Eno-šampionat Zagrebačke županije 2015: ŠIMANOVIĆ, JAREC-KURE, VOŠTINIĆ-KLASNIĆ, PUREK, PAVLIN

Simanovic_ kcerka iŠampion Zagrebačke županije 2015, na slici Dražena Kopača: Željko Šimanović sa kćerkom u društvu sa zamjenikom župana Rudolfom Vujevićem (u sredini)

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

 ⦁ Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

GLAVNO ODLIČJE (SLAVODOBITNIK!) i TITULA PRVAKA u RAJNSKOM RIZLINGU POŠLI SU u PRIBIĆ (KRAŠIĆ),  JEDNA ŠAMPIONSKA TITULA TE TITULA PRVAKA U CHARDONNAYU ZAVRŠILE u ZELINI, JEDNA, ZA BERMET, OTIŠLA U SAMOBOR, A JEDNA, ZA CRNO VINO, OSTALA JE u IVANIĆ-GRADU

Svoje 12. ocjenjivanje vina Zagrebačka županija organizirala je u restoranu Garfield u Ivanić-Gradu. Uz žiri enologa na čelu s prof. dr. Stankom Herjavec kao predsjednicom,  radio je i poseban žiri vinskih novinara, u sastavu Vito Andrić, Dražen Kopač, Ivo Kozarčanin, Tomislav Radić, te Željko Suhadolnik. Po tradiciji, degustirani su uzorci koji su u ovo, finalno kušanje pristigli okićeni zlatom na izlučnim natjecanjima po udrugama. Novinarski žiri birao najbolji županijski chardonnay i najbolji rajnski rizling. Ocjenjivanje su nadgledali Krešo Škrinjar, iz udruge vinogradara i vinara Ivanić-Grada Brenta, te, ispred Zagrebačke županije, Danijel Rukavina, koji je na računalu obrađivao ocjene i na kraju podastro rezultate.

Na glavnom kušanju bilo je nekih devedesetak uzoraka proizvedenih u Županiji.  Izbor chardonnaya i rajnskog rizlinga podastrt pred novinare ove godine nije baš bio velik – sedam chardonnaya i šest rajnskih rizlinga, to je možda i upola manje od broja uzoraka u nekim boljim vremenima, a objasniti bi se eventualno moglo kvalitativno a i količinski lošom berbom 2014., naime neki proizvođači nisu bili dovoljno zadovoljni kakvoćom da bi vino dali na ocjenjivanje, a neki pak koji bi, što se tiče postignute kakvoće, i sudjelovali sa svojim uzorkom na ocjenjivanju nisu zadovoljni količinom pa se nisu željeli eksponirati i reklamirati vezano uz proizvod kojega je iz 2014 premalo s obzirom na moguću potražnju za kapljicom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŽiri novinara za izbor najboljeg chardonnaya i najboljeg rajnskog rizlinga Zagrebačke županije: Ivo Kozarčanin, Dražen Kopač, Tomislav Radić, Vito Andrić i Željko Suhadolnik (predsjednik). Stoje Krešimir Škrinjar, predsjednik ivanićgradske udruge vinogradara i vinara Brenta, Tomislav Voštinić, koji je točio vina, te Danijel Rukavina, predstavnik Zagrebačke županije koji je kompjuterski obrađivao podatke o ocjenama

Možda je ekstremna 2014. na određeni način i putokaz proizvođačima da se više posvete i produkciji vina koja će pred kupce ne uvijek samo kao mlada i zelena nego i kao ona barem godinu dana stara ako ne i starija, i u punoj zrelosti. Upravo ove godine među chardonnayima je i dominiralo jedno takvo, koje je u trenutku ocjenjivanja bilo staro nešto više od godine i pol dana, a iako ni ono nije rođeno u berbi što bi se u u ovim našim krajevima dugo pamtila po kvaliteti, ipak je nastalo u berbi (2013.) koja je bila puno bolja od 2014.

Među chardonnayima tri su vina bila iz Zeline, tri s Plešivice, a jedno iz Zaprešića. Među rajnskim rizlinzima dva su bila s Plešivice, po jedno iz Zaprešića, Krašića, Zeline i Dugog Sela-Vrbovca.

Kao ukupni šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja okrunjen je Željko Šimanović, vinogradar i vinar iz Pribića kod Krašića. Njegova Graševina izborna berba 2013 s 88/100 bodova osvojila je titulu prvaka Zagrebačke županije za 2015, te titulu prvaka u kategoriji bijelih vina s ostatkom neprovrelog sladora. Ovdje valja pripomenuti da je Šimanoviću neposredno za vrat disao Stjepan Đurinski iz Zaprepšića, čiji su traminci, jedan izborne berbe 2013 a drugi izborne berbe bobica iz 2011 osvojili također 88 bodova. Željko Šimanović plasirao se i na prvo mjesto kod novinarskog žirija, s polusuhim Rajnskim rizlingom iz 2014. Šimanović je inače imao uspjeha i s Frankovkom 2012, za koju mu je žiri enologa dodijelio 86 bodova.

U grupi bijelih mirnih vina prvak Zagrebačke županije za 2015 je Sauvignon 2014 obitelji Puhelek Purek iz Zeline, u grupi crnih mirnih vina slavio je Tomislav Voštinić iz kuće Voštinić-Klasnić, za mješavinu crnih sorata Red 2012, a u kategoriji specijalnih vina nametnuo se Pavlinov samoborski bermet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrvak u chardonnayu za 2015: obitelj Jarec-Kure, uvijek standardno dobri. Na slici je Kristijan Kure

I te kako zadovoljna može biti obitelj Jarec-Kure iz Zeline, koja je za pet svojih vina dobila tek neznatno niže ocjene u odnosu na uzorak proglašen ukupnim šampionom.  Pinot bijeli 2013 Jarec-Kure osvojio je 87 bodova, Chardonnay 2013 i 2014 i Manzoni 2014 po 86! K tome, obitelj Jarec-Kure proglašena je po odluci novinarskoga žirija i prvakom u grupi chardonnaya, moglo bi se reći nadmoćno, naime Chardonnay 2013 plasirao se na degustaciji sedme sile na prvo, a Chardonnay 2014 na drugo mjesto!

OPTIČAR NA VINSKOM KOLOSIJEKU

Suvremeni zagrebački vinski prsten, inače, od nekog vremena sve čvrstije obuhvaća i Ivanić-Grad, domaćin ocjenjivanja i dodjele nagrada za 2015. Ima tamo udruga vinogradara i vinara, Zagrebačka županija tamo povremeno i organizira ocjenjivanja (županijskih) vina i podjelu medalja, ali kad se govori o vinu u Ivanić-Gradu onda se osjetno nameću i prezimena Voštinić i Klasnić. Mladi Tomislav Voštinić, nastavljajući obiteljsku tradiciju, unaprjeđuje ono što je radio njegov djed Zlatko Klasnić. Uz šampionski naslov za crno vino Red 2012 (šteta je što na ocjeni nije mogao biti i njegov crnjak Fabula, koji je po meni i bolji!), na ovom najnovijem županijskom vrednovanju plemenite kapljice Voštinić (Klasnić) osvojio je još jedno zlato – za Muškat ottonel 2014, te jedno srebro, za pjenušac.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAVinska uzdanica Ivanić-Grada: Tomislav Voštinić, sa suprugom Dunjom i djedom Zlatkom Klasnićem

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAIznenađenja iz podruma dede Klasnića: odlično uščuvan Škrlet 1996, te zanimljiv rajnski rizling iz 1996!

Tomislav Voštinić naukovao je i završio za optičara, ali sebe on nije vidio u društvu sa slabovidnima i s lećama, nego se vidio na kolosijeku vina!  Dobro je – bez naočala odnosno leća – pogledao u prošlost i u budućnost, i odlučio život u profesionalnome smislu posvetiti uzgoju vinove loze i proizvodnji plemenite kapljice. Što ga je privuklo iz prošlosti? Vrlo uspješno obiteljsko djelovanje u sektoru vina, koje traje, veli, više od osam desetljeća, te, konkretno, interesantna i još uvijek vrlo dobro očuvana bijela vina, i od Škrleta, što ih je proizveo i napunio u butelju njegov djed Klasnic još prije dvadesetak godina. A u  sadašnjosti? To da je vino u društvu vrlo cijenjeno i traženo piće, koje – s obzirom da je ono, ako se pošteno radi, kroz sastav i organoleptiku vrlo vezano uz tlo, teritorij – može biti lijepa baza za uspješan razvoj turizma, što rezultira osiguranjem egzistencije. A u budućnosti? To da se sve više potrošača okreće kakvoći, što omogućuje postizanje više cijene za bolju kapljicu i, zajedno s turizmom kao dodatkom i kao nadgradnjom u ponudi, osigurava i bolji život.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAKuća s podrumom, te vinograd Voštinić-Klasnić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA U vrijeme kad je problem naći zaposlenje i kad je velika nesigurnost glede očuvanja radnog mjesta kod poslodavca, mladi Tomislav Voštinić spazio je dakle šansu u komparativnim prednostima – obiteljskom iskustsvu i renomeu u vinu, prijenosu znanja i iskustva sa starijih generacija na mlađu (ovdje djed-unuk) te u tri hektara obiteljskog vinograda na Graberskom brdu u vinogorju Ivanić-Grad – Voloder, kao i u postojećem i uređenom lijepom i u zemlju ukopanom familijarnom podrumu (sprema se proširiti ga!). Od nule je, kaže, morao krenuti što se tiče struke: pohađao je strukovnu nastavu na Učilištu za vinogradarstvo i vinarstvo u Požegi, a i nakon što je završio nauk neko je vrijeme proveo radeći na praksi u Moralićevom vinskom podrumu u Božjakovini, da bi s vinom startao samostalno prije osam godina.

Uz spomenuta tri nakošena ivanićgradska hektara na kojima na 190 metara nadmorske visine uzgaja Škrlet (60 posto), pa Muškat žuti, Muškat ottonel, Graševinu, Chardonnay, danas brine i o 1,5 ha u Suzi u Baranji, gdje su mu crne sorte Merlot (merlota za Red, objašnjava, osigurao je iz vinograda unutar Zagrebačke županije pa mu je to i omogućilo da vino prijavi na ovo ocjenjivanje), Cabernet sauvignon, Cabernet franc i Syrah, loze su stare od 20 do 40 godina. Od syraha radi jedno jednosortno vino a od kasnije branoga grožđa gore spomenutih kultivara kreira Red, od merlota, cabernet sauvignona i syraha, te Fabulu, od još malo kasnije branih merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca, oba su vina vrlo voćna i strukturom snažna a istodobno i elegantna. Fabula, koja je inače punjena u magnume a nudi se na kapaljku, iako je grožđe – kako je rekao Tomislav Voštinić – brano još kasnije, u ustima ne djeluje slatkasto kao Red, i ostavlja dojam interesantnijega.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERATomislav Voštinić: podrumu uz bačvice gdje dozrijeva crno, i u degustacijskoj sobi uz gotov proizvodOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Pedantnost i smisao za kreaciju naslijedjeni obiteljski, znanja stečena u školovanju, iskustvo iz prakse u Kutjevu i suradnja s eno-konzultantskim dvojcem Miodrag Hruškar i Krešo Hren iz zagrebačke savjetodavne tvrtke Eno-Expert rezultirali su dobrim vinima, sasvim solidnim (bijelima) čak i iz nemilosrdne lanjske berbe. Važno je istaknuti i to da Voštinić nije zatvoren u postojeće kalupe nego je otvoren za razne stilove, upušta i u duže maceracije i bijelih kultivara, zasad međutim još na nižoj temperature, ali razmišlja i o pokusima s maceracijama uz koje se odvija i alkoholna fermentacija.

Vrlo urednim do i višeslojnim (crnim) vinima iz normalnih berbi (2014. je bila nenormalna!) i solidnim plasmanom na ocjenjivanju vina Zagrebačke županije Voštinić je zaista ugodno iznenadjenje na našem tržištu (vino zasad najviše prodaje u Ivanić-Gradu i Zagrebu), a uskoro bi mogao biti prisutan i u – Češkoj, naime izgledi su da tamo nešto izveze!…

SuČ – 06/2015

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: