Vinistra 2015/ PUNA KOŠARA MEDALJA ZA CAPO!

 Vinistra 02 Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

ZAGREBAČKI UVOD u VINISTRU… i ZAGREBAČKI ZAVRŠETAK VINISTRE 2015… • OVOGODIŠNJI ŠAMPIONI NOVACCO, BANCO, TRAPAN i STERAS • JEDNU OD NAJBOLJIH BERBI ODLIČJA IMAO JE ENOLOG ELVIS VISINTIN

Kao da su se dogovorili… a – možda i jesu! U isto vrijeme u istome gradu – Zagrebu, no u različitim objektima – Galeriji (vina) MIVA i u Dobrim vinima. S različitim koncepcijama nastupa, ali s istim ciljem: promocije. Koji dan poslije, pak, pozornica je Žuto stablo. Dobar uvod u 22. sajam Vinistra 2015 u porečkoj dvorani Žatika.

Gianfranco Kozlović u MIVA-i, Moreno Degrassi u Dobrim vinima. U Žutom stablu Franco Cattunar.

Kozlović ležerno, bez puno službene priče, s vinima Valle 2014, Malvazija 2014, Rosé 2014 i Muškat iz 2014, te s, opaaa – Teranom 2013! Ugodno iznenađenje malvazija iz posebno nezgodne 2014, kakvo će biti iznenađenje s Teranom 2013 vidjet će se.

Inače, Kozlović je tjedan dana nakon Vinistre 2015 u Zagrebu zaključio vinistarsku priču prezentacijom ljetnih vina u restoranu Mano…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGianfranco Kozlović s galeristima Vladom Šuškom i Gordanom Mohorom te cigar-manekenom RenÉom Bakalovićem (žali mi se da su ga prozvali Safetom!)

 Degrassi SkabernaMoreno Degrassi uz suha vina redovne berbe, i dirigent njegove promidžbe Siniša Škaberna s desertnim Passitom

Dobra vina s Degrassijem su organizirala klasičnu večeru. Degrassi je u prvi plan gurnuo svog dugogodišnjeg dirigenta promidžbe i naočitog admirala gusarske flote vičnoga sommelijerskom poslu i zanimljivom i uvjerljivom pripovijedanju Sinišu Škabernu.

I vezano uz Degrassija – ugodno iznenađenje s Malvazijom 2014, mekana, nježna, svježa, fino pitka. Ali je ima dosta manje nego u normalnome godištu. Onda dva istarska francuza – viognier i odličan syrah iz prethodnih berbi, pa za kraj SVJETSKA PREMIJERA Terre Bianche 2011 Passito, njega je pak malo (1000 litara) i punjen je u bočice od 0,375 lit (mpc. 329 kn; zašto ne – 375?!), količina je s aspekta redovne berbe oskudna ne zbog lošeg roda nego stoga što način proizvodnje za ovakav tip vina zahtijeva puno grožđa a kao rezultat daje kaplju vina… Sastav: malvazija 40 posto, sauvignon, chardonnay i viognier po 19 posto, zerica petit mansenga, izborna berba na trsu prosušenih bobica, vinifikacije zasebne, vrenje u inoksu, godina dana barriquea, sljubljivanje, i tek prije mjesec dana punjenje u bocu, 16,8 vol %, 8 g/lit ukupna kiselost, 49 g/lit neprovreloga sladora, iako je naziv talijanski a sve osim jedne sorte strane, odlično taj Passito vidim uz našu dobru domaću orehnjaču, naravno debelo smeđe, tanko žuto! Ovo je inače ukupno 30. etiketa u Degrassijevoj ponudi, a drugo desertno vino, jedno već ima od Muškata…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOsobito snažan razlog za slavlje imao je enolog Elvis Visintin, s posjeda Capo. Capo, koji je inače krenuo i u pjenušce, metodom charmat, okitio se s nekoliko medalja visokoga sjaja, primjerice zlata za Aries 2011 cabernet franc, Taurus 2009 i Taurus 2011 mješavina sorata, Cabernet sauvignon 2011, Muškat žuti 2013, te srebra za Sagittarius sauvignon 2010, Gemini pinot crni 2011, Libra chardonnay 2009. Na slici su Elvis Visintin (desno) i znani naš skladatelj i vinoljubac Alfi Kabiljo, koji je došao provjeriti stanje stvari

U prostorima prodavaonice vina i delikatesa Žutog stabla Franco Cattunar iz Brtonigle sa svojima pjenušcem Senator (malvazija i chardonnay, charmat; već više Istrana počelo je raditi pjenušce i to charmat metodom, postaje li naš najveći poluotok konkurencija proseccu?!) i s malvazijama sa četiri zemlje (bijela, smeđa, crvena i crna) koje govore – sedam jezika!…

I onda – prava Vinistra! Svečano otvorenje pred porečkom dvoranom Žatika, s istarskim županom Valterom Flegom koji naglašava kako je po izboru američkog časopisa Wine Enthusiast Istra uvrštena među Top 10 vinskih destinacija za 2015 godinu i kako u uvjetima opće globalizacije Bakhov nektar promiče ne samo znanje i iskustva o proizvodnji nego i, kroz specijalne oblike, dajući priliku da se pod pojmom VINO otkriju priče o njegovim stvarateljima ali i o lokalnima prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini regije, oživljava turizam, tako da je eto plemenita kapljica među najboljim ambasadorima u svijetu, zatim s ministrom turizma RH Darkom Lorencinom i s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, s predsjednikom udruge Vinistra Nikolom Benvenutijem, pa predsjednikom OIV-a Jean-Marieom Aurandom, sa specijalnim gostima izložbe – delegacijom šampanjskoga raja Champagne–Ardenne. Skok u Istru na Vinistru bio je prilika i za obilazak nekoliko tamošnjih vinara.

________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERABENVENUTI u TURIZMU – Obitelj Benvenuti iz Kaldira, s krasnim pogledom na Motovun, odlučila se uključiti u turizam! Pored svojih kuće i podruma Benvenuti su kupili zgradu koju su prikladnim preuređenjem namijenili za prihvat gostiju. Kuća je za šest osoba, sa tri je sobe i sa četiri kupaonice, velikim dnevnim boravkom s kaminom ili po domaće rečeno ognjišćem a što se osim za grijanje može koristiti i za roštiljanje, s moderno opremljenom kuhinjom, ispred zgrade je oveći bazen, s mogućnošću dodatnog grijanja njegove vode. Albert Benvenuti veli da se tu računa na goste koji bi boravili barem po tjedan dana, a najmanji mogući aranžman je tri dana. Kuća, koja ima ugrađen sustav za grijanje, bila bi otvorena ne samo kroz ljetnu turističku sezonu nego cijele godine.

Benvenuti Nikola Livio AlbertA sadržaji kojima obitelj želi privući i zadržati gosta?

– Ne moramo turizam baš uvijek vezivati uz plažu na moru. Ima dosta turista koji bježe od vrućine i traže odmor na svježem zraku u blizini mora, a ovdje kod nas na brdašcu svježega zraka ne nedostaje. Ovdje gdje smo mi i nema tako nesnosnih vrućina i sparina kao u ravnici pa i uz obalu, jer smo na povišenome i jer je ambijent dobro ventiliran. Mi eto nismo na obali ali nismo ni toliko daleko od nje da se po ljeti koji dan ne bi moglo skoknuti i na kupanje u moru. Za početak, uz prvoklasni komfor u kući, kao sadržaj bismo, uz mogućnost sunčanja te kupanja u našem bazenu, ponudili šetnju, vožnju biciklom, obilazak Motovuna, Istarskih Toplica, Livada kao tartufarskog raja. Dakako da nam je jedan od glavnih aduta eno-gastronomija. Planiramo organizirati tečajeve kuhanja na kojima bi se gosti upoznavali s istarskim jelima, a, hvala Bogu, imamo što i ponuditi od vina. Za goste koji kod nas odsjednu i žele kuhati sâmi nabavljat ćemo sve potrebne namirnice, ali ne iz prvog samposluživanja nego prvenstveno od lokalnih OPG-a. A za one goste koji žele jesti dobro u ovoj našoj gostinjskoj kući gdje će boraviti možemo i osigurati vrsnog kuhara da im on sprema jelo – objašnjava Albert Benvenuti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nikola, predsjednik udruge Vinistra, njegov bat Albert, te otac Livio obrađuju lijepih 15 hektara vinograda, sa oko 70 posto Malvazije istarske. Ostalo su Teran, ima nešto Muškata te i pokoja stara lokalna sorta. Sa svježom malvazijom, onom iz 2014., Benvenuti su dakako već neko vrijeme na tržištu, a sad izlaze, odnosno netom su izašli, Teran 2012 (14,0 vol%!) i Malvazija 2011 Anno Domini, specifično vino što se proizvodi uz 14 dana maceracije. Iz teške 2014 Benvenuti su uspjeli, s obzirom na dobre i prozračne vinogradske pozicije ali, priznaju, i uz 25 posto više zaštitnih tretmana nego inače, solidno izvući svježu malvaziju, Anno Dominija iz lanjske berbe neće biti, ali bit će desertne Corone Grande, koja nastaje na način da se s trsa ubere zrelo zdravo grožđe i stavi ga se porosušivati na slami oko tri mjeseca tako da randman grožđe–gotovo vino bude tek 10 posto! Terana, s kojime su Benvenuti postigli veliki uspjeh – nude ga ne tek kao mlado veselo vino nego kao duže dozrijevano i odležano uistinu ozbiljno crno vino (prinos po trsu je obično oko oko 0,5 do 0,6 kg, berba bude obično tek sredinom listopada kad se bobice već pomalo počinju smežuravati, randman grožđa u vino nije veći od 60 posto!) –  iz 2014. bit će, ali od uobičajenih količina tek dvadesetak posto! ■

____________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moreno Coronica i ministar turizma Darko Lorencin. Coronica, znan po sjajnom GranTeranu, u dane Vinistre okupio je brojne zainteresirane da čuje od njih reakcije na novi stil njegove Gran Malvazije 2011 koja tek treba izaći 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADobar vinogradar i vinar Rino Prelac, još bolji ugostitelj. Reputaciju je prije dosta vremena stekao sa svojim momjanskim muškatom. Pamtim i njegove terane, ovaj koji sam kušao sada vrlo dobar. Rino sa suprugom već 26 godina u Momjanu vodi konobu, koja je u novije vrijeme prerasla razinu objekta što ga obično zamišljamo na spomen konobe, i prerasla je u vrlo lijepi restoran s otmjenom atmosferom. Ponuda tipičnih istarskih jela od istarskih namirnica, tu su suhomestanti proizvodi AZZRI-ja i svježe i dozrijevano meso od istarsklog boškarina, tartufi, sir, maslinovo ulje… (Bravo, Rino, forza Rino!..). Prelac nudi i smještaj u kategoriji od četiri zvjezdice u trima dvokrevetnim sobama. Sadržaji za onoga tko ostane tamo koji dan: pješačenje, vožnja biciklom, lov – sve to i te kako preporučljivo prije sjedanja za obilati Rinov stol a naročito i poslije ustajanja od toga stola!

OLYMPUS DIGITAL CAMERADoktori bez granica! Liječnici Olivier Erzbischoiff i Jacqueline Marovac iz Francuske su potegnuli do Istre (Gračišće) da bi tu proizvodili vino, od Malvazije istarske i Chardonnaya. Njihova robna marka je Koquelicot (=mak).Kao veliki ljubitelji burgundijskih vina i s mnogo prijatelja među burgundijskim proizvođačima svoja su istarska vina navezli na kolosijek burgundijske stilistike. Fugaz je čista malvazija (osobito mi se dopalo), Santa Chiara je mješavina chardonnaya i malvazije, Epicuria je chardonnay a Belaigra koju označavaju s grand cru (izvrsno vino, najbolje od sva ta četiri) također je od chardonnaya. S liječnicima-vinarima na slici je glavni enolog koparskog Vinakopera Boštjan Zidar (Capris Refošk 2011, zlato i najbolje ocijenjeni refošk na Vinistri 2015, Capris malvazija 2013 također zlato)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Vinistri su izlagane i razne delikatese poput tartufa, bakalara pripremljenog na razne načine i konfekcioniranoga za tržište, suhomesnatih proizvoda, maslinovoga ulja, sira…. Na slikama: Danijela Puh iz tvrtke Natura Tartufi i Aleksandar iz kuće Bakalar Mama Milena, te mini salame AZZRI od boškarina i s malvazijom odnosno teranom. Kako li paše Azzrijeva salama s malvazijom Koquelicot Fugaz na burgundijski način?Koquelicot Azzri 10

Ispred jednog od organizatora (udruga proizvođača Vinistra i Klaster za promociju vina Istre), Nikola Benvenuti kao čelnik udruge Vinistra kazao je da je na 22. Vinistri tog svibanjskog vikenda u porečkoj dvorani Žatika nastupilo nekih 120 izlagača. Među njima i spomenuti gosti iz regije Champagne-Ardenne s tri proizvođača šampanjca koji su svoje proizvode publici nudili na kušanje. Vinistra 2015 doista je lijepi kutak prostora rezervirala za šampanjere! Predstavnici regije Champagne-Ardenne na čelu s predsjednikom njihova regijskog vijeća Jean-Paulom Bachyjem, inače i predsjedavajućime Skupštine europskih vinskih regija (AREV), na posebnom su predavanju Istrane upoznali sa svojim gospodarstvom baziranime na vinu odnosno šampanjcu (vinske ceste, općenito poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, održivi ekonomski razvoj, obrazovanje, prikaz istraživanja vezano uz važnost ljudskog faktora na uspješnost gospodarstva).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠampanjci u Istri! Kao posebni gosti na Vinistri 2015 bili su predstavnici francuske regije Champagne-Ardenne, na čelu s predsjednikom njihovog regijskog vijeća Jean-Paulom Bachyjem. Na štandu je troje šampanjera nudilo na kušanje svoje uratke. Tradicija pjenušaca u Istri dugačka je, u selu Vrh kod Buzeta se odavna na specifičan način i s drugim vrenjem u boci rade pjenušci, a Poreština ostaje zapisana kao jedno od prvih hrvatskih područja suvremene proizvodnje pjenušaca klasičnom šampanjskom metodom, tata tih pjenušaca (Misal) bio je nedavno a svakako prerano otišli Đordano Peršurić. U najnovije vrijeme sve više istarskih vinara izlazi s mjehurićima, a opredjelili su se za metodu charmat, zasigurno inspirirani tržišnim uspjehom talijanskog prosecca i mogućnošću hitrijeg izlaska na tržište koju ta metoda dozvoljava

Među izlagačima-vinarima u Žatici vidjelo se dosta novih imena, što može upućivati na to da je istarska vinska scena živahna, da napreduje. Nisam međutim ni ove godine vidio kuću Roxanich, a valjda po prvi put kao izlagača nije bilo ni Brune Trapana, koji je inače jedan od šampiona ovogodišnje Vinistre!…

Sa strane, tj. ne iz Istre, tu su s vinom bili još i sve poznatiji proizvođač predikata Stjepan Đurinski iz okolice Zagreba i tik do Hrvatskog zagorja, pa iz Slovenije Panvita klet Marof, iz Srbije vinarija Kiš, kao i vinarija što nosi pjevačko ime i prezime Zvonko Bogdan.

________________________________

RADOVANOV ERMECS – Što li je to Ermecs? Pa – naziv. A za što, i što li znači? Kratica za refošk, merlot, cabernet sauvignon. Ovdje je riječ o miksu od po trećine od svake od tih sorata što ga je iz jako dobre berbe 2012 napravio Franko Radovan iz sela Radovani, samozatajni a u kakvoći vrlo pouzdani vinogradar i vinar s oko devet hektara pod trsjem. Vino je još u bačvi, a kad će van – vidjet ćemo. Takvoj kapljici treba ne samo dovoljno vremena sazrijevanja nego još i nešto vremena odležavanja u butelji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ali zato je Radovan vani s malvazijom i chardonnayem. Uz dosta truda i rada u vinogradu, s rezidbom usmjerenom manjem rodu, bez uporabe botricida, skidanjem lišća oko grozdova te selekcijom u berbi uspio je iz 2014. ubrati određenu količinu zdravog grožđa i proizvesti i više nego solidne malvaziju i chardonnay. Međutim on, koji je postavio dosta visoke kvalitativne standarde za refošk, merlot i cabernet sauvignon, crno iz 2014 nije predvidio puniti u butelju, ono je namijenjeno rinfuzi.

Potrošači su prepoznali Radovanovu vrijednost, i plasman ide dobro, tako da se Franko odlučio širiti s vinogradom, ali i s podrumom. Površinu pod trsjem već je povećao, sadnjom sauvignona, koji ga osobito privlači kao vino, a u dogradnju podruma će uskoro… ■

________________________________

U više razgovora na Vinistri čuo sam primjedbu i da je ove godine prijavljeno manje izlagača nego prije, što se lijepo vidjelo po dosta širokim prostorima za hodanje među štandovima, k tome od par domaćih ljudi čuo sam i žal da su neki istarski vinari koji su prije bili redoviti na izložbi Vinistra odustali od izlaganja pa se stoga, dakle radi popune, pribjeglo tome da se na izlaganje pozovu vinari iz vanistarskih prostora. Mišljenje je tih domaćih – a s time bih se i složio – da Vinistra treba biti izlog istarskoga vina i služiti maksimalno i prvenstveno za promiždbu kapljice najvećeg našeg poluotoka. Kako je i broj uzoraka vina i maslinovih ulja prijavljenih za ocjenjivanje bio manji nego prije, ti domaći moji sugovornici navode da će udruga Vinistra morati hitno poduzeti odlučne korake, da se manifestacija ne uruši. Što se tiče manjeg broja uzoraka i vina i ulja ove godine na ocjenjivanju, organizator ima logično objašnjenje: prošlogodišnja je berba zbog meteoroloških uvjeta bila vrlo loša, neki proizvođači nisu uspjeli dobiti vino, a ni ulje s kojima bi bili zadovoljni na način da ih daju na službeno ocjenjivanje, a oni koji su uspjeli dobiti solidan rezultat zbog stroge selekcije samo ponajboljega grožđa uvelike su izgubili na količini, pa im se činilo da će, i bez neke promidžbe putem sajma Vinistra, uspjeti lako, s obzirom na turističku sezonu, plasirati svoj proizvod.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Franc Arman proizvodi muškat bijeli i plasira ga pod nazivom Dolceto (od talijanskoga dolce=slatko). Za svoj Dolceto 2013 osvojio je sada na Vinistri srebrnu medalju. U Pijemontu pod gotovo identičnim nazivom (Dolcetto) proizvode vino sasvim suprotne boje (puno rubinsko-crveno), suprotna mirisa (bez imalo muškatnih nota, na nosu u pravcu tamnog bobičastog voća), i suprotna okusa (suho)…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANa kušanju kod Marijana Armana: znani istarski hotelijer, restorater i sommelier Tullio Fernetich (hotel i restoran San Rocco u Brtonigli), te Rino Duniš, bivši višegodišnji gradonačelnik Grožnjana. Na štandu, kao izazov, poster: Keep Calm – Drink Teran

Što se tiče posjeta, prvog dana u dvorani Žatika svjedočio sam popriličnoj gužvi, po riječima organizatora posjetitelja je toga dana bilo možda i 20 posto više nego što je bilo prvoga dana lani. Neki pak izlagači nisu bili s time zadovoljni i rekli su mi da je svakako trebalo doći još ljudi.

Jedna od novosti ovogodišnje Vinistre bili su dvosatni termini u subotu i nedjelju (od 11 do 13 sati) rezervirani samo za distributere, ugostitelje i druge profesionalce iz vinske branše, čime su omogućeni kontakti i poslovni razgovori u miru. Za te termine profesionalcima je osiguran besplatan ulaz, tako ih se i htjelo privući u većem broju u Žatiku baš doba dana kada je na sajmu posjećenost nešto slabija.

_____________________________

LES PETITES BOULES ISTRIENNES, i INES U CRVENOME – Kad već Mladen Rožanić nije bio spreman za dolazak na Vinistru, nekoliko sommeliera, vinskih trgovaca i ja došli smo k njemu u Kosinožiće. Dan lijep, sunčan i topao, domaćinov doček vrlo hladan – ali i najbolji moguć: Les Petites Boules Istriennes, po naški istarski mjehurići, piće dobrodošlice. Kuća Roxanich krenula je eto i u pjenušac, ovaj je od kultivara Borgonja (Frankovka!), a na kvascu u butelji ležao je 3,5 godine. Sljedeći šampanjerski potez Mladena Rožanića je kreacija Blanc de Blanca od chardonnaya.

Rozanic Roxanich Milva AnticaOsobno, volio bih da to ne bude odvajanje chardonnaya za pjenušac nauštrb mirnog Rožanićevog Chardonnaya Milva, ovaj ponuđen iz 2009. je s maceracijom od 11 dana i s boravkom u bačvi do ožujka 2014 te potom, do sada, u boci, najviše me se dojmio od doista velikog broja uzoraka što ih je tog dana Mladen ponudio na kušanje. A slijedili su Ines u bijelom 2009 – mješavina više od šest bijelih sorata, pa Malvazija Antica 2009 sa 60 dana maceracije, također mi se vrlo dopala, potom Cabernet sauvignon 2008, pa Superistrian 2008, Merlot 2008 i 2007, Teran 2008, na kraju još dva noviteta iz Roxanich-produkcije: Ines u crvenome 2008 (malvazija crna, cabernet franc, syrah, lambrusco, barbera i borgonja), i Crni pinot 2008, koji na tržište izlazi s etiketom ukrašenom jednom reprodukcijom Ede Murtića… ■

____________________________

Gastronomski dio izložbe u kojemu se već tradicijski hrana spaja s vinima izlagača ponudio je kao zemlju partnera Nizozemsku, odakle je na Vinistru došao chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom.

U sklopu 22. Vinistre, tradicijsko ocjenjivanje vina, maslinova ulja i rakija bilo je u porečkom hotelu Laguna Parentium. Ocjenjivačkom komisijom evo već drugu godinu zaredom predsjedala je dr.sc. Caroline Gilby, autorica članaka za časopise Decanter, Harpers, Wine Business International, te jedna od rijetkih žena s titulom Master of Wine. Prijavljeno je ukupno tek 314 uzoraka vina i 14 uzoraka ulja, te 17 rakija.

Ove godine, kao novost, oformljene su posebne komisije za ocjenjivanje pjenušaca, kojih je prijavljeno 15, te za ocjenjivanje terana. Žulja, očito, Istrane taj teran, nade su velike da će se sa Slovencima nešto riješiti po pitanju korištenja naziva teran na etiketama iz hrvatske Istre, ali dojam je u široj javnosti da se stvar oko toga baš i ne kreće. Vrlo malo je onih proizvođača iz hrvatskoga dijela Istre koji su se odlučili za proizvodnju terana namijenjenog dužem dozrijevanju i odležavanju i koji, s obzirom da su im zasad tržišno aktualna godišta prije od berbe 2013., kad smo ušli u EU, s tim vinima još nemaju problema oko označavanja… Na dan svečanog otvorenja Vinistre 2015 priređena je degustacija vina domaćih sorata, s naglaskom baš na teranu, želja je bila na taj način, i ponovno, skrenuti pozornost na važnost naziva teran čije je korištenje (u Hrvatskoj) dovedeno u pitanje zbog slovenske zaštite na razini EU. Istrani su se predstavili s teranima i iz berbi 2013 i 2014 označenima s nazivom Teran bez straha od mogućih pravnih posljedica. I u službenom katalogu Vinistre u popisu nagrađenih vidljiva je uporaba naziva Teran za vina i iz 2013 i 2014.

Benvenuti objašnjava da su Istrani odlučili i dalje, bez obzira na zabranu EU, ostati na oznaci Teran jer adekvatnog zamjenskog naziva nema, a na pitanje što će biti u slučaju da stigne kaznena prijava odgovara da se uzdaju u to da će ih pravno zaštititi naše Ministarstvo poljoprivrede

Zgodno je još spomenuti da je po prvi put na vrednovanje plemenite kapljice stigao i jedan uzorak plavca malog, s otoka Krka. Riječ je o vinu Katunar (koje je, usput, osvojilo zlatnu medalju).

Malvazije su degustirane zasebno, pod nazivom Svijet malvazija, koje domaćin rado naziva neslužbenim svjetskim prvenstvom vina od skupine malvazija (naime postoji ne samo Malvazija istarska nego je tu i više drugih malvazija). Ove godine Svijet malvazija održan je sedmi put. Skupljeno je 140 uzoraka malvazije iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke i Španjolske.

Ali, što, se tiče malvazija, nije to i sve: zasebno je provedena i degustacija malvazija iz hrvatskoga dijela Istre da se izaberu one koje će moći biti označene markicom IQ – Istarska kvaliteta. Inače, i boce s vinom od sorte Teran iz hrvatskoga dijela Istre osvanule su također s markicom IQ. Ovogodišnji nositelji IQ oznake su terani proizvedeni prije 2013. Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti, koji ističe da je ovo druga godina što se IQ dodjeljuje i teranima, navodi da je i za IQ vezano uz teran izrađen pravilnik te je sredio da mi se, radi objave, pošalju i on i pravilnik IQ koji definira zrelu malvaziju (o IQ za mladu malvaziju, dakle onu što ide na tržište u godini odmah po berbi i dobrim se dijelom već i popije prije nove berbe, već sam pisao u Svijetu u čaši, prije nekoliko godina, kad se i startalo s tim markicama).

Medalje i diplome proizvođačima dodijelili su predsjednik Udruge Vinistra Nikola Benvenuti, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te Jean-Marie Aurand, predsjednik OIV-a.

Dobitnici šampionskih medalja za najbolja vina autohtonih sorata Istre su: Novacco – najbolja mlada malvazija (2014), Vina Banko – najbolja zrela malvazija (berba 2013), Bruno Trapan – najbolji zreli teran (Terra Mare berba 2013), i Steras – najbolji zreli refošk (Slovenska Istra, Refošk Kocinski berba: 2011).

 Vinistra_dodijela nagrada_sampioniŠampioni Vinistre 2015 s vinima od autohtonih sorata: Novacco, Banco, Trapan, Steras

Oznake IQ – Istarska kvaliteta za vina istarska malvazija i za teran dodijelio je dr.sc. Mario Staver, predsjednik Savjeta za dodjelu oznake IQ za vino. Dobitnici su, za mladu malvaziju, iz 2014 – Medea, Benvenuti, Bertoša, Anđelo Brčić, Capo, Cattunar, Sirotić, Damjanić, Dešković, Geržinić, Kozlović, Legovina, Mario Peršurić, Matošević, Novacco, Ravalico, Terzolo, Tomaz, Trapan, Zigante, Vivoda, Giancarlo Zigante  te, za zrelu malvaziju (2013), Bruno Trapan. Za teran berbe 2012 trakice IQ su primili Benvenuti, Cattunar, Dešković, Geržinić, Tomaz i Zigante.

Vinistra IQ malvazija grupnaDobitnici markice IQ za malvaziju, za teranVinistra IQ teran grupna

Već i prije od pogleda u katalog, lutajući štandovima na Vinistri primijetio sam da neki vinari koji su prije imali trakicu IQ sada nemaju tu oznaku, pa sam upitao kako to, a odgovori su bili da trakica IQ više ne donosi tržišnu prednost, dakle korist, te da je trakicu prekomplicirano stavljati na bocu jer treba je lijepiti ručno što iziskuje puno vremena, uglavnom uloži se više truda nego što se poslije na tržištu pokaže efekta. Nikola Benvenuti slaže se s tim primjedbama i kao predsjednik Vinistre obećava da će se nešto napraviti da se stvar poboljša, ne samo glede praktičnosti oko stavljanja trake na bocu nego i oko promidžbe, ali za – dobru propaganda trebaju, dakako, sredstva…

U kategoriji maslinovoga ulja najviše je uspjeha imala tvrtka Salvela, koja je osvojila dvije zlatne medalje, jednu za ulje od Buže, a drugu za mješavinu sorata…   ♣

 ___________________________

LAGUNIN ČAROBNI TROKUT

Porečka Agrolaguna, koja na tržište s vinom izlazi pod robnom markom Laguna, svakako može poslužiti kao uzor u proizvodnji, naime posljednjih godina skupila je na raznim pa i najvećim međunarodnim ocjenjivanjima i sjamovima vina i maslinovoga ulja valjda toliko medalja najvišega sjaja da bi s njima mogla ukrasiti cijeli jedan oveći zid.Festigije cetiri

Njen čarobni trokut – vino, sir, maslinovo ulje, koji odlično prijaju svaki samostalno ali i još bolje u kombinaciji – zagolicat će svakog i najizbirljivijeg potrošača. Naravno, s obzirom na veličinu tvrtke, neću reći svako vino i svaki sir, istaknut ću ovdje vina pod markom Festigia, zatim kao novi proizvod sir Agrolagunine Stancije Špin Grana istrijana, i ekstra djevičansko ulje Ol Istria.

Mislim da bi se i na etiketi Ol Istria morala naći oznaka Festigia, kao i na dugo dozrijevanome siru Grana Istrijana, rađenome po uzoru – doduše ne, barem zasad, i s jednakim, ali sa dosta sličnim a u svakom slučaju primamljivim organoleptičkim svojstvima – na spomenuta dva talijanska sirna velikana. Grana istrijana iz proizvodnje izlazi u kolutovima teškim 10 do 12 kg namijenjenima ugostiteljstvu, najavljeno je da će se polakilogramski a možda i kilogramski trokuti sira u vakuumiranom pakiranju od lipnja ove godine nalaziti u maloprodaji u desetak izabranih velikih Konzuma po Hrvatskoj i u nekoliko najboljih delikatesnih prodavaonica u zemlji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa štandu porečke Agrolagune: Sabina Salamun enologinja, Miroslav Latal, direktor vinogradarstva i vinarstva, te Katja Gašparin kao stručnjak za maslinovo ulje. Šteta da Lagunin lijepi ženski trio nije mogla toga dana ovdje popuniti i zbog službenog puta odsutna majstorica za sir Luana Vodopija!

VINO – Agrolaguna je nakon lijepe žetve medalja na ovogodišnjem proljetnom ocjenjivanju Mundus Vini u njemačkom Palatinatu zaintrigirala i kušače na nedavno završenom svjetskom vrednovanju vina Decanter World Wide Award 2015, koje u Londonu već godinama organizira vinski časopis Decanter i koje je ovaj put okupilo oko 15.000 uzoraka iz cijeloga svijeta.  Decanter je Vinima Laguna dodijelio pet medalja.  Castello 2012, uz to što je proskrbio zlato, dobio je i odličje Regional Trophy. Srebrom su se okitili Festigia Malvazija 2013 i Terra Rossa 2013, a broncom Festigia Merlot 2012. i Festigia Cabernet sauvignon 2011.

– Ovo je veliki međunarodni uspjeh Vina Laguna, s obzirom da je prestiž biti među nagrađenima na ovako značajnom vinskom natjecanju kao što je DWWA. Iznimno smo ponosni što su članove žirija jednako oduševila i bijela i crna vina Laguna. To je potvrda ispravnosti naše strategije i kvalitetnog rada cijelog tima Agrolagune. Ovaj rezultat Vina Laguna značajan je doprinos i izgradnji imidža vrhunske kvalitete hrvatskih vina i brendiranju Hrvatske kao vinske zemlje – izjavio je Goran Kramarić, predsjednik Uprave Agrolagune.

U Agrolaguni je tijekom 2014. godine zaokružen veliki investicijski ciklus u nasade, tehnologiju i mehanizaciju u iznosu od 220 milijuna kuna. Agrolaguna sada brine o 600 hektara vinograda na 11 lokacija u Istri. Vina su prisutna i na tržištima Njemačke, Velike Britanije i Austrije, te Poljske i Srbije, a plan je Agrolagune i daljnje širenje na nova izvozna tržišta.

Pomlađena eno-ekipa na čelu sa sadašnjim direktorom vinogradarstva i vinarstva Miroslavom Latalom, enologom po struci, te sa sadašnjim glavnim Laguninim enologom Milanom Budinskim dinamična je i vrlo znatiželjna, što je velika stvar, i sklona je raznim istraživanjima na području proizvodnje vina, a također je i velika stvar to što ima i snažnu podršku prvog čovjeka tvrtke predsjednika Uprave Gorana Kramarića. I, dogodilo se ono što je nekad u velikim podrumima u nas ali i u redovima hrvatskih enologa bilo posve nezamislivo, i što je i u današnje vrijeme jedva zamislivo, ali, eto, ipak jeste ostvareno: Laguna vina pomislila je i na odmak od konvencionalnoga, konkretno krenula se okušati i u prastaroj gruzijskoj tehnologiji višemjesečne maceracije bijelih sorata što su je unatrag kojeg desetljeća preuzeli u zapadnoj Europi oni danas znani po tzv. narančastom vinu. Samo, Budinski, koji je u Agrolaguni bio inicijator cijele priče o maceriranju i bijelih sorata, i njegova eno-ekipa u kojoj je i enologinja Sabina Salamun, u to su ušli i na svoj način.

– Ovaj pokušaj dobivanja maceriranoga vina zasad valja shvatiti kao pokus nas u Agrolaguni. Tek trebamo steći puno saznanje i iskustvo, pa smo krenuli opreznije, s maceracijom ne niti u drvu ni u amfori, ali ipak u trajanju od više od pola godine – veli Milan Budinski. – Iz vinograda Devići, podizanog 2007. i 2008. na nadmorskoj visini od oko 110 metara i na crvenoj zemlji, a za koji smatramo da je vrhunska vinogradarska pozicija, 2012. godine smo ubrali zrelo zdravo grožđe i bobice odvojili od peteljkovine pa ih onda stavili u cisternu od inoksa na maceraciju i alkoholno vrenje. Kvasce nismo dodavali a temperaturu u cisterni nismo kontrolirali ni podešavali, bila je onakva kakva je u podrumu. Tekući dio na pokožici je ostao sedam mjeseci. Potom smo vino premjestili u bačvu od bagrema gdje je dozrijevalo osam mjeseci, a onda smo ga vratili u inoks na stabilizaciju prirodnim taloženjem, i tu je ono provelo još osam mjeseci. Za cijelo to vrijeme nije dodavan SO2. Prvo, i to sasvim lagano sumporenje bilo je neposredno prije punjenja u bocu. Vino, u količini od oko 1000 litara, napunjeno je u butelju u srpnju 2014. Sad ćemo još neko vrijeme promatrati kako će se ponašati, pa ćemo onda vidjeti što i kako dalje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa tapeti malvazije: Milan Budinski (drugi slijeva) i Miroslav Latal (treći slijeva) s gostima na štandu Agrolagune – Marijanom Žganjerom, samoborskim ugostiteljem i vinarom te s Nenadom Maslekom, regijskim zastupnikom kanadske tvrtke Lallemand

Imao sam priliku kušati to vino, i evo dojmova: čisto, dotjerano, kompleksno, živo, još vremena u boci svakako će mu dobro doći. Boja živa, lijepa punija žuta, plemenitaška rekao bih, za razliku od puno modernih bijelih vina koja su u izgledu maltene poput vode tako da se uopće i ne može govoriti o njihovoj boji. U nosu, koji nije nimalo napadan, osjete se štih maceracije s fermentacijom te diskretna nota drveta od boravka u bačvi, dodir mineralnoga, niti južnoga i prosušenoga a i orašastog voća (primjerice smokve, pa i badema). U ustima vino je lijepo zaobljeno, slano, s jako dobro pratećom kiselosti, fino gorkasto, vrlo dobra tijela i dosta dugačkog završetka.

ULJE – Agrolaguna blista svijetom i u segmentu maslinova ulja: na internacionalnom natjecanju Olive d’Or 2015. održanom u Kanadi u okviru navodno najvećeg prehrambenog sajma na svijetu, ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria Pendolino osvojilo je, u konkurenciji 200 uzoraka iz 14 zemalja svijeta, zlatnu medalju u kategoriji blagih ulja! Predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić veseo je, jer ovakve nagrade, veli, olakšavaju izvoz, a maslinovo ulje Agrolagune već se nalazi na tržištima Slovenije, Austrije i Francuske.

Laguna Ol IstriaOl Istria maslinova ulja oduševila su i na međunarodnom natjecanju u New Yorku. Na internacionalnom natjecanju New York International Olive Oil Competition 2015. ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria Picholine porečke Agrolagune, koja je inače u 2014. sa 60.000 stabala sa 220 hektara proizvela 110 tona ekstra djevičanskog maslinovoga ulja,  osvojilo je zlatnu medalju, dok se srebrom okitilo ulje Ol Istria Ascolana.

U New Yorku je međunarodni ocjenjivački sud kušao je i ocjenjivao više od 600 uzoraka maslinovih ulja iz 26 zemalja svijeta, uključujući Španjolsku, Italiju, Grčku i ostale vodeće zemlje u proizvodnji maslinovog ulja čime ove nagrade još više dobivaju na važnosti. Čak 49 posto prijavljenih ulja odbačeno je kao manjkavo, što je posljedica prošlogodišnjih loših uvjeta uzgoja maslina. ■

_____________________________

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: