SLAPNICA s EKO-GASTRONOMSKIM UGOĐAJEM

                     UZ DAN ZAŠTITE OKOLIŠA                           

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potok Slapnica – mjesto lijepog i korisnog eKo-gastronomskog druženja

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

VEĆ GODINAMA JEDNA LIPANJSKA SUBOTA REZERVIRANA JE ZA DRUŽENJE u KRASNOM AMBIJENTU UZ POTOK u PARKU PRIRODE NA ŽUMBERKU. POČINJE SKUPOM O NUŽNOSTI OČUVANJA OKOLIŠA, KONKRETNO UPRAVO OVOGA u ŽUMBERAČKOME GORJU, a NASTAVLJA SE u DOBROM RASPOLOŽENJU UZ SMOTRU KUHARA (PRAVA KUHARSKA KOLONIJA NA OTVORENOME) i REVIJU RAZNOLIKIH JELA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotlovina Romea Ibriševića iz – olupine u parku prirode napuštenog i za ovu poriliku na Slapnicu kao upozorenje dovezenog automobila

Dođeš sunčanog ljetnog dana na izlet i pripremaš se za roštilj, a prvo što te na ulazu na livadu koja je pozornica događanja dočeka je – kotlovina u ružnoj automobilskoj olupini! Mrštenje ubrzo prestaje, pogotovu kad se ta kotlovina kuša: mljac! Odlična zamisao za taj malo šokantni prizor odmah na početku.

Ovdje, na livadi uz potok Slapnica u parku prirode prof. Ivan Dropuljić iz Zagreba, a koji inače predsjeda lokalnom ekološkom udrugom, na svome imanju priređuje za brojne prijatelje – mnogo je ličnosti znanih iz javnog života – party na otvorenome s dvije namjere: da se, ozbiljnim sastankom na temu ekologije, ukaže na potrebu veće brige za prirodni ambijent, i da se u nastavku ljudima omogući da se uz dobru hranu što je sami prigotove i uz dobro vino lijepo podruže, pokazujući odmah na licu mjesta svoju ekološku osviještenost (ne ostavljanjem smeća iza sebe nego odlaganjem otpadaka u posebne vreće koje se na završetku susreta odvezu na predviđeno skupljalište otpada).

Ruzni prizori

Očistimo Hrvatsku! Ružni prizori napuštenih olupina u prirodi. Da su kazne veće i da stižu na naplatu brže zacijelo se vlasnici ne bi tako ponašali!

U tom eko-segmentu, ali i u kulinarskome dijelu, Dropuljić ima veliku pomoć od Romea Ibriševića, fotografa koji je nekad vrlo marljivo radio za izdanja Vjesnikove kuće, a koji je član eko-udruge Zelena stopa i trsi se sa svojim zelenim kolegama ne tek riječima i slikom nego i konkretno djelovati na ekološkome planu, dakle ne tek objavom alarmirajućih fotografija nego i izravnim i fizičkim angažmanom u uklanjanju otpada iz prirode. Ibrišević se nekako specijalizirao za napuštene olupine automobila – upravo on je prigotavljao kotlovinu na jednoj od takvih olupina dovezenoj sa Žumberka. Dosad je ekipa Zelene stope iz nacionalnih parkova i parkova prirode uklonila više od 15.000 olupina starih automobila. Ibrišević navodi kako je osobno sudjelovao i u uklanjanju 27 starih napuštenih automobila s otoka Biševa, a iznosi i nevjerojatan podatak da je s otoka Žirje, koji broji samo 30 stalnih stanovnika, odvezeno čak 230 olupina…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Goste je obitelj Dropuljić dočekala s narescima, a od toplih jela s janjetinom, u sklopu kuharske kolonije pak uz kotlovinu na Slapnici su se pripremali gulaš, paprikaš, istarski specijaliteti poput maneštre od bobići, pa slavonski specijaliteti poput fiša i šarana na rašljama

Livada Dropi uz Slapnicu, okružena visokim drvećem koje ruža debelu hladovinu, i ove je godine okupila brojno društvo, neki su specijalitete vlastite kuhinje donijeli sa sobom u količini da ih mogu kušati i drugi, a neki su kuhali na licu mjesta. Pijuckalo se fino vino, koje su u dobroj mjeri donijeli i vinari osobno a koje je Slapnica držala hladnime bolje od bilo kakvog hladionika. Malo bele, malo tamburaške glazbe, puno šale, dosta dječje cike… Na kraju – zeleni pozdrav, do iduće godine.

Iz

Iz krugova novinarstva i radija kao chefovi su se isticali Ivo Kozarčanin i Zvonko Bilić a iz krugova likovnih umjetnika Ante Krešić

cc

Sa zagorskim gulašom pokazao se majstor za predikatna vina Boris Drenški Bodren, na slici s prof. Dropuljićem i s kuharom Časlavom Matijevićem koji je s mora donio mariniranu ribu i veliki pjenušac od žlahtine (gore), a ljepotice s čašama bile su spremne za konzumaciju

cc

Obitelj Barundić iz Krašića iskoristila je prigodu da predstavi svoj debitantski pjrenušac Barun, za koji je već na strukovnim ocjenjivanjima dobila visoka odličja (gore), a prije zdravice s pjenušcem  direktorica Drugog programa Hrvatskog radija Jadranka Rilović, dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franjo Francem, samoborski ugostitelj i vinar Marijan Žganjer, poslovnjak Božo Roknić te Vlado Horina iz krugova politike smatrali su da nešto valja i pojesti

SuČ – 07/2015

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: