MEĐIMURSKI SAUVIGNON REDOVNE BERBE – SADA ŠAMPION NA SAJMU i OCJENJIVANJU 2016. i u SUSJEDNOM PREKMURJU!

Sveti Urban kod Štrigove, u Međimurju: imanje obitelji Cmrečnjak, jedna od vrlo kvalitetnih vinogradskih pozicija, uz kuću i podrum

Sveti Urban kod Štrigove, u Međimurju: imanje obitelji Cmrečnjak, jedna od vrlo kvalitetnih vinogradskih pozicija, uz kuću i podrum. Na slici dolje: vinogradi Mađerkin breg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

RAJKO CMREČNJAK IZ SVETOG URBANA KOD ŠTRIGOVE VEĆ DUGO JE GODINA u VINOGRADARSTVU i VINARSTVU, i SVOJIM DJELOVANJEM POSTAVIO JE SOLIDNE TEMELJE VLASTITOM OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU. POSTAJE LI SADA REGIJSKA i NOVA HRVATSKA VINSKA ZVIJEZDA RAJKOV SIN MARKO?

Medalje visokoga sjaja, sve do šampionskih odličja, napokon su se s ocjenjivanja Vino Slovenija u Gornjoj Radgoni počele iz Dežele slijevati i preko državne granice u Lijepu našu. Ove godine na tom natjecanju s dugim stažem i velikim ugledom Hrvatska je 2016. osvojila tri titule šampiona te tri velike zlatne i više zlatnih i srebrnih medalja. Među šampionima za 2016. je, eto, Sauvignon 2015 Rajka Cmrečnjaka, a zlatan je Rajnski rizling 2015. istog vinara, Cmrečnjak je eto dobio odličnu ocjenu i za nj. Ova godina bila je što se tiče osvojenih odličja osobito uspješna za Cmrečnjaka, inače jednog od ponajboljih međimurskih vinogradara i vinara: njegov Sauvignon 2015 šampionskim naslovom okitio se 2016. i na Gastu u Splitu, na sajmu u Mostaru, na manifestaciji Sv. Urban u Medjimurju, a srebrom na Decanter World Wide Awardu…

Otac i sin: Rajko i Marko Cmrečnjak. Zdravica višestrukim šampionskim Sauvignonom 2015 – za još bolje dane!

Otac i sin: Rajko i Marko Cmrečnjak. Zdravica višestrukim šampionskim Sauvignonom 2015 – za još bolje dane!

Cmrečnjak se već u svojoj dugoj karijeri vinara naosvajao medalja. Ovo sada, najnovije, logičan je slijed i bitno poboljšane opreme za rad u trsju i u podrumu ali i priključenja proizvodnji Rajkovog sina Marka.

Što Cmrečnjakovima medalje zapravo znače, što im konkretno donose?

Rajko Cmrečnjak u svojoj vinoteci, uz šampionsko te zlatno vino

Rajko Cmrečnjak u svojoj vinoteci, uz šampionsko te zlatno vino

– Sigurno je da svaki osvojeni trofej, pogotovu ako je izvojevan u jakoj konkurenciji i na prestižnom ocjenjivanju, znači mnogo. On pokazuje da je dobitnik u svojim razmišljanjima i u radu na pravome putu, potvrda je dobroga rada i diže samopouzdanje. Zatim, dakako da odličje, koje poboljšava reputaciju u javnosti, ima i stanovitu marketinšku vrijednost, naime indirektno ali nerijetko i direktno utječe na plasman, i to ne samo nagrađenog proizvoda nego i drugih proizvoda u ponudi. Kod nas u Hrvatskoj je medjutim veliki problem raširena besparica, pa medalje visokoga sjaja često ne rezultiraju efektima koji bi se za tu razinu odličja očekivali. Ali eto barem pomažu da se vlastito vino cjenovno dostupnijih kategorija plasira količinski bolje – kaže Rajko Cmrečnjak.

Uz vina redovne berbe, u ponudi i pjenušci i visoki predikati!

Uz vina redovne berbe, u ponudi i pjenušci i visoki predikati!

Obitelj Cmrečnjak gospodari s 18 ha u rodu a još tri hektara u vlasništvu pripremljena su za buduću produkciju, k tome nekih 5,5 ha vinograda je u najmu. Trsje je zasadjeno uglavnom na jako dobrim pozicijama, medju njima je i Mađerkin breg. Zanimljivo je da je tamo Cmrečnjak posadio i crne sorte koje baš i nisu uobičajene za Međimurje, primjerice Merlot, ali i, pokusno – Plavac mali! Od bijelih još namjerava saditi Pušipel ili Moslavac ili Šipon, za ozbiljna suha bijela vina a i za visoke predikate. Obitelj Cmrečnjak sada od vina nudi Pušipel classic, bazno vino s nižim alkoholom, primjereno za svakodnevnu uporabu, tu je i Pušipel Exclusive tj. predikatno vino od Moslavca ili Pušipela, a kad smo kod ove sorte, od koje je napravljena robna marka

Međimurski specijaliteti – kobasice, meso ‘z tiblicem, domaći sir poškropljen bučinim ulje, bučine koštice kao začin i ukras…

Međimurski specijaliteti – kobasice, meso ‘z tiblice, domaći sir poškropljen bučinim ulje, bučine koštice kao začin i ukras…

Međimurske županije, valja reći da se na razini udruge medjimurskih vinara, pa tako eto i kod Cmrečnjakovih, priprema izlaženje Pušipela u rangu izmedju classica i exclusivea, konkretno suhog vina dobivenog maceracijom na nižoj temperaturi te dozrijevanjem i do godinu dana u bačvicama tonneaux od 500 litara.

Inače, Marko Cmrečnjak htio se lani pozabaviti i s narančastim tipom vina pa je pokusno stavio na maceraciju i alkoholnu fermentaciju Pušipel iz berbe 2015., sada je vino u tonneauxu, a izaći bi iz podruma trebalo, kaže, za par mjeseci. Ostala mirna vina Cmrečnjakovih, iz redovne berbe 2015., su zeleni silvanac, graševina, sivi pinot, žuti muškat, iz 2012. je visoki predikat Muškat ledena berba. Uz mirna vina Cmrečnjakovi imaju i bijeli i ružičasti pjenušac…♣                                    SuČ 09/2016

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: