Zagreb Vino.com 2016 / VELIKA PRIREDBA s MOĆNIM RADIONICAMA
⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t
NA 2500 ČETVORNIH METARA POVRŠINE u ZAGREBAČKOM HOTELU ESPLANADE, OKO 300 IZLAGAČA, POSEBNI PROGRAMI s PROTAGONISTIMA KAO ŠTO SU DOMAINE de la ROMANÉE CONTI, CHÂTEAU MARGAUX, GRACINOV BABIĆ SUHA PUNTA, TRAMINAC ILOČKIH PODRUMA, PA DODJELE ODLIČJA KLUBA VINSKE ZVIJEZDE i PRIZNANJA BIJELI GROZD G.E.T. REPORTA, KINO & VINO, SVOJEVRSNI TEČAJ FRANCUSKOGA i OPĆENITO JEZIKA u ENOGASTRONOMIJI, PRIKAZ VINSKOG TRŽIŠTA u VELIKOJ BRITANIJI…
Ulazak u drugo desetljeće postojanja bio je svakako pompozan: 11. međunarodni festival vina i kulinarike Zagreb Vino.com 2016. – manifestacija u cijelosti posvećena kulturi stola i događanje koje je lijepa najava božićnih i novogodišnjih blagdana te sjajan izlog poklona za vrijeme pojačanoga darivanja – ne samo da se još jednom potvrdio kao velika priredba i pokazao i kao bitan dio hrvatske turističke ponude, nego je postavio i nove, više programske standarde.

Marija Mrgudić točila je Dingač Bura (od njenoga brata Nike) preko posebnog dozatora. Ništa čudno: vino je jako dobro, proizvodnja je mala, cijena visoka….
Na i ove godine odlično (iako je cijena ulaznice povećana na 150 kuna) posjećenome festivalu dinamično se prezentiralo, degustiralo i upoznavalo vina, kuhalo i sljubljivalo vino s hranom, održavalo suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije–radionice za poslovne ljude, trgovce, sommelijere, ugostitelje, osobe iz javnog života, novinare i druge ljubitelje vina i hrane. Zagrebački hotel Esplanade na dva se dana pretvorio u veliku pozornicu hrvatske plemenite kapljice, ali i različitih specijaliteta iz domene gurmanskih poroka. Opsežna smotra na jednome mjestu omogućavala je idealan pregled aktualnog hrvatskog vinskog trenutka. Velika je šteta što organizatoru, koji je do prije nekog vremena na festival u pet ili šest navrata
pozivao specijalizirane europske eno-gastronomske i turističke novinare – a namjera je bila listu poslovnih uzvanika proširiti i na inozemne vinske trgovce, konkretna podrška institucija iz vinskog i turističkog pa i društveno-političkog sektora za dovođenje ovamo stranih predstavnika medija i trgovine izostaje upravo sada kad se doista i imamo čime nametnuti internacionalnoj vinskoj sceni i kad nam i te kako treba publiciteta… O tome koliko bi bilo dobro da se nastavi(lo) ciljano, organizirano i u skupini barem jednom godišnje pozivati k nama one što nam mogu vani, svaki u svojoj sredini, učiniti dobru reklamu svakako govori podatak da su neki novinari a i vinski trgovci koji su prije nekoliko godina uoči festivala prolazili vinogradarskom Hrvatskom u pozvanim grupama, prilično zainteresirani za hrvatske vinske i gastro-novitete na ovaj zagrebački festival počeli stizati u privatnoj režiji, i to ne samo iz najbližih nam država nego i iz onih malo daljih, primjerice iz Velike Britanije, Nizozemske…

Bovin iz Makedonije: Matea Rimay (marketing), enolog Boris Nećev, te Karlo Ljubić (predstavništvo Zagreb) i Kostadin Kitanov. U prvome planu: Vranec
Za posebnu pohvalu festivala svakako su radionice, koje su bile na vrlo visokom ne samo domaćem nego i na internacionalnom nivou i koje svakako dižu renome manifestaciji. Dovoljno je ovdje spomenuti neka imena i nazive protagonista, te neke teme: La Domaine de la Romanée-Conti, Château Margaux, Château Puy Lacoste, Helmut Gangl, Francuski jezik (i općenito pravilan jezik) u eno-gastronomiji, pa Sve što treba znati o tržištu Velike Britanije, Vino i Kino s kapljicom iz talijanske pokrajine Marche, pa Neki novi hrvatski vinski jug, Vina čuvana u moru 240 dana i dimljene dagnje, Vertikala primoštenskog Babića Suha punta…

Veselo s trima šampanjerima – Zdenkom Šemberom s Plešivice te Barbarom Istenič i Bjanom iz Slovenije

Od malih nogu na prvoj liniji fronte: Sommelijerka Jelena Valentić Šimić na festivalu sa svojim sinčićem
Ovogodišnja se priredba odvijala na površini od oko 2500 četvornih metara, a okupila je više od 300 izlagača – proizvođača vina, jakih alkoholnih pića, pršuta, kulena, sira, tartufa, bučinog i maslinovoga ulja, piva, slatkih delicija i drugih artikala iz Hrvatske i raznih drugih zemalja Europske unije, ponajviše onih iz našeg okruženja.
Gužva među izlagačima, gužva u prostoru za posjetitelje. Ovakvu posjećenost kao ove godine, lani i preklani nije imala niti jedna vinska a ni gastronomska priredba u Hrvatskoj. To ipak nije bilo dovoljno da npr. HRT pošalje na festival svoje kamere. Vidjeli su se međutim neki novinari, ali valjda su došli po drugome poslu. Koliko perifernih stvari nađe mjesto u našim tv-emisijama, ali ovako nešto ne može. Ali kameru je zato poslala Televizija iz Srbije, za njihov Prvi program i emisiju Grozd. Pa me to podsjeća i na vrijeme kad je revija Svijet u čaši organizirala svečanost u povodu svojega prvoga broja i, poslije, kad je u zagrebačkom hotelu Antunović imala seriju vrlo uspješnih Ateljea okusa na kojima su sudjelovali svi najbolji hrvatskih kuhari i vinari, ali i neki renomirani vinari iz susjednih zemalja. Kamere nijedne hrvatske TV-kuće nije bilo, ali je došla kamera RTV Slovenije i snimila prilog za svoj Prvi program…
Festival je kao i svake godine imao humanitarno obilježje, i to u suradnji s udrugom kuhara bez granica Renato, a riječ je o prikupljanju donacija za preglede srca uz pomoć ultrazvuka.
– Ušli smo, eto, i dalje zajedno, u iduću dekadu našeg vinskog druženja u Esplanadi. Novo razdoblje, novi izazovi. Smatram da smo do sada kao festival Zagreb Vino.com učinili mnogo na širenju vinske kulture i na povezivanju proizvođača, trgovaca i kupaca, i drago mi je da su brojni vinari s

Ambasador Čilea Juan Luis Nilo kao veliki ljubitelj vina primio je Ivana Dropuljića, direktora Zagreb Vino.coma na dogovor oko nastupa čileanskih proizvođača iduće godine
kojima sam počeo i gradio ovaj festival očito prepoznali vrijednost manifestacije u kontekstu ne samo vlastite promidžbe nego, što je bitno i s turističkog i općegospodarskog aspekta, i promidžbe kraja u kojemu djeluju – rekao je prof. Ivan Dropuljić, osnivač i direktor festivala Zagreb Vino.com, podsjećajući već sada potencijalne izlagače i posjetitelje da će i iduće godine, kako je bilo do sada, festival biti posljednjeg petka i posljednje subote u studenome.
Došlo je i do važnog dogovora za idući festival: u uredu Veleposlanstva Čilea u Zagrebu našli su se ambasador Juan Luis Nilo i direktor Zagreb Vino.coma Ivan Dropuljić, na razgovoru oko značajnijeg sudjelovanja čileanskih vinskih kuća na idućoj manifestaciji, 2017. godine! ♣
__________________________
Radionice i druga popratna događanja
DOMAINE de la ROMANÉE-CONTI! – Jedan od najboljih i najcjenjenijih vinskih posjeda svijeta i svakako najčuvenija svjetska vinska kuća – Domaine de la Romanée Conti, predstavljena je kroz aktualnu osobnu kartu i povijest te kroz svoja glasovita burgundijska vina: La Tâche, Richebourg i Grands Échézeaux iz berbi 2000 i 2001. Moderatori Mario Meštrović i Željko Suhadolnik. Na kraju degustacije prisutni na radionici izabrali su glasovanjem kao najbolja dva vina ovoga kušanja La Tâche 2000 i Richebourg 2000. ■
CHÂTEAU MARGAUX! – U organizaciji Dropi-promocije, vertikala od pet vina najpoznatijeg bordoškog i svjetski glasovitog châteaua: Château Margaux Grand Vin Premier Grand Cru classé 2008., 2009., 2010., 2011. i 2012. Moderatori: Ante Toni Bačić i Barbara Bačić. Vina na bazi cabernet sauvignona (86-87 %), s dodatkom merlota (obično do 10 %) te u nekoj berbi i malkice cabernet franca odnosno petit verdota (otprilike do 2 %). Izvrsna, klasična, mekana i elegantna 2010. S ponešto čokolade i kože u nosu vrlo zanimljiva 2009. Fina elegantna, i te kako živa 2008. Čvrsta i dobro strukturirana te jako obećavajuća 2012. Lijepo strukturirana i u nosu još s ponešto izraženijim utjecajem drva ali također obećavajuća 2011.
VERTIKALA CHÂTEAU GRAND PUY LACOSTE – Pet legendarnih berbi Château Grand Puy Lacoste, od 1996. do 2010., konkretno 1996, 2000, 2005, 2009 i 2010. Moderator: Daniel Čečavac (WSET Level 3), Wine Club Croatia i Zagreb Vino.com. ■
TRAMINAC ILOČKIH PODRUMA, NAJNAGRAĐIVANIJE VINO HRVATSKE – Traminac Iločkih podruma, s jedinstvenog vinogradarskog položaja Principovac. Kontinuirano se uzgaja od 1710. godine, a Iločki podrumi od njega stvaraju vina koja osvajaju prestižne titule i priznanja na najutjecajnijim nacionalnim i međunarodnim vinskim ocjenjivanjima. Moderator: mr. Franjo Francem, enolog i dopredsjednik hrvatskog sommelier kluba. ■
VENJE KROZ VRIJEME: SVE BERBE NA JEDNOME MJESTU – Vertikalna degustacija vina Venje kutjevačkog proizvođača Ivana Enjingija. Kušane su berbe 2010., 2009., 2008., 2007., 2006., 2004., 2003., 2002., 1998. Moderatori: Ivo Kozarčanin, Mario Meštrović i Ivan Enjingi. ■
CRNO BLAGO SLAVONIJE – Mogućnosti Slavonije u crnim vinima. Vina iz berbe 2012. Moderatori: Ivo Kozarčanin, vinski kritičar, i Marijan Knežević enolog Feravina. Feravino, nakon uspjeha s frankovkom, pa onda i syrahom, nastoji se nametnuti i cabernet sauvignonom, merlotom i crnim pinotom. Dojam: u vinima malo naglašeno drvo, posve nepotrebno. Možda je potrebna veća pažnja i pri izboru barriquea. Razmišljanje, kao prijedlog: još jače se koncentrirati na domaću Frankovku, radije se širiti s njom kao sortom nego npr. s Pinotom crnime, a od u vinogradu postojećih inozemnih crnih sorata kreirati – zar to nije izazov? – ozbiljan cuvée, s dodatkom frankovke! ■
EVOLUCIJA ŠKRLETA – Predstavljanje razvoja proizvodnje škrleta. Ovo je bila prilika za kušanje najboljih uradaka sedam vodećih vinara Moslavine. Moderator: Saša Špiranec. ■
VERTIKALA BABIĆA SUHA PUNTA – Berbe 2005., 2006, 2007., 2008., 2009., 2010., 2011. Odlična vina! Moderatori Leo Gracin, proizvođač, i sommelier Mario Meštrović. Leo Gracin posjeduje 0,8 hektara vlastitog nasada a kupuje grožđe s 1,5 ha, proizvodi ukupno oko 4000 butelja ■
VINA ČUVANA u MORU i DIMLJENE DAGNJE – Degustacija nekoliko tzv. koraljnih vina, a to su ona u buteljama odležanima u moru 240 dana. Uz vina su posluživana jela od dimljenih dagnji. Moderatori: Zadranin Marko Dušević, uzgajivač dagnji i čuvar u moru odležavanih butelja, sommelier Mario Meštrović i chef Mate Janković. ■
NEKI NOVI (HRVATSKI) JUG – Zanimljiva degustacija nekih otkrića s juga – pjenušci, maceracije, amfore, biodinamika. Sorte Plavac mali sivi, Grk, Pošip, Rukatac, Cetinka, Malvasija dubrovačka, Kujundžuša. Organizator i moderator: sommelier Siniša Lasan, moderatorica Ksenija Matić, prisutan i kutjevački vinogradar/vinar Vlado Krauthaker. Jako dobra zamisao, ta radionica, s kojom se htjelo pokazati kako nove generacije nastoje tradicijskim vinima obiteljskih gospodarstava s juga Dalmacije (Pelješac, Korčula, Konavle…) pridodati i neke uratke bazirane na vlastitim razmišljanjima tijesno vezanima uz eko-produkciju. Kušana vina, osim dva, jedno izvrsno – Grk 2013 Deforo od Birea, i jedno jako dobro: pjenušac od pošipa, rukatca i cetinke rađen klasičnom metodom u podrumu Radovanović na otoku Korčuli – nisu s tržišta nego još iz podruma, riječ je o pokusima nekolicine mlađih i ambicioznijih južnodalmatinskih vinara. Smatram da bi bilo dobro i nastaviti s ovakvom radionicom iduće i idućih godina, naime u 2017. i osobito kasnije mogla bi na kušanje biti ponuđena i vina novoga ruha i duha elaborirana i već spremna za tržište… ■
ZLATARICA: STARA SORTA ZA NOVO DOBA – Zlatarica je izvorna hrvatska sorta, a postoje dvije: Zlatarica blatska s otoka Korčule koja je izrazito ugrožena s minimalnim nasadima, i Zlatarica vrgorska s područja Vrgorca, koja je u vrlo osjetljivom stanju jer je ograničena gotovo na samo jedno vinogorje. Predstavljene su razlike među tim dvjema Zlataricama iz dvaju vinogorja. Kušani su uzorci Livija, Pilač Gašpar i Grmoja. Moderatorica: Martina Bek (WSET Level3) ■

Boris Mervič (sasvim desno), chef Zdravko Tomšić, šibenska enologinja Antonija Krnić te prof. Marin Berović
SLOrganska VINA – Izbor organskih vina JNK Borisa Merviča iz Vipavskog vinogorja. Brojne zlatne medalje na prestižnim svjetskim natjecanjima. Posebnost, ekskluzivnost, s jasnim predamfornim Gravnerovim stilom. Iste sorte iz više različitih godišta. Kao najbolje kapljice zapamtio sam Rebulu 2008, Cuvée sv. Mihaela 2011, i vrlo poseban Merlot 2009. Moderatori: prof.dr.Marin Berovič i Boris Mervič. ■
BEER & WINE ….PIVO & VINO – Birra del Borgo jedna od najpoznatijih svjetskih craft pivovara predstavila je L’Equilibristu i Caos, čudesan spoj vina i pive. Chianti, Malvazija, saison Duchessa klasična metoda, liqueur d’expedition… Moderatori: Domagoj Ribafish i Paolo Bertani (Birra del Borgo). ■
FRANCUSKI i VINO – Važnost francuskog jezika u svijetu vina i gastronomije velika je, a za ljubitelje vina te, posebice, profesionalce – nije luksuz nego potreba. Za početak, najvažnije je znati pročitati nazive sorti, vina, regija. Bila je ovo uvodna radionica Abecede francuskoga jezika za profesionalce, a koju je vodila prof. Marija Vukelić. ■

S najviše priznanja na ovogodišnjoj dodjeli Kluba vinske zvijezde: Krešo Vučković (sasvim lijevo), iz hrvatsko-američke ekipe Miljenka Grgića, s triom Kluba Vinske zvijezde Ivom Kozarčaninom, Željkom Suhadolnikom i Vitomirom Andrićem
VINSKE ZVIJEZDE i ZVJEZDICE NAJBOLJIM VINIMA – Već po tradiciji, dodijeljena su i odličja zagrebačkog Kluba Vinske zvijezde, okosnicu kojega čine novinari Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik. Trofeji su bili za kakvoću domaćih i inozemnih vina uzetih s tržišta, kušanih i ocijenjenih u tijeku 2016. za Potrošački putokaz. Proglašena su i po tri najbolja vina unutar svoje kategorije. U nastavku podijeljena su i odličja za hrvatske ružičaste pjenušce i hrvatske crne pinote što su ih ocjenjivali najjači europski profesori biotehnologije, okupljeni prije oko dva mjeseca na svom tradicijskom radnom susretu na Braču.
Šampioni ocjenjivanja vina na ovogodišnjem susretu ugolednih europskih biotehnologa u Bolu na Braču su enologinja Suzana Zovko iz Belja s odličjem za crni pinot, te Zdenko Šember s Plešivice, s odličjem za pjenušac Rosé brut.
Događanje je proteklo glatko, pitko i slatko zahvaljujući i susretljivosti kućama Igomat iz Otruševca i U prolazu iz Samobora, koji su na kušanje ponudili mesne prerađevine od crne slavonske svinje te poznate samoborske kremšnite, i nagrađenim vinarima koji su otvorili poneku butelju vina. ■

Suzana Zovko i, dolje, Zdenko Šember, šampioni ovogodišnjeg ocjenjivanja hrvatskih vina u Bolu na Braču. Uz Suzanu, enologinju Belja,i Zdenka Šembera, su organizator skupa biotehnologa i član žirija prof. Marin Berovič s Kemijsko-biotehnološkog fakulteta u Ljubljani, i predsjednik ocjenjivačkog žirija u Bolu Željko Suhadolnik, glavni urednik revije Svijet u čaši
NAGRADE BIJELI GROZD – Na petom Bijelom grozdu dodijeljena su priznanja najboljim vinskim posjedima u turističkom smislu, te nekoliko posebnih priznanja pojedincima, za njihov doprinos razvoju i promociji eno-gastro turizma i vinske kulture u Hrvatskoj, ali i – to je novost ove godine – udrugama i pojedincima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.
Vinski podrumi postali su i postaju bitan sastavni dio turističke ponude i cilj ovog projekta je pohvalom istaknuti one koji se najviše trude i dati im poticaj za nastavak, rekao je moderator Tomislav Stiplošek iz udruge G.E.T. Report. Ove godine, za najbolje vinarije glasalo je 515 eno-gastro znalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na 4 regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregoviti hrvatski sjeverozapad te Slavoniju i Podunavlje. Dobitnici priznanja su: Bregoviti hrvatski sjeverozapad: 1. Vuglec breg, Škarićevo; 2. Šember, Donji Pavlovčani; 3. Željko Kos, Hrnjanec • Dalmacija: 1. Bibich, Plastovo; 2. Miloš, Ponikve; 3. Korta Katarina, Orebić • Istra & Kvarner: 1. Kozlović, Vale, Momjan; 2. Kabola, Momjan; 3. Trapan, Šišan • Slavonija & Podunavlje: 1. Iločki podrumi, Ilok; 2. Josić, Zmajevac; 3. Belje, Kneževi vinogradi
Najbolji u Hrvatskoj: 1. Kozlović, Momjan; 2. Iločki podrumi, Ilok; 3. Kabola, Momjan • u Sloveniji: Ščurek, Plešivo, Goriška brda; u Bosni i Hercegovini: Nuić, Crnopod, Ljubuški; u Srbiji: Zvonko Bogdan, Palić, Subotica
Priznanje Dobar Start za 2016. godinu dobila je obitelj Deklić iz mjesta Ferenci (Vižinada, Istra), a posebna priznanja Franjo Francem iz Zagreba, za životno djelo, pa tvrtka Dobra vina iz Zagreba, OPG Kolar iz Baranje,te mariborske Vinske Brbončice. ■

Hrvatski vinski vitezovi za viteško vino za 2016/2017 birali su kapljicu od sorte Teran. Slovenski vinski vitezovi, koji dolaze na ovaj viteški susret u Zagrebu – nisu se ovaj put pojavili
IZBOR HRVATSKOGA VITEŠKOGA VINA – Po tradiciji, u okviru Zagreb Vino.coma odvijao se i viteški turnir, na kojemu su hrvatski vinski vitezovi birali viteško vino za sezonu 2016/2017. Obično na tome skupu sudjeluju i vinski vitezovi susjedne nam Slovenije, ali ovaj put nisu došli – jer viteško vino biralo se od sorte Teran! Novoizabrano viteško vino je Teran 2013. od Petera Polettija. Koliko je Poletti zadovljan što je baš njegov teran pobijedi u izboru, toliko je i nezadovoljan jer, veli, ta titula nije nigdje na festivalu razglašena, a on nije niti dobio ništa napismeno da bi mogao sam vino označavati promovirati kao viteško. Hrvatski Vinski vitezovi mogli bi se i morali pobrinuti da iduće godine vlasniku Viteškog vina dodijele neku povelju. ■
VINO&KINO – Spoj filmske umjetnosti i vina. U atmosferi scena iz talijanskog filma Kako to rade Talijani (komedija) kušana su vina – Verdicchio dei Castelli di Jesi i Rosso Conero – talijanske regije Marche, i to od dvoje tamo nezaobilaznih proizvođača – Silvana Strologa i Marike Socci. Scene iz filma komentirala je Jelena Bulum, a vina sommelier iz regije Marche Tiziano Cacciani. ■
SVE ŠTO TREBA ZNATI O TRŽIŠTU u VELIKOJ BRITANIJI – Dan je koristan pregled tržišta vinom u Velikoj Britaniji, s fokusom na načelima njegova ustroja i funkcioniranja u praksi. Cilj prezentacije bio je pružanje informacija o prilikama koje britansko tržište vina pruža izvoznicima u potrazi za uvoznikom i distributerom, ali i o konkretnim načinima kako se te prilike mogu i trebaju iskoristiti. Moderator: Craig Duggan, Business Development Manager, Croatian Fine Wines Limited. ■
DIAM BOUCHAGE CONFÉRENCE – DIAM bouchage conférence, u Zagrebu, za vrijeme festivala vina i gastronomije Zagreb Vino.com 2016. S dosta hrvatskih proizvođača vina koji već rabe DIAM. Malo pomalo širi se krug korisnika zatvarača DIAM, tvornice što je nedavno lansirala i model čepa br. 30, za koji jamči da će bez problema savršeno čuvati vino u butelji i 30 godina, omogućavajući mu pri tome i da se kroz vrijeme razvija! Jacques Olivier Baugier iz DIAM-a najavio je za iduću godinu novitete – čep DIAM koji bi bio i 100-postotno na eko-kolosijeku. ■
SuČ – 11/2016