LABEL GRAND KARAKTERRE 2014

 

orange case

PRED BOŽIĆ – U SKLADU S PRIRODOM

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

U ZAGREBAČKOM WESTINU i NA LJUBLJANSKOM STAROME GRADU – NAJVEĆI FESTIVAL ORGANSKIH i BIODINAMIČKIH VINA u SREDNJOJ i JUGOISTOČNOJ EUROPI…

Treći put zaredom, Zagreb i Ljubljana bili su pozornicom Label Grand Karakterrea, Marko Kovač iz VinMedije kao zagrebački organizator će se rado pohvaliti – najvećeg festivala organskih i biodinamičkih vina u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrirodno proizvedena vina danas se uvelike vežu uz kapljicu s dugom maceracijom praćenom alkoholnom fermentacijom. To su većma tzv. narančasta vina. Prvo moje zaustavljanje bilo je uz stol s izlagačem iz Gruzije, gdje se uvelike i odvajkada radi taj tip vina i gdje se u proizvodnji rabe i amfore. Vlasnik i direktor gruzijskog posjeda, gle, ne Gruzijac, nego – Amerikanac! John H. Wurdemann V došao je iz SAD u Gruziju proučavati nacionalnu folklornu glazbu, a završio profesionalno u društvu s vinom. Jednostavno – zavela su ga tamošnja macerirana vina! Proizvodi ih, u regiji Kaheti, s lokalnim vinogradarom i vinarom Gelom Patalishvilijem. Podrum i robna marka: Pheasants tears. R’katsiteli, Mtsvane, Tavkveri, Saperavi… Od tri tjedna maceracije (crni Saperavi) do tri mjeseca maceracije (bijele sorte) i, potom, šest i više mjeseci u amfori na dozrijevanju…

Ove godine Ljubljana je domaćinom bila u petak popodne, a Zagreb, u hotelu Westin, dan poslije. Festival 2014. okupio je više od 80 vinskih posjeda i više od 250 uzoraka vina iz 12 zemalja svijeta, npr. uz dvojicu vinara iz Hrvatske koje sam susreo – Vladu Krauthakera i Ivana Kosovca – i proizvođače iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Gruzije, Španjolske, Italije (ponovno je stigla kuća Foradori iz Trentina s vinima i sa svojega posjeda Ampeleia u Toscani, ali izostali su mušketiri s Collija Radikon, La Castellada, Dario Prinčič…), Francuske (poprilično velika delegacija, dosta vinara iz Bordeauxa!), Češke, čak i jako daleke Argentine…, te ponajbolji sake iz (također jako dalekog) Japana.

Kriteriji za nastup na ovom festivalu su sljedeći: posjedovanje eko-certifikata, izbjegavanje kemije u vinogradu i u podrumu, obvezna uporaba izvornih, autohtonih kvasaca, minimalno 80 tisuća butelja ukupne proizvodnje vina, tehnički korektna vina, te osobna nazočnost na festivalu vlasnika imanja ili njegova enologa. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŽivotna priča Andreja Razumovskoga, pola Austrijanca i pola Nizozemca, na slici s našim znanim skladateljem i velikim štovateljem plemenite kapljice Alfijem Kabiljom,  na neki je način slična Wurdemanovoj: on je kao biznismen, baveći se sasma drugim poslom od vinskoga, 2000. godine stigao u Argentinu po drugim pitanjima, tamo se, u Mendozi, zaljubio u vinograde i podrumarstvo i nastalo je imanje Alpamanta. Površina pod trsjem – 35 hektara, sada je sve pod certifikatom biodinamike. Alpamanta je prvi biodinamički proizvođač vina u Mendozi. Vrlo dobri Malbec 2010 i Cabernet sauvignon 2010 sa po 12 mjeseci u francuskom barriqueu (27 eura u maloprodaji svaki), odličan Malbec 2007 riserva (45 €).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVlado Krauthaker donio je svoja macerirana vina Kuvlakhe – Manzoni 2013 (20 dana maceracije, inoks), Zelenac + Graševina 2013 (30 dana maceracije), Graševinu 2012 s notama barriquea, Graševinu 2011 (tri mjeseca maceracije, jako dobra) te jako dobra crna Merlot i Mercs iz 2011.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIvan Kosovec iz Popovače dičio se s Crnim pinotom 2011 selekcijom, dva tjedna maceracije te dvije godine dozrijevanja u rabljenim barriqueima i tonneauima

Uz izlagački dio i dvije i te kako pažnje vrijedne radionice – jednu je, s degustacijom njegovih vina, vodio Jean-Yves Bizot iz Burgundije, a drugu zagrebački sommelier i u novije vrijeme uvoznik njemačkih vina Željko Bročilović Carlos na temu rajnskog rizlinga.

Festival Label Grand Karakterre nastojao je pokazati i obrazovni karakter na način da je studentima Agronomskog fakulteta iz Zagreba omogućio besplatan ulaz te za njih organizirao posebnu strukovnu radionicu s grupom eko-vinara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJoško Renčel s Krasa osebujan je proizvođač. Već dugo ide tim prirodnim putevima produkcije, a otkako ga poznajem, to je već dugi niz godina, uvijek su kod njega odskakali malvazija (druga filozofija: duže maceracije, i po mjesec i više dana, te duže dozrijevanje u drvu, po dvije i više godina te, dakako, sasvim drugi rezultat od malvazija iz hrvatske Istre), pa sauvignon i chardonnay. Ovaj put kod njega sljedeća zanimljivost – bijelo vino od Pinota crnoga: lagano (11,5 vol %), živo i svježe, kaže da je to njegov odgovor na potražnju laganijih aperitivnih vina i pjenušaca

Na festival je pozvana i vodeća svjetska novinarka kad je o organskim vinima riječ – Alice Feiring, a pomoć da je se dovede iz New Yorka kako bi kušala, prije svega, hrvatska vina i uvjerila se u eno-gastro potencijal Zagreba kao destinacije, pružila je Turistička zajednica Grada Zagreba.

U središnjoj i prostranoj Westinovoj dvorani bilo je toga popodneva vrlo ugodno, bez neke jače gužve, tako da se moglo degustirati i s dosta koncentracije, a i popričati s izlagačima. Koliko je organizator zadovoljan posjetom to zna najbolje on sam, međutim u Westinu se moglo naći i još ljubitelja vina a da ne bude košnica, ne vjerjujem da još zainteresiranih nije bilo ali možda nisu imali dobru i pravodobnu informaciju kao najavu događanja. Pressica i malo angažiranija animacija izostali su, u današnje doba to se ne bi smjelo događati. Jednako tako na manifestaciji koja pretendira da bude i poslovna ne bi smjeli izostati ured ili barem pult za novinare, te katalozi kao knjižice sa po jednom stranicom posvećenom svakome izlagaču s time da taj izlagač, s obzirom na specifičnost produkcije,  dade i opis tehnološkog postupka u proizvodnji svojih vina.

Što se tiče vina, bilo ih je dakako vrlo lijepih, zanimljivih, ali po nekima od nekolicine proizvođača koja sam kušao čini mi se da se na gore spomenuti kriterij osnovne tehničke ispravnosti, pa pogotovu i na razinu kvalitete, gledalo dosta blagonaklono.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABordeaux: oveći broj eko-vinara i biodinamičara u Zagrebu i Ljubljani! Jako dobar crnjak Saint Emilion 2010 Grand cru (75 % merlot, 25 % cabernet franc, 14,0 vol %) posjeda Haut Patarabet

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFina vina s izvrsnim odnosom cijena-vrijednost: David Barrault, Château Tire Pe, aoc Bordeaux (Merlot 8,5 eura, do 12 eura za butelju La Cote 2011/Merlot 60 %, Cabernet sauvignon 40 %)OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOdlične šampanjce predstavio je Benoit Tarlant iz okolice Epernaya. Rose brut nature, potom Tarlant 2007 zero s minimumom od tri godine na kvascu, La Matinale millesime 2003 s pet godina na kvascu i La Vigne Royale blanc de noir extra brut s 10 godina na kvascu. Sve šampanjce radi od vina dobivenih fermentacijom i, kasnije, i dozrijevanjem u drvenim bačvicama, a drži se čvrsto zero dozaža i extra-bruta. S obzirom na bio-proizvodnju, pitam ga radi li šampuse na način da vino ne dovede do kraja prve, alkoholne fermentacije nego ga puni u šampanjsku bocu s odgovarajućom količinom neprovrelog sladora, tako da ne mora dodavati ni šećer ni kvasce, to bi bilo nekako najprirodnije, a odgovor je bio da se s time slaže međutim da to nije dopušteno u Champagnei (svuda postoje određena pravila, jedino u nas s time šepa…). Što se tiče kvasaca, veli da postoje dva selekcionirana bio-kvasca i da se služi s njima. Inače Tarlant je član grupe Terre et vin de Champagne (Zemlja i vino Champagne) koja u vremenu nakon alkoholne fermentacije mladih vina i prije stavljanja njih na drugo vrenje u butelju svaki treći ponedjeljak ima interno kontrolno kušanje te bazne kapljice svih članova i šampanjce iz prethodne/prethodnih berbi, moguć je dolazak i sa strane i pridruženje grupi, i to besplatno, ali samo ako je riječ o osobama iz faha. Kod Benoita Tarlanta zaustavio se plešivički ljubitelj vina i hobi proizvođač, inače majstor za rashladne uređaje za prehrambenu industriju i ugostiteljstvo Zvonko Ivančić

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVipavski mušketiri Mlečnik, Batič i Lavrenčič (Primož), vina Ana, Angel, Burja. Miha Batič (u sredini) odlično je, očito, očeličenjem mišića ruke i postignućem čvrstoće zahvata prstima, svladao atraktivnu tehniku serviranja kad uspijeva ovako s visine, slično kao majstori posluživanja sherryja, sa sigurnošću i bez prolijevanja, utočiti vino u čašu iz gotovo pune trolitrene boce

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU posljednje vrijeme s vinima iz tzv. prirodne produkcije, i narančastim vinima, ugodno iznenađuju Česi i Slovaci. U Zagrebu je dva vrlo ljepa vina ponudio Milan Nestarec iz Češke, na slici s prijateljem i prevoditeljem Janom Čulikom. Sivi pinot 2013 Podfuck, 14 dana maceracije, dozrijevan u rabljenom barriqueu, bez filtracije i bez grama dodanoga SO2 pa, kaže, ni kod punjenja u bocu (maloprodajna cijena 20 eutra), te Gewurtztraminer 2013, šest mjeseci na pokožici, rabljeni barrique, također bez filtracije i bez dodavanog SO2

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUz prirodna vina prirodno veseli: Boris Orašanin Zubo, voditelj zagrebačkog restorana Trilogija, sommelier Trilogije Krešimir Šesnić i operni pjevač Tvrtko Stipić

—————————————————————————————–.

Orange Wine 2014ORANGE WINE u BEČU – Prošlog mjeseca izlog narančastih vina otvoren je i u Beču. To je treći puta da se u glavnom austrijskome gradu odvija ta priredba, u organizaciji ekipe koja na proljeće priređuje takav festival u slovenskoj Izoli. Prošlog mjeseca izlog narančastih vina otvoren je i u Beču. To je treći puta da se u glavnom austrijskome gradu odvija ta priredba, u organizaciji ekipe koja na proljeće priređuje takav festival u slovenskoj Izoli. 

Orange Wine 2014 - ClaiNarančasti Clai

Orange Wine 2014 - Kabola

Amfora Kabola

Sudjelovalo je 82 vinarija iz devet zemalja: Austrija, Slovenija, Italija, Hrvatska, Njemačka, Češka, Slovačka, Novi Zeland i Gruzija. Iz Hrvatske su izlagali Tomac, Kabola, Clai, Roxanich i Trapan. Uz vinare bilo je i 16 restorana sa svojom ponudom, iz Hrvatske Stari Kaštel. 

Orange Wine 2014 - TomacTomislav Tomac

Vina su bila na visokoj razini, tek malo oksidiranih i sa očitim greškama. Ugodno su u ovome segmentu iznenadili Slovaci i Česi. U prostore bečkog MuseumsQuartiera na kušanje narančastih (jantarnih) vina došlo je toga popodneva otprilike 800 ljudi, publika je bila jako zainteresirana, veliki broj je bio mladih. Nekoliko prizora s bečke manifestacije zabilježio je fotografskim aparatom Dean Dubokovič.

Orange Wine 2014 - Simcic M i Zeljko RadicUgostitelj Željko Radić, vlasnik uglednog bečkog restorana Kornat, u društvu s Marjanom Simčičem

  Ronco Severo  – U Beču je izlagao i furlanski posjed Ronco Severo Stefana Novella iz vinogorja Colli orientali del Friuli. Zapazio ga je Boris Ivančić iz zagrebačke uvozničke i distribucijske kuće Vivat Fina Vina, i – doveo u Zagreb! Kao prvo njegovo vino Ivančić je našoj publici ponudio bakreni Pinot grigio 2012.

Novello Stefa

Novello se i u vinogradu, gdje ima laporasto tlo, i u podrumu ponaša kao biodinamičar iako nije certificiran kao takav. Od 1999. radi maceracije, od i po nekoliko mjeseci, ali ne u amforama nego u manjim drvenim posudama i konusnim kacama, poslije vrenja vina dozrijeva na finom talogu po dvije do tri godine u velikim bačvama od 20 i 30 hl od slavonske hrastovine, za fermentaciju rabi kvasac iz vlastitog vinograda,  ne koristi bistrila ni druge eno-aditive, ne filtrira vina, sumpor dodaje u minimalnoj količini tek pri punjenju u butelju, nakon punjenja vino počiva pola godine u podrumu prije izlaska na tržište. Novello ima rebulu (predstavio je berbu 2012; 13 vol %), sivi pinot (2012; 14 vol%), Severo bianco (60 % friulano, 30 % chardonnay i 10 % ramandolo; 2012, 14,5 vol%), grožđe brano i prerađivano zajedno, pa Friulano riserva (2011, 11 mjeseci maceracije, 14,5 vol%), Refosco dal peduncolo rosso (2012; 13,5 vol%), Schiopettino (2011; 14,5 vol %), Artiul 2011 merlot (kasna berba, 2011; 15 vol%, dozrijevalo u barriqueu). Vina mineralna, snažna strukturom a elegantna, kušao sam ih, najjači utisak na mene su ostavili Friulano 2011 riserva i Artiul Merlot 2011.

SuČ – 12/ 2014

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: