Concours Mondial de Sauvignon 2015/ ZAVODLJIVO MIRIŠLJAV i AROMATIČAN, LAKO PREPOZNATLJIV, BANALAN DO KOMPLEKSAN, SVOJ!

 Concours Mondial de Sauvignon logoPriredio ŽELJKO SUHADOLNIKConsorzio FVG4 Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

CMS jury Darja 1Concours Mondial de Sauvignon, Buttrio 2015: degustacija u punom zamahu

ROĐEN U FRANCUSKOJ, RAŠIREN PO CIJELOME SVIJETU, s JAKIM VJETROM U LEĐA IZ NOVOG ZELANDA. UNATRAG ŠEST GODINA IMA SVOJE OCJENJIVANJE, OVE GODINE PO PRVI PUT ODRŽANO IZVAN FRANCUSKE, U TALIJANSKOJ POKRAJINI FURLANIJA VENECIJA JULIJA GDJE JE ZA SEBE PRONAŠAO JAKO DOBAR TERROIR

Netko ga obožava, netko za nj neće ni čuti. Kao da je – Ballotelli! U svakom slučaju sa snažnom osobnošću jeste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGlavni u organizaciji Concoursa – Baudoin Havaux, predsjednik (ovdje i u ulozi predsjednika žirija), te Thomas Costenoble, direktor ocjenjivanja, kao i (dolje) Bernard Sirot i Marcello Confalonieri, koji brinu o uzorcima i cijeloj logistici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priča je tu o sauvignonu. Popularan, lako prepoznatljiv, zavodljivo aromatičan, mirišljav od – ovisno o položaju, klimi ali i tehnologiji u podrumu (kvasci, encimi itd.) – diskretno preko umjereno do intenzivno, zatim cvijetni, agrumski, pa zelen, ugodno vegetalan do kremast (sur lie), uspio je postići da mu se posebno posvećuju razne značajne manifestacije. Sauvignon Forum u Češkoj, Concours Mondial de Sauvignon u organizaciji Belgijanaca iz tvrtke Vinopres, Konferencija o Sauvignonu koja je lani zahvaljujući zagrebačkoj tvrtki Vinart startala, uz sudjelovanje i Slovenaca i Austrijanaca, iz Zagreba, internacionalna smotra u Ptuju, gradu sauvignona, inicijator je glavni enolog Ptujske kleti Pullus Bojan Kobal. CMB Sauvignon Blanc, Jury numero 8Žiri br. 8: uz predsjednika Vincenza Scivettija i mladu sommelijerku Arianu Bodigoi smo Liliane Turmes iz Luxembourga, Tom Hyland iz SAD, Diez de Iscar iz Španjolske i ja

U vinskom mjestu Buttrio kod Udina, u jednoj od nekoliko talijanskih autonomnih pokrajina Furlaniji Veneciji Juliji gdje se, inače, i danas još i te kako osjeća utjecaj iz vremena austrijske vladavine, sauvignon je bio glavna zvijezda nekoliko dana u drugoj polovici svibnja. Šesto međunarodno vrednovanje sauvignona – u istoj organizaciji  koja priređuje i jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles – održano je upravo tamo. S obzirom da je Francuska domovina sauvignona, bilo je logično da se u toj zemlji i počne s ocjenjivanjima, a ovo je bio je to prvi izlazak Concours Mondiala de Sauvignon iz Francuske. S obzirom pak da je upravo Furlanija Venecija Julija znana (i) po sauvignonu i s obzirom da su Furlanci jako zagrizli u ponudu za organizaciju, bilo je logično da vanfrancuski debut bude u toj talijanskoj pokrajini. Nekih 816 uzoraka s raznih strana svijeta iz 20 zemalja, dva i iz Hrvatske (uz Austriju i Grčku, Hrvatska je ove godine debitirala na tom ocjenjivanju), 65 degustatora također s razunih strana svijeta, među njima četvorica iz Hrvatske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMeđu degustatorima iz Hrvatske bili su i Vito Andrić, Saša Špiranec i Lino Cotić. Andrić je do Catherine Corbau Mellot iz znane sauvignonske kuće Joseph Mellot iz doline Loire, inače i predsjednice tamošnje Udruge proizvođača

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Profesor enologije na Sveučilištu u Udinama i autor knjige o sauvignonu – o uzgoju, radu u podrumu, vinu i njegovoj specifičnoj aromatici Roberto Zironi održao je predavanje o sorti i rezultatima istraživanja koja je proveo sa svojom strukovnom ekipom, a Saša Špiranec iz zagrebačkog Vinarta imao je radionicu o sauvignonima Austrije, Hrvatske i Slovenije, te potpomognut svojom suradnicom Irinom Ban, priredio, na večer a u sklopu programa na kojemu su se prezentirali razni, mahom talijanski sauvignoni, i degustaciju sauvignona od naših Bolfana, Mežnarića, Prigore (šteta da nije bilo i onih od Koraka, Vinarije Daruvar, te od još kojeg Međimurca…), zatim od Verusa, Dveri Paxa i jeruzalemske P&F Winery iz Slovenije, te od velikana iz austrijske Štajerske Aloisa Grossa, Manfreda Tementa, Willyja Sattlera

OLYMPUS DIGITAL CAMERASaša Špiranec i njegova suradnica Irina Ban održali su, potpomognuti domaćom sommelijerkom, radionicu o sauvignonima iz Hrvatske, Slovenije i Austrije

Za ocjenu se moglo prijaviti vino od 100 posto Sauvignona bijeloga, te cuvée s minimalnim udjelom sauvignona od 51 posto. Tako su i dodijeljene specijalne šampionske nagrade. Najboljim čistim sauvignonom koji nije dozrijevan u drvu proglašen je Sauvignon 2014 od Sébastiena Treuilleta iz mjesta Pouilly Fumé u dolini Loire u Francuskoj, a najboljim sauvignonom njegovanim u drvu pak Sauvignon 2014 Fransola Miguela Torresa iz španjolskog Penedèsa, dok je najboljim cuvéeom bez drva proglašena Selekcija 2014 od Pascala Belliera iz Chevernyja u Francuskoj, titulom najboljeg cuvéea iz bačve zakitio se Bordeaux Blanc 2013 Châteaua Mont-Pérat. Hrvatska na svom sauvignonskom debutu nije osvojila medalju. Naši zapadni susjedi Slovenci međutim jesu – jednu zlatnu, a primio ju je proizvođač Mužić iz Goriških brda za svoj Sauvignon 2013.

U popodnevnim satima, dakle nakon kušanja, organizator je poveo u posjet vinskim podrumima Furlanije – Villi Russiz i Vigne di Zamò, zatim renomiranoj destileriji Nonino, ali i pogonu za preradu i pakiranje kave Illy u Trstu. Riccardo Illy, vlasnik tvrtke Illy i svojedobno gradonačelnik Trsta, bio je jedan od sponzora Concours Mondiala de Sauvignon. U Illyjevu vlasništvu je tvornica čokolade Domori u Pijemontu, te vinogradarsko-vinarski posjed Mastrojanni u Montalcinu (brunello!).   ♣

_____________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAUNIVERZITET KAVE – U golemome prostoru tvornice Illy primio nas je Riccardo Illy, koji kaže da kavu proizvodi 182 zemlje u svijetu i da je u svijetu u sektor kave uključeno 25 milijuna osoba. Obitelj Illy kupuje sirovu kavu u nekih 13 ili 14 zemalja gdje se ona uzgaja. Uzimaju samo Arabicu (postoji i Robusta, koja je u odnosu na Arabicu donekle gruba), a surađuju s oko 400 provjerenih uzgajivača, sve kako bi dobili uvijek prvorazrednu sirovinu. Sirova kava, koja, navodno, sadrži oko 300 aromatskih spojeva, prži se (prženje traje oko 12 minuta) i kao pržena ima, navodi Illy, oko 1000 aromatskih spojeva.

U Illyjevu carstvu u industrijskoj zoni Trsta postoji Univerzitet kave, svojevrsno učilište namijenjeno onima koji žele znati više o samom tom proizvodu i o načinima kako ga nuditi što bolje plasirati. Illy će rado kazati: ako je proizvod izvrstan i s karakterom i ako se to umije dobro iskomunicirati problem nikad nije u cijeni, tržište takav proizvod uvijek prihvaća.■

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvjećnjak Illy od šalica od espressa

________________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU središtu Trsta postoji golemi lokal u koji se ulazi s ulice i koji po potrebi mijenja namjenu – kad zatreba uredski je prostor, a povremeno, brzim preuređenjem, postaje i pozornica eno-gastronomije. Tamo su nas vodili na večeru, a kuhali su Andrea Cantone (gore), chef restorana La Primula iz San Quirina, koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, zatim Giorgio dal Forno sa suprugom Claudijom iz Marana, te chef Ilija Pejić, iz restorana Ilija Golf kluba u TarvisijuChefovi Dal Forno i Ilija

Pittaro MuzejMuzej vina na imaju enologa-proizvođača Pietra Pittara: prizor iz gostionice, s pločicama s upozorenja da se ne psuje i ne galami, te da se s poštovanjem odnosi prema kruhu! Tu je i zbirka elegantnih štapova za muškarce, koji su ujedno i – vadičepovi!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nonino lunch Daniela Markoivic Stefania ManfrediRučak u elegantno uređenoj gostinjskoj dvorani destilerije Nonino: slijedove su pratili ne vino nego – grappe, od mladih do onih i 30 godina dozrijevanih. Tri simpatične i vesele sestre Nonino svako malo bučnim su povicima kroz koje bi provlačile dakako reklamu za proizvode svoje kuće, podgrijavale atmosferuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa Castellada na Colliju: Niko Bensa daje na kušanje vina iz 2014, još u bačvi. Dobra i prepoznatljiva, u stilu La Castellade, al, u skladu s godištem, strukturno tanja i s izraženijom kiselosti. Bensa je na kolosijeku eko-produkcije i za zaštitu rabi samo sumpor, bakar, propolis te neke ekološki certificirane pripravke. Sad mu je na tržištu aktualna 2009 godina, izvrsni sivi pinot, chardonnay, mješavina Bianco della Castellada 2009 (CH, PS, SAUV)

_____________________________

RONCO SEVERO – Odlična vina kušalo se na posjedu Ronco Severo iz Prepotta kod mjesta Cividale del Friuli. Vlasnik Stefano Novello radi također posve ekološki, u vinogradu ne rabi herbicide, pesticide, insekticide, nastoji u tlu očuvati mikroorganizme koji mu kasnije dobro dođu u podrumu radi alkoholnog vrenja, naime on fermentira isključivo s kvascima iz svojega vinograda od 11 hektara koji se nalazi na brijegu na visini od 250 metara. S laporastim je tlom, loze su stare od 15 do 55 godina, gustoća nasada 6500 panjeva po hektaru, sorte su Rebula,Friulano, Chardonnay, Pinot sivi, Picolit, te Schiopettino (selo Prepotto je navodno zavičaj Schiopettina) i Merlot. Proizvodi jednosortna vina osim jednoga – mješavine Severo Bianco sastavljenog od Chardonnaya, Picolita i Friulana, koje zajedno bere i prerađuje.OLYMPUS DIGITAL CAMERAIgra se s maceracijama, od 28 do 40 dana u drvenim kacama od 1000 do 3000 litara zaporemnine. Vina, osim jednoga a riječ je o merlotu što ga dobiva uz maceraciju od 60 dana i drži poslije vrenja tri godine u barriqueu 60 posto novome, dozrijeva u velikim bačvama od 30 hl od slavonskoga hrasta ali iz proizvodnje Garbelotto, Pauscha i Visintin. U svom opredjeljenju prema prirodnome čak je od jednog češkog proizvođača čaša naručio čaše za vino sa staklom bez trunke od olova…

Kako to da on NEMA sauvignona, kao mnogi drugi podrumi u Furlaniji Veneciji Juliji?

– Pa, nemam ga jednostavno zato što nisam ljubitelj njegove aromatike. Neki proizvođači zaista su pretjerali u tome da ga učine što mirišljivijeme kako bi impresionirali šire krugove potrošača lako podložnih zavodljivosti novosvjetskog stila posebice novozelanskoga, i kako bi vino i bolje plasirali. Zapravo, ipak volim jedan tip sauvignona, to je onaj iz doline Loire u Francuskoj, koji nije napadan nego je elegantan i koji ima mnogo mineralnosti.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako proizvodi vino što se može svrstati u danas dosta traženu grupu narančastih vina, iako ide na mali prinos ikapkljicu dozrijeva više godina prije nego što je pušta na tržište Stefano Novello ima vrlo umjerene cijene – kreću se, veli mi, od 16 do 21 euro! ■

_____________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U mjestu Rosazzo kod Manzana posjed je Le Vigne di Zamò, u vlasništvu Silvana Zamòa i njegove obitelji. Krasna kuća na brdašcu, okružena vinogradima. Zamò uzgaja Rebulu, Friulano, Pinot sivi, Sauvignon, Malvaziju, Merlot, Cabernet sauvignon, Refošk s crvenom peteljkovinom, Merlot, Schiopettino, Pinot crni i Pignolo. Unatrag sedam godina radi potpuno na eko-način. Silvano, na slici sa suprugom i kćerkom te s osobito uglednim profesorom sa Sveučilišta u Udinama Robertom Zironijem, kaže da je u Furlaniji sve više vinogradarskih imanja koja su se prebacila ili se prebacuju na eko-kolosijek. Nedavno je osnovana i udruga tih proizvođača, startalo se sa samo četiri posjeda, a sad ih je u udruzi 40! Inače vinogorje Colli orientali del Friuli obuhvaća oko 1000 hektara pod vinovom lozom i broji oko 250 proizvođača koji pune vino u butelju i prodaju ga pod svojom etiketomOLYMPUS DIGITAL CAMERA

____________________________

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: