Zagreb Vino.com 2017/ BAKHOV NEKTAR – NA ŠTIKLI!
Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK · Snimili MARKO ČOLIĆ i JULIO FRANGEN
⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t
VEĆ TRADICIJSKA ENO-GASTRO MANIFESTACIJA POSLJEDNJEG PETKA i POSLJEDNJE SUBOTE u STUDENOME u METROPOLI PREMAŠILA JE UOBIČAJENE OKVIRE TAKVIH PRIREDBI i POSTALA JE PRAVIM DRUŠTVENIM DOGAĐAJEM GODINE. ZANIMANJE ZA NASTUP a i ZA POSJET i OPET GOLEMO, PRVORAZREDNA PONUDA u ČAŠI ALI i NA TANJURU, SVJETSKI SJAJNE RADIONICE, PAŽNJE VRIJEDNI POPRATNI SADRŽAJI u GRADU UOČI i ZA VRIJEME GLAVNOG DOGAĐANJA, ZAPAŽEN JE VELIKI BROJ MLADIH, POSEBICE ŽENA, TAKO DA JE POSLJEDNJI VIKEND u STUDENOME u GLAVNOME GRADU HRVATSKE ZA ONOGA TKO JE ZNAO PITI i GLEDATI BIO NE SAMO SVEČANOST ČAROBNIH AROMA NEGO i SVEČANOST LJEPOTE i ŠARMA
Očekivalo se da će zagrebački hotel Esplanade i unatoč poskupljenju i za nastup i za ulaznice vrvjeti i izlagačima i posjetiteljima, i to se i ostvarilo. Već tradicijska eno-gastronomska manifestacija posljednjeg petka i posljednje subote u studenome u Metropoli, međutim, i premašila je uobičajene okvire takvih priredbi i postala je – pravim društvenim događajem godine! Prvorazredna ponuda u čaši ali i na tanjuru, svjetski sjajne radionice – na najvišem internacionalnom nivou, pažnje i te kako vrijedni popratni sadržaji u gradu uoči i za vrijeme glavnog Vino.com događanja, vrlo visoki broj mladih ljudi, vrlo mnogo pripadnica nježnoga spola…, tako da je posljednji novembarski vikend u Zagrebu za onoga tko je znao piti i gledati bio ne samo revija i svečanost čarobnih aroma, nego i svečanost ljepote i šarma, pa, eto, može se reći i mode!
U nedavnoj najavi 12. međunarodnog festivala vina i kulinarike Zagreb vino.com 2017 dao sam osnovne podatke o veličini sajma u smislu izlagačke površine, broja izlagača – objavljen je i popis sudionika i njihov smještaj po dvoranama, navedene su i vinske radionice koje su već do tog trenutka bile potvrđene, spomenuti su i obilježavanje četvrt stoljeća postojanja prve hrvatske revije za vino, gastronomiju i turizam Svijet u čaši, kao i podjela odličja najbolje ocijenjenim vinima u režiji kluba Vinske zvijezde u 2017. godini, a dodano je i mišljenje – upravo s obzirom da manifestacija debelo nadilazi raspoloživi izlagački prostor – da se nađe neko novo odgovarajuće rješenje kako bi košnica splasnula i kako bi boravak, čak i uz, ubuduće, mogući veći broj izlagača i posjetitelja, bio komotniji i ugodniji. Prof. Ivan Dropuljić morao bi nešto poduzeti, istina iduće godine bit će 13. po redu festival, netko će reći da možda nije zgodno igrati se baš s brojkom 13, ali kaže se i to da sreća prati hrabre i odlučne, pa nije rečeno da se trinajstica ne može prometnuti u sretan broj…
Evo i jednog mojega prijedloga vezanog uz nužnu i poslovnu dimenziju festivala Zagreb Vino.com: s obzirom da je među posjetiteljima festivala poprilično ugostitelja i trgovaca a i novinara, a i s obzirom da se vidi i dolazak osoba iz trgovine, medija javnog informiranja iz vana, te u kontekstu nužnosti da se Hrvatska gospodarska komora pa i Hrvatska obrtnička komora a i Hrvatska turistička zajednica (vino i gastronomija napokon su se i u nas počeli i sa službenih mjesta spominjati kao važni aduti u turizmu) pobrinu da na festival upravo i dovedu u većem broju osobe koje su u stanju popularizirati pa i ne tek neizravno nego i izravno plasirati hrvatsko vino prema inozemstvu i u inozemstvu, dakle osobe iz faha, a to su vinski trgovci, sommelieri i ugostitelji općenito, pa eno-gastro-novinari, enolozi… bilo bi dobro pokušati realizirati mogućnost i neometanog kušanja na festivalu izloženih vina ali i susrete u miru profesionalaca-promotora i trgovaca sa željenim proizvođačem u posebnom prostoru. Kušanje bi, uz predočenje liste ponude, trebalo biti za stolovima, tako da se mogu na prikladan način, koncentrirano, raditi zabilješke. Za početak prostor i ne treba biti prevelik. Dovoljno rano unaprijed valjalo bi anketirati proizvođače da se vidi njihova zainteresiranost da podastru uzorak ili uzorke na takvo poslovno orijentirano kušanje (koje može biti naslijepo ili, ako to kušač želi, uz predočenje liste uzoraka s kompletnim podacima s etikete), vina bi točio ili točili jedan odnosno dva sommeliera zadužena ujedno i za red, tako da netko ne bi pomisllio da je tu pijačnica, a u prostoriju bi se na degustaciju i puštale samo osobe čiji identitet i profesija odgovaraju zahtjevima takvoga ambijenta.
Ovakva mogućnost kušanja mogla bi se ponuditi npr. ili u petak za vrijeme prvoga dana festivala ili možda dan prije nego što festival počne, u svakome slučaju da se ostavi mogućnost profesionalcima da jedan dan (subota npr.) dožive kompletnu festivalsku atmosferu (podsjećam: na festivalu su uz vina, kao glavnu temu, zastupljeni i druga pića, pa maslinova i druga ulja, razne slane i slatke delicije…). Svakako bi bilo poželjno da odgovarajuće institucije u Hrvatskoj pomognu dovođenju inozemnih vinskih novinara i vinskih trgovaca u Lijepu našu i na nekoliko dana prije festivala, pa da ih se, kako je to prije nekoliko godina prakticirao prof. Dropuljić, odvede u dvo- ili trodnevni posjet svake godine u po jednu hrvatsku vinsku regiju! Treba biti svjestan toga da je vinskih događanja i prezentacija vani mnogo i da te osobe koje bi nam mogle biti korisne nije lako dobiti tek tako, međutim stvar se može riješiti time da se ponudi višeslojni sadržaj kroz nekoliko dana te da studijska putovanja uz Zagreb Vino.com postanu tradicionalna tako da svaki potencijalni uzvanik lako za ubuduće memorira datume, te da se one koje se želi dobiti ovdje obavijesti pozivom i objašnjenjem ponude nekoliko mjeseci prije nego što je planirano da oni dođu.

Iz Austrije već više godina na festival dolazi Amerikanac – novinar Darrel Joseph, na slici uz stol Kutjeva d.d.. A iz Velike Britanije ispred revije Decanter stigla je Veronique de Freitas, na slici s našim sommelijerom Marijom Meštrovićem
Evo i daljnje šetnje Zagreb Vino.comom 2017 kroz seriju fotografija.

Kuhari u humanitarne svrhe, za pomoć oboljelima od raka. Organizator: udruga Pink Life. Puno se kuhalo, još brže konzumiralo (jer vino traži jelo, a i jelo vino!), valjda je i dobrotvorni efekt zadovoljavajuć…
DAMSKI ENO-GASTRO KUTAK
RADIONICE

Château Gruaud Larose – putovanje daleko u povijest: Roko Bekavac i Danijel Čečavac. Berbe 1979, 1982, 1989, 1990, 2000 i 2009
__________________________________________
Jubileji
DVA i POL DESETLJEĆA SVIJETA u ČAŠI – Prva hrvatska revija za vino, kulturu jela, pića i turizam Svijet u čaši 11. studenoga 2017. navršila je punih 25 godina neprekinutog izlaženja. Jubilej je obilježen tradicijskim Ateljeom okusa i novim izdanjem revije br. 156.
Svečanost u povodu jubileja je, pred brojnim uzvanicima, održana za vrijeme festivala Zagreb Vino.com 2017. u prostoru Casinòa hotela Esplanade. Uz osovinu Mladen Horić, Željko Suhadolnik i Marko Čolić, u protoklarnome dijelu uz mikrofon a poslije i kroz druženje našle su se i zvijezde Ljudevit Grgurić Grga s Hrvatske televizije, te popularni pjevač vedrih nota Krunoslav Kićo Slabinac.

Uz jubilarce iz Svijeta u čaši – Mladena Horića, Marka Čolića i Željka Suhadolnika: Krunoslav Kićo Slabinac i Ljudevit Grgurić Grga
Uz dobru hranu naših kuhara i znanih ugostiteljskih objekata te dobra vina hrvatskih vinara događaj je protekao, dakako, veselo. Bio je to svojevrsni podsjednik na eno-gastro druženja visokoga sjaja ali i na druge projekte što su ih Svijet u čaši i izdavač revije – MAM-VIN d.o.o. organizirali kroz posljednjih 25 godina. Pa, evo da i ovdje ukratko podsjetim što je to radio Svijet u čaši: akcije Dobro mi došel, prijatelj! – razmjena posjeta hrvatskih vinogradara/vinara s onima iz drugih zemalja, Ateljei okusa – svake godine u našim hotelima poput Esplanade, Intercontinentala (danas Westina), Korane Srakovčić, Antunovića – bez pretjeravanja grandiozni skupovi najboljih hrvatskih kuhara i vinara dakako s njihovim proizvodima, zatim Europska vinska cesta uz sudjelovanje renomiranih hrvatskih, slovenskih, makedonskih, bosansko-hercegovačkih, talijanskih, francuskih, njemačkih, mađarskih vinskih kuća, Potrošački putokaz – prvi te vrste u nas!, izbor Kuhara i Vinara godine, akcije Sutla-Sotla, Diplomatsko vino, pa kreacija vina Zajedno 2006 s Vladom Krauthakerom, akcija Naša vina su pjesma, promidžba tradicijskih hrvatskih jela…
Usporedno s veseljem istodobno se osjetio i dašak tuge, naime zbog specifičnih okolnosti u gospodarstvenom životu Hrvatske, revija Svijet u čaši – ali nije i jedina, podsjetimo se specijaliziranih časopisa Iće & piće, Menu…, završila je svoj opus u dosadašnjem obliku. Ipak, nije to i definitivan kraj: Svijet u čaši kao medij prelazi na novi kolosijek. Nastavlja kao Atelje okusa Svijeta u čaši, najprije na internetu a onda bi u neko skorašnje vrijeme krenuo i kao tiskano izdanje Atelje okusa Svijeta u čaši u nešto tanjem straničnom opsegu od ovog dosadašnjega Svijeta u čaši. Želja nam je da se u naše aktivnosti uključe novi, mladi ljudi te da se priča u narednim godinama nastavi u novom ruhu, primjerenom modernom vremenu.
Novoutemeljeni Atelje okusa je, inače, hrvatska neprofitna udruga za promociju i očuvanje eno, etno i gastro- tradicijskih vrijednosti u kulturi življenja novog vremena. Nastala je kao nastavak aktivnosti započetih davne 1992. godine pokretanjem izdavanja specijalizirane revije za kulturu stola Svijet u čaši. Osnivači udruge Atelje okusa su Marko Čolić, Željko Suhadolnik, Josip Braco Bogdanić i Mladen Horić, koji je sada i predsjednik udruge. Udruga Atelje okusa želi na svoj način nastaviti smjerom prve hrvatske revije za vino kulturu jela pića i turizam Svijet u čaši.
Programima i aktivnostima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu kroz mješovita međunarodna društva i hrvatske zavičajne klubove želja je Ateljea okusa promovirati bogatstvo ponude izvorne i tradicijske hrvatske nacionalne gastronomije, potom visokokvalitetna vina te narodne običaji a time, na osobit način, i hrvatski turistički potencijal kako na Jadranu tako I, pogotovu, u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Pozivamo Vas da se učlanite u Udrugu, čime ćete nam pomoći ali čime možete ostvariti razne pogodnosti i za sebe, kao:
- pratitelj naših aktivnosti tijekom proteklih godina i ljubitelj hrvatskih vina i delicija
- poslovni subjekt u ugostiteljstvu, vinogradarstvu/vinarstvu, hotelijerstvu i turističkom sektoru
- proizvođač koji podupire ekološki uzgoj i očuvanje tradicijskih vrijednosti i proizvoda te ostalih nematerijalnih usluga
- podupiratelj, donator ili sponzor (pravna i/ili fizička osoba u Hrvatskoj ili inozemstvu) koji će svojim novčanim doprinosom u slobodnom izboru iznosa pomagati realizacijii programa udruge
Za lički ručak na našoj svečanosti pobrinuo se Bistro M-Z Zagreb, a Gračanka iz zagrebačkih Gračana donijela je lignje s krumpirom ispod peke
Mogućnost plaćanja članarine je u polugodišnjem ili godišnjem iznosu (mjesečna svota je 25,00 kuna). Uplatom godišnje članarine svakom pristupniku darujemo knjigu Atelje okusa – Hrvatska tradicijska kuhinja. Zahvaljujući vam što se bili s nama prvih 25 godina veselimo se suradnji i novim zajedničkim projektima, rekao je u pozdravnome dijelu uzvanicima Ateljea okusa u Esplanadi jedan od osnivača Svijeta u čaši i utemeljitelj udruge Atelje okusa Svijeta u čaši Mladen Horić. ■
Brojni vinari opskrbili su nas za ovu svečanost s vinom, među onima koji su se najviše iskazali bili su Cmrečnjak, Crvik, Zigante, Peršurić, Grabovac, Degrassi… Svima srdačnpo zahvaljujemo.

Tomislav Galović, na slici sa chefom Gostimirom Dragićem koji je pomogao pri servisu, i s Kićom Slabincem, obradovao je prisutne svojim platama kulena i slavonskih kobasica, a Željko Borošak iz klanječke mesnice Borošak sa šunkom pečenom u kruhu
____________________________________
Poezija u čaši i na tanjuru
LUKINI STIHOVI TE POŠIP u GLAVNOJ ULOZI – Neposredno prije početka festivala Zagreb Vino.com u zagrebačkoj vinoteci Bornstein u režiji prof. Marije Vukelić organizirano je sjajno događanje – večer poezije i vina korčulanskog vinogradara, vinara i pjesnika Luke Krajančića, te korčulanskih kulinarskih specijaliteta u izvedbi kuharske ekipe hotela Lešić Dimitri na čelu sa šefom Markom Gajskim. Krajančić je podastro interesantnu paletu svojih odličnih pošipa različitih stilova i godišta a i recitirao je nekoliko svojih osebujnih pjesama, chef Gajski i njegova grupa istaknuli su se sa sedam sjajnih slijedova, kao gost iznenađenja nastupio je Enes Kišević. Marija Vukelić vodila je kroz program vrlo pripremljeno i kompetentno. Više uskoro u rubrici Kroz svijet u čaši i na tanjuru, na www.suhiucasi.wordpress.com ■

Najbolji vinar u Dalmaciji za 2017 u najboljoj vinoteci Hrvatske za 2017: u Bornsteinu Luka Krajančić – poezija u čaši i izvan nje, te poezija na tanjuru – chef Marko Gajski iz hotela Lešić Dimitri
_______________________________________
VINO NA VISOKOJ PETI – Nakon prve festivalske večeri u restoranu-vidikovcu 360 na vrhu zagrebačkog nebodera zagrebački fotograf i fotoreporter Julio Frangen priredio je izložbu slika Vino na visokoj peti. Izložio je portrete dvadesetak žena koje su aktivne na vinskoj sceni. Događanje je bilo festivalski after party. Iz predgovora objavljenog u katalogu:
Žena, ljepota, pedantnost, profinjenost, zavodljivost, poezija…
Božanske žene: sva ljepota svijeta i lavska gordost, i plahota srne, kroz vaše čari uzvišene cvjetaju u plave dane i u noći crne, rekao je Augustin Tin Ujević.
A Johann Wolfgang Goethe poručuje ovo: Dobro vino i lijepa žena liječe svaku bol, pa tko ne ljubi i ne pije taj gotovo živ da nije.
Žena i vino, te žena uz vino – posebna inspiracija. K tome dobro oko i dobar nos, i – eto dobitne kombinacije.

Na otvorenju:autor Julio Frangen, moderatorica Marija Vukelić i sponzorica nagrade – naravno CIPELA – za uzvanike Marija Dumančić Hoegl
Pokazuju to lijepo portreti zagrebačkog fotografa Julija Frangena izloženi pod naslovom Vino na visokoj peti.
Za muškarca voljeti ženu i za ženu voljeti muškarca sasvim je normalno i logično. I voljeti vino sasvim je normalno i logično, samo, u stasanju i jednoj i drugoj ljubavi nerijetko se, barem do neke određene životne dobi, pristupa donekle pojednostavljeno. Stoga je ne tek iz umjetničkog razloga nego i iz životnog razloga i te kako važno imati spomenute dobro oko te dobar nos doslovno i dobar nos u smislu u kojemu se taj izraz koristi. Kao rezultat selektivnog pristupa lako proizađe vrlo važna personalizacija, koja priču postavlja u životom a i u umjetničkom smislu na višu dimenziju, na stup veće kvalitete.

Mara Barundić, Zala Šekoranja, Ivana Jurić, Jenny Šimić, Nina Levičnik, Jasna Lovrec, Jasna Antunović
Julio Frangen svoje foto-radove za ovu specifičnu izložbu birao je upravo po tom zahtjevnom kriteriju koji pokazuje 20 žena uz vino u nekom posebnom momentu uhvaćenom foto-aparatom, a Frangenove modele vina za otvorenje izložbe birale su po tome da i kroz čašu na najbolji mogući način pokažu upravo vlastitu osobnost, i to ne, kao na slici, tek kroz jedan kamerom uspješno snimljeni specifični trenutak nego osobnost i posebnost za stvarno i stalno. ♣ SuČ – 11/2017
Tags: Alen Bibić, Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Barbara Bacic, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blažić, Božica Marković, Bruno Graberšek, Cristina Alcalà, Damir Horvat, Darko Lugarić, Darrel Joseph, Davor Zdjelarević, Dragan Jelić, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramarić, Hrvoje Zirojević, Iva Zlatar, Ivan Dropuljić, Ivan Goričanec, Ivan Jug, ivana herceg, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Bašić, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Korak, Josip Vrbanek, Jure Tomič, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurčić, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marija Vukelić, Marijan Žganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Martina Tomac, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horić, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jeličić, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veljko Ostojić, Vito Andrić, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zoltan Györffy, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Bročilović Carlos, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about