OD PZ GOSPOJA DO EKSKLUZIVNOG BOUTIQUE VINOTELA GOSPOJA

Vrbnik nad morem

Vrbnik nad morem

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

U VRBNIKU SU FRANJO TOLJANIĆ i ČLANOVI NJEGOVE ŠIRE OBITELJI, UDRUŽENI u POLJOPRIVREDNU ZADRUGU ZNANU i PO PROIZVODNJI VINA ŽLAHTINA, OTVORILI VINSKI HOTEL, KAO ODGOVOR NA TRAŽENJE BROJNIH TURISTA ŠTO ŽELE SMJEŠTAJ i SADRŽAJE NA VIŠOJ RAZINI

Netko u dane pred berbu postavlja u vinogradu klopotec da zvukom svojega klepetanja tjera ptice od grožđa koje postaje sve slađe, a netko pak – otvara vinski hotel!

U Vrbniku, carstvu žlahtine, Franjo Toljanić sa suprugom te sa sestrama i njihovim supruzima, suvlasnik obiteljske poljoprivredne zadruge Gospoja znane baš i po proizvodnji žlahtine, otvorio je, na poziciji blizu mora a gdje je do lani bio njihov objekt s prenoćištem, restoranom i, u donjem dijelu konobom, boutique Vinotel Gospoja sa četiri zvjezdice.

Vinotel Gospoja

Vinotel Gospoja

Vanjštinom vrlo lijepi kompleks – pet spojenih kuća u nizu – vrlo je razigran arhitektonski i bojama, i svojim je eksterijerom svakako oplemenio ambijent.

Objekt je odgovor na tražnju brojnih turista što dolaze u Vrbnik i žele smještaj i sadržaje na višoj razini.

                Na otvorenju je, prigodno, bila i promocija proizvoda što se u obiteljskoj ponudi nedavno pridružio klasičnoj žlahtini – pjenušca Gospoja!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinotel Gospoja, u koju je uloženo nekih 35 milijuna kuna s time da kredit iznosi oko 26 milijuna kuna a ostatak su vlastita sredstva, ima 22 smještajne jedinice, od čega su 12 dvokrevetnih i jedna jednokrevetna soba, četiri velike obiteljske sobe i dva luksuzna apartmana, predstavlja objekt voditeljica hotela Maša Frković. U donjemu su dijelu prostrani restoran kapaciteta 220 sjedećih mjesta, te, ispod njega, suvremeno uređeni i opremljeni wellness & spa centar, kojime dominira bazen, i u kojemu se provode razni specijalni tretmani.

Oznake soba dakako su ne one uobičajene, brojevima, nego nazivima vinskih sorata, s time da naziv sorte postavljen uz ulaz u sobu prate fotografija kultivara i kratak tekst o kultivaru. Stropovi soba, inače, vrlo moderno uređenih, oslikani su bobicama grožđa sorte po kojoj je svaka od njih nazvana.

Sobe su označene ne brojkama nego nazivima sorata. Ova je posvećena Žlahtini

Sobe su označene ne brojkama nego nazivima sorata. Ova je posvećena Žlahtini. Strop svake sobe oslikan je bobicama dotične sorte

gospoja-soba

gospoja-kupaonica

Na terasi apartmana na vrhu - jacuzzi

Na terasi apartmana na vrhu – jacuzzi

Prizemlje je u znaku crnih kultivara Brajdice, Sansigota (Suščana), Terana, Borgonje, Babića, Crljenka i Plavca maloga, a prvi kat je u znaku bijelih sorata Gegića, Malvazije istarske, Debita, Pošipa, Malvasije dubrovačke, Kraljevine, Pušipšela (Moslavca), Graševine, Muškata. Vrh građevine pripada, naravno, domaćoj Žlahtini. To je, kaže Franjo Toljanić, ekstra-elitni dio hotela. Sobe i apartmani na vrhu su ne samo s pogledom na more i Vinodolski kanal nego i s – jacuzijem na terasi, a označeni su nazivima pojedinih parcela vinograda Žlahtine što su ih Vrbničani dali odavna a većinom u čast svetaca u koje su se uzdali da će štititi njih i urod – npr. Žlahtina sv. Anton, Žlahtina sv. Frančisk, Žlahtina sv. Mikul…

Sav interijer je u modernome stilu, sobe dobro podnose svoje uređenje, međutim restoran, koji je, moglo bi se reći, ogroman, i očito rađen za velike skupove poput raznih slavlja i drugih masovnih skupova, ostavlja, bez obzira na strop ukrašen dužicama bačve i na neke slike vinograda na zidovima, dojam stanovite hladnoće, nedostaje mu prisnosti, međutim to se, ako domaćin osjeti potrebu, valjda može popraviti u hodu nekim pomičnim pregradama s lokalnim ukrasnim raslinjem. Ili pak  drukčije…

Restoran

Restoran

– Vinsko obilježje hotela proširivat će se raznim prikladnim programima. Zasad u ponudi hotela imamo, naravno, sva vina i pića, a to su i pivo te razne rakije, iz naše produkcije ali i ona iz proizvodnje svih drugih vrbničkih vinara. Kuriozitet je među pićima šampanjsko pivo Vrbničko Žlahtno brut beer, koje smo realizirali u suradnji s našim austrijskim partnerom, vinskom kućom Szigeti iz Gradišća ili Burgenlanda. U wellness centru već koristimo preparate na bazi grožđa i proizvoda od grožđa. Kozmetička linija je personalizirana. Brand Gospoje je i na specijalnoj ambalaži sve kozmetike koja je wellnessu ali i u sobama i kupaonicama. Uz klasične suhe i parne saune, tu je i ona mediteranska, gdje je sve u aromatičnim mirisima sredozemnog bilja. S vremenom ćemo u našem Vinotelu Gospoja početi s raznim vođenim tematskim degustacijama, edukacijama, gostovanjima vinara iz drugih krajeva, ekskluzivnim večerama sa sljedovima prilagođenim određenim izabranim vinima… – rekao je Franjo Toljanić, direktor Gospoje.

Franjo Toljanić, direktor Gospoje

Franjo Toljanić, direktor Gospoje

Začetnik cijele priče svakako je bio vrijedni i vidoviti Franjin otac Ivan.

– Na Krku se ljudi od pamtivijeka bave poljoprivredom – nastavlja Franjo Toljanić. – Tako su i moji sadili vinovu lozu, voće i povrće. Moj otac, na žalost pokojni pa ne može vidjeti ovu novu Gospoju, vjerovao je u zemlju i to čak i onda kad se od nje nije baš moglo dobro živjeti. Nagovarali su ga da se zaposli u tvornici, govorili su mu da će, želi li baš proizvoditi vino, kroz plaću zaraditi vagon grožđa godišnje. Tada tu količinu grožđa na Krku nije imao nitko. Ipak, on je ostao vjeran zemlji. Posljednih 20 godina puno se loze zasadilo. Po katastru, vrbničko polje ima 160 hektara, s time da je dvadesetak neobrađeno. Počeli smo se, uz poljoprivredu, baviti i turizmom, iznajmljivali smo sobe u našoj obiteljskoj kući. To su bili počeci turizma na Krku, i tu smo mi mladi radeći počeli stjecati prva iskustva. Godine 1995., kad smo moj otac Ivan, mama Katica, sestre Marija i Ankica, šogori Toljanić i Brusić te moja supruga Katarina i ja utemeljili obiteljsku zadrugu Gospoja, odlučili smo baš tu gdje je sada Vinotel Gospoja, otvoriti restoran i, ispod, vinariju. Kamate za kredit u banci bile su enormno visoke, mnogo smo u to sve uložili, bio je to veliki rizik. Ali, vjerovali smo u sebe. Otac, koji je izgarao u polju, posao je uglavnom prepustio nama mladima. Da to vodimo, da se dogovaramo i organiziramo. To se pokazalo kao ispravan i mudar potez i uvelike baš je i to, po meni, i rezultiralo našim današnjim uspjehom. I mi djecu odgajamo kao što su i nas naši roditelji odgajali, dakle da treba raditi najbolje što se može. I rezultati neće izostati. Svojim primjerom im to i dokazujemo. I učimo ih da nije bogatstvo u stvarima, već u njihovim glavama. Djeci nećemo ostaviti sve ovo da samo uživaju u tome, nego da nastave I da unaprjeđuju ono što smo mi započeli, te da, na rodnoj grudi, žive od toga! Spašavalo nas je i to što smo već tada imali svojega grožđa u dovoljnoj mjeri, pa ga uopće nismo ga trebali kupovati. Vino žlahtina uspješno se tada probijalo na tržištu, te je grožđe postalo najednom vrlo skupo. Ali, s druge strane, s pojačanom potražnjom za žlahtinom i cijena buteljama postajala je za ponuđača sve bolja, pa smo krenuli s flaširanjem, prva berba koju smo stavili u bocu je 1994., bilo je oko 60.000 butelja žlahtine. S obzirom na tada sve bolji plasman kapljice ubrzo smo uspjeli stati na noge te izgraditi i novi podrum, u blizini Vrbničkog polja, bliže našoj lozi. Stari podrum u objektu Gospoja uredili smo u konobu, koja je bila u funkciji sve do prošle godine, a sad je ona, u sklopu novog hotela, pretvorena u restoran.

Vrbničko Žlahtno pivo brut beer, šampanjsko pivo Toljanićevih. Sadrži 5,5 vol % alkohola i punjeno je u klasičnu šampanjsku bocu zapremnine 0,75 lit

Vrbničko Žlahtno pivo brut beer, šampanjsko pivo Toljanićevih. Sadrži 5,5 vol % alkohola i punjeno je u klasičnu šampanjsku bocu zapremnine 0,75 lit

Inače, u kuhinji Vinotela Gospoja odabrana je ekipa mladih. Chef je Dalibor Perinčić, a kuhari su Branislav Mrakovčić, Alma Mejrević, Toni Rajković, Karlo Pleša i Yelena Knežević. Angažiran je i konzultant, a to je znani kuhar Damir Perman, koji u Opatiji ima konzultantsku tvrtku Eten. Chef Perinčić navodi da će na menuu restorana biti podjednako zastupljena riblja i mesna jela, s time što bi se u predjelima ipak jači naglasak dao na ribi i plodovima mora. Kao glavni specijalitet kuće Perinčić navodi grdobinu u pjenušcu Gospoja s rižom sa hrvatskim šafranom.

Možda se ovdje rodi i posve neuobičajeni gastro-spoj: morska riba i pivo! Kao što je već rečeno, uz pjenušac Gospoja od baznoga vina koje je još jednom fermentiralo, taj drugi puta u butelji (klasična, šampanjska metoda), Toljanići imaju i vrbničko šampanjsko pivo, a to je pivo koje je također još jednom fermentiralo, i to u butelji. No postoji još jedno rješenje: ako se to šampanjsko pivo ne pokaže u najboljem svjetlu uz grdobinu, moglo bi se, u istoj ulozi kao pjenušac uz ribu, sjajno pokazati uz – meso!

Usporedno sa skokom s prenoćišta i konobe na butikni vinski hotel rade se i značajni pomaci u vinskome segmentu. Obitelj Toljanić u početku svojega bavljenja vinom u tržišnome smislu surađivala je s našim poznatim enolozima, a sada, nakon toliko iskustva i završenih raznih tečajeva, suvlasnici PZ Gospoja sami vode vinariju, međutim njihov pravi adut u proizvodnji tek dolazi: Anton Brusić, član velike obitelji koja ukupno broji 21 dijete od čega je od Franje Toljanića i njegove supruge Katarine njih čak 11 (nogometna ekipa!), uspješno studira vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i sad je na trećoj godini. Inače, familija među djecom ima i ekonomisticu i buduću pravnicu. Dragocjen je taj obiteljski posao, sva djeca aktivno sudjeluju ili se pripremaju za aktivno sudjelovanje u njemu, kao što je nekad bio slučaj s Franjom i njegovim sestrama. Tu je njihova snaga! ♣                            SuČ – 09/2016

U kuhinji Vinotela: chef Dalibor Perinčić, i kuhari Branislav Mrakovčić, Alma Mejrević, Toni Rajković, Karlo Pleša i Yelena Knežević. S njima je, sasvim lijevo na slaici, kuhar Damir Perman. DOLJE: plaža ispod vinotela Gospoja

U kuhinji Vinotela: chef Dalibor Perinčić, i kuhari Branislav Mrakovčić, Alma Mejrević, Toni Rajković, Karlo Pleša i Yelena Knežević. S njima je, sasvim lijevo na slaici, kuhar Damir Perman. DOLJE: plaža ispod vinotela Gospoja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: