Zagreb Vino & Culinaria.com 2014/ VINSKA ESENCIJA u ESPLANADI

 

Zagreb Vino.com

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Esplanade Roko BekavacHotel Esplanade * * * * * – mjesto održavanja festivala Zagreb Vino & Culinaria.com

DEVETI MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA i KULINARIKE NA KRAJU STUDENOGA: ODLIČAN UVOD U 10. JUBILARNU MANIFESTACIJU, 2015., S KOJOM BI, KAO ULASKOM U NOVU EPOHU PRIREDBE, U SMISLU POVEĆAVANJA DODANE VRIJEDNOSTI BILO DOBRO KRENUTI S NEKIM INOVACIJAMA

Volim Merano, volim Prowine Düsseldorf, ali sajam koji obožavam, koji ima dušu i na kojemu su uvjek dobri atmosfera i druženje, to je Zagreb Vino.com! Naravno, i dogodine: isto mjesto, isto vrijeme… Vidimo se!
Čulo se to u zagrebačkoj Esplanadi na završetku devetog međunarodnog festivala vina i kulinarike Zagreb Vino & Culinaria.com, posljednjih dana studenoga, a kasnije se moglo pročitati i na Facebooku, gdje je izazvalo dosta komentara odobravanja. U najavi ovogodišnjeg festivala dobro smo predvidjeli da će ta zagrebačka smotra plemenite kapljice i delikatesa, koja je svake godine pomalo rasla brojem izlagača, izlagačkom površinom a i posjetom, biti lijepi uvod u deseto jubilarno izdanje, iduće godine. Upravo ulaskom u novu epohu priredbe bilo bi dobro, u smislu povećavanja dodane vrijednosti, krenuti s nekim inovacijama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvečano otvorenje: u nazočnosti Vinskih vitezova te Ive Bašića iz Ministarstva turizma, govori Zvjezdana Bašić iz Ministarstva poljoprivrede. Hrvatski vinski vitezovi poslije otvorenja festivala birali su viteško vino za 2015, ovaj put unutar sorte  Malvazija istarska, a pobjednik je Malvazija 2013 od Morena Degrassija

OLYMPUS DIGITAL CAMERAViktorija!, za Zagreb Vino & Culinaria.com! Direktor Ivan Dropuljić (treći slijeva) zadovoljan je, veli da je festival 2014. obišlo nešto više od 8000 posjetitelja! Među izlagačima, novinarima su se posebno predstavili osvajači zlatnih medalja na ovogodišnjem ocjenjivanju Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme u Bergamu – Vlado Krauthaker (dva zlata), porečka Laguna Vina (Suzana Diklić, marketing; TRI zlata), i Belje (enolog Marijan Knežević; jedno zlato)Laguna CS ME Castello

Osnivač i direktor prof. Ivan Dropuljić govori da je jako zadovoljan odzivom izlagača i publike. Vinski segment bio mu je za 2014. popunjen već dosta vremena prije predviđenoga roka, a ove godine sjajan je bio i odziv i ponuđača hrane. Posjet očekivano visok, kako je odmicalo popodne tako je gužva postajala sve veća. Iz organizacijske ekipe izlazi podatak od oko 8000 posjetitelja. Više, i to onih vrlo renomiranih vinara koji su prijašnjih godina inzistirali da budu smješteni u velikoj okrugloj Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade kazalo mi je da se, upravo zbog gužve, htjelo maknuti iz Smaragdne dvorane, i da preferira, zbog kvalitetnijeg kontakta s posjetiteljima i mogućim poslovnim partnerima, nešto ipak mirniji ambijent, u drugim, manjim dvoranama!

Festival vina idealan je kad se skladno spoje poslovni i zabavni-hedonistički dio. Dojam je da popriličan broj posjetitelja vinski festival shvaća, s obzirom na popularnost Bakhova nektara i gastronomije, kao čak donekle i mondeno sastajalište na kojemu se, kao u nekom ugostiteljskom objektu, ali ovdje za sitan novac u odnosu na trošak što bi bio za istu takvu konzumaciju u ugostiteljskom objektu, može, uz ležerno čavrljanje o svemu i svačemu piti koliko se želi. Neki vinari kazali su, s opravdanim negodovanjem, da brojni posjetitelji, ne pokazujući interes da nešto čuju, saznaju više o nekom vinu i vinaru koji ga nudi, samo podmeću čašu da im se natoči kapljica a onda se okreću svojemu društvu i pričaju svoje. Pa ti izlagači postavljaju – zasad uglavnom sebi ali može se očekivati da će ga jače početi postavljati i organizatoru – pitanje: koji je njihov zapravo interes da nastupaju na priredbi od koje povratno očekuju i poslovni odjek, jesu li oni tu samo da tek tako rastaču svoje vino… To svakako navodi na pomisao da su potrebne neke promjene u pristupu u budućoj organizaciji. Svaki priređivač neke manifestacije dakako likuje kad mu je predviđeni prostor popunjen, pa se eto nađe i u malo nezgodnoj situaciji da mora odbiti neke ponuđače koji bi htjeli nastupiti ali se nisu na vrijeme prijavili, odnosno kad manifestacija privuče tako veliki broj posjetitelja, međutim valja gledati ne samo u prošlost i sadašnjost nego i u budućnost, i ne samo publiku, nego i izlagače. U okolnostima kad je izlagačka površina ograničena i u nekome trenutku pokrivena maksimalno da nema više, kako je to sada u hotelu Esplanade * * * * *, te ako je želja da se manifestacija i dalje odvija u elitnom i elegantnome prostoru i objektu s dugogodišnjim visokim renomeom i svijetlom tradicijom u segmentu eno-gastronomije i turizma – a to je zapravo imperativ jer ovdje je riječ ne o sajmu na sajmištu – tada nema druge nego se uklopiti u te zadane parametre.

Petak popodne: poprilična gužva u Smaragdnoj dvorani, koja je izgledala kao košnica
Pa, što onda učiniti, barem za početak? Razmišljanje je da se napravi selekcija izlagača po kvaliteti njihovih proizvoda i imageu ali i po tržišno interesantnim količinama u proizvodnji (stabilnost – stalnost u visokoj kakvoći, grupe s minimumom do 10.000 ili 15.000 litara godišnje produkcije, one do 30.000 litara, one do 50.000 litara, one od 50.000 litara naviše…), njihovu stažu (veterani po dobi i dužini prisutnosti na vinskoj sceni, nova imena – debitanti – na pozornici, zatim po dobi mladi, inovativni i perspektivni…), po temama (mirno vino, pjenušci, desertna vina, specijalna kapljica), po filozofiji proizvođača u pristupu vinu (današnja klasična produkcija, eko-proizvodnja, organska, biodinamika, žuta i narančasta odnosno jantarna vina…), potom po posebnim vinogradskim pozicijama (strmine, nadmorska visina…)… Napraviti svakako i selekciju publike povišenjem cijene ulaznice, osobno sam za barem 50 posto u odnosu na ovu sadašnju. U ovom našem sadašnjem trenutku nije, dakako, popularno povisivati cijene, ali ako se nešto što ima dovoljnu vrijednost da podnese višu cijenu nudi jeftinije, kao da je na akciji supermarketu, tada se to od strane onih kojima se to nudi zna i te kako bagatelizirati. Nisam uopće siguran da i s višim, kazao bih – s obzirom na mjesto održavanja priredbe, reviju i odličnih proizvođača i proizvoda, renome festivala, objektivnijim cijenama ulaznice ne bi bilo i te kako dovoljno interesa za posjet ovoj vrlo renomiranoj priredbi, vjerojatno po sadržaju/ponudi najboljoj te vrste u okruženju. Uostalom, pristup na dosta radionica, u trajanju od 45 minuta, ove godine bila je uplata od više stotina kuna (i preko 900!), a zanimljivije radionice bile su krcate! Dotle, nekoliko radionica koje su bile besplatne nije bilo popunjeno… I to nešto govori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAPred kamerom legendarnog Marka Čolića: vinari kao pravi manekeni! Gloria Gavrić – Capo, Zdravko Ilija Jakobović – Vina Jakob, Lucija Šmber – Vina ŠemberOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ove godine upravo su radionice bile jaka strana festivala u Esplanadi. Spomenuo bih tek neke: ona s Joškom Gravnerom – vertikala njegove rebule, pa vertikala Château Angelusa iz St.Emiliona u bordoškome kraju, uz sudjelovanje Jean-Bernarda Greniéa, jednoga s vrha Angelusa, šampanjci Krug preko uvoznika zagrebačke kuće MIVA, pa Mouton Rotschild iz Bordeauxa, bordoška biodinamička vina uz pomoć dalmatinskog Bordožanina Ante Bačića, prezentacija sjajnih turskih vina Corvus uz nazočnost vlasnika Resita Soleya, potom Žuta vina – vins jaunes iz Jura (Chateau Chalon) s Antonijom Ivančićem, vina našeg Jadrana uspoređena s vinima drugih mediteranskih zemalja, u režiji splitskog ugostitelja Zorana Pejovića

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUljari i vinari: čekali su Zagreb da se nadju! Najprije su Klaudio Ipša, uljar iz Livada, i pršutar Dujmović iz Tinjana došli na vino kod braće Benvenuti iz Kaldira, a onda je uslijedio uzvratni posjet

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProf. Ivo Duboković nudio je veći broj svojih etiketa, među njima i maceriranu maraštinu. Ali, nije bilo Medvida! Duboković je u grupi Grand Cro, koja je sada u Esplanadi  djelovala desetkovano, naime Bolfan Vinski vrh i Korta Katarina nastupili su na festivalu odvojeno, a Roxanicha – uopće nije bilo. Što li se događa s Grand Cro? Inače, Mladena Rožanića posebno je na festivalu tražio švicarski novinar Thomas Vaterlaus, koji je o njemu i vinima Roxanich objavio oveću reportažu u reviji Vinum. Ta revija ima Vinski klub s 1800 članova kojima se svaki put kad se objavi ovakav portret istodobno s časopisom šalju po tri butelje vina proizvođača o kojemu se piše. Dakle, Rožanić je, veli Vaterlaus, preko kanala Vinum u Švicarskoj u jednome dahu plasirao 5400 boca

Dropuljić je uspio i u tome da ponudu delikatesa učini još većom i atraktivnijom. Uz pomoć majstora kuhara koji je okupio ekipu umjetnika u bijelome i s kuhačom ostvario je zamisao da u šatoru, gdje su bili smješteni ponuđači hrane, organizira i kutak u kojemu bi od domaćih namirnica kuhari prigotavljali jela što bi se nudila po vrlo povoljnoj festivalskoj cijeni a skupljena sredstva usmjerila se u dobrotvorne svrhe. U jednom potezu nekoliko koristi: koji zalogaj svakako je pomogao stvaranju podloge za brojne moguće degustacije vina, posjetitelji dok ga konzumiraju ne samo da su se štitili od mogućih posljedica mogućeg viška vina na održavanje ravnoteže, nego su usput i uživali u deliciji, a zadovoljen je bio i humanitarni aspekt. ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERASplitski pršutar Vlade Pranjić Smjeli nudi svojim proizvodom Božicu Marković iz Hrvatske gospodarske komore
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOsmijeh, uz finu šunku i druge mesne proizvode: direktor festivala Ivan Dropuljić, te Luka Marić iz zagrebačke kuće Citroena Auto Luka, jedan od sponzora manifestacije, te Gordana Brlek, direktorica Peugeot-Citroen Auto grupe za Hrvatsku. Inače, festival  je posjetio i direktor Citroena Hrvatska Tomislav Hršak

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERAMihovil Štimac s posjeda Rizman iz Komarne, i proizvođač Volarević, također iz Komarne. Dobri crnjaci od Plavca i Crljenka. Rekao bih da će se o Dečkima s Komarne (tako bi se mogla i prozvati njihova udruga, vrlo je pogodno i za prijevod na engleski: The Komarna Boys!)  još i te kako čuti

OLYMPUS DIGITAL CAMERABlažen među ženama: graciozne plešivičke kraljice vina Ivana Kolarić, Martina Tomac i Ivanka Šember zaokupile su Giorgia Claia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASusret starih prijatelja: Alessandro i Maria Antonietta François iz toskanskog vinskog posjeda Castello di Querceto, i Bobo Čimbur, vlasnik zagrebačkog restorana Baltazar. Castello di Querceto, uz izložena svoja standardna vina, koja su u Hrvatskoj prisurtna reko Vrutka, promovirao je upravo u Zagrebu novitet: crnjak QueRceto Romantic 2009 Colli della Toscana centrale igt

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMarta Santander, iz renomirane španjolske kuće Martinez Bujanda. Vina tog proizvođača iz Rioje – kojega su nedavno posjetili Istrani Franko i Danijela Radovan, Marta se zahvaljuje Svijetu u čaši što im je uputio tako drage osobe kao što su Franko i Danijela – na hrvatsko tržište plasira tvrtka Vrutak

_____________________________

Humanitarni aspekt

UDRUGA RENATO, KUHARI BEZ GRANICA – U humanitarnome duhu na festivalu Zagreb Vino & Culinaria.com 2014 sudjelovala je udruga Renato – kuhari bez granica, na čelu s akademikom kulinarstva, znanim chefom Brankom Ognjenovićem.
Kroz dva festivalska dana, chefovi – članovi udruge kuhali su različite specijalitete s namirnicama-proizvodima PIK-a Vrbovec. Jela su ponuđena po promotivnim cijenama, s time da je prihod namijenjen za UZV pregled srca najmlađih pripadnika naše zajednice. Mnogi roditelji nisu svjesni da njihovi mališani imaju srčanu manu koja kasnije u životu može prouzročiti različite probleme njihovoj djeci. Kako bi se pomoglo u što ranijem otkrivanju srčanih mana djeci slabijeg imovinskog statusa, chef Branko Ognjenović odlučio je pokrenuti ovu udrugu i svojom snagom, voljom i energijom spasiti što je više moguće djece. Uz Branka Ognjenovića i dopredsjednika udruge Renato Vladimira Šajnovića, chefa u zagrebačkom restoranu Šeflja, uz štednjak su se u šatoru na terasi Oleander hotela Esplanade pojavili i majstori kuhače u bijelome Damir Modrušan (Zigante), Krešimir Pavić  (Time), Draženka Moll (Stancija 1904), Uroš Urošević kao gost kuhar iz Srbije, pa Almo Čatlak, Roko Tulić i drugi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inače, i ove godine Festival je u goste pozvao inozemne vinske i eno-gastro-turističke novinare, ponajprije iz zemalja koje su hrvatskim vinarima i ponuđačima delikatesa i općenito hrane osobito zanimljive kao tržišta. Došli su, tako, iz Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, Austrije, Danske, Poljske, Rusije, Mađarske, Češke, Finske, Slovenije, Srbije, Luxembourga, Španjolske, Indonezije, Izraela… Običaj je gotovo od početka održavanja festivala da se u nekoliko dana prije manifestacije za predstavnike stranih medija a i za nekolicinu naših vinskih pisaca organizira studijsko putovanje u neko od vinorodnih područja Lijepe naše, i ove godine obišlo se Brač, Hvar, Imotski, benkovački i skradinski dio. Upravo ove godine za press-putovanje prijavio se dosad najveći broj inozemnih novinara gostiju festvala – njih dvadesetak, što također govori o pojačanom interesu stranaca za Vina Croatia – Vina mosaica… ■

Radionice
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CORVUS VINEYARDS – SUVREMENA TURSKA VINA, ARHITEKT RESIT SOLEY i KAO ARHITEKT u BUTELJI – Turska ima navodno oko 1000 autohtonih sorti vinove loze. Vinski posjed Corvus, s otoka Bozcaada (kaže se da je to i otok timijana) koji se diči s tri tisućljetnom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu, primjer je, u novije doba, nevjerojatnog uspjeha kako u smislu kvalitete vina tako i u poslovnome smislu. Resit Soley, arhitekt po struci, koji je posjed Corvus, na 40 hektara i s usmjerenjem na eko -kolosijek (sad je obrada organska a ide se pomalo i prema biodinamici), osnovao 2002. godine, pokazao se kao izvanredno talentiran i u sektoru vina. Veliki ljubitelj bordoške kapljice, na otoku je uz niz domaćih, autohtonih sorata, zasadio i one bordoške, ali i neke burgundijske i neke s juga Francuske, pa se igra kreiranjem niza kombinacija tih domaćih s inozemnima. Vina od Sauvignona bijeloga, Chardonnaya, Viogniera, Merlota, Cabernet sauvignona, Cabernet franca i Malbeca, pa i Syraha, a od grožđa što raste na pjeskovitim južnim kosinama otoka (Yerebakan Mevkii), Resit kombinira s lokalnim sortama Cavus, Kuntra i Karalahna, Vasilaki, Okuzgozu i Bogazkere. Vino od domaće sorte Cavus bilo je u čašama predsjednika Baracka Obame, kraljice Elizabete II i Pape Benedikta XVI.  Resit Soley prezentirao je seriju sjajnih crnjaka Corvus uz asistenciju ljubljanskog profesora šibenskih korijena Marina Berovića. ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERACHÂTEAU ANGELUS PREMIER GRAND CRU A – Direktor svjetski glasovitog Angelusa Jean-Bernard Grenié prezentirao je uz pomoć zagrebačke sommelierke i, po novome, voditeljice edukacijske kuće vezane uz vino i gastronomiju Poupitres Jelene Šimić Valentić, pet berbi toga prestižnog vina, od 2011 do 2007. ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJOŠKO GRAVNER: REBULA – MOJA KRALJICA – Živimo u vrijeme kad se u javnosti, barem deklarativno, jako puno pridaje zdravlju, ali, istodobno, s druge strane nezaštićeni smo od bombardiranja proizvodima što mogu imati – posve suprotan učinak! Želja za brzim i velikim profitom uz što manje muke dovela je do toga. Srećom, uvijek se nađu pojedinci koji stoje čvrsto i istinski na braniku pozitivne tradicije, izvornosti, autentičnosti i zdravlja. Jedan od njih je Joško Gravner, iz Oslavja na Colliju,  koji je svojim svjetonazorom i pristupom vinskoj proizvodnji bitno utjecao i još utječe na suvremenu vinsku scenu u zapadnome svijetu. I to vrlo kvalitetno, i u smislu uporabe drukčijih metoda rada u trsju i podrumu i otkrivanja drukčijih izričaja, koji, zapravo, u suštini i nisu noviteti nego počivaju na dugoj tradiciji ali su s vremenom zanemareni, a Gravner ih je, potaknut neugodnim iskustvima i ogorčen nakon konzumacije tzv. modernih vina rađenih uz duboko uplitanje eno-farmaceutike te inspiriran proizvodnjom Bakhova nektara u predjelu gdje je sve i počelo oko vina – u Gruziji, izvukao iz zaborava. Objašnjava da je u Gruziju pošao u potragu za čistom vodom, a čista voda traži se i nalazi ponajprije na izvoru, a ne dalje od njega. Joško Gravner svoja je prirodna razmišljanja gruzijskoga tipa prenio na više vinogradara/vinara najprije u svojoj najbližoj okolici, na Colliju, a onda i dalje po Italiji, pa po Sloveniji, Hrvatskoj, uglavnom: od Collija kao žarišta Gravnerov pristup već se i te kako proširio po raznim sredinama, zemljama…
Famozni Joško Gravner uz pomoć svoje kćerke Mateje i uz moderiranje moje malenkosti Željka Suhadolnika prikazao je svoj razvojni put od klasičnog konvencionalnog vinara do Gurua s Collija, te pokazao novo ruho vina od sorte Rebula. Kroz vertikalnu degustaciju njegove rebule od 2006 do 2000 otkrio je razvoj svojih vina od sorte Rebula/Ribolla gialla kroz godine te dokazao da se i od Rebule, koja se nekad, u ne tako dalekoj prošlosti, rabila za običnu jeftinu kapljicu za špricere i gemište, može proizvesti vrlo ozbiljno karakterno vino sposobno za dugačak život u odličnoj kondiciji. Na kraju je na kušanje ponuđena mješavina Breg 1998 (chardonnay, sivi pinot, sauvignon, graševina), prvo vino koje je Gravner proizveo od grožđa zahvaćenime plemenitom plijesni.  ■

SUVREMENA ARGENTINSKA i ČILEANSKA KAPLJICA – Europski uvoznik vrhunskih južnoameričkih vina Juan Manuel Hoefferle, izlagač na festivalu, u suradnji s prof. Marinom Berovićem prisutne je upoznao s vrlo zanimljivim vinima dvaju ponajboljih vinskih posjeda u Čileu i Argentini – Casas del Bosque sa svježijih visinskih predjela znane čileanske vinorodne doline Casablanca i kapljicu iznimno uspješne butikne vinarije Otero-Ramos iz toplijeg predjela Argentine. ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERASPECIFIČNA VINA FRANCUSKE OBLASTI JURA – Jura je francuski departman u regiji Franche-Comté. Nalazi se na istoku Francuske, između Burgundije i Švicarske, a tako je nazvan po planinskom lancu Jura. Nekad je taj dio pripadao Slobodnoj grofoviji Burgundije. U prošlosti se tamo govorilo arpitanskim jezikom, on se zadržao i do sada, ali danas se koristi tek u ruralnim područjima. Uz Jura je vezan glasoviti znanstvenik Louis Pasteur, on je tamo rođen i pohađao je tamo školu, a kao odrastao imao je i vinograd kod Arboisea, iz kojega se i danas proizvodi vino.
Jura vin jaune Antonio Ivancic radionicaJedna od važnih gospodarskih djelatnosti u Jura je proizvodnja vina. Vino Jura je specifično, a tome pridonosi njegovo duže, do i dugo, te posebno, dozrijevanje u bačvi.
Klima je kontinentalna, dosta svježa s time da zimi zna biti i agresivno hladno. Vinogradari Jura nerijetko imaju problema s dozrijevanjem i nastoje grožđe ostaviti što duže na trsu, tako da berbe budu obično u drugoj polovici listopada. U Jura je, u godinama kad grožđe ne uspije potpuno dozrijeti i nakupiti dovoljan slador, dopušteno doslađivanje.
Većina vinograda je na visinama između 250 i 400 metara, između ravnice Bressea, gdje se uzgaja čuveni pilić poulet de Bresse, i planine Jura. Najvažniji gradovi u tome dijelu su Lons-le-Saunier i Arbois. Tlo je ilovasto-vapnenasto, u vinogradima na nižim pozicijama s većim udjelom ilovače a na visinama s većim udjelom vapnenca. Vinogradi su na padinama, a neki i na jačim kosinama.
Sorte koje se uzgajaju u Jura su ponajviše Savagnin, koji ima stanovitih sličnosti s Tramincem, zatim Poulsard i Trousseau, a ima i Chardonnaya, pa i Pinota crnoga. Uz iznimno zanimljivi vin jaune ili žuto vino postoje i tipovi kao vin de paille, odnosno slamnato vino, pa crémant de Jura, pjenušac koji se dobiva od ne posve dozrelog grožđa, a i vin de liqueur ili likersko vino znano kao Macvin du Jura, ono nastaje od vrlo kasne berbe tamošnjih sorata dodavanjem komovice u vino u vrenju da se zaustavi daljnja fermentacija.
Jedna od apelacija je Arbois aoc za vina iz okolice grada Arboisea. Bijela vina proizvode se od Savagnina i od Chardonnaya, a ružičasta i crvena od Poulsarda i Trousseaua.
Jura Château-Chalon

Chateau Chalon – dvorac na vrhu brijega s padinama posutim trsjem

Druga apelacija je Château Chalon aoc. Žuto vino unutar te apelacije smije se proizvoditi isključivo od Savagnina. Na etiketi vina Château Chalon ne označava se eksplicitno vin jaune. Vino Château Chalon osobito je poznat po dugovječnosti.
Crémant de Jura aoc, dakle pjenušac, dobiva se od Poulsarda, Trousseaua i Pinota crnoga te od Chardonnaya, Pinota sivoga i Savagnina.
Côtes du Jura aoc obuhvaća rosé vina od Poulsarda, Trousseaaua i Pinota crnoga, te bijela vina od Chardonnaya i Savagnina.
L’Étoile aoc je apelacija za vina od Chardonnaya, Savagnina i Poulsarda proizvedena u četiri općine: L’Étoile, Plainoiseau, Quintigny, Saint-Didier.

Jura Vin_jaune_bacvaŽuto vino proizvodi se od grožđa kasne berbe, a nakon alkoholnog vrenja stavlja se na dozrijevanje od šest godina u burgundijske bačvice (pièce, 228 litara), koje se napune do vrha ali se ne dotaču kako s vremenom voda isparava i smanjuje se količina vina pa se između površine vina i čepa bačve stvara zračni jastuk. Pri tome vino lagano zahvaća oksidacija, a ono kao odgovor na nazočnost kisika na površini stvara bijelu mrenu zvanu cvijet. Proces je sličan kao i kod proizvodnje sherryja u španjolskoj Andaluziji.
Nakon šest godina vino, količine kojega je u odnosu na punu bačvicu ostalo na kraju šestogodišnjeg dozrijevanja oko tri četvrtine, stavlja se u bocu što je također specifična i oblikom i zapremninom, naime dok je klasična butelja standardno 0,75 l, dotle je ova, nazvana clavelin, volumena 0,62 l.

Prizore iz Jura i vino Jura, ponajboljih proizvođača a to su: Macle, Berthet-Bondet i Philippe Buttin predstavio je rječju, slikom i organoleptikom Antonio Ivančić, veliki ljubitelj kapljice iz Jura, inače na Plešivici i sam amater-proizvođač vina, uvelike okrenut i maceriranim vinima od bijelih sorata.
CREMANT – Macle; 2008 TRADITION (savagnin & chardonnay) 2008 – Macle; TRADITION 2005 – Berthet–Bondet; TRADITION 2001 – Philippe Buttin; VIN JAUNE 2000 – Philippe Buttin;
VIN JAUNE 1998 – Philippe Buttin; CHÂTEAU CHÂLON 2002 – Berthet-Bondet; VIN DE PAILLE 2008  – Philippe Buttin.

Još nešto za istaknuti, plemenito: Antonio Ivančić odlučio je skupljenu svotu na ime ulaznice za ovu radionicu dati u dobrotvorne svrhe, za liječenje bolesnog djeteta. ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVERTIKALA PLAVE GREDE – Greda i Plava Greda su osjetno izvan kategorije, vina najsofisticiranijeg nasljeđa starog svijeta koja nemaju cijenu, čija vrijednost debelo nadilazi norme i konvencije sredine odakle potječu. Bez premca su u ovim  krajevima općenito. Riječi su to kojima autor Dnevnika vinopije Nenad Trifunović pozdravlja blatinu hercegovačkog krša u interpretaciji vinara Josipa Brkića. Istinski poznavatelji vina, zaljubljenici, i oni koji još nisu upoznali Brkićevu stranu blatine imali su priliku uživati u godištima 2012.  2011., 2009., 2008., 2007. i 2006.

MapZLATNA RUSKA VINA – Suvremeno rusko vinogradarstvo i vinarstvo te nekoliko ruskih vina okićenih zlatnim medaljama na ovogodišnjem ocjenjivanju Mundus Vini u Njemačkoj prezentirao je u Zagrebu ruski stručnjak za eno-gastronomiju Vladimir Tsapelik.
Evo što on kaže:
Još od devetog stoljeća prije Krista Khazar Kaganate proizvodio je vino. Rusija danas broji više od 100.000 hektara pod vinovom lozom. Glavna vinogradarska područja su Krasnodar, Rostov na Donu, Dagestan, Stavropol…
Ruske sorte su Krasnostop Zolotovskij, Tsimlyanskij Chorny (Tsimlyanskij crni), Plechistik, Sibirkovij. Od kultivara iz Gruzije prisutni su Saperavi R’katsiteli. Od bijelih sorata znanih po uzgoju u zapadnoj Europi tu su Aligoté, Riesling, Pinot Bijeli, Chardonnay, Traminac…., a od crnih Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot crni
Rusko vinogradarstvo mora se nositi s dosta hladnim zimama, a prednost po ljeti su velike razlike u temperaturi između vrućih dana i noći, koje su svježe.

Ruska vina KozaciKozaci (Kazaks) uvijek preko zime pokrivaju vinovu lozu. Najstarija autohtona sorta Rusije je Krasnostop
U posljednjih desetak godina tehnologije u podrumu u Rusiji su se bitno promijenile. Oprema je modernizirana, a kupljena je uglavnom od vodećih proizvođača iz Francuske, Njemačke i Italije. Angažiraju se i eno-savjetnici iz inozemstva. U najnovije vrijeme Rusi osvajaju sve više sve sjajnijih medalja na najznačajnijim međunarodnim ocjenjivanjima plemenite kapljice.

Ruska vina Vinarija Abrau DursoVinarija Abrau Durso

Ruska vina Usadba DivnomorskojeRegija Krasnodar,vinarija Usadba Divnomorskoje u Gelendžiku, i njen vinograd. Proizvodi oko 300.000 boca. Vina dozrijevaju bilo u inoksu ili u drvu. Usadba Divnomorskoje članica je grupacije Abrau Durso, priča se da je ona, zapravo, Putinova! Inače, predsjednik grupacije je – Pavel TITOV!Ruska vina Usadba Putin

Najbolje ruske vinarije nalaze se u regijama Krasnodara i Rostova. U području Krasnodara su: Abrau-Durso, Usadba Divnomorskoje, Chateau le Grand Vostock, Lefkadia, Fanagoria, Kuban-Vino, Myskhako, Russian Azov, Vignoble de Gai Kodzor, Burnier, Raevskoje. U dolini rijeke Don (Rostov) su pak Vedernikov, Tsimlyanskoe wines JSC, Villa Zvezda. ■

GRAŠEVINA CROATICA – Paralelno s nastupom na festivalu Zagreb Vino & Culinaria.com 2014, članovi udruge Graševina Croatica priredili su, ponajprije za inozemne vinske novinare-goste festivala, i odvojeno kušanje dakako svojih graševina, ali i drugih vina, i večeru uz ta vina. Skupila se, s jedne strane, lijepa grupa proizvođača, od središnje Slavonije do Podunavlja, te, s druge strane stola, lijepa skupina predstavnika medija. Na krajnjoj točki jednoga kraka poredanih stolova s vinarima našla se Jasna Antunović iz Erduta, koja je sjajno prošla na ocjenjivanju Vinske zvijezde  2014 i zakitila se s dvama priznanjima osvojenima na završnom kušanju u doigravanju. Na drugoj krajnjoj točki predstavljao se Iločki podrum, koji će se rado pohvaliti da je najnagrađivaniji hrvatski proizvođač vina, barem u novije vrijeme. Sjajan start za degustatore! ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInozemni novinari – Gerhard Eichelmann iz Njemačke, Yair Koren Kornblum iz Izraela i Martin Marian iz Češke kušaju graševinu, ali i druga vina, kod Kristine Lažeta iz Iločkih podruma

OLYMPUS DIGITAL CAMERASlavonske rošade: donedavno u Feravinu, enologinja Ivana Nemet, koja na slici  toči vino slovenskoj novinarki Darji Zemljič, sad je u PP Orahovica, Igor Hruškar, majstor marketinga nekad u Kutjevu dd sad je također u PP Orahovica, kao i nekadašnji enolog Kutjeva dd Ivica Perak, koji od prije nekog vremena paralelno vodi i svoj vlastiti vinski posjed, a nekad enologinja PP Orahovice Zrinka Jergović sada je pak u Kutjevu dd. Slaven Jeličić (sasvim lijevo), nekad u zagrebačkoj konzultanskoj kući Vinolab,  posljednjih par godina enolog je kod Galića u Kutjevačkom vinogorju… U pozadini – Jenny Šimić, Feravino, debitant u portfelju je cabernet sauvignon vrijedan pažnje, a vrijedan pažnje je i novi syrah…

OLYMPUS DIGITAL CAMERANovo ime iz Slavonije: Ivo Brzica iz Erduta, koji obrađuje šest hektara vinograda s 30.000 trsova, sorte su Graševina, Chardonnay, Merlot, Cabernet sauvignon i Vranac

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI Slavko Kalazić iz Batine uz Dunav krenuo je u duge maceracije bijelih sorata i u tzv. narančasta vina!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VINSKE ZVIJEZDE – U sklopu festivala Zagreb Vino & Culinaria.com 2014 podijeljena su odličja za najbolje ocijenjena vina u akciji Vinske zvijezde što ju je kroz cijelu 2014., s početkom upravo u Esplanadi, organizirao Vinski klub Vite Andrića, Ive Kozarčanina i Željka Suhadolnika. U kategorijama vina od naših domaćih authtonih kultivara, te pjenušaca i visokih slatkih predikata stvari su se iskristalizirale do posljednjeg našeg redovnog ocjenjivanja, a za kategorije bijelih mirnih vina i crnih mirnih vina trebalo je i doigravanje. Evo konačnih rezultata, s redosljedom.

Iwek Enjingi VitoIwek Jasna Antunovic Vito
Od svih najbolje ocijenjenih bijelih mirnih vina:
RAJNSKI RIZLING kasna berba 2007 – ENJINGI ⦁ 2. Graševina premium 2010 – Vina Antunović ⦁ 3. Chardonnay premium sur lie 2011 – Vina Antunović

Kozarcanin Reskovac KaikenOd svih najbolje ocijenjenih crvenih mirnih vina:
MALBEC MAI 2008 – KAIKEN MONTES (Argentina) ⦁ 2. Ciconia nigra 2011 – Josić ⦁ 3. Zlatan plavac grand cru 2010 – Zlatan otok (Zlatan Plenković)

Najbolje ocijenjeni pjenušac
CLASSIC  brut nature – TOMAC

Bodren pet zvjezdicaNajbolje ocijenjeni visoki slatki predikat i ukupno najbolje ocijenjeno vino
SIVI PINOT 2011 Ice Wine / ledena berba – BODRENKozarcanin Bodren

Kristalna zvijezda
*
za najbolje vino od autohtone hrvatske sorte grožđa:
Zlatan plavac grand cru 2010 – Zlatan otok (Zlatan Plenković)

 U doigravanju najboljih od najboljih bilo je 19 vina, većma domaćih, samo četiri uzorka bila su iz inozemstva. U komisiji: aktualni sommelijerski prvak kontinentalne Hrvatske Darko Lugarić iz zagrebačkog restorana Agava, Esplanadin sommelijerski veteran Ivan Šneler, zatim enologinja Vuglec-brega Jasminka Šaško, Ivan Dropuljić, direktor festivala Zagreb Vino & Culinaria.com, te novinari i organizatori Vinskih zvijezda Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik. Vina je točio Tomislav Kušanin. ■

BIJELI GROZD – Treću godinu za redom, na festivalu Zagreb Vino & Culinaria.com, udruga G.E.T. dodjelila je nagrade Bijeli grozd. Nagrade se odnose ne tek na kakvoću vina nego na intenzitet i uspješnost uključenja pojedinog vinskog podruma i pojedinaca iz vinskog sektora u turističke tokove, kažu Tomislav Stiplošek, predsjednik G.E.T.-a i njegova suradnica Silvija Munda.
Bazirajući rezultate na glasovima publike, ove godine su najbolji vinski podrumi podijeljeni u dvije skupine: regija Primorska Hrvatska i regija Kontinentalna Hrvatska.

Bijeli grozd Nika Silic Korta KatarinaTop 5 Primorske Hrvatske za 2014. godinu su, ovim redosljedom: KORTA KATARINA, Orebić; Boškinac, Stara Novalja; Bibich, Plastovo Skradin; Jako Vino, Bol; Tomaz, Motovun

Bijeli grozd Jasminka Sasko VuglecU Top 5 Kontinentalne Hrvatske za 2014. godinu ušli su, također ovim redosljedom: VUGLEC BREG, Krapinske Toplice; Iločki podrumi, Ilok; Bolfan Vinski Vrh, Hraščina; Kutjevački podrum, Kutjevo; Puhelek – Purek, Sveti Ivan Zelina.

Bijeli grozd Frano Milina BireNagradu novinara za 2014. godinu dobila je vinarija Bire iz Lumbarde.

Ove godine uvedena je novost, nagrada Dobar start, kao pohvala vinskom posjedu koji tek nedavno uključio  u turističku ponudu, a krenuo je dobro i s puno entuzijazma. Smatrano je da je bitno onima koji kreću pokazati da je njihov rad primjećen, i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.

Bijeli grozd StrucicOvu pak  nagradu za 2014. godinu dobila je vinarija Stručić iz Ludbrega.

Kao i prijašnjih godina, uz nagrade vinarijama, podjeljena su priznanja onima koji svojim radom aktivno i pozitivno utječu na razvoj vinskog turizma i vinske kulture uopće.
Tako je Priznanje za izniman doprinos razvoju vinske kulture dodjeljeno zagrebačkom wine baru Sherry’s.
Posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u promicanju vinskog turizma, dodjeljeno je doajenima hrvatskog vinskog novinarstva, ljudima koji su, poticanjem i utjecajem na vinare, uvelike zaslužni za razvoj vinskog turizma u Hrvatskoj, a to su:

 

Bijeli grozd Muha Suhi MarkoŽeljko Suhadolnik, glavni urednik revije Svijet u čaši; Mladen Horić, izdavač revije Svijet u čaši; Marko Čolić, fotograf revije Svijet u čaši

Namjera je bila, objašnjava Stiplošek, istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. Cilj projekta je prvenstveno prezentacija i poboljšanje turističke usluge u vinskom turizmu. ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERAROĐENDAN KOD DIDE – I, posve na kraju, nakon drugog dana festivala, završilo se na slavlju dvaju rođendana istoga dana. Riječ je o rođendanima Marie-Dominique Bačić i Barbare Bačić. Organizacijom fešte u zagrebačkoj konobi Dida, uz nazočnost prijatelja vinara – Bire, Krauthaker, Gracin, Plenković, Kovačević kao predstavnik Stina-vina… – i izvrsnog kvarteta tamburica Ive Paića svoju suprugu Marie i kćerku Barbaru iznenadio je Ante Toni Bačić, marketing menadžer koji je sa suprugom i kćeri na festivalu u Zagrebu nastupio prezentirajući ugledni bordoški Château Haut-Marbuzet, koji je održao radionicu na temu Biodinamika na bordoškim vinskim posjedima i koji je bio medijator između Festivala i Château Angélusa oko radionice te svjetski čuvene vinske kuće u Esplanadi. Odlična spiza u Didi, odlična vina – sva iz trolitrenih boca! – odlično raspoloženje… ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERASVIJET u ČAŠI – Revija Svijet u čaši i ove je godine na festivalu imala svoj kutak. Bili smo smješteni u šatoru uz kuhare bez granica iz udruge Renato. I promovirali novo, 145. izdanje časopisa. Na velikom ekranu prikazivali su se prizori s naših godišnjih svečanosti, publika je mogla prisjetiti se nekih prijašnjih vremena, a i brojnih osoba iz svijeta eno-gastronomije kojih, na žalost, više nema.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na odlično posjećenome prostoru Svijeta u čaši nudila su se, uz male zalogaje sa sirevima Sirele i mliječnim proizvodima Dukata, vina niza naših proizvođača, među njima posebno pjenušci obitelji Puhelek Purek iz Svetog Ivana Zelina, autorica kojih – Ivana Puhelek je i lice s naše naslovnice 145.
Među ostalima obišli su nas direktor festivala Ivan Dropuljić, pa Juraj Mihaljević iz Iločkih podruma, Nikola Štefanović iz zagrebačkog restorana Potkova, Pajo a i Hadži iz dueta Kraljevi uliceAco Asanović iz Ugostiteljske turističke škole iz Zagreba, glumac Vedran Mlikota, novinar Tomislav Radić, pa, u ženskom pokretu, Jadranka Rilović, direktorica Drugog programa Hrvatskog radija, ruska turistička i eno-gastro novinarka Oksana Krapivko iz  Sankt Peterburga, Karin Mimica iz opatijskog Gastronauta, vinari Zlatan Plenković i Vlado Krauthaker, s njima je došao i ugostitelja Željko Radić, vlasnik jednog od najuglednijih bečkih restorana Kornat, a sa kćerkom Sanjom uključen i u vođenje zagrebačkog Apetit Cityja…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
SuČ – 12/2014.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: