Europski biotehnolozi u akciji u Supetru/ALPH OD 1000 KUNA, i TOMBA LA BOMBA!
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
UGLEDNI EUROPSKI PROFESORI VISOKIM BODOVIMA OCIJENILI HRVATSKA VINA
Aleph 1000 kuna, i Tomba la Bomba! Tako su odlučili vodeći europski biotehnolozi, članovi Europske federacije biotehnologa koji su se posljednjeg tjedna u rujnu okupili, po 20. jubilarni put, na tečaju za posdtdiplomante Bioprocess Engineering Master Course 2014, što se unatrag već više godina bienalnim ritmom održava – zahvaljujući angažmanu prof. Marina Beroviča s Kemijsko-biotehnološkog fakulteta u Ljubljani, inače po ocu Šibenčanina – u Supetru na Braču.
Upoznavanje, i zagrijavanje za degustaciju
Tjedan dana traju učenje i radionice, ali i druženje profesora i postdiplomanata. Svakog dana kasnije u popodnevu, nakon nastave, slobodne su aktivnosti, jedno predvečerje posvećeno je i vinu, konkretno degustaciji naslijepo i ocjenjivanju. Kako je ovo bio jubilarni susret, organizator se pobrinuo za svečarski ton, s ponajboljim hrvatskim pjenušcima i dalmatinskim crnjacima. Devet pjenušaca, 10 crnih vina. Jedno s cijenom od 1000 kuna. Koje? To su ocjenjivači saznali tek nakon degustacije.
Uzorke su, pod predsjedanjem glavnog urednika revije Svijet u Čaši Željka Suhadolnika, ocjenjivali Sten Bay Jörgenson (DK), Marin Berovič (SLO), Andreas Lübbert (DE), Sven-Olof Enfors (SW), Matthias Reuss (DE), John Villadsen (DK), Alvin Nienow (GB), Chriss Hewitt (GB), Henk Noorman (NL), Bernhardt Sonnleitner (CH). Među pjenušcima, etikete od Tomca, Tomca & Bajde, Peršurića, Kutjeva, Vugleca, Šembera, Kurtalja, Bibića. Među autorima crnih vina: Gracin, Korta Katarina, Bibich, Plenković, Marjan, Terra Madre, Mrgudić, Bura…
Ocjene i kod pjenušaca i kod crnih vina bile su prilično visoke, nakon vrednovanja čuo sam brojne pohvale hrvatskom vinu od strane članova desetočlanog žirija ali i od pojedinaca iz grupe od oko 300 postdiplomanata, među kojima ove godine, kako mi je rečeno, nije bilo nijednoga iz Hrvatske (nije čudno: sedmodnevni aranžman u Supetru stajao je 1700 eura!). Degustacija-ocjenjivanje održana je pretposljednjeg dana susreta, moguće je da je oduševljenje našom kapljicom pridonijelo i boljim zaključnim ocjenama polaznicima postdiplomskog tečaja!
Nakon ove ocjenjivačke seanse najviše razloga za radovanje imaju šira obitelj Tomac te Alen Bibić. Najboljim pjenušcima, s tek nekoliko stotinki razlike, proglašeni su Tomac Diplomat Zvonimira Tomca te Tomac & Bajda Tomba la Bomba od Zvonkovog brata Tomislava, pa Peršurićev Misal extra brut i Bibich rosé, a najboljim crnim vinom Aleph 2010. od Alena Bibića, odmah do njega bodovno su se našli Marjanov Vron Bod 2010 i Dingač 2011 od Nike Bure. Kao najčistija (besprijekorno!) crna vina zapamtio sam pobjednički Aleph i Burin Dingač, taj posljednji naprosto savršenoga mirisa, okusom mekan, ali malo presladak. Nekoliko vina međutim bilo je s izraženim animalnim štihom i brettom, je li moguće da neki od članova žirija, biotehnologa i kemičara, to nisu prepoznali, ili im se taj miris – sviđa?! ♣
_________________________________________
ALEPH 1000 – Naziv Aleph? Otkuda on? Lako je moguće da ga je Alen Bibić dao tom svome vinu stoga što je Aleph američka trgovačka kuća koja distribuira vina i Bibich valjda i suradjuje s njom. Bibićev Aleph je bordoška mješavina vina od cabernet sauvignona 67 posto, merlota 20 posto i cabernet franca 13 posto. Grožđe je iz obiteljskog vinograda Jezerine u Plastovu. U njemu je tek 1200 loza. Zamišljeno je da vino Aleph bude proizvedeno samo u najboljim berbama. Berba 2010 prva je u prodaji, nakon 13 godina čekanja, Vino je odnjegovano u najboljim barrique bačvicama od francuskoga hrasta, u kojima je boravilo dvije godine, potom je u boci, prije izlaska na tržište, provelo 18 mjeseci. Sadrži 14,7 vol% alkohola. Napunjeno je u butelje burgundijskog tipa (?!!), iako je riječ o bordoškome blendu. Od berbe 2010 postoji 500 boca. To je najskuplje hrvatsko crno vino, veleprodajna cijena mu je 800 kuna, u maloprodaji je 1000 i više kuna. Navodno su bogati jahtaši usidreni u Skradinu ludovali za njime! Ako je tako, Bibic je mogao ludovati od sreće… ■
________________________________________
Svirci –bračka klapa Boduli – oduševili su nazočne
Postdiplomanti iz cijeloga svijeta: iz Hrvatske – nijedan. Cijena sedmodnevnog aranžmana: 1700 eura.
SuČ – Rujan / September 2014
Tags: Alen Bibic, Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Elisa Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Suzana Diklić, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about