VinDel 2015 / NAJOUKUSNIJI DAN U GODINI!

VinDel logoPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK · Snimio MARKO ČOLIĆ

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

TAKO KAKO KAŽE NASLOV GLASILA JE NAJAVNA REKLAMA ZA OSMI SALON VINA i DELIKATESA ŠTO JE OVE GODINE ODRŽAN u STUDENOME u MARIBORU. IZ HRVATSKE SU IZLAGALI BELJE, BODREN, GLIGORA, MATOŠEVIĆ, SVIJET u ČAŠI, TOMAZ, TRAPAN

Dan kad se u mariborskome hotelu Habakuk, smještenome, inače, u pravcu Pohorja, održava međunarodni salon delikatesa i vina VinDel organizator manifestacije – Zavod Slovino iz Maribora, tijela za promidžbu i za organizaciju raznih događanja na polju eno-gastronomije, proglasio je najokusnijim danom u godini.

Bučino ulje

Bučino ulje te proizvodi i jela od buče (bučinih koštica)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nezaobi

Nezaobilazan kao začin a i dobar za zdravlje: češnjak – ovaj ovdje iz okolice je Ptuja

Štajerska

Tradicijska slatka štajerska pogača sa sirom

Biserka Pečarič

Biserka Pečarič iz moderno opremljene uljare Pečarič iz Drašiča kod Metlike prezentirala je, uz bučino, i ulja od oraha, lješnjaka, koštica od grožđa, lana, konoplje, šipka, maka, badema, pistacije, kikirikija, sezama, gorčice…U pozadini je bizeljski vinogradar i vinar Janez Šekoranja, inače veliki prijatelj vinogradara/vinara iz našeg Ivanić-Grada

Vino

Vino: osebujnu kapljicu proizvodi podrum Marof iz Prekmurja. Enolog Uroš Valcl odlučio je predstaviti dva vina od, rekli bismo, domaćih kultivara – Laški rizling/Graševinu 2012 Bodonci i Modru frankinju/Frankovku 2011 Mačkovci, te dva vina od nadaleko popularnih internacionalnih sorata – Chardonnay 2012 Kramarovci i Sauvignon 2012 Breg. Zanimljive upravo snažna Graševina (s 14,5 vol%) te Frankovka (14 vol%), mpc. za butelju je po 32 eura!

Doista, VinDel prava je revija raznih delikatesa, plemenite kapljice, jakih pića, piva i napitaka, ali i pribora za posluživanje hrane i pića, iz raznih zemalja. Ove godine, po riječima Dejana Baiera, direktora Slo-vina, na izlagačkim mjestima našlo se nešto više od 600 različitih artikala iz 15 država. Uključujući, dakako, i Hrvatsku: odavde su svoje proizvode ponudili Belje – baranjski kulen nedavno zaštićen oznakom geografskog porijekla (PGO) i dimljenu slaninu, paška sirana Gligora – paški sir i druge sireve i mliječne prerađevine iz svoje proizvodnje, vinske kuće Bodren iz Hrvatskog zagorja – visoke slatke predikate, te Matošević, Tomaz i Trapan iz Istre. Revija Svijet u čaši, pojavila se i kao izlagač i kao medijski pokrovitelj, a najavili smo izlazak knjige Atelje okusa – Blaževa kuhinja, posvećene hrvatskom eno-gastronomskom bogatstvu, te, za pred Božić i Novu godinu, i izlazak jubilarnog 150. izdanja časopisa, koji se inače čita i u Sloveniji, u Deželi eto imamo  pretplatnike.

Dejan Baier

Dejan Baier, direktor Slo-vina, organizatora VinDela, s Damirom Folnegovićem Blažom, uz izložene revije Svijet u čaši

Pored izlagača,

Pored izlagača, zvijezde VinDela 2015 iz Lijepe naše bili su Damir Folnegović Blaž, uvelike zaslužan za realizaciju knjige Atelje okusa – Blaževa kuhinja, i radio i tv. voditelj Mirko Fodor, naime njih su dvojica, obojica u kuharskome zanosu, na naslovnoj stranici Svijeta u čaši br. 149 koja se, projicirana, cijelo vrijeme vrtila na zidu u festivalskim dvoranama

 S aspekta zastupljenosti u ponudi, na VinDelu dominiraju vino te specijaliteti i dobrote iz domaćega kraja i domaće kuhinje, dakle mesarski i mljekarski pa i pekarski uradci, kao i razna ulja, s obzirom na geografsku lokaciju Maribora odnosno s obzirom na tradicijsku proizvodnju u široj mariborskoj okolici, logično, u prvome planu je ono od buče. Naravno, na svakom stolu gdje je izloženo bučino ulje našli su se i drugi proizvodi od buče npr. pržene bučine koštice za grickanje, brašno od bučinih koštica, razna slana i slatka jela baza kojih su bučine koštice i bučino ulje.

Kao što je to redovito na svim priredbama ove vrste, izlagački dio i na VinDelu prate i radionice, jedna je npr. bila u znaku portugisca, vina koje se na ovim našim prostorima tradicijski troši kao mlado međutim pećuški novinar i glavni urednik vinske revije Pecsi Borozo Zoltan Gyorffy s nekoliko uzoraka donesenih iz ponajboljih podruma iz Villanyja pokazao je da u dobrome godištu i uz odgovarajući pristup u vinogradu a potom i u podrumu portugizac može biti i prilično ozbiljno vino sposobno i da podnese poneku godinu na plećima. U sklopu radionica održane su i razne vođene degustacije vina, primjerice pjenušaca Radgonskih gorica uz pršut, pa sireva Gligora, sommelieri pak Slovenije predstavili su svoje aktivnosti.

Sljedeće godine VinDel vraća se u svoj prijašnji oktobarski termin, i bit će, ponovno u hotelu Habakuk u Mariboru, 26. listopada 2016.  SuČ – 11/2015

Dva slatka

Dva slatka, jedan iz Hrvatske – Boris Drenški Bodren, a drugi iz Slovenije – Jozef Prus

Veseli Hrvati

Veseli Hrvati iz Istre: uz predstavnika kuće Matošević su Bruno Trapan i gospođa Tomaz

Duboka privrženost Rieslingu:

Duboka privrženost Rieslingu: Boštjan Protner, vinogradar i vinar iz okolice Maribora

Neki vole piti na metre...

Neki vole piti na metre

Kao kraljevi

Kao kraljevi među slovenskim vinskim kraljicama: Dejan Baier, Blaž Folnegović i glavni urednik zagrebačke revije Menu Rene Karaman. Aktualna vinska kraljica Slovenije je Sandra Vučko, u bijeloj haljini, na slici sasvim desno

Nekad

Nekad (i) vinska kraljica, danas ozbiljna vinarka: Mihaela Kopše, vinska kuća Doppler između Maribora i Šentilja. Vinu proizvedenome od sorata koje u nekoj godini daju najbolji rezultat i napunjenome samo u magnume dala je naziv 360, zato što se središte imanja Doppler nalazi na vrhu brdašca s kojega se krasan pogled pruža na sve strane (360 stupnjeva!)

Slovenci imaju i Mlečnu vinsku kraljicu

Slovenci imaju i Mlečnu vinsku kraljicu

Šampanjer Miha Istenič

Šampanjer Miha Istenič netom naoštrenim nožem otvorio je butelju sa svojim pjenušcem

Bogata ponuda

Bogata ponuda raznih manufakturno rađenih namaza i pašteta od jetre svinja iz, kažu, eko-uzgoja. Eko sirovina je iz sudjedne Austrije

Briga za prirodne resurse

Briga za prirodne resurse i okoliš: Save water, drink wine!

Kakvog li dueta, ponešto drukčijih pogleda:

Kakvog li dueta, ponešto drukčijih pogleda: Ščurek junior, i Prinovec, poput Blues Brothersa. Uz Ščurkovu Staru brajdu

 ______________________________________________

Atelje okusa Blazeva kuhinja 1

ATELJE OKUSA – BLAŽEVA KUHINJA

Nastavak čuvenih ATELJEA OKUSA revije SVIJET u ČAŠi – u knjizi!

Najnovije izdanje zagrebačkog poduzeća MAM-VIN d.o.o, u suradnji s Damirom Folnegovićem, Blažom iz tv-Večernje škole i voditeljem serije tv-emisija Blaževa kuhinja

Zabavno i edukativno!

160 stranica – 60 vrhunskih restorana diljem Hrvatske – uz svaki recept po jedno vino ponajboljeg proizvođača iz Lijepe naše

Moguće kupiti u restoranima koji su u knjizi, preko Tiska, uskoro i u boljim vinotekama

Cijena: 150 kuna

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: