Urbanovo 2014/ VELIKA HRANA u MALOJ HIŽI: MEĐIMURSKI HESTON BLUMENTHAL

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAPriredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t  

PRETJERANO? JESTE, ALI i – NIJE! BRANIMIR TOMAŠIĆ SKLON JE INOVACIJAMA i EKSPERIMENTIRANJU U KUHINJI, DODUŠE NE TAKO EKSTREMNO KAO TUSTI PATAK…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMala hiža – dvorište

Pretjerano? Jeste, ali i – nije! Pogledajte: bez kose, s upečatljivim crtama lica, samouvjeren, gourmet par-excellence, ljubitelj plemenite kapljice koji i te kako pazi da mu vinska karta bude raznovrsna i bogata te da počiva na visokokvalitetnim proizvodima s visokom zastupljenošću onih ih njegova kraja… Sklon inovacijama te eksperimentiranju u kuhinji, doduše ne tako brutalno ekstremno kao Blumenthal. Njegov stol nije, kao onaj u Fat Ducku, pozornica s obiljem efekata znanih nam iz šoubiznisa kao suhi led što stvara maglu iz koje, poput rockera na sceni, postupno izranja jelo, slušalice preko kojih čujete smirujuće zvukove (morskih valova dok jedete školjke servirane na pijesku), i drugi predmeti iz prirode predviđeni da dočaravaju neki ambijent odakle su namirnice rabljene za jelo (šljunak, mahovina…). Njegov izričaj u vizualnom, mirisnom i okusnome smislu u skladu je s našim južnjačkim mentalitetom, nova rješenja vezana uz (tradicijsko) jelo i servis toga (umjetnički a ne tek tehnički) moderniziranog jela idu u pravcu uporabe sezonskih namirnica (kopriva, medvjeđi luk, gljive, povrće, jagodičasto i bobičasto voće…) i njihovih neuobičajenih ali kako se pokazuje vrlo uspješnih kombinacija (primjerice: u istome jelu bučino i maslinovo ulje!), a atrakcijama koje se nude kod Tustog Patka, i koje tamo stalno treba izmišljati do umora da se gostu naviknutom na uvijek nešto novo pa i donekle šokantno ne dosadi, ovdje uspješno parira jedinstveni ambijent kako interijera tako i eksterijera. A taj ambijent, skupa s ponudom, slika su Međimurja, običaja u toj regiji i suvremenoga što počiva na tim običajima, i ne da ga nije potrebno mijenjati nego bi bilo i žalosno mijenjati ga.

Znate li o kome govorim? Pa, o Branimiru Tomašiću i njegovom kultnom restoranu Mala hiža u međimurskom selu Mačkovcu. Mala hiža već godinama slovi ne samo kao najbolji restoran u tome dijelu Hrvatske nego i kao jedan od ponajboljih u Lijepoj našoj, a o tome svjedoče kako odličan posjet restoranu tako i odnedavna, otkako je proradio i smještaj, gotovo stalna zauzetost nekoliko gostinjskih apartmana, ali i službena priznanja stručnjaka za enogastronomiju i ugostiteljstvo, najnovije je s nedavnog proglašenja  izbora Dobri restorani za 2014 a na kojemu je Mala hiža zauzela peto mjesto na rang-listi 100 najboljih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABranimir Tomašić: uspješan spoj tradicije i inovacije

– Na blagim brežuljcima i ravnicama Međimurja oduvijek se dobro jelo. Međimurska tradicijska gastronomija osebujna je i isprepletena brojnim sjajnim jelima domišljatih kulinarskih majstora, prožeta je austro-ugarskim utjecajima.Pripremaju se raznovrsne krepke juhe, koristi se puno povrća i mliječnih proizvoda, obilje je mesnih jela, mahom nešto jačih, poput dimljenog mesa, neizostavna je tjestenina poput trganaca i širokih rezanaca, kruh se peče od kukuruza, raži, ječma, a za desert se uživa u gibanicama, orahnjači… – kaže Branimir Tomašić.

 I dodaje:

– U današnjem ubrzanom ritmu života, u nedostatku vremena, autohtona kuhinja često se nepravedno zapostavlja. Mi u Maloj hiži nastojimo biti na braniku tradicijskih međimurskih jela bilo da se držimo i tradicijskih recepata i načina prigoitavljanja, bilo da tradicijska jela uzimamo kao polazišnu točku za osmišljavanje jela s notom inovativnosti u skladu s današnjim vremenom.Osluškujem suvremene trendove, reakcije gostiju te sa zadovoljstvom istražujem nove granice i moderne mogućnosti međimurske gastronomije. Za našu kuhinju možemo reći da je građansko-pučka ali istodobno i istraživalačka, inventivna, sezonska.Naša ponuda jela sadrži mjesečni sezonski jelovnik s kreacijama zavisno o sezoni pojedinih namirnica, zatim jelovnik klasika Male Hiže kroz godinu, kao i listu nekoliko jednostavnijih i pristupačnijih jela u sklopu turističkih menua. Vinska karta sadržava vina 30 međimurskih vinara, kao i svih poznatijih hrvatskih vinara, pa i veći broj stranih, ukupno oko 150 etiketa. Pohvalit ću se, primjerice, da imam sva ponajbolja vina od našeg Plavca maloga. S obzirom na krepku kuhinju a i s obzirom da imam dosta gostiju iz inozemstva koji su uživali u plavcima na odmoru u Dalmaciji a i onih koji su samo čuli za plavce pa ih žele kušati, kod mene je velika potrašnja za rasnim južnim crnjakom.I još nešto: Mala hiža odnedavno ima mogućnost pružanja smještaja u dvjema luksuzno uređenim sobama i jednom prostranom apartmanu.   ♣

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMala hiža – pogled u restoran

??????????????????????Mala hiža – mala soba … Mala hiža – velika soba??????????????????????

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERABranimir Tomašić u vsvom vinskom podrumu u Maloj hiži: većma su tu etikete međimurskih proizvođača (logično!) te ponajbolji dalmatinski plavci

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZačinsko bilje iz vlastitog vrta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAModerna kuhinja, brojna ekipa kuhara i – na čelu piramide Branko Tomašić, koji redovito daje posljednji dodir

MENU

 Mala hiza Terina i meso iz tibliceMala hiža predjelo: terina – pašteta od pačjih prsa, svinjskog lungića, gusje jetre, punjeno šparogama i prepeličjim jajima, na popečenom domaćem kruhu i rigi, sa salaticom od šparoga, jagoda, bosiljka i metvice, te meso i kobasica iz tiblice, suhi jezik, sir s vrhnjem, domaća paštetica od slanine, brzo kiseljene međimurske šparoge

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAJuha od koprive i medvjeđeg luka

OLYMPUS DIGITAL CAMERATemfani kunić i ždrebeći ramstek u vlastitom umaku, savijača sa šparogama, prosom, krumpirom i začinskim biljem, mladi krumpir, mrkvica i šparoge sotirane na maslacu

Mala hiza Pohana bazga i agacija, sladoled od bucePohani cvjetovi bazge, te bagrema s metvicom i preljevom od svježih jagoda

 Mala hiza Nepecena gibanicaNova, nepečena gibanica Mala Hiža. Tomašićeva inovativna varijanta međimurske gibanice. Razlika između klasične međimurske gibanice i ove je u pripremi nadjeva: jabuke se preliju vrućim sirupom od vode, šećera, limuna i kore jabuke, a mak i orasi se prokuhaju u mlijeku. Konzistencija nadjeva je ne pretvrda-ne premeka, tako lijepo sjednu. Između slojeva se stavljaju i tanki listići čokolade, a kad se gibanica složi na tanjur poškropi se bučinim uljem

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: