Concours Mondial de Bruxelles 2014/ NAŠI LAUREATI IZ GLAVNOG GRADA UJEDINJENE EUROPE: KUTJEVO d.d. i KOZLOVIĆ

OLYMPUS DIGITAL CAMERACONCOURS MONDIAL de BRUXELLES

CMB Groupe2014-AtomiumOcjenjivači Concours Mondiala ispred briselskog Atomiuma

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t

UZ JUBILARNIH SVOJIH DVA DESETLJEĆA ODRŽAVANJA, OD 2006. STARIM KONTINENTOM LUTAJUĆI CONCOURS MONDIAL de BRUXELLES VRATIO SE, PRIGODNO, KORIJENIMA, KUĆI. ZA HRVATSKU, U METROPOLI u ZEMLJI SJAJNIH ČOKOLADE i PIVA, OD NEŠTO VIŠE OD 30 UZORAKA OVAJ PUT SAMO JEDNO ZLATO i TRI SREBRA 

Napunila su se eto već dva desetljeća od starta: jedno od najvećih ocjenjivanja vina na svijetu – Concours Mondial de Bruxelles, obilježilo je početkom svibnja 2014. svoju značajnu obljetnicu. A i ja sam, po mojem izračunu, također imao jubilej, doduše upola manji – deseto sudjelovanje kao degustatora na tome vrednovanju Bakhova nektara koje danas okuplja više od 8000 uzoraka i više od 300 kušača iz nekoliko desetaka zemalja cijeloga svijeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALouis Havaux, drugi slijeva, osnivač ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles, njegov sin Baudoin (na slici je sasvim lijevo), aktualni predsjednik ocjenjivanja, te, treći slijeva, enolog Thomas Costenoble, zadužen za strukovni dio događanja

 Jubilarno izdanje Concoursa odvijalo se, baš kako stoji u nazivu ocjenjivanja, upravo u Bruxellesu, glavnom gradu Europe. Od 2006., za Concours Mondial grad Bruxelles više nije stalno poprište, naime tada je on krenuo prema drugim gradovima Europe, pa je tako održan u Maastrichtu, i to u dvorani gdje je potpisivan ugovor o ujedinjenju više zemalja Starog kontinenta, zatim u Lisabonu, Bordeauxu, Valenciji, Palermu, Guimaraesu i, lani, u Bratislavi u Slovačkoj, po prvi put u državi što je pripadala tzv. istočnome bloku. Logično je bilo da se ovaj slavljenički CMB prigodno, kao 21. po redu i uz svojih punih 20 godina, nakratko vrati izvorima.

 Za mnoge ocjenjivače bila je to sjajna prigoda obići blistavi glavni grad Europe i oduševiti se Metropolom koja ne samo da sjajno izgleda u toj svojoj vezi starog i tradicijskoga s modernime i u konglomeratu boja kože, vjera, narodnosti, običaja, domaćih stanovnika i turista, nego i diše punim plućima i živi inspirativno harmonično te, što je lijepo vidljivo na javnim mjestima posebice u uličicama stare gradske jezgre, veselo, čak i često zavijanje  sirena automobila policije i hitne pomoći nekako kao da ne ometa sklad.

CMB ocjenjivaci salaDvorana za degustaciju

Slavljenička večera održana je u vrlo elegantnom ambijentu, uz širu ponudu vina s time da je naglasak dan na sauvignone, naime Concours Mondial de Bruxelles unatrag nekoliko godina trsi se posebno promovirati upravo tu sortu pa je i ušao u organizaciju ocjenjivanja specijalno posvećenoga njoj, riječ je o Concoursu Mondial de Sauvignon što je dosad održan u dvama za nj vrlo karakterističnim područjima – bordoškome kraju i u dolini Loire, a iduće godine trebao bi biti u našoj blizini, u također po sauvignonu znanoj Furlaniji Veneciji Juliji.

Na gala-večeri uz bjelosvjetske etikete našla su se i hrvatska vina koja smo skupili i poslali nekolicina nas iz Hrvatske što već godinama kao kušači sudjelujemo na CMB-u, a riječ je bila o graševinama – graševina kao najraširenija sorta vinove loze u Lijepoj našoj – ponajboljih ovdašnjih proizvođača kao Adžića, Belja, Galića, Iločkih podruma, Krauthakera, Kutjeva d.d., Mihalja, i to u rasponu od pjenušaca preko mladih svježih vina kao i ozbiljnijih vina sur lie i njegovanih i u bačvi pa do visokih predikata…

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvečana večera na kraju manifestacije: za središnjim stolom su Louis Havaux, zatim Ezio Rivella koji je svojedobno bio predsjednik OIV-a, Alessandro François sa suprugom iz toskanskog Castella di Querceto čije je vino Cignale bilo službeni crnjak večeri, Alain Vironeau, jedan od čelnika Bordoške udruge vinogradara i vinara, Kanađanin Jacques Orhon koji je dugo bio predsjednik Udruge sommeliera Kanade i autor je više knjiga o vinu i vinogorjima svijeta… Na njihovu stolu našla se i butelja graševine Iločkih podruma, i za to vino čuli smo, posebice od Orhona, mnogo lijepih riječi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Među brojnim etiketama iz cijeloga svijeta na gala-večeri bile su i graševine ponajboljih proizvođača iz Hrvatske

 Iduće godine Concours Mondial de Bruxelles na turneji Europom odlazi na jug, na Mediteran, i u 2015. i on, kao i Concours Mondial de Sauvignon, stiže pred naša vrata: u posebnom prezentacijskom i eno-gastro programu kao novi domaćin CMB-a najavljeno je znano ljetovalište Jesolo na talijanskoj obali Jadrana u pokrajini Veneto. Datumi središta vinskog svijeta u režiji direktora CMB-a Baudoina Havauxa i njegova oca Louisa, osnivača Concoursa što, inače, ima i posebne ispostave u Čileu i Brazilu, su 1, 2. i 3. svibnja 2015, dakle opet uz prvomajske praznike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVrlo zanimljivo iznenađenje pred završetak večeri: nastup grupe bogato i atraktivno kostimiranih plesača koji su uzvanike darivali narančama

CMB se prije dvije godine odlučio još na jednu promjenu: odvajanje ocjenjivanja jakih pića od ocjenjivanja vina. Nakon ovogodišnjeg izdanja na Dalekom istoku, za 2015. kao domaćin CMB Spirits Selectiona najavljen je kineski grad Guiyang. Na kojoj je razini suradnja Concoursa i Kineza govori podatak da su na najavnoj prezentaciji Guiyanga bili kineski veleposlanik u Belgiji Liao i dogradonacelnik Guiyanga.

 ______________________________________

PAIRI DAIZA – Prezentacija Guiyanga, domaćina CMB Spirits Selectiona 2015., održana je u – životinjskom parku Pairi Daiza, oko 70 kilometara udaljenom od Bruxellesa, osnovanom na nekadašnjem imanju cistercita opatije Cambron-Casteau. Danas je to, s više tradicijskih kineskih kuća i dekoracija, značajan kutak Kine u Belgiji! Usput – s dosta kiča!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERATamo na oko 55 hektara u prirodi slobodno živi više od 5000 raznih životinja, najviše ptica. Taj je park 2013. dobio posebnu nagradu Belgian Travel Award kao najveca atrakcija ne samo u Belgiji a proglašen je kao najbolji Zoo u cijelome Beneluxu. Od nedavno pozornost privlači i pandama koje su Kinezi tom parku posudili na idućih 15 godina.

Kina vina

 

Uz kinesku večeru posluženi su baijiu (pije se iz čašice zapremnine napršnjaka), te kineski rosé i cabernet sauvignon Dragon Seal

U sklopu parka je zgrada izgleda kineskoga hrama i u njoj je restoran Temple des delices, hram delicija. Tamo je priređena kineska večera uz kineske žesticu te ružičasto i crno vino. Predstavljeno je jako alkoholno piće baijiu, na bazi žitarice sorgo. To je, kažu, najviše konzumirana žestica na svijetu koju destilerija Kweichow Moutai proizvodi u količini od 123 milijuna hl godišnje i na njoj navodno ostvaruje promet od 59 milijarda eura! ■

_________________________________

 NAJBOLJI – FRANCUZI

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU golemoj hali briselskog sajmišta Brussels Expo 58 žirija odnosno ukupno 310 kušača iz 40 zemalja svijeta – iz Hrvatske smo bili trojica: Franjo Francem, Saša Špiranec i ja, iz Bosne i Hercegovine Spomenka Brkić a iz Slovenije Darja Zemljič i Bruno Gaberšek – tri su dana vrednovali mirna, pjenušava i slatka desertna i fortificirana bijela, ružičasta i crna vina, točno 8060 njih među kojima je bilo i tridesetak uzoraka iz Hrvatske. Najviše uzoraka poslali su, kao i inače do sada, Francuzi – nešto više od 2400, slijede, s više od tisuće, Španjolci sa 1615 i Talijani s 1163 uzorka. Portugalci su na toj rang listi četvrti s 965 vina, a Čileanci su se s 365 uzoraka pokazali kao predvodnici zemalja-proizvođača južne polukugle. Po najnovijim podacima dobivenima od organizatora, tržišna količina vina prijavljenih na ocjenjivanje CMB 2014 ukupno iznosi oko 750 milijuna butelja, a trećini od toga broja maloprodajna cijena je od 8,5 eura po butelji naviše. I još jedan statistički podatak: u prvim izdanjima ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles prosječna vrijednost alkohola u vinu bila je 12,8 vol %, godine 2006. popela se na 13,09 vol %, a 2013. dosegnuta je vrijednost od 13,32 vol %, dok se sada, u 2014., zapaža sasma blagi pad jačine, konkretno kao prosjek zabilježeno je 13,13 vol %.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFranjo Francem

OLYMPUS DIGITAL CAMERASaša Špiranec

OLYMPUS DIGITAL CAMERASpomenka Brkić

 Na Concoursu se dodjeljuju samo velika zlatna medalja, te zlatna i srebrna medalja, a pragovi su: 83 do 86,5 za srebro, od 86,5 do 92 za zlato, i od 92 do 100 bodova za veliko zlato. I druga vodeća svjetska ocjenjivanja podignula su pragove pa bi I za organizatore u nas vrijedilo razmisliti o tome, naime u Hrvatskoj se srebro dobiva već s 81 bodom, zlato sa 85, a veliko zlato s 90 bodova. Zlato, koje može biti 18 i više karatno, a pogotovu veliko zlato, koje ovdje simbolizira ono s 24 karata i više, treba i zavrijediti.

Ove godine dano je 2330 medalja, od čega velikih zlatnih manje od jedan posto u odnosu na ukupan broj uzoraka na vrednovanju. I dalje vodeći u ovoj prestižnoj grupi su Francuzi sa 17 velikih zlata, slijede Portugalci sa 16 i Španjolci sa 14.

Evo i vina koja su se zakitila odličjem Best Wine Trophy zato što su u svojoj kategoriji osvojila najveći broj bodova:

Najbolji šampanjac: Champagne Charles Heidsieck Brut 2000 (Francuska)  Najbolje bijelo: Quinta da Herdade Escolha 2013 Vinho Verde (Portugal) Najbolje ružičasto: Escapades Pinotage Rosé 2013 Coastal Region (Južna Afrika) Najbolje crno: Château Saint-Lô 2011 Saint-Emilion Grand Cru (France)  Najbolje slatko: Porto Cruz Colheita 1985 (Portugal)

Ostalo – Best Cava (najbolji španjolski pjenušac): Cava Arboç Brut Catalunya (Španjolska) Najbolje španjolsko vino: Pago de Cirsus Cuvée Especial 2010 Navarra Najbolje iz Italije: Stemmari Nero d’Avola Sicilia DOC Najbolje iz Čilea: Leyenda del Toqui 2009 Valle de Cachapoal  Najbolje iz Južne Afrike: Rust en Vrede 1694 Classification 2011 Stellenbosch. Inače, u mojoj komisiji br. 36 bila je serija sjajnih syraha iz Južne Afrike, a dominantni, impresionirajući bili su upravo syrah 1694 Classification 2009 Rust en Vrede, te Shiraz 2009 Reserve proizvođača Kleine Zalze Family također iz Stellebboscha)

Otkrića CMB za 2014 – Turska: Suvla Reserve Petit Verdot Karasakiz  SAD: Louis Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2011 Bugarska: Gold Stallion 2011 Trance Silven Meksiko: Casa Madero Malbec 2012 Paras Vale Slovačka: Winemaker´s Cut Cuvée Hron Váh Rimava Rudava Malokarpatská

Naši su prošli ovako: osvojili su jednu  zlatnu i tri srebrne medalje, konkretno dobitnici su Kutjevo d.d. – zlato za Graševinu 2012 Turković i srebro za Traminac 2012, te Gianfranco Kozlović – srebro za Malvaziju 2011 Santa Lucia i srebro za Teran 2011.

Slovenci su dobili  četiri  zlatne i pet srebrnih medalja (sauvignoni su im zvijezde: zlatni su Sauvignon bijeli + Pinot sivi 2013 – Puklavec & Friends Wineres s Jeruzalema, Sauvignon 2013 Pullus – Ptujska klet, Sauvignon 2013 – Quercus od VK Brda iz Goriških brda te Sauvignon 2013 od Vipave 1894. Makedonija ima jedno zlato – Ten Barrels Syrah 2011 za Chateau Kamnik, te dva srebra: Cabernet sauvignon & Merlot 2013 P & F Wineries i Vranec 2012 special selection vinarije Tikveš.

RAZGLEDNICA

Evo još i kratke razglednice Bruxellesa danas. Fotografije su snimljene u ono malo slobodnoga vremena što smo ga imali izvan službenog programa, a odnose se na staru gradsku jezgru, svakodnevni život velegrada, te uistinu prvoligaške delicije od čokolade, i pivo…  ali ne bilo kakvo nego ono proizvedeno u tamošnjim samostanima (abbaye, abidj)

Bruxelles hoteliBruxelles kroz godinu dobije mnogo gostiju, što onih koji dolaze u glavni grad poslom, što čistih turista. Logično je i da ima puno hotela, i to i onih razvikanih naziva kao Sheraton, Hilton, Crown Plaza…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAImpresivni Grand Place ili Grote Markt, središnje mjesto događanja, s prekrasnim građevinama

Grande placa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrupa sjajnih svirača na puhačkim instrumentima zapalila je nazočne i najednom je, spontano, krenulo s plesom svih zajedno…

OLYMPUS DIGITAL CAMERABlizu Grand Placea živopisno odjeveni odlični ulični performeri donijeli su kostimima i glazbom duh Južne Amerike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInteresantna gradska arhitektura, iz nekadašnjeg vremena. Puno kafića, pivnica, restorana, i svi – puni puncati!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUličice u staroj gradskoj jezgri – pune restorančićima, koji uvelike nude plodove mora

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMnogo specijaliziranih prodavaonica delikatesama, primjerice raznih vrsta ulja, octa, namaza, belgijskih wafela i drugih slatkiša. Ovo na slici su staklene posude u obliku amfore sa slavinom da sami utočite količinu koja vam treba. U posudama od inoksa se čuvaju maslinovo ulje i druga ulja, također je moguće preko slavine utočiti sebi željenu količinuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dođete li bez svoje ambalaže, prodavač se pobrinuo da na polici pored bude izbor praznih staklenih bočica raznih veličina / Cvijet soli s aromom tartufa / Umaci od rajčice – šalša od pomidori od naše mame

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAČokoladnice – jedna do druge! Leonidas spade među poznatije, a najskuplja je Pierre Marcolini. Franjo Francem i ja nismo mogli odoljeti: obišli smo ih poprilično i u svakoj kupili po nekoliko sjajnih pralina pa onda, šećući, uživali u njima…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIznimno je popularan kipić Mannequin-Pissa, golog crnog dečka koji piški. Često ga, ovisno o prigodi, odijevaju u razne nošnje, kostime. Originalno nagoga i dimenzijama maltene i većeg od izvornika u raznim ga se bojama viđa u izlozima čokoladnicaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Golemi izbor fantastičnih pralina i proizvodi od čokolade u raznim su oblicima, evo jednoga koji izgledom podsjeća na narezanu kobasicu. Čokoladnih  pralina ima i s cvijetom soli, s paprom, kaduljom, bosiljkom…

Francem Chimay ili SimeNakon čokolada i pralina – žeđ! Odlično je pomoglo tamno pivo Chimay ili, kako smo ga, tek mijenjajući naglasak, odmah prozvali – Šime…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADomaćini su nam odmah na početku razgleda grada pokazali: u ovom baru-diskoteci Casa Quebrada u brazilskome štihu gledat će se utakmica otvorenja Svjetskog prvenstva u nogomertu između Brazila i Hrvatske

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nedjelja popodne u Bruxellesu: ulica je zatvorena za promet, u jednome dijelu dečki haklaju, a malo dalje postavljene su ove penjalice po kojima se pojedinci veru

Jesolo aJesolo, domaćin Concours Mondiala 2015!

 

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: