOGRAD/VINEYARD: visoravan – kosina • sorta/variety: cabernet sauvignon • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: 23 mjeseca • barrique (225 ℓ) • drvo novo – rabljeno OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: k.z.p. (zaštićeno porijeklo/zozp) • suho • 15,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • masivna • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
■ VINO je kompleksno • sadržajno • sočno • s karakterom • ozbiljno • dotjerano • zrelo • skladno • elegantno • vrlo toplo • dinamično • za piti uz hranu – uz meditaciju • u usponu IZGLEDOM živahno • rubinsko • tamno/neprobojno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći tamno crveni; plavi/ koštićavi; bobičasti) • vegetalno/herbalno (mediteransko bilje) • začine/mirodije, iskazano s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • osjet zemlje – čokolade U USTIMA meko – zaobljeno • sa uglađenim taninom • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • dugačkog grijućeg završetka SERVIS: ⇗ (jelo: specijaliteti od mesa – biftek u umaku od zelenog papra, pašticada, divljač, zreli aromatični sirevi… ) • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL-XXL) A’GIUPKA 2012 – BOVIN ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Tikveš VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vranec • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly • berba/harvest: izbor prosušenih grozdova PODRUM/CELLAR: vinifikacija/vinification alkoholno vrenje i, poslije, dozrijevanje u drvu – hrastove bačve OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: vino s k.z.p. • suho • 15,5 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • modificirana – zdepasta teška OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno – šareno – veselo VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • mesnato • moćno • ozbiljno • dotjerano • vrlo toplo • dinamično • robusno • za piti uz hranu • u usponu – čekati! IZGLEDOM živahno • rubinsko ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći plavi – sušeni) • herbalno, diskretno • slatke začine te mirodije/ papar • mineralno • osjet dima – čokolade U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • dugačkog – grijućeg završetka SERVIS: ⇗
⇒ • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL) BELA VODA 2015 crno – BELA VODA VINEYARDS VIZBA TIKVEŠ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Tikveš VINOGRAD/VINEYARD: Bela Voda • sorta/variety: vranec, plavac mali PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: 15 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska hrastovina OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: s k.z.p. • suho • 15,0 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan OPREMA, DESIGN: decentno – skladno • etiketa: moderno – jednostavno – u dva dijela – čitljivo: stražnja etiketa teško (puno teksta, sitna slova)
■ VINO je kompleksno • sočno • ozbiljno • skladno • elegantno • vrlo toplo • s dosta živosti • lijepo se pije: uz hranu – uz meditaciju • u usponu – može trajati IZGLEDOM živahno • rubinsko, granatna nijansa • tamno ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom/sortama – godištem berbe – dobi NA NOSU umjerene jačine – razvijeno. Upućuje na voćnost (plodovi: domaći tamno crveni/ koštićavi /višnja) • slatke začine – s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • osjet čokolade U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugačkog završetka SERVIS: ⇗ (jelo: divljač, zreli tvrdi sir ) • velika čaša • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL-XXXL) TERROIR VRANEC 2013 grand reserve – CHÂTEAU KAMNIK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Skopje VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: vranec PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • grožđe malo prosušivano • dozrijevanje/maturation: 28 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska – američka hrastovina • buteljirano: koloboza 2016 OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: suho • 16,3 vol% NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • teška • čep/stopper: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: prednja metalna, srebrna izgleda – stražnja je pretrpana – preglednost, čitljivost: slabo (puno teksta, sićušna slova)
■ VINO je impresivno • kompleksno • sadržajno • bogato • mesnato • sočno • ozbiljno • dotjerano • još odaje boravak u bačici • vrlo toplo • dinamično – s dosta živosti • za piti svakako uz hranu • u usponu – može trajati – čekati, čekati s konzumacijom IZGLEDOM živahno • rubinsko s ljubičastom nijansom ISKRENOST: u suglasju sa teritorijem – sortom – dobi NA NOSU otvoreno. Upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći plavi; koštićavi; bobičasti) • herbalno, diskretno • slatke začine/mirodije – mediteransko mirišljavo bilje (metvica) • mineralno • osjet paljenoga/dima – čokolade U USTIMA meko – zaobljeno – malo i kremasto • sa živim – uglađenim taninom • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • svježeg – dugačkog grijućeg završetka SERVIS: ⇗ ⇒ • velika čaša (bordoška) • 18° C
_________________________________________________________
ovih dana kušano još… / these days tasted too…
IMPRESIVNI VETERANI / IMPRESSIVE OLDIES
PLAVAC MALI 2006 barrique – BASTIJANA ANDRO TOMIĆ
BARBARESCO 2008 Cole – MOCCAGATTA
BAROLO 2006 vigna Casa Maté – ELIO GRASSO
BAROLO 2011 Case Nere – ENZO BOGLIETTI
BARBARESCO 2011 SAN STUNET (S.Stefanetto) – PIERO BUSSO
_______________________________________________________
POIGRATI SE KUŠAČA i OCJENJIVAČA VINA!
U mnogim tiskovinama i u rubrikama o enogastronomiji objavjuju se prilozi o kušanjima i ocjenjivanjima vina, susreću se i recenzije vina. Na koji se to način opisuje i vrednuje plemenita kapljica. Pa, evo: ovdje su bodovna tablica za ocjenjivanje po segmentima, dakle vezano uz izgled, miris i okus, te šalabahter s ponuđenim izrazima što se najčešće koriste kod opisivanja vina…
Kušanje treba obaviti u prostoru sa čistim zrakom. Vino ima biti prikladno temperirano. Nužno je i pravilno izabrati čašu, dakako onu na stalku da se prstima ne mažu stijenke čaše i da se ne grije vino u čaši. Čaša neka je srednje veličine, oblika tulipana kakav je na ovdje slici, te od tankog stakla a s gornjim rubom na otvoru koji nije zaobljen. Imperativ je i da čaša za kušanje bude čista, bez mirisa, bez nota na deterdžent odnosno na krpu kojom je brisana. Prirediti valja i posudu za odlijevanje.
Prije početka kušanja na stol staviti bijeli podmetač, tako da se može bolje promotriti boju. Neposredno prije kušanja čašu je dobro oviniti s malkice vina. Za kušanje, u čašu natočite vina u količini od jednog do 1,5 dl. Usredotočiti se! I poigrati se degustatora-ocjenjivača! Nakon donesene ocjene konzultirati legendu s objašnjenjima o tome što znači koji bodovni rang. ♣ SuČ 05.2018
Tags: Alen Bibić, Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Barbara Bacic, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blažić, Božica Marković, Bruno Graberšek, Cristina Alcalà, Damir Horvat, Darko Lugarić, Darrel Joseph, Davor Zdjelarević, Dragan Jelić, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramarić, Hrvoje Zirojević, Iva Zlatar, Ivan Dropuljić, Ivan Goričanec, Ivan Jug, ivana herceg, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Bašić, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Korak, Josip Vrbanek, Jure Tomič, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurčić, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marija Vukelić, Marijan Žganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Martina Tomac, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horić, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jeličić, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veljko Ostojić, Vito Andrić, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zoltan Györffy, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Bročilović Carlos, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
- SVIJET u ČAŠI – 12.2018 – WORLD IN a GLASS
- POTROŠAČKI PUTOKAZ – 12.2018 – BUYING GUIDE
- SVIJET u ČAŠI – 11.2018 – WORLD IN a GLASS
- Došel je, i odšel, sveti Martin, Beaujolais nouveau 2018 est arrivé / OD PATOLOŠKE NESTRPLJIVOSTI DO GLOBALNOG BUSINESSA
- Ljepotica iz Brda i Vipavske doline/ SVESTRANA KRALJICA ZLATA REBULA GIALLA
Archives
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about