POTROSAČKI PUTOKAZ – 143 – BUYING GUIDE
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly
TRAVANJ/SVIBANJ– 2014. –APRIL/MAY
VINA SU S TRŽIŠTA / WINES ARE FROM THE MARKET
Šampion/Champ– 99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bod/pts = Sjajno! Dojmljivo! Jedinstveno!/Brilliant! Impressive! Unique!
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ – Velika zlatna medalja/Great gold medal – 96 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,6 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino /Excellent, with character, elegant, classic great wine.
♣ ♣ ♣ ♣ – Zlatna medalja/ Gold medal – 91 – 95 (18,5 – 19,4 / 4,1 – 4,5) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.
♣ ♣ ♣ – Srebrna medalja /Silver medal – 86 – 90 (17,00 – 18,4 / 3,6 – 4,0) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i s (većim) izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji do vrlo zahtjevan ukus / very good and typical, complex, convincing, with big chances to develop even more, for the exigent consumer
♣ ♣ 82 – 85 (16,1 – 16,9 / 3,0 – 3,5) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno do i vrlo solidno, ipak, uglavnom, bez neke uzbudljivosti/ varietal recognizable, in a certain determinated style, solid to very solid, still in general not especially exciting.
♣ 75 – 81 (14,5 – 16,0 / 2,0 – 2,9) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih nedostataka. Moguće ponešto grubo, i/ili načeto umorom pa i donekle na silaznoj putanji, prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant flaws, acceptable for everyday use
ispod/under 75 (ili: 14,5 / 2,0) = Niže do nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.
CIJENE, u maloprodaji / PRICES, retail, 0,75ℓ: S = small (do 40 kn; till 5 €) • M = medium (40-75 kn; 5-10 €) • L = large (76-115 kn; 10-15 €) • XL = extra large (116 -150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-230 kn; 20-30 €) • XXXL = to large (iznad/over 230 kn; 30 €)
- Uzorci se uzimaju iz izvora za koje smo provjerili da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu nakon isporuke od strane proizvođača nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja.• Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija• Uzorak se odmah odbacuje ako barem dvije trećine strukovnog žirija (5 od 7 ili članova) tako odluči.• Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 82 boda po skali do 100 bodova, odnosno 16,1 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 3,0 boda po skali do 5,0 bodova.
Bregoviti sjeverozapad /North-Western Upland
♣ ♣ (S -M) 10° C
KRALJEVINA ZELINA 2012– PUHELEK PUREK
PRIGORJE BILOGORA ■ VINOGRAD: Gornje Psarjevo, Sveti Ivan Zelina • kosina • sorta:Kraljevina crvena■PODRUM, dozrijevanje: inoks ■ OZNAKA:kvalitetno s k.z.p. • 10,9 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM■OPREMA, DESIGN: uredno
VINO je čisto • dotjerano • svježe i osvježavajuće • zrelo • skladno • s primarnim aromama • moderno • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lako se pije, i na dužu stazu ■ izgledom živahno – bistro • zelenkasto – žućkasto ■ na nosu iskazano: lijepo • upućuje na voćnost (plodovi zeleni – s košticom – svježi), izraženu dobro • mineralno, dodir • vegetalno, diskretno (povrće: zeleno / malo grašak…) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • slan(kast)og – kisel(kast)og – srednje dugačkog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi za osvježenje – kao aperitiv – uz hranu/hladni narezak, tjesteninu s bijelim umacima, kuhanu bijeu ribu, bijelo meso
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) 18° C
SYRAH 2011 Križevac– KORAK
PLEŠIVICA ■ VINOGRAD: Križevac • kosina • sorta:Syrah• pristup u trsju: prirodi prijateljski ■PODRUM, dozrijevanje: barrique (225 ℓ) ■ OZNAKA:vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,8 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■OPREMA, DESIGN: decentno – uredno
VINO je sadržajno • bogato • vrlo toplo • iskreno • s karakterom • kompleksno • ozbiljno • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • dinamično • zrelo • skladno • moderno • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno – neprobojno ■ na nosu iskazano dobro • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi tamni/crveni plavi – bobičasti), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije/papar…), iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom potentno – mesnato • slan(kast)og – dugačkog – grijućeg završetka • traži vremena u boci / ima šansu za lijep daljnji razvoj • u usponu ■SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti, ali bolje je još pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu– za koju godinu i kao piće meditacije.
♣ ♣ ♣ (♣) (XL) 18° C
CRNI PINOT 2012– TOMAC
PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Pinot crni/noir• pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki■PODRUM, dozrijevanje: drvo ■OZNAKA:suho • 13,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: teška – malo i ekstravagantna •model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan – dugačak
VINOje višeslojno • živo • skladno • elegantno – profinjeno ■ izgledom bistro • rubinsko ■ na nosu iskazano: lijepo • razvijeno • upućuje na voćnost (plodovi bobičasti/crveni ribiz) • floralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dosta dugačkog završetka ■SERVIS: trošiti sada – još pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu
_________________________________________________.
UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.
Budite razumni: ne pušite!zBe reasonable: do not smoke!
Zdravlje ode – dok pamet dođe! The health may be gone at the moment the reason arrives!
WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living
__________________________________________________.
|
ZAJEDNIČKI NA UNAPRJEĐIVANJU KULTURE STOLA
VITOMIR ANDRIĆ, IVO KOZARČANIN i ŽELJKO SUHADOLNIK: TROJICA NOVINARA-VETERANA NA NAŠOJ ENO-GASTRO SCENI UTEMELJILI SU VINSKI KLUB i ZDRUŽENIM SNAGAMA, i UZ POMOĆ ISTAKNUTIH NAŠIH ENOLOGA i PROIZVOĐAČA, SOMMELIERA, VINSKIH TRGOVACA i BIRANH KRAJNJIH POTROŠAČA VODE VAS DO ZVJEZDANIH VINA
Trojica novinara s dugogodišnjim stažem u području eno-gastronomije – Vitomir Andrić, iz okrilja Večernjeg lista, Ivo Kozarčanin iz 24 sata i s bloga Bakhov sin, te Željko Suhadolnik iz Svijeta u čaši a i s blogom Suhiucasi na WordPressu, odlučili su ujediniti snage u ocjenjivanju vina za preporučivanje potrošačima kroz potrošačke putokaze u medijima preko kojih se obraćaju javnosti. Osnovali su Vinski klub, koji bi s vremenom trebao postati udrugom s dosta članova, iz redova onih koji se profesionalno bave plemenitom kapljicom ali i iz redova konzumenata koji vole uživati za stolom. Prva akcija Vinskoga kluba upravo je strukovno ocjenjivanje kapljice s tržišta. Smisao je potrošačima istaknuti samo ponajbolje domaće (80 posto) i strane etikete što se mogu naći na hrvatskome tržištu.
Vinski klub i Vinske zvijezde: Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik
A prva degustacija bila je u Le Bistròu elitnog zagrebačkog hotela Esplanade, gdje će na kraju godine biti i njeno veliko finale za 2014., s dodjelom priznanja. Najbolja vina odnosno njihove autore nagradit će se priznanjima na etabliranome festivalu vina i kulinarike Zagreb Vino.com, u hotelu Esplanade 28. i 29. studenoga 2014. Upravo ovih dana održana je i druga degustacija, ovaj put u wine-baru Dobra vina u zagrebačkom centru Green Gold.
Prvo ocjenjivanje Vinske zvijezde u hotelu Esplanade: degustatori Helena Čegec, vinska kraljica Zagrebačke županije, Jasminka Šaško, enologinja, Vuglec.breg, Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Marko Mohorović iz Esplanadine službe prodaje, Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić, Ivan Dropuljić, osnivač i direktor festivala Zagreb Vino.com, Željko Suhadolnik, te enolog i proizvođač vina Velimir Korak
Zamišljeno je da članovi ocjenjivačkog suda, tj. degustatori, uvijek budu trojica organizatora – dakle Andrić, Kozarčanin i Suhadolnik, plus do četvero stručnih ocjenjivača, vinara, enologa, znanstvenika, ugostitelja, sommeliera, trgovaca vinom. Kušanja su predviđena svaka dva mjeseca, uzoraka na kušanju pak do oko 30, a objave rezultata za po četiri vina ići će svakog tjedna, uz vikend. Na prvoj degustaciji uz Andrića, Kozarčanina i Suhadolnika bili su direktor Zagreb Vino.coma prof. Ivan Dropuljić, enolozi i proizvođači Velimir Korak i Jasminka Šaško (Vuglec-breg) a aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije Helena Čegec, kćerka zelinskog vinara Branka Čegeca, nazočila je kao proamtračica, s mogućnošću diskusije. Vina je posluživao Marko Bajagić. Na drugoj degustaciji uz trio Vinske zvijezde sudjelovali su enologinje Ivana Rendulić iz Zagrebačke županije te Ana Hranilović, enolog i proizvođač Tomislav Tomac, i sommelier u wine-baru Dobra vina Josip Muhar. Vina je posluživao Tomo Lozančić.
Rezultate za prva četiri vina objavili smo prigodno, upravo uz Valentinovo, Dan zaljubljenih. Nadamo se da su prijedlozi odmah i iskorišteni.
Inače, uz svako vino kao odraz kakvoće stavljaju se zvjezdice, a ne bodove. Poseban znak – J – dodaje se vinima s najboljim odnosom cijene i kakvoće. Vinima ispod 85 bodova ne dodjeljuje se priznanje.
UZORCI i OCJENE
♣ ♣ ♣ ♣ STINA PLAVAC MALI MAJSTOR 2009 – JAKO-VINA, Brač, vrhunsko, 15,0 vol %, suho, 160 kn (Vivat Fina Vina) – Čisto, puno, čvrsto vino, bogatog mirisa i okusa
♣ ♣ ♣ ♣ MALBEC 2011 reserva– NORTON, Argentina, suho, 14,0 vol %, 84,90 kn (Dobra vina) -Snažno, puno, slojevito vino s dosta okusa čokolade. Nije doseglo vrhunac, vrijeme je pred njim
♣ ♣ ♣ ♣ MALBEC TERRAZAS 2010 reserva– NORTON, Argentina 14,5%, 123 kn (MIVA) – Čvrsto i skladno, bogato vino, lijepo uklopljeni mirisi drveta, još je mlado
♣ ♣ ♣ NADINSKA RANA 2010 – VRSALJKO, Nadin, vrhunsko, 14,3%, suho, 74,98 kn (Vrutak) – Toplo, čvrsto, dotjerano, zaobljeno, dugo traje, piti sada
♣ ♣ ♣ PLAVAC 2007 Murvica – BAKOVIĆ, Brač, Bol/ Murvica, suho, 14,0 vol %, 131,75 kn (MIVA) – Kompleksno, miris makije, bora, suhe trave, tanini još malo stežu, toplo
♣ ♣ ♣ CABERNET SAUVIGNON 2011 reserva – CALITERRA, Čile, 13,5 vol%, 120,50 kn (Vivat Fina Vina) – Lijep, skladan miris, slastan topao okus, puno i dosta složeno, tehnički jako dobro napravljeno vino
♣ ♣ ♣ TOBIA 2009 Seleccion – TOBIA, Španjolska, Rioja, 13,5%, 64,90 kn (Dobra vina) – Čvrsto, puno vino, dotjerano, mineralno, finale blago oporo.
♣ ♣ ♣ VELIKO RDEČE 2006 – MOVIA, Goriška brda, Slovenija, 13,0 %, suho, 320 kn (Bornstein) – S tercijarnim bouquetom i s nešto povišenom ali prihvatjivom hlapljivom kiselosti, dobro zaobljeno, i u poznijoj svojoj dobi živahno i interesantno
♣ ♣ ♣ JAKOB 2011 – VINA JAKOB, Slavonski Brod, 14,8%, suho, 99 kn (Jabuke i ruže) – Dosta robusno, alkoholno, malo pecka, ipak ugodan okus, dosta svježine zbog lijepih kiselina, traži još vremena u butelji
♣ ♣ ♣ CABERNET SAUVIGNON 2010 Festigia – VINA LAGUNA, Zapadna Istra, 13,4 vol %, 69,99 (Superkonzum) – Kompleksno, puno, s dobrom voćnosti, živo, piti, uz jelo
♣ ♣ ♣ CABERNET FRANC 2009 – BATIČ, Slovenija, Vipava, 14 vol %, 150 kn (MIVA) – Ugodan miris, s dosta mirodija, okus isprva mekan, finale malo oporo, piti uz jelo
♣ ♣ ♣ CRNO 9 2011 – GALIĆ, Kutjevo, suho, 14,0 vol %, 100,38 kn (MIVA) – Ugodnog mirisa, toplog, uravnoteženog i mekog okusa, živo.
♣ ♣ ♣ GRAŠEVINA 2013 – BUHAČ, Srijem, 12 vol %, vrhunsko, suho, 24,98 kn (Vrutak) Aromatično, puno, toplo, svježe, lepršavo, moderno, odličan odnos kakvoće i cijene
♣ ♣ ♣ ♣ STINA PLAVAC MALI MAJSTOR 2009 – JAKO-VINA, Brač, vrhunsko, 15,0 vol %, suho, 160 kn (Vivat Fina Vina)
VINO S ODLIČNIM ODNOSOM IZMEĐU KAKVOĆE I MALOPRODAJNE CIJENE
♣ ♣ ♣ GRAŠEVINA 2013 – BUHAČ, Srijem, 12 vol %, vrhunsko, suho, 24,98 kn (Vrutak) Aromatično, puno, toplo, svježe, lepršavo, moderno, odličan odnos kakvoće i cijene
♣ ♣ ♣ GRAŠEVINA 2012 Goldberg – BELJE, vrhunsko, 15,6 vol%, suho, 124,99 kn (Konzum) – Čistog mirisa, sočno, bogatog i kremastog okusa
♣ ♣ ♣ SAUVIGNON 2013 – VILLA MARIA, Marlborough, Novi Zeland, 13,0%, 75 kn (Dobra vina) – Čist miris, egzotičan okus, vino pripremljeno za svjetski uspjeh
♣ ♣ ♣ POUILLY FUMÉ 2010 – De LADOUCETTE, Francuska, Loire, 12,5%, suho 269 kn (Vinum) – Krasan bogat i skladan miris, izražena kiselost.
♣ ♣ ♣ GRAŠEVINA 2012 – Adžić, Kutjevo. 13,4 vol%, 64,88 (MIVA) – Iskren miris, mekan i skladan okus, svježe, suzdržana slast, piti sada
Drugo ocjenjivanje Vinskog Kluba Vinske zvijezde bilo je u wine baru Dobra vina u zagrebačkom centru Green Gold. Slijeva su Ana Hranilović, Josip Muhar, Željko Suhadolnik, Tomo Lozančić, Tomislav Tomac (stoje), Ivana Rendulić, Ivo Kozarčanin i Vito Andrić
Sud Ouest
♣ ♣ ♣ (L) 18° C
CAHORS MALBEC 2011– Lionel OSMIN
SUD OUEST (Jugozapad), CAHORS ■ VINOGRAD, sorta:Malbec■PODRUM, vinifikacija: hladna maceracija, bez alkoholnog vrenja • maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 21 dan • dozrijevanje: 10 mjeseci • u drvu: 25 % ■OZNAKA:Cahors a.o.c. • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je dotjerano • toplo • živo • zrelo • skladno • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko ■ na nosu iskazano • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi tamni/crveni, plavi – bobičasti – svježi), izraženu dobro • začinske nijanse, (mirodije…), iskazane s mjerom vrlo dobro uklopljeno • herbalno, diskretno (trava / aromatično bilje…) • nit animalnoga ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto • s kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • sa mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – srednje dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za lijep daljnji razvoj ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu/jela od tamnog mesa, s roštilja, pirjana… – za koju godinu i kao piće meditacije.
♣ ♣ (♣) (L) 18° C
MON ADOUR 2011– Lionel OSMIN
SUD OUEST, MADIRAN ■ VINOGRAD:, sorta:Tannat 70 %, Cabernet franc 20 %, Cabernet sauvignon 10 %■PODRUM: vinifikacija hladna maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 21 dan • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana, dirigirana: da, do maksimalno: 25 °C • dozrijevanje: 10 mjeseci • u drvu: 40 % ■OZNAKA:Madiran a.o.p. • suho • 14,5 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■OPREMA, DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje čisto • dotjerano • vrlo toplo • moderno • u suglasju sa: godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno – neprobojno • odlične uljnosti ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi tamni/ bobičasti – ukuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • herbalno, diskretno • mljevena kava, poljubac ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • sa mekanim taninom (neuobičajeno mekanime za relativno mladi tannat!)/kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – donekle sušećeg – srednje dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.
Furlanija Venecija Julija
♣ ♣ ♣ (XL -XXL) 13 – 14° C
MALVASIA 2010– Il CARPINO
COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Malvazija istarska • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■OZNAKA:. Venezia Giulia i.g.t. • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: lijepo – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje višeslojno • sadržajno • iskreno • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • vrlo toplo • s dosta živosti • s finim blagim tercijarnim bouquetom • s oksidativnom je notom • u duhu tradicije • u suglasju sa: godištem berbe – dobi • potentno i robusno • s dozom rustikalnga • nije za pijuckanje na dužu stazu ■ izgledom živahno • žućkasto – zlaćano ■ na nosu • razvijeno • upućuje na voćnost (plodovi bijeli – južni – orašasti, suhi, ukuhani), izraženu dobro • floralno (cvijeće svijetlo…) • začinske nijanse • herbalno (mediteransko bilje…) • maceraciju (s fermentacijom) • osjet preprženog kruha, dodir ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto • tijelom & strukturom mesnato – vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dosta dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za razvoj u boci ■SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.
♣ ♣ ♣ (XL -XXL) 13 – 14° C
EXORDIUM 2010 – Il CARPINO
COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Friulano ■OZNAKA:Venezia Giulia i.g.t. • suho• 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje kompleksno • sadržajno • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • dotjerano • vrlo toplo • dinamično • skladno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zlaćano ■ na nosu upućuje na floralno • osjet brioša – dojam je plemenite plijesni, poljubac • začinske nijanse • mineralno • voćnost (plodovi bijeli), izraženu dobro • maceraciju (s fermentacijom) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa s time što je vino espresivnije nego na nosu • zaobljeno – blago kremasto • slankasto – s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – dosta dugačkog – grijućeg završetka • moglo bi mu dobro doći još vremena u boci ■SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti, ili pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu.
♣ ♣ (XL) 12° C
RIBOLLA GIALLA 2010 – Il CARPINO
COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • tlo: lapor • sorta:Rebula žuta /Ribolla Gialla• pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki■PODRUMmaceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 4 – 5 dana • drvo • dozrijevanje: velika bačva ■OZNAKA:Venezia Giulia i.g..t. • suho • 13,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,20 ℓ – 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: lijepo – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje kompleksno • iskreno • cjelovito • zrelo • skladno • laganije • u suglasju sa: terroireom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno • žućkasto-zlaćano ■ na nosu suzdržano – upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom) • floralno (cvijeće bijelo) • začinske nijanse • herbalno, diskretno • maceraciju (s fermentacijom) • osjet, dojam je, i niti plemenite plijesni • mineralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto- s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • slan(kast)og – blago oporog završetka • u špici ■SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz hranu.
♣ ♣ ♣ (XL -XXL) 13 – 14° C
VIS UVAE 2010– Il CARPINO
COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Pinot sivi/Pinot grigio• pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki ■PODRUM: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: više od četiri dana • dozrijevanje: bačva • slavonska hrastovina ■OZNAKA:Venezia Giulia i.g.t. • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje kompleksno • sadržajno • iskreno • cjelovito • čisto • dotjerano • toplo • dinamično • skladno • u suglasju sa: terroireom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • nježno ružičasto • odlične uljnosti ■ na nosu malo suzdržano • upućuje na mineralno • voćnost • herbalno, diskretno • maceraciju ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobrom i kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – fino kisel(kast)og – živahnog – dosta dugačkog završetka • traži vremena u boci / ima šansu za daljnji razvoj ■SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu.
♣ ♣ ♣ (XXL –XXXL) 18° C
RUBRUM 2007– Il CARPINO
COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Merlot• pristup u trsju: prirodi prijateljski • berba: u više navrata■PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: velika bačva – barrique (225 ℓ) • slavonska – francuska hrastovina ■OZNAKA:Venezia Giulia i.g.t. • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • ČEP: pluteni – ozbiljan ■OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■PAKIRANJE: profinjeno • boce umotane u papir
VINOje višeslojno • sadržajno • bogato • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • vrlo toplo • s dosta živosti • zrelo • sa finim tercijarnim bouquetom • u internacionalnom stilu • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom/godištem berbe – dobi ■IZGLEDOM živahno • rubinsko-granatno • tamno – neprobojno ■NA NOSU iskazano lijepo • razvijeno • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi tamni/crveni plavi – s košticom – bobičasti; suhi, ukuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije/vanilija…), s mjerom, dobro uklopljeno • herbalno, diskretno (sijeno) • osjet čokolade – paljenoga, poljubac – balzamskih niti ■U USTIMA doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – kremasto • slano – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti – fino gork(ast)o • sa mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom mesnato, gusto • gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • retronazalno: mirodije, blaga acetatna nota • u špici koja može trajati ■SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada • ponuditi za obvezno uz hranu – kao piće meditacije.
♣ ♣ ♣ (XL -XXL) 18° C
ROSSO CARPINO 2009– Il CARPINO
COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Merlot, Cabernet sauvignon• pristup u trsju: prirodi prijateljski ■PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: velika bačva • slavonska hrastovina ■OZNAKA:Venezia Giulia i.g.t. • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■PAKIRANJE: profinjeno • boce umotane u papir
VINOje kompleksno • bogato • iskreno • ozbiljno • cjelovito • čisto • dotjerano • toplo • s dosta živosti • zrelo • skladno • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom/sortama – godištem berbe – dobi ■IZGLEDOM živahno • rubinsko – granatna nijansa • tamno – neprobojno ■NA NOSU iskazano: lijepo • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi tamni/crveni plavi – s košticom – bobičasti – ukuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije/papar, vanilija…), s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • herbalno, diskretno • osjet čokolade ■U USTIMA doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slano – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – fino gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za daljnji razvoj ■SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu.
Toscana
Brunello di Montalcino
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– Il POGGIONE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 200.000 ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– LOACKER CORTE PAVONE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 15,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 31.000 ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 Montosoli– ALTESINO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– CIACCI PICCOLOMINI d’ARAGONA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva– FULIGNI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 15.000 ℓ
Maria Fuligni: vremešna, ali ne predaje se! Za proizvodnju vina angažirala je jednog od najcjenjenijih toskanskih enologa Paola Vagagginija
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– PIAN dell’ORINO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2007 vigneto Poggio Doria– TENUTE SILVIO NARDI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 3.500 ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva– TERRALSOLE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 17.400 ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2006 riserva Poggio al Vento– COL d’ORCIA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 15,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 18.000ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Fonte Lattaia– TERRALSOLE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 11.400 ℓ
Kralj kave (Illy), čokolade (Domori) i vina (Mastrojanni): Riccardo Illy
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 vigna Loreto– MASTROJANNI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14M5 vol % ■ PROIZVODNJA: 8.000 ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 riserva Il Piaggione– SALICUTTI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 tre vigne– SALICUTTI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 Pelagrilli– SIRO PACENTI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 15,0 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– SIRO PACENTI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 15,0 vol %
S enologom i upraviteljem Antinorijeva posjeda Pian delle Vigne u Montalcinu Fabijom Rattom: kušanje Brunella Pian delle Vigne iz nekoliko različitih godišta, najstarije vino bilo je od prije dvadesetak godina. jako dobro!
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– PIAN delle VIGNE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 149.000 ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– MADONNA NERA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 6.000 ℓ
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 riserva– CAPRILI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 15,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 8.000 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– FULIGNI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 22.000ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– COSTANTI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol %
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Flauto Magico– Il PARADISO di FRASSINA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol %
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– TENUTA la FUGA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 20.000 ℓ
Uz kušanje Brunella u velikoj dvorani samostana u Montalcinu postoji i još jedno, u simpatičnom restorančiću Osticcio Tullija Scrivanija, u središtu mjesta. Onamo uzorke donose ponajbolji proizvođači, poput Altesina, Sira Pacentija, Pian dell’Orina, Salicuttija, Costantija, Ciacci Piccolominija d’Aragone i drugih, koji su izabrali ovu lokaciju jer tu je manja gužva i može se mirnije degustirati . Iz istih razloga neke istaknute montalcinske kuće koje sudjeluju s vinom i na kušanju u samostanu odlučile su biti prisutne i u Osticciju
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– TERRALSOLE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 5.500 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 riserva Poggio Abate– La PODERINA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 8.000 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– SESTI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 12.500 ℓ
Kušanje u Montalcinu: Tim Atkin MW iz Londona, te Carla Capalbo i Poljak Wojciech Bonkowski
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 riserva Franci– TASSI – FRANCI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 1.300 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 vigna vecchia– Le RAGNAIE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol %
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – STELLA di CAMPALTO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 13,5 vol %
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 – SALVIONI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 7,500 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 vigna delle Raunate– MOCALI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 6.000 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 Altero– POGGIO ANTICO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 24.000 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– TENUTA le POTAZZINE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 20.000 ℓ
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– CASTIGLION del BOSCO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 80.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009 selezione Madonna delle Grazie– MARRONETO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 9,500 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– DONATELLA CINELLI COLOMBINI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 10.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– POGGIO ANTICO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 49.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– GIANNI BRUNELLI le CHIUSE di SOTTO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 10.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– TENUTE SILVIO NARDI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 150.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 riserva Vigna del Fiore– BARBI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 6.600 ℓ
♣ ♣ ♣
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– CAPRILI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 15,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 12.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– MARRONETO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 13.500 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– Il PALAZZONE
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 9.300 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 riserva La Casa– CAPARZO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 15.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– SESTA di SOPRA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 9.300 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– CAPANNA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 5.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– CASTELLO di ROMITORIO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 24.600 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– ARGIANO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 150.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– AGOSTINA PIERI
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 17.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– La PODERINA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 60.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– SAN POLO
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 13,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 50.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– UCCELLIERA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 15,0 vol % ■ PROIZVODNJA: 18.000 ℓ
♣ ♣ ♣ 18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2009– COL d’ORCIA
MONTALCINO ■ VINOGRAD, sorta: Sangiovese ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol % ■ PROIZVODNJA: 200.000 ℓ
BERBA 2009– U prvoj fazi vegetacije pa sve do srpnja vrijeme je bilo s dosta kiše i to je pomoglo da se u tlu nakupe velike vodene reserve. Od sredine srpnja vrijeme se dijametralno promijenilo i bilo je u znaku velikih vrućina i suše, a spomenute vodne reserve pokazae su se u takvim okolnostima kao spas. Zbog nesnosnih vrućina do druge polovice kolovoza zrenje je bilo prisiljeno, slador se nakupljao u velikoj mjeri. Tek s rujnom stvar se normalizirala, posljednja faza zriobe prošla je u redu, noći su bile nešto svježije i kiseline nisu izgorjele. Ukupna količina polifenola na kraju se pokazala velikom a tanini ipak nisu poremetili sklad kako se strahovalo zbog perioda prisilnog sazrijevanja. Vina su s dosta visokim alkoholima, imaju manje-više uobičajenu svježinu, tannin je nešto izraženiji nego inače, tj. u godinama kad je sazreijevanje idealno, ali ipak ne remeti eleganciju. Vina su po procjeni toskanskih enologa sa srednjim potencijalom što se tiče dužine starenja. Berbi 2009 dodijeljene su četiri zvjezdice od mogućih pet. ■
Chianti classico docg
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 La Tradizione– FATTORIA POGGIOPIANO
SAN CASCIANO VAL di PESA, Sangiovese 100 %, 14,5 vol %, 6.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 – FONTODI
GREVE in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 150.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 – RIECINE
GAIOLE in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 14,5 vol %, 40.000 butelja
Firenca: anteprima Chianti Classico Collection
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 – POGGIOPIANO
SAN CASCIANO VAL di PESA, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 40.000 butelja
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 Montornello– BIBBIANO
CASTELLINA in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 4000 butelja
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 – FIETRI
GAIOLE in CHIANTI, Sangiovese 94 %,Alicante Bouschet 6 %, 14,0 vol %, 2000 butelja
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 – ISOLE E OLENA
BARBERINO VAL D’ELSA, Sangiovese 80 %,Canaiolo 15 %,Syrah 5 %, 14,5 vol %, 120.000 butelja
♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 – Le CINCIOLE
GREVE in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 27.000 butelja
♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 Ceppeto – MANNUCCI DROANDI
GAIOLE in CHIANTI, Sangiovese 90 %,Canaiolo 5 %,druge sorte5 %, 14,5 vol %, 18.000 butelja
Chianti classico riserva docg
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 riserva Il Picchio– CASTELLO di QUERCETO
GREVE in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 13,5 vol %, 16.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 riserva Rancia– FELSINA
CASTELNUOVO BERARDENGA, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 65.000 butelja
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 riserva Brancaia– BRANCAIA
RADDA in CHIANTI, Sangiovese 80 %, Merlot 20 %, 14,0 vol %, 50.000 butelja
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 vigna Casi– CASTELLO di MELETO
GAIOLE in CHIANTI, Sangiovese 90 %, ostale sorte20 %, 14,0 vol %, 20.000 butelja
♣ ♣ ♣ (♣) 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 riserva Castello di Volpaia– CASTELLO di VOLPAIA
RADDA in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 4000 butelja
Chianti classico gran selezione
IGRA NA SKLAD i FINOĆU – Najnovija oznaka u apelaciji Chianti Classico docg je gran selezione. Ona sada tamo čini vrh piramide kakvoće. Ispod je oznaka Chianti Classico docg riserva, a najdonji dio piramide zauzima bazni Chianti classico docg, koji smije izaći iz podruma godinu dana nakon berbe, i nazivaju ga annata.
Oznaka gran selezione najavljena je na toskanskim pretpremijerama još lani, ali sada u 2014. službeno su promovirana vina unutar nje. U toj prvoj grupi našlo se 34 odbrana vina. Među predloženim kandidatima vina je izabrala posebna grupa ponajboljih toskanskih enologa na čelu s Francom Bernabeijem. Po pravilniku, ukratko, vina za gran selezione moraju biti samo od grožđa iz vlastitog vinograda, i trebaju u podrumu prije izlaska na tržište provesti minimalno 30 mjeseci, odnosno 2,5 godine.
Kako mi je rekao Bernabei, tražili su se posebice sklad i elegancija dakle ne to da vino bude nabildano vrijednostima unutar pojedinih parametara poput npr. alkohola, jačine mirisa i okusa, nego da pokazuje visoki sklad između njih, te između alkohola, ekstrakta, ukupne kiselosti, tanina, kao i da vino u organoleptici maksimalno pokazuje povezanost s teritorijem. Po mojim impresijama, većina vina udovoljila je tim kriterijima gledajući s aspekta konzumacije sada, ali dio je ipak djelovao još preživo i premlado te je odavao malo intenzivnije note svojstvene dozrijevanju u bačvici no koje se, međutim, s vremenom imaju šansu smiriti.
Većina vina iz berbe 2010., koja se u Toscani nije pokazala u tako mršavom svjetlu kao kod nas i još ponegdje u Europi, dio ih je bio iz 2009, a nekoliko i iz 2011. Proizvodnja vina Chianti classico gran selezione varira od proizvođača do proizvođača, najveću količinu ima kuća Ruffino – čak 500.000 butelja, a najmanju Villa Calcinaia – tek 800 butelja! Maloprodajne cijene su od oko 30 eura naviše.
Evo, od ta 34 vina, mojih desetak favorita:
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 Vigna del Sorbo gran selezione – FONTODI
GREVE in CHIANTI, Sangiovese 95 % &Cabernet sauvignon 5 %, 15,0 vol %, 5000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 Cellole gran selezione– SAN FABIANO CALCINAIA
CASTELLINA in CHIANTI, Sangiovese 95 % & druge sorte 5 %, 14,5 vol %, 18.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 Il Grigio di San Felice gran selezione– SAN FELICE
CASTELNUOVO BERARDENGA, Sangiovese 80 % & Abrusco 7 %, Pugnitello 5 %, Malvasia nera 4 %, Cilegiolo 2 %, Mazzese 2 %, 14,5 vol %, 40.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2009 Don Vincenzo gran selezione– CASALOSTE
GREVE in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 4.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 l’Imperatrice gran selezione– FATTORIA di CORSIGNANO
CASTELNUOVO BERARDENGA, Sangiovese 100 %, 14,5 vol %, 1500 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 vigna del Capannino gran selezione– BIBBIANO
CASTELLINA in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 14,0 vol %, 20.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 Castello di Ama gran selezione– CASTELLO di AMA
GAIOLE in CHIANTI, Sangiovese 85 %,Merlot 10 %,Cabernet sauvignon 5 %, 14,0 vol %, 20.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 Castello di Brolio gran selezione– BARONE RICASOLI
GAIOLE in CHIANTI, Sangiovese 80 %,Cabernet sauvignon 10 %,Merlot i Petit verdot po 5 %, 14,5 vol %, 50.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2011 Castello Fonterutoli gran selezione– CASTELLO di FONTERUTOLI
CASTELLINA in CHIANTI, Sangiovese 92 %,Malvasia nera & Colorino po 8 %, 14,5 vol %, 60.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 Castello di Meleto gran selezione– CASTELLO di MELETO
GAIOLE in CHIANTI, Sangiovese 85 %, Cabernet sauvignon 15 %, 14,5 vol %, 4.000 butelja
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
CHIANTI CLASSICO 2010 Il Puro gran selezione– CASTELLO di VOLPAIA
RADDA in CHIANTI, Sangiovese 100 %, 13,5 vol %, 2.000 butelja
Vino nobile di Montepulciano
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 riserva- BOSCARELLI
MONTEPULCIANO ■ VINOGRAD, sorta: Prugnolo gentile (Sangiovese) 85 %, te Canaiolo, Colorino, Mammolo ■ OZNAČENO kao docg; 14,0 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 riserva – Le BERNE
MONTEPULCIANO ■ VINOGRAD, sorta: Prugnolo gentile (Sangiovese) ■ OZNAČENO kao docg; 15,5 vol %
♣ ♣ ♣ ♣ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 riserva Vitaroccia- ICARIO
MONTEPULCIANO ■ VINOGRAD, sorta: Prugnolo gentile (Sangiovese) 85 %, te Canaiolo, Colorino, Merlot ■ OZNAČENO kao docg; 14,5 vol %
♣ ♣ ♣ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2006 riserva– FATTORIA del CERRO
MONTEPULCIANO ■ VINOGRAD, sorta:Prugnolo gentile■OZNAČENO kao:d.o.c.g., 13,5 vol%
Kušaonica u starom dvorcu u Montepulcianu. Proizvođači vina iz tog srednjevjekovnog toskanskog grada majstori su u produkciji desertnog vinsanta, koji je organoleptikom poput našeg izvornog prošeka
Pannon
♣ ♣ ♣ ♣ (XL-XXL) 18° C
ELIXIR 2009 Villány cuvée– POLGAR
VILLÁNY ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Frankovka /Kekfrankos Blaufränkisch■PODRUM: dozrijevanje: 20 mjeseci • tonneau (500 ℓ) • mađarska hrastovina ■OZNAKA:DHC Villány szaraz vörös bor • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje višeslojno • dosta bogato • ozbiljno • cjelovito • čisto • toplo • dinamično • skladno • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko -nijansa granatnoga • tamno – neprobojno ■ na nosu iskazano dobro; upućuje na voćnost (plodovi tamni/plavi – s košticom – bobičasti – suhi, u-kuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice, iskazane nešto jače ali s mjerom, dobro uklopljeno • herbalno (kora drveta…) • osjet crne čokolade – mljevene kave, poljubac • mineralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno ali i s finim herbalnim nitima • slankasto – s dobro očuvanom, kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • traži vremena u boci / ima šansu za daljnji razvoj • u usponu ■SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – možda je ipak bolje još pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu – za koju godinu i kao piće meditacije.
ZWEIGELT 2009– MATIAS
PECS (PEČUH) ■ VINOGRAD, sorta:Zweigelt■PODRUM, dozrijevanje: tonneau (500 ℓ) ■OZNAKA:szaraz vörös bor • suho • 14,5 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da •model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – uredan – srednje dužine ■OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro ■ODNOS KAKVOĆA – MALOPRODAJNA CIJENA: izvrstan
VINOje kompleksno • dotjerano • elegantno • ima karakter • savršeno čisto • toplo • dinamično • zrelo • skladno • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • moglo bi se reći pinotni tip zweigelta (kompliment!) • lijepo se pije ■ izgledom živahno – bistro • rubinsko • tamno ali probojno ■ na nosu iskazano: lijepo • upućuje na začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije …), s mjerom vrlo dobro uklopljeno • osjet tamne čokolade – paljenoga • voćnost (plodovi tamni/crveni, plavi – bobičasti), izraženu dobro • floralno, dodir • herbalno, diskretno (sjenik…) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • lijepo zaobljeno • slano – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – fino gork(ast)og – dosta dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za daljnji razvoj ■SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – može se i pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu.
♣ ♣ (♣) (M) 18° C
MERLOT 2011– INDIVINUM KFT
SZEKSZARD ■ VINOGRAD sorta:Merlot■OZNAKA:szaraz vörös bor • 15,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ •model, tip: bordeaux – • ČEP: pluteni – srednje dužine ■OPREMA, DESIGN: obično • etiketa: pretrpano – u dva dijela – čitljivo: teško (čudna slova koja treba odgonetavati kao hijeroglife)
VINOje vrlo toplo • s dosta živosti • s blagom je oksidativnom notom • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe • robusno ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno – gotovo neprobojno ■ na nosu iskazano: dobro • upućuje na mineralno, dodir • voćnost (plodovi tamni/plavi – bobičasti – suhi, ukuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dosta dugačkog – malo tvrdog – grijućeg završetka ■SERVIS: odčepiti bocu, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – eventualno pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL –XXXL) 18° C
VIÑA PEDROSA 2009 reserva– BODEGAS HNOS PÉREZ PASQUAS
RIBERA DEL DUERO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Tinto fino (Tempranillo)■PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: 24 mjeseci • barrique (225 ℓ) ■OZNAKA:Ribera del Duero d.o. reserva • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (42.500) • boca: personalizirana •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINO je višeslojno • bogato • ozbiljno • cjelovito • čisto • dotjerano • toplo • umireno ali i s još dosta živosti • sa finim blago tercijarnim bouquetom ■ izgledom živahno • odlične uljnosti • rubinsko-granatno • tamno – gotovo neprobojno ■ na nosu iskazano dobro • razvijeno • upućuje na voćnost (plodovi tamni/ plavi – s košticom – bobičasti ; suhi, ukuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice, vrlo dobro uklopljeno • osjet čokolade – dima, poljubac – balzamskih niti ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom – mesnato – vrlo dobro • slan(kast)og – fino gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • retronazalno daje malo na badem • ima šansu i za daljnji razvoj • može trajati ■SERVIS: odčepiti bocu, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu – kao piće meditacije.
♣ ♣ ♣ ♣ (XXL) 18° C
VIÑA PEDROSA 2009 La Navilla– BODEGAS HNOS PÉREZ PASQUAS
RIBERA DEL DUERO ■ VINOGRAD: La Navilla • visoravan – kosina • nadmorska visina: 844 m • sorta:Tempranillo• cijepovi su od loza iz starih ponajboljih obiteljskih vinograda ■PODRUMdozrijevanje: 20 mjeseci • barrique Allier (225 ℓ) ■OZNAKA:d.o. • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: teška – odgovara vinu: da •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje višeslojno • sadržajno • bogato • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • svježe • dinamično • zrelo • skladno • elegantno – profinjeno • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko-granatno • tamno – neprobojno ■ na nosu iskazano: lijepo • razvijeno • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi tamni/crveni plavi) • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice • herbalno, diskretno (sijeno; mediteransko bilje – cedar…) • osjet crne čokolade – paljenoga, dodir ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto slano – s kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • retronazalno daje na ukuhane višnju, crni ribiz • tijelom & strukturom – vrlo dobro • slan(kast)og – svježeg – dugačkog završetka • ima šansu za lijep daljnji razvoj • u usponu ■SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu – kao piće meditacije.
♣ ♣ ♣ (♣) (XXXL) 18° C
VIÑA PEDROSA 2006 gran reserva– BODEGAS HNOS PÉREZ PASQUAS
RIBERA DEL DUERO ■ VINOGRAD: sorta:Tinto fino (Tempranillo)• loze stare: ■PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: 24 mjeseci • barrique (225 ℓ) •u boci, prije izlaska: 36 mjeseci ■OZNAKA:Ribera del Duero gran reserva d.o. • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (6250) • boca: personalizirana – teška •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje višeslojno • sadržajno • bogato • iskreno • ozbiljno • cjelovito • toplo • sa finim tercijarnim bouquetom • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • robusno • malo rustikalno ■ izgledom živahno • odlične uljnosti • rubinsko-granatno • tamno – gotovo neprobojno ■ na nosu razvijeno • upućuje na mineralno • voćnost (plodovi tamni/ plavi; suhi, u-kuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice, s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • herbalno (sijeno; kora drveta, dodir…) • osjet paljenoga, diskretno – nijansi animalnoga ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – prožeto nitima herbalnoga • slankasto – s dobro kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka• može još trajati ■SERVIS: odčepiti bocu, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi svakako uz hranu.
♣ ♣ ♣ (XL) 18° C
VIÑA PEDROSA 2010 crianza– BODEGAS HNOS PÉREZ PASQUAS
RIBERA DEL DUERO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Tempranillo• berba: u više navrata■PODRUM, dozrijevanje: 18 mjeseci • barrique (225 ℓ) ■OZNAKA:d.o. • suho • 14,0 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: teška – odgovara vinu: da •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje čisto • dotjerano • toplo • s dosta živosti • zrelo • skladno • moderno – u internacionalnom stilu ■ izgledom živahno • rubinsko-granatno • tamno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi tamni/crveni plavi), izraženu dobro • herbalno, diskretno • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije …), s mjerom i vrlo dobro uklopljeno • osjet čokolade – dima ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti sada • ponuditi uz hranu.
♣ ♣ (♣) (M- L) 18° C
GAVILLÁN 2011 crianza– BODEGAS HNOS PÉREZ PASQUAS
RIBERA DEL DUERO ■ VINOGRAD: kosina • sorta:Tempranillo• berba: u više navrata■PODRUM, dozrijevanje: 12 mjeseci • barrique (225 ℓ) (novi) • francuska – američka hrastovina ■OZNAKA:d.o. • suho • 14,5 vol%■NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: teška – odgovara vinu: da •model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro
VINOje čisto • dotjerano • toplo • skladno • moderno • u suglasju sa: tipologijom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko • vrlo tamno ■ na nosu izraženo dobro • upućuje na začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije/ vanilija…), iskazane jače, no ipak još s mjerom • voćnost (plodovi tamni/crveni plavi), izraženu dobro • herbalno, diskretno (sijeno; mediteransko bilje…) • osjet čokolade • dodir mineralnoga ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • slankasto – s dobrom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu
_______________________________________________________________________
kušano još… / tasted too • veterani dostojni štovanja /enjoyable & impressive oldies
_______________________________________________________________________
BRUNELLO di MONTALCINO 2004 Sugarille– PIEVE SANTA RESTITUTA
TOSCANA, MONTALCINO ■ Sangiovese • docg • suho • 14,5 vol%
BARBARESCO 2004 Santo Stefanetto– Piero BUSSO
PIJEMONT NEIVE ■ Nebbiolo • docg • suho • 14,5 vol%
BARBARESCO 2006 Masseria- VIETTI
PIJEMONT ■ Nebbiolo • docg • suho • 14,0 vol%
BARBERA d’ASTI 2004 la Crena Nizza superiore– VIETTI
PIJEMONT, ASTI ■ Barbera • doc superiore Nizza • suho • 14,5 vol%
BARBERA d’ALBA 2005 Scarrone vigna vecchia– VIETTI
PIJEMONT, ALBA ■ Barbera • doc • suho • 14,5 vol%
VINSANTO OCCHIO di PERNICE 1999 – AVIGNONESI
MONTEPULCIANO ■doc • slatko
VINSANTO 2001 – POLIZIANO
MONTEPULCIANO ■doc • slatko
VINSANTO FAMILIAE 2003 – BOSCARELLI
MONTEPULCIANO ■doc • slatko
Tags: Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Bruno Rocca, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Elisa Scavino, Enrico Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Franco Ziliani, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Igor Prka, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Rajaković, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Coner, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Letina, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Peter Schandl, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Roberto Voerzio, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan jarec, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about