Ilok i prema elitnome gostu / PRINCIPOVAC ZA PRINČEVE!
Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK
⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t
NAJISTOČNIJI GRAD u HRVATSKOJ i JEDAN OD NAJSTARIJIH NAŠIH VINSKIH GRADOVA RAZVIJA SE i KAO EKSKLUZIVNO TURISTIČKO ODREDIŠTE
Najprije za kraljeve, a sad za prinčeve!
Nije riječ o Istri i moru, nego o sasma suprotnome kraju Lijepe naše, onome uz moćni i cruiserima sve brojniji Dunav, području koje se posljednjih godina zamjetno turistički izdiže. I razvija se u jednome svome dijelu i kao ekskluzivno odredište!
Jedan od najstarijih vinskih podruma u ovome dijelu Europe, onaj u Iloku, osnovan 1450. godine zahvaljujući plemenitaškoj obitelji Odescalchi, vinarija odakle je 1952. godine kapljica krenula na engleski kraljevski dvor, na vlastitoj adresi, konkretno posebno na lokaciji – brdašcu Principovac, s krasnim dvorcem okruženim brižljivo održavanim parkom te popriličnom vinogradskom parcelom, postaje destinacija namijenjena eliti.
Ekskluzivna oaza Principovac u miru prirode i krasnome krajoliku nudi smještaj u visokokomfornim apartmanima, a u restoranu dvorca odličnu hranu (namirnice su uglavnom iz uzgoja i proizvodnje lokalnih OPG-ova) i u prvome redu vrhunske graševinu i traminac Iločkih podruma, ali i bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, frankovku te mješavinu Kapistran od frankovke i cabernet sauvignona, pa pjenušac, i stari vinjak. U segmentu rekreacije postoji mogućnost učenja (škola) i igranja golfa, te tenisa i badmingtona, zatim boćanja na travi, tjelovježbe, zatim masaže, šetnji i bicikliranja uz trsje po uređenoj stazi dugačkoj devet kilometara, vožnje turističkim vlakićem… Za održavanje raznih kongresa i većih svečanosti, primjerice svadbi, na raspolaganju je velika lijepa – izvana kao snijeg bijela – dvorana Princeps s providnim stijenkama, prijemnog kapaciteta oko 500 gostiju.

Turistički apartmani na Principovcu. Šest smještajnih jedinica za po dvije osobe, cijena noćenja s doručkom je 610 kuna
Spektakularno djeluje, u krugu kompleksa Principovac, golemi akvarij zapremnine 1,8 milijuna litara u kojemu će se, čim se uskoro dobije uporabna dozvola s položenim testom sigurnosti staklenih stijenki, moći promatrati ribe iz Dunava kako plivaju…
Ali tu stvar i ne staje: cijeli taj eno-gastronomski i turistički kompleks treba biti dopunjen hotelom s pet zvjezdica sa 25 soba i wellnessom. Plan je da hotel počne s radom u 2017, u svakome slučaju prije početka turističke sezone. Taj objekt domaćin vidi kao idealan za smještaj sudionika raznih kongresa i strukovnih skupova, te zaposlenika za koje njihove tvrtke organiziraju team-building. Razmišljanja su da se kapaciteti plasiraju unaprijed zatvorenim grupama kroz najmanje 33 tjedna u godini, a ostalo vrijeme, posebice o raznim svečanostima kao što su doček nove godine, Vincelovo, Martinje, hotel bi bio otvoren i za namjernike. Tek kad proradi taj novi hotel počela bi i puna komercijalna eksploatacija kompleksa Principovac (sad je, i bez osobite promidžbe, popunjenost oko 17 posto), u koji je do sada uloženo oko 56 milijuna kuna! Investicija predviđena za taj novi hotel iznosi oko 30 milijuna kuna.
Iza svega ovoga stoji Juraj Mihaljević, poslovni čovjek iz Zagreba, nekad vlasnik velike trgovačke i distrbucijske kuće za vina i pića Rotopromet, koja danas u novom vlasništvu posluje kao Roto Dinamic. Mihaljević (60), kad je svojedobno prvi put posjetio Ilok i okolicu, oduševio se krajem i odlučio se tu poslovno utvrditi. U Iloku je prije 13 godina krenuo kao dioničar Iločkih podruma, a danas je većinski vlasnik Iločkih podruma d.d. sa 275 uposlenika. Kompleks obuhvaća suvremenu vinariju i dva stara vinska podruma iz vremena Odescalchijevih (otud i naziv Iločki podrumi, dakle u množini) – ukupni kapacitet je 11 milijuna litara, potom vinograde smještene na obroncima Fruške gore – ukupno 360 vlastitih hektara, od čega na pozicijama Vukovo – 130 ha, nadmorska visina oko 200 m, i Principovac – 125 ha, nadmorska visina 210 m (Iločki podrumi inače prerađuju i grožđe sa 630 hektara vinograda od kooperanata; o vinima inače brinu glavna enologinja Vera Zima i nove mlade snage Antonela Knezović i Marko Marko), zatim, dakako, spomenute dvorac Principovac i apartmane za goste i dvoranu Princeps za velike skupove.
Treba doći u Ilok, grad na brdašcu iznad Dunava, uz granicu s Vojvodinom i Srbijom. Klima je tu kontinentalna – zimi hladno a ljeti vruće. Insolacija je 1988 sati godišnje, padaline u prosjeku iznose 600 do 700 mm.
Prostor današnjeg Iloka naseljen je u bio neolitu i u brončano doba. Rimljani stižu u prvom i drugom stoljeću poslije Krista. Oni su sagradili Cuccinum, prvu graničnu fortifikaciju na Dunavu. Za razvoj vinogradarstva osobito je zaslužan rimski car Prob, koji je 232. godine dao saditi vinograde na obroncima Fruške gore. Slaveni su došli u šestom stoljeću. Danas je Ilok, kojega su, inače, Nijemci nazivali Illak, Mađari Ujlak (=novo staniše) a Turci Uyluk, grad s nekih 5000 stanovnika. Za razgled je zanimljiva stara gradska jezgra s franjevačkim samostanom i crkvom sv. Ivana Kapistrana te s dvorcem obitelji Odescalchi, koji je u gornjem dijelu Muzej grada Iloka, a pod zemljom krije drevne vinske podrume što na nekim dijelovima u dubinu idu i do 12 metara.

VIŠE LICA VEĆINSKOG VLASNIKA: Ponekad kao učitelj golfa bude većinski vlasnik i biznismen Juraj Mihaljevic osobno (na slici na radnom sastanku sa svojim suradnicama Dijanom Spajić iz marketinga i Darijom Rotim iz prodaje), a nađete li se na licu mjesta u pravome trenutku on će se predstaviti i kao pjevač uz tamburaše ali i u ulozi chefa koji peče na roštilju 40 dana suho dozrijevano meso što prije nego li završi na vrućoj rešetki provede 12 sati umočeno u iločki vrhunski traminac!
Ispred ulaska u stari podrum u dvorcu Odescalchijevih Iločki podrumi d.d. imaju prostrani restoran uređen unutra u etno-stilu, te lijepu ljetnu terasu, a malo dalje od restorana i terase sagrađeno je 18 visokokomfornih dvokrevetnih soba za goste u rangu tri zvjezdice (komfor odgovara za četiri, ali kvadratura im je malo manje od uvjeta za ****).
Po riječima Vesne Štajner, u Iločkim podrumima zadužene za aktivnosti na području turizma, dvorac Odescalchi i stare podrume godišnje obiđe oko 35.000 posjetitelja!

Vesna Štajner, zadužena za aktivnosti na polju turizma, na vinogradskoj poziciji Vukovo, odakle se, u pozadini na slici, vide Ilok i, iza, Bačka Palanka
Da bi se turistički potencijal kraja maksimalno valorizirao potrebno bi bilo da se i lokalna društvena zajednica intenzivno angažira na uređenju prilazne ceste od autoputa do Iloka a koja bi bila dostojna onoga što Ilok sada, a još i više u budućnosti, može ponuditi gostu, posebice –
Principovac zahtjevnome gostu! Još prije, navodno, dosta vremena bilo je planirano da se napravi brza cesta u dužini od oko 25 kilometara do Iloka od autoputa s izlaskom blizu graničnog prijelaza sa Srbijom, međutim do sada to nije i učinjeno, valjda će se u društvenim glavama oči hitro otvoriti pa da se onda u skoro vrijeme i ta brza cesta otvori… ♣ SuČ – 05/2016

Ilok, stara jezgra: ljetna terasa između restorana Iločkih podruma d.d. i ulaza u stari podrum Odescalchija

Prezentaciju novih mladih vina iz 2015. Iločkih podruma jako dobro je vodila Karmela Tancabel Za nedavna posjeta grupice novinara Iloku bilo je prilike kušati izvrsnu Veliku berbu graševine 2011 – mpc. za butelju (0,75 l) u podrumu je 299 kuna, te zanimljivi Traminac iz 1977 (dobro očuvan, slatkast), mpc. je 3610 kuna (i prodaje se!). Najstarije vino u arhivi Iločkih podruma d.d. je Traminac 1947, butelja kojega u maloprodaji u podrumu stoji 54.000 kn!

Riba iz Dunava: som u sjemenkama i smuđ. Nakon plivanja u hladnoj vodi plivali su u vrućem ulju, a poslije kratkog odmora na tanjuru i u graševini!