Emozioni 2014, iz Bergama: TRIJUMF POREČKE AGROLAGUNE!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Facebook; Google translater: http://translate.google.com/translate_tOLYMPUS DIGITAL CAMERA

FESTIGIA OSVOJILA KUŠAČE!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERABergamo, 10. jubilarno međunarodno ocjenjivanje vina Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme 2014.  Svojevrsno svjetsko prvenstvo vina proizvedenih od spomenutih dviju sorata i njihovih mješavina međusobno, ili, eventualno, mješavina tih bordoških kultivara s dodatkom nekog drugog partnera (nerijetko to u novije vrijeme bude syrah). Nekih 207 vina iz 21 zemlje iz raznih krajeva svijeta (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Gruzija, Izrael, Italija, Makedonija, Malta, Perù, Češka, Rumunjska, Srbia, Slovenija, Slovačka, Španjolska, Južna Afrika, Švicarska, Turska, Mađarska…), nešto više od 15 uzoraka bilo je iz Lijepe naše, zatim, sedam degustatorskih komisija sa po 12 članova i svojim predsjednikom svaka, među ocjenjivačima iz Hrvatske prof. Ivan Dropuljić, osnivač i direktor međunarodnog – ove godine devetoga! – festivala vina i kulinarike Zagreb Vino & Culinaria.com, te ja, Željko Suhadolnik, kao glavni urednik revije Svijet u čaši. Degustatori su, inače, stigli iz 23 zemlje – Kolumbija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Japan, Gruzija, Grčka, Izrael, Italija, Letonija, Luxembourg, Malta, Perù, Poljska, Rumunjska, Srbija, Španjolska, Velika Britanija, Češka, Slovačka, Slovenija, Turska, Mađarska… Stranih degustatora bilo je nešto više nego domaćih, Talijana. Vrlo je dobro to da se pozove dosta kušača iz inozemstva posebice s važnih tržišta za vino, jer tako je moguće dobiti određene informacije o tome kakva vina imaju šansu za dobar izvoz odnosno kako vina trebaju izgledati da bi imala šansu za (dobar) plasman u izvozu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPozdrav degustatorima: predsjednik udruge Vignaioli Bergamaschi Marco Bernardi, predsjednik Consorzija Tutela Vini Valcalepio i proizvođač vina Emanuele Medolago Albani, te, sasvim desno, direktor ocjenjivanja Sergio Cantoni. Dolje: početak ocjenjivanja – Luigi Odello, čelnik Centra za proučavanje i razvoj senzoričnih analiza (Centro studi Asssaggiatori) iz Brescije, prof. Mario Fregoni, pa Sergio CantoniOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laguna CS ME CastelloTrijumf porečke Agrolagune, s cabernet sauvignonom, merlotom i mješavinom Castello, iz linije Festigia

Kad već godište 2014., zbog obilja kiše, nije bilo osobito u vinogradarskome smislu, barem je berba medalja 2014., za porečku Agrolagunu, bila lijepa: Vina Laguna osvojila su u Bergamu čak pet zlata, s time da su dva vina – Festigia Castello 2012 i Festigia Merlot 2010 – po osvojenim bodovima plasirana na osmo i deveto mjesto rang-liste ukupno najboljih. Ostala zlata za Porečane: Festigia Cabernet sauvignon 2011, Festigia Merlot 2012, te Festigia Cabernet sauvignon 2010. No, tu nije i gotovo: Festigia Castello 2011 Vina Laguna osvojilo je i titulu Consumer Choice, odnosno Izbor potrošača. Inače, u toj grupi nagrađenih Consumer Choice našla su se još samo tri vina, dva iz Italije – Terre siciliane Merlot & Cabernet sauvignon Costanza di Mineo 2012 igt od Mediterranean Domains & Estates te Alto Mincio Merlot 2011 Monte Cervo od Tenute Maddalena SS Agricola, i jedno iz Srbije – Regent 2009, podruma Aleksandrović.

Baranjsko Belje uzelo je za Merlot 2012 Goldberg zlatnu medalju te, s plasmanom na prvom mjestu grupe, titulu, po sudu novinara-degustatora, najboljeg hrvatskog vina na ovome vrednovanju.

Laureat na Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme 2014. je, inače, i Vlado Krauthaker, koji je dobio dvije zlatne medalje, jednu za Mercs 2011, a drugu za Merlot 45 2012.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAResit Soley (desno), vlasnik i upravitelj zlatnog turskog podruma Corvus Sarapcilik, u društvu s prof. Marinom Berovićem s kemijsko-biotehnološkog fakulteta iz Ljubljane

Jako dobar, ove godine, i uspjeh podruma iz Srbije, koja je poslala 18 uzoraka: zlatna odličja osvojili su Cabernet sauvignon 2011 Kardas limited podruma Aleksić, Ergo 2011 i Dobra godina 2011 podruma Temet iz Jagodinskog vinogorja, Regent 2009 i Rodoslov 2009 podruma Aleksandrović, Cabernet sauvignon 2011 te Franc cabernet sauvignon 2012 podruma Radovanović. Slovenci su se pak pozlatili samo s vinom Ferdinand Rdeče 2007 podruma Ferdinand iz Goriških brda. Tradicijski zlatni na Emozioni dal Mondo: izraelski Recannati, ove godine s Merlotom 2012 (Gornja Galileja) te s Cabernet sauvignonom 2013 (Gornja Galileja i dolina Ella), te turski Corvus Sarapcilik od Resita Soleya (prijatelj sa gazdom NK Bešiktaš i sa Slavenom Bilićem!), ove godine s vinima Corvus Cruturk 2007 (zlato, te novinarska nagrada) i Corvus Cabernet sauvignon 2011 (otok Bozcaada).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnolozi i etablirani degustatori, u trenucima opuštanja: Fedor Malik iz Slovačke, Peter Sarkany iz Mađarske, Ralf Anselmann iz Njemačke… Kako se biraju članovi žirija predviđeni da predstavljaju glas potrošača? Udruga proizvođača vina Bergama (Vignaioli bergamaschi) i Konzorcij za zaštitu vina vinogorja Valcalepio u suradnji s Radijom Number One raspišu natječaj za candidate, potom se za osobe koje se prijave priredi audicija da se provjere njihovi znanje i stavovi o vinu, pa se za žiri izaberu oni koji zadovolje kriterije postavljene od strane stručnjaka

Već, dakle, cijelo jedno desetljeće u lombardijskome gradu Bergamu, značajnome po plenenitašima Colleonima (nipošto miješati s CoRleonima!), održava se međunarodno ocjenjivanje vina Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme. Zamišljeno je da se svijetu skrene pažnja na vinsku stvarnost vinogorja Valcalepio, koje u stvarnosti već odavno, a od prije nekog vremena i službeno, počiva ne na talijanskim nego na spomenutim francuskim kultivarima (u kategoriji crnoga – mješavini je naziv Valcalepio rosso doc, a u kategoriji bijeloga, dakle mješavini Valcalepio bianco doc, kukltivari su Chardonnay, Pinot bijeli i Pinoti sivi, propisani su postoci svake sorte od % do %). Domaćini su se u organizaciji vodili time da na što bolji način kroz ovo međunarodno ocjenjivanje valorizirati vlastiti teritorij.

Nije to opsegom veliko ocjenjivanje – okupi obično izmedju 200 i 250 uzoraka – ove godine, da ponovim, bilo ih je 207 iz 21 zemlje, ali u njegovu realizaciju uključene su vrlo važne institucije – Konzorcij za zaštitu vina Valcalepio doc, Ministarstvo poljoprivrede Italije, Međusveučilišni centar za znanstvenu suradnju na području vinogradarstva i vinarstva iz Verone, Katedra za vinogradarstvo i vinarstvo sveučilišta iz Udina, Institut za vinogradarstvo sveučilišta Cattolica del Sacro cuore iz Piacenze i Centro studi assaggiatori iz Brescije, kao i OIV, ali i turističke strukture teritorija. Značajnu ulogu u realizaciji ocjenjivanja ima prof. Mario Fregoni, stručnjak za vinogradarstvo i dugo vremena prvo lice Sveučilišta Cattolica del Santo Cuore u Piacenzi te nekad i predsjednik a potom i doživotni počasni predsjednik OIV-a, zaslužan za dovođenje jačih imena svjetskog vinogradarstva i vinarstva na ovo ocjenjivanje. Tako je već bio doveo Argentinku Claudiu Quinni, sada predsjednicu OIV-a, pa Australca Petera Hayesa, nedavnog predsjednika OIV-a, zatim prof. Alaina Bertranda s Bordoškog sveučilišta/sektor enologije – ove godine on je u Bergamu bio i predsjednik jedne od komisija (upravo moje!) i službeni promatrač/predstavnik OIV-a…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKomisije za vrijeme rada. Prof. Alain Bertrand, inale službeni kontrolor OIV-a, bio je predsjednik komisije u kojoj sam bio i ja

I – projekt ima dobru konkretnu potporu. Pristup  je zanimljiv: usporediti  javno i pred internacionalnim strukovnim žirijem sastavljenim od enologa-proizvođača, sommeliera, biranih vinskih trgovaca i vinskih novinara te predstavnika potrošača (otud po 12 članova u svakom žiriju), svoja, i zaštićena, vina od Merlota i Caberneta s vinima tih sorata i njihovih mješavina iz niza drugih vinskih područja svijeta, pa rezultate ocjenjivanja dobro iskomunicirati širokom tržištu, dakako maksimalno istaknuti vlastite uspjehe na ocjenjivanju.

Nakon ocjenjivanja prije podne i ručka, popodne se organiziraju izleti u okolicu Bergama, posjeti kulturno-povijesnim znamenitostima i tradicijskim kuriozitetima te vinskim podrumima. Idući dan na rasporedu su uvijek strukovni seminar vezan iz vinogradarstvo, vinarstvo, vinsko tržište, (vinski ili bolje reći eno-gastro) turizam, a popodne se u središtu Bergama za širu publiku otvara mini-festival ocjenjivanih vina s mogućnošću kušanja svih nagrađenih uzoraka na ovome vrednovanju, priča se proteže i na proljeće iduće godine, naime nagrađena vina na ocjenjivanju Emozioni dal Mondo izložena su i nude se na kušanje na štandu Konzorcija za vino Valcalepio doc na sajmu Vinitaly. Dakle organizacijski vrlo dobro posložena i zaokružena priča. Zacijelo bismo mi u Hrvatskoj iz ovog primjera mogli što-šta naučiti glede promidžbe…  ♣

____________________________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERATENUTA DEGLI ANGELI – Azienda agricola Tenuta deli Angeli (doslovno: poljoprivredno imanje u bergamskoj okolici). Pa, logično je da u takvom anđeoskom ambijentu i proizvodi budu anđeoski! Tenuta degli Angeli, koju nam je predstavila mlada Roberta Testa, iz vlasničke familije, funkcionira kao obiteljsko gospodarstvo na dva kolosijeka – jedan je proizvodnja vina, poglavito pjenušaca, i to jako dobroga, a drugi, dakako fizički odvojen od prvospomenutoga, je Acetaia Testa, s produkcijom balzamskog octa, starijeg i od 50 godina. Imanje vrijedi obići, razgledati, i kušati dobrote koje nudi. ■

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERARoberta Testa s bocom pjenušca iz obiteljske produkcije

OLYMPUS DIGITAL CAMERABačvice pod trijemom, u kojima se kroz godine i godine rađa vrhunski balzamski ocatOLYMPUS DIGITAL CAMERA

SuČ – Listopad / October 2014

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: