Pink Day 2016/ RUŽIČASTO i KAO OPTIMIZAM, ZELENO i KAO EKOLOGIJA!

Pink Day logoPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Na

Na otvorenju: minuta šutnje u počast Zlatanu Plenkoviću. Slijeva su WoW-ice Alis Pečarić Marić i Ljiljana Vinković, u sredini je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a zdesna su opet WoW-ice Sanja Muzaferija i Marija Vukelić

THINK PINK & GREEN: OSAMDESETAK IZLAGAČA VINA IZ HRVATSKE i INOZEMSTVA, OKO 12 PROIZVOĐAČA MASLINOVOG ULJA, 1000 POSJETITELJA, INTERAKCIJA PONUĐAČA i KUŠAČA, PILACA JAKO DOBRA. FESTIVAL ROSÉA PRELAZI DRŽAVNU GRANICU, i 7. TRAVNJA BIT ĆE u MARIBORU  

Lijepo i plemenito subotnje poslijepodne u zagrebačkom muzeju Mimara. U rosé i zelenom tonu. Ružičasto je bilo vino, a zeleno maslinovo ulje. Ali ružičasto ovdje, po riječima predsjednice udruge WoW (Women on Wine = Žene u vinu) novinarke Sanje Muzaferije, treba shvatiti i kao simbol optimizma, a zeleno i kao, nužnu nam, ekologiju. Plemeniti aspekt: iskazivanje počasti iznenada preminuloj dalmatinskoj vinskoj legendi, te dodjela financijske pomoći posebno vrijednoj studentici koja je odmah nakon jednog završenog studija upisala drugi!

Službeno otvorenje manifestacije, s gradonačelnikom Milanom Bandićem te organizatoricama WoW-icama, duboko u znaku crne trake. Suze i minuta šutnje te intenzivne tišine za prerano otišloga Zlatana Plenkovića, baš se poklopilo da to bude nekako u istome trenutku za koji je zakazan njegov ukop na Hvaru. Minuta sa Zlatanom, ali i znakovita minuta svakome od nas, i samime sa sobom…

Ni

Uređenje, ukrasi, odjeća, etikete u ružičastome tonu. Efektan ulaz u izlagačku dvoranu: Marija Špoljar iz vinske kuće Josip i Marija Barundić iz Krašića

Ovogodišnja, inače na Pink Dayu tradicijska humanitarna akcija pod nazivom Pink Tuesday počela je u prostoru vidikovca Zagreb 360° (Zagreb Eye) 8. ožujka. Nositelj: udruga Dora. Donacije su prikupljane u svrhu financijske potpore mladoj djevojci Ivani Paladin (24) iz Sinja koja se pokazala kao izvrsna studentica i odmah nakon što je na Agronomskom fakultetu završila studij fitomedicine upisala je i novi studij – vinogradarstvo i vinarstvo. Odlučeno je da joj se pomogne vezano uz troškove jednogodišnje školarine. Za nju je skupljeno 13.500 kuna. Događaj dodjele su svojim izvedbama uveličale sopranistica Antonela Malis te harfistica i solistica Marija Mlinar. Uz Udrugu WOW, podršku akciji dale su udruga Lions Klub Zrinjevac i međunarodna organizacija poslovnih žena Zonta.

Kabola je poslao i balone!...

Kabola je poslao i balone!…

Četvrti Pink Day festival, inače ovaj put održan ne na Dan žena kao što je bilo prijašnjih godina nego desetak dana poslije, ponovno je okupio najbolje hrvatske i inozemne proizvođače ružičastih vina i ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Nastupilo je oko 80 izlagača vina, s nešto više od 100 etiketa, te 12 uljara. Jedan izlagač predstavio se s cvijetom soli iz vlastite produkcije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prikladno uređen na Pink Dayu ’16 – poput gospona Fulira – pojavio se Zagrepčanin Mario Tomeković, i zaustavio na čašici kod vinara Ilije Zdravka Jakobovića s vinogradom u brodskom Stupniku, i Osječanina Mladena Sibera, s vinogradpom u Erdutu

Na Pink Dayu u Zagrebu održano je nekoliko pažnje vrijednih radionica. Jedna je bila Italija u ružičastoj čaši kroz koju su predstavnice talijanske udruge Donne del vino Piemonte Fiammetta Mussio i Francesca Poggio prezentirale rosé vina iz regije glasovite po crnom vinu. Kao poseban gost Festivala došao je Tiziano Cacciani, poznati talijanski sommelier za maslinova ulja koji je vodio radionicu Zelena Italija – zelena Hrvatska. Slovenci su u radionici  To Pink or Not to Pink što ju je vodio znani vinski pisac iz Dežele Jože Rozman pokazali ponajbolja svoja rosé vina i najavili novost – održavanje Festivala ružičastih vina i u Sloveniji, bit će to konkretno 7. travnja u Narodnom domu u Mariboru. Upravo stoga je radionici prisustvovala i veleposlanica Slovenije, njena ekselencija Smiljana Knez.

Pink Slovenija, prvi put!: 7. travnja 2016. festival ružičastih vina debitira u Deželi, konkretno u Mariboru. S jako dobrim roseima, mirnima I pjenušavima, prezentirali su se Mihaela Doppler Krsnik Hiža Doppler iz Slovenske Štajerske, i Miran Sirk Bjana iz Goriških brda. S njima na slici je Zagrepčanin Božo Roknić, koji se bavi trgovinom vinom

Pink Slovenija, prvi put!: 7. travnja 2016. festival ružičastih vina debitira u Deželi, konkretno u Mariboru. S jako dobrim roseima, mirnima i pjenušavima, prezentirali su se Mihaela Doppler Krsnik Hiža Doppler iz Slovenske Štajerske, i Miran Sirk Bjana iz Goriških brda. S njima na slici je Zagrepčanin Božo Roknić, koji se bavi trgovinom vinom

Od inozemnih vina na festivalu su uz ona iz Slovenije i Italije izložena i neka iz Makedonije (Bovin), Francuske (Vinolicious) i Španjolske (Faustino).

– I ovaj put festival je pokazao da je ne samo vinska smotra nego ružičasti, optimistični pogled na svijet i život te da svake godine ostvarujemo svoj cilj: podignuti ljestvicu kvalitete ružičastog vina, pokazati ženstvenu stranu vina, upoznati Zagreb s najboljim maslinovim uljima, promicati kulturu stola i umjereno uživanje u vinu – rekla je predsjednica udruge WOW i osnivačica Pink Day Zagreb, novinarka Sanja Muzaferija.

Festival je, po službenoj informaciji, obišlo oko 1000 posjetitelja. Brojni i izlagači ali upravo i brojni posjetitelji pokazali su se ove godine i više od toga da su izlagači/ponuđači i posjetitelji/potrošači, puki pilci: prvi su štandove, u odnosu na prijašnje godine, dodatno ukrasili predmetima u ružičastoj boji, boce su i ukrasili s prigodnim ružičastim etiketama, popriličan njih bio je i odjeven u ružičastome tonu, a i brojni posjetitelji stigli su u Mimaru s odjevnim predmetima i rekvizitima ili s barem nekim sitnim detaljem na sebi u rosa boji, čak i gradonačelnik Bandić rado je prihvatio da na festivalu nosi obojene Ščurekove tamne naočale, dakako sada s ružičastim okvirom. Atmosfera je bila razdragana, interakcija izlagača i posjetitelja vrlo uspjela…   ♣  SuČ – 03/2016

Gošće iz Italije, iz udruge Žene u vinu, posjedi Il Poggio di Gavi, Tenuta Tenaglia, Ettore Germano, Cascina Castlet, Marenco iz Pijemonta s mirnim vinom, Cantina Bottega pak s pjenušcima punjenim u ove boce nježne ružičaste boje efektna izgleda

Gošće iz Italije, iz udruge Žene u vinu, posjedi Il Poggio di Gavi, Tenuta Tenaglia, Ettore Germano, Cascina Castlet, Marenco iz Pijemonta s mirnim vinom, Cantina Bottega pak s pjenušcima punjenim u ove boce nježne ružičaste boje efektna izgleda

Bilo je izlagača i s francuskim I makedonskim (Bovin) vinom, a jedan inozemni izlagač stigao je i iz Španjolske, koja se u posljednje vrijeme s vinom sve jače nastoji promovirati na hrvatskome tržištu. Porpiličan broj butelja s roséom donio je sa sobom Pablo Hernaiz, predstavnik grupe Faustino

Bilo je izlagača i s francuskim i makedonskim vinom, a jedan inozemni izlagač stigao je i iz Španjolske, koja se u posljednje vrijeme s kapljicom sve jače nastoji promovirati na hrvatskome tržištu. Popriličan broj butelja s roséom donio je sa sobom Pablo Hernaiz, predstavnik grupe Faustino

Hvarski vinar Andro Tomić došao je sa svojim Opolom Nobile s dvjema etiketama za isto vino, jednom klasičnom, ozbiljnom, a drugom prigodnom, veselom, ljetnom, s naglaskom ne samo na Plavac mali, nego i na Malu

Hvarski vinar Andro Tomić došao je sa svojim Opolom Nobile s dvjema etiketama za isto vino, jednom klasičnom, ozbiljnom, a drugom prigodnom, veselom, ljetnom, s naglaskom ne samo na Plavac mali, nego i na Malu plavu

 _________________________

Kod Belića se mogla kušati cijela paleta raznih ulja koja proizvodi Olea bb, osim u istarskoj bjelici najviše sam uživao u crnici, itrani, casalivi i buži

Kod Belića se mogla kušati cijela paleta raznih izvanrednih ulja koja proizvodi Olea bb, osim u istarskoj bjelici najviše sam uživao u crnici, itrani, casalivi i buži

OLEA 97 od 100!Pink Day, ali i zeleno, a i – ozareno crveno u ružičastome.

Rad i znanje, rad i znanje, znanje i rad. I opet: rad, znanje, znanje i rad…. I Istarska bjelica! Crvenkasta lica od sreće i zadovoljstva, Duilio Belić iz maslinarske kuće Olea bb s ponosom pokazuje bočicu sa zelenim i pikantnim uljem koje je nedavno u najnovijem izdanju uglednog međunarodnog ocjenjivanja maslinovoga ulja Flos Olei osvojilo 97 (devedesetisedam!) od mogućih 100 bodova. Nedostaju tek tri boda do – savršenstva. Čestitke, Duilio i Bosiljka! (vidi tekst o maslinovu ulju na blogu http://www.suhiucasi.wordpress.com i, za koji dan, u reviji Svijet u Čaši br. 151!)

Netko bi rekao: trošiti na kapaljku, kao lijek. Ja kažem: kao lijek

Odlična ulja kod Klaudija Ipše, također prednjači ono od Bjelice. Obitelj Ipša specijalno za Pink Day u Zagrebu dala je za bjelicu izraditi etiketu u ružičastome tonu. Odmah uz Ipšu izlagala je kuća Oleum Maris iz Vodnjana. Sjajna ulja od Bjelice, Buže i Žižolere

Odlična ulja kod Klaudija Ipše, također prednjači ono od Bjelice. Obitelj Ipša specijalno za Pink Day u Zagrebu dala je za bjelicu izraditi etiketu u ružičastome tonu. Odmah uz Ipšu izlagala je kuća Oleum Maris iz Vodnjana. Sjajna ulja od Bjelice, Buže i Žižolere

da, ali nipošto na kapaljku, nego – makar cijena ovog okusnog polifenolika nije nježna – s dobrim domaćim kruhom, na decilitar! Uz još npr. kvalitetan svježi kozji sir, ili pak pašku skutu ili pak grumen odležanog tvrdog ne presuhoga paškoga sira i uz čašu rasnog plavca, crljenka, terana… Radije tako pa jednom u godini, nego igrati se s kapljicama cijelu godinu… Uspješna preventiva odnosno liječenje mora uz fizičku stranu obuhvatiti i onu duševnu, duhovnu… a taj dio nas ne podnosi ni mrvice ni kapljice…

Kod Salvele iskočili su mi bjelica, buža i mješavina Aurum.

Veselo je bilo za stolom uz Lory Masks Musizza, koja inače već 19 godina izrađuje maske za Venecijanski karneval, i koja ima maslinik na području Larun, Vabriga, to je bio prvi projekt FAO u Istri, iz 1960. godine. Lory Musizza kaže da sve u masliniku radi na ekološki način. Interesantna ulja od Buže i Rosulje. Kod obitelji pak Buršić iz Brtonigle osobito mi se dopala mješavina sorata Decleva. Na slici s gospođama Musizza i Buršić te sa Stankom Miljković, WoW-icom iz redova organizatora festivala, je znani brački ugostitelj Stanko Marinković.

OL

Blaženi Stanko Marinković nije mogao odoljeti ni lijepome društvu ni ulju!…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paul O’Grady – Irac u promodžbi istarskog maslinovoga ulja

Na izlagačkom mjestu s nazivom Brist čujem hrvatski s engleskim štihom! Naravno, izlagač nije iz Engleske, ali jeste iz – Irske! Riječ je o Paulu O’Gradyju, koji je postao – istarskim zetom. Godine 2002. stigao je u Zagreb u sklopu razmjene studenata, u Hrvatskoj mu se dopalo i u Zagrebu je živio do 2009, upoznao je u međuvremenu djevojku, kćerku maslinara Silvana Puhara iz Vodnjana, koja će mu postati suprugom, preselio u Istru i sad je kod tasta u kući ulja Brist uposlen u sektoru promidžbe i plasmana. Izvrsna ulja od Buže, Bjelice, Carbonazze (crnica), te mješavine Intenso i Delicato ■

_________________

VINO & KINO: VEČERI TALIJANSKE KAPLJICE IZ REGIJE MARCHE (ANCONA) i TALIJANSKOG FILMA – Kao uvod u festival ružičastih vina, u zagrebačkom restoranu Potkova (ex Hipodrom) održana su dva zanimljiva programa pod nazivom Vino & Kino, u organizaciji blogerice Jelene Bulum (Wine Time Experience). Interesantan pristup vinu, kod nas nešto novo, drugo, za početak svakako za pohvalu, ali i uz napomenu da bi realizaciju valjalo unaprijediti, ponajprije učiniti preglednijom i dinamičnijom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vino & Kino: Jelena Bulum i Tiziano Cacciani

Naviknuti smo da se programi u restorani vezani uz vino svode na večeru s nekoliko sljedova i na posluženje nekoliko vina sljubljenih uz ta jela, te na kraću prezentaciju chefa kuhinje vezano uz ponuđena jela i kraću prezentaciju vinske kuće i vina proizvođača koji taj put gostuje. Jelena Bulum nastojala je priči dati jači intelektualni pristup, i vino pokazati i šire od onoga što je u čaši, a to je s njegovim raznim implikacijama na  život pojedinaca i društva, pa je uvrstila sekvence iz nekoliko znanih talijanskih filmova glasovitih redatelja kao što su Vittorio de Sica i Federico Fellini, te ukazivala na sekvence u kojima se vidi i vino pa objašnjavala o čemu je tu sve u socijalnome smislu riječ. Priređena je i izložba fotografija Eddyja Buccija Planine Sibilini i more.

Potko

Jelenin Wine Time Experience i Etno Gastro Experience u restoranu Potkova Nikole Štefanovića

Talijanski su filmovi i fotografije izabrani jer gastronomski dio – vino i lokalni suhomesnati specijaliteti i sirevi bili su iz talijanske pokrajine Marche, glavni grad koje je Ancona, preko puta našeg Zadra. Sommelier Tiziano Cacciani koji je, inače, na festivalu Pink Day održao radionicu o maslinovim uljima, nastojao je gostima na večeri predstaviti Anconu i njene znamenitosti, a i vinorodne Marche, kao i vina pojedinačno (bilo je 13 etiketa, od bazne kapljice do riservi), ponajviše Verdicchio (bijelo) i Rosso Conero, koji su u Hrvatskoj slabije poznati. Druge večeri talijanska vina posluživana su, prikladno sljubljena, uz specijalitete hrvatske kuhinje u izvedbi chefa u Potkovi Ivana Eraka. ■

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: