KROZ SVIJET u ČAŠI i NA TANJURU – 07.2015. – THROUGH THE WORLD IN a GLAS AND ON a PLATE

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOCJENJIVANJE HRVATSKIH VINA, i VINSKA KRALJICA – Ove godine 10. je jubilarni festival Zagreb Vino.com! Elitni hotel Esplanade ponovno je, dakako, domaćin. Stvar je uhodana, međutim tu ipak i ne završava: na pomolu su – prvo hrvatsko nacionalno ocjenjivanje vina i, vrlo vjerojatno, obnovljeni izbor Vinske kraljice Hrvatske! Prof. Ivan Dropuljić, osnivač i direktor festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com, veli da na prijelazu svakog desetljeća izađe s nečime novime.

Ocjenjivanje hrvatskih vina, koje bi se trebalo organizirati u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom pri kojoj postoji Udruženje vinarstva RH, sada bi eto imalo zamijeniti studijska putovanja inozemnih i domaćih vinskih novinara po vinorodnoj Hrvatskoj, naime lani je kompletirana cijela turneja. Ali to ne znači da domaći i inozemni novinari, a i enolozi i sommelieri, valjda i vinski trgovci neće više biti umiješani u promiždbu kapljice Lijepe naše. Zamisao je, da se izbjegne bilo kakvo moguće neželjeno sugeriranje, sufliranje i da se ostvari maksimalno moguća nepristranost degustatora, da se u komisije ne uvrste osobe s domaće scene koje su kroz proizvodnju i marketing vezane izravno uz nekoga ili nekoliko proizvodjača, te da se, kako iz razloga nepristranosti tako i iz razloga da se dobar glas o hrvatskome vinu širi i izvan granica Hrvatske, u komisiju pozovu strani eksperti. Pravo na sudjelovanje s vinom imali bi ponuđači iz Hrvatske koji su u Upisniku proizvođača u RH, i vina namijenjena tržištu te opremljena markicom i popraćena odgovarajućim službenim dokumentima o tome da im se dopušta izlazak na na tržište. O detaljima će proizvođači vina biti upoznati uskoro. Nakon ocjenjivanja, prvi rezultati trebali bi se pojaviti u službenom katalogu Zagreb Vino.coma, a potom bi izašla i knjiga zamišljena kao vinsko-turistički vodič u kojoj bi se opširnije predstavilo vinsku Hrvatsku s njenim regijama te svakog vinara-sudionika ocjenjivanja, posebice bi se istaknuli oni koji su nagrađeni.

Sasko Lucija Sipek i jaDropuljić se, inače, ovih dana na temu toga ocjenjivanja – koje bi se odvijalo u festivalskome tjednu a nagrade u okviru kojega bi se podijelile na festivalu Zagreb Vino.com, uvijek na rasporedu posljednjeg petka odnosno subote u studenome u Esplanadi – sastao s novim predsjednikom Udruženja vinarstva RH pri HGK Gianfrancom Kozlovićem (slika), te s njegovom zamjenicom enologinjom Jasminkom Šaško, uposlenom na imanju Vuglec-breg, a bio sam tamo i ja, na slici sam s Jasminkom (desno), inače i predsjednicom udruge Vino Zagorje, te Lucijom Šipek iz HKG-Krapina. Prvi ustisci nakon razgovora s čelnicima udruge hrvatskih vinara i s nekoliko vinara članova te udruge govore o tome da su vinari zainteresirani za takvo ozbiljno nacionalno vrednovanje kapljice popraćeno katalogom-vinskim vodičem hrvatskim vinom, koji bi se mogao sjajno iskoristiti u marketingu hrvatskoga vina, Vina Croatica – Vina Mosaica.

Što se tiče izbora vinske kraljice, čini se da je Dropuljić uspio doći do prava za organizaciju, dosad inače u rukama Zagrebačkog velesajma, koji je posustao sa sajmom Vinovita, s ocjenjivanjem vina i s izborom Vinske kraljice.       

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZAPJENJENI U PROLAZU – Plaće nevelike, mirovine male, slavlje na veliko, i na više strana. U Prolazu u Samoboru po ljetnoj vrućini nije bilo strpljenja čekati, tamo se proslavilo unaprijed, uz lagane janjeće kotlete, kotlete od odojka i rebrica od odojka, salatu od rajčice i paprike – sve domaća roba, s Gregurić-brega, te uz pjenušce. Uz one iz Hrvatske (Tomac rosé i Amfora, Bolfan Centurion, pa i jedan Domagoj, međimurski Shamper od Letine, zatim Perlu Rosé od porečke Agrolagune i Oro d’Istria istarskog podruma Capo), bili su i prijateljski slovenski (Steyer, te Bjana) proizvedeni jedan nešto malo iznad a drugi dosta sjevernije od Savudrijske vale, a zalomio se i šampanjac (Billecart-Salmon), arbitražni ili ne, ali jako dobar. Marijan Žganjer, ugostitelj i vinogradar/vinar te predsjednik Udruge samoborskih vinogradara i vinar, prijatelj par excellence, koji prema van, tj. prema glavnom samoborskome trgu, nastupa kao slastičarnica, prema unutra, tj. u dvorištu čuvenoga Prolaza, u svojoj kušaonici ističe se – uspješno! – (i) kao slaničarnica! ■

CHEESE 2015: JUBILARNO SREDINOM RUJNA – Sir je fantastičan proizvod. Ima ga u raznim varijantama – od mekanog, svježeg, jednostavnoga, osvježavajućega, za hitru potrošnju, preko polutvrdoga i tvrdoga, odležanoga, ali i onoga posebno kompleksnoga s plemenitim plijesnima. Jedna od najjačih – ako ne i najjača! – smotra sira na svijetu je Cheese, u talijanskom Pijemontu, u mjestu Brà, inače sjedištu organizacije Slow Food. Slow Food je i priređivač te međunarodne manifestacije koja se ove godine održava 10. jubilarni put, a u terminu je od petka 18. do ponedjeljka 21. rujna 2015. Vrijedi i te kako poći obići, tamo je moguće vidjeti, i dakako kušati, i kupiti i za doma, mlijeko u svim oblicima i formama, ali i ono plemenito što, u čaši, obvezno ide uz sir – vino. Svaki put Cheese – koji se inače odvija bienalno, dakle baš sada je pravo vrijeme za odluku o odlasku mu u posjet – posvećen je nekoj temi, a ove godine to su planine, tj. sirevi od mlijeka krava, koza i ovaca koje pasu u brdskome prostoru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrdski ambijent obiluje nevjerojatnom bioraznolikošću (fauna, flora, eko-sustav) i on je na neki način odraz kultura, tradicijskog znanja i lokalnog identiteta. Danas je tradicijska produkcija u brdskim područjima u opasnosti jer industrija, koja sve može brže, u većoj količini i jeftinije (ali ne uvijek i bolje!) od manufakture, preuzima sve više stvar u svoje ruke, a planinska područja postaju marginalna, izolirana, i smatraju se unazađenima. Želja je Slow Fooda da ne dopusti takvim trendovima koji guraju brda kao bogato poprište bioraznoilikosti i sjajnu pozornicu za produkciju visokokvalitetnih i osebujnih proizvoda što mogu biti odlična baza za procvat lokalne ekomomije, da se još jače razmašu.

Cheese 2015 okupit će više od tisuću proizvođača sira iz Italije i niza drugih zemalja, koji su zamoljeni i da sudjeluju ne samo kao izlagači nego i kao sudionici okreuglih stolova i radionica na temu mljekarstva i sirarstva i na temu izazova u trgovini novoga doba gdje se sve više forsiraju veliki trgovački centri što nude dakako prvenstveno industrijsku robu dok mali opskrbljivači i male trgovine, koje se trse ponuditi izvorno, zapadaju u probleme. Sadržaj Cheesea ponuđen je u više dijelova: Arka okusa (Arc of Taste), Tržnica sira (Cheese Market), Velika dvorana sira (Great Hall of Cheese), Banka vina (Bank of Wine; stotinjak izabranih ponajboljih talijanskih etiketa), radionice, konferencije, tematske večere…

Prošle godine ovu jedinstvenu priredbu koja se odvija većma na trgovima i ulicama mjesta Brà obišlo je u četiri dana trajanja oko 250.000 posjetitelja. ■

Četvrti festival sira u Svetvinčentu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMISS KOZA 2015! – Istra, uz festival pršuta, ima i festival sira: ljeto počinje s njime, i to u Svetvinčentu, a završava Festivalom pršuta u Tinjanu.

Organizator je fešte sira Zadruga dva roga, a suorganizatori su Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Svetvinčenta i Lokalna akcijska grupa (LAG) Južna Istra. Načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan, predsjednik Zadruge dva roga Elvis Percan, Ezio Pinzan iz LAG-a Južna Istra te pročelnik Upravnog odjela za turizam istarske županije Milan Antolović – sva četvorica na slici prigodom otvaranja priredbe – bili su vrlo zadovoljni odzivom proizvođača sira, naime ove godine u Kaštelu Svetvinčenat okupilo ih se dvadesetak, 11 iz Istre, te ostatak iz drugih naših krajeva i tri iz Slovenije.

Kastel_Festival sira +U sklopu manifestacije birana je i Naj Koza! Sa svojim najboljim grlima – 25 koza i 5 jaraca – došlo je desetak kozara iz Istre. Okupljeni u stručnom žiriju za koze bili su Alfredo Jadrejčić iz Agencije za ruralni razvoj Istre, Boris Orlić iz Udruge uzgajivača istarskog tovara, Elvis Percan iz Zadruge dva roga, Drago Orlić istarski pisac i pjesnik, Alfi Kabiljo, skladatelj i kompozitor, Jadranka Nišević, radio voditeljica, Draženka Moll, vijećnica TZ Svetvinčenat i počasna konzulica Švicarske, te Oliver Arman, istarski vinar.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovogodišnja titula Najizvornije koze pripala je vlasniku Davidu Trentu, za Najsimpatičniju kozu proglašena je koza Luna vlasnice Mire Gardoš, Koza s najvećimi cicami je vlasnika Doriana Kvarantotta, Mister prč (jarac) imena Frenki u vlasništvu je Milenka Sandrića. Titulu Miss naj koza osvojila je koza Roška vlasnika Roberta Fabrisa iz Kringe, a druga pratilja joj je koza Bibi vlasnika Milenka Sandrića, dok je prva pratilja u vlasništvu Jana Kanjira. Posebna nagrada za najbolju kolekciju koza pripala je vlasniku Senu Murtiću. Izbor Naj koza završava s vrlo simpatičnim momentima kad pobjednice počnu jesti svoju nagradu – lovorov vijenac.

Prijedlog za festival pršuta u Tinjanu: izbor Miss Piggy! ■

Ivanisevic PIKKAD TE GORAN UZME NA PIK! – Kad Goran nekog uzme na pik!… Pa umjesto reketom zaigra – PIK-daskom!… E, na terenu teško da će taj koji je na piku proći dobro. A loše može proći ne samo protivnik, nego i sudac a možda i poneko iz publike, naime znamo što se događa kad se temperamentni Ivanišević razbjesni – reketi lete na sve strane. Ovaj PIK-ov, u obliku pika s igraćih karata, opasniji je od klasičnog reketa, naravno zbog toga što je čitav od drveta a ima i šiljak…Ivanisevic Biscan Coric Vukovic mordatela 1

Na otvorenju ovogodišnjeg 26. Konzum Croatia Open u Umagu tradicija je egzibicijski meč, koji je ovaj put eto imao dimenziju više – na terenu su se pojavili i Borna Ćorić, te bivši nogometni reprezentativac Igor Bišćan i radijski voditelj Ivan Vukušić, a nabrušeni Goran Ivanišević zaigrao je upravo PIK-daskom. Ponovo je oduševio publiku koja je na izvrsno odigran forehand, no ne manje dobar backhand, odgovorila gromoglasnim pljeskom. Nije bilo opasnih poteza, naprotiv, daska je poslije poslužila svojoj izvornoj svrsi – za nareske. Zadovoljstvo nisu krili ni predstavnici PIK Vrbovca, koji su ovom prilikom otkrili da je njihova daska kompleksna, da ima više namjena od samo one za koju su ju prvenstveno osmislili. ■

 

Bolfan Sipun Jakob 2KOD PETRICE KEREMPUHA – Trg s kipom Petrice Kerempuha na zagrebačkoj tržnici Dolac idealan je za razne (posebice ljetne) prezentacije vezane uz eno-gastronomiju. Tu i tamo iskoristi se u tu svrhu, ali možda ipak premalo u odnosu na ono što ta lokacija vrijedi. Za Dolac kažu da je trbuh Zagreba, a na trgu o kojem govorim postoji i ugostiteljski objekt Potepuh koji može biti sjajna logistika. Nedavno su tu održane priredbe posvećene gemištu – makar točilo se sve a najmanje gemišt, te manufakturnome pivu. Zgodno je što zanimaciju za sebe na tom prostoru mogu naći i odrasli ali, s obzirom na prostor, i djeca koja dođu s roditeljima. Dakle, u društvu s Petricom Kerempuhom svakako NAPRIJED!Potepuh 4

Na slikama: predstavnici kuća Bolfan Vinski vrh, Šipun iz Vrbnika i Jakob iz Slavonskog Broda, te prizor atmosfere na trgu. ■

Zagreb Dolac kisobrani 33TRBUH ZAGREBA ISPOD KONJA BANA JELAČIĆA! – Za glavnu tržnicu nekoga grada kaže se da je ona trbuh grada. Za Zagreb to je, da ponovim, Dolac. E pa bilo je određeno da taj trbuh privremeno, na oko tjedan dana, zbog nanošenja novog sloja asfalta na njegov stalni prostor, te uređenja, preseli sa svojega staroga mjesta, ni manje ni više nego – ispred i ispod bana Jelačića i njegova konja. Ravno iz tramvaja u trbuh, pred kumicu sa sirom i vrhnjem, picekima, jajcima, zelenjavom… Protiv sunca i kiše – tradicijski, živopisni kišobrani/suncobrani… ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKRALJICA IVANA NA PLUS 36! – Pa ako sada, nakon lanjske godine koja je u proizvodnji vina možda bila najpodesnija za pjenušce (nizak alkohol, visoke iako moguće po kvaliteti ne i optimalne kiseline) pa se dosta vinara u realizaciji opredijelilo upravo za mjehuričastu opciju, i nakon ovoga ljeta, koje žari k’o vrag, osjetno ne poraste potrošnja pjenušaca kod nas, onda neće nikada!

Enologinja, i bivša vinska kraljica a sada i dogradonačelnica Zeline Ivana Puhelek Purek za ovu se sezonu za osvježenje pripremila, tvrdi, odlično, veli da bi mogla, za razliku od 2014., kad joj je uzmanjkalo pjenušca, imati sasma dovoljno šampusa za ljetno uživanje i gašenje osobnog požara. Riječ je o šampanjiziranim vinima iz berbe 2013. Iz 2014. stavila je na šampanjizaciju već dvije šarže, bit će ih i još, tako da se eventualno vruću 2016. nada dočekati mjehuričasto potpuno spremna za tržište. U poduzetničkom razmišljanju (a možda i u konzumacijskome smislu!) potporu joj je, pod budnim oko tate Pureka, došao pružiti ministar Gordan Maras… ■

Lorencin i LalovacDVOZNAMENKASTI RAST NOĆENJA, ALI… – U svibnju ove godine ostvareno je u Hrvatskoj 14,8 posto više turističkih dolazaka i 19,9 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svibanjski godišnji rast turističkih dolazaka nastavak je kontinuiranoga uzlaznog trenda koji traje od travnja prošle godine, dok je kod turističkih noćenja uzlazni trend nešto kraći i bilježi se od prosinca prošle godine. Dvoznamenkasta stopa rasta turističkih pokazatelja u svibnju djelomično je rezultat povoljnijih klimatskih prilika. Spomenuti godišnji rast ukupno ostvarenih noćenja u svibnju strukturno je rezultat povećanja broja ostvarenih noćenja domaćih (3,7 %) i stranih turista (22,1 %). U strukturi noćenja stranih turista, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, što je isti slučaj kao i u svibnju prošle godine.

Ali, uvijek postoji taj nesretni ali Ministar financija Lalovac (na slici s kolegom Darkom Lorencinom: duo LoLa) nedavno je obilazio naš Jadran i primijetio nelogičnost koju lokalci nekako baš i nisu – da je unatoč povećanom broju gostiju ove godine u odnosu na prošlu godinu izdanih računa dosta manje nego što ih je bilo lani… Pa nije valjda da okupljamo na obali takve siromahe koji sebi gotovo ništa ne mogu priuštiti… ■

ZRAK, MAGLA, SLAMA i MJEHURIĆI – Bi li netko kupio zrak, maglu i mjehuriće? Prihvatio – slamu na tanjuru? Oh daaaa, i te kako, pogotovu u vrućim ljetnim danima.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svjestan je toga Boris Vuglec, s Vuglec Brega ponad Krapinskih Toplica, ovdje na slici s enologinjom i kreatoricom njegovih vina Jasminkom Šaško, inače i predsjednicom udruge zagorskih vinara Vino Zagorje i, po najnovijemu, zamjenicom predsjednika Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, te s proizvođačem vina Jakob Ilijom Jakobovićem. Pa, na svom brijegu u divnom krajoliku, na nadmorskoj visini od 280 metara i stalno s vjetrićem tako da je osjet topline manji, bjeguncima s uzavrelog srpanjskog i kolovoškog asfalta nudi dovoljno zraka za disanje, u praskozorje ponekad i maglicu koja u simbiozi s ambijentom uvelike pokrivenim trsjem stvara nezaboravan prizor. Što se tiče slame, iako je riječ o smještajnom objektu na selu u Hrvatskome zagorju, ona u ovome slučaju ne služi kao ležaj što vraća u nekadašnje dane života u ruralnome prostoru ili za punjenje za madrac za krevet, nego za – prigotavljanje juhe! A pravi Vuglecov lijek su mjehurići dobro ohlađenog pjenušca…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAS kojime je, nakon niza osvojenih nagrada na ocjenjivanjima, osvojio i Pažane i goste našeg otoka Paga. Naime Vuglec – koji je od poduzetnika u građevinarstvu postao proizvođač vina, ugostitelj i poduzetnik u turizmu, nakon što je sa sinom Marijom uhodao svoj rekreacijsko (tereni za male sportove, jahanje na poniju, šetnje)-vinsko (iskače odličan cabernet sauvignon iz 2011!)-restoransko (domaća lokalna hrana)-smještajni (spavanje u preuređenim i za turizam dotjeranim starim zagorskim drvenim hižama) objekt Vuglec-breg (posao, zahvaljujući aktivnostima na internetu i dogovorima oko gostiju s raznim putničkim agencijama, navodno ide tako dobro da je u planu otvorenje još jedne drvene zagorske hižice kao prenoćišta tako da bi se ukupan broj kreveta zaokružio na 50) – krenuo je u pašku ljetnu avanturu otvaranjem čak sedam punktova za prodaju hrane i pića i za jednostavnije ugostiteljstvo u gradu Pagu (vinoteka), Šimunima (prodavaonica kruha i pečenjara, fast-food, te kafić), mjestu Košljunu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU njegovoj paškoj vinoteci, čuje se, pravi je hit Vuglecov najnoviji i osvježavajući proizvod – pjenušac Vuglec-Breg extra brut (crna etiketa) rađen klasičnom metodom. Inače, za sladokusce Vuglec u toj svojoj vinoteci nudi i visoke slatke predikate od kolege i prijatelja Borisa Drenškog Bodrena, a, sudeći po potražnji, zainteresiranih potrošača za takvo, posebno, vino i veće je (osobito se traži ledeno vino) nego što se pretpostavljalo da bi s obzirom na nešto višu cijenu bočice te na Pagu i usred vrućega ljeta moglo biti. Očito gourmeti – uvelike stranci – koji znaju kako dobro ide takav predikat zajedno sa dozrelim i odležanim starim tvrdim ovčjim sirom (kakav može biti upravo i paški!) koriste to što su im eto predikati preko Vugleca stigli na kućni prag.

Inače, Vuglec, kakav je, mogao bi, kao što je dah Hrvatskog zagorja doveo na Pag, u autorskome smislu paški štih dovesti u Hrvatsko zagorje, na tanjur svojega restorana. On već na Vuglec Bregu ima stado od 20 ovaca dovezenih s Paga, one mu zasad služe, veli, za čišćenje terena od korova ali i za gnoj za vinograde, a ne znači da jednoga dana, pogotovu kad se stado malo poveća, neće i za mlijeko za proizvodnju zrelog tvrdog paško-zagorskog sira! ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOD MALE MLINARICE DO VODEĆEG ZAGORSKOG ENOLOGA – Tata Dragutin, krapinski obrtnik, veliki je ljubitelj vina i tu je strast, spojenu sa tradicijom Hrvatskog zagorja da svaka obitelj ima trsje i klet, pretvorio u proizvodnju Bakhova nektara na višoj razini. U zlatno doba Kluba prijatelja dobroga vina kojega je 1984. osnovao jaskanski enolog Franjo Jambrović (jedan od famozne međimurske braće Jambrovića koji su vrlo zaslužni za razvoj vinogradarstva i vinarstva u plešivičkome kraju i u Slavoniji), Drago Kiseljak visoko je kotirao kakvoćom svoje kapljice. Sad je Drago u penziji, ali, ističe, ne i u mirovini, bavi se na svom simpatičnom posjedu u šumi blizu Radoboja mljevenjem kukuruza u malom mlinu-vodenici i uzgaja pčele te prodaje (vrlo lijepo upakirano) brašno i med. A vino? Za to je zadužena nekadašnja mala mlinarica koja je danas, kao mlada žena – vodeći enolog Hrvatskog zagorja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA mala mlinarica je Jasminka Kiseljak Šaško, Dragecova kćerka koja je dobar dio mladosti provela s bakom i djedom upravo uz tu mlinicu, a uz tatu zavoljela vino i, nakon odgovarajućeg školovanja, postala to što je sada – prva dama zagorske enologije, i zaposlenica na vinogradarsko-vinarsko-turističkom imanju Vuglec-breg ponad Krapinskih Toplica, zatim i predsjednica udruge Vino Zagorje, a od prije kratkog vremena i zamjenica predsjednika Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori! Još da se nauči i peći bućnicu kao što to radi njena mama (u krušnoj peći) – gdje bi joj bio kraj!… ■

WINE FASHION SHOW NOVALJA 2015 – Novalja se turistički diže, na hedonističkim sadržajima a pod blagoslovom Blaženoga. Konačno se, vezano uz Novalju, spominje intenzivno ne samo grotlo Zrće s obiljem ovoga i onoga, na red su, i to na trgu ni manje ni više nego Alojzija Stepinca, a, dakako, pod engleskim nazivom Wine Fashion Show, u istaknutijoj mjeri došle i druge stvari, poput vina, ovčjeg sira, janjetine, maslina i maslinova ulja s Luna. Sve to uz klapu, a kako drukčije na Pagu nego – Sol! (kakav bi drugi naziv mogla imati klapa s Paga?!)Novalja Nagradjeni natjecatelji +

Festival Wine Fashion Show osmislili su Miroslav Mirković i Marin Šubašić, organizatori su, uz WF Association, bili Dalwin, Lastura, Grad Novalja i TZ grada Novalje, a partneri Boris Šuljić Boškinac i majstor iz kuhinje Oliver Žakan. Kao izlagači sudjelovali su Dvanajščak-Kozol (Međimurje), Boškinac (Novalja, Pag), Degrassi (Istra), Jakovac (Baranja), Kalazić (Baranja), Iločki podrumi (Srijem), Udruga vinara Težak (Novalja, Pag), Udruga koprivničkih vinara Fran Galović (Koprivnica i okolica), Zaloščan De Adami (Slovenija), Grgurević (Pelješac), Vukas (Pelješac), Vivat Fina Vina, Jako Vino i Medea, Puhelek-Purek (Sv. Ivan Zelina). A s rakijama su se prezentirali Rakije & likeri Mikačić (Koprivnica). Ostali izlagači Podravka, Paška sirana, OPG Vidas, Oliver Žakan.

Novalja U ziriju se pored Ive Kozarcanina nasao i glumac Rene Bitorajac +Festival je prepoznatljiv po humanitarnom karakteru i održavat će se dva puta godišnje, zimi u Zagrebu i ljeti u Novalji. Ove godine sredstva su se prikupljala za Mariju Kafadar, bolesnu učenicu 6B razreda iz Novalje. Više od 500 posjetitelja uživalo je u Bakhovom nektaru, a za učenicu Mariju Kafadar prikupilo se preko 11.000,00 kuna.

Pobjednici vinske revije prema odluci žirija, u sastavu Ivo Kozarčanin, novinar 24sata, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ grada Novalje i poznati hrvatski glumac Rene Bitorajac, su: Gegić – Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji bijela vina (zar je moglo biti drukčije?!), Rosé, Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji rose vina (zar je moglo biti drukčije?!), Stina Plavac mali Majstor, Vinarija Jako Vino – najbolja etiketa u kategoriji crvena vina. U kategoriji za najbolji novi brand nagradu je osvojila Vinarija Kalazić sa vinom Cabernet Sauvignon 2009 barrique. ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERAATELJE OKUSA – BLAŽEVA KUHINJADamir Folnegović Blaž, nakon što se odškolovao u tv-Večernjoj školi, a potom i na tv vodio svoju, tj. Blaževu kuhinju, ne miruje, drži se i dalje kuharstva, povremeno dolazi na kuću kao pečenjar, eto nedavno je pekao kobasice na roštilju u dvorištu restorana Kod Spilje Stjepana Grgosa u Otruševcu, a sad bi se okušao i kao – autor knjige! Ma, naravno, ne i kao književnik, nego kao koordinator u izdavanju knjige Atelje okusa – Blaževa kuhinja, zamišljene kao svojevrstan nastavak spomenute popularne zabavne TV-emisije Blaževa kuhinja u kojoj su pod Folnegovićevom komandom poznate osobe iz javnog života zajedno sa šefovima kuhinje renomiranih ugostiteljskih objekata iz Hrvatske i Slovenije u ležernoj atmosferi pred kamerama prigotavljali jela karakteristična za pojedini restoran ili hotel. Blaž je parnter u tom projektu Mladenu Horiću, direktoru OLYMPUS DIGITAL CAMERAzagrebačkog poduzeća MAM-VIN d.o.o., koje je izdavač prve hrvatske revije za vino, kulturu jela, pića i turizam Svijet u čaši, inače priređivača niza Ateljea okusa (izloga odlične hrane i odličnih vina) u najpoznatijim hrvatskim hotelskim i ugostiteljskim kućama, kao što su npr. Esplanade, Intercontinental (danas je to Westin), Antunović, Korana Srakovčić, Baltazar, nekadašnji Gospodarski klub znanoga chefa Branka Žufike. Horić, koji je bio partner Blažu i pri realizaciji tv Blaževe kuhinje, veli da je ova knjiga, koja bi trebala izaći nakon ljeta, namijenjena svim ljubiteljima dobre papice i dobre kapljice i moći će dobro poslužiti kao inspiracija zaljubljenicima u kuhanje te kao pomoć pri izboru, uz pojedino jelo, odgovarajućeg vrsnoga vina.

Akciji se priključio i Zvonimir Tomac, koji je toga dana kod Grgosa donio bocu od 15 litara (Nabukodonozor) napunjenu njegovim vinom iz amfore.

Marsal i marinci +MARŠAL i NJEGOVI MARINCI – Svašta se se događa u ovoj našoj maloj zemlji na brdovitom Balkanu: maršal, i to u svojoj poznatoj bijeloj ljetnoj uniformi kapetana broda, sa svojim prvim marincem kuha u turističkom gradu pred brojnom publikom i pred tv-kamerama. Čak i poziva nazočne u Cavtatu: Dojdite k nam v Zagorje!… Nije riječ o političkoj kuhinji nego onoj pravoj, nije riječ ni o događanju sada iako je na malom ekranu prikazano nedavno, a maršal na slici su znani zagorski chef Slavko Večerić i njegov pak prvi marinac vječni kompić u kuhanju pred kamerama također znani chef Tomislav Špiček, a emisija u kojoj se prikazuje natjecanje u kuhanju je iz serijala Gušti su gušti, snimanog prije dosta godina, a sad je eto bila još jedna u nizu repriza koje nam se nude na malom ekranu… RTV bi se mogla reklamirati da je uspješna u pomlađivanju onih s kojima radi… ■

KOREJSKO ZLATO ZA CASTELLO – Porečka Agrolaguna zaista dobro radi! Evo još jednoga zlata i jednoga srebra za Vina Laguna, a s međunarodnog vrednovanja Korea Wine Challenge 2015. na kojemu je ocijenjeno 705 vina iz 20 zemalja svijeta. Zlato je pripalo vinu Festigia Castello 2012 a srebro vinu Festigia Riserva Malvazija Vižinada 2013.

Festigia Castello 2012Lijepo je čuti takve lijepe vijesti, međutim medalja je tek početak nečega što treba donijeti pravo veselje, a to je, dakako, plasman, i to po dobroj cijeni. Dobar plasman i po dobroj cijeni odlična je podloga za dobar daljnji marketing koji lako proizvođačku kuću gurne u žižu zanimanja javnosti i lako donese i daljnja poboljšanja plasmana, kako dotičnog proizvoda tako i drugih proizvoda kuće.

Bilo bi dobro da naše kuće-osvajači medalja na jakim međunarodnim natjecanjima vina ali i ulja i drugih proizvoda nakon stanovitog vremena od osvajanja odličja i pogotovu ako odličja dobivaju u kontinuitetu, baš kao što je to slučaj s Agrolagunom u posljednje vrijeme, podastru i podatke o prodaji svake trofejem ovjenčane etikete: primjerice koliko se ona povećala na temelju dobivene medalje, koji su prostori (zemlje, pokrajine, gradovi…) najbolji potrošači dotičnog nagrađenoga vina, koliki se postotak vina toga vina plasira kroz samoposluživanja (koja, barem u nas, obično nemaju prikladne uvjete za držanje vina i u njima butelja na polici stoji uspravna i na višoj temperaturi od odgovarajuće, pa i na svjetlu…), koliko kroz bolje vinoteke, pa kroz ugostiteljstvo – po jednostavnijim lokalima odnosno boljim restoranima… ■

OL ISTRIA MEĐU NAJBOLJIMA i u IZRAELU – Na internacionalnom natjecanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja Terra Olivo 2015. održanom u Izraelu, ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istira Ascolana i Ol Istria Picholine porečke Agrolagune osvojila su odličja Prestige gold.

Terra Olivo u Jeruzalemu slovi kao treće natjecanje po važnosti za kreiranje ukupnog poretka najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu. Na Terra Olivo natjecanju u Izraelu, više od 500 uzoraka ulja iz 17 zemalja svijeta ocjenjivali su vodeći svjetski suci koji dolaze s tri kontinenta, što dodatno potvrđuje uspjeh Ol Istria ulja na ovom prestižnom natjecanju. ■

 Vedo nudo +VEDO NUDO! – Vedo nudo, ali, na žalost, može se gledati samo – do kamo se vidi… ■

Vina Balkana Franco Bernabei +NAJBOLJA VINA BALKANA – Dok nas nema na svjetskoj izložbi Expo 2015 u Milanu, dotle drugi koriste prednosti sudjelovanja. Nedavno je na prostoru koji zauzima Srbija a u nazočnosti Ivice Dačića, vicepremijera i ministra vanjskih poslova Srbije, predstavljen projekt vodiča VINI DEI BALCANI (=Vina Balkana), u kojemu se nalaze etikete iz Srbije, nešto ih je iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, ali nas, eto, iako u vinskom segmentu na ovim prostorima nismo uopće zanemarivi, tu nema. Ovo je prvi takav vodič na međunarodnom tržištu, na moje pitanje inicijatoru i organizatoru izdavanja toga vodiča talijanskom/rimskom eno-gastro-novinaru Bartolomeu Robertu Leporiju (na slici je lijevo), koji je, inače, u više navrata bio gost vinskih udruga po Dalmaciji pa poznaje hrvatsku vinsku realnost, kako je moguće da u takvome izdanju nema i Hrvatske, pa ni Slovenije, odgovoreno mi je da će knjiga ići svake godine i da će se u idućim izdanjima sadržaj proširiti i na Hrvatsku i Sloveniju (u 2016.), potom i na Rumunjsku, Bugarsku, a onda bi se išlo i na Mađarsku, pa i Slovačku…

Zamišljeno je da se vina prije objave u knjizi podvrgavaju ocjenjivanju a kao predsjednk komisije izabran je jedan od najcjenjenijih talijanskih enologa Franco Bernabei (na slici je desno), u komisiji su određeni po dva degustatora iz Italije i Srbije, po jedan iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske i Rusije. Na prezentaciji vodiča u Milanu poslužena je kapljica sljedećih proizvođača: vinarija Aleksić, Zvonko Bogdan, Radovanović, Aleksandrović, Pusula, Kovačević, Vino Budimir.

Vodič je u izdanju kuće Pilota Green iz Veneta, trebao bi izaći potkraj godine, a u prvom naletu distribuirat će se, osim u zemljama čija su vina uvrštena u njega, još i u Italiji, Austriji i Njemačkoj. ■

  1. sajam AGRA u Gornjoj Radgoni/ocjenjivanje vina 2015

BELJE JEDAN OD ŠAMPIONA! Sjajno vino Chardonnay 2013 Goldberg jedan je od šampiona ocjenjivanja Vino Slovenija 2015 održanog ovih dana u Gornjoj Radgoni, u sklopu sajma poljoprivrede i prehrane AGRA predviđenoga za dane od 22. do 27. kolovoza!

Chardonnay 2013 GoldbergEvo laureata:

Šampion za suho nearomatično bijelo vino: Chardonnay Goldberg 2013 – Vina Belje

Šampion za aromatično suho vino: Sauvignon 2014 : Vinarství Mikrosvín Mikulov a.s. (Češka)

Šampioni za vino teran PTP: Teran PTP – izbrani 2011 – CV Colja Vino, Matej Colja, Kras; Izbrani Teran – Boris Lisjak, Dutovlje, Slovenija

Šampion za suho crno vino mlađe od tri godine: Cabernet sauvignon 2012 – Boris Lisjak, Dutovlje, Kras

Šampion za suho crno vino starije od tri godine: Sara 2007 – Boris Lisjak, Kras

Šampion za pjenušavo vino

Zlata radgonska penina polusuha 2011 – Radgonske gorice d.d., Štajerska

Šampion za pjenušavo vino: Zlata radgonska penina extra suha 2007 – Radgonske gorice d.d., Štajerska

Šampion za pjenušavo vino: Zlata radgonska penina suha 2010 – Radgonske gorice d.d., Štajerska

Šampion u kategoriji BIO vina: RWC 2011 – Hirschmugl-Domaene am Seggauberg, Austrija

Novinarski šampion – kategorija suha mirna vina aromatičnih sorata: Sauvignon 2014 – Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova, Štajerska

Belje je inače dobilo i zlato za Frankovku 2012 Goldberg. Od naših, zlata su još osvojili Međimurci Cmrečnjak za Graševinu ledeno vino 2012, Jakopić za Graševinu kasnu berbu 2012 i Tomšić za Graševinu 2011 izbor prosušenih bobica.

PRVACI VINSKO-TURISTIČKIH CESTA

Istarska vinska turistička cesta: Capris, Plemenito rdeče 2011 – Vinakoper; Merlot 2011, Vinakoper

Kraška vinska turistička cesta: Sara 2007 – Boris Lisjak

Vipavska vinska turistička cesta: Rdeči cuvee 2012 – Vina Zgonik, Aleksander in Damir Zgonik

U komisiji za ocjenu kojoj je ukupni predsjednik bio dr. Mojmir Wondra a predsjednici po komisijama dr. Friderik Vodopivec, mr. Antun Vodovnik i Iztok Klenar radili su Ingrid Mahnič, Dušan Brejc, Zdenko Ivanković (Hrvatska), Ivanka Badovinac, Tadeja Vodovnik Plevnik, Boštjan Zidar, Andreja Brglez, Martin Palz, Rok Jamnik, Mirjana Košuta, Sašo Topolšek, Klavdija Topolovec Špur, Jernej Martinčič, Darinko Ribolica, mag. Darja Zemljič, mag. Janez Valdhuber, Miroslav Majer, Uroš Bolčina i Danilo Steyer. Ukupno je bilo 418 uzoraka vina iz šest država. Iz Slovenije se odazvalo 96 proizvođača sa 310 etiketa, iz Austrije osam vinara s 34 vina, iz Hrvatske 10 vinara s 20 vina, iz Češke devet vinara s 18 vina, iz Makedonije jedan proizvođač sa šest vina, iz Mađarske jedan proizvođač s pet vina. ■

SHOPPING NA KINESKI NAČIN – Nije riječ ni o krpicama, ni o buteljama, nego o – vinogradima i podrumima! Jače kineske vinske kuće ne zadovoljavaju se proizvodnjom samo od grožđa iz trsja u svojoj zemlji, nego traže po renomiranim vinskim zemljama vinogradarsko-vinarska imanja koja bi kupili. Najviše su zainteresirani za vinograde u Francuskoj i Italiji. Cofco GreatWall Winery (100.000 zaposlenih, pet vinskiih podruma i godišnji promet od četiri milijarde eura) nedavno je kupio vinske posjede u Čileu te Bordeauxu, a potom je Li Zefu, glavni enolog kompanije, stigao u Italiju, da vidi sto se tu može kupiti, prva stanica bio mu je Pijemont, a druga Toscana.

SuČ – 07/2015

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: