SVIJET u ČAŠI i TANJURU – 07.2016. – WORLD IN a GLASS AND ON a PLATE

KROZ

Svijet u casi logo

SADRŽAJ / CONTENTS

CHARDONNAY NA RELACIJI HRVATSKA-FRANCUSKA • OPET AKTUALNI EUSEBIO • ODUŠEVLJENI JANEZ No 1 • VINCENTE del BOSQUE u BODEGAS PROTOS • SJAJNA HRVATSKA UVERTIRA u BORDEAUXU • ŠTO BI BILO KAD BI BILO… • ŽIVAHNI ĆIRO • OD VINOGRADA DO USPINJAČE, i NATRAG • ZELINSKA PRINCEZA PJENUŠCA • BAKHOV LUKSUZ IZ KINE • PATRIZIO CENCIONI NOVI PREDSJEDNIK KONZORCIJA ZA BRUNELLO • WORLD BULK WINE EXHIBITION 2016 • WoW: PETI ROĐENDAN S GRKOM GRAND PRIX • ŠEMBEROV LET u VISINU • ISTRIA WINE & WALK • GRAN ISTRIANO • JEFTINI UVOZ, JOŠ JEFTINIJI IZVOZ • JURE DEBELUH – SVJETSKI PRVAK U PAŠTI • FRANKOVKA: PINTERIČ i FERAVINO • NAPAD NA BODRENA • POSLOVNOST RAKIJAŠA • VINSKO OCJENJIVANJE POSVEĆENO NIKOLI ZRINSKOME • KABOLA SPREMAN ZA LJETNE VRUĆINE • ŠTO SE DOGODILO SA STANOM i OLLIJEM? • ČILE SAN PEDRO u ZAGREBU • VIOLET GRGICH u DALMACIJI • STRATEGIJA u POLJOPRIVREDI, i SELO • GRUZIJA i MOLDAVIJA u KRUTAKU KOD VELIKE GORICE • FEDOR MALIK: OKUS i MIRIS SLAVENSKOG JUGA

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

________________________________

Republika, nogomet, vino            

CHARDONNAY NA RELACIJI HRVATSKA-FRANCUSKA – Sredina srpnja u Francuskoj je slavljenička. A slavi se la Fête de la République, Dan Republike. I odjekuje, dakako, nacionalna himna, koju smo inače i mi, u drugim zemljama, više puta slušali posljednjih mjesec dana na Europskom nogometnom prvenstvu 2016: Allons enfants de la patrie, le jour de gloire est arrivé, contre nous de la tyrannie l’etandard sanglant est elevé…! Samo, na žalost Francuza, koji su očekivali da će nacija upravo uz Dan Republike na stadionu u Parizu dobiti od svojih igrača na dar pehar prvaka Europe 2016 u nogometu, nakon završetka finalne utakmice  čula se – druga pjesma…

Pad

Pad Bastille

Fete

Fete de la Federation, Paris, Champ-de-Mars, 14.07.1790

Počeci Republike Francuske vezani su uz datum 14. srpnja daleke 1789. godine, kad je pala Bastilla, tvrđava, zatvor i simbol tiranije. A 14. srpnja 1790. s ujedinjenjem nacije dolazi i do praznika federacije, s velikim skupom na Champ-de-Marsu u Parizu. Od 1880., 14. srpnja se u Francuskoj službeno slavi kao Dan Republike…

Bocco

Veleposlanica Michele Boccoz i Zvonimir Tomac / Dolje: Zdenko Šember, Marijan Žganjer i gdja Michele Boccoz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sasvim slučajno u Samoboru su se ovih dana, na večeri francuske šansone na glavnome trgu, kod objekta Tin posvećenog velikom Tinu Ujeviću, upoznali francuska veleposlanica u Hrvatskoj njena ekselencija Michèle Boccoz i znani plešivički vinogradari i vinari Zvonimir Tomac i Zdenko Šember, te samoborski kralj kremšnita Marijan Žganjer. Tomac nije propustio priliku u povodu praznika Dana Republike Francuske 14. srpnja, čestitati gđi Boccoz i darovati joj svoj Chardonnay 2015, da kuša, možda i na sâm svečani dan, kakav rezultat svjetski znana francuska sorta, valjda globalno i najpopularnija, daje u hrvatskom vinogradu, u okolici glavnoga grada Lijepe naše.

U Chardonnayu ima i te kako međunarodne simbolike: taj je kultivar potomak francuskog Pinota i jedne vrlo stare sorte koju zbog vrlo velikog broja potomaka što ih je ostavila u svijetu kultivara vinove loze (s najmanje 80 sorata vinove loze u odnosu je roditelj-potomak) nazivaju Casanovom među kultivarima, a riječ je o sorti s trima nazivima već po tome gdje se bila dobro raširila i dugo zadrža(va)la, a ti su nazivi Gouais blanc – francuski (potomak: Chardonnay), Heunisch Weiss – njemački (potomak: Riesling, Blaufränkisch ili Frankovka), te Krapinska belina velika –  po (zagorsko) hrvatski (potomak: Moslavac odnosno Furmint!)…   ♣

Eusebio vino -Olivier Riviere VinosOPET AKTUALNI EUSEBIO! – Legendarni centarfor lisabonske Benfice iz prošlog stoljeća – Eusebio, ponovno je aktualan! Prigodno, uz osvajanje titule europskog nogometnog prvaka od strane reprezentacije Portugala, preporučujem Eusebija – kao vino! Kapljica, istina, nije od najpoznatije portugalske sorte Touriga Nacional, niti je proizvedena u Portugalu, nego je od od španjolske nacionalne sorte Tempranillo i proizvedena je u Španjolskoj, u vinogorju La Rioja, a proizvođač nije Španjolac, nego je Francuz, Olivier Rivière! Kako mi je rekao, vino nosi naziv po vinogradarskome položaju vlasnik kojega je nekad bio Eusebio, međutim nije mi znao reći je li riječ o slavnom tamnoputom portugalskom nogometašu, možda čak i jeste, jer uz profesionalne nogometaše uvijek se vezuju priče o velikim novčanim svotama, a ovo inače doista sjajno kompleksno i gusto moćno vino također je vezano uz popriličnu svotu – butelja u maloprodaji stoji 40 eura! ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERAODUŠEVLJENI JANEZ No 1 – Znani bizeljski pjenušar Janez Istenič, nekad nogometni golman u ljubljanskoj Olimpiji, u mladosti član i jedne od selekcija tadašnje jugoslavenske nogometne reprezentacije, toliko je bio oduševljen Šubašićevim obranama na europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, posebice obrani onog penala što ga je pucao Sergio Ramos, da je u srijedu, dan nakon utakmice Hrvatske i Španjolske, goste iz Lijepe naše častio svojim pjenušcem No1, dakako nazvanime tako i po Isteničevim golmanskim danima. Ali kad je naišla ekipa Svijeta u čaši na čelu s direktorom Mladenom Horićem, raspištoljio se, pa je uz No 1
na stol donio i svoj prestižni Prestige 2011 brut, a OLYMPUS DIGITAL CAMERAonda i – magnum Rosé Gourmet iz 2003! Na nedavnom ocjenjivanju Vino Ljubljana 2016 za taj Gourmet Rosé 2003 iz magnuma osvojio je titulu šampiona u kategoriji pjenušavih vina… ♣

Uz utakmicu Hrvatska-Španjolska

VINCENTE del BOSQUE u BODEGAS PROTOS! – Okrio sam blago selektora španjolske nogometne reprezentacije Vincentea del Bosquea: tu, u ovom boksu u podzemnom tunelu koji se proteže nekoliko kilometara a u Bodegas Protos Vincente del Bosquepodrumu Bodegas Protos u Peñafielu u apelaciji Ribera del Duero, on čuva svoje butelje crnjaka! Je li koju ponio sa sobom u Francusku da proslavi koju pobjedu? Ili se čvrsto nadao osvajanju naslova prvaka Europe  pa da onda proslavi naslov kad se vrati u domovinu… Znamo kako je završilo. Ali, srećom, vino postoji ne samo da se uza nj čovjek veseli, nego i da u njemu utopi tugu… ♣

SJAJNA HRVATSKA UVERTIRA u BORDEAUXU! –  S Česima perfektno je krenulo, a završilo je kako je završilo – znoj, sram i suze. Došlo je dotle da nam mediji u Hrvatskoj kao ODLIČNU vijest prezentiraju 100.000 eura kazne (a govorkalo se o izbacivanju s europskog prvenstva!) koju HNS treba platiti.

A, evo, lijepe vijesti s europskog nogometnog prvenstva, i iz Bordeauxa: događaj je bio dan prije naše utakmice sa Španjolcima. U Bordeauxu, u jednom od najboljih tamošnjih restorana Le Prince Noir (vlasnik Vivien Durand), nositeljem jedne Michelinove zvjezdice, Hrvatska se svojom eno-gastronomijom pokazala za – pet zvjezdica! Tri kuhara grupacije Jadranka, koja ima ekskluzivne hotele na Lošinju (medju njima Bellevue s pet zvjezdica i elitnu Alhambru – o događanjima u njoj sam opširno pisao, vidi blog www.suhiucasi.wordpress.com i reviju SVIJET u ČAŠI 152!), pokazali su Francuzima bogatstvo izvanrednih namirnica iz Lijepe naše – istarski pršut, paški ovčji sir, kvarnerske kozice i škampe, jastoga, divlje šparoge, janjetinu… –  i majstorstvo u prigotavljanju i posluživanju jela. Vinski dio na visokoj razini zastupao je Vlado Krauthaker (Graševina Mitrovac, Zelenac, Chardonnay, Mercs i Graševina izborna berba prosušenih bobica).Bordeaux Plenki Fournier

Večeru je za sedamdesetak tzv. ciljanih poslovnih partnera uz potporu Jadranke priredilo Ministarstvo turizma RH.

Inače, također vezano uz utakmicu Hrvatska-Španjolska, u Bordeauxu u novootvorenome Gradu vina (La Cite du Vin – vidi blog www.suhiucasi.wordpress.com i Svijet u čaši br. 152!) prezentirala se Hrvatska svojom kapljicom – iz goleme svjetske vinoteke u tome Gradu vina a gdje i Lijepa naša ima butelje, najprije su se posebno za hrvatske i španjolske navijače dan prije utakmice nudila vina bračke Stine, a na sam dan utakmice su se, u velikoj dvorani gdje je postavljen tv-ekran za praćenje večeranje tekme, točila vina Zlatana Plenkovića, slava mu!
Bordeaux nasi kuhari Jadranka Losinj

Bordeaux HRBordeaux EspanaNa slikama: s osobljem restorana Le Prince Noir iz Hrvatske su chef Melkior Bašić, kuhari Ivan Kapitanić i Zlato Belužić, te Rikardo Hesky, direktor operacija, i Milan Pejić iz marketinga Jadranke. U Cité du Vin –novootvorenome Gradu vina u Bordeauxu, uoči nogometne utakmice između Hrvatske i Španjolske priređena je za hrvatske i za španjolske navijače degustacija hrvatskih i španjolskih vina. U središtu pažnje iz hrvatskog kruga bilo je vino Zlatana Plenkovića poglavito Crljenak.

Le Prince Noir – Crni princ. Strepilo se da utakmica ne donese le  Soir noir (=crna, tmurna večer)!…  ♣

Foot Ronaldo +Foot navijaci +ŠTO BI BILO KAD BI BILO… – Sad kad su Ronaldo i njegova ekipa postali europski prvaci odmah nam je lakše: izbacio nas je ne bilo tko, nego ekipa koja je eto osvojila prvenstvo! Ali, čulo se u više navrata i ovo: joooj, da nismo izgubili od Portugala mi bismo bili u finalu, i vjerojatno i osvojili prestižni naslov. Što da se na to kaže? Pa što osim onoga što svakodnevno čujemo na reklamama na radiju i TV: Mi smo Hrvati!

Evo i jednog zgodnog prizora iz tabora portugalskih navijača na stadionu: na jednom ramenu hrvatska, a na drugome portugalska zastava…♣

Blazevic Ciro kobasaŽIVAHNI ĆIRO! – Vrijeme prolazi, ali legendarni Ćiro i dalje je živahan. Više se ne druži toliko s loptom, sad pokazuje, kako kaže – trajne kobasice.  Podeblje i podugačke.  Pik…!  Dođi na meni najbolje! Da bude uvjerljiv, pozira s tri takve kobasice odjednom… Apetit je velik. ♣

Zagrebačka ulica za ljubitelje Bakhova nektara

OD VINOGRADA DO USPINJAČE, i NATRAG DO VINA, i TURIZMA – Zamisao vrlo dobra, vezana uz zagrebačku povijest i za tradiciju zagrebačke okolice, a što se može lijepo iskoristiti i u turističke svrhe: udruga Vinoljupci, koja djeluje oko dvije godine, krenula je s inicijativom da zagrebačka Tomićeva ulica postane mjesto intenzivnih susreta ljubitelja vina kako kroz bogatiju redovnu ponudu kapljice u ugostiteljskim objektima na tome malome prostoru između gradske arterije Ilice te Uspnjače za Gornji Grad, tako i kroz povremena posebna događanja vezano uz Bakhov nektar.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za one koji to još ne znaju treba napomenuti da su na strmini kojom vozi uspinjača nekad davno bili vinogradi, a da je prije ne baš tako davno na sredini Tomićeve ulice bila vrlo popularna točionica-gostionica Vallis Aurea Kutjevačkog podruma kamo se svojedobno maltene hodočastilo (na graševinu, bunceke, sir, kobasice…), dok je tik do Uspinjače bio tipičan

Joseph-Stéphane Špoljar Barun-dić i barun(d)ica Mara s pjenušcem Barun, te, gore, Plešivičanci Martin Jagunić s pjenušcem Tristar i Damir Režek sa Chardonnayem 2008 sur lie!

Joseph-Stéphane Špoljar Barun-dić i barun(d)ica Mara s pjenušcem Barun, te Plešivičani Martin Jagunić s pjenušcem Tristar i Damir Režek sa Chardonnayem 2008 sur lie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zagrebački restoran. Ali onda je ulicom zagospodarilo – pivo! Potom je kod Uspinjače s velikim ambicijama otvorena lijepa vinoteka koja je, dolaskom novog vlasnika, postala wine-bar (tipičnog zagrebačkog naziva Basement). Ne zaboravimo i još nešto: Zagreb, kao još poneki (glavni) grad u svijetu, ima vlastite vinograde, a u neposrednoj blizini Zagreba su Plešivičko te Zelinsko vinogorje, pa bi vinska Tomićeva ulica kao vinsko carstvo u središtu belega grada mogla lijepo poslužiti i kao ishodište za posjet Zagrebačkoj vinskoj cesti (razmišljati o tome da Zagrebačka vinska cesta postane nešto kao bečki Grinzing!!) te vinskim cestama Plešivice i Zeline… Osnove da se Tomićeva proglasi zagrebačkom ulicom vina dakle ima.

Marketingaš Boris Lešić (lijevo) okušava se i u vinu, i kroz tvrtku Agris nudi graševinu te malvaziju iz 2015. U proizvodnom segmentu pomaže mu enolog Miodrag Hruškar iz zagrebačke konzultantske kuće Eno-Expert. Desno na slici je plešivički vinogradar-vinar Željko Gregorić

Marketingaš Boris Lešić (lijevo) okušava se i u vinu, i kroz tvrtku Agris nudi graševinu te malvaziju iz 2015. U proizvodnom segmentu pomaže mu enolog Miodrag Hruškar iz zagrebačke konzultantske kuće Eno-Expert. Desno na slici je plešivički vinogradar-vinar Željko Gregorić

Drago Kurtalj i njegova supruga Dubravka pretpremijerno su potočili njihov novi ojenušac DRI rose, uglavnom od crnog pinota, te s dvije godine ležanja na kvascima prije degoržiranja

Drago Kurtalj i njegova supruga Dubravka pretpremijerno su potočili njihov novi pjenušac DRI rose, uglavnom od crnog pinota, te s dvije godine ležanja na kvascima prije degoržiranja

U prvoj polovici srpnja u Zagrebu je u režiji udruge Vinoljupci počela vinska manifestacija pod nazivom Vinoljupci u Tomićevoj koja će se, kaže Irena Lučić, predsjednica udruge Vinoljupci (na engleski: Winelovers), održavati nekoliko puta u tijeku godine dana, te cilj koje je kroz atraktivne i bogate programe za Zagrepčane i goste Grada učvrstiti i podebljati vinsku tradiciju Tomićeve ulice. Projekt Vinoljupci u Tomićevoj, koji su poduprle Turistička zajednica grada Zagreba, Turistička zajednica Zagrebačke županije, TZ Grada Ozlja i TZ Grada Jastrebarsko, zamišljen je da predstavlja javnosti hrvatska vina i vinare na suvremen i zabavan način,

Enolog Robert Brkić točio je, uz pjesme poj, pjenušac Poy iz Mladine,

Enolog Robert Brkić točio je, uz pjesme poj, pjenušac Poy iz Mladine,

konkretno kroz eno-gastro radionice, degustacije naslijepo, ocjenjivanja, mini ulične festivale uz sudjelovanje vinara osobno. Pojmovi uz koje je održano ovo prvo okupljanje u Tomićevoj bili su pizza i, odlično izabrano s obzirom na godišnje doba i na zagrebačku vrućinu – pjenušci.

Budući da se govori o priredbi s turističkim karakterom i značajnoj za ovaj naš prostor, te i budući da se s potporom projektu uključilo nekoliko turističkih zajednica trebalo bi se zapitati sljedeće: je li prikladno, za nešto što treba prezentirati nas, toliko često rabiti strane izraze

Lidija Žganjer pozivala je na razne delicije znanog restorana Žganjer iz Jaškova

Lidija Žganjer pozivala je na razne delicije znanog restorana Žganjer iz Jaškova

kao nazive, je li prikladno u Zagrebu naglasak u kontekstu jela stavljati na pizzu kad Zagreb i okolica imaju odlične svoje specijalitete što mogu parirati pizzi a to su npr. štrukli, greblica/copanjak, pera, bućnica…, zatim, je li prikladno na prvoj manifestaciji Vinoljupci u ZAGREBAČKOJ Tomićevoj NE prezentirati i vinare sa Zagrebačke vinske ceste… Je li logično da na priredbi gdje je u glavnu ulogu postavljen pjenušac ne bude baš niti jednog proizvođača pjenušca iz Zeline?

Jedno pitanje za gradonačelnika koji je upravo ovih dana otvorio za promet renoviranu Uspinjaču: zar se nije moglo, kad se već taj dio obnavljao, npr. sa strana uz tračnice uspinjače i možda i na prostor između dviju uspinjača Zelina dama pjenuscazasaditi po jedan red s vinovom lozom kao ukras i kao podsjednik na nekadašnja vinogradarska vremena na ovome dijelu, te kao pomoć projektu Vinoljupci u Tomićevoj i kao svojevrsnu obavijest širokoj javnosti i turistima od kojih ih je puno i iz vana, da i Zagreb, kao grad, ima svoje vinograde… ♣

ZELINSKA PRINCEZA PJENUŠACA – Vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember, inače iz plešivičke obitelji proizvođača i pjenušavih vina, dobila je ozbiljnu konkurenciju – zelinsku princezu pjenušaca! Zgodna mlada djevojka, a tek s kakvom opravom!… Vrućine se najavljuju, žeđ raste, za Zelinčane bi možda dobitno rješenje da u svoj kraj privuku više posjetitelja bilo da ova mlada dama, ovako skockana, dočekuje namjernike na glavnom zelinskome trgu.

Pa, tko se ne bi s njome rado podružio?!!! Istina, čaše s oprave morale bi biti tek manekeni, jer pjenušac bi se u njima začas ugrijao a to nije dobro, međutim lijepa domaća, tradicijska drvena kućica opremljena s hladionikom/hladionicima riješila bi problem hlađenja. ♣

Vinske legende s dalekog Orijenta

Ovako izgleda butelja kineskog vinskog čuda Ao Yuna

Ovako izgleda butelja kineskog vinskog čuda Ao Yuna

BAKHOV LUKSUZ IZ KINE – Bordeaux, Burgundija, Toscana, Pijemont, Rioja, Ribera del Duero, Napa Valley? Ništa pod toga! Najnovije vino namijenjeno šmekerima dubokoga džepa a ponajviše kolekcionarima plemenite kapljice dolazi iz Kine! U priču uključeni imena i pojmovi intrigiraju: Luis Vuitton Moët Hennessy – moćna kuća svjetskog luksuza, Jean Guillaume Pratts – nekad direktor vrlo cijenjenog bordoškog posjeda Cos d’Estournel a sada predsjednik Estates & Wines odjela Moët Hennessyja, zatim Tibet, rijeka Mekong…

Naziv je vina Ao Yun, u značenju: lutanje među oblacima (kao podsjetnik na područja nekadašnjeg uzgoja vinove loze u podnožju Tibeta), a berba je 2013., riječ je o mješavini 90 posto cabernet sauvignona i 10 posto cabernet franca, alkohol se kreće oko 15 vol %! Najavljena maloprodajna cijena za butelju od 0,75 l: 250 dolara, kako vrijeme bude prolazilo cijena će dakako rasti.

Jean Guillaume Pratts

Jean-Guillaume Pratts, predsjednik odjela Moet Hennessy Estates & Wines, govori o vinu Ao Yun

Vino, kojega je ukupno tek 24.000 boca, nedavno je predstavljeno javnosti, a od rujna ove godine 500 kutija bit će u SAD u ponudi njujorškog vinskog trgovca Sherry-Lehmanna, koji će ga prodavati u tri trgovine, u Washingtonu, Los Angelesu, te San Franciscu. Isprva je jedna trećina od ukupnoga broja boca bila rezervirana za prodaju u Kini a u međuvremenu Pratts je dobio ponudu da i svu količinu plasira u Kini….

Priča je počela 2009, kad je Moët Hennessy krenuo u Kini tražti mjesto idealno za proizvodnju vina. Shandong, istočno pobalno područje gdje Château Lafite Rothschild ima joint-venture, odbačen je jer da je prevlažan, Ningxia gdje Moët Hennessy ima pogon Chandon za proizvodnju pjenušaca prehladna je… Nakon perioda traženja izabrana je oblast Yunnan uz Tibet, gdje su jezuitski misionari bili zasadili lozu još u 19. stoljeću.

U 2002. kineska je vlada pomogla farmerima u nekih 25 sela da na kosinama uz rijeku Mekong posade sortu Cabernet sauvignon. Moët Hennessy izabrao je za svoje vinograde parcele u četiri među tih 25 sela, po dva sa svake strane rijeke, na visinama između 220 i 260 metara, te s tlom s dosta šljunka. Moët Hennessy dobio je koncesiju na 50 godina. Zahvaljujući visini, klima je svježa i suha.  Vegetacijski period ovdje traje, kaže Pratts, 160 dana, a to je duže nego u bordoškoj regiji, gdje je on 120 dana. Pratts slikovito objašnjava: Zamislite polagano kuhanje, pirjanje mesa, tako je to i ovdje s dozrijevanjem grožđa. Ono dugo traje, rezultat toga su zrelost, svježina, postojani i čvrsti ali ne grubi nego fini tanini koji daju eleganciju a vinu omogućavaju dugi vijek.

Logistička mora je tamo, u tim predjelima iznad Mekonga, proizvodnja vina, naime do tih sela treba se od civilizacije voziti nekoliko sati brdskim cestama džipom s pogonom na četiri kotača. Na farmama nema struje ni mehanizacije, poljoprivrednici za obradu zemlje kao vučno pogonsko sredstvo rabe jakove. Sve se u trsju radi ručno, dakle ovo je, naglašava Pratts, doista sve ekološki, organski proizvedeno. Kako naručene i kupljene cisterne nisu uspjele stići na vrijeme za berbu 2013 (vinarija u Adongu, najvišem selu od spomenuta četiri, napokon je ipak dovršena 2014), fermentacija je za ovo vino obavljena u velikim lokalnim recipijentima od keramike koji inače služe u tradicijskoj proizvodnji jakog kineskog pića baijiu.

Rijeka Mekong

Iz vinograda na objema stranama rijeke Mekong dolazi grožđe za vino Ao Yun

Na pitanje kako to da je takva kompanija kao što je LMVH odlučila poći Bogu iza nogu da bi proizvodila vino, Pratts odgovara je je riječ o izazovu, bez kojega nema pravog uspjeha, te podsjeća da je Moët Chandon još 1959. pošao investirati u vino u Argentinu, a bio je i prvi strani investitor u vinski posjed u kalifornijskoj dolini Napa, još 1973. godine. ♣

Consorzio Brunello Patrizio CencioniPATRIZIO CENCIONI NOVI PREDSJEDNIK KONZORCIJA ZA BRUNELLO – Novim predsjednikom moćnog poslovnog Konzorcja za vino Brunello iz Montalcina upravo je, po odluci Upravnog odbora udruge, postao  Patrizio Cencioni (60), inače vlasnik jednog od legendarnih imanja brunella La Capanna. Cencioni je već jednom bio na čelu Konzorcija, 2008. godine, a protekle tri godine bio je jedan od zamjenika predsjednika. Cencioni preuzima čelništvo udruge čiji članovi godišnje proizvode oko 9,8 milijuna boca brunella (porast proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu je 11 posto!), zatim 4,5 milijuna boca Rosso di Montalcina (porast 17 %), te 20.000 boca Moscadella i 300.000 boca crnjaka u apelaciji Sant’Antimo. Članovi Konzorcija 70 posto vina izvoze – ponešto i u Hrvatsku, među etiketama ovdje je i Cencionijeva Capanna, uvoznik je Vrutak! – a ostvaruje se godišnji promet od 187 milijuna eura. Brand Brunello na domaćem i međunarodnome planu eto vrlo je jak. Vjetar u leđa proizvodnji i dobrome plasmanu i po visokoj cijeni daje oporavak svjetskog gospodarstva. Cencioni kaže kako će u svom mandatu ustrajati na daljnjem jačanju utjecaja Konzorcija, koji kao organizacija mora biti nositelj ekonomskog razvoja teritorija i koji se mora maksimalno trsiti i propagirati taj teritorij, naime, navodi Cencioni, bez snažnog teritorija nema ni snažnog brunella… ♣

WORLD BULK WINE EXHIBITION 2016 – Svjetska izložba otvorenih vina u Amsterdamu ove se godine održava osmi put. Datumi su 21. i 22. studenoga. Manifestacija se širi iz godine u godinu, ne samo po broju izlagača nego i u broju zemalja sudionica. WBWE okuplja 85 posto vina koja se u svijetu prodaju kao otvorena.  Prošle godine s ponudom se predstavilo više od 200 kompanija iz 20 zemalja. Podrobne informacije o izložbi mogu se dobiti na info@worldbulkwine.com; www.worldbulkwine.com; facebook.com/bulkwine; twitter.com/WBWEAmsterdam; youtube.com/user/WBWEAmsterdam.  ♣

Žene u vinu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAWoW: PETI ROĐENDAN, s GRKOM GRAND PRIX – Udruga Žene u Vinu ili znakovito WoW (Vau…), koju je utemeljila zagrebačka novinarka Sanja Muzaferija, posljednjeg dana lipnja proslavila je svojih punih pet godina djelovanja. Čestitke!

Ženski bataljon, pojačan bardovima i bradovma hrvatske novinske i vinske scene Vitom Andrićem, Tomislavom Radićem, Željkom Žutelijom, te Ivanom Dropuljićem, okupio se na terasi restorana Balon kod Boćarskog doma, i ispunjenje svoje prve petoljetke obilježio ne samo uz finu papicu i kapljicu te s dosta veselja, nego i radno, podjelom priznanja izabranim vinarima za OLYMPUS DIGITAL CAMERAnjihove uratke ocjenjivane prije kratkoga vremena u sklopu već uhodane akcije wowica Što žene žele. Žiri od triju članica WoW-a a inače iz redova proizvođača vina – Ivana Puhelek, Monika Prović i Jasna Antunović, u zagrebačkoj vinoteci Bornstein degustirao je i ocjenjivao vina koja je za 2016. predložio Roko Bekavac, sommelier renomiranog splitskog restorana Paradigma. Birali su se pobjednici u grupama bijelo suho, ružičasto suho i crno suho vino te predikatno desertno vino, a idući korak bio je izabrati i ukupnog šampiona, za nagradu Grand Prix WoW 2016. U finalu su se na OLYMPUS DIGITAL CAMERAdoigravanju našla vina od Coronike, Markežića, Tomića Bastijane, Krautkahera, Benvenutija, Birea, Kozlovića, Rizmana i Koraka. U kategoriji bijeloga vina prvak je Grk 2014 Bire od Frane Miline Birea iz Lumbarde, u grupi roséa Opolo nobile 2015 Andra Tomića Bastijane iz Jelse, u grupi crnjaka Santa Lucia crno 2011 od Kozlovića iz Valea u Istri, a u grupi predikatnih slatkih vina Zelenac izborna berba prosušenih bobica 2009 od Krauthakera iz Kutjeva. Čestitke!

Ukupni šampion i dobitnik Grand Prixa WoW 2016 je Frano Milina Bire, koji uz odličje kao nagradu dobiva i putovanje u neko renomirano vinsko područje i posjet renomiranom proizvođaču, organizator zasad još ne otkriva kamo.

WoW kusanje 1Evo nekoliko prizora s dodjele trofeja: ne, nije se Bire toliko promijenio, na slici s članicom žirija Monikom Prović i sa Sanjom Muzaferijom, predsjednicom WoW-a, je Ivan Dropuljić, osnivač i direktor festivala Zagreb vino.com, koji je kao distributer Bireovih vina primio nagradu za slavljenika. Nagradu za Opolo Nobile primila je kćerka Andra Tomića, a nagradu z predikatni Zelenac kćerka Vlade Krauthakera Martina.  ♣

Sember ZdenkoŠEMBEROV LET u VISINE – Čekalo se, i dočekalo: svojedobna predviđanja o mladome Zdenku Šemberu kao novoj značajnoj polugi u podizanju ukupne kakvoće u plešivičkoj vinskoj ponudi učvršćuju se na više razina: na njegovima mirnome bijelome vinu, posebice od Rizlinga rajnskog (u suhoj varijanti), na bijelome i ružičastome pjenušcu, na vinu iz amfore i na crnjaku od Pinota crnoga. U posljednje vrijeme OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠember je osobito poboljšao bijeli pjenušac (Šember brut)…

Berba 2015 vraća općenito – nakon slab(ij)e 2014. iz koje je više tamošnjih vinara, pa tako i Šember, grožđe, s obzirom na povišenu kiselost i niže sladore, usmjerilo prema pjenušcu – Plešivicu u igru što se tiče svih kategorija vina koje se tamo tradicijski proizvode: mirno bijelo, posebice od Rizlinga rajnskoga, te crno od Pinota crnoga, bijelo od starih i novih sorata prerađeno preko amfore… Upravo kod Šembera ovih sam dana kušao jako dobar SUHI rizling iz 2015, koji tek treba izaći na tržište, te jako dobro mirno suho vino od Pinota crnoga (još je u bačvi, treba mu vremena, izaći će tek pred Novu godinu ili možda čak i nešto kasnije), ali i mirno vino iz amfore još na dozrijevanju i razvijanju u bačvi. Šember inače opskrbljuje zagrebački nogometni kluba Dinamo, što će neke i dodatno zainteresirati za njegovu kapljicu. Među jačim interesantima mogao bi biti i novi trener Dinama Cico Kranjčar…  ♣

Turistička predsezona i posezona

Istria Wine Walk 2016ISTRIA WINE & WALK – Zadovoljno trljamo ruke: turizam nam je u usponu, pa se i ove godine očekuju veliki promet i veliki prihodi. Neka područja po rezultatima su na istoj razini kao lani, ili možda čak i bolja. Posljedica je to osmišljavanja i realizacije različitih akcija naročito u razdoblju prije i poslije glavne sezone. U glavnoj sezoni većina turista po defaultu kreće put mora, potrebno je eto turiste okupiti i na proljeće i na jesen. Istrani prednjače u mnogo-čemu u turističkom segmentu. Ne moraju sve i sami izmišljati, dovoljno je – nekima je u nas, međutim, i to preteško! – ponešto i kopirati od drugih i prenijeti u svoj kraj te prilagoditi lokalnim uvjetima. Već godinama u bordoškome kraju u predjelu gdje su famozni vinski châteaui održavaju se utrke rekreativaca koji trčanjem obiđu teritorij, upoznaju njegove znamenitosti, te dakako vina i lokalnu gastronomiju. I troše! Istrani su na tragu toga lani i ove godine organizirali akciju Wine & Walk – za ljubitelje pješačenja. Oko 11 kilometara za inspirativnu šetnju uz trsje, uključeno osam vrhunskih istarskih vinara, osam lokalnih proizvođača i ugostitelja, postavljenih sedam okrjepnih stajališta, te čak 600 registriranih  sudionika obilježili su ovogodišnje, drugo po redu izdanje  vinskog pješačkog pohoda Istria Wine & Walk.

Start je bio u Bujama u jutarnjim satima. Svaki sudionik preuzeo je svoju degustacijsku čašu te krenuo vijugavim putevima uz trsje i maslinike u uživanje u bojama, mirisima i okusima Istre.

Na svakoj okrjepnoj postaji rekreativce su čekali istarski specijaliteti poput pršuta, sira i skute, ekstra-djevičanskog maslinovog ulja, istarske fritaje sa šparugama, žgvaceta s palentom…, kao i vina, dakako s naglaskom na malvaziju i teran. Šetnja je završila u Bujama, na malom sajmu lokalnih proizvoda i s partyjem za pamćenje do dugo u noć.

Istria Wine & Walk dio je gourmetskih manifestacija Klastera sjeverozapadne Istre koje se odvijaju tijekom cijele godine. Ljubitelji hrane i pića u svakom trenutku mogu uživati u promocijama istarskih namirnica koje najviše odgovaraju njihovom nepcu. Uz Dane istarskih šparuga, tijekom godine održavaju se i Dani švoja, Dani školjaka i Dani jadranskih lignji.

O popularnosti Wine & Walka govori činjenica da je prodano čak 60 posto  više ulaznica u odnosu na prošlu godinu, i to već 10 dana prije samog eventa! Iznimno smo ponosni što, uz domaće sudionike, raste i broj posjetitelja iz inozemstva. 600 posjetitelja ove godine, govori nam da smo na jako dobrom putu, rekla je Michelle Babić, direktorica ureda TZ Općine Brtonigla. ♣

Gran IstrianoGRAN ISTRIANO – Jedna od odličnih delikatesa iz Istre – ekstra tvrdi masni sir od kravljeg mlijeka, rađen po principu Grana Padano. Dobar za jesti ga u komadićima, dobar i za ribanje. Prihvatljiva mpc. Proizvodi se u velikim kolutovima teškim i do desetak kilograma. Od porečke je Agrolagune, iz Stancije Špin: dugo su razmišljali da li ga uopće ponuditi na širem tržištu (???!!!), ali eto ga konačno ipak, pakiranog u manje trokute, kao što to rade i proizvođači grana padana i parmiggiana reggiana… Pakiranje na prvu djeluje elegantno, ali za takav sir i za status elegantnog pakiranja treba se još malo potruditi i – npr. naljepnicu pedantno i precizno zalijepiti!…   ♣

JEFTINI UVOZ, JOŠ JEFTINIJI IZVOZ! MI SMO HRVATI!!!Mogu samo reći: Mi smo Hrvati! Te poruke naslušali smo se ovih dana, posebice za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, na malom ekranu i preko radija. Kako li smo, samo, mi uviđavna nacija, ta nema nam ravne: jednostavno ne trpimo teror visokih cijena, i potrošačima i u zemlji i u inozemstvu nastojimo ugoditi jeftinoćom. Jedino se pomalo zbunjujemo – spontano, ili (proračunano) namjerno? –  glede prikladnoga smjera. Lud, zbunjen, normalan….

lubenice 1Proizvođače lubenica u Hrvatskoj prati paradoks u kojemu s jedne strane jeftina roba iz uvoza ruši cijenu domaće robe na našem tržištu, a s druge strane naše lubenice u izvoz idu po nižoj cijeni od one po kojoj se lubenice k nama uvoze, ističe Denis Matijević, predsjednik uprave Agrofructus Grupe sa sjedištem u Donjem Miholjcu!

Puna je sezona lubenice, jedne od naših važnijih povrtnih kultura s udjelom nešto manjim od deset posto u ukupnoj proizvodnji povrća. Lubenica je povrtna kultura koja se konzumira kao voće. Vrijednost proizvodnje lubenica u Hrvatskoj je oko 50 milijuna kuna. Uzgaja se u svim regijama Hrvatske i prisutna je od sredine lipnja kad počinje sazrijevati u dolini Neretve pa sve do rujna kad zadnji plodovi dozrijevaju u Slavoniji. Vidljivi su trendovi povećanja proizvodnje, no otkupna cijena za naše proizvođače pada, a tržište preplavljuje roba iz uvoza. Pomoć države je izostala, a proizvođači su prepušteni sami sebi.

Ovdje moram dodati: Prepušteni su sami sebi – jer su se i prepustili samima sebi.

Cijena hrvatske lubenice, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, za izvezenu tonu u 2015. iznosila je 229 eura, dok se u istoj godini tona uvezene lubenice plaćala u prosjeku oko 273 eura. Situacija je bolja nego u 2014. kad smo za tonu iz uvoza plaćali gotovo 280 eura, dok smo izvozili za niti 160 eura po toni. Nadam se da nam se takva situacija neće ponoviti. Naša lubenica je vrhunske kvalitete i proizvođači moraju nastupati udruženo kako bi bili konkurentniji i postigli veću cijenu na domaćem, ali i na stranom tržištu, kaže još Matijević, i dodaje kako je Agrofructus Grupa u 2015. držala petinu tržišta lubenicama u Lijepoj našoj te da će, ne bude li previše padalina tijekom ovoga ljeta, ove godine imati vrlo dobru sezonu lubenica, s mogućnosti da se po prvi puta u proizvodnji prebaci brojka od 10.000 tona!

Ali, kao što javno kažu donedavni eksponenti projekta Kurikularne reforme, u Hrvatskoj su i komunikacija unutar iste branše, i udruživanje, posebice ono poslovno kvalitetno, teški. ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJure Tomic tjesteninaJURE TOMIČ DEBELUH SVJETSKI PRVAK u PAŠTI u ITALIJI! – Ime mu je Jure, a na ploči na ulazu u njegov restoran stoji JRE. Nije greška: Jure je član udruge mladih restoratera Europe – Jeunes Restaurateurs d’Europe, skraćeno: JRE!

Slovenski chef i sommelier Jure Tomič, iz Oštarije Debeluh u Brežicama, svjetski je prvak u prigotavljanju jela s tjesteninom! Brežice su blizu hrvatske granice, nije dakle daleko skoknuti i provjeriti majstorije chefa Jure, koji je, inače, Debeluh uveo u međunarodnu organizaciju JRE. Tomić je u lipnju sudjelovao na kuharskom natjecanju u pripremanju jela s tjesteninom, održanome pod pokroviteljstvom/sponzorstvom znane tvornice Barilla, u talijanskom gradu Parma. U finalu se našao s još tri kuhara – jednim iz Japana, jednim Španjolcem i jednim Nijemcem. Pobjedu je odnio s jelom Fusilli s mladim kozjim sirom i s bučama. Čestitke! ♣

Frankovka!

PINTERIČ i FERAVINO! – Udaljenost poprilična od Sutle/Sotle do Feričanaca, ali eto dva najbolja na ovogodišnjem, inače šestom po redu, međunarodnom festivalu frankovke u slovenskoj Sevnici uz Savu: podrum Simona Pinteriča s Bizeljskoga uz Sutlu, prvak u kategoriji mlade frankovke redovne berbe, dakle one iz 2015. godine, i Frankovka 2012 Miraz od Feravina, prvak u kategoriji zrele frankovke dakle one iz starijih godišta, i ukupni šampion festivala.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa Feričance u Slavoniji zna se da su odlično područje za crne sorte i predio gdje se Frankovka tradicijski uzgaja (imaju međutim i sjajna izdanja syraha a i cabernet sauvignona) pa s obzirom i na opremljenost podruma i strukovno snažnu ekipu enologa ne čudi šampionska titula Frankovki Mirazu od Feravina, ali Bizeljsko je ipak tradicijski područje pretežito bijelih sorata i bijeloga vina, tamo i iz nekih prijašnjih vremena ima doduše i nešto crnih kultivara, također Frankovke ali i Crne kavčine (Žametna črnina), no pažnja onda nije bila usmjerena na crnu kapljicu kako je bila na bijelu. U novije vrijeme sađeno je nešto internacionalnih crnih sorata poput Pinota crnoga, pa i Syraha i Cabernet sauvignona, a i – njemačkog Dornfeldera, i pojedini vinari daju sebi osjetno više truda truda i u produkciji crnjaka. Simon Pinterič s Bizeljskoga, koji nastavlja stazom svojega oca Milana, inače velikog stručnjaka u vinogradarstvu i vinarstvu, nakon nekoliko godina što je počeo ozbiljnije pristupati i crnim sortama (u nasadu Frankovka Feravino 2012 Mirazuz Frankovku ima i Pinot crni i Syrah i Dornfelder, znan po lijepoj tamnoj boji) eto marljivim radom stigao je s Frankovkom (Modra Frankinja, kako kažu u Sloveniji) do prvog mjesta u grupi vina iz 2015, i sa 17,94 boda, inače samo sa 0,36 bodova zaostatka za šampionom iz Feričanaca, za sobom ostavio više renomiranih slovenskih proizvođača poput KZ Krško, Vinsku klet Metlika itd. U toj mladoj kategoriji Frankovka 2015 Dika od Feravina, ove godine jedinog hrvatskog podruma nazočnog u Sevnici, plasirala se na 34. mjesto. Pinteriča, koji svoja vina prodaje i rinfuzno i to po za kupca vrlo povoljnoj cijeni, ovaj je uspjeh potaknuo da svoju mladu frankovku napuni u butelju u većoj količini…

Iz Hrvatske je u Sevnici bio i jedan član ocjenjivačkoga žirija, konkretno bila je to članica, Martina Bek iz Zagreba. Ostali članovi žirija, kojim je je predsjedao Jože Simoničič, bili su enolog i proizvođač vina Iztok Klenar iz Kopra, inače dopredsjednik Međunarodne unije enologa,  Mojmir Wondra s Ljubljanskog sveučilišta, enolozi Ivanka Badovinac i Bojan Kobal, te novinar i vinski pisac Jože Rozman iz Ljubljane. ♣

NAPAD NA BODRENA!Idem u napad na Bodrena!, kaže Zvonko Sever, vinogradar i vinar iz Klanjca u Hrvatskome zagorju. Sever je već godinama prisutan na vinskoj sceni, osvojio je već više medalja, a već dugo se dosta uspješno bavi i predikatima, ali sad je odlučio, navodi, krenuti maksimalno, i pridružiti se trenutno najrenomiranijim proizvođačima vina Hrvatskog zagorja. Oduševljen je berbom 2015, i siguran u to da u graševini izbornoj berbi prosušenih bobica, tramincu izbornoj berbi prosušenih bobica, tramincu kasnoj berbi ima prave adute.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebno se veseli nečemu što zasad gotovo nitko drugi nema, a to je vino od domaće sorte Sokol, koja se tradicijski uzgaja na vinogradskoj poziciji Sokol ponad Klanjca. Mnogi misle da naziv ima veze s pticom sokol, ali to nije točno, kaže Zvonko, ovdje riječ sokol dolazi od izraza se kala, odnosno cijepa se (drvo) naime nekad se na tom mjestu kalalo/cijepalo drvo. Sorta Sokol, koja raste na parceli u vlasništvu Severa i još nekolicine klanječkih vinara, i vino Sokol zaštitit će se, Sever predviđa da bi pravilnik koji bi regulirao proizvodnju vina i odredio bocu te etiketu trebao biti donesen za nešto više od godine dana…  ♣

Dean Vranić dok prezentira rakije

Dean Vranić dok prezentira rakije

KAKVE LI POSLOVNOSTI RAKIJAŠA! – Jedva da se objavila informacija o susretu (znakovito: na mostu!) hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandra Vučića s ciljem da se unaprijede odnosi, posebice gospodarski, između dviju država, a već je u Zagrebu održana – prezentacija srpskih šljivovica!  Za to su se pobrinuli ekipa G.E.T. Reporta na čelu sa Tomislavom Stiplošekom, i beogradski novinar iz segmenta eno-gastronomije Dean Vranić. Publiku su činili zagrebački-eno-gastro novinari, ali – ovdje je mjesto bilo i distributerima…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVranić, koji češće boravi u Hrvatskoj i koji je već donosio na privatno kušanje neke rakije iz svoje zemlje, ovaj put se pobrinuo donijeti 26 različitih šljivovica od 25 srpskih proizvođača, s time da su rakije bile od onih starih jedva godinu dana i bez dozrijevanja u drvenom suđu, do onih s dozrijevanjem u bačvama – velikima i malima – te starih od tri do 20 godina! Uz svaki uzorak Vranić je govorio o sortama šljive koje su korištene za tu rakiju (dojam je bio da su najbolje Požegača, Crvena ranka, Trnovača…) te je prezentirao i proizvođača. Vrlo zanimljiva degustacija s više jako dobrih do nekoliko izvrsnih proizvoda. Suštinski, kušanje je pokazalo da se u Srbiji očito mnogo proizvođača rakije šljivovice koja je tamo – ali i u našima Slavoniji i Lici! – zaštitni znak izvornosti, trsi (neki, dakako, uspijevaju u tome bolje) ponuditi ne samo urednu žesticu nego i proizvod s dodanom vrijednosti, i to i u kompletu, pri tome mislim i na vizualni identitet (izbor modela boce, dizajn etikete, čep odnosno zatvarač…).

Bilo je nekoliko vrlo lijepih i elegantnih rakija, s kompleksnim bouquetom, fino zaobljenih maltene kremastih u ustima. Osobno mi se najviše najzanimljivijih uzoraka našlo u grupi od tri do osam godina starosti, nekoliko pak sjajnih rakija bilo je i u starosti od 12 godina. Ni kod jedne šljivovice, pa ni kod onih mladih nije mi se učinilo da su s onim specifičnim jakim mirisom koji konzumenta dugo prati, primjerice dugo i nezgodno kao i onaj kad se pojede češnjak. Primijetilo se ne samo da tvorci rakija, koji inače najčešće koriste bačve od hrasta, duda i bagrema, idu na profinjenost, nego i to da neki, zasigurno s nadom da će biti atraktivniji za šire međunarodno tržište, biranjem hrastovine i OLYMPUS DIGITAL CAMERAzacijelo i načina paljenja dužica pokušavaju šljivi dati jači internacionalni štih pa je i uspijevaju organoleptički donekle približiti konjaku.

Nakon degustacije u simatičnom lokalčiću The Pizza Hause u Tkalči a koji vodi Kiki čija pak supruga Katja peče izvrsno, i te kako je prijao komad pizze…

Bilo bi lijepo da netko tko se ovdje bavi jakim pićima i dobro poznaje hrvatske proizvođače organizira sličnu smotru-radionicu hrvatskih (slavonskih i ličkih) šljivovica i njihovih punjenja, pa da imamo na jednome mjestu prilike vidjeti i osjetiti kako sa šljivom kao finalnim proizvodom namijenjenime zahtjevnijem (međunarodnom) potrošaču stoji Lijepa naša… ♣

VINSKO OCJENJIVANJE POSVEĆENO NIKOLI ZRINSKOME!Miklós Zrínyi – Szigetvár 1566 memorial year international wine competition.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOva godina jubilarna je 450. nakon čuvene bitke kod mađarskoga grada Sigeta, i tim povodom u Sigetu, gdje postoji veliki spomenik na tu bitku s golemim bistama Nikole Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenoga, te Pečuhu održane su prigodne svečanosti, konkretno trodnevni festival koji je imao i svoj vinski dio. Jug Mađarske i sjever Hrvatske od Međimurja preko Podravine i Slavonije do Podunavlja vinorodan je pa je odlučeno da se kroz strukovno ocjenjivanje izaberu vina što kvalitetom zavrjeđuju nositi privjesnicu vezanu uz spomenuti značajni povijesni događaj. Smisao je, po riječima voditelja projekta Pétera Laknera, iz Udruge Vinske ceste Pécs-Mecseki, i kroz eno-gastronomiju skrenuti pažnju i na turističku ponudu spomenutih područja.Ocjenjivanje s odvijalo na vinogradarsko-vinskom-turističkom gospodarstvu Novak kod Szigetvara, a uz

Gabriela Ebner

Gabriela Ebner, supruga Andreasa Ebnera, utemeljitelja posjeda

mađarska vina bilo je nekih desetak uzoraka iz Hrvatske. Žiri je radio u dvije grupe, u obje grupe po jedan član bio je i iz Hrvatske. Evo i imena kušača: u žiriju br. 1 bili su Csilla Sebestyén AIWS (predsjednica), Zoltán Győrffy, Željko Suhadolnik, Richárd Labancz, dr. Géza Szabó i Rita Varga, a u drugome András Horkay AIWS (predsjednik), Ivo Kozarčanin, Norbert Lőrincz, dr. Tibor Gonda i dr. Péter Vass. Pravilnikom je bilo  određeno  da privjesnicu mogu dobiti vina ocijenjena za zlatnu medalju u kategoriji bijeloga, ružičastoga te crnoga, a prag za zlato bio je 87/100 bodova. Zlatna odličja osvojili su Vöros cuvée 2011 od Ebnera, zatim Merlot rosé 2015 od Danubiane i Zeleni silvanac 2013 od Orahovice, Vöros cuvée 2015 od Colonusa, Gyöngyozo 2015 od Radoa, Sauvignon bijeli 2015 i Rosé cuvée 2015 od našeg Pinkerta kao i Merlot 2012 od Kovacs-Harmata. Nositelji privjesnice su Zeleni silvanac 2013 iz Orahovice, Merlot Rosé 2015 od Danubiane i Vöros cuvée 2011 od Ebnera, inače i najbolje ocijenjeno vino na ovome natjecanju. Na slikama su oba žirija, te Gabriela Ebner s buteljom pobjedničkog Vöros cuvéea Opapi 2011.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinski podrum i restoran Ebner

Vlasnik imanja Ebner je Andreas Ebner, porijeklom iz Južnog Tirola. Kad je došao u ovaj dio Mađarske zaljubio se, kaže, i u vinogradarski krajolik kod Szigetvara i tu posadio loze i sagradio podrum kao – hobist. Hobi je u međuvremenu prerastao u posjed od 22 hektara trsja i monumentalnu građevinu koja je, uz to što je suvremeni profesionalni vinski podrum, i veliki restoran. Pored grožđa – od sorata najviše je Pinota crnoga, a potom su Cabernet sauvignon i Cabernet franc od crnih te Rizling rajnski, Sauvignon i Traminac od bijelih, Ebnerovi uzgajaju i jabuke, i uz vino proizvode i voćne sokove. ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKABOLA SPREMAN ZA LJETNE VRUĆINE!Marino Markežić Kabola i njegova desna ruka Marko Bratović spremni dočekuju ljetne vrućine: pjenušac Re brut, malvazija iz 2015, rosé Rosa 2015 od terana… Samo ih treba dobro ohladiti! Zvijezda nedavne prezentacije u zagrebačkom hotelu Hilton bio je i Kabolin slatki Muškat momjanski 2015, zanimljiva elegantno aromatična složena kapljica sa skladnom međuigrom slatkoće, alkohola, slanosti. kiselina…  ♣

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI / WHATEVER HAPPENED TO STAN AND OLLIE… – Tako prolazi slava svijeta odnosno – što li se dogodilo sa čuvenima Stanliom i Oliom, duetom američkih komičara koji su nekad do suza namijavali publiku i oduševljavali je: evo ih, nakon toliko
Stanlio i Oliosnimljenih filmova koji su obišli cijeli svijet, sada na novom radnome mjestu, u podrumu Valenciso u španjolskoj vinorodnoj Rioji: tu su – nosači toaletnog papira u Valencisovoj kupaonici…♣

ČILE SAN PEDRO u ZAGREBU! – Kao što je zagrebački hotel Esplanade***** znan po međunarodnom festivalu vina i gastronomije Zagreb Vino.com, tako je – također zagrebački – Sheraton poznat kao pozornica za prezentaciju raznih inozemnih vina po državama. Nakon mini-festivala španjolskih proizvođača prije koji mjesec te nedavno radionice vezane uz španjolsko vino, organiziranih od strane ICEX-a odnosno Španjolskog instituta za vanjsku trgovinu, prije nešto vremena u Sheratonu je bilo predstavljanje vina iz Čilea, poglavito od proizvođača Viña San Pedro, uz kuću Concha y Toro po količini proizvodnje i po paleti proizvoda od baznih do vrhunskih najjačega u spomenutoj latinsko-američkoj državi. Kuća Viña San Pedro za nas u Hrvatskoj i značajnija je od Concha y Toro, jer od obitelji je Lukšić, hrvatskga porijekla. Butelje Viña San Pedro u Hrvatsku uvozi Vrutak.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čileansko vino u kratkim ali bitnim crtama te vina kuće San Pedro u Sheratonu je predstavio sommelier Hector Riquelme, koji je 2005. bio proglašen najboljim sommelierom Čilea i s kojim sam, inače, 2012. bio u ocjenjivačkoj komisiji Concoursa Mondial de Bruxelles/Chile u Concepcionu! Prezentaciji su nazočili i Davor Luksic, iz vlasničke obitelji San Pedra, te čileanski veleposlanik u Hrvatskoj Juan Luis Nilo, a i stručnjak za vinogradarstvo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta prof. dr. Edi Maletić, OLYMPUS DIGITAL CAMERAkojega vidimo u razgovoru s Riquelmeom. U Zagrebu su se kušala vina Castillo de Molina Sauvignon blanc 2014 reserve i Castillo de Molina Cabernet sauvignon 2013 reserve, Chardonnay 2013 Tabali, Cabernet sauvignon 2013 etiqueta negra gran reserva Tarapaca, te ekskluzivni Sideral 2013 grande vino de San Pedro i Altaïr 2011 grande vino de San Pedro.  ♣

Ocjenjivanje u Čileu

Ocjenjivanje u Čileu – Concours Mondial de Bruxelles / Chile 2012: žiri br. 1 u kojemu sam bio sa sommelierom Riquelmeom. Predsjednik komisije bio je Patrick Valette, francuski enolog koji proizvodi vino ( i) u Čileu, iza njega stoji Baudoin Havaux, direktor CMB-a, sasvim lijevo na slici su članovi komisije Bernard Burtschy, vinski komentator u paoiškom le Figarou, i Englez Adam Lechmere

Krešo Vučković, Violet Grgich i Dražen Boban

Krešo Vučković, Violet Grgich i Dražen Boban

VIOLET GRGICH u DALMACIJI!Miljenko Grgić, naš vinar porijeklom iz Dalmacije a koji već dugo živi i radi u SAD, vodeći vinski posjed Grgich Hills Estate, 1. travnja navršio je 93 godine! Kormilo nad imanjem pomalo sada preuzima njegova kćerka Violet OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrgich, koja je sredinom lipnja stigla u Hrvatsku, ne samo da osjeti dah očeve rodne Dalmacije i da se okupa u Jadranskome moru, nego i da izvidi što i kako dalje s posjedom Grgich vina u Trsteniku na Pelješcu. Na proputovanju, susret s prijateljima priredila je u zagrebačkom Vinodolu uz sjajnu večeru s dalmatinskom spizom (izvanredan tartar od kaljske tune, specijalan rižoto s kozicama i škampima…) i s jako dobrima korčulanskim pošipom (2015 i 2013) i pelješkim plavcem (2011 i 2009).

Grgićeva vinarija u Trsteniku nastradala je prošle godine u požaru i još uvijek se obnavlja, ali se istodobno i proširuje, uglavnom očekuje se da bude posve spremna za ovogodišnju berbu. Upravitelj Grgićeve pelješke vinarije Krešo Vučković, na slici s Violet Grgich i sa Draženom Bobanom, voditeljem restorana Vinodol, kazao je kako je u planu da Grgich-vina prihvate bordošku koncepciju ponude, tj. da na tržište  ubuduće izlaze s dva top i glavna vina, i s dva tzv. druga vina, konkretno u svakoj kategoriji s bijelim – pošipom, i crnime – plavcem. Ta dva važna vina – bijelo i crno – bila bi od izabranog ponajboljeg grožđa i više godina, crno najmanje dvije godine, dozrijevana u bačvicama i na finom talogu, a dva tzv. druga vina bila bi od mlađih loza, izraženije voćna, te od znatno manje vremena dozrijevanih pošipa i plavca. ♣

STRATEGIJA u POLJOPRIVREDI, i SELODevastirali smo ruralni prostor. Ljudi je sve manje, obrađenog poljoprivrednog zemljišta također. Tome trebamo stati na kraj, i donijeti poljoprivrednu strategiju da napokon znamo što želimo proizvoditi, izjavio je ministar poljoprivrede Davor Romić na sastanku s članicama Hrvatske gospodarske komore iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa. Najavio je i mogućnost snižavanja PDV-a. Radimo simulacije utjecaja na proračun za nekoliko modela smanjenja PDV-a. Našim proizvođačima moramo stvoriti preduvjete kako bi mogli konkurirati proizvođačima na zajedničkom europskom tržištu, istaknuo je.Romic Davor i Bozica Markovic

Dodao je da su ogroman problem sivo i crno tržište i da se akcija MESAR 2016 nastavlja sve dok se ne uvede red. Sivo tržište oštećuje cjelokupno gospodarstvo. Moramo zaštititi one koji legalno posluju, upozorava Romić.

Cilj operativne akcije MESAR 2016. usmjeren je na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprječavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke.

Iz HGK ističu da na problem sivog tržišta u prometu stokom i mesom od strane industrije ustrajno upozoravaju nadležna tijela. Zadnji put je to učinjeno u veljači 2016. godine kad je i novoizabranom ministru sa sastanka mesne industrije HGK upućen apel da se uvede red u promet stokom i mesom, te suzbije sivo tržište. Pozdravljamo odlučnost ministra i veterinarske administracije u dosad poduzetim aktivnostima za rješavanje ovih problema, a rezultati nadzora pokazuju upravo na ono što smo s našim članicama upozoravali, kazala je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

U Hrvatskoj nepravilnosti u mnogo sektora traju već dugo, upozorava se na njih međutim ne uspijeva ih se iskorijeniti. Jesu li i ovo samo puste i zamorne priče, ili se od njih mogu doista, napokon, i očekivati pozitivni rezultati u neko dogledno vrijeme? ♣

GRUZIJA i MOLDAVIJA u KRUŠAKU KOD VELIKE GORICE! – Krušak nedaleko od Velike Gorice nekad je bilo znano izletište, međutim, ipak, tko bi pomislio, pogotovu otkako više ne funkcionira kao izletište, da će njime jednoga dana zatreperiti i dašak – Gruzije i Moldavije! A za to su se pobrinuli velikogorički odvjetnik Antun Šagovac i njegov prijatelj Ante Žužul, čelnik Školske knjige.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šagovac, koji je veliki ljubitelj Bakhova nektara, pa i sâm proizvodi vino u podrumu svoje vikendice, često k sebi pozove prijatelje pravnike, suce te gospodarstvenike, da se podruže u ležernijoj atmosferi i uz domaću hranu i vino. Ovaj put Šagovac i Žužul, koji su nedavno bili na putovanju vinskom Moldavijom, sastanak su na Krušaku upriličili radi upoznavanja prijatelja s tom zemljom, naime od tamo su donijeli nekoliko butelja za kušanje ali i bogati slikovni zapis s turneje. Šagovac je izbor etiketa na stolu podebljao s nekoliko butelja koje je bio donio s jednog od prijašnjih putovanja po Gruziji, ali i s vinima iz vlastite produkcije. Uz plemenitu kapljicu i prikazane ambijente iz Moldavije te Žužulova objašnjenja bilo je moguće iz vikendice na Krušaku sasvim lijepo zaviriti u zemlju Moldaviju.Sagovac Gruzija Moldavija vina

Ovome skupu kod Šagovca nazočili su Nikica Valentić, gospodarstvenik koji je svojedobno bio i hrvatski premijer, pa suci Vrhovnog suda Ranko Marijan i Jadranko Jug, sudac Mioč vijećnik Zagrebačke županije Vlado Horina, jedan od predstavnika auto-kuće Citroen u Zagrebu Luka Marić, velikogorički vinogradar i vinar Nikola Hrvačić, vinar Zdravko Jakobović Jakob, zatim plešivički vinogradari i vinari Zdenko Šember i Tomislav Tomac koji po gruzijskom receptu proizvode i vina u amforama, te osnivač i direktor vinskog festivala Zagreb Vino.com Ivan Dropuljić. Po sastavu sudaca vidi se da je skup bio kvalificiran za donošenje Velikogoričke presude, međutim ona što se tiče vina nije zasad i objavljena, mada je lako moguće da ponajbolje izglede za osvajanje prvog mjesta u grupi ima Valentićev pjenušac jer ipak – točio se iz magnuma, koji je – vjerojatno oko toga mišljenja nisu podijeljena! – spasonosna mjera posebice onda kad se temperatura zraka digne, kako je bilo toga dana, iznad 30 Celzijevih stupnjeva…

Sagovac Valentic pjenusacUz sjajno pečenog odojka (zaslužan za živu bakrenu boju je majstor Butko) na kušanju se iz Moldavije našao i njihov famozni Negru de Purcari vin de calitate natur reserve sec Chateaua Purcari (Cabernet sauvignon 70 %, Saperavi 25 % i Rara Neagra 5%; 13,5 vol %), vino za koje u Moldaviji vele da podsjeća na supertoskance, a iz Gruzije bijeli Tsinandali 2013 (R’katsiteli 80 % i Mtsvane 20 %) s posjeda gruzijskog plemenitaša Chavchavadzea u Kakhetiju, oko 168 km udaljenome od Tbilisija, te crnjak Mukuzani 2013 od Saperavija… Kao posebna iznenađenja ponuđeni su Tomčev pjenušac Amfora rađen od vina od bijelih sorata koje su pola godine macerirane u gruzijskoj amfori, te Pjenušac NiVa za prijatelje i poslovne partnere s kojime je upravo izašao Nikica Valentić. Pjenušac je od grožđa iz Plešivičkog vinogorja, rađen je klasičnom metodom, a majstor enolog bio je Robert Brkić iz podruma Mladina. ♣

Malik Okus i miris slavenskog jugaOKUS i MIRIS SLAVENSKOG JUGA – Slovački enolog i vinski pisac Fedor Malik voli poutovati, a zahvaljujući profesiji imao je i prilike putovati. U više navrata boravio je na području bivše Jugoslavije, i, veli, ti prostori, koji su u međuvremenu od republika u federaciji postali zasebne države naprosto su mu prirasle srcu. Balkanski slavenski jug, od grčke granice pa sve do Austrije i Italije očarao me. Mirisao mi je, prijao mi je. Dragi ljudi, originalna jela i vina. Bilo je samo pitanje vremena kad ću svoje impresije iznijeti u knjizi. Napokon, ta knjiga je ovdje. Bit ću zadovoljan ako se knjiga svidi, te ako se zadovoljstvo čitatečlja približi mojemu u vrijeme kad sam se kretao tim rkajevima južnih Slavena, rekao je, darujući mi knjigu, Malik, s kojim se povremeno susrećem na nekom od međunarodnih ocjenjivanja vina.

U ovoj svojoj knjizi manjeg formata i tvrdih korica, redosljedom od juga prema sjeveru, svakoj zemlji – Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, posvećuje po dvadesetak stranica. ♣

Jarunska vecerLJETNO PREDVEČERJE NA ZAGREBAČKOM JARUNU: ŠPICA SRPANJSKOG TOPLINSKOG VALA! ♣ SuČ 07_2016

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: