EFB Biotehnolozi Europe ocjenjuju hrvatska vina/ ŠAMPIONI 2016: ŠEMBER ROSE BRUT i BELJE CRNI PINOT 2012!

Cmrečnjak, Kurtalj, Kos Željko, ŠEMBER, Bibich, Tomac

Cmrečnjak, Kurtalj, Kos Željko, ŠEMBER, Bibich, Tomac

Krauthaker, Korak, Bolfan, Kutjevo De Gotho, BELJE, Feravino Miraz

Krauthaker, Korak, Bolfan, Kutjevo De Gotho, BELJE, Feravino Miraz


Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

NA DOKTORSKOM SKUPU EUROPSKE FEDERACIJE BIOTEHNOLOGA u BOLU NA BRAČU UGLEDNI PROFESORI VREDNOVALI SU PONAJBOLJE HRVATSKE RUŽIČASTE PJENUŠCE i CRNE PINOTE

Europska federacija za biotehnologiju (EFB) glavna je institucija za područje fermentativnih tehnologija i aplikativne mikrobiologije u Europi. Ona svake druge godine organizira glavni svjetski doktorski skup EFB Bioprocess Engineering Course (EFB BEC), a zahvaljujući uvelike prof.dr. Marinu Beroviču, Ljubljančaninu šibenskih korijena, EFB od 1992. spomenuti BEC priređuje, uz logistički suport zagrebačke agencije GlobTour Eventi, u Hrvatskoj, točnije na Braču. Dosad se taj respektabilni susret EFB BEC više puta održavao u Supetru, a sada, u rujnu 2016., odvijao se u Bolu, u tamošnjem hotelu Elaphusa.

Bol: Ribarska kućica - pogled na more, i, dolje, na čuveni Zlatni rat

Bol: Ribarska kućica – pogled na more, i, dolje, na čuveni Zlatni rat

bol-zlatni-rat-1

Vrijeme je uglavnom bilo sunčano, i profesori biotehnologije iz više europskih zemalja te nekih 80 postdiplomanata iz cijeloga svijeta moglo je – ipak, makar, slobodnoga vremena bilo je za njih malo! – uživati u ljepotama Bola, posebice u fenomenu Zlatnog rata. Jedno popodne u tijeku sedmodnevnog boravka u Dalmaciji pošlo se i na izlet do Palmižane i Hvara, što je svakako obogatilo impresiju.

– Program na BEC-u uključuje, dakako, i sadržaje iz područja tehnologija u vinarstvu, ali i poduku u vještinama degustacije i ocjenjivanja vina – kaže prof. dr. Berovič, s Ljubljanskog sveučilištu, i dodaje: – Vinu se posvećujemo po jedan cijeli dan. Na vrednovanju Bakhova nektara, po kriterijima OIV-a, profesori su ocjenjivači, žiri obično broji devet članova, a diplomanti su publika, ali aktivna publika, naime i njima se daju na kušanje uzorci što se ocjenjuju, tako da na određeni način i sâmi mogu sudjelovati u vrednovanju vina. U žiriju je ovaj put bilo sedmero profesora, i to iz Danske, Nizozemske i Slovenije po jedan te po dva iz Njemačke i Velike Britanije. U dvorani je veliki ekran na kojemu se odmah nakon što profesori predaju ocjenjivačke listiće na kompjutersku obradu bodova mogu vidjeti ocjene što ih je svaki profesor dao za pojedini uzorak i, naravno, konačni rezultat. Nakon degustacije pojedine grupe uzoraka predsjednik ocjenjivačkog žirija daje kratak komentar, pa iz ocjena i tog osvrta diplomanti mogu spoznati gdje se oni nalaze sa svojim mišljenjem i sudom o vinima. Degustacije su uvijek na temu, primjerice mirna vina, pjenušci, bijela vina odnosno rosé odnosno crna vina nekog područja, lokalna vina, inozemna vina, jednosortna vina odnosno cuvéei, pomiješano lokalna i inozemna vina ali od iste sorte, itd. Ove godine kušanje/ocjenjivanje, u dvjema grupama, obuhvatilo je ponajbolje hrvatske ružičaste pjenušce rađene klasičnom, tradicijskom metodom, te mirne crne pinote. Na početku naših druženja na Braču na degustaciji smo imali razna inozemna vina, potom smo konfrontirali vina najboljih slovenskih i najboljih hrvatskih proizvođača, a u posljednje vrijeme koncentriramo se potpuno na hrvatsko vino, što je i sasvim logično jer skup se održava u Hrvatskoj. Smatram da je i ovo dobra prilika da u svijet ode lijepa slika o kakvoći hrvatskoga vina. Prije nekoliko godina revija Svijet u čaši prezentirala je, pod naslovom Vinska Hrvatska na dlanu, podrobno aktualnu situaciju u hrvatskome vinskome sektoru, a ove godine nazočnima na skupu ažuriranu prezentaciju poslali smo e-mailom.

Međunarodna komisija odlučila je da se šampionom među pjenušcima proglasi Šember Rosé brut, s u konačnici osvojenih 91,14 bodova. Proizvođač Šember kao prvak dobiva Zlatnu plaketu EFB BEC-a. Za dlaku iza plasirao se Rosé brut Tomac, s 90,86 bodova. Jedino ta dva pjenušca prešla su bodovni prag od 90/100 bodova! Ostali pjenušci bili su od 86 do 88 bodova.

U grupi crnih pinota šampion je Pinot crni 2012 Goldberg Belje koji je osvojio 92 boda. Ostali su u rasponu od 86,29 do 90,43 boda.

Pragovi za medalje su sljedeći: velika zlatna medalja – 0d 95 do 100 bodova, zlatna medalja – 88 do 94 boda, srebrna medalja – 82 do 86 bodova.

EFB najbolje ocijenjenim uzorcima dodjeljuje nagrade, konkretno Zlatnu plaketu EFB dvama šampionima grupa, te ostale medalje. Trofeji će se podijeliti na festivalu vina i kulinarike Zagreb Vino.com u zagrebačkom hotelu Esplanade krajem studenoga 2016.   ♣           SuČ – 09/2016

Žiri profesora u radu (gore), te, lijevo, nakon što je ocjenjivanje završeno predsjednik žirija Željko Suhadolnik komentirao je vina

Žiri profesora u radu (gore), te, dolje, nakon što je ocjenjivanje završeno predsjednik žirija Željko Suhadolnik komentirao je vina

suhadolnik-i-ziri

________________________

SLAVLJE KOD ŠEMBEROVIH – Obitelj Šember iz Donjih Pavlovčana kod Jastrebarskoga ima ovih dana i te kako razloga za slavlje: dobra berba s više strana! Bablje ljeto donijelo im je puno zadovoljstva: s grožđem što su ga do sada pobrali vrlo su zadovoljni, zatim, osvojili su, za Rosé brut, titulu šampiona na ocjenjivanju ponajboljih hrvatskih ružičastih pjenušaca u Bolu na Braču, a, kao kruna svemu je – uspješno položeni završni ispit Nikole Šembera na studiju vinogradarstva i vinarstva na zagrebačkom Agronomskom fakultetu! Čestitke!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tata Zdenko, mama Ivanka i sestra Lucija, aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije, te baka i djed dakako – presretni. Nagrade zaredale, a eto nakon dede Stjepana i tate Zdenka nova generacija spremna je nastaviti i unaprjeđivati obiteljski posao! Još kad Lucija završi studij ekonomije, pa tko će Šemberima u tolikoj mjeri i na više područja (koja jedno bez drugoga ne mogu!) strukovno obrazovanima – biti ravan!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdravica kod Šemberovih uz šampionski Rosé brut i Amfora crni pinot koji je bio Nikolin diplomski rad. Na čašici veselja pridružio im se kum i prvi susjed te vinogradar i vinar Zdenko Vučinić.  ■

BELJE USPJEŠNO U JAPANU! – Šampion u grupi crnih pinota na ocjenjivanju u Bolu – tvrtka Belje krenula je, čini se dosta uspješno, i na daleko japansko tržište. Distributeri hrvatskih vina u Japanu zajedno s predstavnicima nekoliko značajnih maloprodajnih lanaca obišli su ovih dana Hrvatsku s ciljem nastavka suradnje na izvozu hrvatskih vina u Japan. Sedam japanskih distributera i potencijalnih kupaca koji su stigli u Hrvatsku tijekom obilaska vinograda i podruma kušali su odabrana vina i izvorne hrvatske specijalitete, te se odlučili za uvoz vrhunskih vina od vinskih sorti koje do sada nisu bile u ponudi na japanskom tržištu, a koje će se do kraja godine početi isporučivati u Japan.belje-japanski-partneri1

Izvoz hrvatskih vina u Japan počeo je prošle godine, nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje na najvećem sajmu trgovine u Japanu – Supermarket Trade Showu u Tokiju. I prezentacija u Tokiju i dolazak japanskih partnera u Hrvatsku dio su velikog projekta  promocije hrvatskih vina u Japanu financiranog iz Vinske omotnice – mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2014. do 2018. U projektu sudjeluju Vina Belje, PP Orahovica i Kraljevski vinogradi.

Japan je vrlo zahtjevno tržište, vrlo zanimljivo i za hrvatske vinare koji mogu pružiti autentična vina visoke kvalitete. U Japanu se godišnje popije 364 milijuna litara vina, a u uvozu dominiraju vina iz Europe, među kojima hrvatska vina pomalo dobivaju na značenju, vele u Belju.

Tijekom posjeta Vinima Belje japanske je goste dočekao i Mirko Filipović, CRO COP, koji  im je zaželio dobrodošlicu u Hrvatsku, s čime su japanski gosti bili posebno oduševljeni jer Cro Cop je vrlo omiljen među Japancima i sigurno je najveći ambasador hrvatskog sporta i Hrvatske u Japanu. ■

FERAVINO u MEKSIKU! – Feričanačko Feravino, koje je na ocjenjivanju crnih pinota u Bolu, uz Belje, jedino za svoju kapljicu osvojilo više od 90 bodova, prisutno je na više tržišta u svijetu. Na ruku nam zapravo ide svjetski trend koji sve više naglašava i cijeni lokalno, specifično i autohtono. Hrvatska se, kažu u Feravinu, polako prepoznaje kao zemlja iz koje dolazi specifičan stil suhe i silno dopadljive, pitke graševine te dobri, moćni crnjaci kao što su Frankovka, Merlot, Pinot Crni i Cabernet Sauvignon.feravino-mexico

Vinarija Feravino ovih je dana prezentirala svoja vina na najvećim i najvažnijim sajmovima ugostiteljstva i vina u Južnoj Americi – Abastur 2016. i WineRoom 2016. u Mexico Cityju, gdje je svoje vrhunske proizvode predstavilo 400 najpoznatijih proizvođača i izvoznika vina iz cijelog svijeta.

Izvoz na meksičko tržište počeo je 2015. Frankovka je vrlo lijepo prihvaćena, pokazala se dobrim pratiteljem specifične i vrlo začinjene meksičke hrane, tako da nova količina vrhunskih crnih vina putuje u daleki Meksiko već sredinom listopada 2016., vele u Feravinu. ■

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: