POTROŠAČKI PUTOKAZ – 12.2017 – BUYING GUIDE
pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly
VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU – HINTS FOR THE SMART PURCHASE
od/since 1994.
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
Uz praznike i u 2018: veselo, pitko, pametno, zdravo = sretno!
PROSINAC – 2017 – DECEMBER
U ovome izdanju:
HRVATSKA – CROATIA • FRANCUSKA – FRANCE • ITALIJA – ITALIA • ŠPANJOLSKA – ESPAÑA
____________________________________________
U VINU SU SUNCE, ZEMLJA, LOZA i ZNOJ, ISKRENOST i BIZNIS, RADOST i ŽALOST, NEMIR i OPOJ
IN THE WINE THERE ARE SUN, SOIL, VINE & SWEAT, GENUINITY & BUSINESS, JOY & PAIN, ANXIETY & EBRIETY
_______________________________________________
VINA SU S TRŽIŠTA / WINES ARE FROM THE MARKET
– Velika zvijezda, šampion/Big Star, champion – 99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova/pts = Sjajno! Upečatljivo! Jedinstveno! / Brilliant! Impressive! Unique!
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ – Velika zlatna medalja/Great gold medal – 95 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,5 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino / Excellent, with character, classic elegant great wine.
♣ ♣ ♣ ♣ – Zlatna medalja/Gold medal – 90 – 94 (18,6 – 19,4 / 4,0 – 4,4) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.
♣ ♣ ♣ – Srebrna medalja/Silver medal – 85 – 89 (17,5 – 18,5 / 3,0 – 3,9) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i s izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji ukus / very good and typical, complex, convincing, with chances to develop even more, still for the exigent consumer
♣ ♣ 80 – 84 (15,5 – 17,4 / 2,1 – 2,9) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno, ali, bez uzbudljivosti / varietal recognizable, in a certain determinated style, solid, not exciting.
♣ 71 – 79 (11,0 – 15,4 / 1,1 – 2,0) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih, prejakih mana.. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i na silaznoj putanji, eventualno još prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant to strong flaws, eventually still acceptable for everyday use
Ispod/under 71 (11,0 / 1,0) = Niskoprosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.
⇑ – trošiti • ⇗ – trošiti ili još čuvati • ⇒ – čuvati • – trošiti svakako uz hranu
___________________________________________
CIJENE, u maloprodaji (mpc) / PRICES, retail (pp), 0,75 ℓ: S = small (do 35 kn; till 5 €) • M = medium (36-75 kn; 5-10 €) • L = large (76-110 kn; 10-15 €) • XL = extra large (111-150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-220 kn; 20-30 €) • XXXL = extremly large (iznad/over 220 kn; 30 €)
__________________________________________
Uzorci se uzimaju iz izvora provjerenih da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu nakon isporuke od strane proizvođača nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja. • Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija • Uzorak se odmah odbacuje ako barem dvije trećine strukovnog žirija (npr. 5 od 7 članova) tako odluči. • Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 85 bodova po skali do 100 bodova, odnosno 17,5 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 3,0 boda po skali do 5,0 bodova.
pjenušci/sparklings
Predblagdansko raspoloženje, pripreme za svetkovine – Božić i Novu godinu. Dva velika praznika u posljednjem tjednu godine zapravo su – jedan divovski praznik u tijeku 12 mjeseci. Nije čudno što je to najveselije razdoblje u godini, i što svatko, koliko je već u mogućnosti, sebi u te dane nastoji priuštiti nešto više i nešto bolje za stolom. Pjenušci kao simboli slavlja i razdraganosti svakako su protagonisti. Klub Vinske zvijezde odlučio je stoga organizirati degustaciju i stručno ocjenjivanje pjenušaca da bi u okviru potrošačkog putokaza mogao ukazati na one koji s obzirom na dobivenu ocjenu zavrjeđuju preporuku za svečane trenutke. S obzirom da u Lijepoj našoj ima već popriličan broj pjenušaca s hrvatskih posjeda odlučili smo usredotočiti se na pjenušava vina upravo odavde, a da ne bismo išli i u preveliku širinu kriteriji za uvrštenje pjenušaca na ovu degustaciji bili su da su pjenušci proizvedeni klasičnim načinom dakle s drugom fermentacijom u butelji, da za drugo alkoholno vrenje nisu rabljeni ubrzavajući inkapsulirani kvasci, te da su što se tiče sadržaja neprovrelog sladora u kategorijama brut nature ili pas dosé, extra brut i brut. Žiri Kluba Vinske zvijezde kušao je tridesetak hrvatskih pjenušaca, i vjerojatno je ovo bila dosad najveća degustacija naših pjenušavih vina odjednom. Plan je da ostale pjenušce s hrvatske scene stavimo na kušanje početkom 2018, te da objavom rezultata još i s tog vrednovanja najavimo festivale pjenušaca početkom veljače u Zagrebu i Ljubljani.
Evo i rezultata:
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 118 kn) CENTURION brut nature – BOLFAN ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Zagorje-Međimurje, Zabok • 13,0 vol % ■ VINO se pokazalo kao puno, toplo, kompleksno, šampanjske aromatike – miris voća i brioša poduprt s finim dodirom drveta i s plemenitim notama odležanosti,.. Jako dobrog perlaža. Malo mu je nedostajalo kiselosti koja bi pojačala živost. Ovaj pjenušac nije aperitivan, nego je za uz jelo, pa i nakon njega.
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 150 kn) MISAL BLANC de NOIR brut – PERŠURIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra • 12,1 vol % ■ VINO je kompleksno, elegantno, čvrsto, s odličnim perlanjem. Voćno-cvijetno, s dodatkom brioša. Bogata aromatika, okus svjež, uravnotežen i trajan, puna su ga usta, traje.
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 110 kn) ANITA brut – KOS ŽELJKO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Prigorje-Bilogora, Zelina • 12,5 vol % ■ VINO je čisto, skladno, na kolosijeku elegancije. Vrlo dobro perla. Na nosu malo zatajno, u ustima izraženo, dopadljivo.
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 100 kn) MISAL PRESTIGE extra brut – PERŠURIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra • 12,5 vol % ■ VINO je izvan klasičnih normi, složeno i zanimljivo. Jača žućkasta boja prema zlaćanoj, te s tercijarnim bouquetom, na nosu po začinskome bilju a u ustima s dobrom kiselosti koja mu daje dovoljno živosti.
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 113 kn) ROSÉ brut – TOMAC ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 13,0 vol % ■ VINO je ozbiljno, raskošno, živo i s vrlo izraženom svježinom, s odličnim perlanjem, tijelom vrlo dobro, okus dugo traje. Potencijal! – dojam je da je zavrijedilo, barem dio od ukupno proizvedene količine a koji bi se plasirao naknadno – da još koju godinu provede na kvascu u boci prije degoržiranja

Bregoviti sjeverozapad Hrvatske: Hrvatsko zagorje, Međimurje, Plešivica, Krašić. Vrijedi pažnju obratiti i na etikete, da se vidi i koliko su one važne u kompletnoj komunikaciji s tržištem: neke su čiste, jasne i fotogenične, a neke…
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 140 kn) BRUT nature – KORAK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,5 vol % ■ VINO, ovo, dobar je, ozbiljan pjenušac, ima sve što treba. Bogata i fina mirisa, sitnih brojnih perlica, zaokružen, kremozan a suh do kosti, jako dobre strukture, trajan, s još malo vremena u butelji zasigurno može dosta dobiti.
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 150 kn) DIPLOMAT extra brut – TOMAC ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,5 vol % ■ VINO je kompleksno, skladno i elegantno, živo i svježe, s notom mineralnoga, ima voćnosti i aroma brioša. Blagi dodir drveta na mirisu daje mu dimenziju više.
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 145 kn) PAVEL 2013 brut – ŠEMBER ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,5 vol % ■ VINO je s mnoštvom brojnih sitnih mjehurića, bogato, postojano, uglađeno i elegantno, ničega previše i ničega premalo, dugotrajna okusa. Potencijal, za duže čuvanje na kvascu prije degoržiranja.
__________________________________
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 150 kn) MISAL BLANC de BLANC 2010 brut nature – PERŠURIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra • 12,5 vol % ■ VINO je sasma nešto drugo, naime godine su učinile svoje, ali moglo bi se svakako kazati da je ovdje riječ o otmjenom starenju kroz koje je pjenušac stekao svoj novi aromatski identitet a nije izgubio živost. Kompleksna penina koja ipak nije za svakoga i za koju treba dobro znati kome je i u kojoj prigodi ponuditi. Jače je zlatne boje, tercijarnog bouqueta, s notom kave. Za trenutke meditacije…
____________________________________
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 140 kn) ROSÉ brut – ŠEMBER ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,5 vol % ■ VINO je čisto, skladno, vrlo suho i osvježavajuće. S dosta je voćnosti koja dugo traje u ustima. Vrijedilo bi se, vjerujem, susresti s njime i nakon još koju godinu odležavanja u butelji na kvascu prije degoržiranja.
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 100 kn) THREE STARS brut – JAGUNIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,0 vol % ■ VINO je tipični brut pjenušac, vrlo korektan, skladan, ugodne slasti i dopadljiv, ali ta komercijalna nota koliko mu može pomoći u plasmanu ipak mu i ne narušava vrlinu.
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 140 kn) ROSÉ brut nature – KORAK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,5 vol % ■ VINO je živo, vrlo dobro odrađeno. Bogato perla, miriše na jagode i maline, u ustima nježno, još malo vremena u boci moglo bi ga i jače dignuti…
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 110 kn) ROSULA ROSÉ brut – ŽELJKO KOS ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Prigorje-Bilogora, Zelina • 12,5 vol % ■ VINO je lijepo, skladno, vrlo svježe, ozbiljnije, ima voćnosti, vrlo je dobrog tijela, dugo traje. Pjenušac prikladan i za posluženje uz jaču hranu npr. pačji batak.
__________________________________
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 150 kn) CLAI brut nature – CLAI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Hrvatska Istra • 13,0 vol % ■ VINO predstavlja značajan odmak od klasičnih pjenušaca – ova penina rađena je od baze proizvedene ponešto drukčijom tehnologijom od one uobičajene u pjenušavoj kategoriji. Nije za svačiji ukus, treba imati sklonosti prema tome stilu. Kompleksno je i osebujno, nudi mirise prezrelog voća, rese ga jako dobro perlanje, živost, punoća i čvrsto tijelo. Svakako ga poslužiti uz neko jače jelo, govorimo li o namirnicama iz mora – s obzirom da taj pjenušac stiže iz Istre – dobro je na tanjuru opredijeliti se za sipu, hobotnicu…
__________________________________
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: 160 kn) STINA brut nature pošip 2014 – STINA-VINO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Brač • 12,0 vol % ■ VINO je odličnog perlanja. Čvrsto, fino suho, snažnog tijela i dugačkog okusa.
_________________________________
DEGUSTACIJA u TRILOGIJI – Klub Vinske zvijezde kušao je ovaj put i ocjenjivao pjenušce u zagrebačkom restoranu Trilogija. Kušači su, uz Vitomira Andrića, Ivu Kozarčanina i Željka Suhadolnika, bili sommelieri Mario Meštrović i Jelena Šimić Valentić, voditeljica Vinske škole i lokala Pupitres, zatim Ivana Valić iz znane vinoteke Vivat Fina Vina, te Ivan Dropuljić, osnivač i direktor festivala Zagreb Vino.com. Vina je kušao i točio sommelier Trilogije Krešimir Šesnić.

S kušanja u Trilogiji: Ivan Dropuljić, Mario Meštrović, Ivo Kozarčanin, Jelena Šimić Valentić, Ivana Valić, Vito Andrić, Krešimir Šesnić, Željko Suhadolnik
Ovim putem srdačno zahvaljujemo restoranu Trilogija na gostoprimstvu! ■
________________________________
♣ ♣ (mpc/pp: 110 kn) BARUN brut nature zéro dosage – BARUNDIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Krašić • 11,6 vol %
♣ ♣ (mpc/pp: 90 kn) COLETTI brut nature – KOLARIĆ ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,5 vol %
♣ ♣ (mpc/pp: 75 kn) BIJELI CLASSIC brut – CMREČNJAK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Međimurje-Zagorje, Štrigova, Sv.Urban • 12,2 vol %
♣ ♣ (mpc/pp: 100 kn) BIJELI brut – ŠEMBER ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Plešivica-Okić • 12,5 vol %
♣ ♣ (mpc/pp: 125 kn) GRABOVAC BIJELI brut – GRABOVAC ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Imotski • 12,5 vol %
Na degustaciji su bili još i sljedeći pjenušci: BARUN ROSÉ brut – BARUNDIĆ; BREGH blanc de blanc i BREGH ROSÉ – PETRAČ; GRABOVAC ROSÉ brut – GRABOVAC; SIBON brut – SIBON; DRI brut – KURTALJ, te KRALJICA extra brut – PUHELEK PUREK; COLETTI ROSE brut KOLARIĆ; ROSÉ brut CMREČNJAK
_______________________________
mirna vina
Bregoviti sjeverozapad / North Western Uplands
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: M) SAUVIGNON 2016 – CMREČNJAK ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Zagorje-Međimurje, Međimurje Sv.Urban ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: sauvignon ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: kvalitetno s k.z.p. • 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: DIAM 3 ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: sa sitnim slovima, što otežava čitanje ■ VINO je dotjerano, skladno, svježe i lepršavo, dopadljivo, lijepo se pije (i na dužu stazu) ■ Izgledom živahno, bistro, zelenkasto-žućkasto ■ U suglasju sa: teritorijem, sortom godištem berbe, dobi ■ Na nosu dosta intenzivno ali ne i agresivno, upućuje na voćnost (plodovi: domaći/zeleni; bijeli; južni/citrusi – svježi), floralno, vegetalno/herbalno (list rajčice, trava) ■ U ustima sugerira slast ali sa vrlo dobro je pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom dobro, svježeg kiselkastog, srednje dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ • srednje velika čaša • 10-12° C
Dalmacija / Dalmatia
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXXL) DINGAČ 2015 klasiko – BURA ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Pelješac ■ VINOGRAD/VINEYARD: Dingač • kosina – strmina • sorta/variety: plavac mali • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly ■ PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: drvo ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: zaštićena izvornost (zoi) • suho • 15,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – kratak – doimlje se neadekvatnime za takvo vino s visokim potencijalom odležavanja u butelji ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – zanimljivo • čitljivo: dobro ■ PAKIRANJE/PACKAGING: profinjeno • boce umotane u papir ■ VINO je bogato, masivno ali ne ostavlja utisak (komercijalno) nabildavanoga, zanimljivo, kompleksno i sadržajno, ozbiljno, vrlo toplo i dinamično, s karakterom/autorski rad. Još premlado, treba mu i te kako vremena. Moglo bi ga se doduše već piti uz (krepku) hranu, ali šteta je trošiti ga sada jer tek je na početku obećavajućeg razvojnog puta ■ Izgledom živahno, rubinsko–blago granatno, tamno. ■ Djeluje u suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu dosta intenzivno ali ne u agresivnom smislu, te trajno. Upućuje na mediteransko bilje, zatim začine/mirodije – s mjerom i uklopljeno, ali još ipak ima ići do punog i očekivanog rafinirano kvalitativnog dometa. Pokazuje lijepu voćnost (plodovi: domaći/ crveni / koštićavi/ šljiva – sušeni). U ustima sa zamjetnim, živim fino zrnatim taninom, osjet kojega malo ublažava doza kremoznosti. Slankasto. Tijelom & strukturom potentno, živog, grijućeg, dugačkog i, zbog mladosti kapljice, još malo hrapavog, taninskog završetka ■ SERVIS:
⇒ • velika čaša (bordoška) • 18° C
_______________________________
UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.
Budite razumni: ne pušite! / Be reasonable: do not smoke!
Zdravlje ode – dok pamet dođe! / The health may be gone at the moment the reason arrives!
WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality of living
_________________________________
Loire
♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: XXL) CHATEAU de THAUVENAY SANCERRE 2016 – CHATEAU de THAUVENAY/Langlois Château J.M.Cazes ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Loire, Sancerre ■ VINOGRAD/VINEYARD, tlo: ilovasto-vapnenasto • sorta/variety: sauvignon blanc ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Sancerre a.o.c. • suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: loire • ČEP/STOPPER: pluteni/cork ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: decentno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, zrelo, dotjerano, skladno, elegantno, s dosta živosti, spremno za konzumaciju, ali može još trajati ■ Izgledom živahno, zelenkasto-žućkasto. U suglasju sa: terroireom, sortom, dobi ■ Na nosu diskretno ali puno, solidno razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost (plodovi: domaći/ bijeli; citrusi) • floralno, vegetalno/list smokve, paprika – sasvim blago, pa osjet korice kruha ■ U ustima mekano i zaobljeno, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg relativno dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • srednje velika čaša (bordoška) • 12° C
Toscana
Vernaccia di San Gimignano
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: L) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO riserva 2013 – PANIZZI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano riserva d.o.c.g. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno ■ VINO je kompleksno, sadržajno, ozbiljno, zrelo, skladno i elegantno, s dosta živosti. S lijepim buquetom koji govori o odležanosti. Fino se pije (i) uz meditaciju. U špici je koja može trajati – moguće je i da je još u usponu ■ Izgledom živahno, bistro, zelenkasto-slamnato-žuto ■ Djeluje u suglasju sa: terroireom, tipologijom, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na osjet maslaca, plemenitog drveta, fino paljenoga, smole – poljubac, ali i na voćnost (plodovi: domaći/ bijeli; žuti; sušeni – orašasti/badem), floralno, te mineralno ■ U ustima meko i zaobljeno, donekle kremasto, slano, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg, dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (rajnska) • 12-14° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: M-L) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2015 riserva Ori – vino biologico – Il PALAGIONE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL:. Vernaccia di San Gimignano riserva d.o.c.g. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ) • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: DIAM 10 ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ ODNOS SADRŽAJ–CIJENA/QUALITY-PRICE RATIO: vrlo dobar ■ VINO je kompleksno, sadržajno, ozbiljno, skladno, toplo, s puno živosti. Može trajati, moglo bi još rasti. ■ Izgledom živahno, bistro, zelenkasto-slamnatožuto. Djeluje u suglasju sa: terroireom, tipologijom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu lijepo iskazano, umjerene jačine, razvijeno, upućuje na voćnost – izraženu dobro (plodovi: domaći/ bijeli; žuti; koštićavi; egzotični; orašasti/ badem), floralno, začine – s mjerom i vrlo dobro uklopljeno, osjet maslaca, plemenitog drveta, fino paljenoga, vanilije – poljubac, mineralno ■ U ustima zaobljeno, donekle kremasto, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, fino gorkastog, dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu koji sat prije posluženja vina • velika čaša (rajnska) • 12-14° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2015 tradizionale – MONTENIDOLI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/ VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia ■ PODRUM/CELLAR vinifikacija/vinification: na tradicijski, starinski način ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano d.o.c.g. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: DIAM 10 ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je drukčije i nije za svačiji ukus. Kompleksno je i sadržajno, s karakterom/autorski rad, ozbiljno, toplo, živo, robusno i donekle rustikalno. Za trošiti uz hranu. U usponu – u špici koja može još trajati ■ Izgledom živahno, bistro, pomalo zlaćano. Djeluje u suglasju sa: teritorijem, tipologijom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, upućuje na boravak u drvu, na mineralno, voćnost (plodovi: domaći/ bijeli/ koštićavi; orašasti/badem), maceraciju (s fermentacijom), začine/mirodije – s mjerom, osjet dima – dodir ■ U ustima zaobljeno, s dozom kremastoga, sugerira slast, slankasto je i sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom potentno, fino gorkastog dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (rajnska) • 12-14° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: L) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO riserva Crocus 2015 – CASA alle VACCHE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • tlo: pjeskovito s dosta vapnenca • sorta/variety: vernaccia • berba/harvest: ručna, u više navrata ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: San Gimignano riserva d.o.c.g. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – uredan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka ■ VINO je kompleksno, sadržajno, bogato, ozbiljno, zrelo, dotjerano, skladno, vrlo toplo, s puno živosti. Lijepo se pije – uz hranu, ali i uz meditaciju. U špici, koja može trajati, a možda i u usponu ■ Izgledom živahno, zelenkasto–slamnato-žuto. U suglasju sa: terroireom, tipologijom ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost – izraženu dobro (plodovi: domaći/ bijeli; žuti/ koštićavi; egzotični; orašasti/ badem), floralno (cvijeće: bijelo), začine – vrlo dobro uklopljeno, osjet kruha ■ U ustima fino zaobljeno, slano, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, živog fino gorkastog dosta dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: tjestenine s umacima na bazi mesa/ragù, rakovi, pečena riba, perad, teletina, srednje tvrdi sir…) • velika čaša (rajnska) • 12-14° C
♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: M) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2015 VIGNA a Solatio – FALCHINI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: Vigna a Solatio • kosina • sorta/variety: vernaccia ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano d.o.c.g. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: à la DIAM ■ OPREMA, DESIGN: malo kičasto ■ VINO je kompleksno, sadržajno, bogato, ima karakter. Ozbiljno, zrelo, čisto, skladno, toplo i s dosta svježine. Lijepo se pije uz hranu a i uz meditaciju. U usponu – špici (koja može trajati) ■ Izgledom živahno, bistro, slamnato-žuto sa zelenkastim nitima. Djeluje u suglasju sa: terroireom, tipologijom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno. Upućuje na mineralno, voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći/ bijeli; žuti/ koštićavi; zreli; orašasti), floralno ■ U ustima zaobljeno, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, živog fino gorkastog dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: tjestenine s umacima na bazi mesa, pečena riba, pečena perad, teletina) • velika čaša • 12-14° C
♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: M-L) I MACCHIONI VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2016 – CASA ALLE VACCHE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • ekspozicija: jug • tlo: pjeskovito s dosta vapnenca • sorta/variety: vernaccia, uz dodatak malo chardonnaya • berba/harvest: ručna – u više navrata ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano d.o.c.g. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: od aglomeriranog pluta s pločicama od pluta – srednje dužine ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka ■ ODNOS SADRŽAJ–CIJENA/QUALITY-PRICE RATIO: vrlo dobar ■ VINO je kompleksno, s karakterom, sočno. Dotjerano, zrelo, skladno, ima eleganciju. Umireno, ali još s dosta živosti, lijepo / lako se pije, uz hranu a i na dužu stazu. Spremno za uporabu, u špici koja može trajati još neko vrijeme ■ Izgledom živahno, zelenkasto-žućkasto. Djeluje u suglasju sa: terroireom, tipologijom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost – izraženu dobro (plodovi: domaći/ bijeli/ koštićavi; južni- svježi/ jabuka, malo i agrumi, orašasti/lješnjak neprženi, badem), floralno (cvijeće: svježe), osjet korice kruha. ■ U ustima meko, lijepo zaobljeno, malo kremasto, sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg dosta dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗
(jelo: aperitiv, svježi sir, tjestenine s bijelim umacima, bijela riba, bijela perad, teletina…) • veća čaša (rajnska) • 12° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: L) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2016 Tropìe – Il LEBBIO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: San Gimignano d.o.c.g. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: à la DIAM ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, sadržajno, sočno, dotjerano, zrelo, s puno živosti, skladno, ima eleganciju. Lijepo se pije uz hranu. U špici, koja može trajati ■ Izgledom živahno, bistro, slamnato žuto sa zelenkastom nijansom ■ Djeluje u suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na voćnost – izraženu dobro (plodovi: domaći/ bijeli/ koštićavi; tropski; orašasti/ badem), floralno, osjet maslaca – poljubac, mineralno – dodir ■ U ustima meko i zaobljeno, blago kremasto. Sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (rajnska) • 12° C
_____________________________
APELACIJA SAN GIMIGNANO – Područje proizvodnje vina Vernaccia di San Gimignano u potpunosti je unutar općine San Gimignano i nalazi se na sjeverozapadnome dijelu provincije Siena, u srcu Toscane. Teritorij je bregovit, a vinogradi su smješteni na nadmorskim visinama između 200 i 400 metara. Tlo je pliocenskog porijekla. Specifikum tu čine bijela sorta vernaccia i dvije apelacije – Vernaccia di San Giminiano docg (denominazione d’origine controllata e garantita) i San Gimignano doc (denominazione d’origine controllata).
Predio obuhvaća 1900 hektara od kojih ih je 720 unutar apelacije Vernaccia di San Gimignano docg, a 450 ha je pod apelacinom San Gimignano doc. Ostatak pokrivaju apelacije Chianti, Chianti Colli senesi i IGT Toscana. U oblasti San Gimignano registrirano je 170 proizvođača vina, od kojih ih 70 buteljira kapljicu i izlazi na tržište pod vlastitom robnom markom.
Proizvođači vernaccije okupljeni su u poslovno udruženje Consorzio della denominazione Vernaccia di San Gimignano. Ukupna proizvodnja Vernaccije di San Gimignano kreće se oko 5,2 milijuna butelja. Proizvođači-članovi Konzorcija donijeli su pravilnik vezan uz produkciju i komercijalizaciju. U vino Vernaccia di San Gimignano mora ući najmanje 85 posto sorte vernaccia, a ostalih 15 posto mogu činiti bijele nearomatične sorte preporučene za sadnju u Toscani, iznimke su rizling rajnski i sauvignon bijeli koje se mogu ipak rabiti no u količini od najviše 10 posto. Ne smiju se rabiti traminac, rizvanac, muškat bijeli, malvazija di Candia, malvazija istarska, incrocio Bruni 54.
Postoje dvije grupe Vernaccije di San Gimignano docg – bazno vino, te kategorija riserva, za koju se rabi izabrano bolje grožđe, s najboljih pozicija i u (naj)boljim godištima. Za kategoriju riserva predviđeno je da prinos po hektaru ne smije biti veći od devet tona grožđa te da se vinifikacija, dozrijevanje i punjenje moraju obaviti unutar teritorija proizvodnje, k tome u odnosu na baznu kapljicu propisano je i duže dozrijevanje vina prije izlaska na tržište, a to konkretno znači najmanje 11 mjeseci (može biti ili u inoksu ili u drvu ili kombinirano), i, još – vino nakon buteljiranja mora provesti barem tri mjeseca u boci u podrumu prije nego li službeno izađe pred potrošača. ■
__________________________________
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: M-L) VERNACCIA di SAN GIMIGNAN0 2016 – PANIZZI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia, uz dodatak malo incrocia manzoni ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano d.o.c.g. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: DIAM ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: uredno – prepoznatljivo iz daleka – u jednom dijelu – čitljivo: dobro ■ VINO je besprijekorno čisto, složeno, bogato, ozbiljno, toplo, skladno, ima i eleganciju. Svježe, s dosta živosti. Treba mu malo vremena da se otvori. Lijepo se pije uz hranu. U usponu ■ Izgledom živahno, bistro, zelenkasto-slamnato žuto. Djeluje u suglasju sa: terroireom, tipologijom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu diskretno, upućuje na floralno, voćnost (plodovi: domaći/zeleni; bijeli/ koštićavi; orašasti/ badem), mineralno – dodir, začine ■ U ustima zaobljeno, sugerira blagu slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg dosta dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (rajnska) • 12-14° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: M) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2016 – PALAGETTO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: vernaccia di San Gimignano d.o.c.g. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: à la DIAM ■ OPREMA, DESIGN: uredno ■ ODNOS SADRŽAJ–CIJENA/QUALITY-PRICE RATIO: vrlo dobar ■ VINO je kompleksno, sadržajno, sočno, s karakterom. Zrelo, skladno, elegantno, s dosta živosti. Lijepo se pije i na dužu stazu. Spremno za potrošnju, u špici koja može trajati. ■ Izgledom živahno, bistro, zelenkasto-žućkasto, na stijenkama čaše ostavlja film koji se pretvara u lijeno cijedeće suze. Djeluje u suglasju sa terroireom, tipologijom, sortom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost – izraženu dobro (plodovi: domaći/ bijeli; žuti/ koštićavi; egzotični/ ananas), floralno (cvijeće: bijelo) ■ U ustima meko, zaobljeno, blago kremasto, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, živog dosta dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • veća čaša (rajnska) • 12-13° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: M) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2016 – Il LEBBIO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano d.o.c.g. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: à la DIAM ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – čitljivost: slabija, opisni tekst na prednjem dijelu čak i vrlo loše (neprikladan kontrast izmedju slova i podloge) ■ VINO je dotjerano, skladno, živo, spremno za uporabu ■ Izgledom bistro, puno, zelenkasto-žućkasto ■ Na nosu solidne jačine, razvijeno. Upućuje na mineralno, voćnost – izraženu dobro, floralno, osjet kruha ■ U ustima meko, lijepo zaobljeno, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro, svježeg srednje dugog završetka ■ SERVIS: ⇑ • veća – čaša (rajnska) • 10-12° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: M) HYDRA VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2016 – Il PALAGIONE ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San GimiGNano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly – vino biologico ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano d.o.c.g. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: DIAM 5 ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je dotjerano, ima svježinu, bolji dojam ostavlja na nosu nego u ustima. Spremno za uporabu, u špici ■ Izgledom živahno, zelenkasto-žuto. Djeluje u suglasju sa: godištem berbe, dobi ■ Na nosu diskretno, ugodno, upućuje na voćnost, izraženu dobro, floralno, pa i osjet kruha ■ U ustima zaobljeno, slankasto – sa dobrom kiselosti, tijelom & strukturom dobro, svježeg srednje dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ (jelo: mladi svježi sir, tjestenine s bijelim umacima na bazi povrća, kuhana bijela riba…) • veća čaša (rajnska) • 10-12° C
________________________________
BERBA 2017 – Berba 2017 za vernacciju počela je u San Gimignanu 28. kolovoza, dakle vrlo rano u odnosu na nekad, prije više desetljeća. Vernaccia di San Gimignano bilo je prvo talijansko vino koje je dobilo zaštitu zemljopisnog porijekla doc, a bilo je to 1966. Od te godine pomno se bilježe i arhiviraju svi podaci o klimi, mikroklimi, meteorološkim okolnostima u tijeku vegetativne sezone. Te, 1966. godine s berbom se krenulo u trećoj dekadi rujna, jednako tako i u 1967, dok je u 1968. start bio u drugoj dekadi rujna, a 1969. čekalo se do kraja rujna. Berbe u drugoj polovici rujna bile su uobičajene do 1974., kad su zabilježene velike vrućine i suša od lipnja do rujna, tako da se trganje premjestilo na početak rujna. Isto je bilo i 1975., međutim od 1976. pa do 2000. počeci berbe su opet bili u drugoj polovici rujna, uglavnom, zapravo, u trećoj dekadi devetog mjeseca. Godina 2000., dakle na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, radikalno mijenja stvari. Ljeti caruju vrlo visoke temperature, i do 40 stupnjeva, te suša, i berba se od tada pa do sada – s iznimkom 2010. koja je u ljeto bila svježija pa se u berbu pošlo 18. rujna – pomaknula osjetno unaprijed, na sam početak rujna. Po prvi put početak berbe zašao je u kolovoz (31. kolovoza) jako vruće i sušne 2011. godine.
Bitno za rod 2017: kalendarski kraj 2016. i prva tri mjeseca 2017. bili su s vrlo malo kiše, a početak ljeta bilježi potpuni izostanak padalina na dugi period. U tijeku vegetativnog ciklusa bilo je, međutim, iznenadnih kraćih snižavanja temperatura te nevremena (jedno je bilo 10. kolovoza!), i to je, kao i visoke temperature i dugotrajna suša, rezultiralo znatnim štetama u vinogradima, naravno i, na kraju, smanjenjem prinosa, govori se o oko 30, a u nekim predjelima vinogorja i 40 posto u odnosu na višegodišnji prosjek. Zbog suše, i randman grožđa u vino znatno je smanjen u odnosu na inače do sada. Što se tiče kakvoće – proizvođači zasad još, veli mi Elisabetta Borgonovi iz Konzorcija za Vernacciju iz San Gimignana, ne izlaze s izjavama, ali karte će se otkriti ubrzo, u veljači 2018. kad Konzorcij za vino Vernaccia di San Gimignano ima svjetsku pretpremijeru berbe 2017., u okviru već tradicijske manifestacije Anteprime di Toscana što je kroz desetak dana trajanja a za vinske trgovce, ugostitelje, vinske novinare ne samo iz Italije nego i iz niza zemalja svijeta već dugo etabliranih kao dobra vinska tržišta odnosno u stasanju kao zanimljiva vinska tržišta, udruženo organiziraju toskanski konzorciji za vina Chianti, Chianti Classico, Vernaccia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino. ■
____________________________________
♣ ♣ (♣) (mpc/pp: M-L) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO riserva 2013 – Il PALAGETTO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano riserva d.o.c.g. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna – prozirna ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: u dva dijela, čitljivo: dobro ■ VINO je sa bouquetom odležanosti, već i sa znakovima tercijarnoga, prelazi zenit, očito više nije izdržalo ■ Izgledom živahno, bistro, žućkasto ■ Na nosu umjerene jačine, upućuje na voćnost (plodovi: domaći/ bijeli; žuti; sušeni), med, začinsko bilje – diskretno… ■ U ustima zaobljeno, sugerira slast, slankasto. Tijelom & strukturom dobro, srednje dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ • veća čaša (rajnska) • 12° C
♣ ♣ (mpc/pp: L-XL) VERNACCIA di SAN GIMIGNANO 2007 riserva Isabella – SAN QUIRICO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: San Gimignano ■ VINOGRAD/VINEYARD: kosina • sorta/variety: vernaccia • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly – ekološki/organski – agricoltura biologica ■ PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: velika bačva (25 hl) ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Vernaccia di San Gimignano riserva d.o.c.g. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork ■ VINO je umireno i malo ravno, prešlo je zenit ali još se dovoljno drži da ga se u određenim okolnostima može trošiti ■ Izgledom živahno, bistro, izraženije žuto prema zlatnome ■ Na nosu umjerene jačine, s jače iskazanim tercijarnim bouquetom, ipak još otkriva i voćnost (plodovi: domaći/ koštićavi; sušeni; orašasti), floralno (cvijet lipe), med – dodir ■ U ustima meko, zaobljeno, slankasto. Tijelom & strukturom osrednje snage, ali relativno dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10-12° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXXL) B70 2011 – BODEGAS BAIGORRI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Rioja alavesa, Sierra de Cantabria, Samaniego ■ VINOGRAD/VINEYARD: La Majestad • nadmorska visina: 650 m • tlo: ilovasto-vapnenačko • sorta/variety: tempranillo • loze stare: oko 75 godina • prinos: jedva 2000 kg po hektaru • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly • berba/harvest: u više navrata ■ PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa • vinifikacija/vinification maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 25 dana • kvasci: vlastiti, autohtoni • posuda: macerator (drvo) • malolaktika: da • dozrijevanje/maturation: 28 mjeseci • bačva • drvo novo • francuska hrastovina ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Rioja d.o.c • suho • 15,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • modificirana – visoka vitka teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: decentno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, i rafinirano, bogato, spoj punoće i snage s elegancijom. Ozbiljno je i zrelo, vrlo toplo i dinamično. Za piti uz hranu ali i uz meditaciju. U usponu, ima visoki potencijal odležavanja ■ Izgledom živahno, pune tamne rubinske boje. U suglasju je sa terroireom, tipologijom, sortom i dobi ■ Na nosu lijepo iskazano, umjerene jačine, razvijeno. Upućuje na voćnost – izraženu dobro (plodovi: domaći/ tamno crveni-plavi/ koštićavi; bobičasti), mineralno, mediteransko bilje – diskretno, začine/mirodije – s mjerom, osjet plemenitog drveta, zatim, u tragovima, fino paljenoga, vanilije, čokolade, kave, tu je i poljubac kože. ■ U ustima meko i zaobljeno, sa živim a uglađenim taninom. Slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti, tijelom & strukturom potentno. Svježeg ugodno gorkastog dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: roštilj, ražanj, pečenja, peka, pirjana crvena mesa) ⇒ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXXL /više od 100 eura) PENDÒN de la ALGUILERA 2010 – DOMINIO de CAIR ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Ribera del Duero, Burgos, la Aguilera ■ VINOGRAD/VINEYARD: visoravan – kosina • nadmorska visina: vrlo velika • tlo: siromašno • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći – temperaturna razlika dan-noć: značajna • sorta/variety: tempranillo • loze stare: u prosjeku više od 80 godina, na jednoj od četiri parcele odakle je grožđe nasad je star 120 godina! • prinos po trsu: ovisno o godini 1000 – 1500 kg po hektaru • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly • berba/harvest: u više navrata ■ PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grozdova a potom i bobica • vinifikacija/vinification najprije hladna maceracija bez alkoholnog vrenja, temperatura: 5°C • maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: kvasci: vlastiti, autohtoni, divlji • posuda: kaca (drvo), kapaciteta 7000 kg grožđa • malolaktika: da – u novom barriqueu • dozrijevanje/maturation: 27 mjeseci • tonneaux (500 – 700 ℓ) – barrique (225 ℓ) • drvo novo • francuska hrastovina ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: tinto crianza Ribera del Duero d.o. • suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bourgogne • modificirana – teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, sadržajno, ozbiljno i bogato, mesnato, vrlo toplo, sočno, skladno, još s dosta živosti. Lijepo ga se može piti i sada uz krepku hranu međutim dobro je i još strpiti se s konzumacijom jer je vino u usponu i još vremena može mu dobro doći ■ Izgledom vrlo živahno, bistro, rubinsko s blagom granatnom nijansom, tamno. Djeluje u suglasju sa: teritorijem, tipologijom, sortom, godištem berbe, dobi ■ Na nosu fino iskazano, umjerene jačine, upućuje na začine/mirodije, osjet paljenoga, čokolade, kože – dodir, voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći/ crveni – plavi/ bobičasti; jagodičasti), mineralno ■ U ustima zaobljeno, malo kremasto, sa živim fino zrnatim uglađenim taninom. Sugerira slast, sa kvalitetno je pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom potentno, dugačkog, grijućeg završetka ■ SERVIS: (jelo: janjetina, crveno meso s roštilja, pirjano… ) ⇒ • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXXL) DE GARAGE 2013 – BAIGORRI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Rioja, Samaniego ■ VINOGRAD/VINEYARD, nadmorska visina: 650 m • tlo: vapnenasto-ilovasto • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći – temperaturna razlika dan-noć: značajna • sorta/variety: tempranillo • loze stare: 60 godina • prinos po trsu: nizak • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly • berba/harvest: u više navrata ■ PODRUM/CELLAR: pomna selekcija grozdova pa onda i bobica • vinifikacija/vinification, maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 18 dana • kvasci: vlastiti, autohtoni • posuda: macerator od drva • dozrijevanje/maturation: 24 mjeseca • barrique (225 ℓ) • francuska hrastovina ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Rioja d.o.ca • suho • 15,5 vol% • ukupna kiselost: 5,7 g/ℓ • pH: 3,7 • ostatak sladora: 3 g/ℓ ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • modificirana • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: uredno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, bogato, ozbiljno, skladno, elegantno, vrlo toplo, dinamično. Lijepo se pije uz hranu a i uz meditaciju. U usponu – vrijedi ga još pričuvati, ima potencijal dugog odležavanja ■ Izgledom živahno, rubinsko, tamno/neprobojno. U suglasju sa: terroireom, tipologijom. Na nosu lijepo iskazano, upućuje na začine/mirodije (vaniliju, čokoladu sladić), voćnost – izraženu dobro (plodovi: domaći/ crveni/ koštićavi; bobičasti; višnja, crni ribiz), mineralno, ali i herbalno – diskretno ■ U ustima zaobljeno, koncentrirano, sa živim i zrnatim ali i lijepo uglađenim taninom, slano, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom potentno, fino gorkastog dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: mesa – osobito tamna – s roštilja, peka, dugo pirjana mesa) • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL-XXXL) MAJUELOS de CALLEJO 2014 – BODEGAS FELIX CALLEJO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Ribera del Duero ■ VINOGRAD/VINEYARD: majuelo (= španjolski naziv za malenu vinogradsku parcelu) de Callejo, vlastiti nasad u Sotillo de la Ribera • sorta/variety: tinta fina (tempranillo) • nadmorska visina: 850 – 930 m ■ PODRUM/CELLAR: poman izbor grozdova i bobica • dozrijevanje/maturation: 18 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska – hrastovina ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Ribera del Duero d.o. • suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: uredno ■ VINO je kompleksno, sadržajno, s karakterom, skladno i elegantno. Toplo, dinamično. Lijepo ga se pije – uz hranu a i uz meditaciju. U usponu – ima izgleda pozitivno se razvijati ■ Izgledom živahno, rubinsko s granatnom nijansom, tamno/neprobojno. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortom, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na voćnost izraženu dobro (plodovi: domaći/ crveni; bobičasti; jagodičasti), začine/mirodije, (slatki začini) – iskazano s mjerom i vrlo dobro uklopljeno, osjet vanilije – poljubac, pa čokolade, mineralno ■ U ustima meko i zaobljeno, sa živim uglađenim taninom. Sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti, ugodno gorkasto. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg ugodno gorkastog dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: pečenja, crveno meso s roštilja, ražnja, dugo pirjana mesa…) • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXXL; cca 45 €) SOLIDEO 2012 reserva 24 meses – BODEGA DEHESA de los CANÓNIGOS ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Ribera del Duero ■ VINOGRAD/VINEYARD: vlastiti • sorta/variety: tempranillo 85 %, cabernet sauvignon 12 %, albillo 3 % • loze stare više od 80 godina • berba/harvest: ručna ■ PODRUM/CELLAR: pomna selekcija grozdova • dozrijevanje/maturation: 24 mjeseca • barrique (225 ℓ) • francuska (4 mjeseca) – američka hrastovina (20 mjeseci) ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Ribera del Duero d.o. reserva • suho • 13,5 vol% • ukupna kiselost: 4,91 g/ℓ • pH: 3,9 • ostatak sladora: 2 g/ℓ ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: pluteni/cork, ozbiljan, dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – profinjeno – u dva dijela – čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, sadržajno, sočno, s karakterom. Ozbiljno, zrelo, skladno, elegantno, toplo, živo. Lijepo se pije uz hranu i uz meditaciju. Još u usponu. ■ Izgledom živahno, bistro, rubinsko-granatno, tamno. U suglasju sa terroireom, tipologijom, sortama, godištem berbe, dobi ■ Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na voćnost – izraženu dobro (plodovi: crveni; bobičasti; jagodičasti, suhi, u/kuhani), začine/mirodije – vrlo dobro uklopljeno, osjet plemenitog drveta, čokolade te fine nijanse kože ■ U ustima meko, zaobljeno, sa živim a uglađenim taninom, slano, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg blago i ugodno gorkastog završetka ■ SERVIS: ⇗
• odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL) GARNACHA 2013 – BAIGORRI ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Rioja ■ VINOGRAD/VINEYARD: visoravan – kosina • nadmorska visina: cca 750 m • tlo: crveno, s puno željeza s dosta vapnenca • (mikro) klimatski uvjeti: toplo danju ljeti – svježe noći – vjetrić stalno pirka • sorta/variety: garnacha / grenache • uzgojni oblik: en goblet • loze stare: 65 godina • prinos po trsu: nizak • pristup u trsju/approach in the vineyard: prirodi prijateljski/nature friendly • berba/harvest: ručna ■ PODRUM/CELLAR: posebna selekcija grožđa i potom bobica na selekcijskome stolu • vinifikacija/vinification, maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 30 dana • kvasci: vlastiti, autohtoni, divlji • posuda: inoks (konusna cisterna) • malolaktika: da • dozrijevanje/maturation: 14 mjeseci/ tonneaux (500 – 600 ℓ)) – barrique (225 ℓ) • drvo: francuska hrastovina ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Rioja doca (denominacion de origen calificada) • suho • 14,5 vol% • ukupna kiselost: 5,10 g/ℓ • pH: 3,54 • ostatak sladora: 2,0 g/ℓ • slobodni SO2 pri punjenju: 20 mg/ℓ ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux – malo modificirana – visoka – teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: vrlo decentno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je složeno, dosta gusto ali ne i nabildano, s odličnim balansom između snage i koncentriranosti te svježine i elegancije, sadržajno, ozbiljno, zrelo, toplo. Lijepo se pije uz hranu, ali i uz meditaciju, spremno za uporabu ali je i s potencijalom za odležavanje, u usponu ■ Izgledom živo rubinsko, tamno/neprobojno. U suglasju sa: terroireom, tipologijom godištem berbe, dobi ■ Na lijepo iskazano, umjerene jačine, razvijeno, upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: domaći/ crveni – plavi/ bobičasti; jagodičasti), floralno, dodir, mineralno, zatim na mediteransko bilje te začine/mirodije – s mjerom i vrlo dobro uklopljeno. Osjete se i vanilija – vrlo diskretno, i čokolada – poljubac ■ U ustima zaobljeno, sa živim ali uglađenim fino zrnatim taninom, sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: janjetina s ražnja i roštilja, pečenja…) • velika čaša (bordoška) • -16-18°C
♣ ♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL) TINTO ARZUAGA 2014 crianza – BODEGAS ARZUAGA NAVARRO ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Ribera del Duero ■ VINOGRAD/VINEYARD, tlo: bogato vapnencem • sorta/variety: tempranillo ■ PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: 16 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska – američka hrastovina ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Ribera del Duero d.o. crianza • suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, živo, sadržajno, bogato, dotjerano i vrlo toplo, s blagom notom rustikalnga. U špici (koja može trajati) ■ Izgledom živahno, bistro, rubinsko, granatno, tamno. U suglasju sa: terroireom – tipologijom, sortom/sortama, godištem berbe, dobi ■ Na nosu razvijeno, upućuje na začine/mirodije – s mjerom i vrlo dobro uklopljeno, osjet plemenitog drveta, fino paljenoga, kože – dodir, zatim na mineralno, voćnost (plodovi: domaći/ crveni / koštićavi; bobičasti/ suhi – ukuhani) ■ U ustima zaobljeno, sa živim fino zrnatim taninom, slano, kiselost dobro prati. Tijelom & strukturom vrlo dobro, živog dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
_______________________________
RIOJA RED BLEND – Rioja Red Blend izraz je kojime se označava kombinacija crnih sorata u vinima španjolsle vinorodne obolasti Rioja. Baza je uvijek tempranillo, zastupljen većinski, a ostale korištene sorte su garnacha (grenache), mazuelo (carignan) i graciano. Znani proizvođač Marques de Riscal dobio je posebno dopuštenje da u priču uključi i cabernet sauvignon, no to glede uporabe caberneta u Rioja Red Blendu je iznimka, a ne i pravilo.
Dozrijevanje crnih vina tijekom 20. stoljeća obilježile su bačv(ic)e od američkog hrasta i jačeg palenja, a u najnovije vrijeme proizvođači koji sve više teže profinjenosti i eleganciji u vinu okreću se francuskom hrastu i francuskom načinu izrade bačvica. ■
_______________________________
♣ ♣ ♣ (♣) (mpc/pp: XXL) MANUEL QUINTANO 2005 reserva – BODEGAS y VINEDOS LABASTIDA ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Rioja ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: Rioja red blend (tempranillo, garnacha, mazuelo, graciano) ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Rioja d.o. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: uredno – čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, sočno, s karakterom. Zrelo, skladno, s elegancijom. Sa sekundarnim / (finim) tercijarnim bouquetom, umireno, na prijelazu zenita, kreće dalje u znaku otmjenog starenja, još je s dosta živosti. Lijepo se pije uz meditaciju ■ Izgledom živahno, bistro, rubinsko–granatno, tamno ■ Na nosu umjerene jačine, upućuje na osjet čokolade, gljiva, na začinsko bilje/mirodije, mineralno, a, još uvijek, sasvim dovoljno i na voćnost ■ U ustima meko, zaobljeno, sa uglađenim taninom. Slankasto, sa dobro pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, relativno dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XXL-XXXL) ESENCIA 2012 –ROLLAND GALARRETA ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Rioja • suradnja između Michela Rollanda i španjolskog vinskog poduzetnika Javiera Galarreta ■ PODRUM/CELLAR: dozrijevanje/maturation: 10 mjeseci ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Rioja d.o.c. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: vrlo decentno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je kompleksno, dotjerano, sa finim pomalo tercijarnim bouquetom. Djeluje kao da je u špici i da je prešlo zenit. ■ Izgledom živahno, rubinsko–blago granatno, tamno. U suglasju sa: terroireom ■ Na nosu umjerene jačine. Upućuje na začine/mirodije – s mjerom, zatim i na voćnost (plodovi: domaći/ crveni – plavi/ koštićavi; sušeni, orašasti) ■ U ustima vrlo meko, zaobljeno, sa uglađenim taninom, slankasto. Tijelom & strukturom dosta dobro, blago isušujućeg završetka ■ SERVIS: ⇑ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ ♣ (mpc/pp: XL) DEHESA de los CANÓNIGOS 2014 – BODEGA de los CANÓNIGOS ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Ribera del Duero, Pesquera de Duero ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: tempranillo 88 %, cabernet sauvignon 12 % • berba/harvest: ručna, u više navrata ■ PODRUM/CELLAR, dozrijevanje/maturation: 15 mjeseci • barrique (225 ℓ) – američka hrastovina / srednje paljeno ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Ribera del Duero d.o. • suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ • boca/bottle, model: bordeaux • normalna • ČEP/STOPPER: pluteni/cork – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: decentno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ VINO je malo previše, barem zasad, u znaku barriquea (drvo, dim, slatki začini ), vrlo je toplo, s dosta je živosti.. Ne treba baš jako žuriti s konzumacijom, vino može još neko kraće vrijeme stajati i razvijati se ■ Izgledom živahno, rubinsko-granatno. U suglasju sa godištem berbe, dobi ■ Na nosu dosta intenzivno, upućuje na začine/mirodije – iskazano jače, osjet drveta, fino paljenoga/dima, vanilije, kave, a onda izlazi i voćnost (plodovi: domaći; crveni / koštićavi; bobičasti) herbalno – diskretno ■ U ustima zaobljeno, sa živim ali i uglađenim taninom, sugerira slast, sa dobro je pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, živog začinskog gorkastog, dosta dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (jelo: pečenja, pirjana tamna mesa, tvrđi zrelo sirevi) • poželjno dekantirati • velika čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ (mpc/pp: M) RIOJA VEGA 2014 crianza – RIOJA VEGA ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Rioja ■ VINOGRAD/VINEYARD, sorta/variety: tempranillo 90 %, graciano 10 % • maceracija: 18 dana • dozrijevanje/maturation: 14 mjeseci • barrique (225 ℓ) ■ OZNAKE s etikete/DATA on the LABEL: Rioja d.o.c. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u/BOTTLED in: 0,75 ℓ (ograničena količina, 61.235 butelja) • boca/bottle, model: bordeaux – visoka – teška • ČEP/STOPPER: pluteni/cork, uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u jednom dijelu, oko boce ■ VINO je dotjerano, skladno, toplo, živo, dopadljivo, ne baš komplicirano i ne baš uzbudljivo, spremno za konzmaciju ■ Izgledom živahno, bistro, rubinsko-granatno ■ Na nosu umjerene jačine, upućuje na mineralno, osjet fino paljenoga/dima, vanilije – dodir. Ima voćnosti, osjeti se herbalna nota – diskretno, tu je i nešto začina ■ U ustima meko, zaobljeno, sugerira slast, slankasto. Tijelom & strukturom kao da je malo razrijeđeno, svježeg, je srednje dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ (jelo: suhomesnati proizvodi poput sušene šunke, kobasica i salama, zreli sir, pečenje od tamnoga mesa) • veća čaša (bordoška) • 16-18° C
ovih dana kušano još… / these days tasted too…
VETERANI DOSTOJNI ŠTOVANJA / ENJOYABLE & IMPRESSIVE OLDIES
MERCS 2009 – KRAUTHAKER ■ PORIJEKLO/ORIGIN: Kutjevo ■ VINOGRAD • sorta: merlot, cabernet sauvinon ■ PODRUM, dozrijevanje: u hrastovoj bačvi ■ OZNAKA NA ETIKETI: suho • 13,5 vol %
Tags: Alen Bibic, Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Barbara Bacic, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Bruno Grabersek, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lugarić, Darrel Joseph, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramaric, Hrvoje Zirojević, Iva Zlatar, Ivan Dropuljic, Ivan Goričanec, Ivan Jug, ivana herceg, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Korak, Josip Vrbanek, Jure Tomic, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurcic, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marija Vukelić, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Martina Tomac, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veljko Ostojić, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- May 2023
- April 2023
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about