Vinistra 2014/NAJVEĆI i TE KAKO MOŽE BITI i NAJBOLJI!
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
OVE GODINE u POREČKOJ ŽATIKI ZA AGROLAGUNU ZLATNA BERBA i PRIJE REDOVNE BERBE: 10 MEDALJA NAJVIŠEGA SJAJA ZA VINA LAGUNA!
Ono što je veliko ili najveće ne mora biti i najbolje, štaviše vrlo često i nije. Međutim u slučaju porečke Agrolagune u kontekstu ovogodišnjeg, 21. sajma Vinistra pokazalo se da najveće i te kako može biti i najbolje!
Porečka Agrolaguna na Vinistri 2014 imala je sjajnu berbu medalja za vina. Slavljenik, koji je htio pokazati i druge adute, odlučio je svoj štand nazvati Stancija Špin, po imanju kod Tara na kojemu uzgaja ovce za odličan sir
Agrolaguna, čija je Bakhova marka Vina Laguna i koja je najveći proizvođač plemenite kapljice u Istri, na ocjenjivanju vina u sklopu Vinistre 2014 osvojila je najviše medalja najvišega sjaja, konkretno riječ je o zlatnim odličjima za Cabernet sauvignon 2010 Festigia, Cabernet sauvignon 2011 Festigia, Castello 2011 Festigia i Castello 2012 Festigia, Merlot 2010 Festigia, Teran 2013, te za Malvaziju 2013, Malvaziju 2013 Festigia i Malvaziju 2012 Festigia.
Enologinja Agrolagune Sabina Salamun na štandu Agrolagune nudi zlatna Vina Laguna na kušanje međunarodnom degustatoru i uvozniku Paulu Robertu Blomu iz Nizozemske. Dolje: enološki trio (tris) Agrolagune Miroslav Latal, Sabina Salamun i Milan Budinski, zaslužni za ostvarenje, pokeraškim rječnikom, i mnogo više od Trisa – Flash Royal!
S teranom iz 2013 u kategoriji mladih vina Agrolaguna je osvojila i šampionsku titulu. Enologinja Sabina Salamun pokazala je i brončanu medalju s International Wine Challengea 2014 za Malvaziju 2013.
Inače, šampioni po kategorijama na Vinistri 2014 su Istarska malvazija 2013 od Deškovića kod mladih vina a u grupi zrelih vina, iako je – barem tako stoji u katalogu Vinistre, na ocjenjivanju Svijet malvazija 2014 najviše bodova (88) osvojilo vino Alba antiqua 2010 od Ivice Matoševića, šampionom je, kao rezultat doigravanja, proglašena Malvazija istarska 2011 bijela zemlja Collina (85,50) kuće Cattunar iz Brtonigle. Šampion u zrelom teranu je Teran 2011 obitelji Benvenuti, a šampion u refošku je Refošk 2009 Kolinski od Sterasa iz Izole.
Tata i sin Benvenuti, u Poreču 2014 bili su šampioni u kategoriji zrelog terana s Teranom 2011, te osvajači i zlata za Muškat momjanski 2009 i za Malvaziju 2010 Anno Domini
Kad govorimo o malvaziji i teranu kao glavnim eno-obilježjima Istre, vedra vijest za Gianfranca Kozlovića, koji je na Concours Mondialu 2014 – rezultati su objavljeni baš za trajanja Vinistre! – osvojio srebra za svoje Malvaziju 2011 Santa Lucia i za Teran 2012 (inače, drugi laureat u Bruxellesu je Kutjevo d.d. iz Kutjeva sa zlatom za Graševinu 2012 Turković i srebrom za Traminac 2012).
________________________________________
ISTRA – Istra ima oko 3088 hektara vinograda. Nekih 2670 je proizvođača vina. Samo su dva s posjedom većim od 50 hektara pod trsjem, 10 ih brine o vinogradima između 20 i 50 ha, 23 su između 10 i 20 ha, 60 između pet i 10 ha, 70 između tri i pet hektara, 286 s jednim do tri hektara, a 2219 njih obrađuje do jedan hektar. Najzastupljenija je (u hrvatskim razmjerima druga po rasprostranjenosti) sorta Malvazija istarska, koja obuhvaća 1756 hektara, što je 8,3 posto na razini Lijepe naše. Proizvodnja vina u Istarskoj županiji kreće se oko 86.662 hl. ■
________________________________________
U novoj modernoj dvorani Žatika gdje se posljednjih godina održava Vinistra, koja bi se, valjda ipak, trebala maksimalno usredotočiti na promidžbu proizvoda našeg najvećeg poluotoka (pa, tako se i nazvala: Vinistra!) ove se godine moglo vidjeti i veći broj vinara-izlagača koji nisu iz Istre a niti su joj susjedski blizu, primjerice zapazili smo štand udruge Graševina Croatica, Vino Zagorje dakako s proizvođačima iz Hrvatskog zagorja, pa Stjepana Đurinskog iz Zaprešića, Valtera Sirka iz Kranja, Jurija Hlupiča iz Maribora… Je li se, to, nešto događa s ovom izložbom? ♣
Gianfranco Kozlović, u Poreču zlatni s Teranom 2013 i s Muškatom momjanskim Sorbus 2012. Kozlović je na fotki dok sa Sašom Špirancem vodi radionicu o teranu, a u tome trenutku još nije znao za osvojena srebna s Teranom 2012 i s Malvazijom 2011 Santa Lucia na Concoursu Mondial de Bruxelles u Bruxellesu…
Štand obitelji Radovan iz Radovana: vino stabilnog i u kakvoći uvijek pouzdanog Franka prezentiraju Frankova supruga i kćerka
Zajedno, veselo, uz dobru čašicu – Istra, Plešivica, Dalmacija, Slavonija. Slijeva na desno su Martin Vuković, novinar-urednik na HRT, Robert Brkić, enolog Mladine, porečki šampanjer Đordano Peršurić, te dalmatinska delegacija na čelu s vinarom Matom Violićem Matuškom iz Potomja
______________________________________
U posjetu OPERACIJA KRALJEŽNICA i OPERACIJA PRECJEPLJIVANJA NA MALVAZIJU, TERAN i REFOŠK -Dugo je tome težio, jer uvidio je koliko je za kakvoću važno – upravo u proizvodnji kojoj se od početka priklonio – imati dovoljno velik i uređen podrumski prostor. Napokon je uspio srediti oko 300 četvornih metara za podrum za dozrijevanje vina te, zasebno, iznad, još 140 četvornih metara površine za prihvat gostiju na degustaciju. Riječ je o osebujnome Giorgiju Claiju, koji uglavnom ne nastupa na sajmovima pa ni na Vinistri, stoga sam boravak u Istri iskoristio i za skok k njemu u Krasicu. Clai, kojega sam zatekao u bolovima u kičmi i uznemirenoga zbog skorašnje operacije na kralježnici na koju se spremao, nema puno vinograda a kako ide na niske prinose – govori da čak i kod loza grožđe s kojih je namijenjeno za pjenušac rod ne prelazi 1,5 kg – nema ni puno vina. Danas obrađuje osam hektara pod trsjem, uzgaja najviše Malvaziju istarsku, slijede Chardonnay, Pinot sivi, Sauvignon i Muškat momjanski od bijelih te Teran, Refošk, Merlot i Cabernet sauvignon od crnih sorata. I bijela vina kod njega nastaju s maceracijama – primjerice Malvazija sv. Jakob macerirana je četiri mjeseca i treba joj barem tri godine sazrijevanja u bačvi – pa i ona kao i crna i pjenušci. zahtijevaju dulji boravak u podrumu prije izlaska na tržište. Veći podrum s više prostorija nužan mu je bio da bi imao gdje vino kvalitetno držati na dozrijevanju i da bi kapljica razvojem kroz dovoljno vremena u bačvi pa potom i u boci dobila u jačoj odnosno punoj mjeri na dodanoj vrijednosti.
U novom podrumu: dovoljno mjesta za višegodišnje dozrijevanje mirnih vina u bačvama i pjenušca u buteljama
– Ovaj novi podrum sam počeo graditi prije dvije godine, i napokon je eto u funkciji. Koncipiran je na način da se maksimalno može koristiti slobodni pad, tako da se vino pri pretakanju ne maltretira pumpom. Ovako se i štedi na energiji, potrebnoj za rad pumpe. Sad ću se moći u potpunosti kako ja zamišljam da treba posvetiti vinima. Namjera mi je internacionalne sorte precijepiti na Malvaziju istarsku i Teran odnosno Refošk, tako da bi moja vina i stopostotno odisala Istrom. Želim kompletno ostvariti to da potrošači i ne gledajući etiketu preko mojih vina prepoznaju mene kao autora i kraj u kojemu živim i radim. U planu je da povećam količinu pjenušca koji zasad proizvodim od 80 posto malvazije te 20 posto plavine i chardonnaya, te da radim dva tipa malvazije, jedan svježiji tip koji bi bio spreman za tržište već godinu dana nakon berbe i jedan tip s dugim maceracijama i dugim dozrijevanjem u bačvi. Crna vina bazirat će se na teranu i refošku. Moj refošk Brombonero, koji proizvedem samo u najboljim godištima, dozrijeva u velikoj bačvi između dvije i pola, i tri godine. Vidljivo je bilo da unatoč bolovima u križima Giorgio sav sjaji od zadovoljstva, ne samo zbog novog podruma nego i s obzirom na to kako je sasvim slučajno nedavno došao do dva hektara vinograda na, kaže, odličnoj poziciji i ne daleko od kuće gdje živi i gdje mu je i podrum.
– Jedan Amerikanac iz New Yorka koji je u SAD slučajno bio došao u doticaj s mojim vinom odlučio je u Istri kupiti teren za kuću za odmor. Ispalo je da je naišao na parcelu u blizini moje kuće i zainteresirao se baš za nju. Interesent za kupnju sam zbog dobre pozicije za vinograd bio i ja. Amerikanac me pretekao i kupio teren, i u jednom razgovoru s lokalnim stanovnicima s kojima je postao susjed spomenuo da je u SAD pio vino od nekog Istranina Claia. I tako je došlo do upoznavanja. Kazao sam mu zašto sam pikirao na to zemljište. Sprijateljili smo se, a kako Amerikanac nije imao namjeru ovdje se baviti vinogradarstvom, dopustio mi je da koristim vinograd…. ■
Lijepi ambijent dvorišta, s pogledom i na vinograde Giorgia Claia
Vesna Clai, Giorgiova supruga, s pjenušcem, koji se sve više traži kako vrijeme postaje toplije. Specijalitet gospođe Vesne: istarski pršut kratko prepečen i podliven vinom te ukrašen jajem (od domaće kokice) te poslužen s odličnom palentom!
Tags: Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Elisa Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Zvonko Petkov, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about