VINO LJUBLJANA 2014: NOVI START / AGRA GORNJA RADGONA: OBILJE DELICIJA

Vino Ljubljana

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

  Google translater: http://translate.google.com/translate_t

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ČINI SE DA JE u OŽIVLJAVANJU SAJMA u GLAVNOM GRADU DEŽELE, NAKON ŠEST GODINA PREKIDA,  GOSPODARSKO RAZSTAVIŠČE IMALO VIŠE SREĆE NEGO ZAGREBAČKI VELESAJAM s OPORAVKOM POSRNULE VINOVITE

Ljubljansko Gospodarsko razstavišče krenulo je 2014., nakon nekih šest godina stanke, u oživljavanje svojega nekad vrlo cijenjenog međunarodog sajma Vino Ljubljana, koji je više desetljeća bio središnja sajamska manifestacija posvećena plemenitoj kapljici na prostoru što ga obuhvaćaju zemlje nekad u sastavu Jugoslavije te neposredni susjedi navedene bivše države. Krajem lipnja 2014. u glavnome gradu Dežele održano je obnovljeno međunarodno cjenjivanje vina, a početkom rujna i sajamska priredba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa obnovljenom, 50 godina starom sajmu Vino Ljubljana središnje mjesto u dvorani imala je kuća za vino in pohištvo za vino Špenko, naširoko znana kao proizvođač drvenih ukrasnih kutija za butelje. Na štandu Špenka bilo je više raznih izlagača, od vinara do izdavača vinskih publikacija, među kojima se našao i MAM-VIN iz Zagreba, izdavač revije Svijet u čaši. Uz časopis pokazali smo i detalje iz nekih naših akcija, primjerice Zlatni vinarKuharevo vino. Vlasnik Dare Špenko bio je u punom elementu, s vinskom kraljicom!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠpenko je ugostio ne samo slovenske vinare nego i one iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Na slici s vinskom kraljicom su Davor Zdjelarević, koji je napustio imanje u Stupniku i osnovao novo poduzeće ZWS – Zdjelarević Wine Selection te prezentirao nova vina pod svojim prezimenom, zatim Nenad Vujošević s posjeda Bura iz Podgorice (lijepi vranac Plato 2011), kao i Dušan Jelić, bloger iz Beograda, koji je prezentirao vina Aleksandrović iz Oplenca u Šumadiji. Božidar Aleksandrović osvajač je jedne od šampionskih titula na ocjenjivanju Vino Ljubljana 2014 za vino Trijumf Gold 2012 (sauvignon 85 posto, bijeli pinot 10 i rajnski rizloing pet posto). I to vino bilo je na sajmu na kušanju!

U više navrata u prilozima na blogu www.suhiucasi.wordpress.com i u reviji Svijet u čaši  (www.svijetucasi.com ) uspoređivao sam taj pokušaj Gospodarskog razstavišče s onime Zagrebačkog velesajma, koji je htio oporaviti duboko posrnulu Vinovitu. Uspoređuju li se ljubljanski i zagrebački slučaj sada, moglo bi se reći da su Slovenci, barem s ovom, prvom obnovljenom priredbom, imali više uspjeha. Vidjet će se kako će stvari teći dalje.

 Daleko je izgled ovoga remakea od onoga nekadašnjeg vinskog sjaja na Razstavišču, kad su domaćim i međunarodnim izlagačima bile popunjene sve dvorane – ovaj put sajam se odvijao samo u dvorani A. Vrlo važno: degustacijske čaše bile su sada male, debela stakla i neugledne kao da su se birale za piknik u prirodi na livadi… Na to je bila velika zamjerka izlagača i publike. Zatim, posude za odlijevanje vina nedostajale su,  a problem je bio i s ledom za hlađenje butelja…,  međutim to je, ako ne u potpunosti a ono djelomice, u dva posljednja dana sajma ispravljeno, barem u prostoriji u kojoj su smješteni vinari. Budući da je zamijećeno da je puno manje posjetitelja nego kod vinara, koji su bili dosta nagurani u dvorani predviđenoj za njih, došlo i zadržavalo se u dvorani gdje su izlagali ponuđači hrane, očito je da je trebalo malo bolje napraviti raspored izlagača, uglavnom iz ovoga se može izvući pouka za sljedeću godinu.

Kao vrlo simpatično valja istaknuti unutar jednoga stila s drvenom građom konstruirane štandove. Ohrabruje odziv izlagača, ako ne, još, brojem (bilo ih je oko 200) a ono imenima, te odziv publike, bitno veći u prostoriji gdje je bilo vino nego u prostoriji  gdje su pod nazivom Festival Okusa predstavljani delikatese, restoranska i turistička ponuda, ali i stari automobili iz pedesetih godina i razni stari predmeti, mješovita roba unutar izložbe Nostaglija, pridodane sajmu Vino Ljubljana prigodno uz njegovu 50. godišnjicu,

Gospodarsko razstavišče zaigralo je na kartu mladih i priredilo program Mladi i vino kroz koji se, s jedne strane htjelo nove generacije više zainteresirati za vino edukacijom o tome kako vinu pristupati, kako ga degustirati, kako mu prepoznati vrijednosti u enološkom, hedonističkom i zdravstvenom smislu a i kako ga sljubljivati s jelom, te, s druge strane, ukazati na alkoholnu opasnost od prekomjerne konzumacije. Pod nazivom Žene i vino predstavile su se supruge i partnerice uspješnih slovenskih vinara koje su govorile o kulinarici i o svom viđenju konzumacije plemenite kapljice kao i o sljubljivanju Bakhova nektara s jelima, no i o važnoj ulozi što je mame, bake, kćeri imaju na obiteljskom posjedu, bilo izravno u produkciji vina, bilo u marketingu i plasmanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa Festivalu okusa: štand Vuglec-brega iz Vugleca ponad Krapinskih Toplica bio je relativno dobro posjećen, a kako i ne bi kad je raspoloženi Boris Vuglec točio svoj pjenušac Baronium. Uz ljubljanske ljubitelje vina tu su se na kušanju našli i vinogradar i vinar s Bizeljskoga Janez Šekoranja, zatim Ivica Kovačević, predsjednik Udruge vinara Dalmacije i zastupnik kuće Jako-Vina s Brača (izlagao je na štandu Špenka, kao i obitelj Plenković), te enolog i proizvođač vina Leo Gracin Inače, od hrvatskih vinara na sajmu Vino Ljubljana nastupio je i Moreno Degrassi, a od proizvođača delicija tvrtka Zigante Tartufi

Sajam Vino Ljubljana bio je, inače, prodajnog karaktera, konkretno posjetitelji su uz ulaznicu dobivali po tri kupona, svaki za po jednu degustaciju, i ako su htjeli kušati još, nove bonove morali su platiti (slavenska duša bila je ipak iznad komercijalne: vinari su dali kušati vino i bez da traže kupon), k tome na sajmu se izravno od izlagača moglo kupiti vino za ponijeti kući, organizator je čak pokrivao trošak parkiranja onima koji su kupili barem po šest butelja a auto im se nalazio na parkiralištu Gospodarskog razstavišča! Organizator se još i dogovorio s lancem trgovina prehrambenom i mješovitom robom TUŠ da odmah nakon ocjenjivanja vina na posebnim policama izloži na ocjenjivanju Vino Ljubljana 2014 odličjima okićene butelje i ponudi ih po specijalnim popusnim cijenama. ♣

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAJožef Prus iz Krmačine u Beloj krajini, odmah ispod naše Vivodine, specijalist za visoke predikate posebice od Sauvignona i Muškata žutoga: bez predaha samo niže zlata i šampionske titule. Najnoviji su upravo s ocjenjivanja u Ljubljani (Vino) i u Gornjoj Radgoni (Agra). Kod njega se mogla kušati i vrlo lijepa frankovka, Inače, on ima i lijepi lovrijenac!  OLYMPUS DIGITAL CAMERAKonzorcij za kraški teran iz Sežane zauzeo je popriličnu izlagačku površinu. Na slici su Pupis, Milena Tavčar, Primož Štoka, Edvin Širca

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIz Njemačke predstaviti vino Argentine došao je Juan Manuel Höfferle, čiji je otac porijeklom iz Slovenije ali je dugo živio u Njemačkoj i tu se vjenčao s Argentinkom, otud neobične kombinacije imena i prezimena, zemlje gdje Höfferle mlađi živi i zemlje čija vina prezentira u njoj i drugdje u EU (uvoznik je argentinske kapljice u Njemačku), kao i zemlje za koju ga veže očevo porijeklo i u koju je sada došao izlagati. Moguće je da ga vidimo i na devetom Festivalu Zagreb Vino.com krajem studenoga 2014. u zagrebačkoj Esplanadi

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa ovome sajmu u Ljubljani posjetitelji su uz ulaznicu dobili po tri bona za degustaciju, ako su htjeli kušati još morali su dokupiti bonove. Ali komercijala nije i dotukla toplu slavensku dušu: ne samo da su vinari dali vino na kušanje i ako niste predočili bon, nego su, kao ovdje vinar Štoka, i pozivali / nagovarali na kušanje!

 ___________________________________________

Agra logic

ZANIMLJIVA TRŽNICA – SIR, SALAMA, MASLINE, ULJA, VINA…

Vrijedilo je doći u Gornju Radgonu, na međunarodni sajam poljoprivrede i prehrane Agra, ove godine 52. po redu. Na mjestu dodira četiriju država – Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske krajem kolovoza na ukupno 68.300 četvornih metara izložbene površine (23.000 u dvoranama i 27.000 vani, posebno su još 3000 m2  izložbene površine sa životinjama i 15.300 m2 nasada s uzorcima) susrelo se 1750 izlagača iz 29 zemalja. Predstavljeni su, kao i uvijek, vrhunski prehrambeni proizvodi, vina i druga pića, mehanizacija za vinogradarstvo i ostalu poljoprivredu, kao i za šumarstvo najuglednijih globalnih marki, oprema za prehrambenu industriju, vinarstvo, sjemenska roba, stočna hrana, sredstva za zaštitu bilja i životinja kao i razne domaće životinje namijenjene prehrani. Predviđeno je bilo više od 150 strukovnih skupova, poslovnih i društvenih događanja. Osobito zanimljiva za širu javnost bila je Tržnica Agra s ponudom raznovrsnih poljoprivrednih proizvoda, zatim Agrina kuhinja u kojoj su svakodnevno vrhunski chefovi prigotavljali svoje specijalitete, kao i degustacije vina, bogatije nego inače s obzirom da je ove godine međunarodno ocjenjivanje Vino Slovenija u sklopu sajma Agra slavilo 40. obljetnicu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATržnica Agra: bogatstvo sira

OLYMPUS DIGITAL CAMERALjeto – lijep izbor raznog povrća! OLYMPUS DIGITAL CAMERAS raznim vrstama salama iz Gorizije je stigla kuća Bernardis. Bile su tu salame od domaće i divlje svinje, jelena, magarca, salama s češnjakom, s crnim tartufom, a jedna i s dodatkom poznatog talijanskog vina barolo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERATvrtka Gea prezentirala je desetak vrsta ulja – inka inchu, pa od buče hladno prešano, od prženih bučinih koštica, maslinovo ulje ekstra djevičansko blago i pikantno, ulje od lana, ulje od konoplje, oraha, repice, sezama, suncokreta… Vrlo zanimljiva ulja od lana i konoplje!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAS juga Italije: desetak različitih tipova maslina, sušene rajčice te češnjak u marinadi!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERATalijani imaju pizzu, Slovenci prlešku gibanicu (slika), mi imamo peru, strepu, višku pogaču, ali svi najčešće jedemo – pizzu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASonja Erčulj, Puklavec Wineries: kakva uvjerljiva reklama za Furmint  i Sauvignon Gomila!

 Poseban dio posvećen je bio i pivi!

Iz Hrvatske su kao izlagači najavljeni Arosa Grande iz Sesvetskog Kraljevca, Čalopek strojarstvo te Udruga poduzetnika i obtnika  iz Nedelišća, OPG Sokić iz Cernika, Petrokemija Dioničko Dunja, PSC Ferenčak iz Križevaca, Tasali i Var iz Zagreba, kao suizlagač Sladorana dd. iz Županje. Prošle godine veliki štand imao je i Agrokor, ove godine odustao je od izlaganja…   ♣

suhi_2014_1 copy

 

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: