Vinum Croaticum & Fondazione italiana sommelier/OMNES VIAE ROMAM DUCUNT…
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
…PA SU, TAKO, PUT DO VJEČNOG GRADA NAŠLA i HRVATSKA VINA, DA BI SE PREDSTAVILA, u ELEGANTNOM HOTELU ROME CAVALIERI, TALIJANSKIM TRGOVCIMA, UGOSTITELJIMA, SOMMELIERIMA, NOVINARIMA. PREZENTACIJU JE, NA POZIV UDRUGE FONDAZIONE ITALIANA SOMMELIER, ORGANIZIRALO VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE u ITALIJI, UZ PODRŠKU HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE IZ ZAGREBA. REAKCIJE NA VINA VRLO POZITIVNE – HOĆE LI BITI i ŠTOGOD PLASMANA?
Omnes viae Romam ducunt. Aurelia, Cassia, Flaminia, Salaria, Tiburtina, Casilina, Appia…
Sum Romae! Bibenda, et Vinum Croaticum – Vinum Mosaica. Bonum. Vinum bonum, deorum donum. Spero fore ut vinum te placeat. Noli turbare poculos meos!
Roma uno die aedificata non est. Roma caput mundi est. Roma caput orbis terrarum est. Tiberis Romam praeterfluit. Via plena raedarum est. Noli in via ludere! Aspicite puellas! Estote prudentes sicut serpentes et simplices sicut columbae!
Inter arma enim silent leges. Omnis homo, ut rei publicae socius, sociali securitati jus habet; hic homo jus habet satisfactionem impetrare jurum publicorum, sociorum humanorumque quae necessaria ad suam dignitatem et progressum liberum sui est, per laborem suae patriae et operam aliarum gentium, pro temperatione et divitiis omnis gentis….
Ahhh… Verba volant, scripta manent. Scripta manent, verba volant!…
Roma, duos dies: omnes cistae vacuae sunt. Pecunia egeo.
Donc – redeo domum!
Laetus et felix sum: Vinum Croaticum laude recipit.
Službeni početak manifestacije: hrvatski veleposlanik Damir Grubiša (sasvim lijevo) i Franco Ricci, predsjednik Fondazione Italiana Sommelier obraćaju se protokolarno pred uzvanicima jedan drugome, a Alessandro Scorsone, glavni sommelier u rezidenciji talijanskog premijera Mattea Renzija – Palači Chigi, otvara, za zdravicu, ponajbolji hrvatski pjenušac Classic brut nature od plešivičke obitelji Tomac. A, zašto nije poslan također odličan Tomčev Diplomat? Tko, uopće, vodi brigu o tome što se u kojoj prigodi šalje van na prezentaciju?
Vinum Croaticum u Rimu: nuditi pijesak u pustinji? Pitanje svih pitanja! Moj bi odgovor bio: Zašto ne?! Ako imaš drukčiji pijesak, nešto će proći. Ali, vrlo važno je nešto drugo: pokazuješ se da postojiš, i, naučiš li se kroz stečeno internacionalno iskustvo i uz dodatak ponešto mašte i svakako zdrave poduzetnosti kako sa šakom pijeska uspjeti izazvati pažnju upravo i u pustinji, zasigurno ćeš imati uspjeha u plasmanu i u različitim prostorima s ne tako ekstremnim uvjetima.
Da, valjalo je doći prezentirati hrvatsko vino u Rim, iako je vrlo teško da će ga se u Italiji plasirati u iole spomena vrijednome broju boca. Vrijednost ove prezentacije Vina Croazia-Vina mosaica u gostima kod talijanske sommelijerske udruge Fondazione Italiana Sommelier u elitnom hotelu Rome Cavalieri (ex Hilton, a gdje je, inače, i glasoviti restoran La Pergola na čelu s famoznim chefom Heinzom Beckom!), bila je u tome što se događanje odvijalo pred nekoliko stotina kvalitetnih i profesionalno i hedonistički zainteresiranih uzvanika iz svijeta ugostiteljstva, novinarstva, vinskih trgovaca, pa i diplomacije (bilo je oko 350 posjetitelja, od čega 100 gostiju Fondazione Italiana Sommelier i Bibende – osoba, naravno, vezanih uz vino dakle vinotekara, degustatora, ugostitelja…, došli su i predstavnici sajma Vinitaly, pa predsjednik Vinoforuma, najvećeg događanja na temu vina u Rimu, našlo se tu i nekoliko velikih distributera vina, 120 je bilo gostiju Ambasade u što su uključeni i novinari, od predstavnika diplomatskog zbora odazvali su se ambasador pri Svetoj Stolici Vičak, ambasador BiH, talijanski ambasador pri UNESCO-u, ostali su bili članovi Bibende), te što su, iako je priredba, sudeći po reakcijama nazočnih, prema van zasigurno jako dobro uspjela, oni unutra, iza zavjese, mogli lijepo spoznati što i kako treba ali i što i kako NE treba raditi pri realizaciji ovakvih nastupa gdje se prezentiraju ne samo vino i vinar, nego i vinogorja, zemljopisna područja, i cijela zemlja.
Uz moderatora Paola Laucianija (sasvim lijevo), jednog od najpoznatijih talijanskih vinskih pisaca i tv-zvijezde u segmentu sommelijerstva, koji je detaljno (i s puno pohvala!) komentirao vina na seminaru, Hrvatsku kao vinsku zemlju predstavili su sommelier i iskusni ugostitelj Željko Bročilović(sasvim desno) te glavni urednik časopisa Svijet u čaši Željko Suhadolnik. Nazočni vinari imali su također prigodu da kažu poneku svoju, na slici se, uz trio prezentera, vidi Giorgio Clai dok govori o svojoj vinskoj filozofiji
U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske te uz osobito zalaganje Ines Šprem kao atašea za kulturu pri našem Veleposlanstvu, zatim uz potporu Hrvatske gospodarske komore, i unutar gostoprimstva Fondazione italiana sommelier glasilo kojega je Bibenda, u Rimu se pod nazivom Uno sguardo alla Croazia – cosi vicini e tanto sconosciuti (Pogled na Hrvatsku – tako blizi a toliko nepoznati) a uz nastup Paola Laucianija, jednog od najpoznatijih talijanskih vinskih pisaca i tv-zvijezde u segmentu sommelijerstva, zatim hrvatskog sommeliera Željka Bročilovića Carlosa i Željka Suhadolnika, glavnog urednika revije Svijet u Čaši i blogera (www.suhiucasi.wordpress.com), predstavilo vinsku Hrvatsku i, konkretno, kapljicu niza vinskih kuća iz sva četiri hrvatska vinska područja – Bregovitog sjeverozapada, Slavonije&Podunavlja, Istre&Kvarnera te Dalmacije. Osobno su nazočili vinari Giorgio Clai, Franco Cattunar i Bruno Trapan iz Istre, Željka Matković iz Potomja na Pelješcu, te Stjepan Djurinski iz Bistre kod Zaprešića. Vinari koji su sudjelovali s vinom: Bolfan, Bodren, Coronica, Cattunar, Kozlović, Clai, Trapan, Iločki podrumi, Belje, Krauthaker, Galić, Adžić, PP Orahovica, Gracin, Jako-vino, Tomić, Carić, Plenković, PZ Svirče, Vujnović, Rizman, Matković, Terra Rota, Šipun… Došla je i istarska uljarka Loredana Mussica, s izborom istarskih ulja od ulike.
Događanje, koje je, u nazočnosti hrvatskog veleposlanika Damira Grubiše i predsjednika udruge Fondazione Italiana Sommelier Franca Riccija, počelo ceremonijalnim otčepljivanjem boce ponajboljeg hrvatskog pjenušca Classic brut nature od Tomca – a otvorio ga je Alessandro Scorsone, službeni sommelier Palače Chigi, službene rezidencije talijanskog premijera, od veljače 2014. to je Matteo Renzi – odvijalo se u dva dijela: kroz dvoipolsatni seminar/radionicu na kojoj je na degustaciju ponuđeno 11 vina, te kroz druženje s ostalim vinima hrvatskih proizvođača.
Power point prezentacija, s dosta podataka o površinama, sortama, proizvodnji, te s dosta atraktivnih fotografija. Na ekranu se vide slike grozdova triju naših najvažnijih kultivara – Graševine, Malvazije istarske i Plavca maloga, te grozdova Krapinske beline velike (Heunisch Weiss odnosno Gouais blanc) i Crljenka/Tribidraga/Primitiva/Zinfandela. Dolje: Pogled na auditorij na seminaru
ISTRIA u SRCU, SJEVERNI PREDIKATI, MOŽDA, ZA POSAO – NAJBOLJI KANDIDATI
Reakcije Talijana, kako sam čuo i vidio – izvrsne. Lauciani je nahvalio hrvatska vina ne tek laskajući, nego komentirajući svaki uzorak vrlo stručnim i detaljnim istupom. Komplimenti su se čuli i poslije, na široj degustaciji uz proizvođače i talijanske sommelijere zadužene za točenje. Tijekom većine večeri najviše publike zastajkivalo je uz stol Giorgija Claija, Bruna Trapana i Franca Cattunara te uz Loredanin stol s maslinovim uljem, pa onda i uz stol sa slavonskim buteljama (dojam je, inače, da je baš kod Slavonaca, stolom smještenih uz slatke Zagorce, bila velika šteta što nije bilo nijednog osobno nazočnog proizvođaca!) Osobiti interes pokazan je i prema visokim predikatima iz produkcije Bodrena i Djurinskoga, moguće je da su upravo predikati za ostvarenje kakvog posla i najbolji kandidati. S obzirom da Italija barem na južnome svome dijelu nema takvog tipa vina i s obzirom na upite uzvanika, moguće je da Bodren i Djurinski, a možda i Krauthaker sa svojim predikatnim Zelencem (Talijani su jedva izgovarali riječ zelenac, i stalno su se propitivali o kojoj je sorti riječ) prvi iz ovog dosta bogatog ukupnog popisa vina nešto i plasiraju na apeninski jug. Stjepan Djurinski rekao je da je vrlo zadovoljan što je došao kao sudionik ovoga događanja…
Hotel Rome Cavalieri: degustacija hrvatskoga vina i maslinovoga ulja
Na prezentaciji se našla i Martina Bienenfeld (na slici je u sredini), direktorica Turističke zajednice grada Zagreba! Lijevo od nje je Ines Šprem, kulturni ataše pri Veleposlanstvu Hrvatske u Italiji, inače osobito aktivna u organizaciji ovog rimskog događanja. Svoj najslađi predikat toči im vinogradar i vinar Stjepan Djurinski iz okolice Zaprešića, koji kaže da je vrlo zadovoljan što je sudjelovao na ovome skupu u Rimu
Što ubuduće – da se u nekoj prilici javno ne otkrije ta tzv. skrivena ne baš pohvalna strana u priredbi manifestacije dobro uspjele prema van – treba svakako činiti kad se ide na prezentaciju?
Proizvođači svakako debelo u prvi plan moraju staviti proizvod koji je, kao tipičan, perjanica njihova kraja, pa i koji tipologijom najbolje prezentira dotično vinogorje a time i cijelu državu. Nije smisao prodati tek bocu ili dvije više, nego plasirati cijeli kraj, vinom privlačiti goste da u tome kraju potroše ne samo na vino već i na druge stvari, te da nakon što odu osjete potrebu da se i vrate!
Zatim, ako proizvođač već pristane na sudjelovanje, tada potvrdu treba dati na vrijeme, a ne kalkulatorski ili iz drugih razloga (aljkavost) neodgovorno odugovlačiti s njom i s popisom uzoraka te s dostavom uzoraka ali i s dostavom tehničkih podataka o svakom uzorku, i to prevedenih na univerzalni engleski, ili na jezik zemlje gdje se priredba održava. Jedna pošiljka vina stigla je u Rim doslovno pola sata prije početka manifestacije, vina su na kušanje došla izmučena od puta i ostala su bez mogućnosti da se lijepo smire, a nisu se dospjela ni prikladno ohladiti…
Dakako, nužno je i osigurati kvalitetne prospekte kraja.
Barem po jedna osoba iz redova proizvođaca nekoga područja trebala bi, ako se već očekuje nekakav kvalitetniji povratni efekt, osobno nazočiti događanju, dakle kao predstavnik ne samo svojega vina nego kao predstavnik kolega proizvođača i svojega teritorija.
Valjalo bi svakako pripaziti da se ne čine stvari koje se, zbog inaćenja ili aljkavosti pojedinaca ili grupa kose s određenim zakonskim propisima, osobito onima u EU… Konkretno, i opet se nezgodna situacija stvorila oko terana. Slovenci, koji su saznali da se na prezentaciji sprema i kušanje terana, uložili su protest na diplomatskoj razini i navodno pokušali (srećom bezuspješno!) ishoditi zabranu održavanja cijele prezentacije. Iz njihovog veleposlanstva na poziv na ovu našu prezentaciju nisu se odazvali. Prisjećam se, na moje pitanje svojedobno nekolicini naših proizvođača terana kako će na etiketi označavati svoja vina od sorte teran, evo odgovora jednoga od njih: Nastavit ćemo koristiti naziv teran, pa neka nas Slovenci i Europska Unija tuže… Ali, ako tuže Slovenci i EU, morat će to učiniti i Hrvatska, kao dio EU-a. Dok je zaštita na snazi, ne vjerujem da bi proizvođač koji primi takvu tužbu i inati se dobro prošao. S obzirom da je i Hrvatska u EU, pod etiketom Terana vino iz 2013. i iz berbi poslije neće – osim ako ne dođe do kakvog inače u nas već neko vrijeme najavljivanog dogovora između nas i Slovenaca oko terana – moći biti legalno u prodaji ni kod nas, ali, eto, nije cijela stvar samo u tužbi: problemi mogu očito nastati na drugi način – ne samo izbacivanjem neke zakonski sporne etikete iz programa prezentacije nego i zabranom održavanja priredbe… Veselo uz, vjerojatno, te večeri najposjećeniji degustacijski stol: Giorgio Clai (sasvim lijevo), Bruno Trapan, te rimski novinar Bartolomeo Roberto Lepori, koji je prije kratkog vremena u dvama talijanskim medijima objavio članke o Hvaru i hvarskome vina. Dolje: do Bruna Trapana i Giorgia Claia na malvaziju su stigle i predstavnice Veleposlanstva Crne Gore u Italiji
U nas se nerijetko uz vino navodi tek ime (naziv sorte ili fantazijski naziv) a nedostaje prezime (godište berbe, vinogorje), i zbog toga je, zacijelo, u redovima našeg organizatora u Rimu, koji se žali da su pošiljke hrvatskih vina i tehnički podaci o vinima jako, pa i do neprihvatljivo, kasnili, došlo do kratkoga spoja. Sporan je u ovome slučaju mogao biti jedino teran iz berbe 2013, dakle iz godine kad smo, u ljeto, pristupili EU, poslije čega zbog odobrene zaštite Slovencima za Teran s Krasa drugi terani pod tim nazivom više ne smiju na tržište EU. U redovima naših organizatora u pet minuta do 12 prije otvorenja prezentacije zavladala je panika, a spas je stigao kad se vidjelo da dva terana – Gran Teran od Coronike iz 2009 i teran od obitelji Cattunar iz 2007 još, kao vina iz berbi što su prethodile ulasku Hrvatske u EU, ipak imaju pravo biti na tržištu – do isteka zaliha… Inače, možemo očekivati i još nešto: da netko u EU – Francuzi? – postavi pitanje korištenja oznake grand cru na vinskim etiketama u nas.
Time što je na kraju ispalo dobro u smislu predviđenog programa izlaganja međutim nisu izbjegnuta govorkanja koja nam uz ovakav PROMOCIJSKI skup nisu uopće potrebna ni dobrodošla jer Hrvatsku (a ne tek nekog pojedinog proizvođača!) u nečiju podsvijest stavljaju među one zemlje koje se ne pridržavaju preuzetih obveza…
Što se tiče slanja uzoraka, materijala o vinima i o proizvođačima, prospekata o vinorodnome kraju te ostalog propagandnog materijala na ovakve manifestacije na kojima se prezentira CIJELA ZEMLJA a ne tek pojedino vino, najbolje bi ipak bilo da stvar ide s jednog službenog mjesta, u ovome slučaju svakako preko Hrvatske gospodarske komore, što ne mora implicirati da svaki put HGK snosi i trošak slanja, Komora bi bila ozbiljan operativni partner u logistici a troškove slanja može podmiriti svatko za sebe, kako je bilo i sada. Prednost suradnje s HGK vidim u tome da vina i materijali na odredište stignu na vrijeme, u dogovorenom terminu ali, i u tome da bi se kad bi sve išlo s jednoga mjesta moglo, vjerujem, računati i na neki popust na poštarini, dakle vinarske udruge i vinari kao pojedinci mogli bi proći povoljnije nego kad svatko šalje sam za sebe. ♣ Slavonci su poslali popriličan broj uzoraka, na žalost niti jednog predstavnika udruge Graševina Croatica i osobno. Interesa je bilo dosta
_____________________________________
OMNES VIAE ROMAM DUCUNT…
Tutte ‘e strade pórteno a Roma, in dialetto romano. Il proverbio trae origine dall’efficiente sistema di strade dell’antica Roma, su cui in buona parte si basa l’attuale sistema viario italiano. Molte strade consolari partivano da Roma e quindi, se prese in senso contrario, anche portavano a Roma.
Questa volta, nei tempi moderni, è toccato alla Croazia di venire per le strade che portano a Roma alla capitale italiana. La Fondazione Italiana Sommelier e l’Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italiana (molto attiva nell’organizzazione Ines Sprem, l’adetto culturale dell’Ambasciata; supporto della Camera di Commercio croata) presentavano una selezione dei migliori vini (e oli di oliva) croati, con una grande degustazione presso l’Hotel Rome Cavalieri, l’evento si e tenuto, d’avanti a circa 350 ospiti, sotto il titolo Croazia: incontro con il vicino sconosciuto. Cosi vicini, e cosi poco conosciuti.
Vi sono state svelate le ricchezze e le diversità della Terra Croata e raccontate le storie sulla lunga tradizione vitivinicola croata con delle radici all’epoca greca (secolo sesto orima del Cristo), ma anche delle curiosita dell’epoca contemporanea. Il programma – iniziato ufficialmente, in presenza dell’ambasciatore croato in Italia Damir Grubiša e del presidente del FIS Franco Ricci, con il brindisi con il miglior spumante croato Tomac Classic brut nature (metodo classico) aperto e servito da Alessandro Scorsone, sommelier del Palazzo Chigi, che è residenza del primo ministro italiano Matteo Renzi – e stato diviso in due parti: il simposio, davanti ad un vasto auditorio, con 11 vini scelti per l’assaggio, e poi, dopo, la degustazione tra tavolini dove il vino delle diversi regioni croati e stato servito da sommelier della Fondazione ma anche da alcuni produttori croati in persona, per esempio Giorgio Clai, Bruno Trapan e Franco Cattunar dall’Istria, Željka Matković dalla penisola dalmata di Pelješac (Dingač), e Stjepan Đurinski (vini dolci tipo vendemmie tardive e TBA…) dalla parte collinare nord-ovest, vigneti non lontani da Zagabria. A Roma presenti i vini di Bolfan, Bodren, Coronica, Cattunar, Kozlović, Clai, Trapan, Iločki podrumi, Belje, Krauthaker, Galić, Adžić, PP Orahovica, Gracin, Jako-vino, Tomić, Carić, Plenković, PZ Svirče, Vujnović, Rizman, Matković, Terra Rota, Šipun… Loredana Mussiz attirava con diversi premium oli d’oliva istriani.
Željka Matković iz Potomja nudila je na kušanje svoj dingač, a odlučila se, možda inspirirana romantičnošću koju sugerira spomen Rima ili pak čuvenim filmom La dolce vita, da donese i vino l’Amour (sorta Marcelan), dok predsjednik jedne od peljeških vinskih udruga Rosić servira crnjak Tera Rota / Željka Matković da Pelješac ha offerto in degustazione il suo dingač ed il vino l’Amour. Il presidente di una delle associazioni dei produttori di vino di Peljesac Rosić versa alle ospiti il vino Tera Rota
Grazie all’ospitalita della Fondazione italiana Sommelier e Bibenda, a Roma davvero una bell’opportunita – sotto la guida di Paolo Lauciani, il famoso wine writer italiano e TV-star, poi sommelier croato Željko Bročilović Carlos e Željko Suhadolnik, caporedattore della rivista croata Svijet u čaši (Il Mondo nel Bicchiere) e blogger www.suhiucasi.wordpress.com – di approfondire conoscenze sul paese cosi vicino all’Italia e turisticamente cosi visitato dagli italiani, ma allo stesso tempo cosi poco conosciuto. La Croazia a Roma all’inizio dell’ottobre 2014 e arrivata con una bella gama di vini da tutte le sue parti vitivinicole e prevalentemente prodotti da vitigni autoctoni. Dominanti furono i vini dai vitigni Graševina/Riesling italico/Welsh Riesling (vedi il libro World Wine Grapes di Jancis Robinson, Jose Vouillamoz e Julia Harding – loro suppongono questo cultivar fosse nato sul territorio appartenente alla Croazia, situato all’est del paese, regione Slavonia/bacino del Danubio!), poi Malvasia istriana, e Plavac mali (Blu piccolo, in quanto con acini blu scuri e piccoli), discendente del famoso Zinfandel/Primitivo, per l’origine di cui e stato provato che si trova in Dalmazia, vicino a Spalato. I suoi nomi in croato: Crljenak kaštelanski, Tribidrag… Plavac mali è il risultato dell’incrocio spontaneo tra Crljenak/Tribidrag/ Primitivo/Zinfandel con un altro vitigno dalmato – Dobričić, dall’isola di Šolta situata in fronte a Spalato (vedi il libro World Wine Grapes di Jancis Robinson, Jose Vouillamoz e Julia Harding). Graševina, il piu diffuso cultivar in Croazia, Malvasia istriana al secondo posto e Plavac mali al terzo coprono insieme 38,4 per cento della superficie totale vitata (21.074 ha) croata. L’attuale produzione di vino: tra milione e 1,2 milioni di hl, 65 % bianco, 34 % rosso, 1 % rose, poi vino fermo 98,5 %, bollicine: 1,5 %.
Loredana Mussiz, predsjednica udruge Žene Istre u maslinovome ulju, ponudom istarskog maslinovoga ulja uspjela je privući za svoj stol mnogo uzvanika. Loredana se inače bavi i izradom maski, i s ponosom će se pohvaliti da je kreirala maske za Nicole Kidman i Toma Cruisea za potrebe filma Stanleya Kubricka Eyes Wide Shut / Loredana Mussiz, presidente dell’associazione Le Donne dell’olio istriano, attirava ospiti con eccellenti oli di oliva
Produttori d’origine croata rinomati nel mondo: Mike Grgich – Grgich Hills Cellar; Marko Zaninovich – Rutherford Ranch (California, USA); Peter & Joe Babich – Babich Wines; Michael Brajkovich – Kumeu River; Nick, Steve, Mark Nobilo – House of Nobilo (Nuova Zelanda); Matetich; Luksic – Vina San Pedro, Tarapaca, Altair (Cile) e Finca la Celia (Argentina); Mike Dobrovic (Sud Africa)… ♣
______________________________
REAKCIJE / REAZIONI
Šalje / Da: Maurizio De Venuti
Gentilissimi!
Vorrei ringraziarvi ancora per l’invito a partecipare alla bella ed interessante degustazione dei vini Croati , che per me sono stati una interessantissima scoperta!
Un ringraziamento anche a Carlos, che mi ha guidato, se pur per un limitato percorso, ma sicuramente a degustare tra i prodotti presenti quelli più interessanti, in cui ho trovato nei rossi ancora alcuni vini un po’ spigolosi ma con una potenzialità ancora da poter sviluppare per una ottima crescita, invece nei vini bianchi ho già trovato i prodotti molto interessanti ed a un livello già alto, paragonabili a molti dei nostri vini, ed in particolare modo ho degustato dei vini che mi hanno colpito in modo particolare e per il modo di come è stato vinificato il vino…pulizia etc, e per la complessità dei profumi, della concentrazione dei sapori tra acidità, sapidità etc. di cui li ho trovati ricchi !
Purtroppo, vorrei scusarmi se non cito ne i nomi delle aziende ne i vini, in quanto non avendo nelle mie mani la brochure dei partecipanti, e per la velocità nel realizzare la degustazione non ho avuto modo di poter prendere appunti in riferimento, poi in modo particolare la difficoltà delle terminologie in Croato non mi ha dato la possibilità di ricordare i nomi con la solita facilità, me ne scuso ancora per non essere preciso nella degustazione di ciascun vino, e di essere un po’ generico sulle tipologie di vini!
Speriamo in futuro di poter collaborare e far in modo di poter comunicare i vostri vini di sicuro interesse, e con la massima attenzione verso le aziende partecipanti
Grazie ancora
Maurizio De Venuti [mdevenuti@vinoforum.it]
______________________________
SuČ – Listopad / October 2014
Tags: Alen Bibic, Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Elisa Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Suzana Diklić, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about