KROZ SVIJET u ČAŠI i NA TANJURU -04.-05.2016- THROUGH THE WORLD IN a GLASS AND ON a PLATE

Sadržaj/Contents

Gala: CONCOURS MONDIAL U PLOVDIVU – JAGUNIĆEV THREE STARS BRUT – VINSKI KLUB KLOVIĆEVI DVORI – EUROPSKI CHEFOVI U FRANKFURTU – SIRO PACENTI u BALTAZARU – ALHAMBRA: U CARSTVU KVALITETNOG LUKSUZA – ENGLESKI PJENUŠCI POBIJEDILI ŠAMPANJCE – CLIFF RICHARD: KAD SIR i VINO NE IDU SKUPA – LIVIO FELLUGA: NADEŽIVJETI STOTKU – BURGUNDIJSKA INICIJACIJA – VILE KRALJEVINE ZELINA – MIMARA u BARRIQUEU – PA-VINova OTVORENA VRATA – Rock’n’Vranec: TIME AFTER TIME – Craft: VAGINALNO PIVO – EAT & DRINK ISTRIA – ZLATNI PODRUM FRANCESCA ILLYJA – SOLDERA: NIKAD VIŠE BRUNELLO! – MENEGHETTI WHITE – NAJBOLJI SOMMELIER ISTRE – IVAN DOLAC ZLATAN NA FINGERLAKEU – BATAKOVA … KRILCA!

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

_________________________________

Grof Stephan von Neipperg (Canon-la-Gaffeliere, Bessa Valley Vineyard...), Željko Suhadolnik (Svijet u Čaši), Louis Havaux (Concours Mondial)

Grof Stephan von Neipperg (Canon-la-Gaffeliere, Bessa Valley Vineyard…), Željko Suhadolnik (Svijet u Čaši), Louis Havaux (Concours Mondial)

Concours Mondial de Bruxelles – Plovdiv 2016

U DOBROME DRUŠTVU – Concours Mondial de Bruxelles, ocjenjivanje vina s dva desetljeća na plećima, završio je u nedjelju, na pravoslavni Uskrs, s pompoznom gala-večeri u hotelu Park Sankt Petersburg u bugarskome gradu Plovdivu, izabranome da u 2019. bude europska prijestolnica kulture. Bugarski specijaliteti na tanjuru i, u čaši, vina (uvelike od domaćih sorata Mavrud i Rubin a to je križanac između Nebbiola i Syraha dobiven 1944. u Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo Pleven na sjeveru Bugarske) različitih ponajboljih lokalnih proizvođača, atraktivan nastup ‘’čelosica’’, tj. ženskog kvarteta koji svira – i to izvrsno! – stilom našeg majstorskog muzičkog dvojca 2 Cellos, pa sjajan šou folklornog ansambla koji je pak izvedbom stilski na kolosijeku našeg Lada, nazočnost vremešnog ali još uvijek živahnog osnivača Concoursa Louisa Havauxa koji je sa sinom Baudoinom, inače od prije više godina godina direktorom ovoga vrednovanja plemenite kapljice, stvorio jedno od najvećih i najznačajnijih ocjenjivanja Bakhova nektara u svijetu, plava krv grofa Stephana von Neipperga, vlasnika čuvenog bordoškog posjeda Château Canon-la-Gaffelière ali i imanja Bessa Valley kod Plovdiva…OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najednom, spontano, svi – i sviračice i folkoloraši i degustatori, na podiju, u zajedničkome plesu, interesantna atmosfera koja je od zvuka cellos-zvuka preko folklora postupno i bez stanke prelazila u potom gotovo do jutra trajući disko ritam…

A Svijet u Čaši, eto, ni manje ni više nego u društvu s grofom Neippergom i Louisom Havauxom. Glavni urednik Željko Suhadolnik sasvim se dobro snašao u visokom društvu – smijeha nije nedostajalo kad je objasnio da je i njegova krv plava, i to već dugo, mada, istina, i ne od rođenja, nego od – terana i plavca… ♣

THREE STARS BRUT – Novi plešivički pjenušac: Three Stars brut! Three Stars = tri zvjezde, a riječ je o trima kvalitetnim vinogradima obitelji Jagunić odakle je grožđe. Kreator pjenušca je Dominik Jagunić, koji se pri komponiranju baznog va za šampanjizaciju odlučio za 60 posto chardonnaya, te za po 20 posto rajnskog rizlinga i vina od tradicijski na Plešivici uzgajanih sorata poput Kraljevine, Veltlinca crvenoga… Berba je bila 2014. a nakon sekundarne fermentacije u boci vino je na kvascu provelo oko godinu dana i ima ga u količini od oko 600 boca. Mladi tehnolog Dominik Jagunić ohrabrio se rezultatom što ga je postigao sa svojim zapjenjenim prvijencem, i iz berbe 2015. stavio je na šampanjizaciju veću količinu vina, tako da će te druge ture pjenušca biti oko 4500 butelja.

Velimir Jagunić sa sinovima, desno je Dominik

Velimir Jagunić sa sinovima, desno je Dominik

Uspjeh s pjenušcem Dominik zahvaljuje i suradnji s Pierreom-Yvesom

Pierre Yves Bournerias

Pierre Yves Bournerias

Bourneriasom iz Champagne, koji je postao konzultantom nekolicine plešivičkih vinara željnih dokazivanja i s mjehurićima. Upravo kod Jagunićevih bio je nedavno susret šampanjera sjeverozapadnog dijela Hrvatske – ali stigli su i neki iz Istre pa i iz Slovenije – s Bourneriasom, koji je održao predavanje o tome kako degoržirati pjenušac, kako napraviti ekspedicijski liker za nj i kako bocu stručno začepiti..

Dominik Jagunić, koji se može pohvaliti s vrlo lijepim mirnim tramincem iz 2012. godine, upustio se i u maceriranje bijelih sorata, konkretno jednu partiju sivog pinota iz 2015. i s bolje vinogradske pozicije te s malim prinosom macerirao je, kao pokus, 12 sati. Budući da je zadovoljan rezultatom, od berbe 2016, ako ne bude teškoća izazvanih meteorologijom, namjerava krenuti i u sferu narančastog vina.

Inače kod Jagunićevih, koji su prema potrošačima otvoreni ne samo u vinskome nego i u ugostiteljskom smislu, održava se ove godine, sredinom svibnja, već tradicijsko ocjenjivanje vina Zagrebačke županije!  ♣

Petar Crvik

Petar Crvik

VINSKI KLUB KLOVIĆEVI DVORI – Zagrepčanin Nenad Jandrić s Gornjega grada ponovno je aktivan u vinskom sektoru. Nekad prije u svome stanu organizirao je vinske susrete, onda je uslijedila duža stanka, da bi se sada stvar obnovila, ali i unaprijedila, kako ambijentaklno tako donekle i sadržajno. Jandrić je registrirao udrugu Vinski klub Klovićevi dvori i sada, u suradnji s ravnateljem Klovićevih dvora Tonijem Picukarićem te uz stručnu pomoć mr. Franje Francema, enologa i aktualnog dopredsjednika Hrvatskog sommelier kluba, programe realizira u prostorima te značajne kulturne institucije. Zgodno je spomenuti da zahvaljujući Toniju Picukariću ljubitelji Bakhova nektara mogu u Klovićevim dvorima i razgledati izložbu koja je tada u tijeku. Kao gost-vinar u ovim novim okupljanjima uz plemenitu kapljicu u hramu kulture na Gornjem Gradu prvi je nastupio Zdravko Ilija Jakobović (Vina Jakob), poslije njega bili su tu Iločki podrumi, a kao treći nastupio je enolog i proizvođač Petar Crvik, koji s ocem Androm u Konavlima proizvodi malvasiju dubrovačku, plavac, merlot, cabernet sauvignon i kupažu od tih crnih sorata. Vinski podrum Crvik s dugom je obiteljskom tradicijom, naime s proizvodnjom je predak sadašnjih vlasnika krenuo 1897. godine. Andro Crvik vodi vinariju od 1993, a sad je preuzima njegov sin Petar.

Crvik se u Zagrebu predstavio s vrlo lijepom Malvasijom 2015, koja tek treba poći na tržište, te s crnim vinima Pomet i Vilin ples kao i s prošekom rađenim po recepturi njegova djeda a koja predviđa duže prosušivanje grožđa od sorte Maraština te potom maceriranja, kroz neko vrijeme, u dobivenome vinu suhe smokve i+ rogača.

Inače Petar Crvik, koji nije ostao ravnodušan na pojavu tzv. narančastih vina, krenuo je i u pokus s maceracijom Malvasije dubrovačke popraćenom alkoholnim vrenjem na autohtonim kvascima, i to u bačvi zapremnine 500 litara. Zamislio je da nakon više od polugodišnje maceracije vino odmah napuni u bocu i da boca onda prije izlaska na tržište počiva najmanje pola godine u njegovu podrumu.  ♣

EUROPSKI CHEFOVI u FRANKFURTU – Frankfurt se na proljeće – zabijelio. Ali – nit’ je snijeg, nit’ su labudovi, tu su bjelinu svojim odorama donijeli kuhari! Frankfurt je bio poprište sastanka predsjednika europskih kuharskih udruženja, a događaj su organizirali WACS-a i Njemački kuharski savez. Sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Predstavljeni su planovi za nastavak 2016. godine te novosti vezani uz Svjetsku konferenciju kuhara što će se održati u rujnu u Grčkoj, i Svjetsku kulinarsku olimpijadu u Njemačkoj, na rasporedu u listopadu ove godine. Hrvatska će biti prisutna na oba događanja.Frankfurt - WACS

Ali, bit će i na najprestižnijem individualnom kuharskom natjecanju na svijetu – Bocuse d’Or, ove godine u Budimpešti. Natjecat će se zadarski kuhar Tomislav Karamarko. (Da li ga ime i prezime stavljaju u povlašteni položaj?) Rijetko se ovakva natjecanja održavaju nama u susjednim zemljama pa je ovo dobra prilika za sve naše kuhare da svojim dolaskom podrže Tomislava, ali da i, dakako, usput i pogledaju gastronomske novitete na pratećem sajmu u sklopu kojega se natjecanje i održava.

Imajući na umu da na mladima svijet ostaje, predsjednici su najviše vremena posvetili mladim kuharima i razradi akcija kako prikladno dalje razvijati struku i pravilno usmjeravati nadarene mlade kuhare i slastičare, kako ih uključivati u rad WACS-a. U sklopu sastanka predloženi su i noviteti i za natjecanja Global Chefs Challenge, Hans Buschens Young Chef Challenge i Global Pastry Chef Challenge, zatim predstavljene su kandidature za domaćinstvo sljedećih kongresa kao i kandidature za novo rukovodstvo WACS-a, a glasovanje će se održati na konferenciji u Grčkoj. Predsjednici nacionalnih saveza usuglasili su se i o detaljima unificirane globalne proslave Svjetskog dana kuhara, a to je 20. listopada. Toga dana će, uz pomoć tvtke Nestle, kuhari i slastičari diljem svijeta obilaziti škole i vrtiće te s djecom i školarcima provesti dan kreirajući razna jela, promicati kuharsku i slastičarsku profesiju i pričati o važnosti zdrave prehrane u svakodnevnom životu. ♣

Vremeplov: priče iz davnine

Baltazar Fanti Pacenti Bobo Spicek Kreso SuhiSIRO PACENTI u BALTAZARU – Evo, iz nekog prijašnjeg vremena, kad je revija Svijet u Čaši dovodila svjetske vinske face u Zagreb, konkretno u restoran Baltazar: nakon workshopa o glasovitome brunellu, večera u svečanom ambijentu wine-bara Melkior: Giancarlo Pacenti, jedan od najboljih proizvođača brunella iz Montalcina, Filippo Fanti, proizvođač i tada i predsjednik Konzorcija za brunello, domaćini Bobo Čimbur i chef Tomislav Špiček te sommelier Krešimir Šesnić, dakako i glavni urednik Svijeta u Čaši Željko Suhadolnik.

Ideja je uvijek bila dovesti svijet u Hrvatsku, i Hrvate pred svijet na njihovu kućnome pragu ali s time da se propagira maksimalna kakvoća, kako bi se naše proizvođače potaknulo da se potrude da brže i bolje napreduju pa da i oni više izvoze, i po boljoj cijeni. Bilansa danas: uvoz vina u Hrvatsku je 290.109 hl i u vrijednosti od 29 milijuna eura, a izvoz je 49.398 hl u vrijednosti od 12,4 milijuna eura. Problem s našim uvozom je da u golemoj količini uvozimo jeftina vina, uglavnom otvorena, te to što je kontrola tih vina slaba.  ♣

U carstvu kvalitetnog luksuza

ALHAMBRA OPUS SEVEN – Luksuz i blještavilo te skupoća ne moraju nužno biti i jamstvo kvalitete i dobrog ukusa. U posljednje vrijeme imao sam se prilike naći u carstvu luksuza i skupoće, ali i onih uistinu visoke kakvoće.

Alhambra, Mali Lošinj

Alhambra, Mali Lošinj

Alhambra! Što je, zapravo, to? Crveni dvor maurskih kraljeva u španjolskoj Granadi!

Nikola Benvenuti, Kristijan Merkaš, Saša Špiranec

Nikola Benvenuti, Kristijan Merkaš, Saša Špiranec

Opus One - Charlie Matthews i Kristijan Merkaš

Opus One – Charlie Matthews i Kristijan Merkaš

Ali, ima i jedan takav dvor u Malom Lošinju! Za današnje kraljeve! Sjajnu građevinu projektirao je 1911. godine Alfred Keller, tada vodeći austrijski arhitekt, dizajner i slikar. Ekskluzivan ambijent, s ekskluzivnom kuhinjom – odlični mladi kuhari Melkior Bašić, chef, te Dalibor Karlović, sous-chef, smjernice pak daje Miro Biondić, svojedobno na glasu kao jedan od predvodnika kreativne kuhinje u nas, inače i jedan od Zlatnih kuhara u izborima revije Svijet u čaši za Kuhara godine. Ekskluzivni i programi za goste. Lošinjska kuća Lošinj Hotels & Villas u sklopu poslovne grupacije Jadranka nude atraktivne vikend aranžmane, povezane s tim eno-gastro-programima i welnessom, cijene, istina, nisu nježne, ali želite li se barem dva do tri dana osjećati kao kraljevi – u to treba nešto i uložiti, i ne treba ni očekivati jeftilen.

Chef Melkior i sous chef

Chef Melkior i sous chef Dalibor Karlović

Počelo je s jednom od najboljih istarskih i hrvatskih vinskih kuća: u prestižnom lošinjskom boutique-hotelu Alhambra prvi protagonist eno-masterclassa, u organizaciji hotelske grupacije Lošinj Hotels&Villas, bio je Nikola Benvenuti, inače s bratom Albertom i ocem Livijom majstor malvazije, terana i muškata. Naglasak je na ovome događanju bio na odležanim vinima, koja nažalost nisu prisutna na širem tržištu, ali koja se iznimno cijene u krugu istinskih poznavatelja i ljubitelja vina (kako će se prodavati ako ih nema u ponudi?!!). Sjajni popodnevna radionica s vinima Benvenuti do berbe 2007. i, potom, u ekskluzivnom restoranu izvanredna večera s više slijedova što su ih popratila vina Benvenuti.

Miro Biondić

Miro Biondić

Ali to je bio tek bio početak, odličan uvod u događanja u Alhambri planirana u punoj turističkoj sezoni. Grupacija Hoteli i Ville (Jadranka iz Malog Lošinja) krenula je žustro s animacijom odanika hedonizmu dubljega džepa da dođu u lošinjske ekskluzivne objekte, posebice Alhambru i hotel Bellevue***** . Nakon Benvenutija, gostovao je u Alhambri kalifornijski Opus One Roberta Mondavija i baruna Philippea de Rothschielda, a uskoro stižu Movia te Aleks i Marijan Simčič iz Goriških brda a onda, 4. lipnja, i Sassicaia iz Toscane.

Opus One postao je te večeri u Alhambri Opus Seven! Planetarno čuveno vino iz predstavljeno je u sedam izdanja od berbe 2012 do 2005, izostala je 2007. Najprije radionica a potom i večera, s time da su uz jela chefa Melkiora posluženi jos i šampanjac Veuve Cliquot te Claijeva Malvazija sv. Jakov 2013, Pouilly Fuissè Louisa Jadota i Krauthakerov Zelenac 2009 izborna berba prosusenih bobica. Izbor vina: Kristijan Merkaš, glavni sommelier grupacije Jadranka koja brine o elitnom turizmu u Malom Lošinju. Menu i izbor vina bogati, nije ni čudno, Merkaš je do nedavno radio kao sommelier na cruiseru čiji naziv asocira na britansku kraljicu koja je ovih dana slavila visoki rodjendan…

Losinj _20160422_033Sve pet, ali… Nejasno je, zasad, sljedeće: mogu li Jadranka i njeni Hoteli & Ville doista i imati uspjeha u privlačenju bogatih gostiju kakvima teže? Mali Lošinj lijep je ali do njega treba doći, a Alhambra, hotel Belvedere i drugi Jadrankini objekti su svojevrsna oaza. Domaći se ljudi baš i ne nadaju nekom odazivu jahtaša odnosno nekoj koristi od njih, jer, kažu, iskustvo im govori da jahtaši kad i dođu najradije ostaju na svojoj jahti a i najčešće od hrane i pića troše ono što donesu sa sobom. Nismo ih naučili da i kod nas postoji ponuda i za njihove novčanik, zacijelo upravo u tome pravcu animacije, da se stvar poboljša, i idu među ostalime i ovi masterclassovi s glasovitim svjetskim proizvođačima vina….

Losinj 20160422_034Po uvjetima putovanja kakvima treba proći da se dođe u Mali Lošinj cestom nekako je teško zamisliti da bi bogataša kao gostiju moglo biti u dovoljnom broju da se investicije u ovakvu elitnu ponudu i isplate. Cesta na puno mjesta vijuga, a dobrim dijelom na Lošinju od trajektne luke do Malog Lošinja asfalt je loš, pa putovanje automobilom na relaciji od tek 66 km predugo traje. Problem zna biti i mostić između Cresa i Lošinja koji se povremeno i diže da bi se tako morskim prolazom propustila veća plovila, ako se putnik u Malome Lošinju ne pripremi za mogućnost čekanja pa ne krene odande ranije prema Cresu i Krku nego što je inače potrebno za samu vožnju do trajekta može mu se dogoditi da i zbog čekanja na spuštanje mosta izgubi planirani trajekt…Losinj Alhambra glavno jelo

Mali Lošinj: hotel Bellevue *****

Mali Lošinj: hotel Bellevue *****

Pravo rješenje mogao bi biti aerodrom, koji na Lošinju postoji ali je još premali pa bi ga trebalo proširiti da može primati i veće avione i više njih. Iz Jadranka hotela čuje se da je ta kuća spremna pomoći da zrakoplovna luka prodiše punim plućima, ali za takvu stvar ozbiljno se mora (la) zauzeti i lokalna zajednica, naime logično je očekivati da bi od tzv. visokog turizma korist imali svi a ne samo Jadranka. Koliko će se stići u tome pravcu učiniti do početka pune turističke sezone vidjet će se…

VINOTEKA SVIJET VINA –   U Zagrebu se pak sve jače kao izlog ponajboljih a bogme i jako skupih vina i jakih pića, ali i nekih delikatesa, nameće vinoteka Svijet Vina kuće Acrobat Dine Kušena. Kušen veli da mu je nakana nuditi samo najbolje što Hrvatska i svijet pružaju u eno-gastro segmentu. Na policama bogme, uz najbolje eno-uratke iz Hrvatske, Kušen ima već lijepe trofeje, i u specijalnim punjenjima, zasad ponajviše one iz Burgundije, Champagne te Toscane. Njegova veza s prije spomenutim elitnim hotelima iz Malog Lošinja i u tome je što preko njega tamo gostuje famozna Sassicaia.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kušen je našao i kompanjone Tihomira Smoljanca i Deana Radinovića, koji se bave mesom, i u modernom ekskluzivnom konfekcioniranju u butiku Meat The King (Kralj Meso) – gle, smještenome tik uz vinoteku Svijet vina! – nude svježi te suho dozrijevani (dry aged) baby beef, a i meso i mesne prerađevine – kobasice, salame, slaninu – od crne slavonske svinje, namaze….

Dean Radinović, Tihomir Smoljanac i Dino Kušen

Dean Radinović, Tihomir Smoljanac i Dino Kušen

Roštilj ispred vinoteke

Roštilj ispred vinoteke

Kušen je, da pokaže kako su bez obzira na najnoviju parišku presudu po kojoj su engleski pjenušci proglašeni boljima od šampanjaca, htio pokazati puni domet šampanjca, i prezentirao je sjajan Champagne Billecart-Salmon brut 2002 (mpc. 1500 kuna 0,75 l), a potom i najnovije svoje ino-akvizicije – izvanredne crne pinote Domaine Arnoux-Lachaux (Chambolle Musigny 2014, Nuits-St.Georges 2011 aoc village, Vosne Romanée  2013 1er cru les Chaumes, Nuits-St.Georges 1er cru Clos Corvees Pagets 2011, Clos de Vougeot 2013 grand cru i Echezeaux grand cru 2010; opširnije u Potrošačkom putokazu Svijeta u čaši)). Meat the King popratio je priču svojim kobasicama, salamama, slaninom, a na kraju balade i sočnim komadom mesa ispečenim na priručnom roštilju ispred vinoteke. Kušen najavljuje da će se, s početkom u svibnju, kroz turističku sezonu subotom ispred vinoteke Svijet Vina i butika Meat The King odvijati eno-gastro programi na kojima bi se svaki put prezentirao po jedan od vodećih hrvatskih proizvođača vina, a Smoljanac i Radinović iz Meat The Kinga pobrinuli bi se za meso. ♣

Dražen Lesica

Dražen Lesica

DANI ŠPAROGE – S proljećem ulazimo u sezonu šparoga, a s Uskrsom na neki način službeno i u turističku sezonu. Upravo na Danima šparoge u svome restoranu Rivica na rivici u Njivicama (sve deminutivi, od milja!) na otoku Krku ugostitelj Dražen Lesica govori o početku ovogodišnje turističke sezone: pohvalio se da mu je počela vrlo dobro, iako se, veli, nije tome nadao, od Uskrsa do sada, početka svibnja, radio je čak 20 posto bolje nego prošle godine u istome razdoblju!

Ideš prema Malome Lošinju, npr. u Alhambru i usput staneš kod Lesice u Rivici na kavi, i pokaže se da je ona samo aperitiv, naime evo nastavka: salata od šparoge – moderno, fritaja sa šparogama – klasika, ravioli punjeni kozicama i svježim sirom na umaku od crnog tartufa i šparoge – izvanredno!, sladoled od šparoge praćen svježom šparogom umočenom u rastopljenu bijelu čokoladu i obogaćenom kandiranim lješnjakom – za kraj allegro, te slatko ma non troppo!

Rivica: šparoge na salatu: modewrno

Rivica: šparoge na salatu: moderno

Fritaja sa šparogama: klasika

Fritaja sa šparogama: klasika

Ravioli punjeni

Ravioli punjeni kozicama i svježim sirom na umaku od crnog tartufa – izvanredno!

sladoled

Sladoled od šparoge praćen svježom šparogom umočenom u rastopljenu bijelu čokoladiu i obogaćen kandiarnim lješnjakom

Ali, logično je da Rivica, koja ima šest vrsnih kuhara, radi dobro, u tome restoranu se odlično jede, a i ponuda vina odlična je, k tome gosti kojima se neko vino dopadne mogu u Rivici kupiti butelju za ponijeti kući po cijeni vinoteke. Dražen, koji je nastavio dugu i bogatu obiteljsku tradiciju u ugostiteljstvu, trsi se ne samo da gostima ponudi finu papicu i dobru kapljicu, nego i u tome da osmišljava akcije kojima će privući gosta. Nakon Dana šparoga u travnju, u svibnju slijede Dani krčke janjetine i jedinstvenog kvarnerskog škampa, a lipanj bi, s obzirom da je Draženova mama bila rodom iz Hrvatskog zagorja, bio u znaku zagorske kuhinje. Inače, petkom će na rasporedu biti i program Ćakule uz vino. Dražen ga je zamislio na način da svaki put drugi poznati proizvođač plemenite kapljice prezentira nekoliko svojih vinskih posebnosti, a on će se sa svojim kuharima pobrinuti da uz ta vina budu posluženi posebni mali zalogaji, specijalno za tu prigodu kreirana jela koja se uglavnom ne nalaze u standardnoj općenito restoranskoj ponudi. ♣

Nova spektakularna pariška presuda

ENGLESKI PJENUŠCI POBIJEDILI ŠAMPANJCE! – Pariz ponovno kao mjesto povijesnog događanja koje može biti prekretnica u vinskome svijetu: nekoliko desetljeća nakon one čuvene davne degustacije na kojoj su uspoređivani burgundijska bijela vina s kalifornijskima te bordoški crnjaci s kalifornijskima i u kojoj je pobjedu nad do tada neprikosnovenim Francuzima odnijelo bijelo vino što ga je za kalifornijski podrum radio naš Miljenko Grgić, sada, u središtu glavnog francuskoga grada, konfrontacija šampanjaca s engleskim pjenušcima, i – ponovno, službeno, gubitnici Francuzi!

Nytimber

Engleski pjenušac Nyetimber – sada u velikoj modi

Ekipa britanskog Wine and Spirit Trade Associationa pozvala je neka od najpoznatijih imena iz miljea vlasnika i voditelja francuskih ponajboljih restorana i wine barova da budu kušači naslijepo šampanjaca i engleskih pjenušaca. Pokazalo se da su mnogi degustatori za vrijeme kušanja bili uvjereni da su engleski pjenušci zapravo šampanjci, te su im dodijelili visoke ocjene, a kad su karte otkrivene vidjelo se da je većina kušača – engleske pjenušce preferirala nad šampanjcima!

Mjehurići su bili podijeljeni u tri kategorije, a Englezi su pobijedili u dvjema kategorijama! Poseban uspjeh doživio je pjenušac Nyetimber, proizveden u Zapadnom Sussexu. Taj pjenušac, koji je u maloprodaji po cijeni od 40 funti za butelju devet od 14 članova žirija proglasilo je boljime od šampanjca Billecart-Salmon Grand Crua što u maloprodaji stoji 65 funta! U kategoriji roséa engleski Gusborne Rosé 2011 nadvladao je, opet po odluci devetorice od 14 članova ocjenjivačkoga suda, šampanjac  NV Ayala Rosé Majeur…

Engleska vina i osobito pjenušci u posljednje vrijeme sve su više na cijeni, i zabilježeno je da postoji popriličan interes i kod Francuza da u Engleskoj kupe terene za vinograde i otvore vinske podrume, poglavito šampanjerije. Navodno je glasovita šampanjska kuća Taittinger već u Kentu kod Canterburyja kupila oko 80 hektara terena jedne farme jabuka, i sad bi tamo trebali niknuti vinogradi za – “engleski šampanjac!”  ♣

KAD SIR i VINO – NE IDU SKUPA! – Kad se spomenu sir i vino, zna se da to dvoje ide skupa. Ali, ovdje je riječ ne o siru nego o SIRu, i, evo, ispostavlja se da SIR i vino ne moraju uvijek ići skupa!

Sjećate li se, barem oni nešto vremešniji, pjevača Cliffa Richarda, Britanca rođenog u Indiji, a koji je žario i palio na svjetskoj pop-glazbenoj sceni u šezdesetim godinama i kasnije? Cliff, kojega britanski mediji prezentiraju kao Sir Cliff Richarda i koji danas ima 76 godina, u međuvremenu je zaplovio vinskim putima i u Portugalu je u oblasti Algarve oformio vinogradarsko-vinarski posjed Adega do Cantor (Pjevačev podrum). Zavolio je vinogradarstvo pa je kad god bi došao na svoje imanje i sam zasukao rukave te radio u trsju, pišu mediji. Naknadno je otvorio još jedan podrum, Quinta do Miradouro. Izašao je s etiketama Vida Nova i Onda.

Ali, Cliff je, navodno, bio i nestašan, te je protiv njega podnesena prijava jer da je seksualno napastovao 16-godišnjeg dječaka! Policiji ga je 2014. prijavio 40-godišnjak koji tvrdi da je on bio žrtva. Richard je optužbe energično odbacivao, ali… Od onda do danas Richard nije bio službeno optužen, ipak je on SIR, ali nedavno je policija na temelju spomenute prijave ipak upala u njegov stan i pretraživala ga ne bi li našla štogod vezano uz Cliffove navike i ponašanje a što bi moglo potvrditi navode iz prijave.

Moguće je da je dotični 40-godišnjak Richarda prijavio ne bi li se dočepao kakve lijepe svote na ime odštete, ali s obzirom da je Cliff Richard nedavno najavio da se povlači iz vinskog biznisa i da imanje Adega do Cantor prodaje za 7,5 milijuna funti, pojavile su se u javnosti špekulacije i o tome da je nestašluka ipak možda bilo…♣

Felluga Filippo

Filippo Felluga

NADŽIVJETI STOTU – Nedavno je Svijet u čaši objavio kako je znani talijanski vinogradar/vinar Livio Felluga, koji je rođen i koji je živio u Izoli u slovenskoj Istri pa se potom preselio u Furlaniju u Italiji, proslavio 101. godinu. Sada o posjedu i vinima Livio Felluga malo drukčije: od nedavno se Liviove butelje nalaze u ponudi zagrebačke vinoteke i wine-bara Dobra vina. Sin Livija Felluge Filippo, koji radi kao wine-maker a uz konzultatnsku pomoć enologa Stefana Chiocciolija, boravio je z Zagrebu da bi u Dobrim vinima gostima na večeri prezentirao posjed i kapljicu što je etiketirana dosta neobično – prikazom starih zemljopisnih karata s pozicijama gdje se nalaze Fellugini vinogradi. Na taj je način Livio, koji je svoju vinariju osnovao 1958., želio zorno prikazati gdje se teritorijalno svako od tih njegovih vina rađa.

Felluge tate Livija, koji je inače jedan od sedmero braće, gospodare sa 170 hektara vinograda i proizvode oko 800.000 butelja vina godišnje. U Zagrebu je Filippo Felluga predstavio najprije mješavinu chardonnaya i rebule Sharis 2015 (mpc. 90 kn), Friulano 2015 i Pinot grigio 2015 (mpc. 120 kn) iz kategorije mladih vina. Iz grupe dozrelih vina, koja su određeno vrijeme provela u hrastovim bačvama, bili su Abbazia di Rosazzo 2013 docg Rosazzo od grožđa s trsova starih od 50 do 80 godina i s 50 posto friulana kao propisanog minimuma te sa sauvignonom (dozvoljeno je pravilnikom od 20 do 30 posto), chardonnayem (maksimalno ga smije biti do 30 posto) te s 10 posto malvazije istarske i rebule (mpc. 230 kn), te vno Terre Alte 2014 docg Rosazzo od grožđa s 55 godina starih trsova i iz nasada gustoće i do 10.000 panjeva po hektaru (mpc. 300 kn). Kao laganija i manje obvezna crna vina točili su se Nuare od crnog pinota 70 posto i merlota, te Vertigo od merlota i cabernet sauvignona (mpc. 90 kn). Za kraj najbolje: crnjak Sosso 2012, nazvan tako po rječici što teče uz vinograd. To crno vino je od 60 posto refoška, 30 posto merlota iz najstarijih vinograda kuće, te od lokalne sorte Pignolo. Vino je dozrijevalo 18 mjeseci u velikim bačvama zapremnine 10 do 20 hl, a na tržište je izašlo tek prije koji mjesec  (mpc. 300 kn za butelju od 0,75 l).

Dobra vina inače imaju također zanimljiv ponudu svjetski glasovitih etiketa. Nakon Filippa Felluge još je jedno veliko inozemno ime potpisalo ugovor o suradnji s Dobrim vinima: Willy Bründlmayer iz Langenloisa u Kapmtalu u Donjoj Austriji, znan po zelenom veltlincu i rajnskom rizlingu. ♣

Bistro Apetit Burgundija Jug Kocis Kovac (1)BURGUNDIJSKA INICIJACIJA! – Voditelj uglednog zagrebačkog bistroa Apetit kod Cmroka, sommelier Ivan Jug postao je ponovno tata. Na svijet je došao sinčić Grgur. Ninski ne može biti, možda će, kao tata sommelier, biti – Vinski! A proslava ni manje ni više nego s vinom iz Burgundije! Kuća: Philippe Pascalet. Beaune Pommard, Chambolle-Musigny, Nuits-St.Georges, sve 1er cru. Uz delicije chefa Gorana Kočiša. Sjajne krstitke prije krštenja. Sretno! ♣

Kraljevina Zelina!

Kraljevina Zelina!

KRALJEVINA ZELINA! – Još se nije pravo stišala bura sa zapada od Metropole a oko spaljivanja Princa i ukidanja Slobodne Flašničke Republike Sanobor te povratka na vlast starog gradonačelnika, sada još i ojačanog naime u međuvremenu postao je i predsjednikom stranke, a, evo, javila se, s istoka od Metropole – Kraljevina Zelina! U pohod na glavni grad, i to u samo njegovo srce, krenula je brojčano jača, te s teškom artiljerijom i kvalitetnijom municijom, potpomognuta zelinskim vilama i s Lucijom Kraljicom i Kraljevine i Portugisca (otud i crvena haljina) ali i cijele vinske Zagrebačke županije!

Zelinske vile kraljevine

Zelinske vile kraljevine

Kraljev’na koja se upravo nametnula, koja je za 2016. intronizirana u lijepom vanjskom ambijentu zagrebačkog Cheese Bara i kojoj se, ostvare li se narednih mjeseci vrućine i suše što ih predviđaju meteorolozi, ne piše dugi vijek na tronu, je, dakako, Kraljevina Zelina, bijelo svježe lagano (ali, u ovome slučaju, ne i prazno!) bijelo vino, idealan lijek za suho grlo. Koja bi Kraljev’na Zelina, bez obzira na to što se taj lijek – inače iz berbe 2015. – iz svih magnuma kao teško-artiljerijskih cijevi (Jarec-Kure, Željko Kos, Kos-Jurišić, Ljubekov gaj/Robert Smrndić,

Kraljica Lucija i vile

Kraljica Lucija i vile

Puhelek Purek, Branimir Žigrović) pokazao vrlo dobrime, mogla najviše dražiti i tažiti goste Cheese Bara na čijemu je čelu – Dado? Da li možda ona iz kuće Jarec Kure, naime i Kristijana Kurea zovu – Dado!…

Kraljevina Zelina robna je marka vina Zagrebačke županije, jednako kao i Portugizac Plešivica. Posljednjih godina udruga Kraljevina Zelina lijepo njeguje vino spomenute robne marke, ove godine ona duže vremena početna jezgra Kos, Jarec-Kure, Puhelek Purek, Žigrović povećala se, što ulijeva optimizam, od Kraljevine su se počeli, i to uspješno, raditi i pjenušci (klasična metoda), što i povećava optimizam, 2015. bila je kao berba dobra i na intronizaciji je bilo sasvim logično nastupiti s magnumima, a s marketinškog aspekta pogođena je bila i nazočnost kreposnih dobrih vila koje su s etiketa Kraljevine Zelina sišle među (uvijek žedne!) Zagrepčane… ♣

Bačve u muzeju LIKOVNE umjetnosti!

MIMARA BARRIQUE – Dočekali smo i to: bačve u muzeju LIKOVNE umjetnosti!

U dijelu zagrebačkog muzeja Mimara, za koji se kaže da je hram umjetnosti, jedan od ponajboljih hrvatskih vinogradara/vinara Vlado Krauthaker na svoj je način uredio vinski podrum, s desetak barriquea! Iz kojih se, međutim, nije kušalo vino, ono se točilo iz butelja i pilo u susjednoj prostoriji, koja je kafić.

Vlado Krauthaker s likovnim umjetnicima koji su sudjelovali na njegovoj koloniji oslikavanja barriquea

Vlado Krauthaker u muzeju Mimara s likovnim umjetnicima koji su sudjelovali na njegovoj koloniji oslikavanja barriquea

Krauthaker se sa svojim prijateljima uglednim likovnjacima pobrinuo da se u Mimari priredi izložba barriquea koji su službu u enologiji zamijenili službom u domeni umjetnosti. Unatrag nekoliko godina Vlado na svom posjedu u Kutjevu organizira likovne kolonije na kojima priznati likovni umjetnici, te oni koji to (još) nisu ali imaju dara za umjetnost, od bačvica oslikavanjem odnosno oblikovanjem stvaraju umjetnička djela. Počelo je bezazleno, kao druženje uz čašicu i kičicu, ali onda se stvar i te kako uozbiljila, uključili su se i vrlo priznati likovnjaci, a oslikanih bačvica bivalo je sve više. Krauthaker ih je rabio kao ukras na imanju odnosno na štandovima kad je nastupao na sajmovima. Ali skupilo se kroz svo to vrijeme i više oslikanih ili preoblikovanih eksponata nego što ih je Vlado bio u stanju čuvati, pa se eto sada krenulo s izložbom Vino, boje i oblici Zlatne doline, najprije u Mimari, s time da potom ona bude i u susjednom joj hotelu Westin, a onda i u Esplanadi. Pokazane su bačvice koje su na razinu umjetničkoga djela podignuli autori Petar Barišić, Josip Karežić, Vatroslav Kuliš, Antun Krešić, Tihomir Lončar, Stanko Marinković, Bane Milenković, Stipe Nobilo, Ivo Raić i Hrvoje Šercar. Izložbu je otvorila dogradonačelnica Vesna Kusin, a kroz program je vodio glumac Vedran Mlikota. Rodila se i ideja da se eksponati ponude na prodaju. Upravo ova bačvica, posebno na slici a koju je ilustrirao brački ugostitelj Stanko Marinković, na ovoj izložbi sada u Mimari već je bila prodana I proije otvorenja!…

Već prije otvorenja izložbe bila je prodana bačvica koju je ukrasio brački ugostitelj i slikar Stanko Marinković

Već prije otvorenja izložbe bila je prodana bačvica koju je ukrasio brački ugostitelj i slikar Stanko Marinković

Evo, dakle, mogućnosti za dobar poslovni uspjeh vinara i likovnih umjetnika ne izravno, nego i indirektno vezanih uz svijet vina: plasman oslikanih bačvica! Ali ima još nešto: vinar kad odluči da neka bačvica više nije prikladna na iduće punjenje, ili ako smatra da bi mogao naći kolekcionara vina za kapljicu iz sasvim nove bačvice koja bi se na oslikavanje dala odmah nakon što je samo jednom čuvala vino, može vino iz dotične bačvice posebno napuniti u, primjerice, magnum (oko 150 takvih boca od 1,5 litre), te ga ubočenoga i s, na boci, primjerenom etiketom s umjetničkim štihom skupa s umjetnošću oplemenjenom bačvicom dati na prodaju…

Mimara barrique: bačvica kao ukras i umjetnina u kući, a vino za svečane, posebne trenutke… ♣

Otvorena vrata PA-VIN-a

REVIJA NAJBOLJIH SVJETSKIH MARAKA – Bez jako dobre opreme teško je proizvesti nešto ekstra, što će doista privući pažnju mogućeg kupca. Tim se mottom rukovodio Željko Pavković, jaskanski poduzetnik koji je prije 23 godine osnovao tvrtku PA-VIN za plasman suvremene opreme za vinogradarstvo i podrumarstvo te za konzultantske usluge, sa sjedištem u Jastrebarskome podno vinorodne Plešivice. PA-VIN svako toliko u krugu svoje tvrtke organizira Dane otvorenih vrata – smotru opreme, pomagala i potrepština za vinogradarstvo i vinarstvo.

Međimurec Mladen Letina izložio9 je svoje cisterne ali i preše francuske tvrtke čiji je predstavnik u Hrvatskoj Vaselin Bucher

Međimurec Mladen Letina izložio je svoje cisterne ali i preše francuske tvrtke Vaslin Bucher čiji je predstavnik u Hrvatskoj

Safet Bračković dovezao je mehanizaciju iz Njemačke!

Safet Bračković iz Agrosada i Hrvoje Bošnjaković dovezli su mehanizaciju – divovski kombajn za strojnu berbu grožđa – iz Njemačke! Ali, beračica je stigla i iz Francuske, iz tvornice Alma!

PA VIN Alma beracica

Na nedavnoj nekolikodnevnoj priredbi proteklih dana pokazana je oprema ponajboljih svjetskih proizvođača – strojevi za obradu tla i za zelenu rezidbu, atomizeri, malčeri te kultivatori Clemens, kombajn za branje grožđa što ih je dovezao iz Njemačke Agrosad, tvrtka kojom upravlja naše gore list Safet Bračković, zatim traktori Fendt, Carraro, Clemens, Felco, Fischer, beračice grožđa francuske Alme, preše Vaslin Bucher, pa Letina, Škrlj, Lallemand – kvasci  i neki preparati (LalVigne) napravljeni za uporabu već u vinogradi, da pospješe bolje dozrijevanje grožđa, pa bačve Garbelotto, Boutes, čepovi Colombin, punilice GAI…

Na centralnome mjestu - štand kanadske tvrtke Lallemand

Na centralnome mjestu – štand kanadske tvrtke Lallemand. Nenad i Maja Maslek te Karl Burger iz Austrije. Ta je tvrtka prezentirala svoje najnovije proizvode – inaktivne kvasce LalVigne u kategoriji Aroma i u kategoriji Mature (=zrelost). Prvi pospješuju izraženost aroma a drugi dozrijevanje fenola i veću kakvoću tanina, pridonose i punoći okusa. S tim preparatima treba tretirati lozu kad počne šara, tj. kad bobice počnu dobivati boju.

Mnogo posjetitelja – vinogradari i vinari iz cijele Hrvatske. Tako posjećene smotra opreme i strukovno vođene radionice ali i veliki broj nazočnih mladih upućuju na to da se u nas ubacuje u veću brzinu u postizanju, u proizvodnji, vrhunske kakvoće vina. PA-Vin kao organizator pobrinuo se, ustrojem i prostora za uživanje u lokalnima hrani i vinu, i za to da priredba bude i lijepa prigoda za druženje i razmjenu iskustava uz zalogaj i čašicu. ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Andro Crvik iz Konavala osobito se zanimao za bačve, i na slici je s predstavnikom ugledne talijanske bačvarije Garbelotto Antoniom Carluccijem

OGra

Milan Grabovac i enolog Mislav Maršić iz Imotskoga razgledavali su pažljivo punilice GAI

Rock’n’Vranec

TIME – AFTER TIME… – Da: Time, zagrebačka super-grupa s početka stvaranja jake rock-scene na ovim našim prostorima, ponovno, nakon nekog vremena, pred publikom!

Tihomir Pop Asanović klavijature, Vedran Božić gitara, Dado Topić vokal, Mario Mavrin bas, Ratko Rale Divjak bubnjevi. Konkretno: kraj travnja 2016. u kavani Johann Franck u Zagrebu.

Ozračje drukčije nego u doba naše mladosti, kad su pozornice bile sportske dvorane, a obvezni tekući pratitelj pivo. Danas dobro dozreli dečki Timea, ali i dalje podjednako brzi na gitarskoj i bas žici, tipki klavijature i palici za bubnjanje, ambijent profinjeniji, odgovarajući za njih ali i za njihove fanove, a tekući protagonist – vino. U glavnoj ulozi u čaši – Bovin, vinarija braće Bogevski iz Makedonije. U najnovije vrijeme tri su visoko vrana (da, crna k’o ugljen, a od sorte Vranec!) aduta kuće: Gjupka odnosno ciganka, Era, te May Way. Mpc. – da zaboli glava. Taman da se piju uz hit Timea Život u čizmama s visokom petom! Pa, eto, logika kaže: početak koncerta u Johannu Francku sa snažnom rock-obradom pop-hita Briana Highlanda Gipsy Woman, negdje na sredini glazbenog programa, uz mogućnost konzumacije Ere, skladba Makedonija (Tamo gdje vječno sunce sja…), a na kraju, uz čašu My Waya, Time-obrada velikog hita Franka Sinatre My Way (sa, inače, znakovitim tekstom!) – My Way… Organizatoru vrijedi razmisliti i o mogućnosti da se u nekom kutku objekta Johann Franck otvori i pult za maloprodaju Bovinovih butelja i Time-ovih ploča ili CD-a za ponijeti kući. ♣

Craft Beer Festival & Gastronomadi

VAGINALNO PIVO! – Eto ti ga na!

Postoji i – vaginalno pivo!

OLY

Chef Ivica Štruml i kuhari Gastronomada, te s njima mlada enologinja Teskera koja se odmetnula od vina i posvetila pivu!

U Zagrebu u prostorijama Gastronomada u Europskome domu, uz, kako je najavljeno, nazočnost čak dvaju ministara u hrvatskoj vladi, naravno, jedan od ministara bio je iz resora turizma jer, kaže se, želja je manifestaciju plasirati kao turistički sadržaj, odvijala se priredba Craft Beer Festival posvećena manufakturno proizvedenome pivu. Tamo tog famoznog, za turizam moguće vrlo značajnog – vaginalnog piva, nije bilo.  Ali, bilo je zato piva nazvanog Fakin ipa, pa čujem: tradicijska proizvodnja bez konzervansa. Fakin je fakin, a ipa je kratica za India pale ale. Riječ je o posebno gorkome pivu. Priča kaže kako je naziv nastao po tome što je Velika Britanija u vrijeme kolonijalizma brodovima slala pivo u Indiju a da se ono za dugačkog putovanja brodom ne bi pokvarilo u nj je dodavano mnogo hmelja, koji, objašnjeno je, služi i kao konzervans. S većom količinom hmelja pivo je dakako promijenilo okus, ali i taj novi, ekstra-gorki okus potrošači su jako dobro prihvatili. U nas takvo osobito gorko pivo pod nazivom Fakin Ipa, proizvodi i odnedavno i u boce puni pivovara Medvedgrad. Na festivalu kraft-piva bilo je moguće kušati i druge posebnosti te pivovare, primjerice svjetli lager Zlatni medvjed, crni lager Crna kraljica, pšenično pivo Dva klasa i jaki tamni lager Grička vještica.

Organizatori festivala i pivovara Medvedgrad pobrinuli su se za fine zalogaje, koje su pripremali chef Ivica Štruml, Esplanadin kadar i svojedobno Kuhar godine u Hrvatskoj u izboru revije Svijet u čaši, a danas voditelj gastro-konzultantske tvrtke Štruml d.o.o, te kuhari Gastronomada.CRAFT Vaginal-beer

Ali, što je to vaginalno pivo? Kompanija zvana The Order of Yoni, a yoni na sanskrtskome navodno znači vagina, navodi kako je razvila tehnologiju za proizvodnju takvog jedinstvenoga piva. Opisano kao sadržavajuće kvintesenscije ženstvenosti (quintessence of femininity), to pivo proizvedeno je uz uporabu bakterija mliječne kiseline izdvojenih iz vagine češke modele/manekene. A ti mikroorganizmi Lactobacillus, koji inače budu u gastrointestinalnome traktu čovjeka i životinja ali su i, kaže se, sastavni dio mikrobiologije vagine u žene, inače se rabe u proizvodnji sira i jogurta, ali i u produkciji piva kao što je lambic u Belgiji. The Order of Yoni ističe da se na etiketi svake boce vaginanog piva te kuće nalazi datum kad je od spomenute modele uzet vaginalni tampon. Nazdravlje!

Tajna toga piva leži u vagini. Koristeći se visokom tehnologijom uspijevamo izolirati i za produkciju piva pripremiti bakteriju mliječne kiseline iz vagine neke određene, dakako, iznimne žene. Bakterija prenosi u pivo osobenost i profinjenost žene, i dok pijete pivo rađeno s tom bakterijom učinit će vam se kao da plešete s prekrasnim anđelom! Dok pijete ovo pivo možete sanjariti o tome da ste na rendesu sa ženom vaših snova., stoji u reklamnom prospektu.

The Order of Yoni planira kreirati još piva uz uporabu vaginalnih bakterija, jedno od tih bit će BDSM ale na bazi dimljene šljive i bakterija mliječne kiseline iz vagine crvenokose odnosno brinete, a drugo pak blond ale, napravljeno od pšeničnog slada, šafrana i jestivoga zlata s dodatkom mliječnih bakterija iz vagine plavuše, po mogućnosti neke slavne manekene.

Yoni pivo jedno je od nekoliko kreiranih uz uporabu genitalnih produkata.  U kolovozu prošle godine objavljeno je da je pivovara Choise Bros iz Novog Zelanda u proizvodnji svojega stouta rabila jelenovo sjeme! ♣

EAT & DRINK ISTRIA!… –  Istrani su kroz udrugu Vinistra među najbolje organiziranim proizvođačima vina i maslinovoga ulja u Hrvatskoj. Ali neki od njih smatraju da to i nije dovoljno! I idu u uža udruživanja, koje mogu biti i dodatno efikasna, osobito u elitističkom kontekstu!

Nono Edi Prodan te vinar Moreno Coronica

Nono Edi Prodan te vinar Moreno Coronica

Vinogradari i vinari prve istarske lige Moreno Coronica, Moreno Degrassi i Gianfranco Kozlović te vinogradar, vinar, maslinar i uljar Danijel Kraljević Cuj, uljarka Alessandra Vekić kao i ugostitelji Fabijana Mijanović koja vodi konobu Buščina, i te kako na glasu, i Edi Prodan, voditelj renomiranog restorana Nono, odlučili su ući zajedno o projekt za još bolju Istru, pa su u ožujku u središtu Umaga skupa otvorili ugostiteljsko-prodajni objekt Istrian Food & Wine Shop Eat  Istria = Papati Istru! Ponudu čine riba i plodovi mora – srdela, tuna, sipa, lignja, te burger od boškarina. Sva vina spomenutih vinara moguće je naručiti na čašu. Predviđeni su i programi – radionice za one koji žele saznati više: o Istri općenito, o istarskome vinu, istarskom maslinovome ulju…

Skrećem pažnju na Cujev pjenušac (klasična metoda) te na novu baznu malvaziju (dakle 2015), ali i na maceriranu malvaziju, ali i na (još premladi!) teran 2015, naravno i na maslinovo ulje – Cuj posjeduje uljaru i osim za sebe prerađuje masline i iz usluge, za ponajbolje istarske maslinare. Tu su i Coronikina Gran Malvazija i Gran Teran, a uskoro ćemo vidjeti i njegov pjenušac!

Popriličan broj istarskih vinara krenuo je i u pjenušavome smjeru, a zadovoljava se metodom charmat. Dovoljno im je da im pjenušac bude tehnički u redu, svjež odnosno dopadljiv, i brzo spreman za konzumaciju. Metodom charmat to je moguće ostvariti  Istrani voze vino u Italiju u obližnju Furlaniju, i tamo im ga šampanjiziraju u velikim posudama, te napune i dovezu natrag kao proizvod spreman da izađe pred potrošača.. Coronica i Cuj međutim odlučili su se za klasičnu metodu koja traje duže, ali daje i daleko kompleksniji proizvod. Ne tek charmat, nego – charmaNt! S reputacijom kakvu imaju – Coronica s vinom a Cuj s uljem i vinom – i ne bi se smjelo pomišljati na neku drugu varijantu… Slažu se s time i članovi grupe zagrebačkih ugostitelja, sommeliera i dobrih potrošača vina koji su ovih dana posjetili Cuja i Coroniku…  ♣

ZLATNI PODRUM FRANCESCA ILLYJA – Nedavno za vrijeme toskanskih vinskih pretpremijera i manifestacije Benvenuto, Brunello! u Montalcinu je svečano otvoren novi – Zlatni podrum. Vlasnik mu je Francesco Illy, brat tršćanskog magnata kave, s kojim Francesco čini se i nije u najboljim odnosima i koji također u Montalcinu posjeduje vinski posjed Mastrojanni. U taj podrum Francesca Illyja, na imanju nazvanome Podere le Ripi, ugrađeno je više od 750.000 opeka slaganih, po starinskome principu gradnje u skladu s principima održivosti, jedna na drugu, pa tako kroz četiri godine.

Inače, u tome podrumu kao direktor i kao glavni enolog zaposlen je Sebastian Nasello, ovogodišnji osvajač nagrade Giulio Gambelli, nazvane tako po legendarnome talijanskom enologu Giuliju Gambelliju koji se isticao u maksimalno moguće prirodnoj proizvodnji osebujnih i organoleptikom teritoriju vjernih vina. ♣

SOLDERA: NIKAD VIŠE BRUNELLO NA ETIKETI! – Svjetski znani kontraverzni proizvođač vina Gianfranco Soldera, koji inače živi u Milanu a imanje – Case Basse – mu je u Montalcinu blizu posjeda Pieve Santa Restituta od Gaje i posjeda Caprili, kategorički je izjavio da više nikad na etikete svojih vina neće staviti naziv Brunello! Od berbe 2013. moje vino isključivo nosi naziv Toscana igt Soldera 100% Sangiovese. Praktički u podrumu u ovome trenutku više nemam vina za spremnoga isporuku. Inozemni ljubitelji moje kapljice pokupovali su, i platili unaprijed, svih 8600 butelja i 440 magnuma moje berbe 2009., a isporuka je realizirana ovih dana. Butelja je koštala 220 eura, i to je jedno od najskupljih talijanskih vina. Malo sam promijenio i pristup plasmanu: ja sad biram kome ću prodati vino, u suštini to znači da boce dam samo kupcu koji se navrijeme naruči i koji plati unaprijed, kaže Soldera. ♣

MENEGHETTI WHITE – U wine baru Basement u Zagrebu predstavljena su nova, za tržište spremna godišta vinarije Meneghetti iz istarskih Bala – Meneghetti Malvazija 2015 i Meneghetti White 2012. Goran Hanžek, direktor i partner u Meneghetti d.o.o., istaknuo je da će berba 2015. godine biti zapamćena kao jedna od najboljih u povijesti vinarije, posebice iz razloga što su vremenski uvjeti za razliku od kišne 2014. godine bili jako dobri pa se, finalno, očekuju vina izvrsne kvalitete. Od 2015. godine su svi vinogradi u vlasništvu vinarije u stanju pune rodnosti tako da će po prvi puta biti nadmašena proizvodnja od 100.000 boca godišnje. Meneghetti Malvazija 2015 je svježe bijelo vino koje uz 85 posto malvazije ima i 15 posto chardonnaya i bijelog pinota. Meneghetti White 2012 je kupaža chardonnaya i bijelog pinota odležana 12 mjeseci u velikim bačvama od slavonskog hrasta te još 30 mjeseci u boci prije izlaska na tržište.Meneghetti posjed

Hanžek veli da su na Stanciji Meneghetti trenutno u tijeku radovi na proširenju smještajnih kapaciteta i restorana a ponovno otvaranje planirano je za početak kolovoza kada će Meneghetti zablistati sa 26 luksuznih smještajnih jedinica i restoranom sa 70 sjedećih mjesta is više  dodatnih sadržaja. ♣

Badel 1862 - Ivan Dolac

Badel 1862 – Ivan Dolac

ZLATO IVANU DOLCU S FINGERLAKEA – Na velikom ocjenjivanju 16. Finger Lakes International Wine Competition 2016 u Rochesteru u SAD, na kojemu je bilo prijavljeno 4000 uzoraka iz raznih krajeva svijeta Ivan Dolac barrique 2009 Badela 1862 osvojio je zlatnu medalju, dok su Korlat Merlot 2012., Korlat Syrah 2011., te Dingač 50° 2011. osvojili srebrne medalje. Ivan Dolac Barrique 2009 predstavio se svijetu s novim dizajnom opreme. Autor je Vanja Cuculić. Na boci s reproduciranom kartom otoka Hvara želi se naglasiti jedinstveni vinogradarski položaj Ivan Dolca, a naziv tiskan zlatnim slovima služi kao asocijacija na mnoga svjetska priznanja za ovo vino. Etiketa Dingača 50° također ističe posebnost položaja Dingač, tj. ekstremnu nagnutost terena na kojem su vinogradi od 50°. ♣

Dzabe farbanjeSAŠA KRAJNOVIĆ NAJBOLJI ISTARSKI SOMMELIER za 2016 – Na ovogodišnjem prvenstvu sommeliera  za Istru i Kvarner pobijedio je Saša Krajinović iz Valamar Rivijere iz Poreča. Drugoplasirani je Saša Majstorović predstavnik Jadranke Hotela iz Malog Lošinja, a treći je Tomislav Sokač iz Istraturista. U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 25 natjecatelja iz hotelskih kuća Maistra iz Rovinja, Valamar
Riviera iz Poreča, Laguna Novigrad iz Novigrada, Istraturist iz Umaga, Arenaturist iz Pule, aPlave laguna iz Poreča, Jadranka  iz Malog Lošinja, Liburnija Riviera Hoteli  iz Opatije te Ville Ariston iz Opatije i hotela La Grise iz Bala. ♣

DUHOVITOST … i FARBANJE BEZ GRANICA – Pa doista – gdje nam je kraj kad imamo takvu duhovitost kao što je ova, napisana na svježe obojenoj fasadi zagrebake zgrade? ♣Batak - krilca

KRILCA u BATAKU – Pa gdje nam je kraj – uz ovakvo umijeće reklamiranja krilaca u restoranima Batak? (snimljeno u Zagrebu na parkiralištu pored trešnjevačke tržnice). ♣ SuČ – 04/2016

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: