KROZ SVIJET u ČAŠI i NA TANJURU -05-06.2016- THROUGH THE WORLD IN a GLASS AND ON THE PLATE

Sadržaj/Contents

MALVAZIJA KROZ RAZLIČITI TERROIR • DUBROVAČKA PRESUDA • SAMOBORSKA PROVJERA i FRANCUSKA ŠANSONA • DOBRIČIĆ SE ŠIRI ŠOLTOM • IPAK TO NIJE ZA GALIĆA • JAKOB 2013 • BODREN TREĆI PUT ZAREDOM • BADEL 1862 u SAD • KORLAT, i NE MOLAT! – SUPERPREMIUM NA VIDIKU • STARI RIBAR BARRIQUE • K & K: TAKO SE TO RADI! • SVIJET VINA i MEAT THE KING • RIVICA: VINSKE ĆAKULE • OH NONO, DOBRI MOJ NONO! • PJENUŠAC OSAMDESETOGODIŠNJAKA • DOMAĆE RAZMNOŽAVANJE KVASACA • POŠIPI i PLAVCI • BELJE SLAVI GRAŠEVINU • CA’ DEL BOSCO u HRVATSKOJ – VUK U JANJEĆOJ KOŽI • HRVATSKO SAVRŠENSTVO • SASSICAIA u ALHAMBRI • VIEVINUM 2016

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

______________________________

MALVAZIJA KROZ RAZLIČITI TERROIR – Priča o vinu iste sorte ali iz različitih vinogorja koju je prije nekoliko mjeseci pokrenuo Hrvatski sommelier klub s plavcem nastavila se s malvazijom iz istre. Voditelj Franjo Francem, dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, okupio je sommeliere u prostoriji Akademije vina Agrokor u Zagrebu i podastro im na kušanje i komentar 21 malvaziju prikupljenu od istarskih proizvođača. Malvazije su podijeljene u četiri grupe – Istočna Istra, Središnja Istra i Zapadna Istra, tu su sva vina bila iz berbe 2015., te Malvazija starijih godišta. Niti nakon kušanja nije otkriveno o kojim je proizvođačima malvazije bila riječ. To uostalom nije ovaj put ni bilo primarno, najvažnije je bilo uočiti i zapisati razlike u organoleptici između navedenih grupa vina.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vina iz 2015 pokazivala su izražene arome bijeloga voća te cvijeća, mineralnost, sklad, dosta vitko tijelo, rekao bih i ne baš izraženu svježinu i sabiji potencijal odležavanja. Po meni, razlike po grupama u intenzitetu izričaja pojedinih stavki bile su male. Vina Istočne Istre doimala su se nešto lepršavijima, ona iz Središnje Istre s nešto jačim tijelom a ona iz Zapadne Istre nekako najkompletnijima. Starija vina iz četvrte grupe posve su zakazala, suviše su ostarjela i deformirala se, što, po nekima, ukazuje na to da Malvazija istarska nije sorta za vino koje bi se duže čuvalo, ali opet po nekima ukazuje na to da je za malvaziju od koje se želi dobiti vino sposobno da duže traje nužan posve drukčiji pristup, od izbora terena za vinograd, rada u vinogradu, visine prinosa, termina berbe do prikladne tehnologije u podrumu.

Među nazočnim sommelierima u Akademiji vina bio je i Ivan Jug, koji se osobito afirmirao radom u Bistrou Apetit blizu zagrebačkog Cmroka, a koji je nedavno primio i međunarodnu diplomu sommeliera, kakvu u nas imaju samo još njegovi kolege Filip Savić i Siniša Lasan. Prije kratkog vremena Jug je pred žirijem sastavljenim od članova Međunarodne udruge sommeliera AIS polagao sommelierstvo u Salzburgu. Kaže da mu ova diploma može poslužiti kao certifikat za službena ocjenjivanja vina, ali i kao pomoć u pronalaženju posla u boljim restoranima. ♣

DUBROVAČKA PRESUDA 2016 – Proširilo se začas: Svjetski velikani pokleknuli pred hrvatskim vinima!Lasan Sinisa

U dubrovačkom hotelu Excelsior lanjski hrvatski prvak u sommelijerstvu i aktualni hrvatski sommelijerski doprvak Siniša Lasan, trenutno na privremenom radu u znanom restoranu Proto u Dubrovniku, organizirao je, ohrabren i svojim nedavnim nastupom u ulozi kušača i ocjenjivača na svjetskom natjecanju Decanter World Wide Award u Londonu, zanimljivu degustaciju kojom je htio, ističe, široj javnosti i to ne samo u Lijepoj našoj nego i u inozemstvu, skrenuti pažnju na to da Hrvatska ima vina što kakvoćom mogu ravnopravno stati uz bok najrazvikanijih svjetskih vinskih robnih marki. Skupio je 42 uzorka glasovitih svjetskih i izabranih hrvatskih vina te je – iz redova uglavnom južnodalmatinskih sommeliera, ugostitelja, vinskih trgovaca i vinara – sastavio 14-člani ocjenjivački žiri. Vina je tematski podijelio u sedam grupa – pjenušac&šampanjac, sauvignon, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon i crna klasična bordoška kupaža (dvije skupine) – sa po šest uzoraka, i ponudio ih na vrednovanje. Na kraju je rezultat bio taj da je u četiri grupe od njih sedam, priča mi, pobijedilo hrvatsko vino!Lasan PjenusciLasanChardonnayLasan Merloti

Već u prvoj grupi senzacija: pjenušac Šember brut iz 2005. godine (mješavina bijelih sorata uz 50 posto Plaveca žutoga, pjenušac degoržiran u svibnju ove godine, Šemberi ga imaju još stotinjak boca u kojima leži na kvascu) bodovno je iza sebe ostavio čuveni Krug Grande Cuvée!!! Odlično je prošao i pjenušac Diplomat od Tomca. Kod chardonnaya uvjerljivo najjaču pobjedu odnio je  Chardonnay sur lie 2013 Velimira Koraka ispred burgundijskih vina Meursault 2012 Oliviera Leflaivea i Corton Charlemagne 2012  Jeana Chartrona, u grupi merlota dva hrvatska vina – Merlot 2007 riserva od Degrassija  te Merlotina  2007 Dubrovačkih podruma plasirala su se ispred famoznog Château Pétrusa iz 2007! U prvoj grupi bordoških kupaža Meneghetti crno 2010 nadjačao je supertoskanca Sassicaiju 2010 i bordožanina Clerc Millona 1990, tik do kojih se plasirao Krauthakerov Mercs 2012. U drugoj grupi kupaža, istina, pobjedu je odnijelo vino Opus One 2010, ali za vrat mu je disala zadarska kreacija Moja krv i tvoja krv berbe 2012 od G & J, koja je bodovno pretekla famoznu Ornellaiju 2011… Inače, najbolje ocijenjeno vino ukupno bilo je Caymus Special Selection 2012.

Ideja za ovakvo događanje vrlo dobra, kako s aspekta promidžbe hrvatskoga vina tako i s aspekta novog atraktivnog turističkog sadržaja i za imućne Dubrovčane ali i njihove goste dublja džepa bilo iz Lijepe naše, bilo iz inozemstva, a tih gostiju u gradu pod Srđom je puno. Čestitke pobjednicima, u svakome slučaju!

Sad bismo se mogli šepuriti, kad bi baš sve to – ne umanjujem ovime kakvoću tih visoko ocijenjenih hrvatskih vina niti uvećavam kakvoću stranih uzoraka! – i djelovalo realno. Kao prvo, nije bilo imenom i prezimenom obznanjeno tko su sve bili degustatori (sa slike prepoznao sam Borisa Mrgudića i vinara Volarevića), a, kao drugo, ocjenjivanje, iako su boce bile zamotane i otkrivene tek po završetku kušanja, i nije baš bilo posve naslijepo, naime Siniša, koji je inozemna vina kupio i skupo ih platio morao je, da bi privukao degustatore koji su za ovo događanje trebali platiti ulaznicu od 2500 kuna, obznaniti nazive tih velikih svjetskih robnih maraka-magneta. Pitanje pitanja: bi li nakon ovog Izazova, odnosno Dubrovačke presude 2016, s takvim trijumfom naših vina nad onim inozemnima, baš ti hrvatski pobjednici s ovoga ocjenjivanja mogli poslužiti u nekoj drugoj prilici kao glavni aduti/magneti za animaciju degustatora spremnih platit ovakvoi kušanje 2000 kuna po osobi?

Agilni Siniša Lasan za srpanj najavljuje u Dubrovniku seriju ocjenjivanja da se proglase najbolja bijela dalmatinska vina po sortama i ukupno, slijedilo bi vrednovanje ponajboljih hrvatskih crnih pinota i onih iz Burgundije, Alto Adigea/Južnog Tirola, Palatinata, američkog Oregona, a pred kraj pune turističke sezone bio bi dvoboj ponajboljih dalmatinskiih plavaca malih s moćnim crnjacima mediteranskih zemalja. ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERASAMOBORSKA PROVJERA i FRANCUSKA ŠANSONA – Aktivnu reakciju na dubrovačku presudu nije trebalo čekati dugo: samo dan poslije degustacije i uspjeha hrvatskih vina u Dubrovniku, provjeru visoke vrijednosti plešivičkih eno-uradaka prisutnih u Dubrovniku organizirao je samoborski ugostitelj Marijan Žganjer u svojoj kušaonici U Prolazu, na glavnom trgu Samobora. Pozvani da dođu s vinima bili su Zdenko Šember, Zvonimir Tomac i Velimir Korak. Donijeli su oni i druga vina (od najmlađih iz 2015. do onih starih i više od jednog desetljeća, od onih od najznačajnijih svjetskih bijelih sorata do onih od lokalnih sorata, npr. od Plaveca žutoga, od onih redovne tehnologije proizvodnje do onih dugo maceriranih u amfori, onako kako to tradicijski rade u Gruziji) s kojima bi bez straha mogli sudjelovati na bilo kojem ocjenjivanju. Šember je uspjehom na ocjenjivanju u Dubrovniku samo učvrstio svoju odluku da dio pjenušaca iz novije proizvodnje ostavlja duže na kvascima, najmanje po pet godina, pa kaže da će s nekih 5000 butelja pjenušca od vina od Chardonnaya iz berbe 2013 stavljenoga na šampanjizaciju početkom 2014 na tržište izaći tek  krajem 2018…

Uz koncert francuske šansone na glavnom trgu u Samoboru: francuska veleposlanica u Hrvatskoj njena ekselencija Mme Michele Boccoz u Tinu s kraljem kremšnita Marijanom Žganjerom i plešivičkim vinogradarom/vinarom zdenkom Šemberom

Uz koncert francuske šansone na glavnom trgu u Samoboru: francuska veleposlanica u Hrvatskoj njena ekselencija Mme Michele Boccoz u Tinu s kraljem kremšnita Marijanom Žganjerom i plešivičkim vinogradarom/vinarom Zdenkom Šemberom

Poklopilo se da se na središnjem samoborskom trgu tog popodneva odvijao program vezan uz francusku šansonu a u povodu Svjetskog dana glazbe, pa se dogodilo i to da se tamo, kraće vrijeme i u društvu hrvatskih proizvođača vina i domaćina Žganjera, našla i francuska veleposlanica u Hrvatskoj gdja Michèle Boccoz, koja je sa zanimanjem kušala Šemberov pjenušac i Šemberovo vino Qvevri 2011 iz amfore, te kojoj je Zvonimir Tomac kao znak pažnje darovao svoj Chardonnay, da ona vidi što to francuska sorta daje na Plešivici… ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERADOBRIČIĆ SE ŠIRI ŠOLTOM – Sorta Dobričić sa Šolte, inače znana i kao roditelj Plavca maloga, počela se ozbiljno širiti spomenutim otokom. Dosad je vino od nje praktički nemoguće bilo naći finalizirano u butelji, ali čini se da su se Šoltani napokon trgnuli, shvatili da bi mogli i jače valorizirati slavno roditeljstvo, pa su krenuli nova sadnja i bolja briga o lozi.

Šoltanski poduzetnik Kalebić ove je godine posadio 10 hektara vinograda od čega tri hektara zauzima Dobričić, dva su hektara Pošipa, dva hektara Plavca maloga, po jedan hektar Solta Kalebic 1Crljenka i Merlota, te hektar Cabernet sauvignona, Syraha i Petit verdota svakoga po trećinu. Kalebić, čuje se, posjeduje ukupno 60 hektara terena, i namjera mu je saditi još, dok ne dosegne 30 hektara pod trsjem, Dobričić bi u novoj sadnji trebao dobiti još dosta prostora. Ideja je od Kalebića, koji posjeduje i lijepi maslinik, stvoriti zaokruženi vinogradarsko-vinarsko ugostiteljsko-turistički kompleks. U prvoj fazi investicija iznosi oko 10 milijuna eura. Za brigu o vinogradu angažiran je vrlo eksponirani mladi enolog Slaven Jeličić, inače rodom sa Šolte, koji je svojedobno radio u zagrebačkoj eno-savjetodavnoj kući Vinolab a sad je zaposlen kod kutjevačkog vinara Galića.

Solta DobricicJeličić navodi da bi se za Šoltu uskoro osim po modernom dobričiću moglo čuti i po maslinovome ulju: sve je više, kaže, šoltanskih maslinara koji pedantnije obavljaju posao u masliniku i u berbi masline te gledaju da se maslina odmah preradi, a od prije nekog vremena na Šolti postoji i moderna uljara zahvaljujući kojoj također je ulje dobilo na kvaliteti i dostiže, kod nekih je i dostiglo, visoku istarsku razinu kakvoće. Po Slavenovim riječima, jako dobro maslinovo ulje na Šolti imaju OPG Kaštelanac i OPG Marinković, oba na eko-kolosijeku. ♣

IPAK TO NIJE ZA GALIĆA! – Djelo studija Dva arhitekta, koji su osnovali Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, oduzima dah. Riječ je o projektu vinarije s površinom od oko 3350 četvornih metara što je u Radovancima pokraj Požege u Zlatnoj dolini trebala biti sagrađena do kraja 2020. godine.Vinarija za 22 stoljece

Nekako su, navodno, i klijenta, istaknutog vinara u požeškoj Zlatnoj dolini, uspjeli uvjeriti u svoju ideju. Pričalo se da je taj vinar Galić. Ali – ipak, koliko čujem iz prve ruke, na kraju nije. Trošak je prevelik pa se Galić odmaknuo od ovog ješenja, i otvorit će podrum u Kutjevu.

Duo Ćurković-Zidarić veli: Željeli smo izgraditi izvana nevidljivi objekt i prirodu ostaviti kakva jeste. Brdašce smo za smještaj vinarije kanili iskoristiti dubeći ga samo gdje je bilo nužno. Odluka se činila razumnom i opravdanom i u smislu energje i tehnologije. Stalna temperatura, vlaga, svjetlo, sve je riješeno na prirodan način, što odgovara glavnom stanovniku kuće – vinu. ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJAKOB 2013Zdravko Ilija Jakobović, vinogradar na strminama ponad brodskog Stupnika u Slavoniji a vinar u prikladno za to uređenoj i opremljenoj garaži vlastite kuće na zagrebačkoj Gramači podno Medvednice, osobito se diči svojim vinima Jakob i Syrah iz berbe 2013. On i njegova enologinja Ivona Đipalo iz zagrebačkog Vinolaba (Jakobović i Ivona na slici su uz brojna odličja što ih su ih vina Jakob i Syrah osvojila na domaćim i vanjskim ocjenjivanjima), ali i Ivonin suprug enolog Slaven Jeličić, ističu da su ti crnjaci (Jakob se sastoji od cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota) nešto najbolje i najelegantnije što je Jakobović imao u posljednjih nekoliko godina. Jakobović toliko polaže u dugovječnost tih dvaju vina da je odlučio butelje začepiti prestižnim čepom DIAM 30 koji je s tvorničkom garancijom od 30 godina! Zdravko Ilija, inače i predstavnik DIAM-a za Hrvatsku, veli da će to biti prvi slučaj uporabe DIAM-a 30 u nas!

Vina od cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota koja su provela dvije godine u barriqueu od slavonskoga hrasta nedavno su pomiješana u cuvée Jakob, te sada, kao počivaju na sljubljivanju u velikim cisternama od inoksa, punjenje će vjerojatno biti potkraj kolovoza, a izlazak butelja na tržište jednim manjim dijelom valjda pred Božić, ostatak bi u boci od punjenja do izlaska iz podruma trebao provesti punih šest mjeseci.

Jakobović je inače znan po vrlo kvalitetnom crnime vinu iz bag-in-boxa zapremnine po 10 litara. U bag-in-box puni vino dobiveno od grožđa iz vlastitog vinograda ali sa mlađih loza i vino pušta van u mlađoj dobi. Novo punjenje bag-in-boxa očekuje se u listopadu, cijena ostaje nepromijenjena – 40 kuna po litri. ♣

Boris Drenški Bodren i, do njega, Jasminka Šaško, enologinja Vuglec-brega

Boris Drenški Bodren i, do njega, Jasminka Šaško, enologinja Vuglec-brega

BEDEKOVČINA 2016: BODREN TREĆI PUT ZAREDOMBodren – treći put zaredom! Boris Drenški Bodren, proizvođač visokopredikatnih vina iz Huma na Sutli, i ove je godine, kao i lani i predlani, zasjeo na pobjednički tron na sajmu i izložbi zagorskih vina u Bedekovčini. Na nedavno održanoj 49. po redu manifestaciji na bedekovačkim jezerima slavio je kao ukupni šampion priredbe sa svojim vinom Triptih cuvée 2011 ledenom berbom (93 od 100 mogućih bodova), ali – okitio se i još jednom titulom šampiona unutar kategorija, i to u grupi bijelih mirnih vina redovne berbe s uratkom Cuvée sweet 2015! Bodren je inače ove godine i šampion 48. Izložbe vina kontinetalne Hrvatske u Zelini, također s predikatom Triptih.

Još je jedno znano zagorsko vinsko ime – Boris Vuglec Vuglec-breg – imalo razloga za osobito veselje: u Bedekovčini je na ocjenjivanju 2016. pobjednik u grupi pjenušaca, i to sa svojim ružičastim pjenušcem Rozalia. Istodobno, Vuglec-breg je s pjenušcem prvak i u Zelini, međutim ne s ružičastime, nego s bijelme, pod nazivom Baronial.

Zvonko Sever

Zvonko Sever

Upravo sad s lijepim toplim danima vrijeme je i za posjet kompleksu Vuglec-breg ponad Krapinskih Toplica, naime mjesto nudi ne samo obilazak Vuglecova podruma i degustaciju vina nego i restoransku uslugu s većim izborom domaćih jela, zatim noćenje u drvenim zagorskim kućicama koje su unutra adaptirane tako da pružaju komfor visoke kategorije, spomenuti svakako treba i mogućnosti rekreacije i sporta na teniskim terenima i igralištu za male sportove, zatim mogućnost šetnje lijepim vinogradarskim krajolikom, kao najnovije tu je i zagorski wellness, naime kućica s imenom Imbra, predviđena za dvoje, unutra je luksuzno uređena i opremljena saunom i hidromasažnim bazenom.

Zagorski vinogradarsko/vinski veteran Zvonko Sever iz Klanjca: šampion u kategoriji mirnih suhih bijelih vina, s Graševinom 2015. Sever je sada u Bedekovčini dobio zlatnu medalju za vino Sokol 2014 od autohtone sorte Sokol. On ima 650 trsova toga kultivara i proizvede oko 180 litara vina. Izašao je s inicijativom da Zagorci posade još Sokola, ali i Krapinske beline velike, znane kao Heunisch Weiss odnosno Gouais Blanc odnosno kao jednog od roditelja slavnoga Chardonnaya, te da se i Sokol i ta Belina zaštite. U projekt su uz Severa uključeni proizvođači Petrišić, Lovrek, Posavec i Borošak. Namjera je u prvoj fazi posaditi oko 2500 loza Sokola. Navedeni proizvođači u berbi bi svo grožđe Sokola objedinili i na jednome mjestu proizvelo bi se zajedničko vino sokol….

Ostale šampionske nagrade su: u grupi crnih vina redovite berbe Cabernet sauvignon n 2015 vinarije Kopjar.

Vina prijavljena za ocjenjivanje su podijeljena u dvije grupe – ona od robnih proizvođača i ona od hobista. Svi uzorci ocjenjivani su istim načinom, a organizatoru pohvala što je u katalogu razdvojeno objavio popis dobitnika medalja iz grupe robnih proizvošača te popis nagrađenih hobista. Podjela u objavljivanju praktična je jer zainteresiranim vinskim trgovcima i ugostiteljima odmah ukazuje na to tko je količinski ozbiljniji proizvođač i vrijedan kontaktiranja odmah, radi sklapanja posla. Objava dobitnika medalja medju hobistima pak dobra je kao stimulans da hobisti jednoga dana prijeđu u profesionalce. ♣

USA amblem americkih sommeliera

USA amblem americkih sommeliera

BADEL 1862 u SAD – U New Yorku i Miami Beachu, u organizaciji Udruženja sommeliera SAD-a (United States Sommelier Association Miami), vinskim stručnjacima, sommelierima, uvoznicima, trgovcima na malo i industrijskim konzultantima SAD, prezentirat će se 16 hrvatskih, konkretno Badelovih vina.

Kad su u travnju objavljeni rezultati na 16. ocjenjivanja Finger Lakes International Wine Competition 2015 u Rochesteru, SAD, a koje je treće u po veličini ocjenjivanje vina u SAD (ove godine prijavljeno je bilo 4000 uzoraka), vidjelo se da su čak četiri vina Badela 1862 osvojila zlatne i srebrne medalje (Ivan Dolac Barrique 2009, Korlat Merlot 2012., Korlat Syrah 2011, Dingač 50°).

Badel tri bocePriznanja su zainteresirala Udruženje sommeliera SAD koje je predložilo organizaciju prezentacije Badelovih vina u Americi. Nagrade s ovako jakih natjecanja veliki su magnet za potrošače.

Dvije velike promocije, u organizaciji Udruženja sommeliera SAD, planirane su u Culinary institute i Steak house Smith & Wollensky u Miamiju te potom i u restoranu Dubrovnik u New Yorku. Vina prezentira Aleksandar Noršić, član upravnog odbora United States Sommelier Association Wine School-a te enologinja Badela 1862 Tina Klepac. Predstavlja se 16 vina koje proizvodi Badel 1862 u svojim vinarijama u Benkovcu, Daruvaru, Križevcima, na Hvaru i Pelješcu. Hrvatska turistička zajednica u SAD pomaže u medijskoj prezentaciji i populariziranju hrvatskih vina i Hrvatske kao poželjne turističke destinacije. ♣

KORLÁT, i NE MOLÁT: SUPERPREMIUM NA VIDIKU! – Počelo je prije nekih 12 godina: na benkovačkome platou u kamenjaru i makiji na nadmorskoj visini od oko 300 metara krenulo je stvaranje vinograda Korlat. Buldožeri su gotovo godinu dana razbijali kamene ploče da bi se uspjelo zasaditi stotinjak hektara Merlotom, Cabernet sauvignonom i Syrahom, ali i još nekim crnim sortama među kojima su i Plavac mali i Crljenak. Danas su loze u punome rodu, i daju neka od ponajboljih hrvatskih crnih vina.

Vinogradi na Korlatu

Vinogradi na Korlatu

Sva tri glavna Korlata – cabernet sauvignon, merlot i syrah, dosad su osvojila čitav niz domaćih i međunarodnh domaćih priznanja: u prvih pet berbi (2007 – 2011) dobila su 43 međunarodna odličja od kojih je osam zlatnih medalja. Riječ je o dotjeranim elegantnim vinima koja temperamentno govore o benkovačkom terroiru, i koja predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac: ovo elaborirano hrvatsko crno vino je po maloprodajnoj cijeni jedva stotinjak kuna za butelju.

Badelova vinarija Korlat u Benkovcu

Badelova vinarija Korlat u Benkovcu

Odnedavno na tržištu je berba 2012., osobno – syrah mi se u kompletu najviše dopada, cabernet sauvignonu moram priznati sjajan miris…

Ali, ima još: u listopadu izlaze i superpremium Korlati! Selekcija glavnog enologa – ne Dalmatinca nego Zagorca Dubravka Ćuka, butelje će imati nešto drukčiju etiketu ali i dalje u stilu ovih dosadašnjih kreacija dizajnera Vanje Cuculića. Istaknuta će biti i oznaka da je to specijalno izdanje enologa Dubravka Ćuka. Od svake od tih triju sorata na tržište će biti pušteno po 10.000 butelja. Razlika od klasičnog Korlata je u tome je što je drukčije rađeno u trsju i u podrumu, detaljnije uskoro u Svijetu u čaši.

Inače, bilo bi dobro kad bi se od merlota, caberneta i syraha s dodatkom crljenka i plavca maloga kreirao i jedan cuvée Korlat, tako da vino s Korlata bude i tješnje povezano s hrvatskim teritorijem! ♣

Vrsa-bacvicaSTARI RIBAR BARRIQUE! – Čujem: sprema se novost koja počiva na starome! Tehnologija tradicijska, u uporabi i danas. Stari ribar-vinar zna: bačvica se najprije rabi kao vrša, a onda se, nakon tri godine, prednji dio, do tada vrše, izmijeni prikladnim poklopcem da se od vrše dobije bačvica, i onda se ona onda koristi za vino. Izričaj porijekla i kompleksnost zajamčeni… ♣

K & K: TAKO SE TO RADI! – Tako se to radi! Jedva da je sajam Vinistra 2016 u Poreču završio, a Franco Kozlović već je bio u Zagrebu, da promovira svoja nova mlada vina, iz 2015., a to su Valle, Malvazija istarska (na Vinistri zlato), Muškat, te Muškat momjanski (srebro),  Violeta rosé (srebro), njima je priključio i teran iz 2014. Santa Luciju 2012 crnu (drugo vinistarsko zlato 2016) na žalost nije ovaj put donio. Degustacija i druženje, dakako, u režiji MIVA-e, u bistròu Jadranka, kako je riječ bila i o nogometnoj srijedi s Kozlovićem na slici su čelnici MIVA-e Gordan Mohor i Vlado Šušak.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prilika da se u vinskom miljeu koja važna zanimljivost proširi i o njemu ukazala se našem znanom skladatelju Alfiju Kabilju, velikom ljubitelju vina, osobito Kozlovićevih: upravo ovih dana Kabiljo je dobio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo! Bravo! A na Malti (ne na Jalti!) izašao mu je CD s glazbom koju je skladao za film Vatroslava Mimice Banović Strahinja. CD je objelodanila tvrtka Kronos Records (nema veze sa Slavkom Kalazićem Kronosom), najjača europska kuća koja izdaje CD-e s filmskom glazbom. K & K na slici zajedno! Dok Kabiljo čestita Kozloviću na medaljama na Vinistri i na mladim vinima, Kozlović čestita Kabilju na Nazoru i na novom CD-u na međunarodnoj pozornici… ♣

SVIJET VINA i MEAT THE KING – Boćarski dom ili BoCarski dom u Zagrebu? Ma, nema veze, važno je da je najavljeno subotnje dnevno druženje počelo. Nekad se znalo: subotom i nedjeljom prije podne u Zagrebu se ide na Špicu (Jelačić-plac), a sad bi primat mogao privući prostor kod Boćarskog doma, ispred vinoteke Svijet Vina i boutiquea s mesnim prerađevinama Meat The King.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

                Najprije naresci iz produkcije Meat The King, potom mali zalogaji od pečenog suho dozrijevanog mesa, a uz to, da se, kako Zagorci vele, lakše posméeknée, vina sa zagorskih brega, ponad Krapinskih Toplica, iz podruma Petrač. U čast Majčinog dana ponuđen je lijepi pjenušac (klasična metoda) od graševine star cijelo desetljeće, a bili su tu i mlađi pjenušci, jedan od charodnnaya a drugi, rosé, od cabernet sauvignona, k tome i mirna vina graševina, crnjak Karizma 2011 i Cabernet sauvignon 2009. Ukazao se i big chief Hrvoje Petrač. Bilo je zgodno.  Stvarno, pa – pošto ići na Špicu?… ♣

RIVICA: VINSKE ĆAKULE – Njivice, vinske ćakule u Rivice! Svakoga petka u svibnju restoran Rivica na rivi u Njivicama na otoku Krku organizira druženje s vinarima i ćakulanje s njima. Ovogodišnju sezonu ćakulanja otvorio je kao gost-vinar Ivica Dobrinčić iz vinarije Šipun iz Vrbnika.  Uz sitne slasne zalogajčiće kuhinje vlasnika i voditelja Rivice Dražena Lesice prezentirao je svoja vina Žlahtinu 2015, Žlahtinu 2014, Trojiščinu 2015, te Sansigot 2015 njegovan u barriqueu od trešnjinog drva, i Sansigot 2013.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za petak po slije Rivica je najavila Davora Zdjelarevića, potom je u petak 20. svibnja na redu bila kuća Roxanich, a slijedio je  Bruno Trapan

Kao što se iz priloženoga vidi, svaki put gostuje po jedan vinar, ali možda nije loša zamisao jednom dovesti u program i više gostiju. Kao jedna od osoba koja bi mogla osigurati zanimljiv grupni nastup tipa ne mini nego mikro-festivala kod Lesice čini se Ivan Dropuljić, na slici s Draženom Lesicom. Dropuljić, osnivač i direktor i afirmiranog festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com, nakon uspješnih prvih dviju petoljetki ove godine ulazi u novo desetljetno razdoblje, priprema za novu eru neke novitete, a kroz nastup s nekoliko drukčijih, zanimljivih hrvatskih vinara, npr. do petero njih, mogao bi i odraditi svojevrsnu pressicu te otkriti što sprema za svoj 11. Zagreb Vino.com, na rasporedu posljednjeg petka i posljednje subote u studenome… ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOH NONO, NONO, DOBRI MOJ NONO… – Ivan Dropuljić priprema se da postane djed, dida, nono… Pa vježba s malim manekenima kad mu se nađu na raspolaganju. Oh, nono, nono, dobri moj nono… S ovim mališanom s imenom Toni, koji ni trenutka nije zaplakao u rukama skorašnjeg djedice, professor se, očito, dobro razumije. Inače, stara izreka veli da se djedovi i unuci odlično razumiju jer su iste pameti. Ovdje su eto, mališan i budući deda i – iste frizure…  ♣

PJENUŠAC OSAMDESETOGODIŠNJAKAAlessandro François i njegova supruga Maria Antonietta, vlasnici  vinogradarsko-vinskog posjeda Castello di Querceto u Toscani, unatoč poodmakloj dobi – njemu je navršenih 80, a njoj 77 – hrabro su se automobilom odlučili na srednjeeuropsku turneju i u posjet uvoznicima njihove kapljice. Prva stanica nakon što su prošli Sloveniju a na putu za Beograd, pa za Budimpeštu i onda za Beč, bio im je Zagreb. S obzirom na višegodišnje prijateljstvo s ugostiteljem Bobom Čimburom, vlasnikom restorana Baltazar, zajedno sa svojim uvoznikom Mišeom Matićem, vlasnikom Vrutka, odlučili su večerati u spomenutom lokalu. Na kraju sjajne večere na bazi jadranskih plodova mora i ribe Čimbur je, znajući da je Alessandro nedavno navršio punih osam desetljeća, priredio ugodno iznenađenje otvaranjem butelje pjenušca 80 koji je Castello di Querceto bio izdao prigodno u povodu 80. rođendana vrlo vitalnog vlasnika…  ♣OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERARAZMNOŽAVANJE KVASACA – Dominik Jagunić s Plešivice odlučio je razmnožavati kvasce za svoja vina. Kaže da na taj način ima šanse da kvasci kvalitetnije odrade svoj primarni posao ali i da omoguće bolji lokalni izričaj vina. Jagunić za svoja mirna i pjenušava vina rabi kvasce Lallemand, i kad smo nedavno bili kod njega pokazao je cisternu s nešto baznog vina za pjenušac u koje je stavio određenu količinu kvasaca Lallemand na razmnožavanje, za uporabu za drugo vrenje u boci za pjenušac rađen klasičnom metodom. Na taj način postiže eto to da može smanjiti kupovnu dozu kvasaca (ušteda i u troškovima), te to da se Lallemandovi kvasci privikavaju na njegovo vino pa on očekuje da vino odnosno u ovome slučaju pjenušac u izričaju bolje pokaže pripadnost plešivičkome teritoriju… ♣

                OLYMPUS DIGITAL CAMERAPOŠIPI i PLAVCI! – Maltene istodobno – prezentacija, u Zagrebu, pošipa iz 2015 i plavca starijih godišta a od dvaju peljeških proizvođača, Domagoja Antunovića u Vrutku i Korta Katarine u Galeriji MIVA.

Antunović je u iz Zagreb donio i svoj postup 2013, ali i novo vino nazvano Plavac mali selekcija 2013, od biranog najboljeg grožđe s Postupa, kapljica je provela 14 mjeseci na dozrijevanju u barriqueu.

Korta Katarina bila je šire ruke: u galeriji MIVA promovirala je pjenušac od pošipa, te mirne pošip i rosé, a iako je u najavi naglasak dan na novu berbu pošipa i na premijerni pjenušac od pošipa, zvijezda programa bio je snažni (16,0 vol %) i konkretni Plavac mali Decent 2009, od biranoga grožđa s Postupa i s Dingača, dozrijevan u barriqueu, označen s X (rimsko 10) i upravo izdan uz 10. godišnjicu vinarije Korta Katarina.   ♣Korta Katarina Plavac 09 Decent

OLYMPUS DIGITAL CAMERABELJE SLAVI GRAŠEVINU – Baranjska vinska kuća Belje, koja je ubrzo nakon Vincelova izašla na tržište s kvalitetnom graševinom 2015, želeći očito nakon manje kvalitetne berbe 2014. ljubitelje Bakhova nektara što prije obradovati boljom berbom 2015., ovih je dana partyjem u zagrebačkom ugostiteljskom objektu Johann Frank (prije: Gradska kavana) pred brojnom publikom promovirala i vrhunsku graševinu iz 2015. Na prezentaciji je bila i osobno glavna enologinja Belja Suzana Zovko, a potporu joj je davao Gastronomad Rene Bakalović…  Oni su zajedno otvorili prvi magnum beljske vrhunske graševine 2015. ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERACA’ DEL BOSCO u HRVATSKOJ – U Hrvatsku je preko Dobrih vina ušao i pjenušac vrlo cijenjene kuće Ca’ del Bosco iz Franciacorte, predjela između Brescije i Bergama koji nazivaju talijanskom Champagneom jer brojni tamošnji proizvođači specijalizirali su se za pjenušce i u tome imaju mnogo uspjeha. Dobra vina prezentirala su Cuvée Préstige (mpc. 230 kn), Curtefranca Saten (saten je u Franciacorti oznaka za pjenušce sa oko 1,5 bara slabijim pritiskom od onoga kod klasičnih pjenušaca; mpc. je 350 kn), a dostupna su i mirna vina Curtefranca bijelo (chardonnay i bijeli pinot) i Curtefranca rosso (cabernet franc, merlot i barbera). Osobito zanimljiv je na kušanju bio Carmenero 2008, kako organoleptikom tako i zbog ilustracije na etiketi: crtež prikazuje vuka ogrnutoga janjećom kožom. Objašnjenje: Ca’ del Bosco namjeravala je svojedobno pri sadnji vinograda kupiti cijepove Cabernet franca i Merlota, a isporučen im je, nehajem ili podvalom, bio – Carmenère, no kako se Carmenère pokazao jako dobrime nisu ga htjeli iskopati nego su ga nastavili uzgajati a vino su preko etikete ukrasili spomenutim neobičnim motivom. Evo, možda, i našim proizvođačima poticaja da vina označe na originalan način a ne suhoparno samo nazivom sorte…  ♣


SavrstenstvoHRVATSKO SAVRŠENSTVO / ČA JE LONDRA KONTRA SPLITU GRADU!!
– Uh, tolikog li savršenstva u toj našoj Hrvatskoj! Bio bi kod nas raj na Zemlji, da puno toga nije po onoj staroj što se babi milo, to se babi snilo… Ipak, hrvatsko savršenstvo postoji – u pretjerivanju. ♣

Priscilla Incisa della Rocchetta s uvoznikom Sassicaije u Hrvatsku Dinom Kušenom

Priscilla Incisa della Rocchetta s uvoznikom Sassicaije u Hrvatsku Dinom Kušenom

SASSICAIA u ALHAMBRI – Glasovita Sassicaia u lošinjskoj Alhambri! U društvu korporativnog direktora sommeliera u tvrtki Jadranka Kristijana Merkaša prezentirala ju je osobno Priscilla Incisa della Rocchetta, kćerka legendarnog ali i vremešnog vlasnika markiza Niccolòa Incise della Rocchetta, koja pomalo preuzima kormilo posjeda San Guido u Bolgheriju u zapadnome priobalju Toscane.

Tenuta San Guido na kojemu se rađa svjetski glasovita kapljica Sassicaia danas obuhvaća popriličnu površinu zemljišta – oko 2500 hektara

Priscilla i Kristijan Merkaš

Priscilla i Kristijan Merkaš

ukupno, unutar koje je za Sassicaiju 75 hektara vinograda što se protežu u dužini od 13 kilometara od mora i sa 100 metara nadmorske visine prema brdu, s kamenitim tlom (sasso = kamen, otud i naziv vinu!) do visine od oko 400 metara, zatim 15 ha za još dva vina, ostalo zauzimaju maslinik i druge poljoprivredne kulture – žitarice, pa ljekovito bilje, potom livade i pašnjaci naime 80-godišnji markiz Niccolò veliki je ljubitelj konja i ima ih oko 100, a tu je, blizu mora, i prostrani šumoviti park prirode s raznim životinjama.

Ukupna proizvodnja vina kreće se oko 900.000 boca, od čega na glavno odnoisno prvo vino kuće – Sassicaiju, kreiranu od cabernet sauvignona i cabernet franca, otpada 220.000, ostala vina su, po bordoškome uzoru, tzv. druga vina kuće –  GuidAlberto i le Difese.

Priscilla i Sassicaia

Priscilla i Sassicaia

Čikat- boutique hotel Alhambra

Čikat- boutique hotel Alhambra

Trenutno je što se tiče Tenute San Guido na tržištu aktualna Sassicaia berbe 2013, provela u barriqueu od francuske a manjim dijelom i od slavonske hrastovine 24 mjeseca. Sjajne, kristalno bistre žive tamnije rubinske boje s blagom granatnom nijansom. Vrlo elegantno, kompleksno, mineralno, sa živim ali uglađenim taninom, slano, s kvalitetno pratećom kiselosti, punog tijela i prilične dužine u ustima, medjutim još zapravo – mlado, i u razvoju. Slaže se s time Priscilla Incisa della Rocchetta, ali ne misli da je vino možda prije izlaska na tržište trebalo još pričekati u boci u podrumu. Filozofija Tenute San Guido je, također po receptu Bordeauxa, pustiti vino van u redovnu prodaju kad je već lijepo pitko ali i kad je zapravo u butelji tek gotovo još na početku organoleptičkog razvoja, preporuka je da kupac, ako želi i maksimalan doživljaj, sam pričuva bocu još neko vrijeme, dok vino ne razvije i dovoljnu dodanu vrijednost… Potrošač koji je nestrpljiv i vino kad ga kupi odmah popije, u to što je nakon koje godine čuvanja u dobrim uvjetima ono u stanju pružiti može se uvjeriti kupnjom starije butelje kod boljeg i pouzdanog vinotekara ili na aukciji, samo što u tome slučaju u vinoteci za starije godište mora odvojiti dosta više novca, a što se tiče aukcija tu pak cijene znaju odletjeti i prema nebeskim visinama… ♣

Vinski festivali / Hofburg – BečHofburg 2 +

Roxanich Rozanic Mladen i Mato MAtic

Mladen Rožanić i Mato Matić iz istarske kuće Roxanich. Oko njihova stola bilo je stalno vrlo živo, od austrijskih posjetitelja čulo se puno pohvala za vina Roxanich, koja se uvoze u Austriju i, kažu, nalaze se na vinskim kartama više boljih restorana u Beču

VIEVINUM 2016 – U alternaciji sa sajmom Vinexpo u Bordeauxu, svake druge godine u luksuznom ambijentu bečkog carskog dvorca Hofburg u središtu metropole odvija se u lipnju izvanredan vinski festival VieVinum. Red mu je pao da bude ove godine. Svijet u čaši nakon dužeg vremena zavirio je na tu prestižnu manifestaciju, doslovno zavirio naime stjecajem okolnosti uspjeli smo skoknuti do Beča tek posljednjeg dana. U vrlo kratkome vremenu na raspolaganju nam obišli smo naše proizvođače koji su se eto ohrabrili doći i to u nešto većem broju – Roxanich, Saints Hills, Matošević, Krauthaker, Iločki podrumi, Belje (osim Roxanicha, koji je naveo dva svoja vina, u katalogu naši nisu, poput ostalih, spomenuli vina koja su došli pokazati?!), te se koncentrirali na dvije-tri stvari koje bi mogle biti od interesa za hrvatsku produkciju plemenite kapljice a koje su veliki aduti Njemačke i Austrije, a to su konkretno rajnski rizlinzi i frankovke, pa i lovrijenci, toga crnog kultivara, koji može dati vrlo fina nježna ali i puna lijepo pitka vina nekad je bilo dosta u Hrvatskoj a i Sloveniji međutim on se uglavnom prerađivao zajedno s drugim sortama u vinogradima i na ovim prostorima nije stekao takvo ime kao primjerice upravo u Austriji.

Ikona austrijskog vina – Franz Hirtzberger sa suprugom. Sjajni rizlinzi i zeleni veltlinci, posebice Riesling Smaragd Hochrain 2015 te Grüner veltliner Smaragd Honivogl 2015

Ikona austrijskog vina – Franz Hirtzberger sa suprugom. Sjajni rizlinzi i zeleni veltlinci, posebice Riesling Smaragd Hochrain 2015 te Grüner veltliner Smaragd Honivogl 2015

Odlične frankovke iz njemačkog Württemberga, tamo zvane Lemberger. Predstavila ih je direktorica ispostave Verband Deutscher Prädikatsweingüter Württemberg Diana Maisenholder. Der Schwarze Loewe Oberer Berg Grosse Lage GG 2012 – Graf Adelmann; Lämmler Bergmandel GG 2011 – Graf Aldinger; Michaelsberg St.Michaelsfeder GG 2013 – Dautel; Monchberg GG 2011 – Karl Haidle; Ruthe GG 2010 – Graf Neipperg; Lämmler Bergmandel GG 2012 Rainer Schnaitmann; Hohenberg Glaukos GG 2012 Wachtstetter… Bogme, cijene od 35 do 40 eura za butelju!

Izvrsne pak frankovke (Blaufränkisch) iz austrijskog Gradišća (Burgenland). Blaufränkisch 2013 Hohacker, Blaufränkisch Kirchholz Alte Reben 2013, Blaufränkisch Kalkofen 2013, te Blaufränkisch 2013 Dürrau kuće Franz Weninger. ♣  SuC 06.2016.

Frankovke iz Wurttemberga, tamo s nazivom Lemberger

Frankovke iz Wurttemberga, tamo s nazivom Lemberger. Predstavila ih je Diana Maisenholder

Franz Weninger junior, iz Horitschona u Gradišću

Franz Weninger junior ( s bradom), iz Horitschona u Gradišću

Schloss Gobelsburg, Kamptal, vertikala: izvanredni zeleni veltlinci: Gruner Veltliner Reserve Ried Lamm 2014, 2012, 2010, 2008 i 2002!

Schloss Gobelsburg, Kamptal, vertikala: izvanredni zeleni veltlinci: Gruner Veltliner Reserve Ried Lamm 2014, 2012, 2010, 2008 i 2002!

Direktor Austrijske Vinske akademije dr. Josef Schuller i Tomislav Stiplošek iz zagrebačkog G.E.T. Reporta

Direktor Austrijske Vinske akademije dr. Josef Schuller i Tomislav Stiplošek iz zagrebačkog G.E.T. Reporta

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: