SVETI URBAN NA STRANI PUŠIPELA/2015

 

Urban 03Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdravko Dvanajščak, inače do nedavno predsjednik udruge međimurskih vinogradara i vinari Hortus Croatiae, jednog od nositelja organizacije Urbanova, sa suprugom mogao je slaviti: u kategoriji vina redovne berbe šampion je s Pušipelom 2007, a za pušipele iz problematične 2014. osvojio je još i jednu zlatnu i dvije srebrne medalje. Kod Dvanajščakovih se moglo kušati lijepi pjenušac od Pušipela, i, dakako, nazdraviti s njime

OVE GODINE URBANSKA DOGAĐANJA U MEĐIMURJU ZAUZELA SU CIJELU DRUGU POLOVICU SVIBNJA! NAKON VINSKOG FESTIVALA S KOJIME JE POČELO, NASTAVAK JE PREDVIĐEN JOŠ ZA DVA VIKENDA – 22. i 23. – DANI OTVORENIH PODRUMA, te30. i 31. SVIBNJA – VINSKE IGRE

Urbanovo je svetkovina u čast sv. Urbana, jednog od rimskih papa koji je, po predanju, uspješno štitio vinograde od tuče pa ga se smatra zaštitnikom vinogradara, a Međimurci – na čijim se prostorima inače vinova loza uzgaja a vino proizvodi još od starih Rimljana, obol su toj dlelatnosti dali i plemenitaši Zrinski – posebnu su mu zahvalnost izrazili imenujući mjestance u vinorodnoj okolici Štrigove njegovim imenom i organizirajući u svibnju u štrigovskome kraju prošćenje i pučku svečanost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nježni dio obitelji Cmrečnjak – mama i kćerka malo su ipak pred kamerom preozbiljne za lijepi uspjeh koji su Cmrečnjakovi postigli na ocjenjivanju: za Pušipel 2011 Prestige izbornu berbu osvojili su čak 94 boda, jedan manje od šampiona! Primili su i zlato za Pušipel 2014 classic te srebro za pjenušac Pušipel iz 2012. Cmrečnjakovi su izložili i punjenja u magnumu i dvostrukom magnumu, vele da se i takve boce sve više traže, za posebne prigode i kao lijepi dar

Već godinama se o vikendu baš uz datum 25. svibnja u štrigovskome području održava urbanska svečanost, a sad su bogme Međimurci događanjima vezanim na vino i uz sv. Urbana zauzeli cijelu drugu polovicu svibnja, službeno otvorenje Urbanova 2015 bilo je naime već o vikendu u petak 15. svibnja. A s najavama manifestacije se počelo još potkraj travnja, naime od tada pa do 9.svibnja organizirane su Urbanske večeri/noći (danas naravno ništa ne može bez engleskoga: Urbanovo Night), riječ je o programima po raznim ugostiteljskim objektima gdje su posjetitelji mogli uživati u nastupima glazbenih sastava i u vinima od po dvoje međimurskih vinara.

Nastavak predviđen za vikend kasnije, dakle od petka 22. svibnja, definiran je u znaku akcije Otvoreni podrumi, a subota 30. i nedjelja 31. svibnja rezervirani za Svetourbanske vinske igre…

Ovogodišnje Urbanovo je 16. po redu, a već sedmi put po redu unutar njega glavne su zvijezde tamo vrlo raširena i popularna sorta lokalno zvana Pušipel (riječ je o Moslavcu, Šiponu, Furmintu, Mosleru, Zapfneru), i, dakako, njeno vino, s kojime su Međimurci i izašli na tržište kao sa svojom županijskom robnom markom.

Odmah po otvorenju manifestacije podijeljena su odličja za najbolje ocijenjena vina od Pušipela, a dobitnici su:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠampion kvalitete, predikat: Šipon 2007 ledeno vino (95/100) – PRA-VINO, Kog (Ljutomer–Ormož)

Velikim zlatom za izbornu berbu Pušipela 2013 zakitila se obitelj Kocijan

Velika zlatna diploma: Pušipel 2011 Prestige izborna berba (94/100) – Cmrečnjak, Sv. Urban; Šipon 2011 izborna berba – MGM Glavinić, Ormož; Pušipel 2013 Prestige izborna berba – Kocijan, Štrigova.

Šampion kvalitete redovna berba: Pušipel 2007 (89/100) – Dvanajščak Kozol, Dragoslavec.

Zlatna diploma: Pušipel 2014 – Dvanajščak Kozol; Pušipel 2012 kasna berba – Jakopić, Železna Gora; Furmint 2011 Gomila – Puklavec & Friends, Jeruzalem-Ormož; Sibon pjenušac klasična metoda 2012 – DGA pjenušci; Pušipel 2014 Classic – Cmrečnjak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPopularni estradnjak Žiga zainteresirao se za pozlaćeni pjenušac Sibon kuće DGA-pjenušci

Na vinskom festivalu u Štrigovi uz pušipele iz Međimurja mogli su se kušati i šiponi iz Slovenije i furminti iz Mađarske, ali i niz vina od drugih sorata i ne samo iz Međimurja nego i iz nekoliko područja izvan Međimurske županije pa i nekih izvan Hrvatske a predstavnici kojih su u Štrigovi nastupili kao gosti-izlagači, riječ je o Zagrebačkoj županiji (predstavila se udruga Kraljevina Zelina – Puhelek Purek, Jarec-Kure, Kos-Jurišić, Željko Kos i Eko Čegec, sa istoimenom županijskom robnom markom vina od u Zelini raširenog kultivara Kraljevina), slovenskom Dobrovniku i mađarskom vinogorju Villany-Siklos (bijela vina iz dijela zvanog Siklos, a crna vina iz Villanya).

Urbanovo dvorana 5Dvorana je bila lijepo uređena, posjetitelja priličan broj. Zgodno je bilo vidjeti obiteljsku amtosferu: u izlagačkome dijelu sudjelovale su i supruge a i najmlađi članovi obitelji. Uz vinare, izlagali su i proizvođači/ponuđači sira i bučinog ulja

U tri dana prvog urbanskog vikenda, na kojemu su se inače predstavili i ponuđači vinogradarske i vinarske opreme,  održano je više zanimljivih radionica, primjerice 6 NAJ vina s Vinske ceste Zagrebačke županije (Ivana Puhelek), 100% Villany – 100% Cabernet franc (Zoltan Gyorffy), Što sve utječe na stil i kvalitetu vina (Krunoslav Filipović WSET), Snaga i važnost trokuta: distributer – ugostitelj – vinar, te  10 najboljih Sauvignona s Međimurske vinske ceste (Darko Lugarić, Hrvatski sommelier klub), pa Osnove vinske škole i Najčešće zablude u sljubljivanju jela i vina (Mario Meštrović, Hrvatski sommelier klub)

Uključeni u Dane otvorenih vrata (podruma) za PETAK 22. svibnja bili su (budući da su svi u sustavu Međimurske vinske ceste koja živi cijele godine tu su i kontakati):

AGROMEĐIMURJE – PODRUM ŠTRIGOVA, Štrigova 71, Štrigova, +385 40 851 013; DVANAJŠČAK-KOZOL, Dragoslavec 81, Lopatinec, +385 98 723 168; HAŽIĆ, Jurovčak 72, Sv. Marti na Muri, +385 99 219 9411; KERMAN, Sveti Urban 88, Štrigova, +385 91 123 04 00; KOCIJAN, Štrigova 131, Štrigova, +385 98 182 6118; KOSSI, Štrigova 119, Štrigova, +385 99 341 814; LOVREC, Sveti Urban 133, Štrigova, +385 40 830 171, ŠTAMPAR, Sveti Urban 2, Štrigova, +385 40 830 184; TURK, Vučetinec 107 b, Lopatinec, +385 98 241 926…

OLYMPUS DIGITAL CAMERABranimir Jakopić, koji je osvojio zlatnu medalju za Pušipel 2012 kasnu berbu, nudi svoju suprugu – sauvignonom. Kaže da je pušipel gotovo sav prodao u – Kinu! Poslovni ljudi iz Kine, koji u Međimurju uz granicu sa Slovenijom i Mađarskom namjeravaju otvoriti predstavništvo vezano uz drvnu industriju, često su u posljednje vrijeme kod njega gosti u restoranu dvorca Terbotz, tu su se upoznali s pušipelom, dopao im se i organizirali su uvoz Jakopićevih butelja u svoju zemlju!

…a za SUBOTU 23. svibnja: CMREČNJAK, Sveti Urban 273, Štrigova,+385 98 295 206; DGA PJENUŠCI, Banfi 84, Štrigova, +385 91 601 6022; DVANAJŠČAK-KOZOL, Dragoslavec 81, Lopatinec, +385 98 723 168; HAŽIĆ, Jurovčak 72, Sv. Marti na Muri, +385 99 219 9411; DANICA i VLADO HORVAT, Sv. Urban 279, Štrigova, +385 98 463 555; JAKOPIĆ / Terbotz, Železna Gora 113, Štrigova, +385 98 242 36; KERMAN, Sveti Urban 88, Štrigova, +385 91 123 04 00; KOCIJAN, Štrigova 131, Štrigova, +385 98 182 6118; KOSSI, Štrigova 119, Štrigova, +385 99 341 8144; KUNČIĆ, Banfi 125, Štrigova, +385 98 912 0256; LOVREC. Sveti Urban 133, Štrigova, +385 40 830 171; MEDENJAK, Sveti Urban 82, Štrigova,+385 91 931 4368; BORIS NOVAK, Banfi 201, Štrigova, +385 40 851 209; TOMŠIĆ, Železna Gora 56, Štrigova, +385 98 241 891.OLYMPUS DIGITAL CAMERA    Obitelj Lovrec iz. Sv. Urbana bila je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, sa zrelim vinima, starijih berbi

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeliki štand imala je udruga Vinske ceste Villany-Siklos iz Mađarske, prezenter je bio Zoltan Gyorffy, glavni urednik vinske revije Pecsi Borozo iz Pečuha, kojemu je porijeklo vezano i uz Hrvatsku i koji odlično i govori hrvatski. Sada je u Villanyju velika kampanja za promidžbu Cabernet franca kao Villany franca, i udruga je donijela sedam izvrsnih vina (iz berbi 2011, 2009 i 2007) od te sorte što u Villanyju daje odličan rezultat. Neka od tih vina u maloprodaji su i po 50 eura za butelju! Uzorci su bili od prvih, nekih inače i internacionalno vrlo cijenjenih imena mađarskoga suhog crnog vina: Joszef Bock, Attila Gere, Malatinszky Kuria es Organikus Szolobirtok, pa Tamas i Zsolt Gere, Vylyan, Polgar, te Gergely Halasi, ove godine sa svojim Cabernet Villany Francom 2011 najbolji u grupi vina te sorte danih na tradicijsko ocjenjivanje Top 25 Pannon Bor za južni – panonski dio Mađarske. Kod Mađara na štandu zatekli smo u kušanju caberneta Zdravka Iliju Jakobovića, koji ima vinograde u Brodskom Stupniku i uzgaja bordoške sorte od kojih radi vino Jakob

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPromjene u Podrumu Štrigova tvrtke Agromeđimurje: član Uprave je mr. sc. Tomislav Tomšić (sasvim lijevo), a novi enolog Tomislav Pavlešić (u sredini), s njima je doc.dr. Darko Preiner, član ocjenjivačke komisije za pušipel (predsjednica: Ivana Alpeza)

U Gornjem (brežuljkastome) Međimurju više je punktova gdje je moguće fino se okrijepiti domaćim specijalitetima, jedan je svakako dvorac Terbotz u Železnoj Gori, u vlasništvu obitelji Jakopić, znane  po vinu. No na dolasku u Međimurje ili na odlasku iz njega – a ako treba i oba puta! –  zaustaviti se svakako valja u Mačkovcu u restoranu Mala Hiža, koji je na najnovijem, nedavno u Zagrebu održanom proglašenju najboljih restorana u Hrvatskoj predstavljen kao vicešampion za 2015, dakle osvojio je drugo mjesto (čestitka Branimiru Tomašiću), iza uistinu sjajnog šibenskog restorana Pelegrin (čestitka i Rudiju Štefanu!). Ovo je za Malu hižu skok naviše od nekoliko mjesta u odnosu na lanjski ishod kad je bila također pri vrhu, tko zna – možda će se vlasnik, hrvatski Heston Blumenthal, Branimir Tomašić i njegova ekipa sljedeće godine naći ina pobjedničkom tronu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERADavid Štampar, aktualni predsjednik udruge Hortus Croatiae, veli da se sada vezano uz pušipel radi novi konzorcijski pravilnik, jer nakon kategorije classic želi se izaći sa razinom više, tj. s odležanim ozbiljnim pušipelom za koji bi se koristilo grožđe s najboljih pozicija i s table s nižim prinosom, u berbi bi bila dodatna selekcija grozdova, a dozrijevanje bi bilo barem dvije godine i to u 500-litrenim bačvama (tonneau) koje su, kaže David, tradicija u Međimurju i koje bi dakako dolazile iz pogona domaćeg bačvara – već legendarnog Stjepana Pozveka iz Dunjkovca kod Nedelišća

A da ne propagiramo baš samo jelo i pilo, evo i informacije za one koji vole rekreaciju i sport i koji boravak i kretanje u prirodi rado povezuju s eno-gastronomijom: Međimurci su uredili Pušipelovu stazu za vožnju biciklom njihovom vinskom cestom, tamo postoje i smještajni objekti koji pružaju posebnu uslugu za cikloturiste. Pušipelov biciklistički put starta i završava u Štrigovi, a dugačak je 54 kilometra. Vrijeme potrebno da se staza prijeđe je oko tri sata. Najmanja nadmorska visina staze  je 162 metra a najviša 338 metara. Staza je u rangu teških, podloga je asfalt a za vožnju je dovoljan se cestovni bicikl. (www.visitmedimurje.com/bike )

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVicešampion Branimir Tomašić, gordo, ali opravdano, na ulazu u svoju Malu hižu u Mačkovcu. Dolje: čestitati mu na osvojenome drugom mjestu na rang-listi najboljih hrvatskih restorana za 2015 i malo kod njega uživati za stolom došao je, nakon obilaska vinskog festivala u Štrigovi, i Ratimir ČačićOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mala hiza hladno predjelo 8Evo što, između ostaloga, Mala hiža nudiMala hiza toplo predjelo 9Mala hiza glavno jelo

Puni svekoliki (pejsažni, estetski, ekološki i zdravstveni) pogodak bit će kad se Međimurci odmaknu od npr. tolike uporabe herbicida, koji uz to što truju tlo i biljku smeđom bojom od ubijenog i povelog raslinja stvaraju u vinogradu ružnu sliku. Spomenuo sam problem nekolicini međimurskih vinogradara/vinara, neki su mi odgovorili da se za uništavanje korova rabi posve bezopasno sredstvo koje se brzo razgradi i koje ne truje te da se smeđi komadi tla unutar zelenila vinograda mogu vidjeti samo kroz kratko vrijeme sada na proljeće, srećom aktualni predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar kazao je kako je doista vrijeme da se problem korova rješava na drugi način, i kako se nada da će se to uskoro i postići ♣

SuČ – 05/2015

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: