Izložba vina Zelina 2014./ŠAMPION: KRIŽEVAČKA ZADRUGA PODOLSKI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

MANIFESTACIJA, OD KOJE SE, PRETPOSTAVLJA SE, OČEKUJE DA BUDE OKRENUTA NE SAMO PREMA DOBRO POGOŠĆENIM UZVANICIMA NEGO i PREMA GOSTIMA-POTROŠAČIMA, OVE GODINE ODMAKNUTA JE OD LOKALNE TRADICIJSKE SVETKOVINE SVETOIVANJSKI DANI. KOLIKO SE TAJ ODMAK POKAZAO DOBRIME i KOLIKO SE PRORAČUNSKA INVESTICIJA u ORGANIZACIJU PRIREDBE ISPLATILA – TO NAJBOLJE ZNA ORGANIZATOR…  

Organizatori Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelina odlučili su potražiti nove puteve za moguće bolje tržišne efekte uzoraka plemenite kapljice predstavljene na toj manifestaciji u 2014. Nakon dugog reazdoblja u kojemu je zelinska vinska smotra bila u okviru Svetoivanjskih dana, ove godine načinjen je odmak od te tradicijske gradske svetkovine i vinski izlog vraćen je na prostor gdje se nekad prije odvijao (tj. tamo gdje su bili bazeni). Umjesto krajem lipnja, uz Ivanje – sveti Ivan zaštitnik je Zeline, vidljivo je to i po punom nazivu mjesta, otud i Svetoivanjski dani kao svojevrsno proščenje – Izložba vina, originalno revija Bakhova nektara sjeverozapadne Hrvatske a unatrag nešto godina skup s uzorcima iz cijeloga kontinentalnog dijela Lijepe naše, premještena je na početak lipnja, te iz dvorane Ivana na središnjem mjesnome trgu preseljena natrag na ambijent koji se naziva sportsko-rekreacijski centar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPredstavnik križevačke zadruge Podolski prima od zelinskog gradonačelnika Hrvoja Košćeca, u nazočnosti ministra Zmajlovića te Štefice Kramarić, u Gradu Zelina više stručne suradnice za poljoprivredu i turizam, šampionsko priznanje za 2014, za Graševinu 2011 ledeno vino

– Vinsku manifestaciju odvojili smo od Svetoivanjskih dana na zahtjev proizvođača plemenite kapljice, koji su smatrali da se u bogatom programu Svetoivanjskih dana vinski segment nekako izgubi, naime publika bude više usredotočena na druge sadržaje – objasnio je gradonačelnik Zeline i predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe vina Hrvoje Košćec.

I ne samo to: domaćini Izložbe vina u Zelini, koja je, kako je upravo i navedeno, nekad, i to dugo vremena, bila okrenuta samo kapljici sjeverozapadne Hrvatske da bi onda postala revijom vina cijele kontinentalne Hrvatske, uvidjeli su, napokon, da se sa aktualnim zelinskim vinskim događanjem nije promoviralo kako odnosno koliko treba vino sjeverozapadnoga dijela Hrvatske, naime otkako je izložba ušla u rang kontinentalne Hrvatske sjeverozapadna kapljica počela je padati u debelu sjenu, sve značajnije nagrade napustile su sjeverozapad i odlazile u Slavoniju i Podunavlje (Kutjevo, Belje, Ilok…). Tako je ove godine odlučeno – kako bi veće izglede da bolje izbiju u prvi plan dobili i sjeverozapadni proizvođači – da se uvedu dodatne posebne nagrade za najbolje ocijenjena vina podregije Sjeverozapadna Hrvatska. I to nagrade za najbolje bijelo mirno suho vino, za najbolje bijelo mirno vino s ostatkom sladora, i za najbolje crno vino. Je li ta odluka o dodatnim nagradama za najbolje vrednovana vina sjeverozapadne Hrvatske na neki način uvertira povratku zelinske manifestacije na ono što je nekad bila: izložba vina Sjeverozapadne Hrvatske?…

I ove godine uz strukovno vrednovanje vina, održan je i izbor najboljeg vizualnog identiteta vina (tj. izgleda, uključujući bocu, etiketu, ukrasnu kapicu…).

NAGRAĐENI

Za ocjenjivanje je prijavljeno 237 uzoraka vina. Dodijeljene su dvije velike zlatne diplome, 68 zlatnih, 89 srebrnih, 48 brončanih te sedam priznanja, ukupno 214 trofeja, dakle maltene svatko je dobio nešto. Ipak, ima, na žalost, i odbačenih uzoraka, čak 23 vina, s bodovima u rasponu od 52 da do 40! Komisija za ocjenjivanje vina, na čelu s prof. dr. Stankom Herjavec kao predsjednicom, donijela je sljedeće odluke:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrvak u ketegoriji kraljevine: obitelj Stjepana Puheleka Pureka. Na slici su Štef Purek i Ivana Puhelek Purek

Nagrada Ljerka Habuzin za najbolje ocijenjeno vino sorte Kraljevina pripala je Kraljevini 2013 Kraljice Stjepana Puheleka Pureka (87 bodova, pogledajte druge ocjene, ovih 87/100 je sjajno za kraljevinu!)

Nagrada Milan Pažić za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino iz prethodne berbe: Graševina 2013 – Iločki podrumi (87)

OLYMPUS DIGITAL CAMERADobitnici iz Iločkih podruma te Belja – Robert Miljković, predsjednik Uprave u Iloku, te Tomislav Prekl iz Belja, s hrvatskim vinskim vitezovima Ivom de Longom, Zdenkom Ivankovićem i Franjom Francemom

Nagrada za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino staro dvije i više godina: Chardonnay 2012 – Belje (87) (Po tome kako je navedeno u katalogu i po tome kojemu je vinu dodijeljena nagrada – greška, naime na sjevernoj polukugli, gdje se mi nalazimo, Chardonnay 2012 ni u svibnju kad je bilo ocjenjivanje a ni u lipnju 2014. kad je bila Izložba, još nije mogao biti star dvije godine, dakle trebalo je pisati ili starije od jedne godine,  ili nagradu dodijeliti nekom drugome vinu, koje je doista staro odnosno starije od dvije godine!)

Nagrada Pero Krznarić – za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina: Graševina 2011 Principovac– Iločki podrumi (89)

Nagrada za najbolje ocijenjeno predikatno vino: Graševina 2011 ledeno vino – Zadruga Podolski (91)

Nagrada za najbolje ocjenjeno crno mirno vino iz prethodne dvije godine berbe: Pinot crni 2012 – Feravino (88)

Nagrada za najbolje ocjenjeno crno mirno vino staro tri i više godina: Syrah 2011 – Feravino (86) (opet greška u katalogu odnosno dodjeli odličja: na sjevernoj polukugli berba 2011 u lipnju 2014. ne može već biti stara tri godine, znači ova nagrada je dodijeljena vinu koje još nema pune tri godine!)

Najbolje ocijenjeno voćno vino: Tayberry 2013 – Jadranko Mihalić (88)

Nagrada za najbolje ocijenjeno suho bijelo mirno vino podregije Sjeverozapadna Hrvatska: Chardonnay 2013 – Nada Matočec  (87).

Nagrada za najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera podregije Sjeverozapadna Hrvatska: Graševina 2011 ledeno vino – Zadruga Podolski (91)

Nagrada za najbolje ocijenjeno crno vino podregije Sjeverozapadna Hrvatska: Zweigelt 2012 – Vlado Kos (85)

Najbolje ocijenjeno vino – šampion 46. izložbe vina kontinentalne Hrvatske je: Graševina 2011 ledeno vino – Zadruga Podolski (91) iz Križevaca.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAObitelj Jarec-Kure, jedna od, moglo bi se reći, dvije do tri konstante u kakvoći zelinskoga vina, na ocjenjivanju za zelinsku izložbu osvojila je zlata za Chardonnay 2012 te srebra za Bijeli pinot 2012, Manzoni 2012, Chardonnay 2013 i Kraljevinu 2013. Na ovogodišnjem vrednovanju vina Zagrebačke županije kuća Jarec-Kure dobila je zlata za Chardonnay 2012 i Bijeli pinot 2012, a srebra za Bijeli pinot 2013 i Manzoni 2012. Novinarski žiri na tom županijskom ocjenjivanju dao je u izboru najboljih županijskih chardonaya bodove za zlato za Jarecov Chardonnay 2012. Stjepan Jarec veli da se već naosvajao medalja i priznanja i da odustaje od sudjelovanja na idućim ocjenjivanjima, govori da prepušta mjesto mladima. Zidovi njegove kušaonice toliko su pokriveni uokvirenim odličjima da Jarec maltene nema brige oko – farbanja prostorije…

PUREKOVI ADUTI – KRALJICE!

Kad imaš dobru kraljevinu, logično je da imaš i kraljice!

Govorim o izboru najboljeg vizuala vina, konkretno u cijelosti sklada primjerene boce, (atraktivne) etikete i ukrasne kapice na grliću butelje. Propozicije kažu da se u obzir za izbor uzimaju uzorci koji su izgledom kompletirani, dakle da butelja odgovara tipu vina, da ima etiketu sa svim po zakonu predviđenim podacima, te da njen vrat resi prikladno izabrana i stavljena ukrasna kapica. Propozicije kažu i to da butelja s etiketom koja je jednom već nagrađena ne može ponovno dobiti nagradu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa komisiju za izbor predviđeni su bili Ivan Dropuljić kao osnivač i direktor festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com u zagrebačkom hotelu Esplanade, te novinari Vito Andrić, Damir Fabijanić, Ivo Kozarčanin, Tomislav Radić, Željko Suhadolnik kao predsjednik žirija i Stjepan Šagovac kao tajnik izbora. Izbor se odvijao u nazočnosti gradonačelnika Zeline Hrvoja Košćeca i referentice za gospodarstvo Štefice Kramarić, u Gradu Zelina više stručne suradnice za poljoprivredu, turizam i ruralni razvoj.

Vidjeli smo jedno sasvim drukčije rješenje, nekoliko elegantnih klasičnih rješenja s kojima se proizvođač vina može podičiti na polici i u najfinijoj vinoteci, međutim ponuda za izbor ipak nije bila osobita ni po broju uzoraka koji su udovoljavali propozicijama a niti po nečemu osobitome što već više godina nije viđeno.

 Odlučeno je, dakle, da pobjednik bude boca s etiketom za Kraljevinu 2013 posjeda Stjepana Puheleka Pureka.

To je bio jedini uzorak koji je odudarao, i odmah privukao pažnju svih članova komisije. Izgled je dobro je korespondirao s tipom vina u boci. Na klasičnoj visokoj vitkoj butelji s pedantno metnutom ukrasnom kapicom bila je, malo nakošena ali ne iz šlampavosti nego kao dio dizajnerskog rješenja, etiketa u crno-bijelome tonu i s motivom igraće karte s dvjema kraljicama, u ovome slučaju vinskim kraljicama, naime obje kćeri Stjepana Puheleka – Nataša i Ivana – bile su vinske kraljice Zagrebačke županije, a Nataša i vinska kraljica Hrvatske. Dizajnerski vrlo čista, etiketa pristaje upravo vinu kraljevina koje slovi kao društveno vino i zasigurno ga se dosta potroši baš i kad se prijatelji nađu uz partiju karata. Ova iz Studija Cuculić izašla etiketa novog vjetra vezana upravo uz kraljevinu Purek simbolizira i neke nove vjetrove koji baš glede kraljevine sve jače pušu u kući Puhelek-Purek, naime nakon što je u suradnji s ekspertima sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta provedena klonska selekcija Kraljevine i kako Puhelekima neki izabrani i posađeni bolji klonovi dolaze u rod, Pureki u proizvodnji toga vina kreću novim putevima, da pokažu i dokažu da kraljevina može biti i nešto dosta ozbiljnije od široko konzumne kapljice za pajdašiju.

Vrijednost etikete povećava i to što su na stražnjemu dijelu podaci o vinu dani i na Brailleovom pismu!

_________________________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZELINSKA KRALJEVINAKraljevina Zelina, robna marka koju je razvila i koju njeguje Zagrebačka županija. Nedavno su, spremni za osvježavajuću ljetnu ponudu, predstavljeni novi uzorci, iz berbe 2013. Dopuštenje uporabe županijske etikete dobilo je samo petoro proizvođača, i to Puhelek Purek, Jarec-Kure, Željko Kos, Žigrović i Smrndić Ljubekov Gaj (na slici su sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i s aktualnom vinskom kraljicom Zagrebačke županije Helenom Čegec). Na pitanje što je s ostalim članovima, predsjednik udruge Kraljevina Zelina Željko Kos, na slici gore treći zdesna, odgovara da se ove godine mnogi nisu ni prijavili za tu robnu marku do koje, kako se obično prikazuje, Zelinčani jako drže.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŽeljko Kos s mamom: pripremaju plate s mesom za goste. Kosovi u Nespešu imaju lijepu kušaonicu s modernom kuhinjom i mogu primiti do pedesetak gostiju. Uz mirnu kraljevinu, Željko Kos ima pjenušac Anita u kojemu su kraljevina, rajnski rizling i chardonnay po 30 posto svaki, zatim mirna vina chardonnay, rajnski rizling, crni pinot i rosé od crnog pinota… Upravo taj rosé bio je vrlo ugodno iznenađenje i zajedno s kraljevinom te s pjenušcem mogao bi biti hit ovogodišnjeg ljetnog osvježavanja

Željku Kosu kao predsjednku udruge Kraljevina Zelina nepojmljivo je (a i meni!) da ostali mu kolege nisu našli interesa potruditi se više oko kraljevine i zatražiti oznaku županijske robne marke. Valja reći da se po narudžbi Zagrebačke županije, koja se upustila u kreiranje više županijskih robnih maraka vina i tipičnih proizvoda, od 2004. provodi klonska selekcija kako bi se za sadnju proizveli virus free cijepovi s tendencijom manjeg roda i veće rezistentnosti na trsu tako da bi se grožđe bez problema moglo ostaviti i za kasnije branje pa da se od njega napravi i znatno ozbiljnije vino od ovog sadašnjeg, tek lepršavog i ljetnoga. To sve dosta košta, i ne možemo ne postaviti pitanje koliko je ulaganje opravdano kad dobar dio zelinskih proizvođača očito u tome svemu na pravi način ne vidi interes…∎

_________________________________________

Izložbu vina (doslovno izložbu, s uzorcima u ostakljenim vitrinama), no ipak dakako s mogućnosti degustiranja kapljice, pratile su smotra opreme za vinogradarstvo i vinarstvo te sredstava za zaštitu loze odnosno sredstava koja se rabe u podrumarstvu, kao i, pod posebnim šatorom, ugostiteljska ponuda. Bila su tu i kuharska natjecanja osam vinarskh udruga što su prigotavljale gulaš, razne radionice (o kraljevini kao vinu, o klonskoj selekciji Kraljevine, o mogućnstima korištenja potpora iz EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj u sektoru vina…)

Najviše razloga za slavlje sada imaju, dakle, zadruga Podolski iz Križevaca – čujem od organizatora: zelinski debitant, pa, eto, odmah u debiju ukupni prvak i to u konkurenciji jakih i afirmiranih vinskih kuća (čestitka!) – zatim Iločki podrumi te Feravino sa po dva prvaka u kategorijama, Stjepan Puhelek Purek s najboljom lokalnom i vrlo visoko ocijenjenom kraljevinom kao i pobjedom u izboru najboljeg vizuala vina, ali i organizatori 46. Izložbe vina naime titula ukupnog šampiona ostala je ovaj put u sjeverozapadnome dijelu Hrvatske, zatim jače do medijskog izražaja su došli još i sjeverozapadni Nada Matočec iz Koprivnice sa svojim Chardonnayem što je osvojio zlatnih 87 bodova, kao i Zelinčanin Vlado Kos (inače lanjski osvajač nagrade za ukupni vizualni dojam proizvoda) kao prvak, sa Zweigeltom 2012, u grupi crnog vina iz sjeverozapadne Hrvatske. Pamtim da su njegovi Zweigelt i crna mješavina lani bili jako dobri, i raduje što Vlado Kos dosljedno nastavlja putevima kakvoće. Znači, za sjeverozapadni dio Hrvatske ipak neka korist od uvođenja posebnih nagrada za vina iz te regije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec,predsjednik Organizacijskog odbora 46. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, s grupom članova Organizacijskog odbora. Ne bi li trebalo ubuduće malo drukčije pristupiti realizaciji Izložbe vina u Zelini?

Koliko su pak domaćini poradili na animaciji posjetitelja i ostvarili prihoda od (rijetkih) lokalnih posjetitelja i onih iz drugih krajeva posebice iz geografski vrlo im blizih većih emitivnih centara, inače i značajnijih tržišta za vino, to najbolje znaju oni sami…  Činjenica je da bi se u sljedećoj godini svakako moralo voditi znatno više računa o tome kako motivirati publiku, i lokalnu a posebice npr. Zagrepčane pa i Varaždince da dođu u većem broju, kao i o izboru datuma održavanja priredbe, da se izbjegne bilo kakvo preklapanje, naime ove godine istog vikenda npr. u Bedekovčini je bio tamošnji tradicijski Sajam vina, a u Daruvaru Vinodar, moguće je da je upravo i zbog Bedekovčine zelinska Izložba ostala kraća za određeni broj posjetitelja iz obližnjeg Hrvatskog zagorja… ♣

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: