Jematva 2016/ KAKVOĆA URODA VEĆMA, ČINI SE, JAKO DOBRA, ALI KOLIČINA PONEGDJE i DRASTIČNO MANJA…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

berba-vino-gradonacelnika

U BERBI ZA VINO GRADONAČELNIKA NA PLEŠIVICI i u NOVINARSKOJ BERBI u – GORIŠKIM BRDIMA

Berba 2016 – kakvo vino možemo očekivati na ovim našim prostorima?

Još je u sjećanju 2014. što je zbog silnih kiša koje su rezultirale bolestima i truleži u vinogradu kvalitativno zakazala i duboko razočarala, tako da su mnogi proizvođači govorili kako je treba hitro zaboraviti i poželiti da se ne ponovi. Berba 2015. donijela je znatno poboljšanje, ali možda baš i ne takvo kakvo bi, općenito gledano, pružilo punu, apsolutnu radost, dojam je da je se naširoko uzdiže podosta stoga što je – godina bila osjetno bolja nego 2014. Iz mojega iskustva s kušanjem brojnih posebice bijelih vina mogao bih reći da nam je 2015. ponudila uredna, skladna i pitka vina ali velikom većinom – čast iznimkama! – i vina bez osobite dinamičnosti i sposobnosti za dulji život u dobroj kondiciji i na razvojnom putu do neke iole značajne razine dodane vrijednosti.

Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvnimir Novosel u akciji

Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel u akciji

Sezona 2016. imala je također dosta hirova u meteorološkom pogledu i vinogradari je općenito smatraju vrlo teškom. S obzirom na dosta i svježih perioda u tijeku ljeta sazrijevanje je bilo ne forsirano kao kad su ljeti konstantno visoke temperature, nego polaganije, postupno, a u rujnu smo svjedočili babljem ljetu pa je to pridonijelo da stvar završi – osim dakako kod nesretnika kojima su pozeba i tuča uništili dobar dio uroda ili možda čak i cijeli urod – uglavnom na dosta zadovoljavajući način, posebice za nešto ranije sorte u sjevernijim krajevima pobrane u dobrom zdravstvenom stanju i u dobroj zrelosti o lijepim, suhim i ugodno toplim danima.

berba-grozdja-jaskaPrvi dojmovi vinogradara/vinara u Zagrebačkoj županiji o 2016. čak su jako dobri, očekuju se i vrlo kvalitetni pjenušci i vrlo kvalitetna mirna vina. Rajnski rizling, Syrah i Cabernet sauvignon, koji su ipak, unatoč najavama kiše, ostavljeni za berbu kasnije, po riječima vinogradara/vinara ostali su i nakon par tmurnih dana u dobrom zdravstvenom stanju ali oni koji su u dobroj nadi eventualno ostavljeni još i dalje na trsu teško da su kako treba preživjeli drugi kišni nalet.

Kak su to delali naši stari...

Kak su to delali naši stari…

Enolozi iz Kutjevačkog vinogorja rekli su mi na kraju berbe da će ovu godinu pamtiti ne po problemima s kakvoćom roda nego po osjetnom gubitku količine kao glavnoj nedaći.

Nakon berbe na redu je bio dakako drugi dio posla – onaj u podrumu. Kad alkoholno vrenje završi, pa i malolaktika, i kapljica se malo smiri, moći će se s više preciznosti govoriti o vinu iz 2016.

Sa završetkom berbe završavaju se noćne more vinogradara, naime urod je pod krovom, na sigurnome od hirova prirode. Bez obzira na to što još predstoji podrumarski posao, završni dio i sam kraj jematve vrijeme je za ceremonijale i veselicu. I za stvaranje nekih eno-radova koji će na poseban način pridonijeti marketingu pojedinca (proizvođača) i cijelog njegovoga kraja.

Atraktivni plešivički vinogradarski krajolik

Atraktivni plešivički vinogradarski krajolik

Na Plešivici kod Jastrebarskoga organizirana je, na posjedu obitelji Roberta Brajea, berba grožđa za gradonačelnikovo vino, a novija jače svjetleća zvijezda Goriških brda Aljoša Jakončič posljednji dan berbe grožđa želio je provesti u društvu eno-gastro i turističkih novinara te sommeliera iz Hrvatske.

Berba za vino gradonačelnika u Jaski organizirana je, rečeno je, kao promocija vinogradarstva i vinarstva te kao podrška najboljim studentima, budućim stručnjacima na području enologije.

Tridesetak gradonačelnika gradova Lijepe naše okupilo se na berbi grožđa Vetlinca crvenog u vinogradu Roberta Brajea u Lokošin Dolu. Manifestacija Berba u Jaski odvijala se u ugodnom ozračju, čemu su pridonijeli lijepo vrijeme i brojni visoki uzvanici i posjetitelji među kojima se našao i osvajač zlatne olimpijske medalje Josip Glasnović, a kojima su ovom prilikom jaskanske beračice u narodnim nošnjama demonstrirale čari berbe nekada.

Posjed obiteji Roberta Brajea: pogled na kušaonicu

Posjed obiteji Roberta Brajea: pogled na kušaonicu

Cvijet u cvijeću: Sanda Braje goste dočekuje i s izvrsnim jelima, koja i sâma prigotavlja

Cvijet u cvijeću: Sanda Braje goste dočekuje i s izvrsnim jelima, koja i sâma prigotavlja

– Za nas u Jastrebarskom jesen je ne tmurno godišnje doba, već upravo vrijeme kad naši vrijedni vinari, poljoprivrednici i obrtnici ubiru plodove svoga rada te ih pretvaraju u sve ono po čemu je jaskanski kraj danas poznat. Ovom posebnom berbom gradonačelnika dali smo doprinos plemenitoj akciji koja će rezultirati stipendijama za najbolje studente vinarstva i vinogradarstva – izjavio je domaćin, gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, te nastavio: – Hvala kolegicama i kolegama koji su nam u toj akciji pomogli. Pozdravljam i sve ostale koji bi danas također bili s nama da ih u tome nisu nenadano spriječile njihove radne obveze. No uvjeren sam da će nam se i oni kasnije na neki drugi način pridružiti u ovoj akciji koja, uz druženje, ima za cilj motivirati mlade potencijalne vinogradare i vinare na što bolje obrazovanje, a sve kako bismo vrijednost hrvatskog vina podigli na višu svjetsku razinu!

Novosel riječima dobrodošlice, nazočne gradonačelnicu i gradonačelnike pozdravio u prisutnosti člana predsjedništva Udruge gradova Darka Nekića, gradonačelnika grada Senja.

I onda se, na znak Vinske kraljice Zagrebačke županije Lucije Šember, krenulo s berbom za gradonačelnikovo vino. Nakon što se u proljeće 2017. napune butelje s vinom od grožđa kojega su sada brali, ekskluzivna serija bit će puštena u prodaju, a prihod je namijenjen za stipendije najuspješnijim studentima vinarstva i vinogradarstva na agronomskim fakultetima u Hrvatskoj.

ALJOŠA JAKONČIČ SLAVI s VINSKIM NOVINARIMA i SOMMELIERIMA IZ ZAGREBA

Aljoša JakončiČ iz Kozane, iz kmetije koja postoji od 1847., htio je završetak ovogodišnje berbe grožđa provesti u društvu s hrvatskim novinarima i sommelierima. Novinari su aktivno sudjelovali u berbi i moguće je da se kao rezultat toga rodi kapljica novinarske berbe.

Na traktoru u berbi kod Aljoše Jakončiča: Jelena Šimić Valentić, Martina Miličević, Ina Stupalo, Tina Lukačević, Sanja Muzaferija

Na traktoru u berbi kod Aljoše Jakončiča: Jelena Šimić Valentić, Martina Miličević, Ina Stupalo, Tina Lukačević, Sanja Muzaferija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jakončič nas je ugostio u krasnoj vili u Kozani, i priredio doista sjajan prijem – otvarao svoje pjenušce bijeli Mozaik i Mozaik rosé , načeo je pršut, pekao meso na roštilju… Veselje i gozba bili su svakako i stoga što je, kako je rekao, berba 2016. ispala jako dobro, znatno bolje od očekivanoga. Njegov suradnik i eno-savjetnik iz susjedne Italije Gianni Menotti iz Gorizije štaviše ustvrdio je da bi se berba 2016. u Brdima mogla pokazati u sjajnom svjetlu u kategoriji crnog vina, možda čak i u rangu pet zvjezdica!

U berbu se krenulo odmah nakon dolaska kod Jakončića i okrepe njegovim bijelim pjenušcem Mozaik brut. Poslije berbe  bilo je razgledavanje vinskog podruma.

Inače, nakon berbe grožđa Jakončiću su rasporedu i druge berbe – kivija i limuna!

Inače, nakon berbe grožđa Jakončiću su rasporedu i druge berbe – kivija i limuna!

 Jakončič, inače brine o 16 hektara vinograda na lijepim pozicijama na laporastome tlu, među kojima su Cerovo gornje (Cerou superior) i Kozana (Cosana), koje su u jednoj davnoj klasifikaciji vinograda po kakvoći, onoj iz 1787. godine, proglašeni kvalitetom u rangu onoga što se danas naziva premier odnosno grand cru. Klasifikacija je napravljena radi stjecanja bolje tržišne pozicije u trgovanju vina s tadašnjim Austro-Ugarskim carstvom. Jakončić se posebno diči s crnim vinom Carolina Red s tih položaja, na kušanje nam je ponudio zaista sjajnu Carolinu Red 2011 Cerovo superior te također jako dobru Carolinu Red 2006 Select s pozicije Kozana, oba iz magnuma. Vrlo lijep je bio i Carolina Noir 2012, od Pinota crnoga.

Razgled podruma: Aljoša Jakončič uz bačve oblika jajeta , uz barrique te uz velike bačve

Razgled podruma: Aljoša Jakončič uz bačve oblika jajeta, uz barrique te uz velike bačve

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokusi u podrumu, u suradnji sa ekspertima iz Kemijsko-biotehnolokog faklulteta u Ljubljani: na vrhu inoks cisterne uređaj je koji za vrijeme fermentacije sprječava bijeg aroma iz mošta…

Pokusi u podrumu, u suradnji sa ekspertima iz Kemijsko-biotehnolokog faklulteta u Ljubljani: na vrhu inoks cisterne uređaj je koji za vrijeme fermentacije sprječava bijeg aroma iz mošta…

Nakon obavljene berbe te razgleda podruma slijedila je, na prostranoj terasi-blagovaonici u Jakončičevoj kući, smotra delicija: domaći pršut, domaća salama, tvri masni sir, meso, vino, kolač…

jakoncic-blagovaonica
jakoncic-vino-i-prsutOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOd sorata Jakončiči uzgajaju Rebulu, Chardonnay, Pinot sivi (s njim rade i maceracije, dosad je to bilo do pet dana u drvenoj bačvi oblika jajeta – imaju ih tri), Sauvignon bijeli, Malvaziju istarsku, Friulano, Pinot bijeli i Pinot crni, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. Svježu liniju dozrijevaju u inoksu, a ambicioznije uratke u drvu i to različitih zapremnina – barriqueu od 225 litara, toneauxu od 600 litara i velikim bačvama od 25 hl.

Vina su rebula te friulano i malvazija, kao zaštitni znakovi Gorišnjih brda, dojmljivi bijeli pjenušac Mozaik brut od rebule te pjenušac Mozaik Rosé od bijelog i crnog pinota, oba rađena klasičnom šampanjskom metodom, zatim dopadljiva Carolina bijela od chardonnaya i rebule te s pet posto sauvignona kao začinskog dodatka, pa Carolina Noir od Pinota crnoga, Carolina Red Cerovo od 75 posto cabernet sauvignona te ostatka od cabernet franca i merlota, i Carolina Red Select Cosana od 92 posto merlota sa starih loza i osam posto cabernet sauvignona.  ♣ SuČ – 10/2016

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: