Pjenušci Zagrebačke županije/ ŠAMPUSI KAO JAKI ADUT

zupanija-grbzagrebacka-zupanijaPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK

⦁ Facebook  ⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t

KONCENTRACIJA MJEHURIĆA u PODREGIJI PLEŠIVICA, POSEBICE u VINOGORJU PLEŠIVICA-OKIĆ. DA PROIZVOĐAČI, SVAKI ZA SEBE, POSTAJU SVJESNI POTENCIJALA VINOGORJA i DA MISLE s PERLICAMA i TE KAKO OZBILJNO, POKAZUJE i TO ŠTO NJEGUJU SURADNJU s INSITUTOM ZA ENOLOGIJU CHAMPAGNE

Zagrebačka županija, u središnjem dijelu sjeverozapadne Hrvatske, svojevrsni  je prsten oko glavnog grada Republike Hrvatske Zagreba. Grad Zagreb obrubljuje sa zapadne, južne i istočne strane, a malo i sa sjeverne strane. Prostire se na 3078 četvornih kilometara i šesta je po veličini županija u Hrvatskoj. Obuhvaća devet gradova i 25 općina. Gradovi su Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić, a općine Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava, Dubravica, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik... Županija ukupno broji 317.642 stanovnika i po tome je treća u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

S pjenušcima obiteljske produkcije: aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember, s Plešivice, te sestre Nataša i Ivana Puhelek iz zelinskoga kraja

S pjenušcima obiteljske produkcije: aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember, s Plešivice, te, sa strana, sestre Nataša i Ivana Puhelek iz zelinskoga kraja

Zemljopisno je dosta raznolika cjelina – brda su na zapadu i jugozapadu, pitomi brežuljci Zelinskog prigorja na sjeveroistoku, nizinski krajevi na istoku, nisko Turopolje te Pokuplje na jugu.

Industrija i trgovina daju dvije trećine prihoda, slijede poljoprivreda i promet. Poljoprivreda je najrazvijenija u vrbovečkom kraju, a baš vinogradarstvo u zelinskom i jastrebarskom području.

Tomislav i Martina Tomac: pjenušci Diplomat, Rosé, Amfora i Millenium

Tomislav i Martina Tomac: pjenušci Diplomat, Rosé, Amfora i Millenium

U Zagrebačkoj županiji ukupno je 972,42 hektara pod vinovom lozom. Polovica od toga – 482,2 ha – nalazi se u podregiji Plešivica. Deset najrašireijih sorata u Županiji su, ovim redosljedom: Graševina, Kraljevina, Rizling rajnski, Chardonnay, Portugizac, Silvanac zeleni, Ranfol ili Štajerska belina, Pinot sivi, Sauvignon bijeli i Pinot bijeli.  Ukupno je u Zagrebačkoj županiji 698 registriranih proizvođača vina, a godišnja proizvodnja kreće se oko 31.437 hektolitara, uglavnom je riječ o bijelome, nekih 10 posto je crvenoga. Većinom se proizvode mirna vina, ali u posljednje vrijeme produkcija pjenušaca je u osjetnom porastu.

Moderna proizvodnja pjenušaca u Županiji je krenula u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kad je enolog u tadašnjoj vinskoj kući Jaska-vino iz Jastrebarskoga inž. Franjo Jambrović, inače iz poznate međimurske vinske obitelji Jambrović, inicirao osnutak Kluba prijatelja dobroga vina s namjerom da se vinari zapadnoga dijela zagrebačke okolice zbliže i natječu u tome tko će od iste sorte proizvesti bolje vino, cilj je bio širiti ponudu različitih vina i dizati kakvoću kapljice u tome kraju koji ima odlične uvjete za dobivanje visokokvalitetnog Bakhova nektara. Uočivši veliki potencijal Rizilnga rajnskog i Chardonnaya (tada se mislilo da je riječ o Pinotu bijelome, poslije kad je počelo s analizama DNA utvrdilo se da je većina nasada ipak Chardonnay), inž. Jambrović forsirao je kao moguće prepoznatljive plešivičke mirne špice u prvom redu vina od tih dviju sorata. A onda, nakon što je sâm u podrumu Mladina Jaska-vina kroz par godina odradio pokuse s pjenušcima, nastojao je plešivičke proizvođače okrenuti ozbiljno i prema pjenušavome vinu rađenome klasičnom šampanjskom metodom. Vidio je inž. Jambrović upravo u kontekstu pjenušaca, konkretno nužne svježine, veliku vrijednost i nekih sorata koje su odavna u uzgoju na Plešivici. Primjerice, upravo u posljednje vrijeme globalnog zatopljenja, tu se dosta iskazuje Plavec žuti (Rumeni plavec) kojega karakteriziraju dobre kiseline, tako da se baš unatrag nekoliko godina tome kultivaru na Plešivici posvećuje sve više pažnje.

Najjači sljedbenici po pitanju pjenušca Jambroviću su bili Ivan Turk (na žalost već godinama pokojni) s vinogradom u Mariji Gorici (Šenkovec), i Zvonimir Tomac iz Donje Reke kod Jastrebarskoga. Prvi je s pjenušcem – nazvanim Šenpjen (Šenkovečki pjenušac) na tržište službeno izašao Turk, koji je u svom uspješnom razvoju dosta surađivao i s pjenušarom mr. Janezom Isteničem s Bizeljskoga, a potom se naglo počeo uzdizati pedantni Zvonimir Tomac, danas po kakvoći vodeći proizvođač pjenušaca ne samo u Zagrebačkoj županiji nego i na razini Hrvatske. Kako Plešivica ni prije nije bila područje crvenoga vina, mada se tamo uvijek sadilo i nešto crnih sorata, u prvome redu Portugizac, Frankovka, Lovrijenac (pitanje je ima li ga uopće još!), moguće je da je upravo usmjerenje malo-pomalo sve većeg broja lokalnih proizvođača i prema pjenušcu dovelo do toga da se na Plešivici počne saditi planetarno popularni Pinot crni, koji se pokazao tu kao vrlo zahvalan i za mirni crnjak!

Uz obitelj Tomac – Zvonimirov nasljednik je njegov sin Tomislav, po struci enolog, zasad je po pitanju pjenušca iz Zagrebačke županije najviše afirmiran Zdenko Šember, koji, kao i Tomci, proizvodi i bijeli i ružičasti pjenušac, koristeći i Pinot crni.

_________________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠEMBER AMFORA PAS DOSÉ –Zdenko Šember odlučio se određenu količinu rajnskog rizlinga iz berbe 2014., koja nije davala velike nade u mirno vino ali jeste u pjenušac, najprije macerirati u amfori do Uskrsa 2015, a potom vino direktno, dakle bez dozrijevanja u bačvi, kako je to bio svojedobno slučaj kod Zvonimira i Tomislava Tomca, šampanjizirati. U ovome trenutku Amfora Šember u boci je s krunskim zatvaračem i na finom talogu nešto manje od godine i pol dana, a izlazak gotovog proizvoda na tržište predviđen je za 2020! Imao sam prilike kušati to pjenušavo vino, pokazuje se sember-amfora-brut-nature-pjenusaclijepo ali i još kao beba, Šember je, rekao bih, dobro odlučio ostaviti ga na miru još četiri godine. Može se reći da je dobro odlučio pustiti ga tada van, i bez dodavanja ekspedicijskog likera, kao pas dosé.

Na slikama su Zdenko Šember koji se upravo sprema degoržirati svoju Amforu da bi je ponudio na kušanje kao brut nature ili pas dosé, te, viđenje umjetničkim vlastitim okom ali i okom kamere pjenušca Amfora od strane vinske kraljice Lucije koja ima mnogo afiniteta i smisla za fotografiranje i dizajn.∎

________________________________

Plešivica se može podičiti s velikim kuriozitetom: pjenušcem dobivenim od  baznoga vina za koje su šest mjeseci u amfori macerirane bijele sorte! S takvim naravno vrlo specifičnim pjenušcem, nazvanim Amfora, izašli su prije koju godinu – moguće i kao prvi u svijetu! –  Tomci, a eto prije nekoliko godina u produkciju (i) takvog pjenušca ušao je  Šember.

Količinski najveći proizvođač pjenušaca u Zagrebačkoj županiji je podrum Mladina (izrastao na temeljima spomenutog Jaska-vina), koji proizvodi pjenušava vina Poy u dvjema kategorijama – bazna linija šarenih boja etikete je po metodi charmat (druga fermentacija u velikim inoks–tankovima), a gornja kvalitativna grupa, sa elegantnima zlatnom i crnom etiketom, po klasičnoj je metodi drugog vrenja u butelji, s time da je jedan od tih pjenušaca u rangu classic, a drugi prestige. Mladina se u posljednje sve više nameće i kakvoćom, a najbolji njeni pjenušci su s oznakom Poy.

S pjenušcima je krenuo i Velimir Korak

S pjenušcima je krenuo i Velimir Korak

Upravo po županijskom popisu proizvođača pjenušaca koji sudjeluju na prezentaciji pjenušaca Zagrebačke županije na sajmu Agra 2016 u Gornjoj Radgoni odlično se vidi da je od ukupno 13 sudionika čak njih 10 iz podregije Plešivica – uz već spomenute tu su još Jagunić, Kurtalj (baš ovih dana promovirao je svoj novi pjenušac Kurtalj rosé brut), Kolarić, Ivančić (od nekoliko sorata radi nekoliko pjenušaca, jedan od chardonnaya, jedan od – Rizvanca, te dva – rosé i crni od Portugisca!), Kunović, te Barundić i Rajaković, a od tih 10 čak osam ih je iz vinogorja Plešivica-Okić, samo dvojica su – Barundić i Rajaković, koji su novi ali s ozirom na već osvojene nagrade očito imaju perspektivu – s područja Krašića. Na nekoj sljedećoj smotri županijskih pjenušara i pjenušaca zasigurno ćemo vidjeti i inače u mirnome vinu vrlo afirmiranu obitelj Korak, iz vinogorja Plešivica-Okić. Koraci su se nedavno upustili u pjenušce i tek krajem ove godine ili na proljeće 2017. izlaze sa svojim prvim mjehurićima.

____________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERANOVI PJENUŠAC S PLEŠIVICE – Kurtalj rosé brut novi je pjenušac s Plešivice. Proizvođač Drago Kurtalj. Crni pinot oko 70 %, tradicijske plešivičke sorte kao npr. Veltlinac crveni, Kraljevina, Šipelj… ostatak. Razigrana, vesela etiketa: studio Cuculić Vanje Cuculića. Pjenušac lagan i lepršav, namijenjen ljetnom osvježenju. Istina, promoviran tek na kraju kolovoza, ali meteorolozi idu Kurtalju na ruku: za jesen najavljuju – dugo bablje ljeto…

Danas obitelj Kurtalj proizvodi desetak tisuća butelja bijelog pjenušca Dri, i oko 3000 ovog roséa. Od berbe 2015, s kojom je Drago Kurtalj iznimno zadovoljan, posebnom selekcijom grožđa Chardonnaya 65 posto i Pinota crnoga 35 posto u vinogradu i potom na stolu prije prerade izdvojena je, veli Drago, količina sirovine za nekih 4000 butelja bijelog Drija posebne kakvoće, koji bi nakon druge fermentacije u butelji na kvascu proboravio najmanje četiri godine, naziv bi mu bio Dri special…∎

______________________________

Dvoje pjenušara je iz Zelinskoga kraja i to su Ivana Puhelek, enologinja zaposlena u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta, inače svojedobno Vinska kraljica Zagrebačke županije, otud i naziv Kraljica njenom pjenušcu, te Željko Kos. Oboje koriste bazno vino (i) od sorte za koju bi se netko prije teško odlučio, a eto za pjenušac ona se pokazala jako dobrom. Ivana Puhelek pjenušac vrlo uspješno proizvodi od sorte Kraljevina 100 posto, tako da je i s tog razloga naziv njenim perlicama mogao biti Kraljica, a Željko Kos za svoj bijeli pjenušac rabi Chardonnay, Kraljevinu i Rizling rajnski po 33 posto.

Najnoviji proizvođač pjenušaca Zdravko Župančić dolazi na tržište iz Samobora, a za svoj pjenušac koristi sorte Kerner, Silvanac zeleni i Manzoni.

Da vinogradari/vinari Zagrebačke županije iz podregije Plešivica i nekoliko njih iz zelinskoga kraja misle doista vrlo ozbiljno s pjenušcima pokazuje i to što su se povezali s uglednim enologom s Instituta za enologiju Champagne Pierreom-Yvesom Bourneriasom, koji je na Plešivici i u Zelini održao već više strukovnih predavanja, koji je nekim od spomenutih vinara i eno-savjetnik za pjenušac, te koji s vremena na vrijeme organizira radni posjet županijskim pjenušarima u Champagneu, obilazak zanimljivih šampanjskih podruma i, dakako, uvijek poučne degustacije u njima. ♣   SuČ 09/2016

________________________________

Pjenušari Zagrebačke županije predstavili su se na sajmu poljoprivrede i prehrane Agra 2016. u Gornjoj Radgoni

Plešivica-Okić: Tomac, Šember, Mladina, Jagunić, Kurtalj, Kolarić, Ivančić, Kunović

Krašić: Barundić, Rajaković

Sveti Ivan Zelina: Puhelek, Kos

Samobor: Zdravko Župančić

_______________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: