Emozioni dal Mondo 2015 / I OPET ZLATNI AGROLAGUNA, KRAUTHAKER, VINA BELJE

Emozioni Bergamo logoPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velebna palača Betty Ambiveri u Seriateu, gdje se održavalo ocjenjivanje

ŠAMPION i JEDINO VELIKO ZLATO – SRBIJA (RADOVANOVIĆ), BERGAMSKA ZLATA HRVATIMA: TRI POREČKIM FESTIGIJAMA (CASTELLO, MERLOT, CABERNET SAUVIGNON), DVA KUTJEVAČKIM CRNJACIMA (MERLOT i MERCS) TE JEDNO BARANJCU (MERLOT)

Bergamo, Lombardija, Italija: 11. međunarodno ocjenjivanje vina Emozioni dal Mondo 2015: Merlot e Cabernet Insieme, u organizaciji udruga Vignaioli Bergamaschi i Consorzio Tutela Valcalepio a uz strukovnu potporu Centra za izučavanje organoleptike i formaciju degustatora (Centro studi Assaggiatori) iz susjedne Brescije, te uz prisutnost, kao savjetnika i supervizora, profesora Marija Fregonija, legende Odsjeka za vinogradarstvo i vinarstvo sveučilišta Cattolica iz Piacenze, svojedobno i predsjednika OIV-a.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na povratku iz Bergama kući, nakon što smo saznali i službene rezultate – proslava zlata s asom Krauthakerom u ponajboljem ljubljanskom restoranu As. Lijevo je prof. Marin Berovič, a u sredini prof. Ivan Dropuljić

Ponovno lijep uspjeh hrvatskih proizvođača! Laureati su i opet Agrolaguna, Vlado Krauthaker, te Vina Belje.

Porečka Agrolaguna osvojila je zlato za vina Festigia Castello 2013, Festigia Merlot 2013 i Festigia Cabernet sauvignon 2013, Kutjevčanin Vlado Krauthaker dobio je zlato za Merlot 2012 i Mercs 2012, a baranjsko Vina Belje pozlatilo se preko Merlota 2012 Goldberg, dok je  Cabernet sauvignon 2009 te kuće proglašen nacionalnim prvakom u grupi  prezentiranih uzoraka iz Hrvatske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trenuci slavlja, zbog postignutih uspjeha srpskih vinara, kušača iz Srbije – enologa i vinskog trgovca Nikole Biorčevića i njegove supruge Saške, također tehnologinje, pa novinara Mirka Rnjaka i njegove suputnice Vesne Miličević, koji su u društvu sa Suzanom Živić iz Konzorcija za vina bergamskog vinogorja Valcalepio, i Novellom Bagna iz Centra za istraživanje u segmentu degustacija i organoleptike te za formaciju kušača (Centro studi assaggiatori) iz Brescije

Pobjednik Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme 2015 kao zemlja je Srbija, a kao vino Cabernet sauvignon 2012 Reserve, kao podrum pak Radovanović. Taj Cabernet sauvignon 2012 Reserve jedini se domogao velike zlatne medalje. Isto vino ponijelo je i naslov nacionalnog prvaka svoje zemlje.

Uz klasične medalje kao odličja, postoji eto i posebna nagrada – naslov nacionalnog prvaka, o njoj odlučuju bodovi novinara-kušača, a žiri novinara dodjeljuje je najbolje ocijenjenome uzorku od svih koje prezentira neka od zemalja sudionica ocjenjivanja.

Uspjeh za Hrvatsku kao vinsku zemlju povećava i činjenica da je Lijepa naša na ovogodišnjem ocjenjivanju Emozioni dal Mondo, na kojemu se kušalo ukupno 203 uzorka iz 17 zemalja, među njima 15 hrvatskih, sa šest zlata druga po broju osvojenih zlatnih medalja, odmah iza Italije, koja ih je uzela 30. Na trećem zlatnome mjestu je Francuska sa četiri odličja, tri zlata pripala su Izraelu, Srbiji, Turskoj i Malti, a po jedno Čileu, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji.  Od 17 zemalja sudionica 12 ih je primilo barem jednu zlatnu medalju.

Po riječima prof. Marija Fregonija, najbolje prosjeke ocjena ostvarili su Srbija, i, ovim redosljedom dalje, Francuska, Italija, Izrael, Turska, Hrvatska, Malta, Čile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Program za kušače počeo je večer uoči ocjenjivanja pozdravima direktora ocjenjivanja Sergia Cantonija i predsjednika Konzorcija za vino Valcalepija Medolaga Albanija, inače uglednog bergamskog proizvođača vina

Žirija je bilo sedam, sa po čak 11 degustatora, dva žirija imala su po 12 kušača. U Bergamu broj članova žirija, sastavljenih od enologa, sommeliera, vinskih trgovaca i specijaliziranih vinskih novinara, poprilično nadmašuje broj članova žirija na drugim međunarodnim vrednjovanjima plemenite kapljice, obično drugdje bude po pet odnosno po sedam degustatora. Enolog Sergio Cantoni, direktor ocjenjivanja, ispred organizatora kaže da se s povećanjem broja ocjenjivača u ocjenjivačkoj komisiji htjelo postići objektivniji ishod glede toga kojem uzorku dodijeiti koju medalju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moja komisija G: u prvom planu su, slijeva, prof. Berovič, te Ico Turra

Ukupno je radilo 79 ocjenjivača, većinu su činili stranaci – omjer je bio 42 inozemca, iz 23 zemlje, te 32 kušača iz Italije. Tu Cantoni veli da se željelo ocjenjivanje internacionalizirati ne samo s obzirom na uzorke prijavljene za ocjenu nego i s obzirom na kušače. Cantoni ističe kao vrlo važnu korist od toga da, s jedne strane, lokalni proizvođači od stranaca-službenih ocjenjivača dobiju informaciju o tome što misle o njihovim vinima pa da vide treba li što izmijeniti u proizvodnji radi postizanja boljeg komercijalnog uspjeha na tuđim tržištima, a s druge strane da se kroz sudjelovanje stranaca na ovoj manifestaciji drugim sredinama jače širi glas o vinu iz okolice Bergama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Redovito sjajna vina Corvus, iz Turske: odgovoran za to je Resit Soley, na slici sa suprugom

Pragovi za medalje: 92/100 za veliko zlato, 85/100 za zlato i 82/100 za srebro. Budući da se trofeji ovdje dodjeljuju po već uobičajenome ograničenju OIV-a od 30 posto od ukupno prijavljenih uzoraka, i s obzirom da je kvota sada već bila ispunjena velikim zlatom i zlatima, srebrne medalje ovaj put nisu se dodjeljivale.

Uvjet za osvajanje titule nacionalnog prvaka je da vino bude najbolje ocijenjeno u grupi uzoraka iz jedne zemlje, s time da obvezno mora dostići prag od 85/100 bodova.

Iz Srbije, zlato su dobila još i vina Cabernet sauvignon 2013 od spomenutog šampiona Radovanovića, zatim Kanon 2012 (merlot & cabernet sauvignon) od Jeremića i Regent 2012 Reserve od Aleksandrovića. Slovenci su se okitili zlatom za Brda Khmer 2009 od Marka Reje, njihov nacionalni šampion je međutim JNK Merlot 2009 od Merviča, a Mađari, oni iz Villanyja, koji energično igraju na kartu bordoških sorata, posebice Cabernet franca, mogu se radovati zlatu za vino Villany Ordogarok Merlot 2011 od Tamasa Gunzera, nacionalni mađarski prvak u Bergamu je međutim Cabernet  Franc Selection DHC 2011, od tamošnje vinske ikone Joszefa Bocka.

Organizator je podijelio posebne značke nekolicini kušača koji su dosad na vrednovanju Emozioni dal Mondo bili 10 puta, a među dobitnicima bio sam i ja. Ostali su prof. Alain Bertrand s Bordoškog sveučilišta, te vinski pisci i kritičarke Helena Baker iz Češke i Maria Roginska iz Francuske.

Četvero

Četvero desetogodišnjaka u Bergamu: prof. Alain Bertrand iz Bordeauxa, Helena Baker iz Praga, Maria Roginska iz Pariza i Željko Suhadolnik iz Zagreba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U društvu Sergija Cantonija, čelnika organizacijske ekipe Emozioni dal Mondo, te prof. Marija Fregonija, srebrnu značku uz želju da primim i zlatnu, za 20 godina sudjelovanja (!), predala mi je predsjednica mojega žirija Argentinka Claudia Quini Ines

U sklopu ocjenjivanja Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme kao finale, dan poslije degustacije, odvija se uvijek strukovni skup, svaki put na neku određenu temu. Sada je tema bila Territorio come Identità: il Paesaggio tra Consumo e Conservazione, o teritoriju kao bitnome faktoru za identitetu vina.

Ocjenjivanje Emozioni dal Mondo: merlot e cabernet insieme postaje sve značajnije s aspekta promidžbe vina, naime, organizator, koji se dosad svojski angažirao da prezemntira u Bergamu zlatom i velikim zlatom okićena vina na svom štandu na znanom sajmu vina i jakih pića Vinitaly u Veroni sada ide dalje: obećava takvu prezentaciju na svome štandu i na sajmu ProWein u Düsseldorfu i na Vinexpou u Bordeauxu!

Pri

Prigoda i za promidžbu kušača: Bugarin Georgi Mihov, sommelier i proizvođač vina, s bocom robne marke Someno vrlo dobrog svog r’katsitelija Rikat 2012 rađenog u Borowitzi. Ozbiljno, kompleksno vino, dozrijevalo u bačvici na finom talogu. Šteta da i kod nas vinari ne pokušavaju od te gruzijske sorte dobiti i nešto više. Desno je slovački enolog Fedor Malik, koji je pak predstavio svoju novu, petu knjigu, s feljtonima na temu hrane, mirisa i okusa Ohybanie chuti

Lijepi vinograd

Lijepi vinograd Serena Magrija, dio od 30 hektara u komadu

Sereno Magri

Sereno Magri

U popodnevnim satima organizator ocjenjivanja Emozioni dal Mondo 2015: Merlot e Cabernet Insieme poveo je kušače u bergamsku okolicu u obilazak vinograda i posjet dvojici proizvođača u mjesto Scanzorosciate, gdje je, kažu, domovina crvenkastog slatkog vina Moscato di Scanzo. Prvi je posjet bio Serenu Magriju, a drugi podrumu Il Cipresso.

Vina vinogorja Valcalepio s oznakom doc po službenom elaboratu smiju biti –Valcalepio Bianco (bijelo) samo od burgundijskih sorata Pinot bijeli, Pinot sivi i Chardonnay, i u omjerima koji su određeni postocima, a crno Valcalepio Rosso od bordoških kultivara Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc.

Kuća Il Cipresso, koja sa četiri hektara pod trsjem proizvodi oko 15.000 boca, vrlo ozbiljno se usmjerila prema kakvoći ali i prema Muscatu di Scanzo, kakvoga, veli vlasnica Angelica Cuni, drugdje nema. Od te sorte, grožđe koje se nakon berbe prosušuje u kutijama najmanje 21 dan i tada ide u preradu a vino prije izlaska na tržište mora provesti dvije godine na dozrijevanju u cisterni od inoksa, Cipresso radi i pjenušac, samo, za nj, dakako, grožđe se ne prosušuje.

Osobito zanimljivo bilo je proći zasebnom dvoranom u kojoj je Angelica Cuni već priredila niz poklon-aranžmana za dolazeće božićne i novogodišnje praznike… Evo nekih ideja (našim) vinarima za božićne darove: vješalica okićena torbama (dakako i onima za nošenje butelja), kao što je bor okićen kuglicama (sasma lijevo), zatim drvena kutija s   buteljama, vadičepovima, čepovima s ukrasnom drškom, figurama i pločom za igranje šaha, osobito zanimljiv bio je novi kućni ljubimac, u krletci. On ne pjeva, ali propjeva onaj koji se s njime intenzivnije podruži! ♣

Vino in Gamba!

Vino in Gamba! Angelica Cuni iz kuće Il Cipresso uz bačvu s vinom Valcalepio Rosso. Talijani su se odmah poigrali riječima: Mora da je unutra stvarno dobra kapljica! U Italiji naime izraz essere in gamba znači biti dobar, vrijedan, marljiv… U ovome slučaju Gamba je – prezime znanog proizvođača bačava

Zanimljiv Cipressov cvijetni aranžman kao ukras u sobi

Privlačni Cipressov cvijetni aranžman kao ukras za sobu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komplet Vino i šah

Vrlo zanimljiv kućni ljubimac...

Kućni ljubimac!…

SuČ – 10/2015

 

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: