Praznici, i oko njih, u čaši/ ZDRAVI, i VESELI BILI!…

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t

BLAGDANSKI SU DANI NA PRAGU. KAKO JE OBIČAJ DA SVEČANI STOL BUDE DOSTA BOGATIJI i PRIVLAČNIJI NEGO INAČE, POSEBICE ŠTO SE TIČE VINA, NUŽNO SE KVALITETNO PRIPREMITI, a UPRAVO OVAJ PRILOG MOŽE POMOĆI u PAMETNOM IZBORU PLEMENITE KAPLJICE i PUTOKAZOM KAMO DA POĐETE PO NJU. NARAVNO, DOBRE NASLOVE i DOBRE ADRESE VALJA ZNATI NE SAMO ZA SADA, NEGO i ZA PERIOD OD BLAGDANA DO SLJEDEĆEG BLAGDANA…

Božićni i novogodišnji praznici na pragu su, a to znači da je  krajnji čas za pobrinuti se za ono što će resiti stol u tim danima, kao i za prikladne darove najbližima – rodbini, prijateljima, poslovnim partnerima. Poruka vrijedi kao praktična zapravo ne samo sada uz praznike, nego i za razdoblje – od praznika do sljedećeg praznika!…

Ova dva nastupajuća blagdana u prosincu i na prijelazu iz prosinca u siječanj ipak su najjača u godini, i logično je da se voli da ih i u čaši a i na tanjuru poprati nešto što je (i znatno!) bolje, i što je posebno. Butelja je univerzano dobrodošla, kako na svečanome stolu doma tako i kao dar. Međutim – koja butelja? Izbor je u trgovinama golem, pa, u tome moru – za što se odlučiti? K tome, da budete sigurni da ćete doma ponijeti ispravan proizvod dobro je znati i gdje i kupiti butelju. Naime, sve trgovine baš se i ne trse da artikle osjetljive na svjetlost i na višu temperaturu pravilno skladište i prikladno ih drže na svojim policama.

Unutar tog lako izrečenoga bolje, posebnije, dosta je točaka, pod. npr. a), b), c), d), itd. o kojima valja voditi računa. A te točke su, primjerice, svakako i osobni afinitet glede mirisa i okusa, zatim (ukorijenjene) navike u konzumaciji, razina educiranosti a i zahtjevnosti pojedinca glede vina, razina educiranosti glede sljubljivanja vina s jelom (o tome sam već prije pisao), a, bogme, i maloprodajna cijena boce i stupanj debljine vlastitog novčanika, pa i stupanj dostupnosti proizvoda u okruženju u kojemu se živi.

Blagdanski aerobik…

Evo nekih praktičnih informacija iz, da tako kažem, službenih i institucionalizirnaih izvora, ali i iz nekih osobnih iskustava. Počeo bih s onime što se o vinima – dakako ostajemo pri hrvatskoj kapljici – na hrvatskom tržištu preporučivalo u okviru potrošačkog putokaza kluba Vinske zvijezde koji objavljuju trojica dugogodišnjih pratitelja Bakhove scene iz informativnih medija i blogova poput 24sata, Večernji list, Svijet u čaši, Bakhov sin, Vito Vino, i Suhiučaši. Oficijelni orijentiri za pametnu kupnju su bili dakako razna značajnija ocjenjivanja vina u nas i u svijetu, ali i, evo, od ovih dana 2017. i dodjela nagrada kuća Vinart i Romerquelle za postignuća godine u segmentu vina.

Kako je uz nazive vina što se savjetuju za praznične dane nužno, da ponovim, znati i to gdje se ona mogu kupiti, k tome i s određenom sigurnosti da su bila i dobro skladištena pa kod njih ne bi trebalo biti problema s degradacijom zbog neprimjerenoga čuvanja, te kako su ti dani prije praznika a i na same praznike i u stanovitom znaku opuštanja i pojačane sklonosti da se skokne i izravno ponekom vinaru, donosimo određena imena te adrese koji bi trebali jamčiti sigurnost u izboru, kupovini, kao i doživljaju na posjećenome vinskome posjedu.

Evo, kao određenih oslonaca u čija se vina može pouzdati i kojega vinara se sigurno isplati posjetiti – dobitnikâ novoustanovljene nagrade Vinarta-Romerquellea za godišnja postignuća u 2017:

Tomislav Tomac s Plešivice, Osoba godine Vinart-Romerquelle 2017, najbolji vinski podrum sjeverozapadne Hrvatske: bijela mirna vina rajnski rizling, sauvignon, pjenušci, vina od grožda bijelih sorata pola godine maceriranoga u amfori… Najbolje ocijenjeno bijelo vino na degustacijama kluba Vinske zvijezde u 2017 bilo je Amfora rajnski rizling 2011 od Tomca 

Osoba godine: Tomislav Tomac. Vinarija godine za regiju Bregoviti sjeverozapad Hrvatske: Tomac. Zatim Zaslužnik godine: Nikola Benvenuti. A  Vinarija godine za Istru i Kvarner: Benvenuti. Vinarija godine za Slavoniju i Podunavlje: Jasna Antunović Turk. Vinarija godine za Dalmaciju: Luka Krajančić. Zaslužnik godine: Vlado Krauthaker, kandidat za najbolju vinariju Slavonije i Podunavlja. Ostali kandidati za najbolje podrume u svojim regijama: Iločki podrumi, PP Orahovica, Fakin, Kozlović, Korak, Bolfan, Stina Jako-vino, Badel 1862 Benkovac Korlat, Korta Katarina, Miloš, Prović.

Nikola i Albert Benvenuti, Kaldir, Istra: Nikola Benvenuti, Zaslužnik 2017 godine, bio je kandidat za Osobu godine. Benvenuti je proglašen najboljim vinskim podrumom Istre i Kvarnera za 2017. Aduti – malvazija istarska bazna i premium Anno Domini, odležani teran desertni muškat…

Najbolja vinarija za Slavoniju i Podunavlje – ona od Jasne Antunović

Najboljim vinskim podrumom u Dalmaciji 2017 proglašen je onaj od Luke Krajančića s Korčule. Na slici: Krajančićeva vina – revija pošipa

Kandidati za najbolju vinariju u Slavoniji i Podunavlju – Iločki Podrumi (graševina, traminac u prvome planu), te za najbolju vinariju u Dalmaciji – Badel 1862 Vinarija Benkovac-Korlat (u prvome planu crna vina syrah, merlot i cabernet sauvignon iz kategorije supreme, namijenjene visokom ugostiteljstvu

Veletrgovcem godine proglašen je Miva &Mohor, a kandidati su za dobitnika bili Roto Dinamic, Vivat fina vina, Acrobat  i Apfel.

Vinoteka godine je zagrebački Bornstein a u toj grupi kandidati za dobitnika našli su se Vivat fina vina (Martićeva ulica), MIVA iz Zagreba te osječka Vinita i splitski Fumar. Supermarket godine glede ponude vina je Vrutak, a kandidati za nagradu bili su Interspar i Kaufland. Web shop godine je Vivat fina vina (www.vivat-finavina.hr ), a u konkurenciju su  ušli Wine & more (www.thewineandmore.com), Vino.hr (www.vino.hr), Miva (www.miva.com.hr/hr/web-shop ) i Vrutak (www.vrutak.hr/shop.aspx )

Najbolja vinoteka 2017 u Hrvatskoj: Bornstein iz Zagreba. Uz odličje su vlasnici-voditelji Doris i Ivan Srpek (lijep i velik izbor vina te prigodnih blagdanskih poklona)

_________________________________

BLAGDANSKA POTROŠNJA VEĆA ZA 500 MILIJUNA KUNA!Potrošnja u prosincu 2017. iznosit će 12,5 milijardi kuna, procjena je koja stiže iz Hrvatske gospodarske komore. To je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 500 milijuna kuna, odnosno 4,16 posto Ova se procjena temelji na rastu prometa u trgovini na malo već 37 mjeseci zaredom, što je nezabilježeno otkad Državni zavod za statistiku vodi te podatke, istaknula je pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na konferenciji za medije na temu blagdanske potrošnje.

Među proizvodima koji se u nas najviše kupuju za blagdane su dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, hrana, alkoholna i bezalkoholna pića. Dosta se potroši i na mobitele, videoigre, računala, česti blagdanski pokloni su i knjige te, dakako, božićne dekoracije.

Inače, u potrošnji prosječnog hrvatskog kućanstva općenito najveći udio otpada na hranu i bezalkoholna pića, čak 29,5 posto, po čemu smo daleko iznad prosjeka EU. Slijede troškovi stanovanja, prijevoza i potrošnje energenata na koje otpada oko 30 posto kućnog budžeta, zatim odjeća i obuća sa 8,5 posto, rekreacija sa 6,7 posto, dok na kulturu trošimo tek 5,9 posto.

Naša želja je, a to sustavno promoviramo kroz 20 godina akcije Kupujmo hrvatsko, da u ponudi na našem tržištu bude zastupljeno što više kvalitetnih, hrvatskih proizvoda. Apeliramo na javnost da kupuje domaće jer kupovinom domaćih proizvoda potiče se nastavak rasta potrošnje, a samim time i druge pozitivne trendove koji pokreću oporavak gospodarstva, poruka je iz HGK. Istraživanja pokazuju da je gotovo 80 posto naših građana spremno izdvojiti više novca za hrvatski proizvod koji svojom kvalitetom i cijenom ne zaostaje za stranim, stoga je važno da i proizvođači i trgovci prilagođenom ponudom daju svoj doprinos. ■

______________________________________

Tu su i svježe i za izbor vina i kupnju korisne vijesti s festivala Zagreb Vino.com 2017 potkraj studenoga: popis je to dobitnika zvjezdica strukovno priznate kvalitete za vina kušana i vrednovana u okviru kluba Vinske zvijezde u tijeku 2017, te nagrađena na dodjeli odličja upravo na Zagreb Vino.comu 2017. Napominjem da su uz stalni trio Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik u ocjenjivanjima sudjelovali razni naši znani enolozi, sommelieri, vinski trgovci, dakle sve osobe iz faha. Žiri je svaki put bio sa po sedam članova. Pragovi za odličja su stroži nego na brojnim drugim ocjenjivanjima pa priznanje ima jači sjaj, primjerice za četiri zvjezdice prag je 90 do 94,99 boda po skali do 100 bodova, za pet zvjezdica raspon je od 95 do 98, 99/100, a Velika šampionska zvijezda predviđena je za vino s 99 i 100 bodova. Razlika između ocjenjivanja kluba Vinske zvijezde i drugih klasičnih domaćih i inozemnih vrednovanja vina je u tome što klub Vinske zvijezde vina za ocjenu uzima izravno s tržišta, dakle praktički kao da je potrošač, a druga ocjenjivanja skupljaju vina po tome kako im ih za ocjenu prijave i pošalju proizvođači.

Pet zvjezdica

Merlot 2012 izborna berba – Krauthaker; Zlatan plavac Grand cru 2011 – Zlatan otok; Meneghetti Red 2011 –  Meneghetti

Sjajan Meneghetti Red 2011, pet zvjezdica kluba Vinske zvijezde. Za uz jela od crvenoga mesa – pečenog, pirjanoga… Stancija Meneghetti iz Bala kod Rovinja bila je kandidat za titulu najboljeg vinskog podruma u Istri i na Kvarneru 2017

Četiri zvjezdice

Karizma 2012,Vina Petrač. U podrumu Petrač u okolici Krapinskih Toplica uz bačvice u kojima sazrijeva crnjak je podrumar Darko Jakoplić

Rajnski rizling 2011 Amfora – Tomac; Merlot superior 2012 – Franc Arman; Karizma 2012 – Petrač; Venje 2008 barrique kasna berba – Enjingi; Mercs 2015 – Krauthaker; Dingač 2013 – Kiridžija; Plavac mali barrique 2011 – Bastijana Tomić; Plavac mali 2015 – Grgić-vina; Chardonnay 2014  Ice Wine – Bodren; Syrah 2012  Korlat – Badel 1862/Vinarija Benkovac; Satir 2015 – Crvik; Merlot 2013 – Krauthaker; Crni pinot 2015 – Galić; Teran 2011 barrique – Franc Arman; Syrah 2013 – Vina Jakob; Tvoja krv i moja 2013 – G&J vina; Sangreal Merlot 2013 – Bibich; Boškinac Cuvee 2013 – Boškinac

Najbolje ocijenjeno bijelo vino:  Rajnski rizling 2011 Amfora – Tomac;  Najbolje ocijenjeno crveno vino:  Merlot 2012 izborna berba – Krauthaker;  Najbolje vino od hrvatske autohtone sorte:  Zlatan plavac grand cru 2011 – Zlatan otok; Najbolje ocijenjeni mladi portugizac: Portugizac 2017 – Agro Damir Drago Režek

Četiri zvjezdice za Boškinac cuvée 2013 vinarije Boškinac iz okolice Novalje na Pagu, te za Satir 2013 cabernet sauvignon obitelji Crvik iz Konavala, a i za Mercs 2015 Vlade Krauthakera, pa i za Crni pinot 2015 od Galića. Dobitnički plavci iz Dalmacije, četiri zvjezdice: Mali plavac 2011 barrique od Bastijane Andre Tomića s Hvara, zatim Plavac mali 2015 vinarije Grgić i Dingač 2013 Vedrana Kiridžije s Pelješca

Najbolji mladi plešivički portugisci iz 2017: 1. Agro Damir Drago Režek (u sredni); 2. Krešo Režek i Golubić

Sredinom kolovoza održano je u Bergamu u talijanskoj Lombardiji ocjenjjivanje Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme, svojevrsno svjetsko prvenstvo vina od sorata merlot i cabernet. Tamo u strukovnoj ocjenjivačkoj komisiji bude i po 11 članova! Zlatne medalje u Bergamu su od hrvatskih vinskih kuća osvojili Badel 1862/Vinarija Benkovac za Korlat cabernet sauvignon 2012 supreme, zatim porečka Agrolaguna za Cabernet sauvignon 2011 Festigia, za Cabernet sauvignon 2015 Festigia te za Castello 2015 Festigia, Krauthaker za Merlot 2015 i za Cuvee K-7 2015, feričanačko Feravino za Miraz cuvée 2015.

Concours Mondial  de Bruxelles 2017 pozlatio je Dingač 50 2012 od Badela 1862, a posrebrio Badelove Ivan Dolac 2009, Korlat cabernet sauvignon 2013 i Korlat Syrah 2012, dok je njemačko ljetno ocjenjivanje Mundus Vini donijelo zlata Tramincu 2012 izborne berbe bobica i Tramincu 2016 premium od Iločkih podruma, zatim Castellu 2015 Festigia od Agrolagune, Korlat merlotu 2012 supreme od Badela 1862, a srebra Graševini 2016 Turković od Kutjeva d.d., Graševini 2016 premium od Iločkih podruma i Merlotu 2013 Puntagreca od Agroprodukta iz Vodnjana.

Drugo najbolje ocijenjeno hrvatsko vino na ovogodišnjem vrednovanju vina od merlota i caberneta u Bergamu – zlatni Cabernet sauvignon 2011 Festigia od porečke Agrolagune

S ovogodišnjeg Decantera: platinasta Graševina premium 2013 od Jasne Antunović te također platinasti Branimir Jakopić s vinom G 2015 od graševine izborne berbe prosušenih bobica. S međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrane Agra u Gornjoj Radgoni 2017 Jakopić je donio kući veliko zlato za Pušipel 2015 prestige izborne berbe bobica

Poslastice iz podruma Velimira i Josipa Koraka s Plešivice: pjenušci, rajnski rizling, sauvignon (Kamenice!), chardonnay sur lie…

Navedeni nazivi vina i nazivi i imena proizvođača, pogotovu oni koji se ponavljaju, već lijepo upućuju na to za koju se etiketu i kojega vinara odlučiti u izboru za svečani stol. Iz mojega iskustva dodatno bih izdvojio i sljedeće druge domaće proizvođače i vina koji nisu ispred navedeni a kod kojih se može biti siguran u dobru kvalitetu, stalnost kvalitete pa i, kod nekih, i jaču intrigantnost proizvoda. Za izdvojiti i frankovka vrhunsko vino s kzp od Belja, ali i malvazije 2016 – bazna Medea te  Montiron, od vodnjanskoga Agroprodukta, Ta, bazna, u maloprodaji stoji oko 35 kuna, a stepenica više – Montiron – dvostruko toliko.

Osebujna kapljica Giorgia Claia iz Krasice u Istri, inače na kolosijeku maksimalno moguće prirodne proizvodnje: pjenušac, malvazija Sv. Jakob, Ottocento bijeli i Ottocento crni, refošk Brombonero, te desertni muškatni Tasel.

Nezaobilazan je, kad govorimo o visokokvalitetnom i poštenome vinu, i Moreno Coronica, s pjenušcem CO2, Gran malvazijom, Gran teranom i crnjakom Boscogrando. A vrlo su zanimljiva vina, od malvazije (Fugaz), chardonnaya (Belaigra grand cru i Epicuria), od malvazije i chardonnaya (Santa Chiara), ali i pjenušci  (Luna extra brut i Kontempo zéro dosé) – Koquelicot iz Istre. Olivier Erzbischoff iz Francuske i Jaqueline Marovac doktorsku su ordinaciju u Francuskoj  zamijenili vinskim podrumom u Gračišću na našem najvećem polutotoku.

Istarski Francuzi Koquelicot – Olivier Erzbischoff, Jacqueline Marovac i njihova kći

 

Vina Bibich Alena Bibića iz Skradina – sjajna kapljica ali ono što je špica je i za dublji džep. Aleph (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot), Bas de Bas (syrah s malo merlota), pa Sangreal Shiraz i Sangreal Merlot, La Sin (sorta lasin!), Debit Lučica riserva…

Niko Bura

Priča za sebe je Pelješanin iz Potomja Niko Bura, zanesenjak iz garaže sa dingačem Bura i postupom Mare.

KAMO NA IZLET?

U nastavku evo i da predstavim, kroz njihove osobne karte, po regijama neke od proizvođača interesantnih za posjet, da se kod njih, na licu mjesta, najprije dožive vina a potom i izaberu za kupnju i za ponijeti doma.

Bregoviti sjeverozapad Hrvatske

 ֎ BODREN – slatko desertno!

Slatka vjedrica s Bodrenovim visokim predikatima

Vinska regija, vinogorje: Bregoviti hrvatski sjeverozapad/Zagorje-Međmurje, Pregrada, Krapinske Toplice; Enolog-podrumar: Boris Drenški; Pristup proizvodnji: konvencionalan, ali uz minimum uporabe klasičnih zaštitnih sredstava; Hektara: 5, vlastitih;  Sorte: pinot sivi, pinot bijeli, rizling rajnski,, chardonnay, sauvignon bijeli, rizvanac, traminac, muškat žuti; Godišnja proizvodnja vina: 6000 bočica (0,25 lit) – desertna i specijalna (slatka predikatna) vina: 100 %; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama i kategorijama: Bodren cuvée, Triptih cuvée, rajnski rizling, pinot bijeli, chardonnay, pinot sivi, traminac, žuti muškat; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane: hladni narezak, mali zalogaji; Kušaonica za koliko osoba: 10-15; Radno vrijeme: samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – virmanom; rirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Dvorac Veliki Tabor, Dvorac Bežanec, nalazište pračovjeka Hušnjakovo, Terme Tuhelj.

__________________

Adresa: Bodren, 49231 Hum na Sutli; Rusnica 64; tel. fax: +385/049 340 466; www.bodren.hr Vlasnik: Boris Drenški • Odgovorna osoba: Boris Drenški; e-mail: info@bodren.hr • Kontakt osoba: Boris Drenški

___________________________________

֎ BOLFAN VINSKI VRH – biodinamika, rajnski, sauvignon, crni pinot…

Tomislav Bolfan u svom podrumu

Vinska regija, vinogorje: Zagorje-Međimurje, Zabok; Enolog-podrumar: Andrej Rebernišek; Pristup proizvodnji: biodinamskicertificirano: da; Hektara pod trsjem: 25 vlastito; Sorte: rizling rajnski (Riesling), sauvignon bijeli (Sauvignon blanc), rizvanac (Müller Thurgau), graševina (Welsh Riesling), pinot sivi (Pinot gris), muškat žuti, traminac, chardonnay, pinot crni (Pinot noir), nešto frankovke (Blaufränkisch); Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Vinski vrh (nadmorska visina 250-380 m, nagib 16-30 %, južne i jugoistočne ekspozicije); Godišnja proizvodnja vina: 100.000 boca ⦁ mirno: 95 %; bijelo: 74 %; ružičasto: 1 %: crno: 25 %; pjenušci: 5 %; Vina kao robne marke po etiketama: Bolfan – suha svježa linija – riesling,  sauvignon, pinot sivi, breg cuvée, muškat žuti, pinot crni • Primus – odnjegovana kompleksna linija – riesling, pinot sivi, sauvignon, pinot crni, cabernet sauvignon (mala količina, proizvodi se samo u najboljim godištima) • pjenušci – Zlatni (Golden) Centurion brut nature, chardonnay, klasična metoda, kompleksan, elaboriran,  Srebrni (Silver) Centurion sec, mješavina sorata, klasična metoda, svježe; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: ulje od koštica grožđa; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: da, u vlastitom restoranu  – hladni narezak – topla jela; Kušaonica za koliko osoba: 45; Smještaj:  5 dvokrevetnih soba; Radno vrijeme: 12,00-20.00 h, poželjna prethodna najava; Način plaćanja: gotovina– kartice (primaju se: Diners, American Express, Master Card, Maestro); Sadržaji za sport i rekreaciju: šetnje u prirodi, jahanje, streličarstvo; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučljivo za posjet: Svetište Marija Bistrica, Varaždinske toplice, planina Ivančica, iskopine rimskih termi u Varaždinskim Toplicama, Muzej neandertalca u Krapini; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: vođene vinske-blues degustacije na posjedu, Vincekovo, Martinje, Krapinski festival kajkavske popevke u rujnu.

____________________________

Adresa: Bolfan Vinski Vrh, Gornjaki 56; Hrašćina • tel/fax: +385/49 458 287 • e-mail: bolfan@bolfanvinskivrh.hrwww.bolfanvinskivrh.hrVlasnik: Tomislav Bolfan • Odgovorna osoba: Tomislav Bolfan, e-mail bolfan@bolfanvinskivrh.hrKontakt osobe: Tomislav Bolfan, +385/98 261 147; Branimir Puškadija, +385/99 703 1797

___________________________

___________________________________________

֎ CMREČNJAK – pušipel, zeleni silvanac sauvignon…

Vinska regija, vinogorje: Zagorje-Međimurje, Međimurje, Sveti Urban; Enolog-podrumar: Marko Cmrečnjak;  Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 16 vlastito; kooperacija: 19;  Sorte: pušipel (moslavac, šipon, Furmint), graševina (Welsh Riesling), silvanac zeleni (Grüner Sylvaner), sauvignon, pinot sivi (Pinot gris), rizling rajnski (Riesling), rizvanac (Müller Thurgau), muškat žuti, pinot crni (Pinot noir); Godišnja proizvodnja vina: cca 160.000 boca ⦁ mirno, redovna berba: 93 %; bijelo: 90 %; ružičasto: 5 %: crno: 5; desertna slatka: 2 % • pjenušci: 5 %;

Rajko i Marko Cmrečnjak. Dolje: trsje Cmrečnjakovih

Vina kao robne marke po etiketama: Urbanski biser, rizvanac, pušipel classic, graševina, zeleni silvanac, sauvignon, rizling rajnski, pinot crni – suho • pinot sivi, pinot crni-rosé – polusuho • muškat žuti, graševina kasna berba, pušipel prestige izborna berba – poluslatko • graševina ledeno vino – slatko • pjenušac: Stridon brut  (bijelo), Rosé brut; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak; Kušaonica za koliko osoba: 45 – 50;  Radno vrijeme: 08-16 h – ponedjeljak-petak: 08-12 h subota ⦁ Nedjelja, blagdani: zatvoreno; Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Visa, Master Card, American Express); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: Vidikovac Mađerkin breg, crkva Svetog Jeronima; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Festival vina Urbanovo, druga polovica svibnja

_____________________________

Adresa: Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban 273; Štrigova • tel/fax: +385/40 830 103; +385/40 830 033 • e-mail: cmrecnjak1@net.hrwww.cmrecnjak.hrVlasnik: Rajko Cmrečnjak • Odgovorna osoba: Rajko i Marko Cmrečnjak • Kontakt osoba: Marko Cmrečnjak, mobitel: +385/98 590 940

______________________________________________

֎ HAŽIĆ – veselo uz mirisavi traminac

Radenko Hažić sa kćerkom Tatjanom; dolje: sestre Hažić

Sestre Ažić

Vinska regija, vinogorje: Zagorje-Međimurje, Međimurje; Enolog-podrumar: Radenko Hažić;    Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 2,3 vlastito; Sorte: graševina, chardonnay, sauvignon blanc, traminac mirisavi (Gewürtztraminer); Godišnja proizvodnja vina: 25.000 boca ⦁ mirno: 100 %; bijelo: 100 %; Vina kao robne marke po etiketama: graševina, chardonnay, sauvignon – suho • sauvignon, chardonnay – polusuho • traminac mirisavi – poluslatko; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak; Kušaonica za koliko osoba: unutarnji prostor 50 – terasa za tople mjesece 40/ 50 osoba; Smještaj: zasad ne na OPG-u, ali 1 km su udaljene Terme sv. Martin s apartmanima i hotelom ****; Radno vrijeme: subota 12–18h, nedjelja 10 –13h, ostale dane po najavi; Način plaćanja: gotovina; Sadržaji za sport i rekreaciju: ne na OPG-u – da u Life Class Termama sv. Martin: wellness i razni sportski sadržaji, bicikli u najam; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: najsjevernija točka u Hrvatskoj, mlin na rijeci Muri i mlinareva kuća, labirint ljubavi, farma jelena, stari grad Čakovec (20 km); Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Valentinovo (veljača), Urbanovo – festival vina & Dani otvorenih podruma (svibanj), Porcijunkulovo u Čakovcu (kolovoz), postavljanje klopoteca u vinskoj kući Hažić (kolovoz), Martinje (studeni)

Vedro u kušaonici obitelji Ažić

___________________

Adresa: OPG Hažić-Vinska kuća Hažić, Jurovčak 72; 40313 Sv. Martin na Muri • tel/fax: +385/40 868 325; +385/99 219 94 11 • e-mail: info@opg-hazic.comwww.opg-hazic.comVlasnik: Radenko Hažić • Odgovorna osoba: Radenko Hažić • Kontakt osoba: Tatjana Hažić, e-mail: info@opg-hazic.com

_________________________________________

֎ KORAK – rajnski rizling, chardonnay, sauvignon, crni pinot, pjenušci

Velimir Korak

Vinska regija, vinogorje: Plešivica-Okić. Obiteljska vinarija Korak nalazi se u mjestu Plešivica s kojega se pruža prekrasan pogled na prirodne amfiteatre kraja. Vinogradi su na brdu, gdje nema industrijskog zagađenja. Smješteni su na osam različitih mikrolokacija, na nadmorskoj visini od oko 400 metara. Ambicije su Korakovih pružiti vino za zahtjevno nepce i za istinskog poznavatelja. Uz svježu liniju vina od sorata sauvignon bijeli, rizling rajnski te rosé postoje i vrlo ozbiljna, odležana vina od chardonnaya, pinota sivog, pinota crnoga i syraha. U želji da se kvalitetno obogati ponuda, krenulo se, kao najnovije, i u produkciju duže maceriranih vina, te u pjenušce; Enolog-podrumar: dipl.ing.agr Velimir Korak, mag. ing.agr Josip Korak; Pristup proizvodnji: konvencionalni, uz minimalno korištenje pesticida i bez uporabe herbicida; Hektara: 6 vlastito; kooperacija: 2; Sorte: sauvignon bijeli (Sauvignon blanc), chardonnay, pinot sivi (Pinot gris), rizling rajnski (Riesling), syrah, pinot crni (Pinot noir), portugizac; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni

Josip Korak, mlada snaga

navoda na etiketi: Križevac, Cimbuščak, Laškovec, Klemenka, Draga; Godišnja proizvodnja vina: cca 40.000 do eventualno 50.000 boca: 90 %; bijelo: 30.000 a od toga, za početak, i od bijelih sorata, nešto malo i tzv. narančaste kapljice; ružičasto: 2000: crno: 8000; pjenušci: 10 % (na kvascu: 30 mjeseci); Vina kao robne marke po etiketama: Svježa linija – sauvignon, rizling rajnski, rosé Draga, portugizac mlado – suho ⦁ Premium: chardonnay sur lie, syrah, pinot crni, – suho; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: destilati vlastite produkcije; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak – topla jela; Kušaonica za koliko osoba: 50 unutra; 50 vani na terasi;   Radno vrijeme:  samo po najavi; Način plaćanja: gotovina– kartice (primaju se: sve); Sadržaji za sport i rekreaciju: šetnja; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: Dvorac Erdödy u Jastrebarskome; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Vincekovo – siječanj, Jaskanske vinske svečanosti –  rujan

_________________________
Adresa: Vinogradarstvo i vinarstvo Korak, Plešivica 34, Jastrebarsko • tel/fax: +385/1 629 3088 • e-mail: velimir.korak@zg.t-com.hrwww.vino-korak.hrVlasnik: Velimir Korak • Odgovorna osoba: Velimir Korak • Kontakt: Josip Korak; mobil: +385/98 815 271

_________________________________________

֎ ŠEMBER – rajnski rizling, crni pinot, pjenušci, kvevri

Zdenko Šember

U posao se uključuju sin Nikola Šember – kao enolog, te Lucija Šember, do prije mjesec dana Vinska kraljica Zagrebačke županije

Vinska regija, vinogorje: Plešivica; Enolog-podrumar: Zdenko Šember;  Pristup proizvodnji: integrirani; Hektara: 6 vlastitih; Sorte: rizling rajnski, chardonnay, pinot bijeli, pinot crni, plavec žuti; Ekstra-kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Pavel, Vučjak, Mladi; Godišnja proizvodnja vina: cca 50.000 boca ⦁ mirno: 50 %; bijelo: 85 %; crno; 13 %; amfora-narančasta vina: 2 %; pjenušac 50 %; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: chardonnay, rajnski rizling, crni pinot – mirna vina, suha, i, neka, polusuha • pjenušac Šember bijeli brut, pjenušac Šember rosé brut; Pavel brut, te orange: Qvevri; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji – topla jela (domaća kuhinja); Kušaonica za koliko osoba: 20; Radno vrijeme: samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – virmanom

_______________________

Adresa: Šember PG, Pavlovčani 11 b; 10450 Jastrebarsko • tel/fax: +385/1 6282 476 • e-mail: zdenkosember@gmail.comwww.sember.hr  • Vlasnik: Zdenko Šember • Odgovorna osoba: Zdenko Šember • Kontakt osoba: Zdenko Šember, e-mail: zdenko.sember@gmail.com

___________________________________________

֎ ŠTAMPAR –pušipel i visoki slatki predikati

David, Danica i Bojan Štampar

Vinska regija, vinogorje: Zagorje-Međimurje, Međimurje, Sv. Urban; Enolog-podrumar: David Štampar; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 7 vlastitih; kooperacija: 3; Sorte: pušipel (moslavac, šipon, furmint), pinot sivi (Pinot gris), graševina (Welsh Riesling), silvanac zeleni (Grüner Sylvaner), chardonnay, rizling rajnski (Riesling), sauvignon bijeli, muškat žuti (muscat yellow), cabernet sauvignon, gamay; Godišnja proizvodnja vina: cca 70.000 lit ⦁ mirno: 98 %; bijelo: 91 %; crno: 7 %; desertna slatka i specijalna vina: 2 %; pjenušac: 2 %; Vina kao robne marke po etiketama: pušipel classic, graševina, zeleni silvanac, pinot sivi, chardonnay svježi • chardonnay sur lie, rajnski rizling, sauvignon muškat žuti, rosé (cabernet sauvignon), cuvée Sv.Urban (cabernet sauvignon & gamay) – suho • pušipel kasna berba, izborna berba, izborna berba prosušenih bobica, ledeno vino – slatko • graševina kasna berba, izborna berba, izborna berba prosušenih bobica, ledeno vino – slatko; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Kušaonica za koliko osoba: 20; Radno vrijeme: svakodnevno; Način plaćanja: gotovina. Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: Crkva Sv. Jeronima – Štrigova; Vidikovac Robadje s pogledom od 360 stupnjeva i na nekoliko zemalja;

______________________________

Adresa: Vinogradarstvo i podrumarstvo Štampar, Sveti Urban 2, Štrigova • tel/fax: +385/40 830 184 • e-mail: stampar@vinarija–stampar.hrwww.vinarija–stampar.hrVlasnik: obitelj Štampar • Odgovorna osoba: Bojan Štampar • Kontakt: David Štampar,  e-mail: stampar@vinarija–stampar.hr

__________________________________________

֎  VUGLEC-BREG – Šampionski Zlatni grozd 2017 za vinski turizam

Enologinja Jasminka Šaško, i vlasnik imanja Boris Vuglec

Vuglec-breg je u već tradicijskom godišnjem nacionalnom G.E.T.-ovom (Gastronomija, Enologija.Turizam) izboru najboljih hrvatskih vinskih posjeda koji djeluju direktno i na području turizma osvojio titulu najboljega za 2017. Na slici s organizatorom izbora Tomislavom Stiplošekom i s upravo primljenim odličjem je Mario Vuglec, sin Borisa Vugleca i operativni voditelj objekta

Vinska regija, vinogorje: Zagorje-Međimurje, Krapinske Toplice; Enolog-podrumar:  Jasminka Šaško; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 4, vlastito; Sorte: chardonnay, rizling rajnski, graševina, sauvignon, muškat žuti, pinot crni, frankovka, cabernet sauvignon; Godišnja proizvodnja vina: 35.000 lit • mirno: 75 %; bijelo: 70 %; crno: 30%; pjenušac: 25%; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, crni pinot, cabernet sauvignon – sve suho • žuti muškat – poluslatko • Vuglec – extra brut • Baronial, Rozalia, crveni pjenušac – brut • Jasminka – demi sec; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji – topla jela (veliki restoran s domaćom kuhinjom); Kušaonica za koliko osoba: 40; Smještaj:  da – na posjedu, u šest kućica (ukupno 50 kreveta);  Radno vrijeme:  svakodnevno, 7-22 h; Način plaćanja: gotovina – virmanom – kartice (prihvaćaju se sve kartice); Sadržaji za sport i rekreaciju: šetnje, nogomet, tenis, brdski bicikli; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjetMuzej krapinskih neandertalaca, rodna kuća i memorijalni muzej Ljudevita Gaja – Krapina; kasno-barokni dvorac Sveti Križ Začretje iz 17. st.; rodna kuća prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana – Veliko Trgovišće; Dvorac Veliki Tabor iz 16. st – Desinić.; Muzej Staro selo, rodna kuća Josipa Broza Tita – Kumrovec; Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić, izgrađenom 1756 g. – Gornja Stubica; Dvorac Trakošćan; hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke – Marija Bistrica; bazeni s termalnom vodom Aquae Vivae – Krapinske Toplice; Terme Tuhelj – Tuheljske Toplice; Terme Jezerčica – Donja Stubica; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Štruklijada, Badl Fest, Noć muzeja

_________________________

Adresa: Vuglec breg d.o.o. Donje vino 1 c; 49217 Krapinske Toplice • tel. Fax: +385/49 345 015; +385 49 345 032 • www.vuglec-breg.hrVlasnik: Vuglec breg d.o.o. • Odgovorna osoba: Mario Vuglec • Kontakt osoba: Boris Vuglec, e-mail: boris@vuglec-breg.hr

_________________________

Vuglec-breg – trsje

__________________________________________

Dalmacija

֎  BRANIMIR CEBALO – grk s pijeska

Branimir Cebalo

Cebalo: grk i plavac mali

Vinska regija, vinogorje: Srednja i južna Dalmacija, Korčula, Lumbarda. U Lumbardi na otoku Korčuli Cebalo posebno njeguje rijetku autohtonu sortu grk, koja se uzgaja u vrlo ograničenom području lumbardskih vinograda na pješčanome tlu gdje generacije žitelja usavršavaju umijeće vinogradarstva i podrumarstva već više od 2.300 godina. U suvremeno opremljenoj maloj vinariji Branimir Cebalo nastavlja obiteljsku tradiciju dodajući joj svoj pečat; Enolog-podrumar: Perica Žuvela, dipl.ing.; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 1, vlastito; Sorte: grk, plavac mali; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Lumbarda; Godišnja proizvodnja vina: do cca 7000 boca; mirno: 100 %; bijelo: grk = 3000-5000 boca; ružičasto: 1000 boca; plavac mali: 1000 boca; Vina kao robne marke po etiketama: grk Cebalo bijelo; Cebalo crno,  Cebalo opolo – suho; Smještaj: da, postoji apartman za 4-5 osoba; Način plaćanja: virman; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: pješčane plaže, vinogradi i maslinici, renesansni grad Korčula, udaljen 6 km; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Lumbarajske užance, priredbe tradicijske kulture, sporta, kulturne i zabavne priredbe (ribarske večeri, folklor, koncerti klapa, utrka tovara, malonogometni turnir) – od 1. svibnja do 30. rujna; Festival grka u Lumbardi, Festival vina otoka Korčule Crni otok – bijela vina, Korčula

Lumbarda sa svojim vinogradima na pijesku

_______________________________

Adresa: OPG Maja Cebalo vinogradarstvo i vinarstvo, Lumbarda 591; 20263 Lumbarda • tel / fax: +385/20 712 044 •  e-mail: info@grk-cebalo.comwww.grk-cebalo.comVlasnik: Branimir Cebalo • Odgovorna osoba: Branimir Cebalo •  Kontakt osoba: Maja Cebalo – mobitel: +385/98 188 2539

_________________________________________________

CRVIK – malvasija dubrovačka Tezoro!

Andro i Petar Crvik u njihovu podrumu

Vinogorje: Južna Dalmacija, Konavosko vinogorje; Enolog-podrumar: Petar Crvik; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 9 vlastito, kooperacija: 4. Vinova loza uzgaja se u malim kraškim poljima na južnoj strani Konavala, te po rubnim dijelovima Konavoskoga polja. Kvaliteta je imperativ, a znanje, tradicija i iskustvo su jamstvo kvalitete. U ukupnoj ponudi Crvikovih pet je vina službeno proglašeno vrhunskima a sedam kvalitetnima; Sorte: malvasija dubrovačka, merlot, plavac mali, maraština, cabernet sauvignon;  Godišnja proizvodnja vina:  50.000  boca ⦁ mirno: 100 %;

Andro i Petar Crvik na terasi njihove kuće, u očekivanju najavljenih gostiju

bijelo: 45 %; ružičasto: 5 %: crno: 50 %; Vina kao robne marke, po etiketama: Premium kategorija: Tezoro (malvasija dubrovačka), Pomet (plavac mali), Negromant (merlot), Vilin ples (cuvée: cabernet sauvignon 40 %, merlot 40 %, plavac mali 20 %), Satir (cabernet sauvignon), Fiora (merlot rosé) – suho. Kvalitetna vina: Canavia, po sortama: maraština, plavac mali barrique, plavac mali dubrovački,  merlot – suho;  Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak; Kušaonica za koliko osoba: 35; Radno vrijeme: svakodnevno, od 8-17 h; Način plaćanja: gotovina; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Plaža, pješčana, u uvali jedinstvene ljepote u selu Popovica, 1 km udaljeno od posjeda Crvik; Sokol-Grad – srednjevjekovna utvrda Dubrovačke Republike u mjestu Dunave, Crkva Sv. Nikole u Ćilipima; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Folklor svake nedjelje u sezoni  uz crkvu sv. Nikole u Ćilipima

_______________________

Adresa: Crvik Vinogradi i Vinarija, Kotar 12; 20213 Čilipi, Konavle • tel/fax: +385/20 771-230, +385/20 773 – 531 • e-mail: crvik.vino@gmail.com •  www.crvik.comVlasnik: Andro Crvik • Odgovorna osoba: Kate Bušić • Kontakt osoba: Andro Crvik – mobitel: +385/98 344 05

_______________________________________________

֎  GRABOVAC – kujundžuša, trnjak, vranac…

Ante Grabovac (sjedi desno) sa sinovima (oba su lijevo) i s enologom Mislavom Maršićem

Vinska regija, vinogorje: Dalmatinska zagora, Imotski. Vinarija Grabovac najstarija je privatna vinarija na području Imotskog vinogorja, gdje se, inače, vinova loza uzgaja još od antičkih vremena. Iskustvo u proizvodnji grožđa i vina u obitelji Grabovac prenosi se već 200 godina. Danas obitelj posjeduje trsje na najboljim položajima Imotskoga kraja, a u vinogradima su zastupljene domaće i introducirane sorte od kojih se proizvode prepoznatljiva vrhunska vina; Enolog-podrumar: Mislav Maršić; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 10, vlastitih; Sorte: kujundžuša, chardonnay, pošip, žilavka, sauvignon blanc, pinot sivi, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, merlot, trnjak, vranac, crljenak; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Vučja draga; Godišnja proizvodnja vina:  50.000  bocamirno: 90%;  bijelo: 40 %; ružičasto:  10%: crno:  50 % / pjenušci: 10%; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: kujundžuša, pošip & žilavka, sauvignon blanc, chardonnay, syrah, vranac, crveno jezero, modro jezero, modro jezero grand reserve –  suho /Pjenušac: Grabovac brut; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: maslinovo ulje – čaj – sir – džem; Degustacija vina na posjedu moguća: da;  Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji – topla jela; Kušaonica za koliko osoba: 50; Smještaj: ne na posjedu, u neposrednom susjedstvu: da; Radno vrijeme:  svakodnevno – 09:00 – 20:00 h –  samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – virmanom – kartice (prihvaćaju se:  Visa, Master Card, Maestro);  Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Modro i Crveno jezero, Kanjon Badnjevice;  Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Glumci u Zagvozd

______________________

Adresa: Vinarija Grabovac – Provin d.o.o., Ulica Križnog puta 17; 21264 Proložac Donji  • tel. fax: +385/21 846 767 ;   +385/21 846 010 • www.vinarijagrabovac.hr  • facebook.com/vinagrabovac  •  Vlasnik: Ante Grabovac • Odgovorna osoba: Milan Grabovac – e-mail: milan@vinarijagrabovac.hr  • Kontakt osoba: Milan Grabovac

_________________________

Imoćanski vinogradi

Jedinstveni fenomen Imotskoga: Modro jezero

______________________________________

֎  MARKUS – dingač na zagrebačkoj adresi

Danijel Szabo – vina Markus

Vinska regija, vinogorje: Južna Dalmacija, Pelješac, Dingač. Garažna vinarija Markus, osnovana 2006. i smještena u Zagrebu, vinificira grožđe uglavnom s biranih položaja na Pelješcu; Enolog-podrumar: Ivona Đipalo; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Sorte: plavac mali, babić;  Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Dingač; Godišnja proizvodnja vina: 6500 boca ⦁ mirno: 100 %; ružičasto: 30 %; crno: 70 %; Vina kao robne marke po etiketama: Dingač Pepeljuh,  Markus Rosé – suho;  Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak; Kušaonica za koliko osoba: 20; Radno vrijeme: samo po najavi; Način plaćanja: on line

________________________

Adresa: Markus Šimunović-Szabo d.o.o., Gradečak Lijevi 33; Zagreb • tel/fax:  +385/1 4551 749  •  e-mail: pepejuh@gmail.comVlasnik: Damir & Sonja Šimunović • Odgovorna osoba: Danijel Szabo •  Kontakt osoba: Danijel Szabo – mobitel: +385/98 288 569

_________________________________________________

֎  POLJOPROMET – Komarna

Komarna, Terra Madre

Vinska regija, vinogorje: Komarna. Jedinstvena melioracija krša pretvorena u poljoprivedu. Vinogradi udaljeni 100 m od mora, vinarija na vrhu s prekrasnim pogledom na vinograd i more; Pristup proizvodnji: ekološki, organski ⦁ certificirano: da; Hektara: 17,2; Sorte:  plavac mali, pošip; Godišnja proizvodnja vina: 100.000 boca ⦁ mirno: 100  %; bijelo: 20  %; ružičasto: 5  %: crno: 75 ?%; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: plavac mali, pošip, rosé – sve suho; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Degustacija vina na posjedu moguća: da; Kušaonica za koliko osoba: 60;  Način plaćanja: gotovina – virmanom – kartice (prihvaćaju se:  sve); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: U blizini: Dubrovnik, Korčula, Mljet; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu:  Maraton lađa na Neretvi

Vinogradi na Komarni

_________________________

Adresa:  Poljopromet d.o.o., Splitska 27/B; 20350, Metković  •  tel.: +385/98 244 657 ;  fax: +385/20 681-327 • www.poljopromet.hr  •  www.terramadre.comVlasnik: Davor Martinović, Damir Dominiković, Stipe Dominiković • Odgovorna osoba: Davor Martinović – e-mail: davorpoljopromet@net.hr •  Kontakt osoba: Davor Martinović – e-mail: davorpoljopromet@net.hr

_____________________________________________

֎  RAK – babić i maraština

Radislav Rak

Vinska regija, vinogorje: Šibenik; Enolog-podrumar: Ante Rak; Pristup proizvodnji: konvencionalan;  Hektara:  3, vlastita;  Sorte:  babić, maraština; Godišnja proizvodnja vina:  15-20.000 lit  ⦁  mirno: 100 %; bijelo: 40 %; ružičasto: 20 %: crno;  40%; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama:  babić, opolo, maraština – sve suho;  Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu:  pršut, sir; Degustacija vina na posjedu moguća: da;  Ponuda i hrane: da, hladni narezak; Kušaonica za koliko osoba: 50; Način plaćanja: gotovina; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Šibenik, Nacionalni parkovi Krka i Kornati

_______________________

Adresa: Vina Rak, Rakovo selo 98, Dubrava 22000 Šibenik • tel: +385/98 652-036 •www.vina-rak.hrVlasnik: Radislav Rak • Odgovorna osoba: Radislav Rak – e-mail: vina-rak@hotmail.com  •  Kontakt osoba: Radislav Rak

__________________________

Enolog Ante Rak, u berbi

_______________________________________________

֎  STINA-VINO – pošip, plavac mali, crljenak i prošek

Enolog i podrumar Rikard Petrić

Vinska regija, vinogorje: Srednja i Južna Dalmacija, Brač. Vinarija Stina smještena je u samom centru turističkog bisera Dalmacije – Bolu. Vinarija je u zgradi Prve dalmatinske vinarske zadruge, sagrađene 1903. godine; Enolog-podrumar: Rikard Petrić, Leo Gracin; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 67 vlastitih; kooperacija: 20; Sorte: pošip, vugava, chardonnay, plavac mali, cabernet sauvignon, merlot, syrah; Godišnja proizvodnja vina: 120.000 boca ⦁ mirno: 99  %; bijelo:  45%;  ružičasto:  8 %; crno:  45 %; desertna i specijalna vina: 2 %; pjenušci: 1 %; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama:  cuvée, vugava, pošip, pošip Majstor, opol, plavac mali barrique,  plavac mali Majstor, plavac mali Remek djelo –  suho • prošek – slatko; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: maslinovo ulje;  Degustacija vina na posjedu moguća: da;  Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji; Kušaonica za koliko osoba: 100; Smještaj: da, u neposrednom susjedstvu;  Radno vrijeme:  svakodnevno tijekom turističke sezone od Uskrsa do listopada – 16-23:30 h • od listopada do Uskrsa samo po najavi;  Način plaćanja: gotovina – virmanom – kartice (prihvaćaju se:  Maestro, Mastercard, VISA, Diners, Amex );  Sadržaji za sport i rekreaciju: U neposrednoj blizini; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Zlatni rat, Zmajeva špilja, Vidova gora

Barricaija, i, dolje, kušaonica

______________________________

AdresaJako vino d.o.o., Bračka cesta 13; 21420 Bol • tel. fax: +385/98 422  570 • www. stina-vino.hr • Vlasnik: Jako Andabak • Odgovorna osoba: Ivica Kovačević;  e-mail: ivica.kovacevic@stina-vino.hr  •  Kontakt osoba: Emil Mehdin – e-mail: emil.mehdin@stina-vino.hr

____________________________________

֎ VOLAREVIĆ – Mi stvaramo tradiciju

Tata Volarević sa sinovima

Vinska regija, vinogorje: Srednja i Južna Dalmacija, Komarna; Enolog-podrumar: Josip Volarević, mag.ing.agr; Pristup proizvodnji: ekološki, organski ⦁ certificirano: da;  Hektara: 12,  vlastito. Obitelj Volarević, koju čine otac i četiri sina, odlučila je zasaditi vinograd na području gdje još nikad prije nije rasla vinova loza. Novi projekt bio je i novi izazov za cijelu obitelj, koja se duboko posvetila stvaranju budućnosti za mlade naraštaje. To se htjelo izraziti sloganom Mi stvaramo tradiciju; Sorte: plavac mali, maraština, pošip; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Komarna – tlo klasa litosola, kamen zastupljen s 50 %, nadmorska visina 72 do 132 metra, nagib 20 do 35 %, južna ekspozicija, insolacija izravno od sunca, zatim od kamena (tlo) i od mora, godišnje sunca 2650 sati, oborine 750 mm; Godišnja proizvodnja vina: 80.000 boca ⦁ mirno: 100%; bijelo: 10  %; ružičasto: 10 %: crno: 80 %; Vina kao robne marke po podacima s etikete: Plavac mali Syrtis Gold edition – suho; plavac mali, plavac mali rosé, plavac mali rosé premium, pošip, maraština – suho; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: zasad još ne; Radno vrijeme: samo po najavi;  Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Visa, Maestro, MasterCard, Diners, American Express);  Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Arheološki muzaej Narona – Vid, Prirodoslovni muzej Metković, nasadi raznih voćnih vrsta kojima obiluje dolina Neretve, foto safari rijekama; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: sva kulturološka događanja organizirana su tokom godine preko Turističke zajednice; jedno od najvažnijih događanja je Maraton lađa-borba lađa na Neretvi koju prati više od 60 000 ljudi, zatim su tu razne predstave koje izvode članovi KUD-a Metković

Volarević – trsje, te, dolje, barricaia

__________________________

Adresa: Vinogradi Volarević d.o.o., Prud 15; Vid  •  tel/fax: +385/20 690 632; +385/20 690 633 • e-mail: info@vinogradi-volarevic.hrwww.vinogradi-volarevic.hrVlasnik: Mate Volarević • Odgovorna osoba: Mate Volarević • Kontakt osoba: Mate Volarević – mobitel: +385/91 587 6659

__________________________________________

֎  ZLATAN OTOK – Plenković grand cru!

Nikola i Marin Plenković

Vinska regija, vinogorje: Srednja i Južna Dalmacija, Hvar, Sveta Nedjelja & Makarska, Baška Voda – Šibenik, Jadrtovac. U vinskom svijetu Zlatan otok prisutan je gotovo 30 godina, a sa zaštitom zemljopisnog porijekla u kategoriji vrhunskog vina već 26 godina. Sav trud i rad bio je uvijek usmjeren na uzgoj i očuvanje autohtonih dalmatinskih sorata vinove loze, i isključivo na tim sortama počiva asortiman vina Zlatan otok. Hvarski vinogradi su na strminama na južnoj strani otoka, na području Hvarskih plaža, i pod nagibom su od 40 do 60 posto. Tu prevladava plavac mali. Kuća Zlatan otok posjeduje i vinograde na kopnu, na padinama planine Biokova, od Basta do Promajne kod Makarske. Trsje je na nadmorskim visinama od 30 do 400 metara, tu su plavac mali, crljenak/zinfandel te pošip. Treću cjelinu čine vinogradi kod Šibenika. Oni su na južnim brežuljcima Jadrtovca. Od 2014. za to područje dobiven je certifiikat o ekološkom uzgoju. U šibenskome pojasu sortiment čine plavac mali, babić, crljenak/zinfandel i pošip;

Enolog Davor Šestanović

Enolog-podrumar: Davor Šestanović dipl.ing.agr; Pristup proizvodnji: neki vinogradi konvencionalan – neki vinogradi ekološki, organski; Hektara: 150 vlastito; kooperacija: 80; Sorte: pošip, bogdanuša, plavac mali, crljenak, babić; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Hvar – Sveta Nedjelja (Plavac grand cru;  Plavac Exclusive – konvencionalno) ⦁ Makarska – Baška Voda (Pošip; Crljenak/Zinfandel – konvencionalno) ⦁ Šibenik – Jadrtovac: eko; Godišnja proizvodnja vina: 600.000 boca ⦁ mirno: 100 %; bijelo: 25 %; ružičasto: 4 %: crno 70 %; desertna i specijalna vina: 1 %; Vina kao robne marke po etiketama: Zlatan otok, Zlatan bogdanuša, Zlatan pošip, Zlatan opol rosé, Zlatan plavac, Zlatan plavac barrique, Zlatan plavac grand cru, Zlatan plavac exclusive, Zlatan crljenak-zinfandel, Zlatan babić, Zlatan babić barrique – sve suho ⦁ Zlatan porat, desertno – slatko ⦁  eco/organic Jadrtovac:  Pošip, Plavac, Crljenak-zinfandel, Babić – suho arhiva, do 1989: Zlatan plavac, Zlatan plavac barrique, Zlatan plavac grand cru – suho; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak – topla jela  (Restaurant & Marina Bilo Idro); Kušaonica za koliko osoba: 100; Smještaj: da (vlastiti apartmani); Radno vrijeme:  u turističkoj sezoni svakodnevno – cijeli dan ⦁  izvan sezone samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: sve); Sadržaji za sport i rekreaciju: nogomet, planinarenje, ronjenje, ribolov, vožnja biciklom,  šetnja; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, za posjet: Staro selo, spilje, grad Hvar; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: razna manifestacije na otoku Hvaru

Vinogradi na padinama iznad sela Sveta Nedjelja

______________________

Adresa: Zlatan otok d.o.o., Put Stjepana Radića 3, Sv. Nedjelja, 21465 Jelsa • tel/fax: +385/21 745 709 • www.zlatanotok.hre-mail: zlatanotok@zlatanotok.hr •  Vlasnik: obitelj Plenković • Odgovorna osoba: Marin Plenković, direktor • Kontakt osoba: Darko Janković dipl.ing.agronomije – mobitel: +385/91 528 6365 – e-mail: zlatanotok@zlatanotok.hr

_____________________________________________

Istra i Kvarner

֎  BOŠKINAC – boutique hotel i vinarija

Hotel i vinski podrum Boškinac

Boris Šuljić, vlasnik

Vinska regija, vinogorje: Hrvatsko primorje, Pag; Enolog-podrumarVinolab d.o.o.;  Pristup proizvodnji: konvencionalan, ali okrenut prema ekološkom, organskom; Hektara: 6, vlastito; Sorte: gegić, chardonnay, sauvignon bijeli, merlot, cabernet sauvignon; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Vinograd Boškinac na položaju – Gračišće kod Novaljskog  polja, koji slovi kao najbolji na otoku Pagu; Godišnja proizvodnja vina: 30.000-40.000 boca, ovisno o godištu ⦁ mirno: 95 %; bijelo: 15%; ružičasto:  5 %: crno: 80 % / pjenušac: 5 %; Vina kao robne marke (po etiketama): Boškinac cuvée cabernet sauvignon & merlot; Boškinac bijelo cuvée gegić, chardonnay & sauvignon; Rosé; Gegić; Boškinčić cuvée merlot & cabernet sauvignon; Ocu cuvée bijeli (debit, gegić, chardonnay, sauvignon) – sve suho;  Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Drugi proizvodi vlastite i lokalne proizvodnje koji se mogu kupiti na posjedu: rakija  grappa – maslinovo ulje – med; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak – topla jela /odlična, kreativna kuhinja; Kušaonica za koliko osoba: 70; Smještaj: 8 soba & 3 suita; Radno vrijeme: u sezoni svakodnevno – 12,00 – 23,00 sata – podrum, ipak,  samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Mastercard, Visa, Amex, Diners, Meastro); Sadržaji za sport i rekreaciju: vanjski bazen – plivanje, šetnja, planinarenje, biciklizam, ribolov; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Muzej grada Novalje, Muzej Stomorica, Lunski maslinici  Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Martinje, Uskrsni doručak, Advent u Novalji

__________________________

Adresa: Cissa d.o.o., Škopaljska ulica 30; 53291 Novalja, otok Pag ⦁ tel/fax :+385/53 663 500;  +385/53 663 501 ⦁ www.boskinac.come-mail: info@boskinac.com  ⦁ Vlasnik: Boris Šuljić ⦁ Odgovorna osoba: Boris Šuljić – e-mail: cissa@inet.hr  ⦁ Kontakt osoba: Boris Šuljić – mobitel. +385/91 532 6309

_________________________________________

֎  MATOŠEVIĆ – malvazije, i Grimalda!

Ivica Matošević (desno), i podrumar Saša Topolovac

Vinska regija, vinogorje: Središnja i Zapadna Istra; Enolog-podrumar: mr.sc.  Saša Topolovec;            Pristup proizvodnji: konvencionalan, u prijelazu na ekološki; Hektara: 10 vlastito; kooperacija: 15; Sorte: malvazija istarska, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, teran, cabernet sauvignon; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi:  Grimalda; Godišnja proizvodnja vina: 100.000 boca ⦁ mirno: 97 %; bijelo: 80 %; crno: 20 %; pjenušci/sparkling: 3 %;  Vina kao robne marke po etiketama: Alba malvazija,  Alba malvazija barrique (hrast), Alba malvazija Robinia (akacija), Alba Antiqua (maceracija), Aura

Vinograd Grimalda

(chardonnay), Anima (chardonnay), Neo (sauvignon), Grimalda bijelo (malvazija istarska, chardonnay, sauvignon), Grimalda crno (merlot, teran), Mora (merlot), Ombra (teran) – suho ⦁ pjenušac – Barely legal (chardonnay, malvazija istarska), zéro dosage, klasična metoda; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak; Kušaonica za koliko osoba: 25; Radno vrijeme:  ljeti svakodnevno – zimi radnim danom od  09-16 h; subota 09-16h, nedjeljom zatvoreno; Način plaćanja: gotovina– kartice (primaju se: Maestro, Visa, MasterCard, American Express); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Eufrazijeva bazilika, Mirafior, Neptunov hram – Poreč, Romualdova pećina, Limski zaljev, utvrda Dvigrad – Kanfanar, ornitološki park Palud – Rovinj, Histria Aromatica – Bale; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Popolana – sportom s ulica i trgova do prirode i turizma – Rovinj, travanj; Red bull Air Race – Rovinj, svibanj;  Photodays – Rovinj, svibanj; Croatian salsa festival – Rovinj, lipanj & srpanj, Noć Sv.Lovre Rovinj, kolovoz – Rovinj music Festival – Rovinj, prosinac

____________________________

Adresa: Vina Matošević d.o.o., Rizzijeva 34, Pula / Podrum Krunčići, Krunčići 2, 52448 Sv.Lovreč ⦁ tel./fax: +385/98 254 731 ⦁ e-mail: vina@matosevic.com, info@matosevic.com ; office@matosevic.comwww.matosevic.comVlasnik: dr.sc. Ivica Matošević ⦁ Odgovorna osoba: dr.sc. Ivica Matošević ⦁  Kontakt osoba: Mihaela Kliman – mobitel: +385/99 314 6888

__________________________

Vinarija Matošević – zgrada izvana

______________________________________

֎  PERŠURIĆ MISAL – deset etiketa šampusa

Vinska regija, vinogorje: Hrvatska Istra, Zapadna Istra, K.O. Bačva, Višnjan; Enolog-podrumar: Katarina Peršurić Bernobić; Pristup proizvodnji: vinogradi – integrirano; podrum – konvencionalno;

Katarina Peršurić Brnobić, sa suprugom

Hektara: 5 vlastito; kooperacija: grožđe se otkupljuje iznimno, samo u nekim godinama, i to od vinogradara koji imaju trsje u susjedstvu. Inače, obiteljska proizvodnja pjenušavih vina klasičnom metodom – drugim vrenjem u boci – traje od 1990. godine. Deset je različitih vrsta pjenušaca. Vinariju, koju je utemeljio Đordano Peršurić, odnedavno vode sestre Katarina i Ana Peršurić, koje nakon smrti oca eto nastavljaju obiteljsku tradiciju. Proizvodnja pjenušaca odvija se uz modernu opremu i u potpunosti je automatizirana; Sorte: malvazija istarska, chardonnay, pinot crni (najveći dio čine ove tri sorte), muškat žuti, muškat bijeli i muškat ruža porečki, teran, borgonja;  Godišnja proizvodnja: cca 40.000 boca ⦁ pjenušci: 100 %; bijelo: 60%; ružičasto: 30 %: crno:  10 %; Vina kao robne marke po etiketama: Misal Blanc de Blancs brut nature, Misal Prestige extra brut, Misal Millennium brut, Misal Royal brut, Misal Blanc de noirs brut, Misal Istra brut, Misal Noir brut, Misal Rosé sec, Misal Rouge demi-sec, Misal Amor demi-sec…; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: uskoro će biti maslinovo ulje; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: ne;  Kušaonica za koliko osoba: 35; Radno vrijeme: samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Master Card, Maestro, Visa); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Mjesto Bačva, Zvjezdarnica Višnjan, biciklističko-rekreacijska ruta Parenzana; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Slavlje za ljetni solsticij – Astrofest, Višnjan

______________________

Adresa: Pjenušci Peršurić d.o.o. Misal, Pršurići 5a; 52463 Višnjan  ⦁  tel/fax: +385/52 431-586; +385/52 428-438 ⦁ e-mail: info@misal.hrwww.misal.hrVlasnik: Katarina Peršurić Bernobić & Ana Peršurić ⦁ Odgovorna osoba: Katarina Peršurić Bernobić ⦁  Kontakt osoba: Ana Peršurić – mobitel: +385/98 1957 037 ⦁ e-mail: ana@misal.hr

__________________________________________________

֎  POLETTI – vino i maslinovo ulje

Peter Poletti

Vinska regija, vinogorje: Hrvatska Istra; Enolog-podrumar: Peter Poletti; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 6,5 vlastito; Sorte: malvazija istarska, chardonnay, teran, merlot, cabernet sauvignon, muškat ruža;  Godišnja proizvodnja vina: 30.000 lit ⦁ mirno: 100 %; bijelo: 60 %; ružičasto: 0,5 %;  crno: 39,5 %; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: malvazija istarska, chardonnay, teran, merlot, cabernet sauvignon – suho ⦁ Rossella muškat ruža, polusuho;  Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: maslinovo ulje vlastite produkcije; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane uz vino: da – hladni narezak, mali zalogaji; Kušaonica za koliko osoba: 48; Smještaj: da, na posjedu: Villa Bellavista Poletti; Radno vrijeme: samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – kartice (prihvaćaju se: sve osim Dinersa); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Baredine, Poreč, Rovinj

___________________

Adresa: OPG Loredana Poletti, Markovac 14; Višnjan ⦁ tel. fax: +385/52 449 251; +385/91 449 2511 ⦁ e-mail: vina.poletti@gmail.comwww.vina-poletti.comVlasnik: Loredana Poletti ⦁ Odgovorna osoba: Loredana Poletti ⦁ Kontakt osoba: Peter Poletti – mobitel: +385/91 449 2511 – e-mail: poletti@gmail.com

________________________________________

֎  TRAPAN – kapljica specifičnog karaktera

Vinska regija, vinogorje: Hrvatska Istra, Pula, Šišan; Enolog-podrumar: Bruno Trapan & David Diković;  Pristup proizvodnji: ekološki, organski; Hektara: 12, vlastito. Od 2005. do danas trudom i upornošću stvoreno je 12 ha ekološki čistih vinograda. U podrumu nastaju vina specifičnog karaktera, prepoznatljiva, s mediteranskom notom; Sorte: malvazija istarska, teran, syrah, cabernet sauvignon, merlot; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Šišan, Cuf; Godišnja

Bruno Trapan

proizvodnja vina: 60.000 lit ⦁ mirno, redovne berbe:  95 %; bijelo: 35 %; ružičasto: 20 %: crno: 45 %; pjenušci: 4 %;  desertna; specijalna vina: 1 %; Vina kao robne marke, po etiketama: Ponente (malvazija, svježe), Uroboros (malvazija, macerirano četiri dana, dozrijevano u bačvici od bagrema), Terra Mare (teran), Revolution Nigra Virgo (cabernet sauvignon 40 %, merlot  25 %, syrah 25 %, teran 10 %), the ONE (teran 50 % & syrah 50 %) – suho ⦁ Rubi rosé (teran 70 %, cabernet 10 %, merlot 10 %, syrah 10 %) – polusuho ⦁ Dark Rosé (muškat ruža poluslatki) ⦁ Pjenušac: CHE – teran rosé, pas dosé; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak – topla jela; Kušaonica za koliko osoba: 30; Radno vrijeme: 11,00  – 19,00 h – samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Visa, Mastercard, Maestro); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Pula: Arena, Nezakcija – antikno naslje, Park prirode Kamenjak

________________________

Adresa: Trapan Bruno OPG, Veruda 10; Pula ⦁ tel/fax: +385/98 244457 ⦁  e-mail: bruno@trapan.hrwww.trapan.hr  ⦁ Vlasnik: Bruno Trapan ⦁ Odgovorna osoba: Bruno Trapan ⦁  Kontakt osoba:  Bruno Trapan – mobitel: +385/98 244 457

_______________________________________________

֎  ZIGANTE VINA – Verò iz Kostanjice

Duvilio i Denis Zigante

Vinska regija, vinogorje: Hrvatska Istra. Srednjovjekovno naselje Kostanjica, koje se nalazi nedaleko od Grožnjana, gleda na dolinu rijeke Mirne. Obitelj Zigante jedan je od proizvođača vina upravo iz ovog kraja. Zahvaljujući iskustvu, kao i novim tehnikama koje su nedavno usvojene u obiteljskom podrumu danas se obitelj Zigante može podičiti proizvodnjom visokokvalitetnoga vina;  Hektara: 25 vlastito; Sorte: malvazija istarska, teran, muškat bijeli, cabernet sauvignon  Vina kao robne marke po etiketama: malvazija Verò, teran, cabernet sauvignon Verò – suho ⦁ muškat – poluslatko ⦁ Aurora Teran Rosé – polusuho ⦁ pjenušac: Verò blanc brut, klasična metoda;  Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Kušaonica za koliko osoba: 40; Smještaj: ima mogućnosti u Kostanjici; Radno vrijeme: ponedjeljak-nedjelja, 8,00-18,00 h;  Način plaćanja: gotovina – kartice

___________________________

Adresa: Vina Zigante ZPO, Kostanjica 66; Grožnjan  ⦁  tel/fax: +385/52 721 930   ⦁  e-mail: info@vina-zigante.hr  ⦁   www.vina-zigante.hrVlasnik: Denis & Duvilio Zigante ⦁ Odgovorna osoba: Denis Zigante ⦁  Kontakt osoba:  Mirjana Zigante – mobitel: +385/91 7265 380

_____________________________________________

Slavonija

֎  BELJE VINA – veliko, moderno, kvalitetno, turistički zanimljivo

Vinska regija, vinogorje: Hrvatsko podunavlje, Baranja. Vina Belje najveći je hrvatski proizvođač grožđa iz vlastitih vinograda. Kapljica se rađa isključivo od grožđa iz vlastitih nasada, a berba se odvija ručno. Prerada grožđa je u podrumu koji je jedan od najmodernijih vinskih proizvodnih kompleksa u Europi, a smješten je u srcu beljskih vinograda. Opremljena najnaprednijom svjetskom tehnologijom, vinarija Belje stvara moderna vina na temeljima tisućljetne vinske tradicije koja seže još u davno treće stoljeće, kad je rimski car Prob lozom oplemenio cijelo područje. Vina, koja uz puno ljubavi i pažnje nastaju u vinariji, dozrijevaju u podrumu Belje ukopanom u brijeg u središtu Kneževih Vinograda. Podrum star gotovo 500 godina danas je najveći i najimpozantniji vinski podrum u Baranji i u cijeloj regiji. Na tri etaže u drvenim bačvama odležavaju Premium i Goldberg etikete; Enolog-podrumar: Suzana Zovko; Pristup proizvodnji: konvencionalan;  Hektara: 650 vlastitih; Sorte: graševina, chardonnay, frankovka, merlot, cabernet sauvignon, pinot crni;  Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Goldberg; Godišnja proizvodnja vina: 3,9 mil lit ⦁ mirno: 100 %; bijelo: 90 %; crno: 10%; Vina kao robne marke po etiketama: graševina vrhunsko, graševina kvalitetno, chardonnay Goldberg vrhunsko, chardonnay vrhunsko, chardonnay kvalitetno, frankovka  2012 Goldberg vrhunsko, frankovka 2009 vrhunsko, frankovka kvalitetno, merlot Goldberg vrhunsko, merlot vrhunsko, merlot kvalitetno, cabernet sauvignon vrhunsko, cabernet sauvignon kvalitetno, pinot crni vrhunsko, pinot crni kvalitetno, cabernet sauvignon & merlot 2011 vrhunsko – sve suho • graševina Goldberg vrhunsko – polusuho; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: mesne i mliječne prerađevine / baranjski kulen – sir;

Suzana Zovko, glavna enologinja Belja

______________________

Adresa: Belje d.d, Industrijska zona 1 MECE, 31326 Darda • tel. fax: +385/31 710-060; +385/31 710-070 • www.vinabelje.hrVlasnik: Belje d.d. • Odgovorna osoba: Suzana Zovko; e-mail: suzana.zovko@belje.hrKontakt osoba: Đenđi Burjan – mobitel: +385 91 1790 118 • e-mail: djendji.burjan@belje.hr

_________________________

Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji – topla jela; Kušaonica za koliko osoba: 70 u kušaonici; 120 u podrumu; Smještaj: ne; Radno vrijeme: 10-17 h svakodnevno (nedjeljom po najavi); Način plaćanja: gotovina – kartice (prihvaćaju se: Maestro, Visa, American Express, Diners); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Park prirode Kopački rit, grad Osijek i Osječka Tvrđa, vinski surduci u Zmajevcu; Vidikovac iznad Dunava;  Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Vašar u Karancu, Gator-fest, Slama – land art fest, Ribarski dani u Kopačevu, Etno susreti u Bilju, Čvarak fest, Berba grožđa, biciklističke utrke

____________________________________

֎  BRZICA – čari Dunava

Ivo Brzica uz svoje barrique

Vinska regija, vinogorje: Hrvatsko podunavlje, Erdut; Enolog-podrumar: Ivo Brzica;  Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara:  6, vlastito; Sorte:  graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, vranac; Godišnja proizvodnja vina:  45.000  lit  ⦁  mirno: 100 %;  bijelo:  30 %;  crno: 70 %; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, cuvée randevus – sve suho; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji – topla jela; Kušaonica za koliko osoba: 50; Smještaj: da, u neposrednom susjedstvu; Način plaćanja: gotovina – kartice (prihvaćaju se:  American, Diners, Visa, Maestro); Sadržaji za sport i rekreaciju: biciklizam, trekking, šetnja, vožnja čamcem po Dunavu, lov i ribolov; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Kula na Dunavu i dvorac u Erdutu, Aljmaško svetište, Vukovar Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Dani cvijeća u Dalj planini u travnju, Dani trešanja u Erdutu u lipnju, winebike-tour s kulturno-umjetničkim programom i Danom otvorenih vrata vinarija u Erdutu krajem rujna.

Čar moćnog Dunava

_____________________

Adresa: OPG Brzica Ivo, Erdutska planina 18; 31206 Erdut • tel. fax: +385/ 91 297 3410 • www.brzica.comVlasnik: Ivo Brzica • Odgovorna osoba: Ivo Brzica; e-mail: ivo.brzicahbv9@gmail.comKontakt osoba: Ivo Brzica; e-mail: ivo.brzicahbv9@gmail.com

___________________________________________

֎  GALIĆ – paleta: bijelo rosé, crno, desertno, specijalno, pjenušac

Vlasnik Josip Galić (desno) i enolog Slaven Jeličić

Vinska regija, vinogorje: Središnja Slavonija, Kutjevo; Enolog-podrumar: Slaven Jeličić; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 26 vlastito; kooperacija: 15; Vinogradi u vlasništvu na četiri su lokacije: Radovanci, Kaptol, Podgorje i Vetovo; Sorte: graševina, sauvignon, pinot crni, merlot, cabernet sauvignon; Godišnja proizvodnja vina: 250.000 boca ⦁ mirno: 97 %; bijelo: 63 %; ružičasto; 10 %: crno: 25%; slatka desertna i specijalna vina:  2%; pjenušac: 3 %;  Vina kao robne marke po etiketama: graševina, sauvignon, chardonnay, bijelo 9 (graševina, sauvignon, chardonnay), G točka bijela, pinot crni, Crno 9 (cabernet sauvignon, merlot), G točka crna – sve suho • Rosé Galić – polusuho • graševina kasna berba – poluslatko  • graševina ledena berba, Leon izbor prosušenih bobica, slatko – slatko; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak;  Kušaonica za koliko osoba: 15; Radno vrijeme: po najavi;  Način plaćanja: gotovina

__________________________

Adresa: Galić d.o.o, Vilima Korajca 1; 34330 Velika • tel: +385/34 440 850; fax: +385/34 440 855 • www.galic-vina.hrVlasnik: Josip Galić • Odgovorna osoba: Andrej Markulin; e-mail: andrej.markulin@galic-vina.hr (ili / or: anita.matijevic@galic-vina.hr) • Kontakt osoba: Anita Matijević; mobile: +385/99 4400 – 568

__________________________________________

֎  ILOČKI PODRUMI – Prinčevi s Principovca

Glavna enologinja Vera Zima

Vinska regija, vinogorje: Hrvatsko podunavlje, Srijem, Ilok. Iločki podrumi, rado će se pohvaliti domaćini, najstariji su i najnagrađivaniji vinski podrum u Hrvatskoj i jedini podrum iz Hrvatske koji je uvršten u vinsku kartu Europe. Tradicija proizvodnje vina u Iloku duga je gotovo dva tisućljeća. Loza se kontinuirano uzgajala, čak i za vrijeme turske vladavine; Enolog-podrumar: Vera Zima; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 330 vlastito; kooperacija: 660; Sorte: graševina (Welsh Riesling), traminac, chardonnay, rizling rajnski (Riesling), pinot bijeli (Pinot blanc), frankovka (Blaufränkisch), cabernet sauvignon…; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Principovac, Vukovo; Godišnja proizvodnja vina: 3.550.000 lit ⦁ mirno: 3.540.100 lit; bijelo: 3.195.000 lit; ružičasto: 30.000 lit; crno: 310.000 lit; slatka desertna i specijalna vina: 5000 lit; pjenušci: 10.000 lit; Vina kao robne marke po etiketama: kao kvalitetno – graševina, traminac, chardonnay, rajnski rizling, bijeli pinot, frankovka rosé, Kapistran crni, te kao vrhunsko – graševina vrhunska, traminac vrhunski, chardonnay vrhunski, Graševina velika berba – sve suho • Principovac traminac, Principovac graševina, Principovac Char-donnay, traminac kasna berba -poluslatko • traminac izborna berba,  traminac izborna berba bobica, traminac izborna berba prosušenih bobica, traminac ledena berba – slatko; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda hrane: hladni narezak – topla jela; fusion; Kušaonica za koliko osoba: 100; Smještaj: da; vlastiti apartmani:  18 * * * &  6 * * * *; Radno vrijeme: 7-23h – svakodnevno – po dogovoru i duže; Način plaćanja: gotovina – kartice (primaju se: Amex, Diners, MasterCard, Maestro, Visa); Sadržaji za sport i rekreaciju: tenis, badminton, golf, trecking;

___________________________

Adresa: Iločki podrumi d.d., Dr. Franje Tuđmana 72; 32236 Ilok • tel/fax: +385/32 590 003  •  e-mail: info@ilocki-podrumi.hrwww.ilocki-podrumi.hrVlasnik:  Juraj Mihaljević • Odgovorna osoba: Robert Miljković • Kontakt osoba: Karmela Tancabel; mobile: +385/98 298 681; e-mail: karmela.tancabel@ilocki-podrumi.hr

___________________________

Lijepi dvorac Principovac

Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Pozicija na lesnim zaravnima i surducima uz Dunav, te obroncima Fruške Gore daje Iloku i okolici dinamičan i zanimljiv prirodni krajolik. Okolne šume su očuvane, i u njima obitavaju brojne životinje. Iločko lovište poznato je po jelenu lopataru. Jedino stanište orla krstaša u Hrvatskoj upravo je na obroncima Fruške Gore kod Iloka, a tu je također i jedno od rijetkih staništa zaštićene vrste guštera – ivanjskog rovaša (u iločkom parku). Prirodne cjeline Dunava i Šarengradske ade čine biljni i životinjski svijet močvarnog i riječnog područja, osobito ptica… Dio prirode i krajolika može se doživjeti i hodajući stazom Liska koja vodi  prema najvišem dijelu Fruške Gore na zapadnim obroncima;  Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Vinkovo (siječanj), Majpan (lipanj), Petrovo u Šarengradu (lipanj), Iločko-slovačko ljeto (kolovoz), Schmidtovi dani (kolovoz), Iločka berba grožđa (početak rujna), Kapistranovo (listopad)

__________________________________________

֎  JAKOB VINAbordožani sa slavonskog brda

Zdravko Ilija Jakobović, Vina Jakob: u vinogradu na 300 metara visine, ponad Stupnika

Vinska regija, vinogorje: Slavonija, Slavonski Brod. Vina Jakob obiteljska je vinarija s vinogradima na krasnim pozicijama u Stupniku kod Slavonskog Broda a sa sjedištem i s vinskim podrumom u Zagrebu, pod Sljemenom. Zacrtala je sebi kao cilj proizvoditi samo vrhunsko vino. Kao početak vinarije bilježi se 2000. godina. U prvih svojih 15 godina djelovanja vinarija Jakob prepoznana je, doista, kao proizvođač odličnog vina. Namjera je još malo proširiti se, ali ne i previše, naime  s manjom proizvodnom količinom bolje se pod kontrolom drže svi procesi u produkciji, ali i, kasnije, u pozicioniranju na tržištu odnosno zadržavanju dobre pozicije na tržištu. Enolog-podrumar: Ivona Đipalo; Pristup proizvodnji: konvencionalan; Hektara: 6 vlastito; Sorte: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah; Godišnja proizvodnja vina: oko 25.000 lit ⦁ mirno: 100 %; ružičasto: 30 %; crno: 70 %; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: Jakob Cuvée, Jakob Syrah, Jakob Rosé – sve suho;  Mogućnost kupnje vina na posjedu: da; Drugi proizvodi koji se mogu kupiti na posjedu: čepovi DIAM; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji; Kušaonica za koliko osoba: 15; Radno vrijeme: svakodnevno ali samo po najavi; Način plaćanja: gotovina – virmanom

____________________________

Adresa: Vina Jakob, Gramača 1c; 10000 Zagreb • tel/fax: +385/98 207 901 • www.vinajakob.hrVlasnik:  Ilija Jakobović • Odgovorna osoba: Ilija Jakobović; e-mail: info@vinajakob.hrKontakt osoba: Ilija Jakobović; e-mail: info@vinajakob.hr

______________________________

U barricaiji

________________________________________

֎  KALAZIĆ – nova, suvremena vinarija

Slavko Kalazić

Vinska regija, vinogorje: Hrvatsko podunavlje, Baranja; Enolog-podrumar: Slavko Kalazić; Pristup proizvodnji: ekološki, organski ⦁ certificirano: da; Hektara: 18,4 vlastito ⦁ Vinogradi se nalaze na nadmorskoj visini između 180 i 200 m, tlo je propusno, lesno (loess), s velikim sadržajem pijeska i vapnenca i kao takvo je izvrsna podloga za dobivanje izrazito mineralnih i ekstraktnih vina. Klima je s velikim oscilacijama između minimalnih zimskih i maksimalnih ljetnih temperatura. Nisu rijetke zime s temperaturama do -20 stupnjeva C kao ni ljeta s temperaturom do + 40̊ C. Po broju sunačanih sati godišnje Baranja tek nešto malo zaostaje za najosunčanijim hrvatskim otokom Hvarom, a po godišnjoj količini oborina od oko 700mm Baranja i Hvar su izjednačeni. Nedavno je Kalazić u Zmajevcu otvorio modernu vinariju koja omogućuje daljnje pomicanje uvis granica u kvaliteti vina. Objekt je opremljen sofisticiranim sustavom za kontrolu temperature tankova i objekta, te novom linijom za punjenje i etiketiranje;  Sorte: traminac, graševina, pinot sivi, pinot bijeli, rizling rajnski, sauvignon, chardonnay, pinot crni, cabernet sauvignon, frankovka; Godišnja proizvodnja vina: 190.000 boca ⦁ mirno: 100 %; bijelo: 65 %; ružičasto: 5 %; crno: 30%; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: graševina, cabernet sauvignon, pinot crni, pinot bijeli, Batina – suho • sauvignon, traminac, pinot sivi, rajnski rizling, rosé – polusuho • cabernet sauvignon – poluslatko; Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: destilati; Degustacija vina na posjedu moguća: da; Ponuda i hrane: ne; Kušaonica za koliko osoba: 50; Smještaj: da, u susjedstvu; Radno vrijeme: po najavi; Način plaćanja: gotovina; Sadržaji za sport i rekreaciju: golf, ribolov, lov, biciklizam, vožnja Kopačkim ritom; Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Spomenik pobjedi Batinska bitka; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Surduk festival; Dani vina i turizma

Kalazićev podrum i, dolje, dio Kalazićevog trsja

Pogled iz podruma na Dunav

_________________________

Adresa: Kronos d.o.o. (Vina Kalazić), Planina Istok 135; 31306 Batina • tel: +385/31 214 511; fax: +385/ 31 214 512 • www.vina-kalazic.comVlasnik: Slavno Kalazić • Odgovorna osoba: Slavko Kalazić; e-mail: kronos@kronos.hrKontakt osoba: Slavko Kalazić; e-mail:  kronos@kronos.hr

_____________________________

Batina, lijepi – noćni – pogled na most koji preko Dunava spaja Hrvatsku i Srbiju

_____________________________________________

֎  KRAUTHAKER – pouzdan i stalan u kakvoći

Vlado Krauthaker

Vinska regija, vinogorje: Slavonija, Kutjevo. Vinogorje Kutjevo u kojemu se nalaze vinogradi i podrum obitelji Krauthaker smješteno je na 45,3 paraleli, na onoj istoj na kojoj se, idući prema zapadu, nalaze svjetski vrlo poznata vinogradarska područja Istra, Pijemont, Dolina Rhône, Bordeaux, Oregon. Taj kraj idealno je vinogradarsko područje, gdje se vinova loza uzgaja stoljećima. Višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju u regiji Slavonija uspješno nastavlja Vlado Krauthaker, inženjer agronomije i enolog, koji je 1992. uz podršku obitelji pokrenuo samostalni obrt u domeni vinogradarstva i vinarstva. U obiteljski posao vezan uz vinogradarstvo i vinarstvo uključena je izravno u enološkom smislu Krauthakerova kćerka Martina Krauthaker Grgić. Kuću Krauthaker resi glas da je vrlo stabilna u kakvoći, bez oscilacija, svi su proizvodi ustaljeno u gornjem kvalitativnom razredu. Krauthakerovi su skloni istraživanju, i iz tog su razloga podignuti pokusni nasadi s oko 30 različitih sorata, da se vidi kako će se koja od njih pokazati u ekološkim uvjetima Kutjevačkog vinogorja. Znatiželja i sklonost prirodnome naveli su Krauthakera da se okuša i u kategoriji narančastoga vina, nastaloga dugom maceracijom bijelih sorata – kod njega su to graševina, zelenac i verduzzo – praćenom alkoholnom fermentacijom. Krauthakerovi narančasti uradci izlaze pod nazivom Kuvlakhe; Enolog-podrumar: Vlado Krauthaker, Martina Krauthaker-Grgić;

Pozicija Vidim, iz zraka

Dio eko-pristupa: konj u trsju

Pristup proizvodnji: ekološki – certificirano: ne; Hektara: 40 vlastitih; kooperacija: 10; Sorte: graševina, pinot sivi, sauvignon, zelenac slatki, chardonnay, rizling rajnski, manzoni bijeli, neuburger, viognier, verduzzo, traminac, muškat žuti, pinot crni, syrah, merlot, cabernet sauvi-gnon, syrah, cabernet franc, blauburger, crljenak, frankovka, nebbiolo…; Ekstra kvalitetni vlastiti vinogradarski položaji vrijedni navoda na etiketi: Mitrovac, Rosenberg, Vidim; Godišnja proizvodnja vina: 265.000 boca ⦁ mirno: 100 %; redovna berba: 98 %; bijelo: 85; ružičasto: 1 %: crno: 14 %;  slatka desertna i specijalna vina: 2 %; Vina kao robne marke, po nazivima na etiketama: graševina, Graševina Mitrovac, pinot sivi, Zelenac Kutjevo, Sauvignon classic, Sauvignon Vidim, Chardonnay Rosenberg, pinot crni, syrah, merlot, cabernet sauvignon, MERCS – suho • narančasto: Kuvlakhe graševina, Kuvlakhe zelenac, Kuvlakhe verduzzo • Graševina kasna berba, Madame (muškat žuti) – poluslatko • graševina izborna berba, graševina izborna berba prosušenih bobica/TBA, traminac izborna berba/Auslese; Kutjevo izborna berba/Auslese; Zelenac Kutjevo izborna berba bobica/BA, Zelenac Kutjevo izborna berba prosušenih bobica/TBA – slatko;

Detalj iz vinskog podruma

__________________________

Adresa: Vinogradarstvo-podrumarstvo Krauthaker, Ivana Jambrovića 6; 34340 Kutjevo • tel. fax: +385/34 315 000 ; +385/34 315 0001 • www.Krauthaker.hr  • Vlasnik: Vlado Krauthaker • Odgovorna osoba: Vlado Krauthaker; e-mail: vlado@krauthaker.hrKontakt osoba: Zdravko Ketović; e-mailzdravko@krauthaker.hr

___________________________

Krauthakerova kušaonica

Mogućnost kupnje vina na posjedu: da;  Drugi proizvodi, vlastite i lokalne produkcije, koji se mogu kupiti na posjedu: destilati  (vinjak);  Degustacija vina na posjedu moguća: da;  Ponuda i hrane: da – hladni narezak, mali zalogaji; Kušaonica za koliko osoba: dvije kušaonice, 40 + 60 osoba; Smještaj: da, u susjedstvu;  Radno vrijeme: 8-18h – svakodnevno; Način plaćanja: gotovina – virmanom – kartice (prihvaćaju se: Visa, Maestro, MasterCard, Diners); Prirodne ljepote, kulturno-povijesni i sakralni spomenici u okruženju, preporučeni za posjet: Kutjevo: stari vinski podrum iz 1232., crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, park prirode Papuk, izletište Jankovac; Kulturno-zabavna, folklorna događanja, festivali kroz godinu: Vincelovo (siječanj), Festival Graševine (svibanj), Martinje (studeni). ♣  SuČ – 12.2017

SRDAČNE ČESTITKE !

_________________________________________________________________________________________________________________.

SRDAČNE ČESTITKE u POVODU 175.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: