POTROŠAČKI PUTOKAZ – 08.2015. – BUYING GUIDE
pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly
VODIČ ZA PAMETNU KUPNJU
Od/since 1994.
KOLOVOZ – 2015 – AUGUST
U OVOME BROJU: HRVATSKA – CROATIA • ARGENTINA • ITALIJA – ITALIA • ŠPANJOLSKA – ESPAÑA
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
VINA SU S TRŽIŠTA / WINES ARE FROM THE MARKET
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ – Šampion/Champ – 99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova/pts = Sjajno! Upečatljivo! Jedinstveno!/Brilliant! Impressive! Unique!
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ – Velika zlatna medalja/Great gold medal – 96 – 98 (19,6 – 19,8 / 4,6 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino /Excellent, with character, elegant, classic great wine.
♣ ♣ ♣ ♣ – Zlatna medalja/ Gold medal – 90 – 95 (18,6 – 19,5 / 4,1 – 4,5) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.
♣ ♣ ♣ – Srebrna medalja /Silver medal – 85 – 89 (17,5 – 18,5 / 3,0 – 4,0) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i s izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji ukus / very good and typical, complex, convincing, with chances to develop even more, for the exigent consumer
♣ ♣ 80 – 84 (15,5 – 17,4 / 2,1 – 2,9) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno, ali, bez uzbudljivosti / varietal recognizable, in a certain determinated style, solid, not exciting.
♣ 71 – 79 (11,0 – 15,4 / 1,1 – 2,0) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih, prejakih mana.. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i na silaznoj putanji, još prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant to strong flaws, still acceptable for everyday use
Ispod/under 71 ( 11,0 / 1,0) = Nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.
⇑ = trošiti sada/drink now • ⇗ = trošiti, bez žurbe, uz hranu, eventualno još pričuvati, jer vino može potrajati u dobroj kondiciji / drink now, with food, eventually keep because the wine has enough strenghth to endure more time in a good shape, and improve • ⇒ = čuvati duže, vino ima snagu, i šansu da se s vremenom u butelji kroz razvoj i bitno poboljša / keep, because the wine has a chance to develop significantly with the time in the bottle.
CIJENE, u maloprodaji / PRICES, retail, 0,75 ℓ: S = small (do 40 kn; till 5 €) • M = medium (40-75 kn; 5-10 €) • L = large (76-115 kn; 10-15 €) • XL = extra large (116 -150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-230 kn; 20-30 €) • XXXL = to large (iznad/over 230 kn; 30 €)
- Uzorci se uzimaju iz izvora provjerenih da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu nakon isporuke od strane proizvođača nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja. • Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija • Uzorak se odmah odbacuje ako barem dvije trećine strukovnog žirija (npr. 5 od 7 članova) tako odluči. • Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 82 boda po skali do 100 bodova, odnosno 16,1 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 2,6 bodova po skali do 5,0 bodova.
Bregoviti sjeverozapad / North Western Uplands
♣ ♣ ♣ (M) CHARDONNAY 2014 – JAREC-KURE
PRIGORJE-BILOGORA, Zelina ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Chardonnay ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s k.z.p. • suho • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – visoka, teška • model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM 3 ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: čitljivo
VINO je dotjerano • skladno • svježe • s primarnim aromama • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi • lijepo – lako se pije, i na dužu stazu • u špici koja može još trajati ■ IZGLEDOM živahno – bistro • žućkasto – zelenkasti odsjaj ■ NA NOSU diskretno • upućuje na voćnost (plodovi: svježi – zeleni – bijeli – koštićavi – domaći/jabuka, kruška – orašasti, dodir) ■ U USTIMA sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • svježeg – srednje dugog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10 – 12° C
♣ ♣ (♣) (M) PINOT BIJELI 2014 – JAREC-KURE
PRIGORJE-BILOGORA, Zelina ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pinot bijeli ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s k.z.p. • suho • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – visoka, teška • model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM 3 ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: čitljivo
VINO je jako dobro za berbu koju prati loš glas • dotjerano • čisto • skladno • svježe • s primarnim aromama • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi • lijepo – lako se pije, i na dužu stazu • podesno za ljetne vrućine • u špici koja može još trajati ■ IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto-žućkasto ■ NA NOSU lijepo iskazano • upućuje na voćnost (plodovi: svježi – zeleni – koštićavi) • floralno (cvijeće: svježe – bijelo) ■ U USTIMA sa dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro – vitko • svježeg završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10 – 12° C
♣ ♣ (M) SILVANAC ZELENI 2014 – CMREČNJAK
ZAGORJE-MEĐIMURJE ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Silvanac zeleni ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s k.z.p. • suho • 11,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je čisto i dotjerano • s mladenačkim nabojem • svježe – lepršavo • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije, i na dužu stazu – za potrošače koji vole slađe note • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto ■ NA NOSU diskretno • upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: svježi – zeleni – bijeli – koštićavi – domaći) • floralno (cvijeće: svježe) • vegetalno ■ U USTIMA slatkasto • sa živim kiselinama • tijelom & strukturom dobro – vitko • blago gorkastog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10° C
♣ ♣ (M) PUŠIPEL 2014 classic – CMREČNJAK
ZAGORJE-MEĐIMURJE ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pušipel (Moslavac, Šipon, Furmint) ■ OZNAKA na etiketi: kvalitetno s k.z.p. – Međimurska kvaliteta • suho • 11,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: visoka vitka – teška • model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM (3) ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka
VINO je dotjerano • skladno • svježe • s dosta živosti • s primarnim aromama • u suglasju sa: stilistikom – godištem berbe – dobi • lako se pije, uz hranu, i na dužu stazu • podesno za ljetne vrućine • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto-žućkasto ■ NA NOSU diskretno • upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: svježi – zeleni – bijeli – koštićavi – citrusi) ■ U USTIMA zaobljeno • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom solidno • svježeg – srednje dugog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10° C
♣ ♣ (M) PUŠIPEL 2014 classic – DVANAJŠČAK-KOZOL
ZAGORJE MEĐIMURJE • VINOGRAD: kosina • sorta: Pušipel (Moslavac, Šipon, Furmint) ■ OZNAKA na etiketi: kvalitetno s k.z.p. – Međimurska kvaliteta • suho • 11,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: visoka, teška • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – kratak – običan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka
VINO je dotjerano • skladno • s mladenačkim nabojem • svježe • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi • lijepo – lako se pije, i na dužu stazu • podesno za ljetne vrućine • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • zelenkasto-žućkasto ■ NA NOSU upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: svježi – zeleni – koštićavi – domaći/jabuka, vinogradska breskva – citrusi, dodir) ■ U USTIMA zaobljeno • sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom solidno • svježeg – fino kiselkastog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10° C
♣ ♣ (M) G 2013 – JAKOPIĆ
ZAGORJE-MEĐIMURJE ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA na etiketi: kvalitetno s k.z.p. • suho • 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: tipa DIAM ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je zrelo • umireno – s dosta svježine • dotjerano • skladno • lako se pije, i na dužu stazu • podesno za ljetne vrućine ■ IZGLEDOM živahno • slamnato-žuto • vodo-blijedo ■ NA NOSU upućuje na voćnost (plodovi: zeleni – bijeli – domaći) ■ U USTIMA sa vrlo dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • kiselkastog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 8 ° C
♣ (♣) (M) RIZVANAC 2014 – CMREČNJAK
ZAGORJE-MEĐIMURJE ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Rizvanac (Müller Thurgau) ■ OZNAKA na etiketi: kvalitetno s k.z.p. • 10,3 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – prozirna • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo
VINO je dobro dotjerano • skladno • svježe – lepršavo • s primarnim aromama • u suglasju sa: tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo – lako se pije, i na dužu stazu • podesno za osvježenje u ljetnim vrućinama • dopadljivo • nekomplicirano • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato-žuto ■ NA NOSU lijepo iskazano • odaje voćnost, izraženu dobro (plodovi: svježi – zeleni – koštićavi – citrusi) • floralno (cvijeće: svježe) ■ U USTIMA sugerira slast – sa dobrom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo vitko – tanko • svježeg – kiselkastog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 8 – 10° C
Dalmacija / Dalmatia
♣ ♣ ♣ (♣) (XXL-XXXL) REMEK-DJELO PLAVAC MALI 2009 – STINA/JAKO-VINO
BRAČ ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Plavac mali • berba: u više navrata – selekcija najboljeg grožđa s najboljih bračkih pozicija ■ PODRUM, dozrijevanje: 24 mjeseca • barrique (225 ℓ) • u boci, prije izlaska: 12 mjeseci • proizvodi se samo u najboljim godinama ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s k.z.p. • suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna oblikom – teška – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka po tome što na glavnoj bijeloj etiketi ništa vidljivo ne piše – u dva dijela – stražnji dio: teže čitljivo jer dio teksta na crnoj podlozi ispisan je tamnim slovima tek u nijansi svjetlijima od podloge pa se treba pomučiti da se poruka odgonetne.
VINO je vrlo hrabro nazvano remek-djelom • impresivno je po konstituciji i snazi • masivno • široko • džemasto • s dozom rustikalnoga • vrlo toplo • sa sekundarnim/tercijarnim bouquetom • sa nježnom oksidativnom notom • u suglasju sa: terroireom – sortom – godištem berbe • svakako trošiti uz hranu ■ IZGLEDOM bistro • granatno • tamno ■ NA NOSU razvijeno • upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: posušeni – u/kuhani – tamni – koštićavi – domaći/šljiva) • herbalno, diskretno • začine/mirodije, prikazano s mjerom – uklopljeno • mineralno • osjet kave – duhana ■ U USTIMA zaobljeno – s dozom kremoznosti • sa vrlo živim – uglađenim taninom • sugerira slast – slankasto – sa dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • fino gorkastog – sušećeg – dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (snažna, zamašćena i sočna jela – dugo pirjana govedina, divljač…) • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18° C
Istra & Kvarner / Istria & Quarnaro
♣ ♣ (M) MUŠKAT MOMJANSKI 2014 – PRELAC
HRVATSKA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Muškat bijeli ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s k.z.p. • poluslatko • 11,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo
VINO je skladno • svježe – lepršavo • s primarnim aromama • u suglasju sa: sortom • lako se pije • dopadljivo/koketno • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato-žuto ■ NA NOSU lijepo iskazano • upućuje na floralno (cvijeće: svježe) • mirodije/muškatni oraščić, prikazano s mjerom – vrlo dobro uklopljeno ■ U USTIMA slatkasto – sa dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • slatkastog – fino gorkastog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10° C
♣ (M) MALVAZIJA 2014 – PRELAC
HRVATSKA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Malvazija istarska ■ OZNAKA na etiketi: kvalitetno s k.z.p. • suho • 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo
VINO je svježe • u suglasju sa: godištem berbe – dobi • nekomplicirano • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato-žuto – prema vodoblijedome ■ NA NOSU diskretno • upućuje na voćnost (plodovi: svježi) • floralno (cvijeće: svježe) ■ U USTIMA sa živom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom vitko • svježeg – gorkastog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 8 – 10° C
♣ ♣ ♣ (L) TERAN 2011 – KABOLA (Markežić)
ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD, sorta: Teran • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki ■ OZNAKA na etiketi: vrhunsko s k.z.p. – markica: Hrvatski eko-proizvod • suho • 13,4 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro.
VINO je vrlo kompleksno • zanimljivo • ne igra na prvu loptu i treba mu se malo jače posvetiti • u suglasju je sa: terroireom – tipologijom – sortom – dobi • lijepo se pije, uz hranu • u usponu – špici koja može trajati ■ NA NOSU razvijeno • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi: tamni/crveni, plavi – koštićavi – bobičasti – domaći) • herbalno, diskretno ■ U USTIMA zaobljeno • sa vrlo živim kiselinama, donekle naglašenom kiselošću što je i karakteristika terana • slankasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg – fino gorkastog – relativno mekanoga – dosta dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ ⇗ • poželjno dekantirati • veća čaša (bordoška) • 16 – 18° C
♣ ♣ (M-L) REFOŠK 2013 – PRELAC
HRVATSKA ISTRA Momjan ■ VINOGRAD, sorta: Refošk ■ OZNAKA na etiketi: kvalitetno s k.z.p. • suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je rustikalno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – dobi • lijepo se pije, uz hranu • u špici koja može još trajati ■ IZGLEDOM živahno – bistro • rubinsko • tamno ■ NA NOSU upućuje na herbalno, umjereno • voćnost (plodovi: tamni/plavi) ■ U USTIMA slankasto – sa ponešto naglašenom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • gorkastog – srednje dugog završetka ■ SERVIS: ⇑ (roštilj, peka, gulaš…) • srednje velika čaša (bordoška) • 16° C
pjenušci – sparklings
♣ ♣ (M) ORO d’ISTRIA Villa Fernetti brut – CAPO
ISTRA ■ PJENUŠAC, metoda: charmat (vrenje u cisterni) ■ OZNAKA na etiketi: pjenušavo vino • brut • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca model, tip: champagne • ČEP: Mytik ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka
VINO je svježe – lepršavo • u aromatskom smislu neutralno • u suglasju sa: tipologijom • lako se pije, i na dužu stazu • osobito podesno za osvježenje u ljetnim vrućinama • nekomplicirano • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • slamnato-žuto • s veselim perlanjem finim sitnim brojnim mjehurićima ■ NA NOSU diskretno • osjet kvasaca – korice kruha, dodir ■ U USTIMA sa živim – peckavim mjehurićima • dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • svježeg završetka ■ SERVIS: ⇑ • 8° C
♣ ♣ (S-M) PERLA ROSÉ brut – AGROLAGUNA
ZAPADNA ISTRA ■ PJENUŠAC, metoda: charmat (vrenje u cisterni) ■ OZNAKA na etiketi: brut • 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno
VINO je svježe – lepršavo • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom • lijepo – lako se pije, i na dužu stazu • vrlo podesno za ljetne vrućine • dopadljivo • nekomplicirano • za svakodnevnu, ležernu uporabu • u špici ■ IZGLEDOM živahno – bistro • ružičasto tipa pink panter • sa dosta živahnim perlanjem sitnim mjehurićima ■ NA NOSU upućuje na voćnost ■ U USTIMA zaobljeno • sa dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • svježeg – kraćeg završetka ■ SERVIS: ⇑ • 8 – 10° C
Slavonija & Podunavlje / Slavonia & Danube area
♣ ♣ (S-M) ROSÉ 2014 – BELJE
HRVATSKO PODUNAVLJE BARANJA ■ OZNAKA na etiketi: kvalitetno s k.z.p. • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ OPREMA, DESIGN: uredno – obično
VINO je s primarnim aromama • lako se pije • nekomplicirano • u špici ■ IZGLEDOM bistro • ružičasto – nešto jače boje, nalik na onu od opola ■ NA NOSU diskretno • upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: svježi – tamni/crveni/nar) • floralno ■ U USTIMA zaobljeno • sa solidno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • svježeg – kiselkastog – kraćeg do srednje dugog završetka ■ SERVIS: ⇑ • 10° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL-XXXL) MALBEC TERROIR SERIES 2009 finca Jorge Miralles – TRAPICHE
MENDOZA ■ VINOGRAD: La Consulta • nadmorska visina: 970 m • sorta: Malbec ■ PODRUM, dozrijevanje: drvo ■ OZNAKA na etiketi: suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – teška – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: privlačno ■ PAKIRANJE: profinjeno • boce umotane u papir
VINO je kompleksno • sadržajno • bogato – široko • koncentrirano – mesnato • ozbiljno • zrelo • skladno • elegantno • vrlo toplo • dinamično • u suglasju sa: terroireom – sortom • lijepo se pije, uz hranu • podesno i za trenutke meditacije • u usponu – u špici koja može potrajati ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko • tamno – neprobojno ■ NA NOSU lijepo iskazano – razvijeno • upućuje na voćnost, izraženu vrlo dobro (plodovi: u/kuhani – tamni/crveni, plavi – koštićavi/šljiva, trešnja) • herbalno, diskretno • osjet fino paljenoga drva – vanilije, poljubac – čokolade/kave – duhana ■ U USTIMA zaobljeno – gusto – kremasto • sa živim – uglađenim taninom • sugerira slast – sa vrlo kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • svježeg – fino gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ ⇒ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • vrlo velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) MALBEC 2010 – MENDEL
MENDOZA, LUJAN DEL CUYO ■ VINOGRAD: nadmorska visina: 1000 m • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći • sorta: Malbec • loze stare: 87 godina – nisu cijepljene na američku podlogu ■ PODRUM, vinifikacija: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 21 dan • dozrijevanje: 12 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska hrastovina ■ OZNAKA na etiketi: suho • 14,4 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: žuto
VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • koncentrirano ali ne i nabildano • zrelo • dotjerano • skladno • elegantno • vrlo toplo • dinamično • u suglasju sa: terroireom – sortom – dobi • lijepo se pije, uz hranu • u usponu ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko • vrlo tamno ■ NA NOSU lijepo iskazano – razvijeno • upućuje na mineralno • voćnost, izraženu vrlo dobro (plodovi: u/kuhani – tamni/plavi – bobičasti – domaći/ističe se borovnica) ■ U USTIMA zaobljeno – donekle kremasto • s uglađenim taninom • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ (♣) (XL) LUNTA MALBEC 2011 – MENDEL WINES
MENDOZA, LUJAN DEL CUYO ■ VINOGRAD: nadmorska visina: 1000 m • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći • sorta: Malbec • loze stare: 87 godina – nisu cijepljene na američku podlogu ■ PODRUM, vinifikacija: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 21 dan • dozrijevanje barrique (225 ℓ) • francuska hrastovina ■ OZNAKA na etiketi: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: žuto
VINO je kompleksno • dotjerano • skladno • toplo • dinamično – s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – dobi • lijepo – lako se pije, uz hranu • u usponu – u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko ■ NA NOSU diskretno • upućuje na mineralno • voćnost, izraženu vrlo dobro • začine/mirodije, od utjecaja bačvice, prikazano s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • osjet čokolade ■ U USTIMA zaobljeno – donekle kremasto • sa uglađenim taninom • sugerira slast • slankasto • tijelom & strukturom vrlo dobro – dosta dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • veća čaša (bordoška) • 16 – 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXXL) ISCAY MALBEC & CABERNET FRANC 2009 – TRAPICHE
MENDOZA ■ ISCAY na jeziku Inka znači dva, dvoje, dvojica; naziv je korišten za vino iz više duplih razloga, primjerice dvije su sorte, dva su uključena vinska posjeda unutar Trapichea konkretno Finca las Palmas i Finca los Arboles, dva su eksperta kreatora konkretno stručnjak za vinogradarstvo Marcelo Belmonte i enolog Daniel Pi, radilo se na kolosijeku znanosti i struke te na kolosijeku umjetničkog izričaja ■ VINOGRAD: sorta: Malbec, Cabernet franc ■ PODRUM dozrijevanje: drvo ■ OZNAKA na etiketi: suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – visoka vitka, teška • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – uredno
VINO je sadržajno • kompleksno • bogato • ozbiljno • zrelo • dotjerano • skladno • ima eleganciju • vrlo toplo • dinamično – s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama – dobi • lijepo se pije, uz krepku hranu • podesno i za trenutke meditacije • u usponu ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko • tamno – neprobojno ■ NA NOSU lijepo iskazano – razvijeno • upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: u/kuhani – tamni/crveni, plavi) • herbalno, diskretno • osjet fino paljenoga (drva) – dima, poljubac – vanilije – čokolade ■ U USTIMA zaobljeno – kremasto • sa živim – uglađenim taninom • sugerira slast – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno • svježeg – dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (topla zamašćena jela: divljač – pirjano tamno meso – peka…) ⇒ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • vrlo velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXXL) UNUS 2011 – MENDEL
MENDOZA, LUJAN DEL CUYO ■ VINOGRAD: nadmorska visina: 1000 m • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći • sorta: Malbec 65 %, Cabernet sauvignon 25 %, Petit verdot 10 % ■ PODRUM, vinifikacija: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 21 dan • dozrijevanje: 15 mjeseci • barrique (225 ℓ) • posve nove bačvice • francuska hrastovina ■ OZNAKA na etiketi: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno
VINO je masivno • puno – gusto • kompleksno • sadržajno • bogato – široko • robusno • ozbiljno • vrlo toplo • dinamično • traži još dosta vremena u butelji • bit će podesno i za trenutke meditacije • u usponu ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko – nijansa granatnoga • tamno ■ NA NOSU upućuje na mineralno • voćnost • herbalno ■ U USTIMA slankasto • tijelom & strukturom potentno • dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇒ • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ (XXL) CABERNET SAUVIGNON 2011 Estate Grown – MENDEL
MENDOZA, LUJAN DEL CUYO ■ VINOGRAD: nadmorska visina: 1000 m • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći • sorta: Cabernet sauvignon • loze stare: oko 20 godina ■ PODRUM, vinifikacija: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 21 dan • dozrijevanje: 12 mjeseci • barrique (225 ℓ) • 33 % novi, 33 % jednom rabljeni, 33 % dvaput rabljeni • francuska hrastovina ■ OZNAKA na etiketi: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno
VINO je rustikalno • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi • u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno ■ NA NOSU upućuje na mineralno • voćnost (plodovi: tamni) • herbalno • osjet čokolade/kakaoa ■ U USTIMA slankasto – sa jačom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro ■ SERVIS: ⇗ • veća čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ (♣) (L) PETIT VERDOT 2013 – BROQUEL
MENDOZA, MAIPU ■ VINOGRAD: Cruz de Pedra • sorta: Petit verdot • berba: u više navrata / selekcija najboljeg grožđa ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: 15 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska – američka hrastovina ■ OZNAKA na etiketi: na granici suhog i pulusuhog (4 g/ℓ neprovrelog sladora) • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – visoka vitka • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni • DIAM (5) ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno
VINO je zrelo • majstorski dotjerano • skladno • svježe • dinamično • s dosta primarnih aroma • u suglasju sa: tipologijom – dobi – što se tiče sorte vino je tako ispeglano da na nju, koja inače ima dosta jak tanin, slabije asocira • dopadljivo • u špici ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko – ljubičasti tonovi • tamno – neprobojno ■ NA NOSU intenzivno • upućuje na voćnost, izraženu dobro (plodovi: svježi – tamni/crveni, plavi – koštićavi – bobičasti – domaći/crni ribiz) • osjet vanilije, poljubac ■ U USTIMA zaobljeno • sa jako uglađenim taninom • sugerira slast – sa dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • svježeg – fino gorkastog – srednje dugog završetka ■ SERVIS: ⇑ • veća čaša (bordoška) • 16° C
________________________________
UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.
Budite razumni: ne pušite! / Be reasonable: do not smoke!
Zdravlje ode – dok pamet dođe! / The health may be gone at the moment the reason arrives!
WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living
_________________________________
Friuli Venezia Giulia / Furlanija Venecija Julija
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) BIANCO DELLA CASTELLADA 2009 – La CASTELLADA
COLLIO ■ VINOGRAD: Oslavia • sorta: Chardonnay, Sauvignon, Pinot grigio • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki ■ PODRUM vinifikacija posuda: drvo • dozrijevanje: bačva ■ OZNAKA na etiketi: Collio d.o.c. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: jednostavno
VINO je kompleksno • sadržajno • široko • sa stanovitom notom rustikalnoga • s dosta živosti • autorski rad • ozbiljno • zrelo • skladno • toplo • alkohol je dobro uklopljen • sa sekundarnim/tercijarnim je bouquetom • sa (zanimljivom) oksidativnom notom • lijepo se pije, uz hranu, • podesno i za trenutke meditacije • u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • zlaćano ■ NA NOSU diskretno – otvara se sporije, treba mu kisika • upućuje na voćnost (plodovi: posušeni – u/kuhani – bijeli – koštićavi – domaći – orašasti) • floralno (cvijeće: posušeno) • osjet maslaca • djumbira, dodir ■ U USTIMA zaobljeno • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – ugodno gorkasto • tijelom & strukturom potentno • fino gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇑ (krepka zamašćena topla jela) • odčepiti bocu koji sat prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša (burgundijska tzv. balonka) • 14° C
♣ ♣ ♣ (XL) FRIULANO 2009 – La CASTELLADA
COLLIO ■ VINOGRAD: Oslavia • sorta: Friulano • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki ■ PODRUM vinifikacija posuda: drvo • dozrijevanje: bačva ■ OZNAKA na etiketi: Collio d.o.c. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: jednostavno
VINO je robusno • s notom rustikalnoga – autorski rad • kompleksno • ozbiljno • vrlo toplo • za konzumaciju radije u nešto svježijim danima ili svježem ambijentu • dinamično • sa sekundarnim/tercijarnim bouquetom (ali ne i sa starinom!) • u suglasju sa: terroireom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije uz hranu • u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • žućkasto prema zlatnome ■ NA NOSU diskretno – razvijeno • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi: posušeni – bijeli – koštićavi – domaći – orašasti/badem) • floralno (cvijeće: posušeno) • herbalno (kora drva), diskretno • začine/mirodije, u tragu • osjet karamela ■ U USTIMA zaobljeno – kremasto • slano – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg – gorkastog – dugačkog – jače grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ (šunka, pršut, meki sir, tjestenine s raguom, lazanje, pečena bijela mesa npr od peradi, teletina ) • odčepiti bocu neko kraće vrijeme prije posluženja vina – poželjno dekantirati • velika čaša • 14° C
Toscana
Bolgheri doc
♣ ♣ ♣ (♣) (XL) GUADO al MELO bianco 2013 – GUADO al MELO
BOLGHERI ■ VINOGRAD, sorta: Vermentino, Verdicchio, Fiano, Petit manseng ■ PODRUM, dozrijevanje: 12 mjeseci • inoks • u boci, prije izlaska: 12 mjeseci ■ OZNAKA na etiketi: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni ■ OPREMA, DESIGN: decentno
VINO je kompleksno • sadržajno • sočno • dotjerano • s dosta živosti • u suglasju sa: godištem berbe – dobi • lijepo – lako se pije, uz hranu • u usponu – u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • žućkasto ■ NA NOSU intenzivno – suzdržano • upućuje na mineralno • voćnost • osjet maslaca ■ U USTIMA zaobljeno • slano – sa naglašenom – kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • veća čaša (bordoška) • 12 – 14° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXXL) SASSICAIA 2012 – TENUTA SAN GUIDO
BOLGHERI ■ VINOGRAD: kosina • nadmorska visina: 100 do gotovo 400 m • tlo: s puno kamena • sorta: Cabernet sauvignon 85 %, Cabernet franc • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 15 dana • kvasci vlastiti • posuda: inoks • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana, dirigirana: da • malolaktika: da • dozrijevanje: 24 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska hrastovina • u boci, prije izlaska: 6 mjeseci ■ OZNAKA na etiketi: Bolgheri Sassicaia d.o.c. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – jednostavno ■ PAKIRANJE: profinjeno • boce umotane u papir
VINO je vrlo kompleksno – komplicirano • sadržajno • s karakterom • ozbiljno • skladno • toplo • dinamično • u suglasju sa: sortama (tipično!) • lijepo se pije, uz hranu • podesno i za trenutke meditacije • u usponu ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko ■ NA NOSU razvijeno • upućuje na mineralno (kamen – kremen) • voćnost (plodovi: tamni/plavi – bobičasti) • herbalno, umjereno – diskretno • mirodije, s mjerom – vrlo dobro uklopljeno • osjet fino paljenoga – čokolade – kože, poljubac ■ U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • slano – sa kvalitetno pratećom, nešto izraženijom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu nekoliko sati prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) GUADO al MELO RUTE 2013 – GUADO al MELO
BOLGHERI ■ VINOGRAD, sorta: Cabernet sauvignon, Merlot ■ PODRUM, dozrijevanje: 15 mjeseci ■ OZNAKA na etiketi: Bolgheri rosso d.o.c. (Rute na etrurskome znači rosso=crveno) • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno
VINO je kompleksno • sadržajno • široko • dotjerano • skladno • toplo • dinamično – s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – sortama – dobi • lijepo se pije, uz hranu • u usponu ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko ■ NA NOSU upućuje na mineralno • voćnost • herbalno, diskretno • osjet čokolade/kakaoa ■ U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugačkog grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ ♣ (♣) (XXXL) BOLGHERI ROSSO SUPERIORE 2012 – PODERE SAPAIO
BOLGHERI ■ VINOGRAD sorta: Cabernet sauvignon 55 %, Cabernet franc 25 %, Merlot 10 %, Petit verdot 10 % • enolog: Carlo Ferrini ■ PODRUM dozrijevanje: 18 mjeseci • barrique (225 ℓ) • u boci, prije izlaska: 10 mjeseci ■ OZNAKA na etiketi: Bolgheri rosso supoeriore d.o.c. • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (23.000) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: jednostavno – obično
VINO je bogato – široko • mesnato • robusno • vrlo toplo • s dosta je živosti • u suglasju je sa: terroireom – tipologijom • za poslužiti uz hranu • u usponu ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko – granatna nijansa ■ NA NOSU upućuje na mineralno • voćnost • začine/mirodije, u tragu – vrlo dobro uklopljeno ■ U USTIMA zaobljeno • sa živim – uglađenim taninom • sugerira slast – slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom potentno • gorkastog – dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška 18° C
____________________________
IZ VENETA u TOSKANU – Imanje Sapaio utemeljeno je 1999., nakon što je Massimo Piccin, (na slici) inače porijeklom iz sjevernotalijanske pokrajine Veneto, nagovorio oca da investira u Toskani u zoni Bolgheri doc u kupnju zemljišta i u vinogradarstvo/vinarstvo. Posjed Sapaio, koji obuhvaća 40 hektara zemljišta I moderan podrum nalazi se u blizini Castagneto Carduccija. ■
____________________________
♣ ♣ ♣ (L–XL) GUADO al MELO 2013 Antillo Bolgheri rosso – GUADO al MELO
BOLGHERI ■ VINOGRAD:, sorta: Sangiovese, Cabernet sauvignon, Petit verdot ■ PODRUM, dozrijevanje: osam mjeseci ■ OZNAKA na etiketi: Bolgheri rosso d.o.c. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je kompleksno • skladno • s dosta živosti • lijepo se pije, uz hranu ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko – granatna nijansa • tamno ■ NA NOSU upućuje na mineralno • voćnost ■ U USTIMA zaobljeno – sočno • sa živim – uglađenim taninom • slano • tijelom & strukturom vrlo dobro • dosta dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇑ ⇗ • velika čaša (bordoška) • 16 – 18° C
♣ ♣ ♣ (L-XL) VOLPOLO 2013 – PODERE SAPAIO
BOLGHERI ■ VINOGRAD sorta: Cabernet 70 %, Merlot 15 %, Petit verdot 15 %, ■ PODRUM dozrijevanje: 14 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska hrastovina • u boci, prije izlaska: 10 mjeseci ■ OZNAKA na etiketi: Bolgheri d.o.c. • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (83.000) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: jednostavno – obično
VINO je mesnato • rustikalno • toplo • s dosta živosti • u suglasju sa: godištem berbe – dobi • u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko, s nijansom granatnoga ■ NA NOSU upućuje na voćnost, izraženu dobro • herbalno, umjereno • mirodije, prikazano s mjerom ■ U USTIMA zaobljeno • sa živim taninom • slankasto – sa dobro pratećom kiselosti – ugpdno gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg – gorkastog – blago sušećeg – malo oporog – dosta dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • veća čaša (bordoška) • 16-18° C
♣ ♣ (L) GUADO al MELO 2013 Bacco in Toscana – GUADO al MELO
BOLGHERI ■ VINOGRAD sorta: Sangiovese, Syrah ■ OZNAKA na etiketi: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je zrelo • skladno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom/sortama – godištem berbe – dobi • lako se pije • u špici ■ IZGLEDOM rubinsko – granatno ■ NA NOSU upućuje na voćnost • začine/mirodije (malo papra) ■ U USTIMA zaobljeno • mekano • slankasto – sa dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro ■ SERVIS: ⇑ • 14 – 16° C
vinsanto
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) VINSANTO di CARMIGNANO 2008 riserva – CAPEZZANA
CARMIGNANO ■ VINOGRAD: kosina – strmina • nadmorska visina: 350 m • sorta: većma Trebbiano • grožđe je nakon berbe prosušivano nekoliko mjeseci ■ PODRUM, dozrijevanje: 48 mjeseci, na talogu • bačvice • drvo trešnje i kestena ■ SLATKO DESERTNO ■ OZNAKA na etiketi: 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,375 ℓ • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – jednostavno
VINO je drukčije • kompleksno • s karakterom / autorski rad • ozbiljno • vrlo toplo • sa tercijarnim bouquetom (plemenita starina) • sa zanimljivom oksidativnom notom • u suglasju sa: terroireom – tipologijom • podesno i za trenutke meditacije • u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • bakreno – jantarno ■ NA NOSU upućuje na začine/mirodije • osjet paljenoga – pržene korice narandže – krem-karamela – konjaka ■ U USTIMA sirupasto • slatko – sa kvalitetno pratećom kiselosti • snažnoga tijela • dugačkog završetka ■ SERVIS: ⇗ • manja čaša • 12 – 14° C
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) VIÑA PEDROSA 2011 Reserva – VIÑA de PEDROSA BODEGAS Hnos. PÉREZ PASCUAS S.L.
RIBERA del DUERO ■ VINOGRAD, sorta: Tempranillo 90 %, Cabernet sauvignon ■ PODRUM: dozrijevanje: 24 mjeseci • barrique (225 ℓ) ■ OZNAKA na etiketi: Ribera del Duero d.o. reserva (reserva u Španjolskoj označava vino koje je prije puštanja na tržište dozrijevalo u podrumu najmanje pune tri godine – dakle na tržište smije tek u četvrtoj godini od berbe – od čega najmanje godinu dana u hrastovoj bačvi) • suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (41.160) • boca: malo modificirana • osnovni model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: decentno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je kompleksno • sadržajno • široko • ozbiljno • dotjerano • robusno • s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije, uz hranu • u usponu – u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko – granatna nijansa • tamno • s brojnim suzama što se spuštaju niz stijenku čaše ■ NA NOSU diskretno • upućuje na voćnost (plodovi: u/kuhani – tamni/crveni, plavi – koštićavi – domaći) • začine/mirodije, u tragu – vrlo dobro uklopljeno • osjet tamne čokolade, dodir ■ U USTIMA sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • fino gorkastog – dosta dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • odčepiti bocu koji sat prije posluženja vina • velika čaša (bordoška) • 18° C (u vrućim ljetnim mjesecima dva stupnja manje)
♣ ♣ ♣ (XL) VIÑA PEDROSA 2012 crianza – VIÑA de PEDROSA BODEGAS Hnos. PÉREZ PASCUAS S.L.
RIBERA del DUERO ■ VINOGRAD: sorta: Tempranillo • berba: iz vinograda s nekoliko ponajboljih pozicija kuće ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: 18 mjeseci • barrique (225 ℓ) ■ OZNAKA na etiketi: Ribera del Duero d.o. crianza (crianza u Španjolskoj označava crno vino koje na tržište smije tek u trećoj godini nakon berbe a u drvenoj bačvi mora provesti na dozrijevanju najmanje pola godine/Rioja, odnosno godinu dana/Ribera del Duero) • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: malo modificirana • osnovni model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: decentno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je široko • donekle rustikalno • toplo • s dosta živosti • lijepo se pije uz hranu, • u špici koja može trajati ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko – s granatnom nijansom ■ NA NOSU iskazano • upućuje na osjet fino paljenoga (drva) – dima – vanilije – čokolade • začine/mirodije, s mjerom • voćnost (plodovi: u/kuhani – tamni/crveni – koštićavi – domaći) • herbalno, umjereno ■ U USTIMA sa živim – uglađenim taninom • slankasto – sa kvalitetno pratećom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom: vrlo dobro • fino kiselkastog – gorkastog – mekanog, ipak malo i sušećeg – relativno dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇗ • velika čaša (bordoška) • 18° C
♣ ♣ (L) GAVILÁN 2012 crianza – VIÑA de PEDROSA
RIBERA del DUERO ■ VINOGRAD sorta: Tempranillo ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: 12 mjeseci • barrique (225 ℓ) • drvo novo • francuska – američka hrastovina ■ OZNAKA na etiketi: Ribera del Duero d.o. croanza (crianza po Pravilniku udruge Consejo Regulador de la Denominaciòn de Duero znači da je riječ o crnom vinu koje na tržište smije tek u trećoj godini nakon berbe a u drvenoj bačvi mora provesti na dozrijevanju najmanje pola godine/Rioja, odnosno godinu dana/Ribera del Duero ) • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: malo modificirana • osnovni model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: decentno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je dotjerano • lijepo se pije, uz hranu • u špici ■ IZGLEDOM živahno • rubinsko – granatna nijansa ■ NA NOSU upućuje na osjete fino paljenoga (drva) – vanilije • začine/mirodije • mineralno • voćnost (plodovi: kuhani – tamni) ■ U USTIMA zaobljeno • sa živim taninom • slano – sa dobrom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • svježeg – gorkastog – srednje dugog – malo stežućeg – grijućeg završetka ■ SERVIS: ⇑ • 16 – 18°C
___________________________________
ovih dana kušano još… / these days tasted too…
VETERANI DOSTOJNI ŠTOVANJA / ENJOYABLE & IMPRESSIVE OLDIES
PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD Šipkovica • sorta: Sauvignon ■ PODRUM, dozrijevanje: 8 mjeseci u hrastovoj bačvi ■ OZNAKA NA ETIKETI: suho • 15,6 vol %
KOPÁR 2003 Villany cuvée – ATTILA GERE
PANNON, Villany ■ VINOGRAD Kopar, Konkoly, Ördögarok-dulok • sorta: Cabernet sauvignon 40 %, Merlot 40 %, Cabernet franc ■ PODRUM, dozrijevanje: 19 mjeseci u bačvicama od mađarskog i francuskog hrasta ■ OZNAKA NA ETIKETI: suho • 14,5 vol %
VILLANY CABERNET FRANC 2004 Selection – GERE – WENINGER
PANNON, Villany ■ VINOGRAD Kopar, Konkoly, Ördögarok-dulok • sorta: Cabernet franc ■ PODRUM, dozrijevanje: 19 mjeseci u bačvicama ■ OZNAKA NA ETIKETI: minosegi szaras vöros bor • suho • 14,0 vol %
MERLOT CAPRIS 2005 special edition – VINAKOPER
SLOVENSKA ISTRA, Koper ■ VINOGRAD sorta: Merlot ■ PODRUM, dozrijevanje: u bačvicama ■ OZNAKA NA ETIKETI: vrhunsko• suho • 14,5 vol %
ANTICA CHIUSINA 2004 Vino Nobile di Montepulciano – FATTORIA del CERRO
TOSCANA, MONTEPULCIANO ■ VINOGRAD sorta: Prugnolo gentile (Sangiovese) ■ PODRUM, dozrijevanje: u bačvicama ■ OZNAKA NA ETIKETI: Vino Nobile di Montepulciano docg • 13,5 vol %
ANTICA CHIUSINA 2005 Vino Nobile di Montepulciano – FATTORIA del CERRO
TOSCANA, MONTEPULCIANO ■ VINOGRAD sorta: Prugnolo gentile (Sangiovese) ■ PODRUM, dozrijevanje: u bačvicama ■ OZNAKA NA ETIKETI: Vino Nobile di Montepulciano docg • 13,5 vol %
OTTOCENTO 2007 crno – CLAI
ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Merlot, Refosk, Cabernet sauvignon ■ PODRUM, dozrijevanje: u bačvicama ■ OZNAKA NA ETIKETI: kvalitetno s kzp • suho • 14,5 vol %
__________________________________
SADRŽAJ FENOLA
CRNO vino – Izrazito bogato: sa iznad 4500 mg/lit GAE • Iznadprosječna koncentracija: od 3500 do 4500 mg/lit GAE • Prosječna koncentracija: od 2000 – 3500 mg/lit GAE • Ispodprosječna koncentracija: s manje od 2000 mg/lit GAE
BIJELO vino – Izrazito bogato: iznad 450 mg/lit GAE • Iznadprosječna koncentracija: 350 – 450 mg/lit GAE • Prosječna koncentracija: 250 – 350 mg/lit GAE • Ispodprosječna koncentracija: manje od 250 mg/lit GAE
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST
CRNO vino – Iznadprosječni potencijal: s više od 11 mM Trolox • Prosječni potencijal: od 7 do 11 mM Trolox • Ispodprosječni potencijal: s manje od 7 mM Trolox
BIJELO vino (danas uobičajeni način proizvodnje) – Iznadprosječni potencijal: iznad 0,6 mM Trolox • Prosječni potencijal: od 0,4 do 0,6 mM Trolox • Ispodprosječni potencijal: manje od 0,4 mM Trolox
Tags: Alen Bibic, Ana Pavić, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Christian Dworan, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Franjo Francem, Gaia Gaja, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Ivan Dropuljic, Ivan Goričanec, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Klaudio Jurcic, Krešimir Šesnić, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Ksenija Matić, Larisa Maslek..., Leo Gracin, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miodrag Hruškar, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Nenad Maslek, Nikola Stanić, Pedro Ballesteros Torres, Primož Lavrenčić, Robert Gorjak, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Suzana Diklić, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about