Hrvatski festival hrane i vina 2015/ KUŠAJTE LJUBAV NA STOLU!

 Hrvatski festival hrane i vina logoPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Direktorica

Direktorica Đurđa Protić s Milanom Bandićem i drugim svojim gostima u razgledavanju štandova

U ZAGREBAČKOJ ARENI NA, KAKO JE ORGANIZATOR REKAO, NAJVEĆEM ENO-GASTRO OKUPLJANJU U REGIJI  NASTUPILO JE 320 DOMAĆIH i STRANIH IZLAGAČA, 16 NAŠIH ŽUPANIJA  PREDSTAVILO JE SVOJE ENO-GASTRO DESTINACIJE

Zagrebačka sportska dvorana Arena bila je poprište, kažu neki, najvećeg eno-gastro okupljanja u regiji. Tamo se odvijao treći i trodnevni međunarodni Hrvatski festival hrane i vina 2015.  Pod mottom: KUŠAJTE LJUBAV NA STOLU! Sudjelovalo je 320 domaćih i stranih izlagača, 16 hrvatskih županija predstavilo je 34 svoje vinske i kulinarske destinacije, održano je 11 atraktivnih vinskih radionica.

– Upravo je i cilj ovog festivala da kroz vrhunska domaća autohtona i tradicijska jela te vina pomaže u definiranju Hrvatske kao uzbudljivog eno-gastro odredišta – rekla je direktorica festivala ĐurđaProtić.

Okusi Slavonije i Podunavlja

Okusi Slavonije i Podunavlja

hrhv-okusi slavonija-4

Vukovarsko-srijemska županija prvog je dana festivala donijela atraktivan program Okusi Srijema i Slavonije, a moglo se kušati niz domaćih delicija poput podljevanog sira, satrice, taški, rezanaca s makom, svatovskih kolačića…  I zaliti ih kapljicom vinara P.Z. Trs, Dolić-Kraljević, Ivana Čobankovića, Buhača, Vitisa i Iločkih podruma.

Drugog dana festivala u eno-gastro smislu predstavila se Osječko-baranjska županija, koja se u suradnji sa zakladom Mladi kuhar pobrinula za demonstraciju tradicijske pripreme šarana na rašljama. Porcija šarana prodavala se po cijeni od 10 kuna a prikupljeni novac usmjeren je u zakladu Mladi kuhar koja pruža podršku u edukaciji učenika i promicanju zvanja kuhara i konobara.

bb

Izvanredni sirevi od nepasteriziranog kozjeg mlijeka sirane Kumparička iz Marčane kod Pule, dozrijevali od mjesec dana do dvije godine. Specijalitet par excellence:  karamel, kaže sirarka Denisa Blašković, dobiven uz šet sati laganog kuhanja kozjeg mlijeka

Hrvatska zajednica županija i Hrvatska gospodarska komora na grupnom izlagačkom prostoru podastrli su uz pomoć različitih udruga iz segmenta poljoprivrede i prehrane niz zaštićenih domaćih proizvoda poput pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira, maslinova ulja.

Slovenac Aleš Winkler iz Ljubljane je došao u Istru i u sirani Kumparička proizvoditi sir, a grupa Slavonaca otišla je u Sloveniju i u Celjske mesnine odnijela recept z! proizvodnju kulina, i još su se time ti Slavonci na štandu i hvalili! Taj slavonsko-slovenski (igra slova, sitna ali bitna!) kulen Celjske mesnine plasiraju pod markom Z‘dežele, i u Hrvatskoj, kako su rekli, preko nekoliko većih robnih kuća, maloprodajna cijena navodno je oko 120 kuna za kilogram. Toliko o teranu…, pardon, o kulinu.

Kulen Z'dežele

Kulen Z’dežele

Talijani su stigli

Talijani su stigli s piramidama sušene rajčice…

Pažnju su plijenili razni kuhari koji su uživo pred publikom demonstrirali prigotavljanje svojih omiljenih slanih i slatkih jela. Cooking showovi odvijali su se na dvjema velikim pozornicama.

...sireva...

…sireva…

Jedna je radionica bila posvećena starom međimurskom desertu na način mamice. Tradicijski međimurski desert nije, čuli smo, gibanica, kao što to većina danas smatra. Najuobičajeniji su deserti bili kruh s masti i sa šećerom, ribane jabuke sa šećerom, močjak (koji ima i slanu varijantu), riža na mlijeku, zlevanjka… Palačinke su do nas stigle kasnije.

Vrhunski kuhar Jure Tomič preporučio je hit-specijalitet svojega lokala Osterija Debeluh u Brežicama – torticu od goveđeg tartara, gusja jetra i prepeličje jaje.

Damir Modrušan iz restorana Zigante u Livadama predstavio je dakako specijalitete s tartufima, jedan od njih je New Ham & Eggs” s crnim tartufom.

Chef Damir Modrušan u akciji u Areni

Chef Damir Modrušan u akciji u Areni

Vino, od sjevera do juga: Međimurci - David Štampar sa suprugom...

Vino, od sjevera do juga: Međimurci – David Štampar sa suprugom…

Goranko Poljanić s Pelješca: jako dobar Dingač 2011

Goranko Poljanić s Pelješca: jako dobar Dingač 2011

Kuhari restorana Badi iz Umaga odlučili su se za jela s tunom, konkretno za tartar od tune i mrkve te carpaccio od tune.

Prehrana bez glutena sve je jači trend u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Da hrana bez glutena može biti i te kako okusna dokazivao je chef Branko Ognjenović na radionici Bezglutenska prehrana za bolji imunitet.

Chef Braco Sanjin iz splitskog restorana Kadena  kombinirao je  lomljeno zrno pšenice s dimljenim plodovima mora i azijskom hrustom.

Peršu

… Istrani – obitelj Peršurić, te iz Dalmacije – Rebić…

... te, kod maslinara iz Vodica, Marija i Ante Mrgudić s Pelješca

… te, kod maslinara iz Vodica, Marija i Ante Mrgudić s Pelješca

Čiji

Čiji je plavac bolji – Aurelius 2011 (15,2 vol %) i Dingač 2011 Traditional Excellent od Ivice Radovića,  ili šampion Sabatine 2015 Libertas 2011 (16,2 vol %) od PZ Putnikovići, ili Plavac 2006 Brune Cotića i PZ Stoviš s 31 mjesecom dozrijevanja/odležavanja u novom francuskom barriqueu?

Na Hrvatskom festivalu hrane i vina nastupili su i ove godine MAM-VIN i revija Svijet u čaši, koji su naglasak stavili na svoj najnoviji projekt – knjigu Atelje okusa – Blaževa kuhinja, nastalu kao slijed naših godišnjih tradicijskih Ateljea okusa i kao rezultat suradnje s Damirom Folnegovićem Blažom s kojim smo na TV-Mreži realizirali seriju emisija Blaževa kuhinja.  Atelje okusa Svijeta u čaši bio je i literaran i vrlo okusan– ponudili smo na kušanje delicije iz radionica Deno, Kamanjo, Zlatne gorice, Polovanec, Borošak, Igomat. ♣  SuČ – 11/2015

Blaž Folnegović

Štand Svijeta u čaši: Blaž Folnegović, na slici s Donatom Jambriško iz uglednog ugostiteljsko-turističkog kompleksa Zlatne gorice iz varaždinskoga kraja – aktivan u promoviranju knjige Atelje okusa (gore) / Uz pjenušac, znani karlovački hotelijer i ugostitelj Ivan Srakovčić, na slici sa suprugom, započeo je slavlje svojega rođendana

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: