KROZ SVIJET u ČAŠI i NA TANJURU – 02_03.2016 -THROUGH THE WORLD IN a GLASS AND ON A PLATE


Svijet u casi logoSuhi u casi logo

&

U prilogu: Špijunaža na Plešivici / Filip Savić u Mendozi / Ugodno mokra veljača u Laubi / Španjolska inicijativa / Doživljava li to Kutjevo početak renesanse / Hrvati napali Japan / Kraljice! / Bistro Apetit u JRE / Ban Jelačić i ratnici Quin Shi Huanga

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

__________________________

Klub prijatelja dobroga vina 1984

ŠPIJUNAŽA! – Nije riječ ni o CIA-i ni KGB-u ni M5 ni SOA-i, ipak, oni koji eventualno nešto muljaju mogu biti sigurni da – OZNA sve dozna, prije ili kasnije!

Riječ je, izvorno, o tradicijskom pretproljetnom skupu lokalnih vinogradara/vinara određenoga kraja koji se okupe da bi svi degustirali nova mlada vina od svih njih i, uz pomoć jednoga ili više stručnjaka iz enologije, i sa strane, vidjeli gdje se u tome trenutku čija kapljica nalazi u smislu kakvoće i potencijala, te da bi oni čije vino muči neki problem saznali ima li (još) načina – i kojih – da se stvari poprave.

Špijunaža 2016 na Plešivici kod Lagradija: Mislav Velikanović (treći slijeva), novinar Ivo Kozarčanin, predsjednik Kluba Dominik Jagunić, vinari Damir Režek, Franjo Gregorić, Drago Kurtalj…

Špijunaža 2016 na Plešivici kod Lagradija: domaćin Mislav Velikanović (treći slijeva), novinar Ivo Kozarčanin, predsjednik Kluba Dominik Jagunić, vinari Damir Režek, Franjo Gregorić, Drago Kurtalj…

Sve je počelo briljantnom idejom natjecateljskog naboja – od iste sorte i iz istoga vinogorja proizvesti što bolje vino – tehnologa inž. Franje Jambrovića (da, iz čuvene međimurske enološke obitelji Jambrović što je podignula i vinsko Kutjevo) koji je tada radio za Jaska-Vino i koji je u jaskanskome kraju inicirao stvaranje Kluba prijatelja dobroga vina, osnovanoga 1984. Veliki entuzijast i mentor, pokretač na Plešivici, produkcije pjenušca koja zapravo sada pokazuje pravi zamah, Jambrović je želio pomoći lokalnim vinogradarima/vinarima ne samo u tome da rade bolja vina, nego i u tome da shvate prave vinsko-turističke potencijale svojega teritorija. Da se osobito usmjere na sorte što su se u tome kraju već odavna prije dokazale kao mogući sjajan adut – Pinot bijeli, za koji se poslije ustanovilo da je zapravo Chardonnay, i Rizling rajnski, zatim da se potrude raditi i kompliciranija vina koja će u skladu sa zahtjevom tržišta kvalitetno i buteljirati, a i da se jače okrenu prema pjenušcima, jer plešivički tereni i kultivari, u koje valja uključiti i Graševinu (sjajna je bila ona mladinska iz Boričke o kojoj su posebno brinuli Jambrović i njegov podrumar Francek Slugečić!), te Veltlinac crveni, Plavec žuti, Kraljevinu i još neke druge danas sa zajedničkim  nazivnikom stare plešivačke sorte, mogu dati sjajno bazno vino za šampus. Svake godine pred ljeto, po Jambrovićevoj zamisli, Špijunaži bi slijedile Vinske igre, sa strukovnim ocjenjivanjem gotovih vina spremnih u boci za tržište i s njihovim prikazom, dakako i s ceremonijalom dodjele medalja, najširoj javnosti. Rad Kluba prijatelja dobroga vina pod strukovnom paskom Franje Jambrovića rezultirao je brojnim zlatnim i srebrnim medaljama za plešivičke vinare osvojenima i na tada jednom od najjačih ocjenjivanja u široj regiji – Vinu Ljubljana.

Plešivički vinogradari/vinari nažalost od te sjajne klupske podloge koju im je priredio dobričina Jambrović napravili su do sada – 32 godine poslije – premalo u odnosu na to što im Plešivičko vinogorje s proizvodne strane a susjedni Zagreb, pa i blizina granice sa Slovenijom a od 2013. i EU,  s aspekta plasmana nude. Plešivica nije područje proizvodnje običnih, banalnih vina. To što ih ima možda i više nego što treba ne znači da se teritorij uz malo više truda i bolje organizacije ne može valorizirati bolje!

Vinari Josip Rajaković, Josip Barundić, Željko Šimanović, Krešo Ivančić, Robert Braje, Zdravko Pušćak, Darko Španić , Zdenko Vučinić i Zdenko Šember, u sredini lijevo je enolog Zdenko Ivanković

Vinari Josip Rajaković, Josip Barundić, Željko Šimanović, Krešo Ivančić, Robert Braje, Zdravko Pušćak, Darko Španić , Zdenko Vučinić i Zdenko Šember, u sredini lijevo je enolog Zdenko Ivanković

Istina, nekoliko obiteljskih vinarija s područja Plešivice isplivalo je, i danas kakvoćom ponude i vina i ugostiteljskih/turističkih usluga spadaju u hrvatsku špicu. Sjajni chardonnayi, sjajni rizlinzi, u novije vrijeme i sauvignoni i crni pinoti, odlični pjenušci, interesantna i dotjerana tzv. narančasta vina (i iz amfore)! Oni ukazuju na RASKOŠ te svoje Plešivice curice, i u proizvodnji vlastito usmjerenje upravo prema onome što Plešivica kao najtipičnije i najkvalitetnije, bolje od drugih područja, može pružti. Ostali međutim i dalje kaskaju, iako se mora priznati da su im vina općenito bolje dotjerana – pa i normalno je da se s vremenom barem malo ide naprijed! – očito je da nemaju ambicija i za nešto više. Dosta ih zapravo i kalkulira, naime osnovni posao im nije vino nego se njime bave iz hobija koji jednim dijelom eto mogu i unovčiti pa i ako ono nije visoke kakvoće iako i nije napunjeno u bocu, neki drugi pak, koji su uspješni poslovni ljudi i imaju novaca vinom se bave zato što ga vole ali i zato da se i pohvale pred prijateljima, takvi nerijetko i nemaju (dovoljno velik) vlastiti vinograd nego grožđe kupuju, i ne nužno unutar svojega vinogorja nego i drugdje gdje nađu dobru robu i dogovore dobru cijenu. Žalosno je da od gotovo 20 ili čak i više od 20 vinskih podruma navedenih na popisu ponude Plešivičke vinske ceste filozofijom te kakvoćom ponude još uvijek iskače tek nekoliko njih. Žalosno je i to da većina plešivičkih proizvođača ne pokazuje ni zanimanje da se stvori prava POSLOVNA i INTERESNA udruga lokalnih vinara koja bi mogla pomoći i u unaprjeđivanju kvalitete kapljice i pojedincu i općenito, te  u marketing, a bez koje je teško organizirati dobar marketing za vinsku (i turističku) Plešivicu. Klub prijatelja dobroga vina 1984, iako formalno jeste udruga, nije asocijacija poslovnoga tipa!

S tatom je stigla i Vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember

S tatom je stigla i Vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember

Počeo sam sa špijunažom Kluba: danas, kad je konkurencija na tržištu vina vrlo jaka, ne samo u kontektu domaćih nego i u kontekstu inozemnih vina, umjesto da ta špijunaža bude doista pozornica ozbiljnog kušanja i strukovno poduprtog razgovora, to je – susret radi pajdašije (kakav se može organizirati mimo špijunaže), na kojemu su, tako ispada, najvažniji pijuckanje, čavrljanje o svemu i svačemu, povremeno pjevanje asa (stihovi: Nikaj na svetu lepšega ni, nek je gorica kada rodi, kumek moj dragi daj se napij, dugo nas ne bu daj se ga vžij…) i nakon što se degustacija brzinski odradi – naravno, domijenak. Najrenomiranijim plešivičkim vinarima nije do toga, i godinama više i ne sudjeluju ni s vinom ni osobno, tek sada u najnovije vrijeme, a čujem da je to ponajviše zbog osobnog prijateljstva mlađih generacija s aktualnim čelnikom Kluba i njihovim vršnjakom, neki ipak dođu. Kaskaderi – tj. oni koji, kako sam rekao, kaskaju, morali bi se, ako žele da ih se smatra ozbiljnim vinarima i štovateljima svojega kraja (uh, kako li smo samo jaki na riječima kad se iskazuje domoljublje!), malo zamisliti, zapravo – odrediti prioritete: ostati, sjedeći na dvije stolice (i dalje posao drugdje, a vino kao hobi na amaterskoj razini), na nivou kalkulanta, ili usmjeriti se maksimalno ambiciozno i profesionalno na vino, i to što na višu kakvoću i na vrste karakteristične za svoj kraj!

Velimir Korak (stoji) i Josip Rajaković: čeka se – bruderšaft !

Velimir Korak (stoji) i Josip Rajaković: čeka se – bruderšaft !

Najnovija špijunaža na Plešivici održana je u vrlo lijepoj kući–vinskom podrumu Lagradi obitelji Velikanović. Podastrto je nekih 70 vina, svrstanih po sortama. I ovdje se lijepo pokazalo što na Plešivici mogu dati Chardonnay, Rizling rajnski, bilo je nekoliko obećavajućih sivih pinota, lijepi par graševina te crveni veltlinac, od istoimene i na Plešivici tradicijske sorte koju valjda još samo jedan proizvođač izdvaja i puni samostalno u bocu.

Sasvim iznenada na kraju degustacije prozvan da nešto kaže bio je enolog i proizvođač Velimir Korak. Na njegov vrlo emocionalni istup, u kojemu je manje komentirao vina pojedinačno – određenu pohvalu je izrekao više općenito i uz napomenu da neke jako dobre baze ne treba prepustiti tome da i ostanu tek dobre baze već ih treba ambicioznijim pristupom nadgraditi – a više se okrenuo onome što ga je tištilo tj. suštini plešivičke vinske priče, do tada popriličan žamor u dvorani stišao se na tišinu da bi se i muhu čulo…. Neke njegove na mah i vrlo oštre riječi pojedincima se u sali zacijelo nisu svidjele, ali te riječi valja shvatiti, i i te kako prihvatiti, u kontekstu onoga što je Korak htio naglasiti, a to je da vinsku i turističku Plešivicu treba graditi na njenim posebnostima, na maksimalno mogućima osebujnosti i kvaliteti, jer to je ono što čini razliku!  Hoće li njegov apel možda promijeniti stvari pa da Plešivica s većom vojskom, dakle kompletna, te hitrije i uvjerljivo krene u zauzimanje šireg dijela čelne pozicije što joj na vinskoj karti Hrvatske po potencijalu i pripada? ♣

FILIP SAVIĆ NA MEJOR SUMILLER DEL MUNDO 2016 – Na Svjetskom prvenstvu u somelijerstvu  Mejor sumiller del Mundo 2016 koje se održava u argentinskoj Mendozi od 20. do 25. travnja Hrvatsku će predstavljati Filip Savić aktualni hrvatski prvak u toj disciplini vezanoj uz ugostiteljstvo i plasman vina.Savic Filip HSK

Izvršni odbor Hrvatskog sommelier kluba odlučio je da će Hrvatsku, na natjecanju za najboljeg sommeliera svijeta 2016., predstavljati doista najspremniji naš kandidat, ali ne automatski onaj koji trenutno nosi titulu našeg šampiona, nego onaj koji pokaže najviše znanja u međusobnom nadmetanju dosadašnjih nacionalnih prvaka, osvajača titule u razdoblju između dva svjetska prvenstva, tj. od 2012.-2015. U posljednje četiri godine imali smo tri prvaka – Dragaan Ružića, Sinišu Lasana i, dva puta, Filipa Savića. Budući da je Ružič odustao od daljnjih takmičenja, Lasan i Savić su nedavno u Opatiji rješavali kvalifikacijski test. On se sastojao od 60 pitanja na engleskom jeziku. Pitanja su bila složena po istom principu kao za svjetsko prvenstvo a ispravnost odgovora kontrolirao je Giuseppe Vaccarini, predsjednik tehničke komisije talijanskog udruženja sommelier ASI-ja. Bolji rezultat polučio je Filip Savić pa će eto upravo on u Mendozu. Želimo mu puno uspjeha!  ♣

Vinart_grand_tasting_logo-03UGODNO MOKRA VELJAČA U LAUBINovo značajno vinsko događanje u Zagrebu, Vinartova vinska veljača, posljednji tjedan u veljači bilo je vrlo zanimljivo. Saša Špiranec sa svojom ekipom iz Vinarta za organizaciju priredbi i za promociju, u metropoli je priredio Grand Tasting, popraćen edukativnim radionicama na više lokacija. Grand Tasting Saša je zamislio sa sudjelovanjem stotinjak proizvođača – probranih vinskih kuća iz Lijepe naše ali i iz inozemstva s time da su, kako mi je rekao u najavi manifestacije, sva vina dostupna na hrvatskom tržištu, istina neka u vinotekama i drugim prodavaonicama ali neka vanjska i preko trgovaca koji ih nude ambulantno.Grand Tasting Lauba

Jednosatne radionice na razne teme za po do 40 osoba predviđene su bile u dane prije Grand Tastinga u hotelima Sheraton i Antunović. Josipa Andrijanić je predstavljala vrance, Nina Levičnik konfrontirala je po tri pjenušca istoga tipa iz Slovenije i Hrvatske, Udruga Tribidrag uz pomoć Edija Maletića i Ivana Pejića zavrtila se oko Crljenaka i Dobričića  (roditelji) i Plavca maloga (njihov potomak), Ivana Valić i Martina Bek pripremile su priču o Barolu i Nebbiolu, Ivo Kozarčanin prezentirao je neka iznenađenja (lijepa vina od sorata koje nisu u modi!) Bregovitog sjeverozapada Hrvatske, Mario Tomeković i Tihomir Purišić debatirali su pod naslovom Vinska postmoderna o biodinamičkim vinima, a Jelena Šimić-Valentić izabrala je kao temu Burgundiju, Željko Bročilović Carlos pokazao je rieslinge …

Saša Špiranec, lijevo, u razgovoru s glavnom enologinjom Belja Suzanom Zovko

Saša Špiranec, lijevo, u razgovoru s glavnom enologinjom Belja Suzanom Zovko

Veliko tzv. promenadno kušanje (šetnjom uza stolove s proizvođačima) Grand Tasting odvijalo se u lijepome prostoru muzeja Lauba kojega nazivaju Kućom za ljude i umjetnost, a sad je eto postao i Kućom za ljude, umjetnost i vino. Novost u odnosu na većinu drugih vinskih festivala u Lijepoj našoj: mogućnost kupnje vina izravno na festivalu! Dio prostora u dvorani pretvoren je u vinoteku s buteljama proizvođača koji su nastupili na Grand Tastingu i tu se vino moglo kupiti. Propitao sam se o tome kako ide trgovina, zanimljivo je da dosta proizvođača – kako su mi rekli – nije uopće dalo u tu improviziranu vinoteku svoja vina na prodaju. Čudno! Možda nisu htjeli pristati na nešto nižu, promotivnu cijenu kako je običaj u takvim prigodnim prodajama. A ako je vino tu po istoj cijeni kao i u drugim trgovinama u gradu, to svakako nije baš poticaj za kupovinu. S druge strane, pitanje je i koliko je naša publika i naviknula na ovakvim priredbama dodatno trošiti na vino, naime ulaznica i za Grand Tasting stajala je 100 kuna, pa je moguće da je većina posjetitelja za tu cijenu radije obilazila izlagače i kušala – besplatno.

Frano i Višnja Bire – Grk 2015, ali rijetkoga Grka DeForo – niti ispod stola!

Frano i Višnja Bire – Grk 2015, ali rijetkoga Grka DeForo – niti ispod stola!

Među vinarijama koje su izložile svoje specijalitete bili su Korak, Tomac, Šember, Ivančić, Degrassi, Coronica, Kozlović, Clai, Benvenuti, Matošević, Kabola, Dobravac, Cuj, Gracin, Bibich, Vuina, Stina, Senjković, Bura, Mare, Grgić, Boškinac, Saints Hills, Vinolicious, Skaramuča, Bire, Rizman, Krajančić, Krauthaker, Dvanajščak-Kozol, Štampar, Bolfan, Adžić, Benvenuti, Markus, Galić, Batič, Trapan, Marof, P&F Jeruzalem, Tement, Gross, Meitz, Cloudy Bay, Schoss Gobelsburg, Frane Šerka itd.

Bistro Lauba pobrinuo se za hranu: uz dnevni jelovnik te nekoliko brzih zalogaja pod kulinarskom palicom chefa Zdravka Marića moglo se sjesti, pojesti, pa krenuti u novi krug kušanja…

Tomislav Bolfan donio je zadnje trzaje svog odličnog cabernet sauvignona iz 2009

Tomislav Bolfan donio je zadnje trzaje svog odličnog cabernet sauvignona iz 2009

Hoće li manifestacija u veljači u Laubi postati tradicijom, vidjet ćemo. O tome će se izjasniti i proizvođači-izlagači. Valjda će stav biti potvrdan, Zagreb kao veliki grad i grad geografski blizu nekoliko zemalja zavrjeđuje i zacijelo je u stanju podnijeti dvije jače eno-priredbe godišnje. U Hrvatskoj je već popriličan broj festivala, Metropola ih sada ima dva značajna, uz ovaj i Zagreb Vino.com u Esplanadi krajem studenoga. Odaziv na prvu Vinsku veljaču u Laubi, čini se, ohrabruje, pa eto neka i budu dva takva jača događanja, to više što su jedno od drugoga udaljena više mjeseci, taman toliko da ljubitelj plemenite kapljice – dobrano ožedni i poželi ponovno u vinsku promenade. ♣

Ljepotica u crnome, s crnim vinima kuće Zlatan Otok Plenković iz Svete Nedjelje na Hvaru • Zagrebački garažni vinar Daniel Szabo, s dvije berbe svog Dingača Pepejuh Marcus - vrlo dobre 2010 i odlične 2011 • Umiljata Spoža Magdalena Senjković s Brača, ali ovaj put ne s roséom Spoža nego s obećavajućim crnjakom Dita 2012 od plavca maloga (20 %), te cabernet sauvignona i syaraha (po 40 posto). Dita je tradicijski brački izraz koji označava staleško nasljeđe, objašnjava Magdalena

Ljepotica u crnome, s crnim vinima kuće Zlatan Otok Plenković iz Svete Nedjelje na Hvaru • Zagrebački garažni vinar Daniel Szabo, s dvije berbe svog Dingača Pepejuh Marcus – vrlo dobre 2010 i odlične 2011 • Umiljata Spoža Magdalena Senjković s Brača, ali ovaj put ne s roséom Spoža nego s obećavajućim crnjakom Dita 2012 od plavca maloga (20 %), te cabernet sauvignona i syaraha (po 40 posto). Dita je tradicijski brački izraz koji označava staleško nasljeđe, objašnjava Magdalena

ŠPANJOLSKA INICIJATIVA – Krajem prošle godine, u organizaciji ICEX-a, španjolskog Instituta za vanjsku trgovinu, inače dijela Ministarstva za gospodarstvo i kompetitivnost u španjolskoj vladi, u zagrebačkom hotelu Sheraton organiziran je mini-festival španjolskih vina, uz sudjelovanje proizvođača osobno, iz 11 vinskih kuća širom zemlje (npr. Bodegas Altanza, Finca Torremilanos, Marques de Riscal, Fernando de Mendoza…). Bilo je to na visokom nivou – otvorio ga je veleposlanik Španjolske u Zagrebu Nj. E. Eduardo Aznar Campo, a aktivno su s naše strane nazočili i hrvatski ministar turizma, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), te dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Španjolci, koji se mogu pohvaliti da imaju najveću površinu pod vinogradima u svijetu – oko 1,17 milijuna hektara, te koji proizvode ovisno o godini od 36,6 do 38 milijuna hl Bakhova nektara, bili su vrlo zadovoljni odjekom i odlučili su nastaviti s prezentacijama, tako da ove godine u Zagrebu planiraju dva nastupa, međutim ne po konceptu festivala nego u formi Masterclassa, za po nekih 60 uzvanika, uglavnom iz redova uvoznika, distributera vina, ugostitelja, sommeliera, novinara. Prva Duo Espanaradionica bila bi u svibnju, a druga u listopadu.

Španjolci, trenutno u količinskom smislu najveći izvoznici vina na svijetu, predvidjeli su za kraj svibnja odnosno početak lipnja 2016. za grupu hrvatskih vinskih pisaca nekolikodnevno studijsko putovanje u par svojih vinordnih područja. Vina iz Španjolske, uglavnom ona s Tempranillom u glavnoj ulozi, nazočna su već u Lijepoj našoj, preko Vrutka, Vivat & partnera, Vinotradea, Vina.hr te preko tvrtke D’Avgusta Impeks našeg Željka Kulića, koji živi u Barceloni. Na slikama su dva naša znana chefa – Istranin Damir Modrušan, s predstavnicom kuće Altanza Elenom Sanchez Tendero, i Zagrepčanin Matija Balent s Ricardom Peňalba iz Finke Torremilanos. ♣

DOŽIVLJAVA LI TO, KUTJEVO, POČETAK RENESANSE?Moram nešto napraviti za Kutjevo!, kaže odlučno Josip Galić, vlasnik 26 vlastitih  hektara vinograda i korisnik grožđa na još 15 hektara u kooperaciji u Kutjevačkom vinogorju. Sad kad eto izlazi na tržište s vrlo dotjeranim vinom razmišlja ozbiljno i višeslojno o fazi koja jednostavno mora pratiti proizvodnju, a to je, dakako, plasman. I to plasman ne samo boce vina, nego i plasman cijelog teritorija, teritorija za koji svi znaju ali koje općenito slabo tržišno funkcionira. Nedavno je napokon otvoren restaurirani krasni Kutjevački dvorac, ali on zasad nije i aktivan u eno-gastro i šire turističkome segmentu (događanja, smještaj…) za širu publiku. Josip Galić uvidio je da konačno treba konkretno poraditi na razvoju u Kutjevu deficitarne ugostiteljske i smještajne ponude, i to i na višem nivou, kako bi se privuklo više gostiju, više i onih gostiju jače platežne moći, te kako bi se goste duže zadržalo na području Kutjeva. U tom smislu Galić, kako čujem, preuzima od Petra Majetića kompleks s vinogradom i manjim hotelom-restoranom, svečano službeno otvorenje preuređenog objekta najavljuje za 12. ožujka kad u Zlatnoj dolini, posebice u Požegi, slave Grgurevo, kao sjećanje na dan kad su lukavstvom uspjeli odbiti tursku opsadu.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Josip Galić, njegov enolog Slaven Jeličić i upravitelj imanja Galić Andrej Markulin predstavili su ovih dana u zagrebačkoj Galeriji vina MIVA svoju kapljicu iz 2015 – Rosé (cabernet sauvignon i merlot po 40 posto te crni pinot 20 posto), Graševinu za koju Jeličić veli da je najbolja od kuće Galić do sada, te sauvignon s izraženim i vrlo tipičnim aromama. Jeličić navodi i kako je 2015. u Kutjevačkom vinogorju bila odlična godina, i to ne samo za bijelo vino i vino ranijih sorata nego i za vino kasnijih te i crnih sorti (na mnogo mjesta u nas zbog perioda kiše u nezgodno vrijeme cabernet sauvignon nije baš ispao sjajno!). Iz 2014, koja nije na dobru glasu, prezentirani su besprijekorno čisti te elegantni Chardonnay sur lie (sedam mjeseci na finom talogu u 500-litrenim bačvama; meni se u tome trenutku baš to vino i najviše dopalo), Bijelo 9 (graševina, chardonnay i sauvignon, 9 mjeseci u bačvi). Iz 2013 potočeni su crni pinot (jedna godina bačve) i Crno 9 (merlot & cabernet sauvignon popola, 18 mjeseci u francuskoj bačvici). ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKRALJICE! – Kraljica (Zagrebačke županije) koja je bila, i ona koja je trebala, također, biti… Ivana Puhelek i Mirjana Jarec Kure, gošće Družbe braće Hrvatskoga zmaja!  ♣

HRVATI NAPALI JAPAN! – Hrvati su napali Japan! Zemlju s nekih 130 milijuna stanovnika. Napad je dakako ne s oružjem nego sa željom prodora hrvatskoga vina na tamošnje vrlo zanimljivo tržište. Četiri hrvatske vinarije – Vina Belje, PP Orahovica, Kraljevski vinogradi i Zlatan Otok – predstavile su se u veljači na Supermarket Trade Showu, najvećem sajmu trgovine u Japanu. Zajedničkom nastupu hrvatskih vinara na Supermarket Trade Showu prethodio je izvoz vina u Japan koji je uspješno počeo prošle godine. Japanci su tijekom svakodnevnih vođenih kušanja na sajmu odlično reagirali na sva predstavljena hrvatska vina, pa je distributer Fuji Trading najavio značajno povećanje uvoza hrvatskih vina i dolazak japanskih kupaca u obilazak hrvatskih vinarija tijekom rujna.

Na japanskom tržištu godišnje se, navodno, popije oko 364 milijuna litara vina, a u uvozu dominiraju vina iz Europe, što daje nadu i u komercijalni uspjeh hrvatske kapljice.

Hrvatska vina u Japanu su još uvijek slabo poznata i uvoze se u malim količinama. Reakcije kupaca su, međutim, jako pozitivne, pa planiramo izlazak i s hrvatskim vinom na sve važnije izložbe i sajmove vina u Japanu, kao i samostalna kušanja hrvatskih vina tri do četiri puta godišnje, izjavio je Tsuneharu Hiyoshi, direktor Fuji Tradinga.Hrvatska vina u trgovini u Japanu

Vina Belje u Japan izvoze graševinu. Na ovako zahtjevnom tržištu važno je imati odličan omjer cijene i kvalitete, a naša graševina taj uvjet zadovoljava, kazala je Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica Sektora marketinga i turizma Belja.

Posebno me raduje da je Frankovka PP Orahovice odabrana od strane jednog od najznačajnijih uvoznika vina u Japanu. Udvostručenje naručenih količina u odnosu na prethodnu godinu izvoza pokazuje da je Frankovka PP Orahovica našla svoje mjesto na tržištu Japana te da možemo očekivati i daljnji rast potražnje, naglasio je Josip Tokić iz PP Orahovice.

Kraljevski vinogradi su predstavili pošip, plavac mali i crljenak kao vina najznačajnijih dalmatinskih vinskeih sorti. Naša vina imaju novi moderniji stil izražen u većoj voćnosti vina, manjim alkoholima i znatnom svježinom. Ta naša vina posebno se dobro sljubljuju s tradicijskom japanskom hranom. Crljenak i Jadranska tuna predstavljeni su kao idealan spoj i na Sushi, Tuna & wine Festivalu u Zadru, a sada se već nude i u restoranima u Tokiju i Osaki, istaknuo je Zoran Pantalon direktor Kraljevskih vinograda iz Zadra.

Projekt promocije hrvatskih vina u Japanu financiran je iz Vinske omotnice, mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018., a osmislila su Kocis Goran chefga i prijavila Vina Belje, kojima je ovo peti odobreni projekt promocije vina na trećim tržištima.  ♣

BISTRÒ APETIT u JRE – Bistrò Apetit sa zagrebačkog Cmroka novi je član međunarodne udruge mladih restoratera Europe (Jeunes Restaurateurs d’Europe)!  Izuzetna mi je čast pridružiti se europskim kolegama u ovom uglednom udruženju koje je prepoznalo naš rad i uvrstilo Bistrò Apetit na gastronomsku kartu Europe.  To je izniman uspjeh ne samo za Bistrò, već i za Zagreb i Hrvatsku općenito, jer je gastronomski aspekt turizma oduvijek vrlo bitan. Za naše goste gotovo svakodnevno kreiramo nove sljedove i tako postavljamo nove kulinarske standarde, rekao je chef Goran Kočiš. ♣

Kinezi u ZgbuBAN JELAČIĆ i RATNICI QUIN SHI HUANGA – Dolazeći tramvajem prema zagrebačkom Trgu bana Jelačića, prva pomisao, u ovim sadašnjim burnim vremenima, bila je: neka nova vojska, teroristi… Ništa od ovih koji u posljednje vrijeme siju strah europskim prijestolnicama! Uz bana Josipa Jelačića postrojena je vojska ratnika koji su svojedovno u tajnoj grobnici u gradu Xi’anu, nekih 1000 kilometara udaljenom od Pekinga, čuvali svojega cara Quin Shi Huanga! Impresivna postrojba. Čuvara cara Shi Huanga bilo je 8000, i bili su teško naoružani. Ovo na Trgu bana Jelačića pored Josipa Jelačića na konju su terakota-ratnici, kopije spomenutih branitelja, jedno od najvećih arheoloških nalaza u Kini koje je mjestu pronalaska donijelo i titulu najsnažnijeg turističkog odredišta u zemlji. Ratnici Quin Shi Huanga stigli su u Zagreb na inauguraciju kineske Nove godine, koja je u znaku majmuna….♣                                  SuČ 02_03/2016

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: