Top Vino 2016/BAKHOVA INTERNACIONALNA ŠPICA

top-vino

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Gašper Čarman iz eVina, organizator menifestacije

Gašper Čarman iz eVina, organizator menifestacije

NAJAVLJEN JE KAO NAJPRESTIŽNIJI SLOVENSKI VINSKI DOGAĐAJ. S PRAVOM, JER u LIJEPOM PROSTORU CANKAROVA DOMA u SREDIŠTU LJUBLJANE OKUPIO JE POPRILIČNO IZLAGAČA IZ SVJETSKE VRHUŠKE PLEMENITE KAPLJICE

Ljubljana je nekad, na prostoru Gospodarskog razstavišča, imala jedan od najznačajnijih međunarodnih sajmova vina i jedno od najznačajnijih ocjenjivanja Bakhova nektara na području srednje Europe, međutim to se onda ugasilo, pa je potom niknuo Slovenski festival vina u hotelima Union i Slon u središtu grada, onda se, prije koju godinu, na Razstavišču krenulo u obnovu i ocjenjivanja i sajma Vino, da bi se sada u Cankarevom domu najavio, kao najprestižniji slovenski vinski događaj i festival bez premca, izlog Top Vino, u organizaciji uvozničke i distribucijske kuće e-Vino što je vodi slovenski sommelier i vinski trgovac Gašper Čarman. Takva bombastična najava bila je s pravom. Manifestacija je bila sredinom listopada, kao preteča obnovljenog Sajma vina na Razstavišču nekoliko dana poslije, te Slovenskog festivala vina, na rasporedu krajem studenoga. Predstavilo se nekih 75 vinskih kuća koje dobrim dijelom pripadaju svjetskom vrhu po kakvoći i reputaciji. Ne pamtim da se ikada toliko renomiranih vinskih kuća iz svijeta pojavilo na nekom događanju u zemljama koje su svojedobno činile Jugoslaviju. Predviđeno je bilo i više od 30 premijernih prezentacija vina.

Kuša se Château Pontet Canet (mpc. 133 €). Slijeva nadesno su Klaudio Jurčić, sommelier i voditelj opatijskog restorana Bevanda, zatim ugledni dugogodišnji slovenski sommelier Davorin Škarabot, pa Roko Bekavac, sommelier iz splitskog Paradoksa/Paradigme, te kuhar i sommelier Tomi Kavčič (ovaj put bez Mate Jankovića!) iz dvorca Zemono kod Vipave. Za stolom trgovačke kuće Duclot od bordožana najviše mi se dopao Château Calon Segur 2011 (mpc. 139 €) i 2012 (mpc. 141 €). Od burgundijaca, sjajni Puligny Montrachet 2014 od Henri Boillota (mpc. 65 €) i Saint Aubin 1er cru Les Charmois 2014 od Paula Pillota (mpc. 44 €), s juga Rhône Châteauneuf-du-Pape 2010 od Guigala (mpc. 39 €)

Kuša se Château Pontet Canet (mpc. 133 €). Slijeva nadesno su Klaudio Jurčić, sommelier i voditelj opatijskog restorana Bevanda, zatim ugledni dugogodišnji slovenski sommelier Davorin Škarabot, pa Roko Bekavac, sommelier iz splitskog Paradoksa/Paradigme, te kuhar i sommelier Tomi Kavčič (ovaj put bez Mate Jankovića!) iz dvorca Zemono kod Vipave. Za stolom trgovačke kuće Duclot od bordožana najviše mi se dopao Château Calon Segur 2011 (mpc. 139 €) i 2012 (mpc. 141 €). Od burgundijaca, sjajni Puligny Montrachet 2014 od Henri Boillota (mpc. 65 €) i Saint Aubin 1er cru Les Charmois 2014 od Paula Pillota (mpc. 44 €), s juga Rhône Châteauneuf-du-Pape 2010 od Guigala (mpc. 39 €)

Uz nekih 25 najboljih slovenskih vinara – Marjana Simčiča, Edija Simčiča, Movije, Blažića, Dolfa, Ščureka, Isteniča, Steyera, Burje, Joannesa, Vinakopera…, na listi sudionika navedneo je 11 bordoških châteaua, primjerice Calon Segur, du Tertre, Giscours, Grand Puy Lacoste, Pontet Canet, Smith Haut Lafitte,  pa Burgundijci Henri Boillot, Louis Max, zvijezda s Rhone Guigal, šampanjeri Ruinart, Delamotte, Pol Roger, iz Italije stigli su Gravner, Jermann, Tua Rita, Ornellaia, Tenuta di Biserno, Zidarich, iz Španjolske Vega Sicilia i Torremilanos, iz Mađarske Oremus, Portugala Van Zeller, Quinta do Vallado, iz SAD npr. Kendall Jackson, iz Hrvatske Saints Hills… Kušati je bilo moguće vina od niza sorata, primjerice uz one standardne s kojima se na tršištu ovdje susrećemo svakodnevno, i one poput Barbere, Bourboulenca, Carignana,  Canaiola, Veltlinca zelenoga, Marsanne, Mourvèdrea, Pikolita, Pignola, Petit verdota, Roussanne, Lovrijenca, Tempranilla, Tourige, Vermentina, Verdeja, dakako iz  Hrvatske prisutan je bio Plavac mali.

Velika slovenska vinska zvijezda Marijan Simčič, sa suprugom Valerijom. U prvom redu vina linije Opoka (opoka je lapor) – Sauvignon 2014 (mpc. 36 €) i Teodor - Rdeče selekcija 2011 (merlot, cabernet sauvignon, mpc. 34,40 €)

Velika slovenska vinska zvijezda Marijan Simčič, sa suprugom Valerijom. U prvom redu vina linije Opoka (opoka je lapor) – Sauvignon 2014 (mpc. 36 €) i Teodor – Rdeče selekcija 2011 (merlot, cabernet sauvignon, mpc. 34,40 €)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz mirna vina, pjenušce i šampanjace tekli su i destilati sjajne talijanske destilerie Berta, iz Pijemonta, pa konjak Tesseron, srpska rakija Zarić i gin & tonic mješavina Martin Miller.  Bilo je i hrane, za nju su brinuli Blasquez i Selecta. Nepca je ugodno iznenadila gourmet ponuda u kojoj su se svakako isticali španjolski pršut (jamon iberico) kod Blazqueza, te foie gras, kavijar, irska govedina, meso od angusa kod Selecte…

Ulaznica za festival, koji je za širu javnost trajao od 13 do 20 sati (od 11 do 13 sati otvoren je bio samo za osobe iz faha, tj. vinske trgovce, ugostitelje, eno-gastro novinare…), stajala je 40 eura.

Vrijedno je napomenuti da su se neki izloženi proizvodi, ponajviše vina, uz naziv kojih je u katalogu stajala cijena, mogli i kupiti (narudžba na sajmu a dostava naknadno) i to po prigodnoj festivalskoj cijeni – s popustom od 15 posto.

Kuću Gravner predstavljala je Mateja Gravner, kćerka velikog vinara s Collija. U ponudi: Ribolla 2007 i 2008, Bianco Breg (cuvée sauvignon, sivi pinot, chardonnay, graševina) 2007 i 2008, te Rosso Breg 2004 (od sorte Pignolo), mpc. vina: 58 €)…

Kuću Gravner predstavljala je Mateja Gravner, kćerka velikog vinara s Collija. U ponudi: Ribolla 2007 i 2008, Bianco Breg (cuvée sauvignon, sivi pinot, chardonnay, graševina) 2007 i 2008, te Rosso Breg 2004 (od sorte Pignolo), mpc. vina: 58 €)…

Sudjelovanje na festivalu Top Vino potvrdila su velika imena zahvaljujući višegodišnjem uspješnom djelovanju Gašpera Čarmana na području vina.  Čarman je inače sommelier ali i značajan slovenski uvoznik i distributer pića, tvrtka koju vodi Čarman s nazivom eVino postoji nešto više od 10 godina, ima dvije vlastite prodavaonice a vino i druga pića plasira i preko interneta.

– Izvrsnom odazivu vinara posebno su pridonijeli moje višegodišnje poznanstvo s vlasnicima vinskih podruma, povjerenje, te uvjerenje da će festival Top Vino zaista biti sam vinski vrh. Veseli me što smo priredbu mogli organizirati u Cankarevu domu, najvažnijem slovenskom hramu kulture koji osigurava razinu kakvu naš događaj zaslužuje, ali naravno i zbog logističkih uvjeta potrebnih za odgovarajuću organizaciju visokokvalitetne manifestacije i ovoga tipa – rekao je Gašper Čarman.

Ricardo Penalba, Finca Torremilanos iz Ribere del Duero. Odlični Collection 2009 (tempranillo, mpc. 39 €), te Torre Albeniz 2012 (tempranillo, grenache, albillo, mpc. 26 €) i Cyclo 2013 (tempranillo, još premlado, mpc 29 €). Finca Torremilanos je certificirana kao biodinamički proizvođač

Ricardo Penalba, Finca Torremilanos iz Ribere del Duero. Odlični Collection 2009 (tempranillo, mpc. 39 €), te Torre Albeniz 2012 (tempranillo, grenache, albillo, mpc. 26 €) i Cyclo 2013 (tempranillo, još premlado, mpc 29 €). Finca Torremilanos je certificirana kao biodinamički proizvođač

Hoće li se ovaj festival održavati redovito svake godine, pitam Gašpera Čarmana.

– Da, zamisao je da bude svake godine, i to upravo u ovom listopadskom terminu kad su berbe manje-više gotove i vinarima je lakše otputovati iz svojih domova na dan-dva. Smisao je festivala širenje vinske kulture te kroz ovakve manifestacije na kojima sudjeluju top-vinari svijeta a na koje pozivam i ponajbolje proizvođače iz naših krajeva omogućiti i dobru međunarodnu promidžbu tim našim proizvođačima. Već sada se vidjelo da je zbog velikih imena interes za posjetom bio jak, a ta velika svjetska imena u vinu svakako će biti mamac sve većem broju i inozemnih novinara da dođu u Ljubljanu na Top Vino, i to je već i te kako šansa da se poneki proizvođač i odavde nađe u medijima vani pa da stekne dobro tržište u inozemstvu. Ovaj put organizirao sam priredbu na kojoj su sudjelovale vinske kuće s kojima radi eVino, ali želja je uključiti i druge vinske podrume izravno, a i druge uvoznike i distributere vina koji se budu htjeli pridružiti. Samo, naglašavam, ovo za razliku od niza drugih vinskih festivala i sjamova, neće biti manifestacija na kojoj će netko nastupiti tek stoga što je spreman platiti kotizaciju. U izboru izlagača rukovodit ću se samo željom da posjetiteljima i vinskim šmekerima ponudim vrlo visoki standard kakvoće, dakle pomno ćemo selektirati izlagače – odgovorio je Čarman.

Vega Sicilia Unico 2007! Nažalost, toga vina nije bilo, ali bili su Valbuena 5 2010 (merlot, tempranillo, cabernet sauvignon, tri godine dozrijevanja u bačvi i dvije godine odležavanja u butelji, kako je objasnio enolog Gonzalo Iturriaga, mpc. 120 €), te Pintia 2010 iz vinogorja Toro (tempranillo, mpc. 40 €)

Vega Sicilia Unico 2007! Nažalost, toga vina nije bilo, ali bili su Valbuena 5 2010 (merlot, tempranillo, cabernet sauvignon, tri godine dozrijevanja u bačvi i dvije godine odležavanja u butelji, kako je objasnio enolog Gonzalo Iturriaga, mpc. 120 €), te Pintia 2010 iz vinogorja Toro (tempranillo, mpc. 40 €)

U kontekstu ovoga što govori Čarman – neshvatljiv potez hrvatske vinske kuće Saints Hills što je u Ljubljanu samo poslala vino, a ne i osobu koja može adekvatno prezentirati taj posjed. Uz stol Saints Hills Hrvatska stajao je mladi sommelier koji je tek točio vino. Sa sobom sam ponio nekoliko primjeraka posljednjeg broja Svijeta u Čaši u kojemu ima opširniji prilog upravo o Saints Hillsu, s lijepim slikama, pa da to u Ljubljani predam Saints Hillsu i da se na stolu otvori stranica s reportažom, međutim, eto, ništa od toga, na kraju sam časopise podijelio nekolicini slovenskih ugostitelja i novinara…

Može se dakle zaključiti da je na pomolu vinska manifestacija koja bi mogla praktički pobrisati ove sada postojeće u Ljubljani!

Bojan Kobal, donedavna glavni enolog Ptujske kleti sad ide svojim putem, i vodi kuću Kobal Wines. Prezentirao je sauvignon, sivi pinot, chardonnay, žuti muškat i likersko vino od Frankovke

Bojan Kobal, donedavna glavni enolog Ptujske kleti sad ide svojim putem, i vodi kuću Kobal Wines. Prezentirao je sauvignon, sivi pinot, chardonnay, žuti muškat i likersko vino od Frankovke

Dobar potez eVina bio je da priredbu održi u Cankarevu domu. Dvorana je bila prostrana, dobro osvijetljena i dobro temperirana. Čaše su bile od Riedela, što svakako dodatno diže nivo. U prvih dva sata rezerviranih za osobe iz branše bilo je vrlo ugodno i komotno za (posloivne) razgovore, naime moglo se lijepo pristupiti ponušaču vina i s njime popričati. Dakako, najveći broj posjetitelja zadržavao se u dijelu gdje su smješteni bordoški châteaui. Dvorana se istinski počela puniti negdje poslije 16 odnosno 17 sati, kad oni koji rade završavaju s poslom. Čarman veli da je zadovoljan s posjetom.

Top Vino svim je posjetiteljima omogućio druženje nakon festivala na obližnjoj lokaciji gdje je goste uz odgovarajuću ugostiteljsku ponudu dočekala i dobra glazba.  ♣                                                 SuČ – 10/2016

______________________________________

MIŠLJENJA:

Mira Šemič, ugostiteljka i sommelijerka

Mislim, da je festival ispunio očekivanja. Istina da se nisu odazvali i neki drugi uvoznici ali su vjerojatno iz konkurencijskih razloga odbili sudjelovati. Radi posjetitelja bi bilo izvrsno da su sudjelovali i ti drugi, jer koliko god se bavimo vinom nemamao pregled svih zastupanih vinskih kuća na slovenskom tržištu.

Prostor, osvjetljenje, ohlađena vina, dovoljno vode… sve tzv. popratne stvari, ali ne i manje važne, štimale su. I u popodnevnim satima, kad je bilo zaista puno posjetitelja, moglo se normalno hodati i pristupati do izlagača. Čula sam primjedbe da je prerano nestalo vina kod Gravnera, Bordožana, Burgundijaca. Ali, pričala sam sa sommelierom koji je bio za stolom s bordoškim buteljama, kaže da je imao je posjetitelje koji su po pet puta dolazili samo na ono vino od 140 eura… Dopalo mi se da u večernjim satima nije bilo pijanih pojedinaca i skupina koje nekontroliran ulijevaju sve u sebe. ■

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: