VINITALY 2014: DOŽIVLJAJ VIŠE U VERONI
Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
MALO DRUKČIJE NA DEGUSTACIJI, i NAJVEĆA SVJETSKA SMOTRA VINA
Stavio sam novu recku, koja nešto znači: sudjelovanje na ocjenjivanju vina u Veroni a vezano uz sajam Vinitaly 2014! Ovo mi je bio prvi put na Vinitalyju u svojstvu degustatora-ocjenjvača, i moram reći da mi se, iako se radi cijeli dan a ne samo u prijepodnevnim satima kao drugdje, poprilično dopalo, s obzirom na neke razlike u odnosu na druga međunarodna vrednovanja vina.
Ocjenjivanje u okviru Vinitalyja 2014 održano je neposredno prije sajma vina u Kongresnom centru sajmišne kuće VeronaFiere, koja je za ove godinu priredila smotru plemenite kapljice na čak gotovo 100.000 četvornih metara površine, što je Vinitaly 2014 učinilo najvećim vinskim izlogom te vrste u svijetu.
Dosadašnja moja službena ocjenjivačka iskustva na velikim i međunarodnim natjecanjima: Concours Mondial de Bruxelles, gdje ću ove godine biti po deseti put, pa Mundus Vini gdje sam bio već šest puta, Emozioni dal Mondo u Bergamu gdje sam bio pet puta, pa Vino u Ljubljani koji se obnavlja ovoga ljeta i kamo sam pozvan po drugi put, Portugieser du Monde kamo sam takđjer pozvan po drugi put (debut je bio lani), Concours Mondial de Bruxelles edition Chile gdje sam se našao jednom i to prije dvije godine, Muvina u Prešovu, Vinistra gdje sam bio zasigurno šest ili sedam puta. Kod kuće je riječ još i o domaćim ocjenjivanjima graševina u Kutjevu gdje mi je ove godine, čini mi se, peti put, pa ocjenjivanje vina Zagrebačke županije gdje sam bio već nekih pet puta, a stigla je i pozivnica na ocjenjivanje vina Dubrovačko-neretvanske županije sa startom, ove godine, uz manifestaciju WiniFest Dubrovnik. Svi ti pozivi – lijepo priznanje reviji Svijet u čaši i meni osobno, a nazočnost na tim ocjenjivanja – golemo iskustvo…
Slika iz Verone: s vrhovnim komandantom degustacije Giuseppeom Martellijem (treći slijeva), iz čelništva Udruženja enologa Italije i predsjednikom Nacionalnog vijeća za vino pri talijanskom Ministarstvu poljoprivrede, smo Iztok Klenar, dopredsjednik Međunarodne unije enologa te voditelj Moralićeva posjeda Brič ponad Kopra i enolog-savjetnik u Kutjevu d.d., zatim znani sommelier iz Nove Gorice Davorin Škarabot, predsjednik Udruge sommeliera Slovenije Ivan Peršolja te Miran Vodopivec, enolog, osnivač i siva eminencija Konzorcija za kraški teran. Dolje: Iz Hrvatske smo među ocjenjivačima bili Ivanka Rosati, Franjo Francem i ja
Iz Hrvatske su kao degustatori pozvani i enolozi Franjo Francem i Ivanka Rosatti
Vinitaly mi je zanimljiv jer dosta se razlikuje od drugih vrednovanja vina. U organizaciji je sajamske kuće VeronaFiere i pod pokroviteljstvom Komisije Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Italije i Međunarodnog udruženja enologa (UIOE). Prihvaćaju se samo vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (zoi) i sa zaštićenom oznakom zemljopisnog porijekla (zozp).
Žirija je tamo obično dvadesetak – ove godine bilo ih je, da budem precizan, 21 – sa po pet ili, kao ove godine, sedam članova od kojih su najmanje po dva talijanska enloga i najmanje po jedan enolog iz neke druge zemlje te barem po dva vinska novinara iz inozemstva, tu su još i poneki sommelier i vinski trgovac. Članove za komisije bira udruženje talijanskih enologa Assoenologi, a preporuke za degustatore iz inozemstva posebice za vinske novinare daje Talijanski institut za vanjsku trgovinu odnosno Istituto del commercio estero ili, skraćeno, ICE. Ove godine bilo je ukupno 105 kušača. Komisije nemaju, kao drugdje, svaka svojega predsjednika nego radom s izdignute govornice tako da može imati dobar pregled na cijelu dvoranu upravlja, kao vrhovni komandant, Giuseppe Martelli, iz čelništva Udruge enologa Italije. Od ove godine ocjenjuje se uz pomoć tableta, i to po vrlo praktično napravljenom učinkovitom programu koji omogućuje bolju koncentraciju kušača baš na vino jer oslobađa nekih ispisivanja po rubrikama što se moraju ispuniti na klasičnim, tiskanim listićima. Uporaba tableta s ovim programom za ocjenjivanje ostavlja degustatoru dovoljno vremena za vino, dopušta mu i da vidi kako se vino ponaša nakon minute-dvije u čaši, a to je osobito važno kod vrednovanja mnogih modernih vina što odmah kad se posluže naprosto pršte od mirisa i aroma ali onda vrlo brzo i splasnu, posve se ispušu… Ovim elektronskim načinom ubrzava se rad degustatora a time i rad komisija jer na svaki dodir prstom na neku od ponuđenih ocjena kompjuter odmah izbacuje zbroj bodova a ako se zabunite i pogriješite u nekoj od ocjena nije potrebno ispunjavati novi listić nego je dovoljno samo prstom taknuti ocjenu koja se želi i računalo začas napravi ispravku. Da ne govorim i o tome koliko se ovakvom uporabom tableta olakšava unošenje podataka na središnji kompjuter i koliko se time ubrzava obrada podataka.
KAZALIŠTE, ILI VOJNA PARADA…
Vrlo dobro na ovome ocjenjivanju je to što degustatori sjede svaki za svojim stolom i jedan iza drugoga, čime je, dok se čeka sljedeći uzorak, uvelike izbjegnuto čavrljanje i žamor što ometaju koncentraciju na vino i onih koji čavrljaju i onih kušača koji u njihovoj blizini rade. Tišina je u dvorani uistinu bila na zavidnoj razini i Giuseppeu Martelliju doista treba čestitati na tome, s tako velikim brojem od više od stotinu ocjenjivača. Stanke nisu po komisijama, tj. ako je neka hitrija s radom pa da na odmor ode ranije, nego postoje za sve po jedan, istodobni polusatni predah u prijepodnevnom i po jedan polusatni predah u popodnevnom dijelu ocjenjivanja. Takva koncepcija, koja spriječava šetkanje po sali, također pomaže miru i tišini u dvorani.
Nakon što su stigli pred degustatore, sommelieri pred svima i, na znak, u isto vrijeme dekantiraju starija crna vina
Svi istodobno, poput vala, kreću prema kušačima da utoče vina
Jedinstven je pristup serviranju vina. Grupa poslužitelja – svi su članovi federacije talijanskih sommeliera – zaduženih za natakanje vina izlazi pred kušače u dvorani sinkronizirano, kao vojska na paradi, na znak inspicijenta. Svaki sommelier drži u ruci zamotani uzorak. Sommelieri se najprije poredaju ispred komisije za koju su zaduženi a onda, na predsjednikov znak, koji vide kao zeleno svjetlo svojevrsnog semafora diskretno postavljenoga na suprotnom zidu dvorane, svi istodobno kreću prema prvome stolu s kušačem, te tako, i dalje sinkronizirano, kao jedan val, do kraja reda. Sommelieri, odjeveni u crno i sa srebrnom sommelijerskom posudicom obješenom oko vrata, kreću se dakle ujednačeno od stola do stola te i utaču vino za svakim stolom ujednačenim ritmom, ravnajući se po predvodniku i pogledavajući se da netko ne krene hitrije odnosno ne zaostane. Vizualno djeluje vrlo efektno. Očito je da je puno rađeno na koreografiji. Kad dođu do posljednjeg reda stolova s kušačima i nakon što utoče vino degustatorima i za tim stolovima zadnjima u redu, sommelieri nakratko zastanu, da bi potom, na znak, istodobno krenuli do svojega početnog stajališta pred prvim redom stolova, okrenuli se prema degustatorima kao da ih blagim naklonom žele pozdraviti, potom se, kad spaze zeleno svjetlo na suptornome zidu, svi u isti trenutak okrenu na desno, malo zastanu i, opet na znak, kao u vojnoj paradi kako su i došli odu, sada s praznim bocama, strojevim korakom prema izlazu iz dvorane.
Kod crnih vina starijih od četiri godine prakticira se dekantiranje. Sommelieri svi istodobno, opet kao da je riječ o igrokazu, i to dobro uvježbanome, dekantiraju kapljicu pred svima. Teatralno, vrlo simpatično!
Degustiraju se po 22 do 24 uzorka prijepodne i popodne, oko 44 do 47 ili 48, u svakom slučaju ne više od 50 uzoraka dnevno. Raspoređeno na ovaj način na prije podne i popodne toliko uzoraka nije opterećenje, štaviše svojevrsno je jamstvo bolje usredotočenosti i kvalitetnijeg ocjenjivanja. U prva tri dana izlučno je ocjenjivanje s kojega u finale, četvrtog dana, ulaze vina s osvojenih minimalno 82 boda. To vrednovanje zadnjega ocjenjivačkog dana je za podjelu medalja, od brončane preko srebrne do zlatne i velike zlatne te šampiona.
Sommelieri na djelu: u sve čaše kapljica dospijeva istodobno
Posljednji red degustatora, svi sommelieri kao jedan toče vina. Gore na zidu vidi se zeleno svjetlo. To je taj famozni semafor koji daje komandu sommelierima kada i kako da se kreću.
Nema tu, kao na drugim ocjenjivanjima, klasičnih pragova za medalje. Vina se nagradjuju po kategorijama, ima ih 16, primjerice glavne su mirna vina, polupjenušava vina (muzirajuća i charmat) te klasični pjenušci a unutar svake od tih grupa su crna, ružičasta i bijela, mlada vina iz berbe iz prethodne godine te vina iz starijih godišta, suha i s ostatkom šećera, od nearomatičnih odnosno aromatičnih sorata, prirodna desertna, likerska, njegovana ili u inoksu ili u drvu… U svakoj kategoriji od tih 16 u finalnoj degustaciji, četvrtoga dana, nalazi se po 20 najbolje ocijenjenih uzoraka iz izlučnoga dijela, i ta vina u završnome dijelu ocjenjivanja daju se na kušanje ne više po jednoj nego sada po trima komisijama, dakle ukupno ih degustira i vrednuje po 21 ocjenjivač. I to mi se čini jako dobrime, ako vino osvoji trofej nakon dva kušanja od kojih je jedno, finalno, k tome s 21 ocjenjivačem, tada se zaista može čvrsto reći da je i zavrijedilo dodijeljeno mu odličje.
Vina s najviše osvojenih bodova na toj završnoj degustaciji dobivaju veliku zlatnu medalju, potom, po bodovnom redosljedu, zlatnu pa srebrnu i brončanu medalju. Ukupno se dodjeljuje najviše 64 medalja, dakle po četiri po kategoriji ili grupi (veliko zlato, zlato, srebro i bronca). Međutim daju se još i posebni trofeji prvacima po državama s time što je uvjet da je iz neke zemlje na ocjenjivanje uzorke dalo najmanje 10 vinskih kuća, te Grand Vinitaly, proizvođaču koji se pokazao najboljime po zbroju bodova kao osvajač medalja barem u dvjema različitim kategorijama. Vinima koja se plasiraju u finale a nisu osvojila medalju dodjeljuje se priznanje Gran Menzione.
Ove godine prijavljeno je nešto više od 2600 uzoraka iz tridesetak zemlja sa četiri kontinenta, konkretno iz Australije, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Čilea, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Grčke, Izraela, Italije, Malte, Makedonije, Moldavije, Maroka, Novog Zelanda, Češke, San Marina, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Južne Afrike, Švicarske, Turske, Ukrajine, Mađarske, SAD i Venezuele.
Ono na što imam primjedbu glede ocjenjivanja Concorso Internazionale Vinitaly je da se, za razliku od drugih vrednovanja, na ovome u Veroni ne dobiva nakon kušanja toga dana a ni na kraju cijelog događanja lista s degustiranim uzorcima, tako da na žalost ocjenjivač ne zna koja je vina i od kojih proizvođača ocjenjivao, samo se na završetku degustacija za taj dan navedu zemlje odakle su bili uzorci i brojevi komisija u kojima su servirani. U dva navrata u mojoj komisiji 21 bila su i hrvatska vina, no, eto, ne znam koliko, niti koja ni od kojega proizvođača. Na kraju završnog ocjenjivanja znao sam jedino to da su se neka iz eliminatornoga dijela probila u finale i izravno konkurirala za medalju.
Još nešto što mislim da bi bilo dobro izmijeniti: kad je već kušanje organizirano toliko pedantno i, kako je u više navrata ponavljano, transparentno, smatram da bi, čisto radi mogućnosti preciznije usporedbe s medaljama s drugih renomiranih svjetskih ocjenjivanja, pri odluci o dodjeli medalje valjalo respektirati međunarodno uvriježene bodovne pragove za svaku od medalja, i to po mogućnosti, kako je na nekim najjačim svjetskim ocjenjivanjima, da 86 bude prag za srebno, 90 ili 91 prag za zlato a 95 prag za veliko zlato (veliko zlato i zlato treba i zavrjediti!). Ovako, kako je u Veroni sada, teoretski se može dogoditi da veliku zlatnu medalju, samo stoga što je osvojilo najviše bodova u svojoj grupi, dobije i vino s bodovima na temelju kojih se inače drugdje dodjeljuje tek (makar i visoko) zlato, odnosno da osvoji zlato s bodovima koji mogu biti blizu zlata ali su ipak u kategoriji srebra…
__________________________
ODLIČJA VINITALY 2014
Evo i nekih rezultata s ocjenjivanja Vinitaly 2014:
Specijalne nagrade
GRAN VINITALY 2014
CAVIT S.C. – Trento (Italija)
VINITALY NAZIONE 2014
Italija
CANTINE DUE PALME SOC. COOP. AGRICOLA – Cellino San Marco (Br)
Njemačka
DIVINO NORDHEIM THÜNGERSHEIM EG – Nordheim, Bayern
Rumunjska
MURFATLAR ROMANIA S.A. – MURFATLAR
Medalje (Hrvatska i zemlje u okruženju)
SREBRO
MERLOT RESERVE VKP 2010 – CHATEAU KAMNIK, Skopje
GRAN MENZIONE
GRAŜEVINA 2012, Slavonija, vinogorje Kutjevo, vrhunsko vino – KUTJEVO D. D.
MAXIMO 2011, Slavonija, vinogorje Kutjevo, vrhunsko polusuho vino – KUTJEVO D. D.
TRAMINAC 2011 izborna berba prosušenih bobica, vinogorje Srijem, Ilok – ILOČKI PODRUMI
SAUVIGNON 2012 DARUVAR, Slavonija, vinogorje Daruvar, kvalitetno vino – BADEL 1862
KORLAT SYRAH 2010, Dalmatinska zagora, vinogorje Benkovac-Stankovci, vrhunsko vino – BADEL 1862
SAUVIGNON 2013 QUERCUS – VINSKA KLET GORIŠKA BRDA, Dobrovo
SAUVIGNON 2012 BAGUERI – VINSKA KLET GORIŠKA BRDA, Dobrovo
CHARDONNAY 2009 BAGUERI – VINSKA KLET GORIŠKA BRDA, Dobrovo
MALVAZIJA 2012 CAPRIS – VINAKOPER, Kopar
PLEMENITO BELO 2012 CAPRIS – VINAKOPER, Kopar
CABERNET SAUVIGNON 2009 CAPRIS – VINAKOPER, Kopar ■
________________________________
OBILASCI
Organizator VeronaFiere Vinitaly kušače je svake večeri poveo u posjet i na večeru na drugi vinski posjed u okolici Verone pa smo tako prvog dana obišli vinsku kuću Buglioni, koja je lani na Vinitalyju za svoj Amarone 2007 riserva osvojila veliku zlatnu medaju, te restoran Osteria del Bugiardo koji Buglionijevi drže i vode, idućeg dana smo u Gambellari posjetili kuću Zonin, doista velebno zdanje s vinskim muzejom, vlasnika nešto manje od 2000 ha vinograda po raznim regijama Italije te u SAD, zatim je na red došla vinska kuća Bertani u Grezzani, koja je pripadala legendi vinogradarstva i vinarstva veronskoga kraja obitelji Bertani ali je prije koju godinu prodana toskanskoj grupaciji Tenimenti Angelini no zadržala je povijesno (prez)ime. Posljednjeg dana ocjenjivanja išlo se u prekrasnu Villu Mosconi Bertani, s divnim engleskim parkom i vinogradima u Arbizzanu Negrar, u kojoj su se smjestili sadašnji članovi spomenute obitelji Bertani.
Prošle godine nakon ocjenjivanja slavio je proizvođač amaronea Buglioni
U kući Zonin, s domaćinom. Zonin je jedna od poslovno najznačajnijih vinskih kuća u Italiji. Osnovao ju je Domenico Zonin, a predsjednik joj je Gianni Zonin. Gianni je nakon završenog studija enologije krenuo na Pravni fakultet da postane odvjetnik ali ujak Domenico nagovorio ga je da se popsveti vinskom posjedu. Preuzeo ga je 1966. i od regjske vinarija s trsjem u Gambellari stvorio je u međunarodnu instituciju s oko 1800 hektara trsja po cijeloj Italiji te u Virginiji u SAD
Lipih li stvari u podrumu Zonin – sprema li se to poletjeti Ievgeniia Rodionova, iz časopisa Drinks i Menu iz Ukrajine
Bertani je vinska kuća s dugačkm tradicijom. Današnji posjed Bertani (Tenimenti Angelini) brine o oko 200 hektara vinograda i proizvodi lepezu vina među kojima kraljuje amarone, rađen od četiri mjeseca u gajbama prosušivanog selekcioniranog najboljeg grožđa lokalnih sorata Corvina i Rondinella. Vino, s alkoholom od oko 15 vol %, dozrijeva u velikim bačvama od 60 i više hektolitara šest godina, potom prije izlaska na tržište odleži sedam mjeseci u butelji. Maloprodajna cijena: pedesetak eura za butelju. Značajno vino Bertanija je i Valpolicella ripasso, radjeno drugom alkoholnom fermentacijom vina Valpollicella na tropu od amaronea i dozrijevano 16 mjeseci u bačvama od 30 hl od slavonske hrastovine. Iz područja Soave istočno od Verone Bertani proizvodi bijelo vino od lokalne sorte Garganega.
Enolog kuće Bertani Cristian Ridolfi i Mateja Gravner (kćerka Joška Gravnera!), zadužena za odnose s javnosti
Podrum Bertani
Pokusi, kod Bertanija, sa zrenjem: u bačvama od hrastovine, trešnje i kestena
Amarone Bertani: na kušanje su domaćini ponudili berbu 2006, sada aktualnu na tržištu, zatim 1981, koja je bila sjajna i apsolutno dominirala večerom, te 1967. , još uvijek jako dobru ali danas ipak ne na razini 1981.
Samo nekoliko minuta vožnje od Verone u sjajnom prirodnom okruženju s osam hektara zelenih površina od čega je šest hektara vinograda nalazi se prekrasna Villa Mosconi Bertani, građena u prvoj polovici 18. stoljeća. Vlasnik je obitelj Bertani, na čelu s Gaetanom kao pater familiasom i njegovim sinovima Giovannijem i Guglielmom. Cijeli taj prirodni ambijent bio je na glasu još u starorimskom vremenu, kako zbog nekoliko bogatih izvora pitke vode kojom je opskrbljivana i Verona, tako i po proizvodnji vina. Od građevina, kompleks uz villu obuhvaća i kapelicu i veliki vinski podrum. Obitelj Bertani tu nudi vinska kušanja i, u raskošno ukrašenim salama, organizaciju različitih svečanosti na visokom nivou. Uskoro Villa otvara i desetak visokokomfornih soba za goste koji bi željeli tu provesti i više dana…
Villa Mosconi Bertani: poseban doživljaj
Prekrasno prirodno okruženje: kućica gdje se poslužuje kavica
Villa Mosconi Bertani – dvorana za ručkove, večere, svečanosti
Vlasnik Giovanni Bertani, sa suprugom, koja je Argentinka, i argentinskom enologinjom i proizvođačicom vina u Mendozi te degustatoricom na Vinitalyju Marijom Alejandrom Lozano, enologinjom i proizvođačicom vina u Mendozi
Villa Mosconi Bertani, svečana večera uoči Vinitalyja: slijeva su Giovanni Mantovani, generalni direktor kuće VeronaFiere koja organizira Vinitaly, Giuseppe Martelli, voditelj ocjenjivanja, i mama Bertani kao domaćin
SAJAM
Kako je ocjenjivanju, dosad održanom 21 puta, slijedio i sajam vina, 48. do sada, i evo i nekoliko redaka o njemu.
Priredba koja obuhvaća segment vina i maslinovog ulja te opreme za maslinarstvo i produkciju ulja privukla je u četiri dana nekih 155.000 posjetitelja, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za šest posto. Računa se da je ove godine iz inozemstva Vinitaly posjetilo oko 56.000 kupaca vina, što je 3000 više nego lani. Najviše stranih posjetitelja stiglo je iz Njemačke, slijede oni iz SAD, pa Velike Britanije, Kanade, Rusije, Švicarske, Singapura, Hong Konga i Kine, potom Francuske, Austrije i Japana, Danske Švedske i Norveške.
Uskoro, preko Vrutka, i u Hrvatskoj: amarone Latium Morini. Na slici su Eugenio Morini, brat mu Paolo i nećak Piergiorgio, enolog. Sad im je na tržištu redovni Amarone iz 2009. Dali su mi na kušanje sjajan Amarone 2008 riserva, koji upravo izlazi!
Sjajni traminci iz Tramina ili Termena, južnotirolskog mjesta koje se reklamira kao zavičaj Traminca mirisavoga (Gewürtztraminera). Posjed Hofstätter iz Tramina, kojime upravlja Martin Foradori a u enološkom segmentu pomoć mu pruža Markus Heinel, diči se i odličnim lagreinom Steinraffler te odličnim crnim pinotom Villa Barthenau Moguće je – barem je tako rekao Foradori – da Hofstättera vidimo s vinom na Zagreb Vino.comu u studenome!
Dovoljna je kaplja, kad je prava! Kakvog li tulipana iz butelje iz koje je popijena Kaplja 2010! Damijan Podveršič s Collija uspio je i iz 2010 proizvesti sjajnu Kaplju
Veliki prostor zauzeli su proizvođači Furlanije Venecije Julije, i s nizom manjih štandova grupica proizvođača odlično se prezentirali
Paviljon Pijemonta: kao ukras štanda mogu poslužiti i rabljene stare cipele!
Odlični barolo, barbaresco, barbera… Veglio, Cravanzola, Altare, Alessandria, Morandina. Moguće je da se pojave i na Zagreb Vino.comu 2014. krajem studenoga
Izvanredan Barolo Arione od Enza Bogliettija, koji je na slici sa suprugom. I on možda dođe na Zagreb vino.ccom 2014!
Ikone pijemontskih vina – kuće Paolo Scavino i Giacomo Grimaldi. Na slici su Elisa Scavino, kćerka današnjeg voditelja kuće Paolo Scavino Enrica, te Ferruccio Grimaldi, koji vodi kuću Giacomo Grimaldi. Nastupaju zajedno na štandu jer su obiteljski povezani, naime Ferruccio je suprug Elisine sestre Enrike. I oni su pokazali interes za sudjelovanjem na festivalu Zagreb Vino.com 2014 krajem studenoga u zagrebačkoj Esplanadi
Sajam je posjetio i talijanski premijer Matteo Renzi, koji je obećao jaču potporu vinskom sektoru ali i općenito poljoprivredi i produkciji tipičnih proizvoda. Najavio je nove mjere koje bi omogućile 50 postotno povećanje talijanskog izvoza vina do 2020. godine.
Vinitaly u svom 49. izdanju najavljen je za 22. do 25 ožujka 2015.♣
Tiziana Settimo iz kuće Aurelio Settimo iz La Morre: Barolo što je stariji, to je bolji!
Lucia Busso iz vinske kuće Piero Busso, znane po odličnom barbarescu, te Riccardo Bianco s posjeda Marco Bianco, koji je vrlo ugodno iznenadio izborom svojih muškata iz Astija. Moscato d’Asti, pijemontska eno-specijalnost s 5 vol % alkohola, slatkast i s malo CO2, uglavnom izlazi na tržište kao mlad, a on ga je na Vinitalyju 2014 predstavio i u vrlo uspješnoj odležanoj varijanti, iz berbe 2003!
Tags: Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Bruno Rocca, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Elisa Scavino, Enrico Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Franco Ziliani, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Igor Prka, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Rajaković, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Coner, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Letina, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Peter Schandl, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Roberto Voerzio, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan jarec, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about