POTROŠAČKI PUTOKAZ – 01.2017 – BUYING GUIDE
pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly

Hrvatsko zagorje, Hršak-breg, vinograd i klet Petrač. Zima! Dakako, u podrumu, gdje grije i vince, ljepše je nego vani na -10°C
VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU
od/since 1994.
SIJEČANJ / JANUARY – 2017
U OVOME BROJU: HRVATSKA – CROATIA • FRANCUSKA – FRANCE • ITALIJA – ITALIA • MAĐARSKA – MAGYARORSZAG • SLOVENIJA • ŠPANJOLSKA – ESPAÑA
U VINU SU SUNCE, ZEMLJA, LOZA i ZNOJ, ISKRENOST i BIZNIS, RADOST i ŽALOST, NEMIR i OPOJ
IN THE WINE THERE ARE SUN, SOIL, VINE & SWEAT, GENUINITY & BUSINESS, JOY & PAIN, ANXIETY & EBRIETY
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
VINA SU S TRŽIŠTA / WINES ARE FROM THE MARKET
– Velika zvijezda, šampion/Big Star, champion – 99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova/pts = Sjajno! Upečatljivo! Jedinstveno! / Brilliant! Impressive! Unique!
♣ ♣ ♣ ♣ ♣- Velika zlatna medalja/Great gold medal – 95 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,5 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino / Excellent, with character, classic elegant great wine.
♣ ♣ ♣ ♣ – Zlatna medalja/Gold medal – 90 – 94 (18,6 – 19,4 / 4,0 – 4,4) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.
♣ ♣ ♣ – Srebrna medalja/Silver medal – 85 – 89 (17,5 – 18,5 / 3,0 – 3,9) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i s izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji ukus / very good and typical, complex, convincing, with chances to develop even more, still for the exigent consumer
♣ ♣ 80 – 84 (15,5 – 17,4 / 2,1 – 2,9) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno, ali, bez uzbudljivosti / varietal recognizable, in a certain determinated style, solid, not exciting.
♣ 71 – 79 (11,0 – 15,4 / 1,1 – 2,0) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih, prejakih mana.. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i na silaznoj putanji, eventualno još prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant to strong flaws, eventually still acceptable for everyday use
Ispod/under 71 ( 11,0 / 1,0) = Nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.
⇑– trošiti / drink • ⇗ – trošiti ili još čuvati / drink or hold • ⇒ – čuvati / hold • – trošiti svakako uz hranu / drink with food
Uzorci se uzimaju iz izvora provjerenih da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu nakon isporuke od strane proizvođača nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja. • Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija • Uzorak se odmah odbacuje ako barem dvije trećine strukovnog žirija (npr. 5 od 7 članova) tako odluči. • Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 85 bodova po skali do 100 bodova, odnosno 17,5 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 3,0 boda po skali do 5,0 bodova.
____________________________
Dalmacija / Dalmatia
♣ ♣ ♣ (M-L) CHARDONNAY 2015 – PROVIĆ
NERETVA, Opuzen ■ VINOGRAD, sorta: chardonnay ■ OZNAKA NA ETIKETI: 13,5 vol%
VINO je složeno, puno i sočno, svježe, uravnoteženo. Finog herbalnog mirisa, a istovremeno i po zrelom slatkom voću. U ustima donekle i kremozno ■ SERVIS: ⇑ (bijela riba i jela od bijelog mesa s malo povrća) • veća čaša (burgundijska) • 12°C
♣ ♣ ♣ ♣ (M-L) KORLAT SYRAH 2012 – BADEL 1862 Vinarija Benkovac
SJEVERNA DALMACIJA, BENKOVAC-STANKOVCI ■ VINOGRAD, sorta: syrah ■ OZNAKA NA ETIKETI: 14,0 vol%
VINO je puno, kompleksno, intenzivne rubinske boje s blagom granatnom nijansom, fine voćnosti, s osjetom drva koje je dobro uklopljeno. Okusom svježe, sočno, tanin je živ ali uglađen, tijelo snažno, vino u ustima traje. ■ SERVIS: ⇗ (uz tamno meso s roštilja /biftek, ili pak janjetinu s ražnja ali i ispod peke) • odčepiti bocu koji sat prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18°C
_____________________________
Klub 2017 – Vodič za pametnu kupnju
DEGUSTACIJA u bistròu MIVA JADRANKA – Novu ocjenjivačku sezonu za potrošački putokaz Klub Vinske zvijezde počeo je u zagrebačkom bistròu MIVA JADRANKA. Kušači su, uz stalni trio Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik, bili sommelierka Jelena Šimić Valentić, proizvođač vina Krešimir Ivančić i direktor festival vina i gastronomije Zagreb Vino.com Ivan Dropuljić. ■
Vina za ocjenjivanja u organizaciji Vinskog kluba dobivena su od zagrebačkih trgovačkih kuća:
ACROBAT/SVIJET VINA, BORNSTEIN, FINES WINES, MIVA, ROTO DINAMIC, SUPERKONZUM, PUNI SEPET, PZ DROPI, VINOTRADE, VINO.hr, VIVAT FINA VINA, VRUTAK
Ovim putem srdačno zahvaljujemo bistròu MIVA JADRANKA na gostoprimstvu, a vinotekarima na uzorcima!
________________________________
Istra & Kvarner / Istria & Quarnaro
♣ ♣ ♣ ♣ (L) MALVAZIJA VIŽINADA FESTIGIA riserva 2015 – LAGUNA VINA
HRVATSKA ISTRA, ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD: Vižinada • kosina • tlo: bijela zemlja • sorta: malvazija istarska ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – visoka vitka – lijepa • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u više dijelova – uredno ali tekstom pretrpano (dosta beskorisnih informacija) – ipak vizualno dosta harmonično – čitljivo: relativno dobro
VINO je kompleksno, sadržajno, ozbiljno, dotjerano, skladno, toplo, dinamično. Lijepo se pije uz hranu. U usponu. Izgledom zelenkasto-žućkasto. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost – izraženu dobro (voće: domaće, bijelo / koštićavo – kruška), floralno, začine/mirodije – dodir, osjet fino paljenoga. U ustima zaobljeno, blago kremasto, sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg dugačkog završetka ■ SERVIS ⇗ • velika čaša • 14°C
♣ ♣ ♣ (L) CASTELLO FESTIGIA 2013 – LAGUNA VINA
HRVATSKA ISTRA, ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD, sorta: cabernet sauvignon, merlot, syrah ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s kzp • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca, model: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u više dijelova – uredno ali tekstom pretrpano
VINO je složeno, skladno, lako/lijepo se pije (uz hranu), sa živom je rubinskom bojom s blagom granatnom nijansom, s lijepim mirisom na tamno bobičasto i jagodičasto voće, čokoladu, kožu – dodir, začine i mirodije, drvo – jako dobro uklopljeno. U ustima svježe, lijepo zaobljeno, s uglađenim taninom, vrlo dobrog tijela, okus traje. ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 18°C
(XL) GRIMALDA 2013 crno – MATOŠEVIĆ
HRVATSKA ISTRA, ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD, sorta: merlot, teran ■ OZNAKA NA ETIKETI: suho • 13,5 vol%
VINO je lijepe je tamne boje, na nosu ostavlja dojam povišene hlapljive kiselosti, drvo se u mirisu pokazalo jače izraženime, a njegova naglašenost bila je i u okusu, tanini dosta iskazani… ■ SERVIS: 18°C
Slavonija & Podunavlje / Slavonia & Danube area
♣ ♣ ♣ (L) GRAŠEVINA 2015 Goldberg – BELJE
HRVATSKO PODUNAVLJE BARANJA KNEŽEVI VINOGRADI ■ VINOGRAD: Goldberg • sorta: graševina ■ OZNAKA NA ETIKETI: vrhunsko s kzp • polusuho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u više dijelova – uredno ali tekstom pretrpano
VINO je ugodno i dopadljivo, složeno. Lijepog voćno-cvijetnog mirisa, u ustima blago sladi, ali istodobno je i slankasto, kiselina dobro prati. Solidnog tijela, relativno kratkog završetka. ■ SERVIS: ⇑ (tjestenine sa svijetlim umacima, ali i jela od svijetloga mesa i sa svijetlim umacima) • veća čaša (rajnska) • 10-12°C
HRVATSKO PODUNAVLJE ILOK ■ VINOGRAD, sorta: graševina ■ OZNAKA NA ETIKETI: 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je zlaćane boje, na nosu zatvoreno, neutralno, u ustima slankasto, s jače iskazanom kiselošću koja ne djeljuje kao da je u funkciji svježine, i koja remeti sklad ■ SERVIS: ⇑ • 8-10°C
KUTJEVO ■ OZNAKA na etiketi: 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je nekomplicirano, čistog, ne baš bogatog mirisa, svježeg voćnog okusa, premlado ■ SERVIS: ⇑ • 8 -10°C
KUTJEVO ■ VINOGRAD, sorta: merlot ■ OZNAKA na etiketi: 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je s jače naglašenim drvom, što ne ide na ruku skladu mirisa a ni okusa, tijelo je relativno vitko. Mlado vino, ali bez budućnosti ■ SERVIS: ⇑ • 16 C
________________________________
UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.
Budite razumni: ne pušite! • Be reasonable: do not smoke!
Zdravlje ode – dok pamet dođe! • The health may be gone at the moment the reason arrives!
WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living
_________________________________
Bourgogne – Chablis
(XL) CHABLIS 2013 – DOMAINE des HÂTES
CHABLIS ■ VINOGRAD, sorta: chardonnay ■ OZNAKA na etiketi: Chablis aoc • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je djelovalo kao da je pomalo oksidirano, starikavo, vrlo je izražen bio tercijarni bouquet, s dosta petroleja. Osjetilo se donekle i arome tropskog voća i breskve. U ustima blaga slast. ■ SERVIS: ⇑ • 10°C
Rhône
♣ ♣ ♣ ♣ (L) GRAND MARENON rouge 2012 – MARRENON
RHÔNE LUBERON ■ VINOGRAD, sorta: syrah 70 %, grenache ■ OZNAKA na etiketi: Luberon aoc • suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je kompleksno, puno i čvrsto, elegantno. Lijepo se razvija u čaši. Rubinsko-granatne boje, finog mirisa na tamno voće, popraćeno zanimljivim animalnim notama – dodir kože, okus zaobljen, mekan i skladan, u ustima dugo traje. ■ SERVIS: ⇗ (file od jelena u tamnom umaku) • odčepiti bocu koji sat prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18° C
Veneto
(XXL) SOAVE CLASSICO 2015 – PIEROPAN
SOAVE ■ VINOGRAD, sorta: garganega, trebbiano ■ OZNAKA na etiketi: 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je slamnato-žute boje, diskretnog mirisa po bijelom voću, izraženije kiselosti, fino gorkasto, srednjeg tijela. Može trajati ■ SERVIS: ⇗ • srednje velika čaša (rajnska) • 10°C
pjenušci – bollicine
(M-L) MILLESIMATO PROSECCO Superiore 2015 brut – VILLA SANDI
VALDOBBIADENE ■ VINOGRAD, sorta: glera ■ OZNAKA na etiketi: 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je vitko, svježe, ne baš komplicirano, no dopadljivo, fino perla. Na nosu voćno, skladno u ustima. Dobar aperitiv ■ SERVIS: ⇑ • čaša za pjenušac • 8°C
Pannon
♣ ♣ ♣ (♣) (XXL) XEYN VILLÁNYI MERLOT 2012 – HUMMEL
VILLÁNY ■ VINOGRAD: kosina • sorta: merlot ■ OZNAKA na etiketi: DHC Villány classicus bor • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela – čitko.
VINO je kompleksno, ozbiljno, dotjerano, toplo, s dosta živosti. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortom, godištem berbe. Llijepo se pije, uz hranu. U usponu – u špici (koja može trajati). Izgledom živahno, rubinsko s nijansom granatnga, tamno, gotovo neprobojno. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na voćnost – izraženu dobro (voće: domaće, crveno, bobičasto, jagodičasto), začine/mirodije – iskazano s mjerom i vrlo dobro uklopljeno, osjet čokolade. U ustima se dobro nastavlja na miris, tanin: živ, dosta dobro uglađen, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, ugodno gorkastog, blago sušećeg solidno dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ (pirjana tamna mesa) • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (♣) (XL-XXXL) VILLÁNYI CABERNET FRANC PANTERRA 2012 – HUMMEL
VILLÁNY ■ VINOGRAD: kosina • sorta: cabernet franc • pristup u trsju: ekološki – certificirano ■ OZNAKA na etiketi: DHC Villány premium bor • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela
VINO je kompleksno, dotjerano, skladno, elegantno, dinamično. U suglasju sa: terroireom, tipologijom, sortom, godištem berbe, dobi. Lijepo/lako se pije, uz hranu i na dužu stazu. U usponu – u špici koja može trajati. Izgledom živahno, rubinsko s nijansom granatnga, vrlo tamno. Na nosu umjerene jačine, upućuje na mineralno, voćnost (voće: domaće, crveno, koštićavo, bobičasto, jagodičasto), herbalno – diskretno, začine/mirodije – vrlo dobro uklopljeno, osjet čokolade. U ustima zaobljeno, tanin živ, uglađen, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti, tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro, svježeg, gorkastog, blago stežućeg prilično dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ (masnija jela od mesa) • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ (XL-XXL) SPATZ VILLÁNYI KEKFRANKOS 2013 – HUMMEL
VILLÁNY ■ VINOGRAD: kosina • sorta: frankovka • pristup u trsju: ekološki/certificirano ■ OZNAKA na etiketi: DHC Villany premium bor • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • model, tip: loire – rhône • ČEP: pluteni – uredan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela – čitko
VINO je kompleksno, ozbiljno, skladno, U suglasju sa: terroireom, tipologijom. U usponu – u špici (koja može trajati). Izgledom živahno, rubinsko, tamno/neprobojno. Na nosu upućuje na mineralno (kremen), voćnost (voće: domaće; crveno, koštićavo; bobičasto), začine/mirodije, nijansu animalnoga (koža). U ustima relativno zaobljeno, tanin živ no uglavnom uglađen, slano, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, gorkastog, blago oporog i sušećeg, relativno dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (XL-XXL) VILLÁNYI PORTUGIESER 2013 Jammerthal – HUMMEL
VILLÁNY ■ VINOGRAD: Jammerthal • kosina • sorta: portugieser • pristup u trsju: ekološki – certificirano ■ OZNAKA na etiketi: DHC Villany premium bor • suho • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: loire – rhône • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela
VINO je s obzirom na sortu, koju najčešće vezujemo uz mladu novu kapljicu, te na starost (pune tri godine!), a i s obzirom na količinu alkohola, jako dobro očuvano. Zanimljivost mu daje u nosu nježna nijansa na tragu animalnoga. Složeno, zrelo, skladno, još s dosta živosti. U suglasju sa: terroireom. Lijepo/lako se pije, i na dužu stazu. U špici – prelazi zenit. Izgledom rubinsko–blago granatno, tamno. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost, osjet kože – dodir. U ustima zaobljeno, slankasto, sa dobro pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom solidno, srednje dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ • srednje velika čaša • 14-16°C
♣ ♣ (M) VILLÁNY PORTUGIESER 2014 – HUMMEL
VILLÁNY ■ VINOGRAD: kosina • sorta: portugizac • pristup u trsju: ekološki ■ PODRUM: bez dodavanja SO2 ■ OZNAKA na etiketi: Villány DHC • suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: loire – rhône • ČEP: pluteni – kratak – običan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka
VINO je zrelo, skladno, s blagim tercijarnim bouquetom. U špici – prelazi zenit. Izgledom rubinsko-blago granatno. Na nosu umjerene jačine, upućuje na mineralno, voćnost, osjet kože, nijansu animalnoga. U ustima zaobljeno, slankasto, sa dobrom kiselosti. Tijelom & strukturom dobro ■ SERVIS: ⇑ • srednje velika čaša (bordoška) • 16°C
narančasta vina – orange wines
♣ ♣ (♣) (XXL) GÓRÉ VILLANYI HARSLEVELU 2015 – HUMMEL
VILLANY ■ VINOGRAD, sorta: harslevelu (lipovina) • pristup u trsju: ekološki ■ PODRUM: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje • dozrijevanje: 6 mjeseci • nebistreno – nefiltrirano ■ OZNAKA na etiketi: DHC Villany classicus bor • suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: loire – rhône • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno – prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela – čitko
VINO je čisto i uredno, ali drukčije, konkretno u kategoriji tzv. narančastoga (orange), dakle nije baš i za svačiji ukus. Nešto tamnije je boje i nije bistro. Na nosu i u ustima svježe, živahno, djeluje složeno i zanimljivo. Izgledom jantarno, od maglušastoga prema mutnome. Na nosu je u znaku maceracije s fermentacijom, asocira malo i na čaj (onaj koji ovdje poznajemo po nazivu ruski), u pozadini kao da izlazi i egzotično voće poput kakija. U ustima lijepo svježe, s nijansom karamelnog bombona, slankasto, s vrlo dobro pratećom kiselosti. Strukturom i tijelom dobro. Možda se ovo vino moglo iskoristiti i kao baza za pjenušac rađen šampanjskom klasičnom metodom… ■ SERVIS: ⇑ • srednje velika čaša (bordoška) • 10-12°C
Primorska
♣ ♣ ♣ (♣) (L-XL) BURJA BELA 2015 stare trte – Primož LAVRENČIČ
VIPAVSKA DOLINA ■ VINOGRAD: Ravno brdo, Oštri vrh • kosina • ekspozicija: sjever-zapad • nadmorska visina: 220-260 m • sorta: rebula, malvazija istarska, graševina • loze stare: 30 godina • prinos po trsu: 0,50 kg • pristup u trsju: ekološki/certificirano ■ PODRUM, vinifikacija/vrenje: kvasci vlastiti, autohtoni • dozrijevanje: 10 mjeseci • betonske cisterne & drvo ■ OZNAKA na etiketi: kakovostno zgp • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: teška • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno – uredno • etiketa: neobično – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je drukčije, kompleksno, malo rustikalno, svježe, dinamično. Lijepo se pije uz hranu, u usponu. Dojam je da je prerano izašlo na tržište. Izgledom maglušasto, zelenkasto-žućkasto. Na nosu umjerene jačine, upućuje na mineralno (kamen), voćnost (voće: domaće bijelo koštićavo), floralno, vegetalno/herbalno – list rajčice, maceraciju (s fermentacijom), začine/mirodije – dodir, osjet kruha. U ustima zaobljeno, sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom vrlo dobro, svježeg, fino gorkastog dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (burgundijska tzv. balonka) • 14°C
♣ ♣ (M-L) GAŠPER ČARMAN SELELCTION CHARDONNAY REBULA 2015 – eVINO.si, klet GORIŠKA BRDA
GORIŠKA BRDA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: rebula & chardonnay ■ OZNAKA na etiketi: kakovostno zgp • suho • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: uredno – prepoznatljivo iz daleka
VINO je dotjerano, skladno, svježe, dopadljivo, u špici. Izgledom živahno, bistro, zelenkasto-žućkasto, svijetlo. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, u ustima sugerira slast, slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom dobro, vitko, svježeg završetka ■ SERVIS: ⇑ (aperitiv, školjke, riblja juha, kuhana bijela riba ) • manja čaša • 10°C
♣ ♣ (M-L) GAŠPER ČARMAN SELECTION MALVAZIJA 2014 – eVINO.si, klet GORIŠKA BRDA
GORIŠKA BRDA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: malvazija istarska ■ OZNAKA na etiketi: kakovostno zgp • suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: uredno – prepoznatljivo iz daleka
VINO je dotjerano, svježe,, u suglasju sa godištem berbe, u špici. Izgledom živahno, bistro, žućkasto-zelenkasto. Na nosu diskretno, upućuje na voćnost, floralno, osjet kruha. U ustima sa kvalitetno pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom dobro, svježeg završetka ■ SERVIS: ⇑ • manja čaša • 10°C
♣ ♣ ♣ ♣ (XL-XXL) MERLOT 2009 – SKOČAJ DOLFO
GORIŠKA BRDA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: merlot ■ PODRUM, dozrijevanje: bačva ■ OZNAKA na etiketi: kakovostno zgp • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: inventivno / originalno – u dva dijela – čitljivo: dobro
VINO je kompleksno, bogato, mesnato, dotjerano, ozbiljno, zrelo, skladno, toplo. Ostavlja dojam kao da je grožđe kasnije brano. Dinamično, s dosta živosti. Lijepo se pije uz hranu i uz meditaciju. U usponu – u špici koja može trajati dugo. Izgledom živahno, rubinsko s nijansom granatnoga, tamno. Na nosu umjerene jačine. Razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost, (voće tamno-crveno, koštićavo, jagodičasto – posušeno, ukuhano), začine/mirodije – iskazano s mjerom i vrlo dobro uklopljeno, osjet čokolade, blagi dodir kože. U ustima zaobljeno i vrlo koncentrirano, tanin živ ali uglađen. Okusom sugerira slast koja nije izraz nekog većeg ostatka neprovrelog sladora, slankasto. Sa kvalitetno je pratećom kiselosti. Tijelom & strukturom potentno, dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (uz pašticadu, divljač, zreli tvrdi sir, tamnu gorku čokoladu s višim udjelom kakaoa…) • odčepiti bocu koji sat prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ ♣ (XL-XXL) PINOT NOIR 2013 – Marjan SIMČIČ
GORIŠKA BRDA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: pinot crni ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: u drvu • nefiltrirano ■ OZNAKA na etiketi: kakovostno zgp • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u siječnju 2016 u: 0,75 ℓ (6666) • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je kompleksno, sadržajno, dotjerano, ozbiljno, zrelo, skladno. U suglasju sa terroireom, tipologijom, sortom, godištem berbe, dobi. Lijepo prati hranu. U špici je koja može potrajati. Izgledom rubinsko-granatno, tamno. Na nosu umjerene jačine, razvijeno, upućuje na mineralno, voćnost (voće: crveno koštićavo, bobičasto, jagodičasto), začine/mirodije – iskazano s mjerom i vrlo dobro uklopljeno. U ustima zaobljeno, tanin: živ, ali uglađen. Okusom slankasto, sa kvalitetno pratećom kiselosti, Tijelom & strukturom vrlo dobro, ugodno gorkastog dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (burgundijska tzv. balonka) • 18°C
♣ ♣ ♣ (L-XL) CRIANZA 2012 – MARQUES de CACERES
RIOJA ■ VINOGRAD, sorta: tempranillo 85 %, garnacha tinta 10 %, graciano ■ OZNAKA na etiketi: 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno
VINO je toplo, snažno, skladno, složeno, živo, tamne boje, čista mirisa u kojemu se fino miješaju voćnost, cvijetna nota i osjet od dodira drveta ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu koji sat prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18°C
♣ ♣ ♣ (L) BERONIA 2012 Reserva – BERONIA
RIOJA ■ VINOGRAD, sorta: tempranillo, graciano, mazuelo ■ OZNAKA na etiketi: 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: decentno
VINO je lijepe žive tamne boje, dosta intenzivnog i bogatog mirisa uvelike u pravcu mediteranskog bilja, osjeti se i vanilija kao znak druženja vina s drvetom. Okus je jednostavniji, mekan, vinu kao da nedostaje mesa. ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 18°C
_____________________________
ovih dana kušano još… / these days tasted too…
VETERANI DOSTOJNI ŠTOVANJA / ENJOYABLE & IMPRESSIVE OLDIES
Toscana CHIANTI CLASSICO 2006 riserva RANCIA – FÈLSINA • CABERNET SAUVIGNON MAESTRO RARO 2006 – FÈLSINA • FONTALLORO sangiovese 2006 – FÈLSINA
Piemonte BAROLO 2003 Sarmassa di Barolo – ROBERTO VOERZIO • SuČ 01/2017
Tags: Alen Bibic, Andrea Gabrielli, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Belizar Miloš, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Bruno Grabersek, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lugarić, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramaric, Hrvoje Zirojević, Iva Zlatar, Ivan Dropuljic, Ivan Goričanec, Ivan Jug, ivana herceg, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Djipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karmela Tancabel, Klaudio Jurcic, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Laura Velasco, Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maria Eugenia Fuentes Perez, Marija Kosor, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nikola Stanić, Paul Robert Blom, Pedro Ballesteros Torres, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Siniša Lasan, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Suzana Zovko, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about